Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Israel vil slippe humanitær hjelp inn til Gaza
18. mai 2021 kl 12:19NTB
DEL
Mange Gaza-inbyggere har flyktet fra hjemmene sine og søkt tilflukt på FN-skoler. Foto: Suhaib Salem, Reuters / NTB

Etter en uke med israelske bombetokter, som har tatt livet av over 200 mennesker i Gaza, vil Israel nå la humanitær bistand slippe inn i det Hamas-kontrollerte området, ifølge FN.

Det er grensestasjonen Karem Shalom som åpnes for humanitær hjelp.

– Vi ønsker denne beslutningen fra israelske myndigheter velkommen, sier FNs talsperson Jens Lærke.

FN ber om at også grensestasjonen Erez blir åpnet.

En grenseblokade utført av Israel og Egypt gjør at Gazas befolkning er mer eller mindre innesperret, og den siste tiden har det heller ikke vært mulig å frakte bistandsressurser inn.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
  • NTB
    DEL
    Pave Frans innlagt med luftveisinfeksjon
    Pave Frans hjelpes om bord i bilen på Petersplassen i Vatikanet onsdag. Samme dag ble han brakt til sykehus for det som omtales som planlagte prøver. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

    Pave Frans har en luftveisinfeksjon og må tilbringe noen dager på sykehus, opplyser Vatikanet i en uttalelse onsdag.

    I de første meldingene het det at pave Frans var innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma for å ta noen «planlagte prøver». Noe senere kom meldingen om luftveisinfeksjonen.

    Det understrekes at paven ikke er koronasmittet. Pavens planer på torsdag er blitt avlyst.

    Den katolske kirkens overhode var lagt inn på det samme sykehuset i ti dager i juli 2021 etter å ha blitt operert for en innsnevring i tarmen. Han fikk da fjernet 33 centimeter av tykktarmen.

    Kort tid etter operasjonen fortalte Frans at han var fullt restituert og kunne spise normalt, men i et intervju i januar i år sa 86-åringen at utposningene i tarmen var tilbake.

  • NTB
    DEL
    Pave Frans innlagt med luftveisinfeksjon
    Pave Frans hjelpes om bord i bilen på Petersplassen i Vatikanet onsdag. Samme dag ble han brakt til sykehus for det som omtales som planlagte prøver. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

    Pave Frans har en luftveisinfeksjon og må tilbringe noen dager på sykehus. Det opplyser Vatikanet i en uttalelse onsdag.

    I de første meldingene het det at pave Frans var innlagt på Gemelli-sykehuset i Roma for å ta noen «planlagte prøver». Senere kom meldingen om luftveisinfeksjonen.

    Det understrekes at paven ikke er koronasmittet. Pavens planer på torsdag er blitt avlyst.

    Den katolske kirkens overhode var lagt inn på det samme sykehuset i ti dager i juli 2021 etter å ha blitt operert for en innsnevring i tarmen. Han fikk da fjernet 33 centimeter av tykktarmen.

    Kort tid etter operasjonen fortalte Frans at han var fullt restituert og kunne spise normalt, men i et intervju i januar i år sa 86-åringen at utposningene i tarmen var tilbake.

  • NTB
    DEL
    USAs forsvarssjef bekymret for ammunisjonslagrene
    USAs forsvarssjef Mark Milley i Kongressen onsdag. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

    En krig mellom USA og en annen stormakt vil føre til en enorm bruk av ammunisjon, advarer USAs forsvarssjef.

    – En av de viktigste lærdommene fra Ukraina er det utrolige forbruket av konvensjonell ammunisjon i det som egentlig er en begrenset, regional krig, sa forsvarssjef Mark Milley da han onsdag besøkte forsvarskomiteen i Representantenes hus.

    USA har overført store mengder ammunisjon til Ukraina. Nå spør mange seg om USAs lagre er store nok.

    – Hvis det bryter ut krig på Koreahalvøya eller en stormaktskrig mellom USA og Russland eller Kina, vil forbruket være skyhøyt, fortsatte han.

    – Vi har en vei å gå for å sikre at lagrene våre er forberedt på alle muligheter, sa Milley.

    Amerikanske myndigheter har varslet en storsatsing på produksjon av artilleriammunisjon. Målet er å øke kapasiteten fra 14.000 155mm granater i måneden, til 24.000 i måneden i løpet av året. Også produksjonen av Javelin- og Himars-raketter skal økes.

  • NTB
    DEL
    Fire personer narkodømt i Rogaland

    Tre menn og en kvinne er dømt for grov narkotikakriminalitet etter at det i juni 2022 ble funnet 11,6 kilo amfetamin på to adresser i Sør-Rogaland.

    En 36 år gammel mann, som Sør-Rogaland tingrett anser som hovedmann, dømmes til sju år og seks måneders fengsel.

    – Dommen er allerede anket, sier mannens forsvarer, advokat Anne Kroken, til Stavanger Aftenblad.

    Mannens daværende samboer er dømt til seks år og fire måneders fengsel. En 37-åring dømmes til fem år og seks måneders fengsel, mens sistemann, en 26 år gammel mann, får en betinget dom med en prøvetid på fire år. Vilkåret et er at han gjennomfører et narkotikaprogram med domstolskontroll.

    Tre av personene hadde flere anklager hengende over seg. Noen av forholdene erkjente de straffskyld for, men samtlige nektet for å ha noe å gjøre med saken som omhandler nærmere tolv kilo amfetamin.

  • NTB
    DEL
    Brann i enebolig i Steinkjer

    Nødetatene har rykket ut til en brann i en enebolig i Steinkjer. Alle beboere skal være ute.

    Politiet i Trøndelag skriver på Twitter at de anbefaler alle beboere i nabolaget å holde dører og vinduer lukket inntil videre.

  • NTB
    DEL
    Sju fengslet i belgiske terrorsaker

    Sju personer er fengslet i forbindelse med etterforskningen av «mulige terrorangrep» i Belgia, opplyser påtalemyndigheten i landet.

    Fem av de sju er belgiere. I tillegg er en tyrkisk og en bulgarsk statsborger fengslet.

    Alle sju er siktet for å ha deltatt i en terrorgruppe, mens fem av dem også er siktet for terrorplanlegging.

  • NTB
    DEL
    Polsk protest mot opphopning av ukrainsk korn

    Polens landbruksminister møtte onsdag sinte bønder for å finne ut hvordan de kan stanse fallet i kornprisene mens landet tar imot store mengder ukrainsk korn.

    Polen er ett av flere europeiske land som tilbød seg å være transittland for korn som skal eksporteres fra Ukraina til land i Afrika og Midtøsten.

    Bøndene sier eksportkanalene ikke fungerer, og at kornet i stedet blir værende i transittlandene, der markedet oversvømmes og prisene faller. Det betyr mindre inntekter til bøndene, som allerede sliter med stigende priser på energi og kunstgjødsel.

    Også i Bulgaria er det protester. Onsdag startet hundrevis av bønder en tre dager lang blokade av de viktigste grenseovergangene mot Romania. De protesterer mot tollfri import av korn fra Ukraina og sier 40 prosent av deres egen avling fra i fjor fortsatt ikke er solgt. Et par måneder før den neste innhøstingen er det heller ikke lagringsplass å oppdrive.

    EU tilbød sist uke 56,3 millioner euro – rundt 638 millioner kroner – i kompensasjon til de berørte bøndene. Rundt 30 millioner euro går til Polen og 16,7 millioner til Bulgaria. Enkelte land sier beløpene ikke er tilstrekkelige.

  • NTB
    DEL
    MDG vil legalisere cannabis

    Miljøpartiet De Grønne ønsker en legalisering og regulering av cannabis. – På tide å slutte kriminaliseringen, sier talsperson Tobias Stokkeland i MDGs ungdomsparti Grønn Ungdom.

    – I dag selges cannabis til hundretusener av nordmenn på det ulovlige markedet. Det betyr et marked uten aldersgrense eller stengetider.

    Forslaget legges offisielt fram torsdag av stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

  • NTB
    DEL
    Storjuryen i hysj-saken mot Trump tar påskepause

    Storjuryen som vurderer bevisene i saken om Donald Trumps angivelige utbetaling av «hysjpenger» til pornoskuespilleren Stormy Daniels, tar pause i påsken.

    Det melder nyhetsbyrået Reuters.

    Juryen skal mandag på nytt ha avhørt den tidligere utgiveren av National Enquirer, som skal ha hatt en sentral rolle i utbetalingen av pengene, melder byrået.

    Trump risikerer tiltale i saken. Han har gått ut og hevdet at en pågripelse er nær forestående, men så langt har ikke det skjedd.

  • Adriane Lilleskare Lunde
    DEL
    Slagsmål i Oslo – én sett med øks
    Mann i Storgata ble observert med øks onsdag i forbindelse med et slagsmål Foto: Olav Olsen

    Politiet i Oslo er i området Storgata etter melding om slagsmål mellom flere personer. En person skal ha hatt en øks. Pr. nå ikke melding om at noen er skadet. Vi har ikke kontroll på mistenkte, skriver politiet på Twitter.

    Foto: Olav Olsen
  • NTB
    DEL
    Sviktende detaljhandel tynger svensk økonomi ytterligere

    Et kraftig fall i den svenske detaljhandelen er enda et tegn på at inflasjonen rammer hardt, sier en dansk økonom, som ikke vil utelukke en langvarig resesjon.

    I februar falt salget i detaljhandelen med 1,2 prosent, ifølge tall fra Statistiska centralbyrån. Det siste året er handelen krympet med 9,4 prosent.

    – Det er et voldsomt fall, som man aldri før har sett siden man begynte å føre statistikken i 1992, sier sjeføkonom Tore Stramer i arbeidsgiverorganisasjonen Dansk Erhverv. Han peker på flere andre indikatorer som tegner et dystert bilde av svensk økonomi.

    – Inflasjonen lå på hele 12 prosent i februar, det høyeste nivået på 32 år, sier han og mener svikten i detaljhandelen gjenspeiler dette.

    – I tillegg er den svenske kronen på sitt svakeste på drøyt tolv år. Det som tynger aller mest, er likevel utvilsomt de svært høye rentene, sier Stramer.

    Renteøkningene merkes ekstra godt fordi det svenske boligmarkedet i stor grad er basert på lån med flytende rente. Til sammen gjør disse faktorene at det ser mørkt ut for svenskene, ifølge sjeføkonomen.

    – Sånn det ser ut nå, går økonomien deres dessverre en vanskelig tid i møte, sier Stramer.

  • NTB
    DEL
    Amerikansk delstat dropper lisenskrav for håndvåpen

    Delstatspolitikerne i North Carolina har fjernet kravet om at man må ha godkjenning fra den lokale sheriffen før man får kjøpe håndvåpen.

    Onsdag stemte de folkevalgte for første gang siden 2018 for å overstyre et veto fra guvernør Roy Cooper. Demokraten Cooper stanset et lovforslag om å fjerne kravet om sheriffens godkjenning. I delstatsforsamlingen har republikanerne flertall i begge kamrene.

    De som støtter forslaget som nå blir tvunget gjennom, sier en vurdering fra den lokale sheriffen ikke lenger er nødvendig etter at det nasjonale systemet for bakgrunnssjekk ved våpenkjøp ble oppdatert. Cooper og hans støttespillere sier fjerningen av kravet gjør det mulig for flere farlige folk å kjøpe våpen privat.

    Mandag ble seks personer drept i en masseskyting ved en skole i nabodelstaten Tennessee. Skytteren hadde sju våpen som var kjøpt lovlig fra fem forskjellige våpenhandlere.

  • Rune Frisk Vinje
    DEL
    TV 2: Terrorsiktede søstre samtykker til fengsling

    De to terrorsiktede søstrene som natt til onsdag kom fra Syria til Norge med sine tre barn, vil samtykke til varetektsfengsling når de torsdag fremstilles for fengsling.

    Det opplyser de to søstre fra Bærums forsvarer, advokat Geir Lippestad til TV2.

    – De samtykker i fengsling. Det er ikke på grunn av at de er enige i siktelsen. De mener at de ikke har gjort noe straffbart, men de ønsker ro og de ønsker å samarbeide med politiet og andre myndigheter, sier Lippestad.

    De to søstrene ble pågrepet da de natt til onsdag landet på Oslo lufthavn Gardermoen. De er siktet for deltagelse i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

    Lippestad sier barna har det bra etter forholdene.

    De siste årene har de oppholdt seg i al-Roj-leiren i Syria. De ba selv norske myndigheter om hjelp til å komme seg hjem.

  • Hilde Bjørhovde
    DEL
    Flere nye tilfeller av marburgvirus i Ekvatorial-Guinea

    Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO) oppfordrer vestafrikanske Ekvatorial-Guinea om offisielt å rapportere nye tilfeller av marburgviruset.

    Landet bekreftet onsdag totalt 13 tilfeller i det pågående utbruddet. 11 personer er rapportert døde.

    Viruset gir en svært smittsom og dødelig sykdom som ligner ebola.

    Utbruddet i landet ble først påvist 7. januar i år.

    Det største utbruddet i nyere tid var i Angola i 2005. Det krevde over 300 menneskeliv.

  • Hilde Bjørhovde
    DEL
    Ufarlig pulver i brev til statsforvalterne i Sverige

    Pulverbrev til statsforvalterne i 18 svenske fylkeskommuner var ufarlige, melder Dagens Nyheter.

    Det ble tirsdag slått alarm da statsforvalterne mottok brev med pulverlignende forhold. Nå har svensk politi konkludert med at pulveret er ufarlig, og politiaksjonene er nå avsluttet.

  • NTB
    DEL
    Brennpunkt felt i PFU

    PFU har konkludert med at NRK har brutt god presseskikk i en dokumentar om massasjesalonger. Klagen gjaldt at kvinnene ikke var anonymisert godt nok.

    Pressens Faglige Utvalg (PFU) konkluderte i en lukket behandling onsdag, skriver Medier24.

    Det var Kirkens Bymisjon som klaget inn Brennpunkt-dokumentaren om massasjesalonger til PFU. Nå er NRK felt etter Vær Varsom-plakatens punkter 4.1 om saklighet og omtanke og 4.7 om identifisering.

    – Vi merker oss at PFU mener at det er et viktig journalistisk arbeid, og at det er greit å bruke skjult metode. Men de mener at vi ikke har anonymisert kvinnene godt nok og ikke vist tilstrekkelig omtanke, det må vi selvsagt ta lærdom av, sier redaktør for Dokumentar og samfunn i NRK, Egil Sundvor.

  • NTB
    DEL
    Fem ansatte på oljeserviceskip i Nordsjøen tas ut i streik

    Industri Energi og oljeserviceselskapet SLB UK kom ikke til enighet i meglingen, og fem arbeidere tas dermed ut i streik fra torsdag kveld.

    Partene har de siste to dagene meglet på Sola utenfor Stavanger.

    Industri Energi har krevd at oljeserviceavtalen må gjelde for medlemmer i SLB UK som jobber på skipet Island Captain. Fartøyet har kontrakt for å drive brønnstimulering på Ekofisk-feltet.

    Fagforeningens britiske medlemmer på dette fartøyet har lønns- og arbeidsvilkår som er langt under oljeserviceavtalen, ifølge nestleder Ommund Stokka i Industri Energi.

    Ytterligere fire medlemmer tas ut om en måned.

  • NTB
    DEL
    Mann i 50-årene fikk 285.000 i promillebot

    En mann i 50-årene har fått en bot på 285.000 kroner for å ha kjørt bil over fartsgrensen og med promille.

    Det kommer frem i en dom fra Møre og Romsdal tingrett onsdag, skriver TV 2.

    Mannen kjørte i 96 kilometer i timen på en strekning hvor fartsgrensen var 80 kilometer i timen. I tillegg hadde han en promille på 0,6. Promillegrensen i Norge er 0,2.

    Mannen forklarte at dette skyldtes en markering kvelden i forveien, og at han trodde han ikke hadde promille da han satte seg bak rattet. Han erklærte seg skyldig og fikk en tilståelsesdom.

    Ifølge TV 2 ble botens størrelse satt til 285.000 kroner fordi mannen har en godt lønnet direktørstilling.

  • NTB
    DEL
    23-åring tiltalt for trippeldrap i København
    Mannen som åpnet ild ved kjøpesenteret Field's i utkanten av København i juli, er tiltalt for trippeldrap og flere drapsforsøk. Foto: Olafr Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix / NTB

    En 23 år gammel mann er tiltalt for tre drap og flere drapsforsøk etter skytingen ved kjøpesenteret Field's i utkanten av København i juli i fjor.

    Skytingen fant sted 3. juli ved Field's-senteret på Amager sør i København. Påtalemyndigheten har i tillegg til drapene tiltalt mannen for drapsforsøk på elleve personer.

    Tre personer ble drept, en gutt og en jente på 17 år og en 46 år gammel mann.

    Fire personer fikk livstruende skader i skytingen. Tre andre ble streifet, og rundt tjue personer fikk lettere skader da de flyktet fra åstedet.

    Gjerningsmannen var i besittelse av et gevær, ammunisjon og en kniv da han ble pågrepet. Påtalemyndigheten anser ikke masseskytingen som noe terrorangrep.

    Siden pågripelsen har han sittet på en lukket psykiatrisk avdeling. Både politiet og mannens forsvarer har opplyst at han har erkjent å ha stått bak skytingen. Han nekter straffskyld, og sier at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

    Rettssaken mot mannen starter i Københavns Byret 12. juni. En dom ventes 5. juli.

  • NTB
    DEL
    Tror det vil ta tid å finne årsaken til bybaneulykken
    Tirsdag krasjet en bybanevogn i endestoppet på Oasen i Fyllingsdalen. Foto: Tuva Åserud / NTB

    Politiet sier de har mye jobb foran seg før de kan si hva som gikk galt da en bybanevogn smalt inn i en murvegg i Bergen tirsdag.

    – Det er store mengder data som må hentes ut og tolkes her. Det vil ta tid, sier politiadvokat Kristoffer Rosenlund til Bergens Tidende.

    Vognføreren fikk automatisk status som siktet etter ulykken. Vedkommende ble siktet for at politiet skulle kunne ta blodprøve, ifølge Rosenlund.

    Han vil foreløpig ikke si hva vognføreren har forklart i avhør.

    Politiets hypoteser er at ulykken enten skyldtes menneskelig svikt eller teknisk feil. Ingen av teoriene står sterkere enn den andre, ifølge Rosenlund.

    Kommunikasjonsdirektør Marianne Frønsdal i kollektivselskapet Tide sier at de har snakket med vedkommende etter hendelsen.

    – Vognføreren er naturligvis preget av hendelsen, og vi vil fortsette å følge opp vår medarbeider, sier Frønsdal til Bergensavisen.

    – Det er svært viktig for oss å finne årsaken til ulykken, og vi bistår med all tilgjengelig informasjon og nødvendig kompetanse, sier hun.