Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Beordrer gransking av overgrep i Israel og Palestina
27. mai 2021 kl 18:56av NTB
DEL
De israelske angrepene mot Gazastripen tidligere i måneden forårsaket store materielle ødeleggelser og kostet over 250 palestinere livet, blant dem minst 66 barn. Foto: AP / NTB

FNs menneskerettighetsråd har vedtatt å åpne en større internasjonal gransking av blant annet «systematiske» overgrep i de palestinske områdene og Israel.

Resolusjonen baner vei for en gransking i et omfang som FN-rådet ikke tidligere har bedt om. Også de «grunnleggende årsakene» til den langvarige konflikten skal granskes.

Det skal også den elleve dager lange krigen mellom Israel, Hamas og andre væpnede grupper på Gazastripen i mai.

Resolusjonen ble vedtatt torsdag med stemmene til 24 av menneskerettsrådets 47 medlemmer. Ni stemte imot, mens 14 avsto fra å stemme.

Mens mandatet til tidligere granskingskommisjoner har måttet fornyes hvert år, skal dette mandatet gjelde på ubestemt tid. En slik kommisjon er aldri tidligere opprettet av FNs menneskerettsråd.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Stine Barstad
  DEL
  Brann i bygård på Torshov

  Brannvesenet rykket ut med flere biler etter melding om brann i en leilighet i en eldre bygård i Åsengata på Torshov i Oslo.

  Røykdykkere gikk inn i blokken for å lokalisere og slukke brannen. Klokken 1753 meleder brannvenset at brannen er slukket, og at de jobber med å ventilere ut røyk og sjekke at det ikke er videre spredning i bygården.

 • av NTB
  DEL
  Tyrkisk luftangrep mot syrisk grensepost

  Minst elleve syriske soldater er drept i et tyrkisk luftangrep mot en syrisk stilling nær grensen til Tyrkia, ifølge observatørgruppa SOHR.

  Tirsdagens angrep skjer etter at det oppsto trefninger i løpet av natten mellom tyrkiske styrker og kurdiske styrker som kontrollerer området.

  – Elleve soldater ble drept i et tyrkisk luftangrep som traff en av stillingene til syriske soldater, sier observatørgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Det kommer imidlertid ikke fram om soldatene tilhørte den syriske regjeringshæren eller kurdiske styrker

 • av NTB
  DEL
  Dyreste gass i Europa på et halvt år

  Gassprisene i Europa nådde tirsdag sitt høyeste nivå siden begynnelsen av mars, rett etter at Russland invaderte Ukraina.

  Den nederlandske referanseprisen steg over 10 prosent til mer enn 250 euro pr. megawattime. Det skjerpet frykten for en økonomisk nedtur og rasjonering som følge av kutt i gassforsyningene fra Russland.

  – Risikoen for rasjonering i de kommende månedene har økt fordi Russland bare leverer rundt 20 prosent av kapasiteten til rørledningen Nord Stream 1, sier markedsanalytiker Fawad Razaqzada i City Index og Forex.com.

  Det er ventet at den dyre gassen vil føre til resesjon i flere europeiske land og påvirke etterspørselen etter andre varer, inkludert olje.

  – Bekymringen øker for en dyster økonomisk utvikling i verden etter hvert som bremsene slår inn flere steder. Det presser oljeprisen ned i påvente av redusert etterspørsel, sier analytiker og seniorinvestor Susannah Streeter i Hargreaves Lansdown.

 • av NTB
  DEL
  Livsvarig fengsel for Trier-drapsmann

  Fem personer ble drept da en mann kjørte inn blant fotgjengere i den tyske byen Trier i desember 2020. Tirsdag ble 52-åringen dømt til livsvarig fengsel.

  Domstolen i Trier bestemte også at mannen skal bli plassert på psykiatrisk sykehus med høy sikkerhet. Ifølge en psykiatrisk rapport lider 52-åringen av paranoid schizofreni med store vrangforestillinger.

  Blant annet skal tiltalte ha sett på seg selv som et offer for en storstilt statlig konspirasjon og følt seg forfulgt, avlyttet og overvåket. Mannen sa under rettssaken at han ikke husket noe fra gjerningstidspunktet. Han skal også ha drukket i forkant av angrepet.

  I tillegg til fem drap var mannen også tiltalt for 18 drapsforsøk. De drepte var en ni uker gammel baby og barnets 45 år gamle far, samt tre kvinner på 73, 52 og 25 år.

  En talsperson fra en nasjonal forening for ofre sier til nyhetsbyrået DPA at familiene til ofrene er lettet over tirsdagens dom.

 • av NTB
  DEL
  Streiken i prosessindustrien trappes opp

  Industri Energi har sendt varsel om at ytterligere 1115 medlemmer tas ut i streik i prosessindustrien.

  Varselet ble sendt tirsdag. Opptrappingen gjelder fra 22. august.

  De nye som tas ut er fordelt på 655 medlemmer i Hydro Aluminium Sunndal, 444 medlemmer ved Alcoa Mosjøen og 16 medlemmer i Bilfinger Industrial Service Norway.

  – Vi trapper opp streiken for å legge økt press på arbeidsgiverne i Norsk Industri, sier forbundsleder Frode Alfheim.

  Fra før er 1422 medlemmer i streik.

 • av NTB
  DEL
  WHO-sjefen kommer likevel ikke til Arendalsuka

  Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, kommer ikke til Arendalsuka likevel.

  Årsaken er en hastesak denne uka som WHO-sjefen må være til stede for, skriver Dagens Medisin.

  Hovedprogramkomiteen fikk beskjed om dette i helga.

  – Vi beklager dette, det er veldig synd for publikum. Samtidig respekterer vi at Tedros og WHO har en global rolle i å håndtere store helsekriser som pågår, opplyser Bård Vegar Solhjell, som er medlem i komiteen.

  WHO-sjefen skulle fredag fortelle om pandemien og utfordringer i global helse.

 • av NTB
  DEL
  Russland øker gasseksporten – hovedsakelig til Kina

  For første gang siden mars øker russiske Gazprom eksporten av gass til land utenfor de tidligere sovjetstatene, viser beregninger gjort av Bloomberg.

  Beregningene er basert på eksporttall fra første halvdel av august og sammenlignet med juli. Samtidig tyder statistikken på at økningen hovedsakelig skyldes eksport til Kina.

  Gasseksporten til Europa har vært på uendrede nivåer så langt i august, skriver Bloomberg, som viser til at kapasiteten på gassrørledningen Nord Stream 1 i Østersjøen i dag utgjør kun 20 prosent av mulige leveranser.

  Gazproms totale eksportøkning var på 3,3 prosent i første halvdel av august, sammenlignet med juli, ifølge Bloomberg.

 • av NTB
  DEL
  Gode prognoser for årets kornavling

  Første prognose for årets kornavling ligger 10 prosent over fjorårets avling og i nærheten av nivået fra 2020, ifølge Felleskjøpet Agri.

  Andelen av avlinga som innfrir kravene til matkorn er avhengig av været framover og er foreløpig usikker, opplyses det.

  Totalt anslått avling for 2022 er 1.245.000 tonn, opp 10 prosent fra 2021 og så vidt under avlinga for 2020 på 1.250.356 tonn.

  Fordelingen av kornslag er utarbeidet av Nibio og basert på såkornomsetningen. Den viser økt areal av hvete og mindre areal av bygg og havre. Arealet med åkerbønner har økt kraftig fra i fjor.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Person påkjørt av buss i Bærum

  En person er påkjørt av buss på Kolsås i Bærum. Det melder politiet på Twitter.

  Vedkommende er fraktet til sykehus. Det skal være snakk om en jente i tenårene.

  – En jente i tenårene er skadet. Hun var våken da ambulansen kom fram, og blir kjørt til traumemottaket. Det kan være snakk en høyenergiskade, men skadeomfanget er ukjent, sier operasjonsleder Sven Christian Lie til TV 2.

  Politiet i Oslo meldte på Twitter om ulykken ved 15.30-tiden.

  Politiet opplyser at hendelsesforløpet er uavklart, men Lie sier at opplysningene så langt tyder på at ulykken har skjedd i et lysregulert gangfelt hvor sjåføren skal ha hatt grønt lys.

  Flere barn var vitne til hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Viken undersøker bruer etter kollapsen i Gudbrandsdalen

  Viken er ansvarlig for fem bruer med samme eller lignende konstruksjon som Tretten bru, som mandag kollapset. Fylkeskommunen skal undersøke alle bruene.

  – Når granskingen av årsakene til at Tretten bru kollapset er klar, vil vi gjøre grundige undersøkelser om det samme kan skje med tilsvarende bruer som vi har ansvar for, sier Olav Skinnes (Sp), fylkesråd for samferdsel i Viken fylkeskommune.

  De fem bruene som fylkeskommunen har ansvar for, ble inspisert i sommer. Det skal også gjennomføres en inspeksjon etter visuelle skader i nærmeste framtid, opplyser Skinnes.

 • av NTB
  DEL
  PST: Høy spiontrussel på Arendalsuka

  Etterretningstrusselen på Arendalsuka er høy, mener PST. De regner med at personer som jobber for utenlandske etterretningstjenester vil være til stede.

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener også at disse vil forsøke å tilnærme seg personer på Arendalsuka, sier avdelingsdirektør Inger Haugland til Nettavisen.

  – Arendalsuka samler en rekke personer med tilgang til skjermingsverdig informasjon og personer som har eller kan få posisjoner som er interessante for utenlandske etterretningstjenester. Personer som jobber for utenlandske etterretningstjenester opererer i et langsiktig perspektiv, og Arendalsuka kan være et egnet sted for å knytte første kontakt med en potensiell kilde, sier Haugland.

  Russland og Kina utgjør den største trusselen, men også andre land er aktive i Norge, sier hun.

  Haugland sier at de ikke vil at folk skal bli paranoide, og at det for så vidt ikke er farlig at noen blir kontaktet av en representant fra en fremmed etterretningstjeneste.

  – Men relasjonen kan utvikle seg over tid til å bli et avhengighetsforhold som det er vanskelig å komme seg ut av, sier Haugland.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Trafikkulykke på E6 - store trafikale problemer

  Politiet i Trøndelag melder om trafikkulykke på E6 sørgående felt ved avkjøringen til Melhus sentrum.

  Det skal være snakk om en enslig som har bil har kjørt av veien.

  – Store trafikale problemer. Nødetatene er på vei, skriver politiet.

  Ifølge VG er sjåføren våken og ute av bilen.

 • av NTB
  DEL
  Skjerper visumreglene for russiske turister

  Finland vil fra september begrense antallet innvilgede visum for russere til en tiendedel av dagens antall, sier utenriksminister Pekka Haavisto.

  – Samtidig ønsker vi å gjøre det lettere for folk å komme til Finland for å jobbe, studere eller besøke slektninger, sier han til den finske kringkasteren Yle.

  Siden Russland opphevet reiserestriksjonene etter koronapandemien i sommer, har strømmen av russiske turister til Finland økt kraftig.

  Landet anses også for å ha blitt et transittland for russere som ønsker å dra videre i Europa, ettersom flyreiser fra Russland er blitt stoppet gjennom sanksjoner som følge av krigen i Ukraina.

  – Vanlige turistvisum til Finland må bli vanskeligere å få. Samtidig må det finnes løsninger for dem som har grunn til å komme til landet, sier Haavisto.

  Schengen-regler og finsk lov gjør at Finland ikke kan slutte helt med å gi visum til russiske borgere.

 • av NTB
  DEL
  Sveits: Folkeavstemning om kampflykjøp

  Opposisjonen i Sveits har samlet nok underskrifter til at det må holdes folkeavstemning om valg av nytt kampfly.

  Den venstreorientert Stop-F-35-alliansen overleverte tirsdag over 100.000 underskrifter, og i henhold til landets demokratiske system må det da holdes folkeavstemning.

  Den sveitsiske regjeringen besluttet i juni i fjor at landet skal kjøpe 36 fly av typen F-35A fra amerikanske Lockheed Martin. Det skjedde etter en folkeavstemning der det ble knapt flertall for å bruke drøyt 61 milliarder kroner på det som vil være landets største forsvarsinvestering noensinne.

  To komiteer i den sveitsiske nasjonalforsamlingen har siden gransket hvorfor akkurat denne flymodellen ble valgt og ikke Eurofighter fra Airbus, F/A-18 Super Hornet fra amerikanske Boeing eller Rafale fra franske Dassault.

  Komiteene har blant annet vist til gjentatte tekniske problemer med F-35-flyene i USA, og de har også stilt spørsmål ved prisen.

  Dersom Stop-F-35-alliansen får flertall for sitt krav i folkeavstemningen, må valget av kampflymodell behandles på nytt.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Trafikkulykke i Bamble – én kritisk skadet

  Sør-Øst politidistrikt melder på Twitter om trafikkulykke i Høgenheitunnelen i Bamble i Telemark.

  Politiet mottok melding om trafikkulykken klokken 13.10.

  Én person er kritisk skadet. Totalt er fire personer fraktet til Skien sykehus.

  Det skal være snakk om to biler som har frontkollidert.

  Totalt skal personer skal være involvert. Flere av dem satt tidligere fastklemt.

  – Vi driver frigjøring og akuttmedisinsk arbeid på stedet, opplyser operasjonsleder Øystein Eikedalen i Sørøst politidistrikt til NTB klokken 13.30.

  Høgenheitunnelen er stengt og vil forbli det i lengre tid. Omkjøring om E18 er skiltet.

  Politiet ønsker å komme i kontakt med føreren av en ATV som befant seg i tunnelen da ulykken skjedde.

  – Det er grunn til å tro at uhellet skyldes forbikjøring av denne forut for frontkollisjonen, opplyser de.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Starter trolig riving av Tretten bru onsdag morgen

  Fagfolk fra flere miljøer jobber med å planlegge riving av broen som falt ned i elven Gudbrandsdalslågen og på E6 mandag.

  Arbeidet vil sannsynligvis starte onsdag morgen. Det kommer frem i en pressemelding fra Innlandet fylkeskommune.

  Noen forberedende arbeider på land kan begynne i kveld, men jobben med selve broen starter først i morgen.

  – Dette er et komplisert arbeid. Noe lignende har ikke vært gjort før. Sikkerheten til de som skal gjøre jobben, må ivaretas på beste måte, sier samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet fylkeskommune.

  Fylkeskommunen har med seg folk fra Statens vegvesen, driftsentreprenøren Hafjell Maskin, konsulentfirmaet Norconsult, mobilkran-firmaet Kynningsrud og eksperter på riveoperasjoner fra AF Decom for å planlegge rivearbeidet.

  Miljøet i Gudbrandsdalslågen må ivaretas. Lastebilen som står fast i østre ende på broen, er lastet med kalk.

  – Vi har fått tillatelse fra Statsforvalteren til å slippe kalken gradvis ut i elven, forteller Riseng.

  Før rivingen starter må de to kjøretøyene som står fast på broen, fjernes.

  Foreløpig vet man ikke hvor lang tid rivingen vil ta.

 • av NTB
  DEL
  Freya obduseres av Veterinærinstituttet tirsdag
  Hvalrossen Freya vil bli obdusert av Veterinærinstituttet tirsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  Hvalrossen Freya, som ble avlivet av Fiskeridirektoratet søndag, obduseres på Veterinærinstituttet på Ås tirsdag.

  Freya vil bli obdusert basert på rekvisisjon fra Havforskningsinstituttet som samarbeider med Fiskeridirektoratet, heter det i en pressemelding.

  Under obduksjonen vil patologer ta ut en rekke biologiske prøver for videre undersøkelser i laboratoriene ved instituttet. Det vil også bli gjort diettundersøkelser av hvalrossen, som Havforskningsinstituttet skal bruke i sin forskning.

  Deretter vil alle gjenværende biologiske levninger fra obduksjonssalen bli destruert av smittevernhensyn, opplyser Veterinærinstituttet.

  Obduksjonsrapporten skal stå klar om anslagsvis to uker.

  Hvalrossen Freya har holdt til i Oslo i sommer, men ble avlivet av Fiskeridirektoratet søndag.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Større brann i Bærum - sikkerhetsavstand på 1000 m
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB

  Brannvesenet har mange brannbiler fremme i pukkverket til Franzefoss i Gamle Ringeriksvei i Bærum.

  Det brenner i et transportbånd med spredning til bygning.

  Det er mye svart røyk i området. Politiet opplyser at det er opprettet en sikkerhetsavstand på 1000 meter, og Gamle Ringeriksvei ble en periode stengt for trafikk.

  Melding om brannen kom inn til nødetatene ved 12-tiden.

  – Brannen har spredt seg til en nærliggende bygning som tilhører pukkverket. Vi har foreløpig ikke kontroll over brannen, sier Hans Erik Tysdal, vaktkommandør i Brann- og redningsetaten ved 12.30-tiden.

  Klokken 13.24 melder Oslo-politiet at det vil ta lang tid før brannen blir slukket.

  Alle som var i området, skal være evakuert. Ifølge Tysdal er det ikke fare for ytterligere spredning.

  Det er registrert fire forskjellige firmaer på pukkverket, og alle som har vært på jobb er gjort rede for, ifølge politiet.

  Tre personer som har blitt eksponert av røyk har fått helsetilsyn, men det er ikke meldt om noen personskade.

 • av NTB
  DEL
  Mann pågrepet etter at kvinne ble skutt på trikk i Göteborg

  En mann i 60-årene er pågrepet etter at en kvinne i 30-årene ble skutt og skadet på en trikk i Göteborg tirsdag morgen, bekrefter svensk politi.

  Kvinnen ble truffet i magen og er sendt til sykehus, og tilstanden hennes blir betegnet som stabil.

  Gjerningsmannen var på den samme trikken og flyktet etter skytingen som skjedde rett før klokken 9 tirsdag.

  Knapt to timer senere ble en mann i 60-årene pågrepet. Politiet opplyser at det ble tatt beslag i et våpen.

  Mannen ble pågrepet etter at politiet hadde undersøkt overvåkingsvideoen fra trikken der skytingen fant sted.

  Motivet bak skytingen er ikke kjent, og det er uklart om kvinnen var et tilfeldig offer.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Får unnskyldning 50 år etter at hun ble buet av scenen
  Sacheen Littlefeather ble hetset etter markeringen. Foto: NTB/ARKIV

  Sacheen Littlefeather rystet Oscar-publikumet 1973.

  Aktivisten og skuespilleren entret scenen for å motta en Oscar på vegne av Marlon Brando.

  Brando nektet å ta imot prisen for beste skuespiller for sin rolle i “Gudfaren” fordi han mente det amerikanske urfolket ble dårlig fremstilt i film- og TV-industrien.

  Isteden sendte han 26 år gamle Sacheen Littlefeather som leste opp en kort uttalelse og takket nei til prisen – for øvrig delt ut av Liv Ullmann.

  Dette var første gang man så en politiske markering på Oscar-utdelingen

  Protesten førte til buing fra publikum og senere en iskald skulder fra filmindustrien, skriver BBC News.

  Nesten 50 år etter får hun nå en unnskyldning fra Oscar-akademiet.

  «Hetsen du gikk gjennom, var grunnløs og ufortjent», står det i brevet.

  – Jeg hadde aldri trodd denne dagen skulle komme, sier Littlefeather om unnskyldningen.

  – Vi er et tålmodig folk – det tok bare 50 år, la hun humoristisk til.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5