Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
USA godkjenner omstridt medisin mot Alzheimers
07. juni kl 17:49av NTB
DEL

For første gang på nærmere 20 år er en ny medisin mot Alzheimers godkjent for bruk i USA. Det skjer til tross for advarsler fra uavhengige eksperter.

Medisinen er den eneste USAs legemiddeltilsyn (FDA) mener fungerer mot selve sykdommen, og ikke mot symptomer som angst og søvnproblemer.

Medisinen, utviklet av amerikanske Biogen og japanske Eisai co., er omdiskutert. En studie viste at medisinen kun bremset den mentale tilbakegangen, ikke stanset den.

På grunn av dette frykter eksperter på området at en godkjenning vil sette en ny presedens, som kan åpne dørene for godkjenning av behandlinger med tvilsomme effekter.

FDA har bedt selskapene gjennomføre en ny studie for å bekrefte at medisinen hjelper pasientene. Om studien ikke bekrefter at medisinen er effektiv, kan FDA trekke medisinene ut av markedet, selv om dette er noe de sjelden gjør.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • Solveig Ruud
  DEL
  Person skal ha blitt slått på Stovner

  Politi og ambulanse er på vei til Stovner senter i Oslo. Det skjer etter melding om at en ung person skal ha blitt slått ute på gata.

  Det melder Oslo-politiet på Twitter nå i kveld.

 • NTB
  DEL
  Norge gir 80 Nato-ansatte afghanere opphold

  Norge vil ta imot og bosette om lag 80 afghanske borgere som har jobbet for Nato før de internasjonale styrkene trakk seg ut i august.

  I forbindelse med at Kabul tok over makten i Afghanistan, evakuerte Norge både egne borgere og lokalt ansatte afghanere. Samtidig ble flere Nato-ansatte evakuert, og det er 80 av disse regjeringen nå vil gi opphold, melder VG.

  – Det var tidlig et ønske om at Nato-land og partnerland skulle gi beskyttelse til de som ikke jobbet spesifikt for et enkeltland i Afghanistan. Der har vi alle et ansvar, hvor Norge tidlig sa seg villig til å bidra, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

  Blant dem som får opphold er det også familiemedlemmer av de Nato-ansatte.

 • Solveig Ruud/NTB
  DEL
  Unio-medlemmer får samme tillegg som andre

  Tirsdag kunngjorde Rikslønnsnemnda at Unio-medlemmer får samme lønnstillegg som andre grupper.

  I slutten av mai gikk Unio, som siste fagforbund, fra forhandlingsbordet med KS uten noen avtale. Det ble streik som i juni ble avsluttet ved bruk av tvungen lønnsnemnd.

  Tirsdag la Rikslønnsnemnda frem sin kjennelse: Unio må gå med på samme lønnstillegg som LO, YS og Akademikerne landet i meglingen i mai. Det medfører en årlig lønnsøkning på mellom 12.000 og 22.000 kroner. Ifølge KS er Unios medlemmer blant dem som får størst økning.

  Men ledelsen i Unio er misfornøyd. Organisasjonen fikk ikke det lønnsløftet de ønsket for ansatte med høyere utdanning.

  – Vi står i en situasjon med kritisk sykepleier- og lærermangel. Men KS erkjenner ikke engang problemet og er milevis fra å bidra til å løse det. Dette er et alvorlig problem, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.

 • av NTB
  DEL
  Politiet pågrep truende mann utenfor Nav-kontor i Skien

  En mann i 30-årene som sto utenfor et Nav-kontor i Skien og ringte inn trusler over telefon tirsdag, ble pågrepet av politiet.

  Det var klokken 15.10 at politiet fikk melding om at en person oppførte seg truende. 18 minutter senere tvitret Sørøst politidistrikt at de hadde fått kontroll på mannen.

  Like før klokken 16 var politiet fremdeles på stedet og tok forklaring fra involverte parter. En Nav-ansatt hadde ringt politiet om det som skal være verbale trusler rettet mot Navs medarbeidere.

 • av NTB
  DEL
  Gutt fløyet til sykehus i luftambulanse etter påkjørsel

  En gutt er fløyet til sykehus i Tromsø etter en påkjørsel i et boligfelt tirsdag ettermiddag.

  Troms politidistrikt meldte først om hendelsen klokka 13.50 tirsdag på Twitter. Politiet fikk opplyst at den sju år gamle gutten var våken, og at han ga uttrykk for smerter da han ble fraktet med ambulanse til legevakten på Finnsnes.

  Barnet ble litt senere fløyet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø for videre undersøkelser.

  Politiet har avhørt bilens fører og tatt beslag i førerkortet hans. Ulykken har skjedd i et fotgjengerfelt, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  FN-sjefen oppfordret til dialog mellom USA og Kina
  FNs generalsekretær António Guterres. Foto: John Minchillo / AP / NTB
  FNs generalsekretær António Guterres. Foto: John Minchillo / AP / NTB

  FNs generalsekretær António Guterres kom med en oppfordring til dialog mellom USA og Kina da han tirsdag åpnet FNs hovedforsamling.

  Guterres la også vekt på behovet for sterkere innsats mot klimaendringene i sin åpningstale, og han advarte mot koronakrisen som fortsatt preger verden.

  – Verden må våkne opp, sa Guterres med henvisning til de to krisene.

  FN-sjefen retter særlig en pekefinger mot USA og Kina.

  – Det vil være umulig å oppnå global utvikling hvis de to største økonomiene i verden er i konflikt med hverandre, sa Guterres og la til at et militært kappløp mellom USA og Kina vil være mer farlig enn den kalde krigen.

 • av NTB
  DEL
  NRK: Nav-siktet varetektsfengsles i fire uker

  Fengslingen er med brev-, besøks- og medieforbud, skriver NRK.

  Den 39 år gamle mannen er siktet for drapet på en kvinne i 50-årene på Nav-kontoret i Årstad i Bergen mandag formiddag. Han er også siktet for grov kroppsskade, fordi knivangrepet også rammet en annen ansatt, en kvinne i 30-årene.

  Han varetektsfengsles på bakgrunn av faren for bevisforspillelse. Mannen samtykket til fengsling, men var ikke selv til stede i fengslingsmøtet..

 • av NTB
  DEL
  Nav-direktøren – Mange i Bergen føler utrygghet
  Arbeids- og velferdsdirektør (Nav-direktør) Hans Christian Holte uttrykker forståelse for at mange føler utrygghet etter drapet på Nav Årstad mandag. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Arbeids- og velferdsdirektør (Nav-direktør) Hans Christian Holte uttrykker forståelse for at mange føler utrygghet etter drapet på Nav Årstad mandag. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Mange ansatte i Nav føler utrygghet etter knivdrapet på en kollega, ifølge Nav-direktør Hans Christian Holte. Han var tirsdag i Bergen for å støtte ansatte.

  – Jeg har stor forståelse for at mange føler det tungt og utrygt etter en slik grusom hendelse som skjedde i går, sa Nav-direktøren da han møtte pressen utenfor Scandic City i Bergen tirsdag ettermiddag.

  Han hadde i løpet av dagen møtt rundt 200 ansatte, blant annet ved Nav Årstad, der en bruker angrep to ansatte med kniv mandag. En kvinne i slutten av 50-årene døde av knivskadene hun ble påført, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadet.

  En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade etter voldsangrepet.

  – Det har vært et sterkt møte. Det er utrolig tragisk å komme hit og møte dem som er særlig berørt av det som skjedde her i går. Samtidig må jeg si at jeg er grepet av samholdet og omsorgen de ansatte viser for hverandre, sa Nav-direktøren.

  Han poengterte at det pågår et tett samarbeid mellom Navs regionale og lokale ledelse, samt kommunen, for å ivareta de ansatte, som blant annet får tilbud om samtaler og krisepsykiatri.

  – Slik situasjonen er nå, dreier mye seg om å forstå det som har skjedd – å begripe dette og bearbeide det på best mulig vis. Det er en god prosess, men det vil åpenbart ta tid å bearbeide det som har skjedd, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Feil på sporveksler rettet, men fortsatt forsinkelser
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Feil med en sporveksler førte til problemer for de reisende på Gardermobanen tirsdag. Feilen er rettet, men det vil fortsatt være forsinkelser og innstillinger.

  Bane Nor hadde tirsdag problemer med en sporveksel mellom Oslo S og Lillestrøm. Problemet førte til innstillinger og omfattende forsinkelser i togtrafikken.

  Problemet oppsto «tidlig i morges», ifølge Bane Nor. Ved 13-tiden ble det opplyst at feilen er rettet, men at det fortsatt vil være forsinkelser og innstillinger.

  – Vi jobber på spreng med å utbedre problemet. Togene går, men det er forsinkelser, dessverre, sa pressevakt Stine Strachan i Bane Nor til NTB før feilen var rettet.

 • av NTB
  DEL
  Gult farevarsel for kraftig vind flere steder i landet
  Det er meldt om gult farevarsel for vind flere steder i landet de neste dagene. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Det er meldt om gult farevarsel for vind flere steder i landet de neste dagene. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Tirsdag kan det komme vindkast på opp mot 37 meter i sekundet i Nord-Troms og Vest-Finnmark. Også flere steder i landet er det gult farevarsel for vind.

  Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for vind for Agder, Rogaland, Sunnhordland, Nord-Troms, Sør-Troms og Vest-Finnmark.

  De kraftigste vindkastene er ventet i Nord-Troms og Vest-Finnmark tirsdag. Her er det mulighet for lokalt kraftige vindkast på mellom 33 og 37 meter i sekundet. Dette er ikke ventet å berøre bebygde områder, skriver Yr på sine oppdateringer om farevarsler.

  I Sør-Troms er det onsdag ventet vindkast på 25 til 30 meter i sekundet fra sør. Her vil vinden avta fra onsdag ettermiddag, og den er sterkest i indre strøk.

  Torsdag morgen og utover ettermiddagen er det i Rogaland og Sunnhordland ventet vindkast på mellom 27 og 32 meter i sekundet fra vest og nordvest. De kraftigste vindkastene er ventet i ytre strøk, ifølge Yr.

  I Agder er det fra torsdag morgen ventet kraftige vindkast fra nordvest. De kraftigste kastene er ventet i ytre strøk og kan komme opp i 25 til 30 meter i sekundet.

  På Yrs nettsider om farevarsel er det tirsdag ettermiddag 54 meldinger om gult farevarsel om vind.

 • av NTB
  DEL
  Siktet etter Nav-drapet samtykket til fengsling
  Den drapssiktede frakter ut av Nav-lokalene mandag.
  Den drapssiktede frakter ut av Nav-lokalene mandag. Foto: RUNE SÆVIG/BT

  Mannen i 30-årene som er siktet for drapet på en ansatt ved et Nav-kontor i Bergen mandag, samtykker til politiets begjæring om varetektsfengsling.

  – Han aksepterer fengslingen, men har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, sier mannens forsvarer, advokat Morten Grimstad, til Bergens Tidende.

  Fengslingsmøtet i Hordaland tingrett i Bergen starter klokken 12.45 tirsdag. Den siktede mannen er i for dårlig forfatning til selv å stille i retten, ifølge Grimstad.

  Politiet ønsket før fengslingsmøtet ikke å gå ut med hvor lang varetektsfengsling de begjærer og eventuelt hvilke restriksjoner de mener mannen skal underlegges i perioden.

  Grimstad har ikke besvart NTBs henvendelser tirsdag.

  En kvinne i slutten av 50-årene døde av knivskadene hun ble påført, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadet. Den pågrepne mannen er siktet for drap og grov kroppsskade for voldsangrepet på Nav-kontoret på Danmarksplass i Bergen mandag.

  Den siktede er en mann i slutten av 30-årene, av utenlandsk opprinnelse og har vært norsk statsborger siden 2019. Han er ikke en kjenning av politiet.

 • av NTB
  DEL
  To nyfødte fikk samme fødselsnummer
  Foto: Frank May / NTB

  To nyfødte ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) fikk i juni tildelt samme fødselsnummer.

  Avviksmeldingen Ahus har sendt til Datatilsynet, viser at selv om dette ble avdekket raskt, så førte en menneskelig feil til at fødselsnumrene ikke ble rettet opp før i begynnelsen av juli, skriver Digi.no.

  Først da det ene barnet ble innkalt til time for en behandling, ble det oppdaget at det var feil i pasientjournalene. Alle journalopplysningene på barnet var lagt inn i journalen til det andre barnet.

  Ahus skriver at forvekslingen ikke har hatt betydning for helsehjelpen, men legger til at det kan oppleves som skremmende at en slik forveksling oppstår.

 • av NTB
  DEL
  Mener Russland er ansvarlig for drap på eks-spion

  Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) slår fast at Russland er ansvarlig for drapet på den daværende eks-agenten og regimekritikeren Aleksandr Litvinenko i 2006.

  Litvinenko bodde i London da han ble forgiftet med det radioaktive stoffet polonium-210 da han drakk en kopp te.

  EMD slår fast i en kjennelse tirsdag at han ble drept av to navngitte russere, og at de to handlet på vegne av myndighetene.

  Litvinkenkos enke Marina Litvinkenko har brukt flere år på å kjempe for rettferdighet for ektemannen. Hun var den som klaget saken inn for EMD.

 • av NTB
  DEL
  Nordmenn bruker stadig mindre antibiotika
  Siden 2012 har det vært en nedgang på 32 prosent i total antibiotikabruk i Norge.
  Siden 2012 har det vært en nedgang på 32 prosent i total antibiotikabruk i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Siden 2012 har det vært en nedgang på 32 prosent i total antibiotikabruk i Norge. Nye tall viser at regjeringens strategimål om antibiotikabruk nå er nådd.

  – Vi har jobbet gjennom flere år med å få redusert antibiotikabruken der antibiotika ikke er nødvendig eller ikke har noen effekt i et behandlingsopplegg, sier overlege Gunnar Skov Simonsen ved UiT.

  Smitteverntiltakene under koronaen har nok både redusert behovet for behandling av andre smittsomme sykdommer, og ført til en høyere terskel for å oppsøke lege, mener han.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  20-åring tiltalt for drapsforsøk i Oslo
  En person er tiltalt for drapsforsøk etter å ha skutt en mann i overkroppen. Store styrker fra politiet rykket ut til Bjølsen etter hendelsen.
  En person er tiltalt for drapsforsøk etter å ha skutt en mann i overkroppen. Store styrker fra politiet rykket ut til Bjølsen etter hendelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En 20 år gammel mann er tiltalt for drapsforsøk etter å ha skutt en annen mann i overkroppen. Hendelsen fant sted på Bjølsen 13. februar i år.

  Mannen som er godt kjent for politiet fra tidligere, ble pågrepet på Torshov natten etter skytingen. Han har siden sittet i varetekt.

  Mannens forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, opplyser at 20-åringen nekter straffskyld.

  I tiltalen kommer det frem at drapsforsøket ikke lyktes fordi prosjektilet ikke traff vitale organer, og at fornærmede raskt fikk medisinsk behandling.

  Han er også tiltalt for å ha vært i besittelse av et ladd, ulovlig ervervet skytevåpen på offentlig sted.

 • av NTB
  DEL
  Store forsinkelser og innstillinger i togtrafikken

  Bane Nor har problemer med en sporveksel mellom Oslo S og Lillestrøm. Problemet fører til innstillinger og omfattende forsinkelser i togtrafikken.

  Problemet oppsto tidlig tirsdag morgen, ifølge Bane Nor. Det var tirsdag formiddag ikke mulig å si noe om hvor raskt trafikken kan være tilbake i normal gjenge. Bane Nor varsler oppdatert informasjon kl. 12.

  – Vi jobber på spreng med å utbedre problemet. Togene går, men det er forsinkelser, dessverre, sier pressevakt Stine Strachan i Bane Nor til NTB.

  Hun ber reisende følge med på opplysninger fra togselskapene for å få oppdatert opplysninger om avganger og forsinkelser. Vy melder at færre spor er i bruk, og at togene derfor vil kjøre i kø.

  Hos Flytoget er annenhver avgang innstilt frem til over kl. 12.

 • av E24
  DEL
  Verdens rikeste tapte over 1100 mrd. på børsfall

  De 500 rikeste i verden så måtte se store papirverdier fordufte under det kraftige fallet på verdens børser mandag.

  Les mer hos E24.

 • av E24
  DEL
  Børsuro i går - markant oppgang i dag

  Hovedindeksen på Oslo børs stiger omtrent 1 prosent etter børsåpning.

  I Europa stiger også børsene i Storbritannia, Frankrike, Italia, Spania og Tyskland med i underkant av 1 prosent tirsdag morgen.

  Mandagen endte som en av årets verste børsdager i Oslo, med en nedgang på 2,3 prosent.

  Det skjedde etter at det gjeldstyngede eiendomsselskapet Evergrande i Kina har betalingsfrist for flere av sine forpliktelser torsdag. Hittil i år har aksjen til selskapet falt nesten 85 prosent, og tirsdag morgen fortsetter nedgangen.

  Les mer: Kinesisk nesten-konkurs ryster verden. Her er forklaringen.

 • av NTB
  DEL
  Alle Nav-kontorer i Bergen holder stengt tirsdag
  Samtlige fem Nav-kontorer i Bergen holder stengt tirsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Samtlige fem Nav-kontorer i Bergen holder stengt tirsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Samtlige fem Nav-kontorer i Bergen holder stengt tirsdag etter knivangrepet på Danmarksplass mandag.

  – Nav Årstad holder stengt hele uken. Politiet jobber i lokalet der, sier kommunikasjonsrådgiver Birgitte B. Lygre.

  De øvrige kontorene er foreløpig stengt ut dagen.

  To Nav-ansatte ble knivstukket på Nav Årstad på Danmarksplass mandag formiddag. En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadet. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade etter hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Sverige holder styringsrenten på 0. Økning ventet i Norge.

  Riksbanken i Sverige holder styringsrenten uforandret på 0 prosent.

  Trolig vil den ligge fast på 0 prosent frem til minst tredje kvartal 2024, heter det i prognosene fra Riksbanken.

  Riksbanken konstaterer samtidig at inflasjonen kommer til å være over 2-prosentmålet det nærmeste året.

  Også i Norge er styringsrenten på 0, men sentralbanken har varslet at den antagelig vil bli hevet allerede nå i september.