Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Jill med «LOVE» på jakkeryggen
10. juni kl 21:42av NTB
DEL
Statsminister Joe Biden, kona Carrie Johnson, president Joe Biden og førstedame Jill Biden nyter utsikten fra Carbis Bay i Cornwall. Førstedamens jakke gikk ikke upåaktet hen hos pressekorpset. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
Statsminister Joe Biden, kona Carrie Johnson, president Joe Biden og førstedame Jill Biden nyter utsikten fra Carbis Bay i Cornwall. Førstedamens jakke gikk ikke upåaktet hen hos pressekorpset. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

USAs førstedame Jill Biden sendte et skreddersydd budskap om kjærlighet da hun fulgte sin mann Joe Biden til møtet med Boris Johnson i Cornwall.

På førstedamens jakkerygg var bokstavene «LOVE» sirlig brodert.

– Vi bringer med oss kjærlighet fra Amerika, sa hun til reportere som var til stede for å dekke torsdagens møte mellom president Joe Biden og den britiske statsministeren Boris Johnson.

Jakken er for øvrig ikke ny, hun brukte den også da ektemannen innledet sin presidentvalgkamp for over to år siden.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Kvinne funnet død i Finnmark

  En kvinne i 60-årene er funnet død i Lakselv i Finnmark etter en leteaksjon.

  Kvinnen ble sist sett tirsdag kveld.

  – Hun ble funnet omkommet klokken 9.32. Saken etterforskes, opplyser Finnmark politidistrikt.

  Operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen i Finnmark politidistrikt sier til iFinnmark at kvinnen ble funnet av politiets patrulje i en elv.

  – Vi mistenker i utgangspunktet ikke noe kriminelt, men det får etterforskningen vise, sier han.

  De pårørende er varslet om dødsfallet.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Kraftig røykutvikling etter brann i elbil i Oslo
  Brannvesenet har lagt et teppe over bilen.
  Brannvesenet har lagt et teppe over bilen. Foto: Tomm W. Christiansen

  Brannvesenet jobber iherdig for å få kontroll over røykutviklingen etter brann i en elbil i Båhusveien på Rosenhoff.

  Aftenpostens fotograf kunne høre politibetjenter som ropte: «Giftig røyk! Hold dere inne!».

  Brannvesenet har lagt et teppe over brannen, men den slukker ikke av den grunn.

  - Når batteripakken brenner, så tar det lang tid å slukke brannen, konstaterer Per-Ivar Iversen, operasjonsleder i Oslo politidistrikt.

  Politiet skriver på Twitter at røykutvikling kan pågå i flere timer.

  Det er ingen som er skadet i brannen. Det er heller ikke spredningsfare.

  Nødetatene vil forsøke å fylle en container med vann, og senke bilen ned i den. Det er uklart når dette eventuelt skjer.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Britney Spears-markering også i Oslo
  Britney Spears (39) ønsker ikke at faren James Spears skal være vergen hennes, noe han har vært i 13 år.
  Britney Spears (39) ønsker ikke at faren James Spears skal være vergen hennes, noe han har vært i 13 år. Foto: Foto: Jordan Strauss / Invision / AP / NTB

  Det er varslet en markering til støtte for Britney Spears utenfor USAs ambassade i Oslo i kveld.

  «Free Britney»-bevegelsen i Norge sier de vil demonstrere klokken 17.30. Den amerikanske ambassaden ønsker ikke å kommentere saken, skriver VG.

  – Vi har ikke blitt informert om noen demonstrasjoner utenfor den amerikanske ambassaden hverken i dag eller i kveld, så dette vet vi ikke noe om, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NTB.

  Popstjernen forsøker å bli kvitt farens kontroll over penger og karriere, noe han har hatt i 13 år. Saken er til behandling i en domstol i Los Angeles.

  Også i Los Angeles, New Orleans, New York, London, Paris og Köln er det varslet markeringer.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Katastrofemåling for Abbas og Fatah
  Palestinere flest er lei av president Mahmoud Abbas (85) og mener Hamas bør representere det palestinske folk, viser en ny meningsmåling. Foto: AP / NTB
  Palestinere flest er lei av president Mahmoud Abbas (85) og mener Hamas bør representere det palestinske folk, viser en ny meningsmåling. Foto: AP / NTB

  Palestinere flest har vendt ryggen til president Mahmoud Abbas og hans Fatah-parti. De mener Hamas bør overta ledelsen, viser en ny meningsmåling.

  53 prosent av de spurte mener Hamas bør styre og representere det palestinske folket, mens bare 14 prosent svarer Fatah, viser målingen som er foretatt på Vestbredden og i Gaza av Palestinian Center for Policy and Survey Research.

  Professor Khalil Shikaki, som i over to tiår har ledet arbeidet med slike målinger, kaller det «et dramatisk skifte», om enn ikke uventet etter den siste krigen mellom Israel og Hamas.

  77 prosent av de spurte mener Hamas gikk seirende ut av den 11 dager lange krigen.

  I 2006 vant Hamas valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene, men ble ikke anerkjent av omverdenen. USA, EU og Israel stempler gruppen som en terrororganisasjon.

  Abbas fratok dem makten, og det har ikke vært holdt valg i de palestinske områdene siden. En midlertidig Fatah-dominert regjering styrer i dag på Vestbredden, mens Hamas styrer på Gazastripen.

 • av NTB
  DEL
  Forbrukerrådet vil forby overvåkingsbasert markedsføring
  Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet.
  Inger Lise Blyverket er direktør i Forbrukerrådet. Foto: Annika Byrde, NTB

  Forbrukerrådet ønsker et forbud mot reklame basert på sporing og profilering.

  – Selv om det kan være fordeler med persontilpassede tjenester, ønsker de færreste av oss å bli overvåket på nett eller motta reklame som er basert på denne informasjonen, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

  Ifølge Forbrukerrådet har EU-parlamentet, Det europeiske datatilsynet og en rekke forbruker- og menneskerettsorganisasjoner i USA også tatt til orde for at overvåkingsbasert markedsføring bør fases ut og forbys.

  – Et forbud vil også legge grunnlaget for et mer gjennomsiktig annonsemarked hvor det blir mindre behov for å dele inntektene med tredjeparter, slik som datameglere, sier Blyverket.

 • av NTB
  DEL
  Én av tre foreldre som mistet barn på Utøya, er uføre
  69 barn og unge ble drept på Utøya 22. juli 2011.
  69 barn og unge ble drept på Utøya 22. juli 2011. Foto: Sindre Thoresen Lønnes, NTB

  Ti år etter terrorangrepet på Utøya er én av tre foreldre som mistet et barn, fremdeles så preget at de er helt eller delvis arbeidsuføre.

  Dette kommer frem i en rapport Senter for krisepsykologi offentliggjorde tirsdag, skriver Dagbladet. I alt 69 ungdommer ble drept på Utøya under terrorangrepet 22. juli 2011. I dag, ti år senere, er rundt 30 prosent av foreldrene som mistet barna sine, helt eller delvis arbeidsuføre.

  – Det å skulle bearbeide et tap av et barn er i seg selv en langvarig prosess, men når det skjer med overlegg, og så brutalt, så sliter mange med det, sier Pål Kristensen som er ansvarlig for undersøkelsen.

  Også søsknene til de drepte er omfattet av undersøkelsen og omtales som en gruppe som er blitt glemt. Kristensen sier mange søsken føler seg ensomme i sorgen de bærer på, og at de i tillegg til sin egen sorg også tar mye av ansvaret for foreldrene.

 • av NTB
  DEL
  Ny svindelmetode bekymrer Finn.no og Økokrim
  Svindelmetoden med såkalte pengemuldyr bekymrer Finn.no.
  Svindelmetoden med såkalte pengemuldyr bekymrer Finn.no. Foto: Kyrre Lien, NTB

  Finn.no har det siste året oppdaget mer pengemuldyr-svindel. Det opplyser sikkerhetssjef i Finn.no til TV 2. Metoden går ut på at såkalte pengemuldyr blir brukt for å gjøre tjenester for kriminelle. Det kan dermed ende med at man uvitende kan medvirke til bedrageri.

  – Disse annonsene kan se veldig like ut som hvilken som helst annen annonse. Ofte er det bare litt billigere produkter, sier Gjefsen.

  – Hvem som helst kan legge ut slike annonser for andre. Vi har fått høre at det er privatpersoner i Norge som har vært inne på Facebook-grupper der de svarer på en stillingsannonse om å hjelpe et firma, sier han.

  Å bli brukt som et pengemuldyr på denne måten, kan få store konsekvenser.

  – Det er de som setter inn annonsene som gjør noe ulovlig. Konsekvensen er at man medvirker i bedrageri og kan få ett år i fengsel, sier rådgiver og ekspert på sosial manipulering Anne Dybo i Økokrim.

 • av NTB
  DEL
  Tre personer til sykehus etter trafikkulykke i Nordre Land

  Tre personer er sendt til Gjøvik sykehus med ukjent skadeomfang etter en frontkollisjon på fylkesvei 33 i Nordre Land i Innlandet.

  Ulykken skjedde klokken 4.30 onsdag morgen vest for Nordsinni.

  Politiet i Innlandet opplyser at det var to varebiler med til sammen tre person involvert i frontkollisjonen.

  En person satt fastklemt etter ulykken, men vedkommende er frigjort og fraktes til sykehus.

  Veien er stengt ved ulykkesstedet.

 • av NTB
  DEL
  Nytt regjeringsutvalg skal vurdere videreutdanning for lærere

  Regjeringen vil sette ned et utvalg som skal foreslå ulike modeller for etter- og videreutdanningstilbud for lærere og alle ansatte i barnehager og skoler.

  – God og solid kompetanse hos lærere og alle ansatte barnehagene og skolene er viktig for å gi alle barn og elever et godt tilbud. Derfor vil vi fortsette satsingen på gi flest mulig et tilbud om etter- og videreutdanning, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

  Årlig bruker staten over 2 milliarder kroner på etter- og videreutdanning for ansatte i barnehager og skoler.

  – Skal vi lykkes, må vi sørge for at ressursene blir brukt mest mulig effektivt, og at vi lærer av erfaringer med de satsingene som vi har gjennomført, sier Melby.

  Utvalget blir utnevnt til høsten og skal bestå av fageksperter og representanter fra sentrale parter i barnehage- og skolesektoren.

 • av NTB
  DEL
  Britney Spears skal uttale seg i retten
  Britney Spears møter onsdag i et rettsmøte om formynderordningen som gir faren kontroll over økonomien hennes.
  Britney Spears møter onsdag i et rettsmøte om formynderordningen som gir faren kontroll over økonomien hennes. Foto: Chris Pizzello, Invision / AP / NTB

  Britney Spears (39) skal onsdag gi sin egen versjon av formyndersaken i retten. Popstjernen forsøker å bli kvitt farens kontroll over penger og karriere.

  I 13 år har faren James Spears vært hennes verge og kontrollert pengene hun har tjent som popstjerne. Trolig kan formuen hennes være verdt mer enn 50 millioner dollar, skriver AP.

  Det er knyttet voldsom interesse til Spears' forklaring i rettsmøtet. Kampanjen #FreeBritney er blitt et stort fenomen på nett, og dokumentarfilmen «Framing Britney Spears» tar for seg saken.

  Formynderordningen kom på plass etter at stjernen fikk store psykiske problemer i 2007 og 2008.

  Spears' tilhengere mener stjernen ikke har kontroll over egne kontoer i sosiale medier, får kjøre bil som hun vil, får ha telefon og at hun trues til å ikke kritisere formynderordningen offentlig. Anklagene avvises av hennes nærmeste og de som er involvert i formynderordningen, skriver CNN.

  De påpeker blant annet at hun frem til nå ikke har bedt om at formynderordningen avvikles.

 • av NTB
  DEL
  Høyesterett godkjenner Trojan Shields-beviser

  Under dissens har ankeutvalget i Høyesterett godkjent bruken av bevis fra den internasjonale politioperasjonen Trojan Shields også i norske rettssaler, skriver Rett24. Flere personer er også pågrepet i Norge etter operasjonen.

  Vestfold tingrett slo for to uker siden fast at det ville stride mot norske verdier å benytte bevis fra etterforskningen der 11.000 kriminelle ble overvåket i en skjult mobilapp som FBI selv hadde utviklet og driftet.

  Tingretten mente overvåkingen ville vært ulovlig i Norge, og ville ikke fengsle to av de siktede i saken.

  I forrige uke gjorde Agder lagmannsrett om på tingrettens kjennelse, og nå har også Høyesteretts ankeutvalg sluttet seg til denne.

  Spørsmålet gjaldt for den ene av de to siktede, som ble fremstilt for varetekt i Vestfold tingrett i kjølvannet av Trojan Shields-operasjonen. Varetekten for mannen, som er siktet for narkotikaforbrytelser, går ut onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Khashoggi-drapsmenn var trent i USA
  Jamal Khashoggi ble drept på Saudi Arabias konsulat i Tyrkia i 2018. Her var Khashoggi på en konferanse i Bahrain i 2014.
  Jamal Khashoggi ble drept på Saudi Arabias konsulat i Tyrkia i 2018. Her var Khashoggi på en konferanse i Bahrain i 2014. Foto: Hasan Jamali, AP / NTB

  Fire av saudiaraberne som deltok i drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi, ble året før lært opp i USA, ifølge The New York Times.

  Khashoggi, som også var journalist i Washington Post, ble drept av en saudiarabisk dødsskvadron etter å ha blitt lokket inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober 2018.

  Etter drapet ble liket partert og er aldri senere funnet.

  Ifølge CIA besto dødsskvadronen av 15 menn, som tilhørte en elitestyrke som har til oppgave å beskytte Saudi Arabias de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman.

  Fire av mennene var i USA i 2017, der de under kontrakt med amerikansk UD fikk opplæring og trening av sikkerhetsselskapet Tier 1 Group, som eies av Cerberus Capital Management, skriver The New York Times.

  Ifølge avisens kilder gir selskapet blant annet skytetrening og opplæring i overvåkingsteknikker og nærkamp.

 • av NTB
  DEL
  USA ber om stans i volden i Afghanistan

  Tre dager før Afghanistans president Ashraf Ghani kommer på statsbesøk, ber USA om stans i volden i landet og legger skylden på Taliban.

  – Vi ber begge sider om å bli med på seriøse forhandlinger for å bestemme en vei videre for Afghanistans framtid, sier talsperson Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet.

  Mange steder i Afghanistan er situasjonen kritisk etter at USA og andre vestlige land begynte sin tilbaketrekking. Taliban har trappet opp angrepene og erobrer stadig nye områder.

  – Vi ber fortsatt om en stans i volden som i hovedsak er drevet fram av Taliban, sier Price.

 • av NTB
  DEL
  Per Inge Torkelsen er død
  Per Inge Torkelsen døde tirsdag, 22. juni 2021. Foto: Carina Johansen / NTB
  Per Inge Torkelsen døde tirsdag, 22. juni 2021. Foto: Carina Johansen / NTB

  Humoristen, forfatteren og politikeren Per Inge Torkelsen døde tirsdag kveld, 68 år gammel, opplyser familien.

  På vegne av familien meddeler vi det trist budskap om at Per Inge Torkelsen døde i kveld, tirsdag 22. juni, opplyser Gunnar Kvassheim og Per A, Thorbjørnsen på vegne av familien til NTB.

  Per Inge døde på Radiumhospitalet som følge av vedvarende alvorlige komplikasjoner etter en operasjon i høst. Han døde med alle sine nærmeste rundt seg. Han etterlater seg kone, fire barn, to barnebarn og familie for øvrig, opplyser de.

  Per Inge hadde bak seg et enestående liv som artist, samfunnsdebattant, forfatter, og politiker.

  Han var kanskje den mest kjente personen fra Stavanger de siste 30–40 årene, skriver Stavanger Aftenblad.

  Humorist og politiker

  Per Inge ble født 21. mars 1953 og var utdannet adjunkt fra lærerskolen i Stavanger. Han har jobbet som postmann, skraphandler og illusjonist, og han har vært norgesmester i trylling.

  Han har skrevet over 1.000 historier og epistler i Stavanger Aftenblad, samt en rekke kåserier for NRK radio. Han har også vært programleder på barne-TV og hadde i en periode faste innslag i «Norge Rundt».

  Per Inge Torkelsen har lenge vært medlem av partiet Venstre. På slutten av 1970-tallet var han leder i Rogaland Unge Venstre. Han har sittet i bystyret i flere perioder.

  I tillegg var Per Inge en ivrig samfunnsdebattant, foredragsholder, konferansier og standupkomiker.

  Forfatter

  Sin første bok ga Torkelsen ut i 1986, og det skulle komme over 20 bøker, blant annet «Den store stygge idrettsboka», der han på en sarkastisk måte tok for seg idrettens negative sider. Flere av bøkene hans skapte bruduljer, både blant idrettsfolk og pensjonister.

  Men det var som humorist og scenepersonlighet Torkelsen var mest kjent, særlig gjennom Løgnaslaget. Gruppen var et resultat av studentrevyer på Lærerskolen. Sammen med Steinar Lyse, Dag Schreiner og Bjørn Aslaksen ble han og Løgnaslaget enormt populære ut over 80-tallet. De har spilt revyer i 40 år og vært en av de store suksessene i Humor-Norge.

  Per Inge var en av stifterne av Den store Norske Humorfestivalen. Han fikk også grunnlagt Norsk Barnemuseum i 2001, et resultat av hans enorme interesse for samlinger, historie, oppvekt og lokalhistorie.

 • av NTB
  DEL
  Sikkerhetskilder: Ti politibetjenter drept i bakholdsangrep i Burkina Faso

  Rundt ti politibetjenter er drept i et bakholdsangrep i Burkina Faso mandag som det antas at jihadister står bak.

  – Mandag kveld ble en gruppe politi rammet av et bakholdsangrep av væpnede personer nær Barsalogho, sier en sikkerhetskilde til AFP. En annen kilde bekrefter også angrepet.

  Det foreløpig dødstallet er satt til ti, men det er i tillegg flere savnede, får AFP opplyst.

 • av NTB
  DEL
  Lege i Oslo tiltalt for å ha voldtatt pasient

  En lege i 60-årene er tiltalt for å ha injisert en pasient med morfin for deretter å ha voldtatt henne.

  Den mannlige legen skal ifølge tiltalen ved flere anledninger ha utnyttet sin stilling som kvinnens fastlege til å skaffe seg seksuell omgang med henne, skriver Avisa Oslo.

  Dette skal ha funnet sted på hans legekontor og i forbindelse med sykebesøk. I 2018 skal legen ha voldtatt kvinnen etter å ha injisert henne med morfin slik at hun var ute av stand til å motsette seg handlingen.

  Han har ifølge tiltalen også sendt en rekke tekstmeldinger til kvinnen, der han skal ha delt seksuelle tanker og fantasier om henne og hennes mindreårige datter.

  Legen er også tiltalt for overtredelse av helsepersonelloven.

  Ifølge legens forsvarer, Ole Ihlebæk, erkjenner han ikke straffskyld. Forsvareren vil heller ikke kommentere hvorvidt mannen fortsatt praktiserer som lege.

 • av NTB
  DEL
  Danmark helt ute av Afghanistan
  I to tiår har Danmark vært en del av Nato-oppdraget i Afghanistan, men tirsdag er det slutt, og de siste danske soldatene vender hjem. Illustrasjonsfoto: Abdullah Sahil / AP / NTB
  I to tiår har Danmark vært en del av Nato-oppdraget i Afghanistan, men tirsdag er det slutt, og de siste danske soldatene vender hjem. Illustrasjonsfoto: Abdullah Sahil / AP / NTB

  Etter nesten 20 år og tap av 44 soldater forlater de siste danske styrkene Afghanistan tirsdag.

  Danskene har vært en del av det samme Nato-oppdraget som Norge også har deltatt i, men nå er det over. USA har sagt at de skal trekke seg ut innen 11. september, og Nato avslutter sin militære tilstedeværelse.

  Siden januar 2002 har 37 danske soldater dalt i Afghanistan, mens ytterligere sju er døde som følge av sykdom, ulykker eller andre årsaker. Til sammen har 12.000 dansker tjenestegjort i landet.

  Også Norge er på vei ut av Afghanistan, men har tilbudt å drive feltsykehuset i Kabul ut året.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Helikopter søker etter bilfører som stakk av i Hol

  Et politihelikopter er satt inn i søket etter en bilfører som stakk av fra stedet etter en trafikkulykke i Hol i Hallingdal tirsdag ettermiddag.

  – Ambulanse og brannvesenet var der, men han stakk av fra dem til fots, sier operasjonsleder Ottar Steinstø ved Sørøst politidistrikt til NTB.

  Det er uvisst om mannen ble skadet i hendelsen.

  – Han klarte å gå, men vi vet ikke om han har indre skader, sier Steinstø.

  Operasjonslederen sier at dette er noe som skjer relativt jevnlig.

  – Det er ikke et ukjent fenomen, sier han.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  To menn tiltalt for gruppevoldtekt av mann

  To menn er tiltalt for å ha voldtatt en mann i Oslo i juni i fjor.

  Ifølge tiltalen sov fornærmede og var ute av stand til å motsette seg handlingene. De tiltalte er samboere, skriver Avisa Oslo.

  Advokat Henrik Bliksrud, som er forsvarer for én tiltalt, sier at klienten avviser anklagene.

  – Standpunktet han har gitt uttrykk for til politiet hele tiden, er at han ikke erkjenner straffskyld, sier Bliksrud.

  Saken kommer opp for Oslo tingrett 9. til 11. november.

 • av NTB
  DEL
  Døde skilpadder driver i land etter skipsbrann ved Sri Lanka
  Rundt hundre døde skilpadder har drevet i land med skader etter skipsbrannen utenfor Sri Lanka.
  Rundt hundre døde skilpadder har drevet i land med skader etter skipsbrannen utenfor Sri Lanka. Foto: Eranga Jayawardena, AP / NTB

  Nesten hundre skilpadder, titalls delfiner og en blåhval er skyllet i land – døde og med skader – etter at et containerskip brant utenfor Sri Lanka.

  Økologer mener de døde dyrene kan kobles til brannen på skipet X-Press Pearl fra Singapore, som brant i tolv dager. Det gikk bare noen få dager fra brannen startet 20. mai til døde dyr begynte å drive inn mot land.

  Skilpaddene har skader på skallene og i strupen. Flere frykter nå en katastrofe for dyrelivet i havet.

  – Foreløpig kan vi si at dyrene har dødd av to forskjellige årsaker – den ene er brannskader som skyldes varmeutviklingen, og den andre er kjemikalier, sier Anil Jasinghe i Sri Lankas miljødepartement.

  En lastedokument Associated Press har fått innsyn i, viser at det var farlig gods i 81 av de nesten 1500 containerne om bord på skipet.