Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Russebusser omgikk rulleforbudet. Dro til nabokommune.
11. juni kl 05:46av NTB
DEL
Russ i Karl Johans gate i Oslo. Natt til fredag er det meldt om russebråk flere steder i landet.
Russ i Karl Johans gate i Oslo. Natt til fredag er det meldt om russebråk flere steder i landet. Foto: Lise Åserud, NTB

Det var tilløp til slagsmål da ti-tolv russebusser samlet seg ved Skaret i Hole kommune. Busser som kom fra Oslo og Bærum, ble bortvist fra stedet.

Sør-Øst politidistrikt fikk melding om saken klokka 2.35 natt til fredag.

– Vært tilløp til slagsmål og gjort skadeverk på en annen russebuss. Politiet har vært på stedet. Russen hadde i tillegg forsøplet mye. Det var mye russ fra Oslo og Bærum, melder operasjonssentralen.

Til NRK sier operasjonsleder Marianne Mørk dette:

– Det er ikke spesielt heldig i disse smittetider å reise over kommunegrensene for å omgå forbud man har fått i sin egen kommune.

Bussene fra Oslo og omegn ble bortvist fra stedet i 24 timer.

Samme natt ble Øst politidistrikt nedringt av personer som er plaget av støy fra russ, særlig i Follo-regionen.

– Vi har bortvist en rekke russebusser som har reist over kommunegrensene, og to av bussene er anmeldt for å ha spilt for høy musikk, opplyser operasjonssentralen.

I Kristiansand kom det melding om at russen spilte høy musikk ved Sørlandsparken og at dette forstyrret natteroen for overnattingsgjester i området. Flere steder i Grimstad var det også høy musikk fra russ.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Innbyggere på Svalbard kan miste stemmeretten
  Regjeringen vil kreve at folk har tre års botid i en norsk kommune for å kunne ha stemmerett i Longyearbyen. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB
  Regjeringen vil kreve at folk har tre års botid i en norsk kommune for å kunne ha stemmerett i Longyearbyen. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

  Longyearbyen har hatt betydelig tilflytting fra utlandet de siste årene. Nå vil regjeringen kreve tre års botid i en norsk kommune for å kunne ha stemmerett.

  – Etter en grundig gjennomgang foreslår regjeringen nå at det skal kreves tre års botid i en norsk kommune for andre enn norske statsborgere for å kunne ha stemmerett og være valgbar til lokalstyret i Longyearbyen, sier justisminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

  Det ble innført lokaldemokrati i Longyearbyen i 2002, og regjeringen peker på at de fleste som bodde der på den tiden, hadde en tilknytning til en fastlandskommune. De senere årene har det imidlertid vært en økning i tilflytting fra utlandet.

  I dag er det et stort innslag av innbyggere i byen som ikke har tilknytning til det norske fastlandet, skriver regjeringen.

  Lovforslaget skaper debatt i Longyearbyen, og flere innbyggere er opprørt, skriver NRK.

  – Det er så inngripende i folks liv at folk her lurer på om det er sant, sier redaktør Børre Haugli i Svalbardposten.

  Det bor i dag nær 2.500 personer på Svalbard, og øygruppa har innbyggere som kommer fra over 50 forskjellige land.

 • av NTB
  DEL
  EU-parlamentet støtter opp om abortrettigheter

  EU-parlamentet har vedtatt en resolusjon som fastslår at reproduktive rettigheter er menneskerettigheter og sier for mange EU-land har for strenge abortlover.

  – I dag har EU-parlamentet endelig stilt seg på kvinners side og vist regjeringer som undergraver kvinners rettigheter at vi ikke vil godta det lenger, heter det i en uttalelse fra de sosialdemokratiske partigruppene som sto bak forslaget.

  Vedtaket er ikke bindende, men legger likevel et press på medlemsstatene. Det ber landene sikre retten til trygg og lovlig abort. Alternativet er ifølge uttalelsen at «kvinner tvinges til å søke abort i hemmelighet eller gjennomføre et svangerskap mot sin vilje, noe som er i strid med menneskerettighetene»

  Parlamentarikerne ber også om momsfritak for menstruasjonsprodukter og om uhindret tilgang til relevante helsetjenester.

  Resolusjonen ble vedtatt med 378 mot 255 stemmer, samtidig som EU-toppmøtet diskuterte en ny og omstridt ungarsk lov som forbyr å vise LHBT+-personer i innhold rettet mot barn.

  Konflikter mellom medlemslandene om synet på seksualitet, legning og seksuelle identitet har blitt hyppigere de siste årene. Ofte står mer liberale vestlige land mot mer sosialt konservative land i Øst-Europa.

 • av NTB
  DEL
  Biden: Enighet om gigantavtale om satsing på infrastruktur
  President Joe Biden snakker med republikaneren Rob Portman utenfor Det hvite hus. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
  President Joe Biden snakker med republikaneren Rob Portman utenfor Det hvite hus. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

  Senatorer fra begge partier er enige om en gigantsatsing på infrastruktur i USA. I første omgang økes bevilgningene med 559 milliarder dollar.

  Tidligere torsdag ble det kjent at sentrale senatorer hadde kommet fram til enighet om en plan, og at de satt i møte i Det hvite hus.

  Den politiske splittelsen i USA er stor, og arbeidet med planen har vært vanskelig. Onsdag kom imidlertid et avtaleutkast på plass, etter at de mest ambisiøse forslagene var lagt vekk.

  – Vi har kommet fram til en avtale. En gruppe senatorer – fem demokrater og fem republikanere – har kommet sammen og fremmet en infrastrukturavtale som vil skape millioner av amerikanske arbeidsplasser, skriver Biden på Twitter.

  Planen krever at minst 60 av 100 senatorer stemmer for, og at den får flertall i Representantenes hus.

  Dukket opp

  Biden dukket overraskende opp foran kameraene utenfor Det hvite hus sammen med gruppen med senatorer torsdag. Presidenten fastslo at ikke alle fikk det som de ville, men at andre prioriteringer Det hvite hus har, skal bli gjennomført på separat vis gjennom en annen budsjettprosess.

  Detaljene i planen er ennå ikke kjent, men kompromisset innebærer at det settes inn 559 milliarder dollar i nye midler, og kan ifølge AP åpne døren for presidentens forslag om å bruke opptil 4.000 milliarder dollar senere.

  Avtalen kommer etter flere uker med forhandlinger på Capitol Hill, der demokrater og republikanerne har diskutert både størrelsen på pakken og finansieringen.

  Strid om finansiering

  Representantenes hus' leder Nancy Pelosi ønsker avtalen velkommen, men legger til at den må komme sammen med Bidens øvrige mål.

  – Dette er viktig, sier Pelosi.

  Hovedproblemet har vært å finansiere den enorme satsingen. Biden har krevd at det ikke blir innført nye skatter på folk som tjener mindre enn 400.000 dollar. Republikanerne har på sin side ikke vært villige å øke skattene utover mindre justeringer.

  – Vi finpusser fortsatt på detaljene, men fra mitt ståsted er det betalt for, sier republikaneren Susan Collins, en av de ti senatorene som møtte Biden i rundt en halvtime torsdag.

 • av NTB
  DEL
  EU-parlamentet formaliserer klimalov

  EU-parlamentet stemte torsdag for klimaloven som fastslår at unionen skal være klimanøytral innen 2050 og kutte utslippene med 55 prosent innen 2030.

  Den formelle godkjenningen ble gjort med 442 mot 203 stemmer. 51 parlamentarikere avsto fra å stemme.

  – Dette er en kraftig oppjustering fra dagens nivå. Jeg ser at dette kommer til å spille en større og større rolle for Europa og verden, sier svenske Jytte Guteland, som var saksordfører.

  Innen dette tiåret er omme, skal altså utslippene ned med 55 prosent, sammenlignet med nivået i 1990. Det er ventet at EU-kommisjonen 14. juli vil legge fram en pakke med lovforslag som skal sørge for at målet blir nådd.

 • av NTB
  DEL
  Rudy Giuliani fratatt advokatbevillingen
  Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
  Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

  Rudy Giuliani, Donald Trumps advokat, fratas advokatbevillingen i New York for å ha løyet om valgfusk, har en ankedomstol i New York avgjort.

  Giuliani kom med beviselig falske og villedende uttalelser om fjorårets presidentvalg som Donald Trums personlige advokat, fastslår domstolen, ifølge New York Times.

  I kjennelsen kommer domstolen fram til at Giulianis oppførsel var en trussel for allmenne hensyn og berettiger at han fratas bevillingen.

  Giuliani ledet arbeid med å utfordre valgtapet mot Joe Biden i november i fjor juridisk, noe de ikke nådde fram med. De mente at det hadde foregått fusk, og at valgmaskiner hadde blitt fikset på.

  New York Times har forsøkt å komme i kontakt med en av Giulianis advokater, uten hell. Giuliani har selv framholdt at etterforskningen truer hans grunnlovsgitte rett til ytringsfrihet. Han har også avvist at han med viten og vilje har kommet med usanne uttalelser.

  Giuliani var New York-ordfører i åtte år og ble en nasjonal figur i kjølvannet av terrorangrepet 11. september 2001.

 • av NTB
  DEL
  Harde ord mot Ungarn på toppmøte: Hører ikke hjemme i EU
  Ungarn har ikke noe i EU å gjøre etter at landet nylig vedtok en lov som forbyr fremstilling av homofile og transpersoner i undervisningsmateriell, filmer og bøker rettet mot barn, mener Nederlands statsminister Mark Rutte. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB
  Ungarn har ikke noe i EU å gjøre etter at landet nylig vedtok en lov som forbyr fremstilling av homofile og transpersoner i undervisningsmateriell, filmer og bøker rettet mot barn, mener Nederlands statsminister Mark Rutte. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB

  Med den nye LHBT+loven hører ikke Ungarn lenger hjemme i EU, mener Nederlands statsminister. Ungarn får krass kritikk på EU-toppmøtet i Brussel.

  Mark Ruttes budskap er ikke til å misforstå idet han er på vei inn til møtet.

  – For meg hører ikke Ungarn hjemme i EU lenger. Men det er ikke opp til meg alene å bestemme det – det er 26 andre land også. Vi må ta dette steg for steg, sier Rutte.

  Rutte er en av 17 EU-ledere som før møtet markerte sin støtte for LHBT+-personers rettigheter og lover å fortsette kampen mot diskriminering.

  Disse rettighetene har nå havnet i sentrum når de 27 EU-landenes ledere er samlet. Reaksjonene har vært mange og kraftige etter at Ungarn vedtok en ny lov som blant annet forbyr fremstilling av seksuelle minoriteter – inkludert homofile og transpersoner – i innhold rettet mot barn.

  I tillegg til filmer og bøker rammes også undervisningsmateriell. Dermed begrenses unges tilgang til informasjon om ulike legninger og seksuelle identiteter.

  – Kjempet for rettigheter

  Ungarns statsminister Viktor Orbán har på sin side forsvart loven og hevder han er en forkjemper for homofiles rettigheter.

  – Under kommunistregimet ble homoseksualitet straffet, og jeg kjempet for deres frihet og deres rettigheter. Jeg forsvarer homofiles rettigheter, sier Orbán på vei inn til torsdagens toppmøte.

  Over halvparten av medlemslandenes ledere mener altså at loven bryter med unionens verdier, men Orbán sier den «ikke handler om homofile».

  – Den handler om å la foreldre ha enerett på å bestemme hvordan de vil lære barna sine om sex.

  – Uakseptabelt

  Stefan Löfven er en annen EU-statsminister som har skrevet under på brevet der lederne lover å fortsette innsatsen «for å garantere at fremtidens europeiske generasjoner kan vokse opp i en atmosfære av likestilling og respekt».

  – Her stiller man ikke opp for menneskers likeverd, og da må vi komme med en tydelig markering, sier den svenske statsministeren. Når det gjelder tiltak viser han til EU-kommisjonen.

  – De har en prosess på gang vis-à-vis Ungarn, så det får de ta seg av, men vi må si hva vi mener, sier Löfven.

  Luxembourgs Xavier Bettel – som selv er homofil – deler noe av sin personlige historie på vei inn til møtet.

  – Å akseptere at jeg var homo er det vanskeligste jeg har gjort, å akseptere det selv og si det til foreldrene mine. Å nå få høre at det skyldes noe jeg så på TV da jeg var yngre, er helt uakseptabelt – å blande sammen homoseksualitet pedofili og pornografi, er uakseptabelt, sier han.

  Hans belgiske kollega Alexander De Croo kaller den nye loven bakstreversk, mens EU-kommisjonens leder har kalt den en skam.

  – Ikke isolert, men delt

  Samtidig er ikke Ungarn helt alene. Mens landene i Nord- og Vest-Europa og rundt Middelhavet står bak torsdagens brev, har ni lands ledere valgt å ikke skrive under. I tillegg til Ungarn gjelder det Bulgaria, Kroatia, Litauen, Polen, Romania, Slovakia, Slovenia og Tsjekkia.

  – Om det er en vinner i alt dette, så heter han Orbán. Han er ikke isolert, han har splittet Europa, skriver den bulgarske journalisten Gerogi Gotev, som i mange år har dekket EU, på nettstedet Euractiv.

 • av NTB
  DEL
  Person til sykehus etter T-banepåkjørsel i Oslo

  En person er brakt til sykehus etter å ha blitt påkjørt av T-banen på Bogerud stasjon i Oslo.

  Operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter i Oslo politidistrikt opplyser at de ikke vet noe om vedkommendes tilstand.

  – Vi har fått opplyst at personen er fraktet til sykehus, sier han til NTB.

  Politiet meldte om ulykken på Twitter klokken 14.25 torsdag. T-banens linje 3 ble stengt mellom Oppsal og Mortensrud etter hendelsen. Strekningen ble åpnet for trafikk igjen klokken 15.39.

 • av NTB
  DEL
  Vikingtidsmuseet får 200 millioner i gave
  Vikingtidsmuseet har vært avhengig av givere for å kunne gi den museumsopplevelsen som Kunnskapsdepartementet forventer. Den har de nå fått. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Vikingtidsmuseet har vært avhengig av givere for å kunne gi den museumsopplevelsen som Kunnskapsdepartementet forventer. Den har de nå fått. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Vikingtidsmuseet har fått en gave på 200 millioner kroner. Presangen skal bidra til å skape gode publikumsopplevelser.

  I statsbudsjettet for 2020 ble det bevilget midler til museet for å sikre den norske verdensarven for ettertiden. Det ble satt av 81,9 millioner kroner til museet som blir drevet og forvaltet av Universitetet i Oslo.

  Samtidig har museet vært avhengig av givere for å kunne gi den museumsopplevelsen som Kunnskapsdepartementet forventer.

  Den gaven har de nå fått fra Eilif Holtes allmennyttige fond, og donasjonen er på 200 millioner kroner.

  – Fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Norge dårligst i Norden i barnehagemåling

  I Norden slår Norge dårligst ut i en barnehagemåling fra Unicef. Det som slår negativt ut er blant annet de ansattes utdannelse.

  Unicef-rapporten Where Do Rich Countries Stand on Childcare? har vurdert fire faktorer: Kvalitet, tilgang og pris på organisert barnepass utenfor hjemmet. I tillegg har det blitt sett på nasjonale ordninger for lønnet foreldrepermisjon.

  – Barnehagene har en viktig rolle i samfunnet, og har et medansvar for at barn skal få en trygg og sikker oppvekst, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft Kristin Oudmayer i Unicef til Utdanningsnytt.no.

  Island, Finland, Danmark er blant landene med den høyeste kvaliteten på barnepass. De greier å kombinere høy voksentetthet i tilbudene med gode kvalifikasjoner hos de ansatte, ifølge fagbladet.

 • av NTB
  DEL
  Kastet kokende vann på mann – dømt til fengsel

  En mann er dømt for å ha kastet kokende vann på en mann og deretter kasserollen på en annen mann. Straffen lyder på fengsel i ett år og tre måneder. Han må også betale 63.000 kroner i oppreisning.

  Hendelsene fant sted i Groruddalen i Oslo i mai i fjor.

  Vannkastingen gjorde at offeret fikk brannskader på høyre arm og høyre side av ryggen og magen. Kasserollen traff den andre mannen over venstre øye og venstre skulder.

 • av NTB
  DEL
  En rekke villrein på Hardangervidda skal skytes
  Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
  Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Paul Kleiven / NTB

  Regjeringen følger Mattilsynet og Miljødirektoratets forslag om å skyte 700 av 1000 villreinbukker på Hardangervidda i kampen mot skrantesyke.

  Andelen bukk som er over tre og et halvt år, skal være et minimum i år. I tillegg skal det tas ut mellom 1000 og 1500 simler.

  – Skrantesyken på Hardangervidda har gitt oss noen utfordringer som statlig og lokal forvaltning må løse i fellesskap. Situasjonen er svært alvorlig, og tiltakene framover må fortløpende tilpasses ny kunnskap, sier klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn (V).

  I september ble det påvist skrantesyke hos en villreinbukk på Hardangervidda. Skrantesyke er en svært alvorlig og alltid dødelig sykdom hos hjortedyr.

 • av NTB
  DEL
  Kristiansand: Syv til sykehus etter eksplosjon
  Det kommer røyk ut av gjenvinningsanlegget.
  Det kommer røyk ut av gjenvinningsanlegget. Foto: Erlend Olsbu, Fædrelandsvennen

  I alt syv personer er kjørt til sykehus etter at en tømmebil eksploderte i Returkrafts anlegg på Langemyr i Kristiansand.

  Ifølge Agder politidistrikt inneholdt tankbilen oljeholdig slam.

  Flere er alvorlig skadet. De får behandling for brann- og eksplosjonsskader samt røykskader.

  Økonomisjef Lars Erik Harv i Returkraft opplyser til VG at det var en tømmebil som eksploderte inne i hallen.

  – Etter eksplosjonen begynte det å brenne i en bunker som ligger der man tømmer. Anlegget skal nå stenges ned, sier Harv til avisen.

  Mellom 20 og 30 personer ble evakuert fra bygget.

  Returkraft opplyser til NRK at brannen skal ha oppstått i vanlig husholdningsavfall som blir gjort om til strøm og varmeenergi.

  Det er bare ett år siden det brant i det samme bygget. Da brant det i en bunker som sorterer søppel.

 • av NTB
  DEL
  Israel kan utvide bosetninger på Vestbredden
  Den israelske bosetningen Har Home på palestinske Vestbredden i 2020.
  Den israelske bosetningen Har Home på palestinske Vestbredden i 2020. Foto: Mussa Qawasma, Reuters / NTB

  Naftali Bennetts ferske regjering går videre med planer om å utvide de israelske bosetningene, sier gruppen Peace Now, som overvåker bosetningsaktiviteten.

  Fem boliger i tre bosetninger er godkjent, sier Peace Nows talsperson, Chagit Ofran. Den israelske organisasjonen sier i en uttalelse at den største utfordringen regjeringen står overfor, er «å snu skipet og sette kurs mot fred» og stanse byggevirksomheten.

  FNs sikkerhetsråd ba i 2016 Israel stanse byggingen av bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Bosetningene er en av de mest betente sakene i konflikten mellom Israel og palestinerne.

  Rundt 600.000 israelere lever i over 200 bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som ble okkupert i seksdagerskrigen i 1967. Palestinerne håper Øst-Jerusalem kan bli hovedstad i en fremtidig palestinsk stat.

 • av NTB
  DEL
  Narkotikanettverk avdekket i Troms og Oslo

  Politiet har avdekket et narkotikanettverk som skal ha smuglet store mengder heroin og kokain fra Oslo til Tromsø månedlig siden 2018.

  – Dette nettverket fremstår som godt organisert med tilhørende logistikk for frakt av narkotika og kontanter. Det har forsynt Troms med heroin i flere år, sier politiinspektør Yngve Myrvoll.

  Etterforskningen som startet i fjor høst, har vært rettet mot ni aktører mellom 20 og 50 år. De fleste er norske statsborgere som tilhører et somalisk miljø.

  – Det er beslaglagt større mengder heroin og amfetamin i Tromsø og Oslo i forbindelse med etterforskningen. Det største enkeltbeslaget er på cirka 700 gram heroin og ble gjort på en privatadresse i Tromsø, sier Myrvoll.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne død etter boligbrann i Stavanger

  Nødetatene fikk melding brannen i boligblokken i Stavanger sentrum klokken 21.25 onsdag kveld. Det var full overtenning i toppleiligheten da brannmannskapene kom til stedet, men brannen ble raskt slukket.

  En person ble hentet ut og fraktet til sykehus. På sykehuset ble personen erklært død, skriver Stavanger Aftenblad torsdag formiddag.

  – Den formelle identifikasjonen av avdøde er fortsatt ikke utført, men vi har en klar formening om hvem avdøde er. Det er en kvinne i 70-årene. Pårørende er varslet med forbehold om at endelig identifikasjon ikke er foretatt, opplyser Victor Fenne-Jensen, operasjonsleder i Sørvest politidistrikt

  Årsaken til brannen er foreløpig ukjent.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen vil forby konverteringsterapi
  Regnbueflagg utenfor Oslo rådhus fredag 18. juni. Nå vil regjeringen forby konverteringsterapi.
  Regnbueflagg utenfor Oslo rådhus fredag 18. juni. Nå vil regjeringen forby konverteringsterapi. Foto: Fredrik Hagen, NTB

  Regjeringen vil komme med et lovforslag om å forby konverteringsterapi for skeive, melder statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse.

  Forslaget som snart sendes ut på høring, er basert på en utredning som ble startet i 2020.

  Det sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse torsdag, der regjeringen la frem sin nye handlingsplan på LHBTIQ-feltet.

 • av NTB
  DEL
  Mann dømt til ni års fengsel for overgrep mot barn

  En 49 år gammel mann er i Trøndelag tingrett dømt til ni år og seks måneders fengsel for en rekke overgrep mot flere jenter under ti år.

  Mannen, som ble dømt i Trøndelag tingrett tirsdag, må også betale de fem ofrene i saken en samlet oppreisningserstatning på 800.000 kroner. Blant de fem jentene i åtte-tiårsalderen som han ble kjent skyldig i å ha utnyttet, var hans egen stedatter. Overgrepene har skjedd over flere år.

  Retten bestemte også inndragning av datautstyr hvor 49-åringen hadde oppbevart over 100.000 bilder og videoer som viser overgrep mot barn. Mannen hadde aktivt søkt etter slikt materiale siden 2003 og helt frem til pågripelsen i fjor.

  – Tiltalte har gjennom hele tiltaleperioden vist en planmessig utnyttelse av barn under ti år. Han har også planmessig lastet ned og oppbevart svært store mengder overgrepsbilder, skriver tingretten.

 • av NTB
  DEL
  Bofellesskap i Drammen slaktes for lovbrudd
  Sivilombudsmann Hanne Harlem ser alvorlig på funnene som ble gjort.
  Sivilombudsmann Hanne Harlem ser alvorlig på funnene som ble gjort. Foto: Heiko Junge, NTB

  Sivilombudsmannen har avdekket alvorlige lovbrudd i et bofellesskap for utviklingshemmede personer i Drammen kommune.

  Blant annet er det blitt iverksatt tvangstiltak overfor flere beboere uten at Statsforvalteren har godkjent det.

  Sen saksbehandling fra kommunens og Statsforvalterens side gjorde at én beboer ble utsatt for tvangstiltak i drøyt to år uten godkjent vedtak. En annen beboer var utsatt for det samme i nesten sju måneder.

  − Vi ser alvorlig på at beboere utsettes for ulovlige tvangstiltak, og at dette skjer gjentatte ganger og over lange perioder. Praksisen bryter med grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper, sier sivilombudsmann Hanne Harlem i en pressemelding.

  Flere av vedtakene om tvang var også mangelfulle.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Byrådsleder Raymond Johansen presenterer sitt nye byråd.

  Byrådsleder Raymond Johansen presenterer sitt nye byråd klokken 12 i dag.

  Det opplyser kommunen i en pressemelding.

  Klokken 13 blir det nøkkeloverrekkelse med den nye byråden for miljø- og samferdsel, som tar over for Lan Marie Berg (MDG).

  Oslo er blitt styrt som et forretningsministerium etter at Raymond Johansen ble felt onsdag 16.6.

  Forretningsministeriet har vært ledet av Johansen. Det er ikke ventet store endringer i «Byråd Johansen 2».

  Johansen har sagt at han vil styre videre på byrådsplattformen som Ap, MDG og SV fremforhandlet i 2019.

 • av NTB
  DEL
  Bygning kollapset i Miami

  En bygning med flere etasjer har rast delvis sammen ved Miami Beach, ifølge flere meldinger på Twitter. Det er frykt for at personer er skadet eller omkommet

  Nødetatene har iverksatt en stor utrykning til stedet, og flere personer skal være reddet ut av bygningen.

  BNO News er blant dem som har lagt ut en video av ulykkesstedet på Twitter.

  Det meldes også at personer som er igjen i den delen av bygningen som fortsatt står, roper etter hjelp.

  Bygningen som har rast sammen, ligger på Sunny Isles Beach.