Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Avfallsbil og personbil front-mot-front i Tønsberg
11. juni kl 08:12av NTB
DEL

En person får hjelp av ambulansepersonell etter at en trafikkulykke mellom en personbil og en avfallsbil i Tønsberg.

Ulykken skjedde i Husvikveien i Tønsberg, opplyser Sør-Øst politidistrikt.

På Twitter skriver politiet at det dreier seg om en frontulykke mellom en personbil og en parkert søppelbil.

– Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

Ifølge politiet går trafikken greit forbi ulykkesstedet. Politiet fikk melding om ulykken klokken 7.44.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Putin kaller anklager om russiske dataangrep for latterlige
  President Vladimir Putin blir intervjuet av NBC-journalisten Keir Simmons. Foto: NBC News via AP / NTB
  President Vladimir Putin blir intervjuet av NBC-journalisten Keir Simmons. Foto: NBC News via AP / NTB

  President Vladimir Putin avviser i et intervju med amerikanske NBC anklager om at Russlands står bak dataangrep mot USA og kaller dem latterlige.

  TV-intervjuet er gjort i forkant av onsdagens toppmøte mellom Putin og USAs president Joe Biden i Genève.

  Her sier Putin også at han er åpen for en fangeutveksling mellom Russland og USA, samtidig som han lover at den fengslede opposisjonspolitikeren og Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj ikke kommer til å bli behandlet noe dårligere enn andre.

  På spørsmål om Russland fører en kyberkrig mot USA, svarer Putin:

  – Hvor er bevisene? Det begynner å bli latterlig. Vi er blitt anklaget for alle mulige ting, valginnblanding, kyberangrep og så videre, og så videre, og ikke en eneste gang, ikke på noe tidspunkt, tok de seg bryet med å framskaffe noen form for bevis, bare ubegrunnede anklager.

 • av NTB
  DEL
  Mann omkommet i arbeidsulykke i Sandnes

  En mann i 60-årene har mistet livet i en arbeidsulykke i Sandnes kommune mandag ettermiddag.

  Politiet meldte om arbeidsulykken klokken 14.45.

  – En mann i 60-årene med lokal tilknytning er omkommet. Han fikk klemskader i forbindelse med et arbeid, sier operasjonsleder Toralv Skårland i Sørvest politidistrikt til Stavanger Aftenblad.

  Vitner til hendelsen blir nå avhørt, og krimteknikere vil i løpet av dagen gjøre sine undersøkelser, bekrefter Skårland.

  Arbeidstilsynet er varslet, men det er ennå ikke kjent hvilken bedrift det gjelder da de pårørende ennå ikke er varslet.

 • av Siril Thesen / NTB
  DEL
  Venstre støtter mistillitsforslag mot Lan Marie Berg

  Ventres bystyregruppe støtter mistillitsforslaget mot Lan Marie Berg (MDG) som ble fremsatt i bystyrets møte 9. juni. Det skriver partiet i en pressemelding.

  Gruppeleder for Venstre i Oslo, Hallstein Bjercke, sa til VG onsdag at de var av den klare oppfatningen at de parlamentariske spillereglene var brutt, og at byråden som konsekvens må fratre sin stilling.

  Saken gjelder milliardsprekken i vannprosjektet som skal sikre ny reservevannforsyning i Oslo. Prosjektet ser ut til å bli 5 milliarder dyrere enn antatt, og bystyret reagerte på at miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg ikke hadde informert dem om kostnadssprekken tidligere.

  Det skal stemmes over mistillitsforslaget som ble stilt av Fremskrittspartiet onsdag.

  Les mer om saken her

 • av NTB
  DEL
  Norge vil forlenge drift av feltsykehus i Kabul ut 2021

  Norge har sagt seg villig til å drive feltsykehuset i Kabul ut året, selv om Nato trekker styrkene sine ut.

  Statsminister Erna Solberg (H) kom med nyheten på Natos toppmøte i Brussel.

  – Akkurat nå er det en skjør og ustabil situasjon i Afghanistan. I en overgangsperiode har Norge sagt seg villig til å sikre fortsatt drift av feltsykehuset, frem til et ordinært sivilt sykehus er på plass, sier Solberg.

  Hun tar forbehold om at sikkerheten må ivaretas for dem som jobber på sykehuset. Det må også foreligge en invitasjon fra Afghanistan, slik at det folkerettslige grunnlaget for sykehuset er på plass.

 • av NTB
  DEL
  Rettssaken mot Suu Kyi er i gang
  Aung San Suu Kyi, her fotografert i desember 2019, skal mandag møte i retten i Myanmar. Da er det ventet at fredsprisvinneren vil få uttale seg om anklagene fra de militære kuppmakerne. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
  Aung San Suu Kyi, her fotografert i desember 2019, skal mandag møte i retten i Myanmar. Da er det ventet at fredsprisvinneren vil få uttale seg om anklagene fra de militære kuppmakerne. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

  Mange politibetjenter vitnet da rettssaken mot Myanmars avsatte leder Aung San Suu Kyi startet mandag. Advokatene hennes sier de er forberedt på det verste.

  Ifølge advokat Khin Maung Zaw så Suu Kyi «ikke veldig bra ut» da rettssaken startet, men hun virket fremdeles interessert og fulgte med.

  I mandagens rettsmøte skal hennes forsvarsteam ha fått muligheten til å spørre ut vitner, og det var ventet at Suu Kyi selv vil få uttale seg. Det er ikke kjent om hun gjorde det.

  Suu Kyi har sittet i husarrest siden hæren kuppet makten 1. februar.

  – Vi håper på det beste, men er forberedt på det verste, sa Zaw før rettssaken startet.

  Det har vært nesten daglige demonstrasjoner siden militærkuppet, og mer enn 850 mennesker er drept, ifølge menneskerettsgrupper.

 • av NTB
  DEL
  Taliban har tatt seks distrikter på ett døgn

  Afghanske regjeringsstyrker har forlatt eller blitt presset ut av seks nye distrikter det siste døgnet og Taliban har rykket inn.

  Taliban har tatt kontroll over minst 23 nye distrikter siden USA og Nato begynte sin tilbaketrekning 1. mai.

  De afghanske styrkene, som hadde vært beleiret i lengre tid, har enten rømt for å slutte seg til andre styrker eller blitt evakuert, ifølge provinsrådene. Noen etterlot også igjen militærutstyr og ammunisjon.

  De seks distriktene ligger i Farah-provinsen vest i landet. I tillegg ble ett distrikt i Kunduz-provinsen inntatt av opprørerne, men regjeringsstyrkene tok det tilbake.

 • av NTB
  DEL
  Helsetilsynet: – Uforsvarlige ambulanseflytjenester i nord
  Luftambulansetjenesten i Nord-Norge er uforsvarlig, mener Helsetilsynet. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB
  Luftambulansetjenesten i Nord-Norge er uforsvarlig, mener Helsetilsynet. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

  Ambulanseflytjenestene i Nord-Norge er uforsvarlige, skriver Helsetilsynet i en ny rapport.

  Etter et omfattende tilsyn med tjenesten har Helsetilsynet kommet frem til at pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp har fått forsinket transport til forsvarlig behandlingssted, og at det er faktorer innenfor tjenestens kontroll som har bidratt til forsinkelsene.

  – De regionale helseforetakene har dermed ikke sørget for at pasienter i Nord-Norge med behov for øyeblikkelig hjelp tilbys forsvarlige, koordinerte og helhetlige ambulanseflytjenester, skriver de.

  De viser til flere faktorer innenfor tjenestens kontroll som skaper forsinkelser, og legger ansvaret på helseforetakene.

  – Eksempler på slike faktorer blant annet tidkrevende prosesser for rekvirering og bruk av ambulansefly, tidkrevende avklaring av forsvarlig behandlingssted før transport, mangel på medisinsk følgepersonell, vaktbytter, og koordinering av ambulansebil og ambulansefly, skriver Helsetilsynet.

  Det var mye bråk rundt ambulanseflytjenesten i Nord-Norge i kjølvannet av operatørskiftet til Babcock i 2019. Helsetilsynet understreker at de ikke har sett på problemstillingene rundt driftsmodellen.

  – Ambulanseflytjenesten har normalisert seg etter operatørskiftet. Tjenesten er nå i en normal driftssituasjon, der en i all hovedsak står overfor de samme utfordringene som en også gjorde før operatørbyttet, skriver Helsetilsynet.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Stortinget sier ja til tvungen lønnsnemnd i Unio-streiken

  Et flertall på Stortinget støtter regjeringens proposisjon om bruk av tvungen lønnsnemnd i Unios kommunestreik og streiken i Oslo.

  Det er klart etter at innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen ble klar mandag ettermiddag.

  I komiteen var det kun SV som var imot bruken av tvungen lønnsnemnd. Også Rødt og MDG har varslet at de vil stemme imot når saken behandles i Stortinget.

  Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) valgte å avslutte Unios kommunestreik fredag 4. juni etter å ha fått varsel om brannfare ved gjenvinningsanlegget Frevar i Fredrikstad. Streiken hadde da vart i to uker.

  I Oslo ble streiken avsluttet tre dager senere på grunn av mangel på sykepleiere i hjemmetjenesten i bydel Nordre Aker.

  Grunnlaget for å avslutte streiken var reelt, mener Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet.

  – Det er ikke tvil om at det var fare for liv og helse. Grunnlaget for bruk av tvungen lønnsnemnd var derfor riktig, sier han til NTB. (NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Mannen med verdens antatt største familie, er død

  En indisk mann som antas å ha verdens største familie, er død. Han skal ha hatt 38 koner og 89 barn.

  Ziona Chana, som var overhodet for en religiøs sekt som praktiserte polygami, døde i delstaten Mizoram, ifølge delstatsmyndighetene. Han ble 76 år gammel.

  Han skal ha hatt 38 koner, 89 barn og 33 barnebarn. En typisk middag for den enorme familien var 30 kyllinger, 60 kilo poteter og 100 kilo ris, ifølge nyhetsbyrået DPA.

  Det er ikke mulig å fastslå sikkert at mannen var overhode for den største familien i verden, men ifølge delstatens myndigheter var det tilfelle.

  Den lille kristne sekten Chana tilhørte, har rundt 2.000 medlemmer.

  Polygami er ikke tillatt i India, men det kan gjøres unntak i enkelte tilfeller.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Jente død etter å ha falt i elv i Bamble

  Jenta som ble funnet livløs i Herreelva i Bamble fredag, døde søndag formiddag.

  Dødsårsaken er foreløpig ukjent, opplyser politiadvokat Ingrid Wiik til Telemarksavisa. Samtidig sier politiet at det er sannsynlig at jenta har falt av sykkelen sin og ned i vannet, ettersom sykkelen ble funnet i nærheten.

  Jenta skal obduseres, opplyser politistasjonssjef Annie Sandersen ved Grenland politistasjon til NRK.

  Ungdomsskoleeleven ble fløyet til sykehus i kritisk tilstand etter å ha falt i elven fredag morgen. Vitner fikk henne opp av vannet og iverksatte livreddende førstehjelp.

  Jenta var på vei til sommeravslutning på Tomta på Herre, hvor hele ungdomstrinnet på Herre ungdomsskole skulle møtes.

 • av NTB
  DEL
  BP går inn i havvindsamarbeid i Norge
  BP, Aker og Statkraft skal utvikle havvind i Norge. Dette er et arkivfoto fra 2017 av Equinors vindmølleanlegg utenfor Skottland.
  BP, Aker og Statkraft skal utvikle havvind i Norge. Dette er et arkivfoto fra 2017 av Equinors vindmølleanlegg utenfor Skottland. Foto: Øyvinf Gravås, Equinor / NTB

  Den britiske oljegiganten BP skal samarbeide med Aker og Statkraft om å utvikle havvind i Norge.

  Selskapet kunngjorde mandag at de blir med i et konsortium som aktivt vil søke konsesjon for utvikling av havvind i lisensområdet Sørlige Nordsjø II (SN2). BP, Statkraft og Aker Offshore Wind skal eie en tredjedel hver i partnerskapet, opplyser selskapene i en pressemelding.

  Sørlige Nordsjø II ble åpnet for søknader om fornybar energiproduksjon til havs i juni i fjor. Området grenser mot dansk økonomisk sone sørøst i Nordsjøen, noe som ifølge regjeringen gjør det aktuelt for direkte eksport av kraft.

  Området er på over 2500 kvadratkilometer og har dybder som gjør det mulig å utvikle bunnfast vindkraft, i tillegg til mulighetene for flytende vindkraft.

 • av NTB
  DEL
  Stadig færre adopsjoner fra utlandet

  Det ble gjennomført 46 utenlandsadopsjoner i Norge i 2020. Det er en halvering fra året før, og hele 749 færre enn toppåret 1998. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  I alt ble det gjennomført 243 adopsjoner i Norge i fjor, noe som er 90 færre enn i 2019.

  – Blant annet gjør økt levestandard og lavere dødelighet at det blir færre barn tilgjengelig for adopsjon. I tillegg er det politiske og juridiske avgjørelser i flere land som har medført restriksjoner for internasjonal adopsjon, skriver SSB.

  I fjor kan også innreiserestriksjoner i forbindelse koronapandemien ha spilt en rolle for antallet utenlandsadopsjoner.

  Flest barn ble adoptert fra Colombia (13) i fjor, mens Filippinene var land nummer to med seks adopsjoner.

  Kina har tidligere toppet listen over land som Norge adopterer fra. I løpet av de siste årene har det imidlertid ikke vært noen adopsjoner derfra, ei heller i fjor. Nedgangen er en del av en global trend, ifølge SSB.

 • av NTB
  DEL
  Millionkutt i tilskuddsordning for sesongarbeidere
  Jordbærplukkere i Asker i 2017. Nå reduseres en ny tilskuddsordning for opplæring av sesongarbeidere i landbruket.
  Jordbærplukkere i Asker i 2017. Nå reduseres en ny tilskuddsordning for opplæring av sesongarbeidere i landbruket. Foto: Torstein Bøe, NTB

  Kort tid etter at det ble mulig å søke om penger i en ny tilskuddsordning for opplæring av sesongarbeidere i landbruket, slankes ordningen med 40 prosent.

  I revidert nasjonalbudsjett foreslo regjeringen å bevilge 40 millioner kroner til ordningen. Regjeringspartiene og Frp har imidlertid kuttet beløpet med 15 millioner kroner fordi interessen for ordningen har vært lav, melder NRK.

  – Det må jeg si er veldig skuffende og uheldig, at man bare noen få dager at ordningen ble lansert, velger å redusere den med 15 millioner. Det synes jeg er veldig skuffende og på grensen til å ikke være seriøst, sier leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag.

  KrFs Tore Storehaug mener 25 millioner kroner er nok og sier regjeringen har hatt en god dialog med grøntnæringen om ordningen.

 • av NTB
  DEL
  Kina hardt ut mot G7 etter Xinjiang- og Hongkong-kritikk
  Joe Biden og Emmanuel Macron på G7-toppmøtet.
  Joe Biden og Emmanuel Macron på G7-toppmøtet. Foto: Doug Mills, The New York Times / AP / NTB

  Kina anklager G7-landene for løgn og ryktespredning etter at menneskerettighetssituasjonen i Xinjiang-provinsen og Hongkong ble tatt opp.

  Slutterklæringen G7-toppmøtet som ble lagt frem søndag, tok en tøffere tone mot Kina enn tidligere, blant annet gjennom å oppfordre Beijing til å respektere menneskerettighetene i Xinjiang og Hongkong.

  – G7-gruppen utnytter Xinjiang-relaterte spørsmål til politisk manipulasjon og innblanding i Kinas interne anliggende, noe vi tar sterkt avstand fra, sier en talsperson for den kinesiske ambassaden i Storbritannia i en uttalelse.

 • av NTB
  DEL
  Kina avviser lekkasje fra atomkraftverk

  Kina avviser at en hendelse ved et atomkraftverk i Guangdong-provinsen påvirket sikkerheten ved anlegget eller førte til radioaktive utslipp.

  Det fransk selskapet Framatome, som er medeier og operatør av Taishan-kraftverket, har ifølge CNN varslet om kritisk fare og en «nært forestående radioaktiv trussel».

  I advarselen, som ifølge CNN gjengis i offisielle amerikanske dokumenter, påstås det at kinesiske sikkerhetsmyndigheter har hevet grensen for hvor høy stråling det kan være i området.

  Framatome bekrefter overfor CNN at det er et problem ved kraftverket, men vil ikke si noe om den påståtte varslingen til USA.

  Taishan-kraftverket opplyste i en kunngjøring søndag at det ikke er registrert radioaktive utslipp ved kraftverket, ifølge New York Times' korrespondent Austin Ramzy.

  Myndighetene i Hongkong, som ligger øst for Taishan, opplyser i en kunngjøring at hendelsen ved kraftverket fant sted 5. april, men at den ikke påvirket arbeidernes helse. Det er heller ikke registrert økt radioaktivitet, heter det.

 • av NTB
  DEL
  Rettssaken mot Aung San Suu Kyi starter i Myanmar
  Det er ventet at Aung San Suu Kyi vil få uttale seg i rettssaken mot henne som starter mandag. Her var Suu Kyi i Thailand i 2019.
  Det er ventet at Aung San Suu Kyi vil få uttale seg i rettssaken mot henne som starter mandag. Her var Suu Kyi i Thailand i 2019. Foto: Chalinee Thirasupa, Reuters / NTB

  Under mandagens rettsmøte får hennes forsvarsteam muligheten til å spørre ut vitner, og det er ventet at Suu Kyi selv vil få uttale seg. Hun har sittet i husarrest siden hæren kuppet makten 1. februar.

  – Vi håper på det beste, men er forberedt på det verste, sier advokaten Khin Maung Zaw.

  Det har vært nesten daglige demonstrasjoner siden militærkuppet, og mer enn 850 mennesker er drept, ifølge menneskerettsgrupper.

  Suu Kyi er anklaget for en rekke lovbrudd, blant annet korrupsjon. Hæren anklager henne for å ha tatt imot 600.000 dollar i kontanter og 11 kilo gull. 75-åringen risikerer å bli fengslet i mer enn et tiår hvis hun blir dømt.

  – Det er umulig å benekte det politiske bakteppet, sier forsvareren Khin Maung Zaw.

  – Målet er å holde henne ute av offentligheten og sverte hennes politiske prestisje. Én av grunnene til å tiltale henne er å holde henne unna offentligheten, sier advokaten.

  Suu Kyis parti, NLD, vant valget i Myanmar i fjor høst, men hæren kuppet makten og påsto det hadde vært valgfusk. Dette er blitt tilbakevist av internasjonale granskere.

 • av NTB
  DEL
  Økning i kampklare atomvåpen
  Fakkeltoget da Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) fikk Nobels fredspris i 2017.
  Fakkeltoget da Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) fikk Nobels fredspris i 2017. Foto: Audun Braastad, NTB

  Antallet kjernefysiske våpen i verden fortsetter å synke, men én trend vekker uro: Det er stadig flere kampklare atomvåpen.

  Fredsforskningsinstituttet Sipri skriver i sin årsrapport at det nå er 3825 operative atomstridshoder i verden. Det 105 flere enn året før.

  Antallet atomvåpen totalt synker, ettersom flere og flere gamle stridshoder avvikles.

  Totalt er det nå anslått å være 13.080 kjernefysiske våpen på jorden, 320 færre enn året før. 90 prosent av disse tilhører USA og Russland, mens resten er fordelt på Kina, Frankrike, Storbritannia, Pakistan, India, Israel og Nord-Korea.

  Sipri-forsker Hans M. Kristensen sier i en pressemelding at det er urovekkende at antallet kampklare atomvåpen øker.

 • av NTB
  DEL
  Fire nye opposisjonspolitikere pågrepet i Nicaragua
  President Daniel Ortega avbildet i mars 2019.
  President Daniel Ortega avbildet i mars 2019. Foto: Alfredo Zuniga, AP / NTB

  En rekke opposisjonsfigurer med håp om å utfordre sittende president Daniel Ortega er pågrepet de siste ukene. Fire toppskikkelser i opposisjonspartiet Unamos ble pågrepet søndag.

  Det gjelder partileder Suyen Barahona Cuan, nestleder Hugo Torres, Dora Maria Tellez og Ana Margarita Vigil Guardian. Politiet bekrefter at de fire er pågrepet.

  Ifølge politiet er opposisjonspolitikerne mistenkt for handlinger som undergraver Nicaraguas uavhengighet.

  Unamos, tidligere kjent som Bevegelsen for sandinistisk fornyelse (MRS), er et parti med dissidenter som har brutt med Ortegas sandinistparti.

  Dora Maria Tellez kjempet side om side med Ortega, men har de siste årene blitt en av hans fremste kritikere.

  Ortega styrte Nicaragua fra 1979 til 1990, før han tok makten igjen i 2007. Det er ventet at han vil stille til gjenvalg i november.

 • av NTB
  DEL
  Netanyahus avgang feires stort i Tel Aviv
  Tusenvis av israelere feirer søndag at landet har fått ny statsminister. Foto: Oded Balilty / AP / NTB
  Tusenvis av israelere feirer søndag at landet har fått ny statsminister. Foto: Oded Balilty / AP / NTB

  Tusenvis av israelere strømmet ut i gatene i Tel Aviv søndag kveld der de feiret at Israel har fått ny regjering.

  På Rabin-plassen i sentrum av byen klappet og jublet folk da det ble klart at nasjonalforsamlingen Knesset hadde godkjent den nye regjeringen til Naftali Bennett og at Benjamin Netanyahu dermed er ute av regjeringskontorene etter tolv år.

  Mange ropte «forandring» mens de lo og danset og klemte hverandre. Biler tutet og folk veivet med israelske flagg. Byens rådhus lyste opp i nasjonalfargene blått og hvitt. Flere bar skilter med tekster som «Bye bye Bibi,» som spiller på Netanyahus kallenavn.

 • av NTB
  DEL
  Palestinske myndigheter ikke imponert over ny regjering

  Palestinske myndigheter på Vestbredden og Gazastripen sier de ikke ser forskjell på den gamle og den nye israelske regjeringen.

  Hamas, som styrer på Gazastripen, sier Benjamin Netanyahus avgang som statsminister ikke vil forandre på deres syn på Israel, skriver Times of Israel.

  – Uansett hva slags form den israelske regjeringen måtte ta, vil det ikke forandre hvordan vi håndterer Israel. Det er en okkupasjonsmakt som må motstås, sier Hamas' talsmann Fawzi Barhoum.

  I Ramallah sier de palestinske selvstyremyndighetenes utenriksdepartement at de venter få endringer i Israels politikk overfor Palestina med Naftali Bennetts åttepartiregjering.

  – Det er upresist å kalle dette en «forandringens regjering,» med mindre man mener at forandring betyr at Netanyahu ikke er der lenger, sier de i en uttalelse.