Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Nye medlemmer valgt inn i FNs sikkerhetsråd
11. juni kl 19:47av NTB
DEL
FNs sikkerhetsråds viktigste oppgave er å sikre fred og sikkerhet i verden. De faste landene har vetorett, og dermed kan ett land alene stoppe et viktig forslag. Foto: Pontus Höök / NTB
FNs sikkerhetsråds viktigste oppgave er å sikre fred og sikkerhet i verden. De faste landene har vetorett, og dermed kan ett land alene stoppe et viktig forslag. Foto: Pontus Höök / NTB

Brasil, De forente arabiske emirater, Albania, Gambia og Ghana er blitt valgt inn for en toårsperiode i FNs sikkerhetsråd.

Sammensetningen av de nye ikke-permanente medlemmene kan bidra til en endring i balansen i rådet, ifølge FN-diplomater.

De fem nye landene ble valgt i en avstemning i FNs hovedforsamling fredag og inntar Sikkerhetsrådet i januar neste år.

FNs sikkerhetsråd består av fem faste medlemmer: USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, og ti land som velges for en periode på to år. Norge ble valgt som rådsmedlem i fjor og inntok sin plass 1. januar i år.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Politiet advarer etter brann i panelovn
  Politiet advarer etter at et branntilløp startet i en panelovn med glassfront. Panelovnen er produsert av Biltema og er tidligere tilbakekalt på grunn av at ovnen kan ha alvorlige feil.
Foto: Politiet / NTB
  Politiet advarer etter at et branntilløp startet i en panelovn med glassfront. Panelovnen er produsert av Biltema og er tidligere tilbakekalt på grunn av at ovnen kan ha alvorlige feil. Foto: Politiet / NTB
  Politiet advarer etter at et branntilløp startet i en panelovn med glassfront. Panelovnen er produsert av Biltema og er tidligere tilbakekalt på grunn av at ovnen kan ha alvorlige feil.
Foto: Politiet / NTB
  Politiet advarer etter at et branntilløp startet i en panelovn med glassfront. Panelovnen er produsert av Biltema og er tidligere tilbakekalt på grunn av at ovnen kan ha alvorlige feil. Foto: Politiet / NTB

  Torsdag fikk politiet i Innlandet en melding om brann i en panelovn. Nå ber de alle som eier samme panelovn om å sjekke sin.

  Panelovnen med glassfront er fra Biltema, og er tilbakekalt av produsenten på grunn av at den kan ha alvorlige feil.

  Det var en slik ovn som var årsaken til en brann i en bolig i Hunndalen i Gjøvik kommune torsdag. Boligen består av fire utleieleiligheter.

  Nå oppfordrer Innlandet politidistrikt alle med en slik panelovn om å sjekke om den er omfattet av tilbakekallingen.

  Brannen i Gjøvik kunne ha utviklet seg til en storbrann med fare for tap av menneskeliv, ifølge politiet.

 • av NTB
  DEL
  Venter mye trafikk over grensen – du må regne med kø
  Man må regne med kø om man skal passere grensen ved Svinesund i helgen. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Man må regne med kø om man skal passere grensen ved Svinesund i helgen. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Politiet har styrket bemanningen på Svinesund for å håndtere økt trafikk ved grensen. Men reisende inn i Norge må i perioder regne med kø i grensekontrollen.

  Til helgen forventer politiet størst trafikk over grensen søndag ettermiddag og kveld, da mange skal hjem fra feriehuset i Sverige.

  Forrige søndag var trafikken størst i tidsrommet 14 til 22. Da var køen var på det meste på fire timer, opplyser Øst politidistrikt.

  Seksjonssjef Merete Beck i utlendingsseksjonen i Øst politidistrikt, anbefaler de reisende om å velge hjemturen på tidspunkter ikke alle andre skal hjem.

  – For å unngå å bli sittende i kø inn mot grensekontrollen søndag ettermiddag og kveld, kan et råd kan være å reise hjem tidligere på dagen, eventuelt mandag morgen for dem som har mulighet for det. Trafikken er også mindre over Ørje, sier Beck.

  Torsdag var det i 20.30-tiden rundt to timers ventetid, og køen var ikke borte før fem timer senere.

  Beck minner om at reisende må huske å innreiseregistre seg før de kommer til grensen.

 • av NTB
  DEL
  Norwegian: Topplederbonus utbetalt i dag
  Geir Karlsen (t.v.) og Jacob Schram har fredag mottatt store bonusutbetalinger. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Geir Karlsen (t.v.) og Jacob Schram har fredag mottatt store bonusutbetalinger. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Styreleder Svein Harald Øygard i Norwegian sier at de omstridte bonusene til toppsjefene Jacob Schram og Geir Karlsen ble utbetalt fredag.

  – Første del av bonusene ble utbetalt 25. juni 2021, og den øvrige delen vil ventelig bli utbetalt i juli 2021, alt etter utløpet av låneavtalen hvor disse forholdene var regulert, skriver Norwegians styreleder Svein Harald Øygard i en sms til NTB.

  Tidligere denne uken skrev E24 at det i mai ble besluttet og utbetalt bonuser til Norwegians nå avgåtte konsernsjef Jacob Schram, og den nye konsernsjefen Geir Karlsen, som tidligere var finansdirektør.

  – Alt var først klart nå

  Disse bonusene er på 11 millioner kroner til hver av de to. I tillegg fikk de andre konserndirektørene i selskapet 8 millioner kroner i bonus – i alt 30 millioner kroner. Bonusene kommer i tillegg til øvrige bonuser og ble besluttet av det forrige styret, som ble erstattet 4. juni.

  Kriserammede Norwegian har den siste tiden vært under rekonstruksjon. Øygard viser til at det at rekonstruksjonen ble gjennomført var en betingelse for bonusene.

  – Uten en gjennomført rekonstruksjon, som inkluderte innhenting av privat kapital, ville ingen bonus ha blitt utbetalt. Alt dette var først klart nå, skriver han.

  Vil redegjøre for Nybø

  Næringsminister Iselin Nybø (V) nedla i fjor forbud mot bonusutbetalinger i Norwegian for at regjeringen skulle innvilge selskapet, som da hadde store økonomiske problemer, et statsgarantert lån. Denne fristen utløp ifølge regjeringen 26. mai i år.

  Torsdag denne uken sendte næringsministeren via Næringsdepartementets juridiske rådgiver, advokatfirmaet Wiersholm, et brev til Norwegians styre der hun blant annet krevde å få svar på når bonusene ble utbetalt.

  – Vi har mottatt brevet fra Næringsdepartementet, og brevet vil bli besvart så snart som mulig, skriver Øygard til NTB.

  – En nærmere redegjørelse vil bli gitt i vårt svar på brevet fra Næringsdepartementets rådgiver, skriver han.

 • av NTB
  DEL
  To personer hentet opp av sjøen etter båtulykke ved Fusa i Vestland

  To personer endte i sjøen etter en båtulykke i Kistevika ved Fusa i Bjørnarfjorden kommune på Vestlandet fredag. Begge er kommet til land.

  Like før klokka 11 ble nødetatene informert om at en båt hadde kantret cirka 100 meter fra land. Brannvesenet fikk melding om at man kunne høre én av dem rope om hjelp.

  – En fritidsbåt har plukket opp to personer. De skal være bevisst, sier vaktkommandør Ronald Drotningsvik i 110-sentralen til Bergens Tidende.

  Klokken 11.30 melder brannvesenet at de har fått bekreftet at det bare er to personer involvert i ulykken. Begge er kommet i land.

  – De er våte, men ellers i god behold, melder Vest politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  Barnesoldater sto bak massakre i Burkina Faso

  Massakren der 130 mennesker ble drept i Burkina Faso i juni, ble for det meste gjennomført av barnesoldater i alderen 12 til 14 år, ifølge FN.

  Massakren ble gjennomført på kvelden 4. juni da en væpnet gruppe stormet byen Solhan i den urolige nordøstlige delen av landet. De åpnet ild mot innbyggerne og brente ned bolighus.

  Lokale myndigheter sier at ekstremistiske islamistgrupper har brukt barnesoldater gjennom det siste året, men at angrepet 4. juni skiller seg ut.

  Angrep fra jihadistgrupper med koblinger til al-Qaida og IS har siden årsskiftet økt kraftig i Sahel-regionen i Vest-Afrika, særlig i Burkina Faso, Mali og Niger.

 • av NTB
  DEL
  BBC: Protasevitsj flyttes til husarrest

  Den fengslede hviterussiske dissidenten Roman Protasevitsj og hans kjæreste Sofia Sapega er flyttet til husarrest, melder BBC.

  De to skal nå bo hver for seg i hver sin innleide leilighet, ifølge familien. Flyttingen kom overraskende, sier Sapegas stefar.

  Protasevitsj og jusstudenten Sapega ble pågrepet da Hviterussland tvang et Ryanair-fly de var på, til å lande i Minsk.

  Begge to er fremvist på TV der de har tilstått opposisjonell virksomhet som klassifiseres som ulovlig i landet.

  TV-opptredenene fremsto som under tvang, og både familie og menneskerettighetsorganisasjoner mener de er utsatt for tortur i fengselet. Tvangslandingen i Minsk førte til at USA og EU skjerpet sanksjonene mot regimet til Aleksandr Lukasjenko.

 • av NTB
  DEL
  Næringsministeren krever redegjørelse om Norwegians-bonuser
  Næringsminister Iselin Nybø (V) reagerer på Norwegians utbetaling av millionbonuser til toppledelsen.
  Næringsminister Iselin Nybø (V) reagerer på Norwegians utbetaling av millionbonuser til toppledelsen. Foto: Terje Pedersen, NTB

  Ifølge E24 er næringsminister Iselin Nybø (V) spesielt interessert i å vite om bonusene på rundt 30 millioner kroner ble utbetalt før eller etter statens forbud mot bonuser utløp.

  Ifølge næringsministeren gjaldt forbudet frem til 26. mai i år. Ifølge Norwegian ble bonusene utbetalt i mai – men selskapet har ikke sagt noe om når i mai.

  – Vi har ikke blitt informert om, eller blitt bedt om å gi samtykke til, bonus til ledende ansatte mens selskapet har trukket på lånegarantiordningen, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

  Torsdag sendte derfor næringsministeren via Næringsdepartementets juridiske rådgiver, advokatfirmaet Wiersholm, et brev til Norwegians styre der hun krever svar på flere sentrale spørsmål i bonussaken.

  Norwegian-toppene Jacob Schram og Geir Karlsen fikk utbetalt 11 millioner hver i bonus i mai, mens resten av ledergruppen fikk ni måneders lønn i bonus.

 • av NTB
  DEL
  Enighet i sykehusoppgjøret – det blir ikke streik

  Rett etter midnatt ble det enighet i sykehusforhandlingene mellom LO og Spekter. Dermed unngikk man streik, slik som ble utfallet i forhandlingene med Unio.

  – Dette er et resultat som bevarer kjøpekraften og gir en vesentlig heving av ubekvemstilleggene. Det er vi fornøyde med, sier Sissel M. Skoghaug, nestleder i Fagforbundet og forhandlingsleder for LO-forbundene, i en kommentar.

  Oppgjøret har en ramme på 2,82 prosent.

  Også Spekter Helse er fornøyd med at partene kom frem til en løsning og unngikk en konflikt.

  – Spekter er fornøyd med å ha kommet til enighet med forbundene i LO og YS i de forbundsvise sentrale forhandlingene for sykehusene, sier forhandlingsdirektør Bjørn Skrattegård i Spekter.

  Det skal nå gjennomføres lokale forhandlinger i det enkelte helseforetak/sykehus.

  Enigheten omfatter helseforetakene med sykehusdrift, samt Martina Hansens Hospital og Lovisenberg Diakonale Sykehus.

 • av NTB
  DEL
  Mann truet med pistol og ranet i Oslo

  En mann er pågrepet etter at en mann ble truet med pistol mot hodet og ranet på Ensjø T-banestasjon i Oslo torsdag kveld.

  Politiet fikk beskjed om ranet klokken 22.50.

  – Det dreier seg om tre personer, som truet en mann med pistol mot hodet og fraranet ham flere verdigjenstander, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB.

  Politiet sendte flere patruljer til stedet, og etter ti minutter pågrep de en mann i begynnelsen av 20-årene like i nærheten.

  – Han var i besittelse av en ekte pistol, samt noe narkotika, og er pågrepet og kjørt til arresten. Vi leter fortsatt etter de to andre gjerningsmennene, som hadde på seg lyse klær og hettegensere, sier Pedersen. De skal være mellom 20 og 35 år gamle og er mørkhudede.

  Politiet ser svært alvorlig på ranet. Ransofferet kom ikke fysisk til skade, men er sterkt preget av den sjokkartede hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Minst 100 skadet i tornado i Tsjekkia
  Flere bygninger er ødelagt etter tornadoen i Tsjekkia. Her fra landsbyen Moravska Nova Ves.
  Flere bygninger er ødelagt etter tornadoen i Tsjekkia. Her fra landsbyen Moravska Nova Ves. Foto: Vaclav Salek / CTK / AP / NTB

  En tornado har torsdag jevnet flere hus med jorden i sørøstlige Tsjekkia. Minst 100 er skadet.

  – Vi anslår at antallet skadede er på mellom 100 og 150, og at det er alt fra barn til eldre, sier talsperson for de regionale nødtjenestene, Michaela Bothova, til tsjekkisk TV.

  Innenriksminister Jan Hamacek sier han venter at liv vil gå tapt, og at det er satt i gang omfattende søk etter folk.

  – Alle tilgjengelige redningsenheter er i arbeid eller beveger seg til Hodonin-regionen, der flere kommuner er rammet av en tornado, skriver han på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Båtulykke i Oslo

  Nødetatene har rykket ut etter en kollisjon mellom to båter ved Aker brygge i Oslo. Føreren av den ene båten har stukket av.

  Politiet fikk beskjed om ulykken da første vitne ringte klokken 23.04.

  – Det er en mindre båt, en cabincruiser, som har kjørt inn i en større båt like ved gjestebryggen på Aker brygge. Tre personer er lettere skadet, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB.

  Politibåten kom raskt til stedet og foretok søk, og det er avklart, også fra vitner, at ingen personer havnet i sjøen.

  – En mann i den minste båten, der det var i alt ni personer om bord, har tatt seg til land og deretter løpt fra stedet, uvisst av hvilken grunn, sier Pedersen.

  Politiet er på stedet og foretar avhør av vitner. De tre som ble skadet, var alle om bord i den største båten.

 • av NTB
  DEL
  Børsoppgang på Wall Street etter avtale om infrastrukturplan

  Aksjekursene i New York gikk opp etter at det ble kunngjort at demokratene og republikanerne har kommet til enighet om Joe Bidens infrastrukturplan.

  Dow Jones-indeksen gikk opp 1 prosent, mens Nasdaq gikk opp 0,6 prosent. Den brede S&P 500-indeksen økte med 0,6 prosent.

  Oppturen kommer etter at president Joe Biden kunngjorde den enorme infrastrukturplanen, som kom på plass etter uker med forhandlinger mellom de to partiene i Kongressen.

  Markedene har roet seg etter at den amerikanske sentralbanken overrasket investorene forrige uke med å åpne for renteøkning innen 2023 hvis den høye inflasjonen vedvarer.

 • av NTB
  DEL
  Innbyggere på Svalbard kan miste stemmeretten
  Regjeringen vil kreve at folk har tre års botid i en norsk kommune for å kunne ha stemmerett i Longyearbyen.
  Regjeringen vil kreve at folk har tre års botid i en norsk kommune for å kunne ha stemmerett i Longyearbyen. Foto: Lise Åserud, NTB

  Longyearbyen har hatt betydelig tilflytting fra utlandet de siste årene. Nå vil regjeringen kreve tre års botid i en norsk kommune for å kunne ha stemmerett.

  – Etter en grundig gjennomgang foreslår regjeringen nå at det skal kreves tre års botid i en norsk kommune for andre enn norske statsborgere for å kunne ha stemmerett og være valgbar til lokalstyret i Longyearbyen, sier justisminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

  Det ble innført lokaldemokrati i Longyearbyen i 2002, og regjeringen peker på at de fleste som bodde der på den tiden, hadde en tilknytning til en fastlandskommune. De senere årene har det imidlertid vært en økning i tilflytting fra utlandet.

  I dag er det et stort innslag av innbyggere i byen som ikke har tilknytning til det norske fastlandet, skriver regjeringen.

  Lovforslaget skaper debatt i Longyearbyen, og flere innbyggere er opprørt, skriver NRK.

  – Det er så inngripende i folks liv at folk her lurer på om det er sant, sier redaktør Børre Haugli i Svalbardposten.

  Det bor i dag nær 2.500 personer på Svalbard, og øygruppa har innbyggere som kommer fra over 50 forskjellige land.

 • av NTB
  DEL
  EU-parlamentet støtter opp om abortrettigheter

  EU-parlamentet har vedtatt en resolusjon som fastslår at reproduktive rettigheter er menneskerettigheter og sier for mange EU-land har for strenge abortlover.

  – I dag har EU-parlamentet endelig stilt seg på kvinners side og vist regjeringer som undergraver kvinners rettigheter at vi ikke vil godta det lenger, heter det i en uttalelse fra de sosialdemokratiske partigruppene som sto bak forslaget.

  Vedtaket er ikke bindende, men legger likevel et press på medlemsstatene. Det ber landene sikre retten til trygg og lovlig abort. Alternativet er ifølge uttalelsen at «kvinner tvinges til å søke abort i hemmelighet eller gjennomføre et svangerskap mot sin vilje, noe som er i strid med menneskerettighetene»

  Parlamentarikerne ber også om momsfritak for menstruasjonsprodukter og om uhindret tilgang til relevante helsetjenester.

  Resolusjonen ble vedtatt med 378 mot 255 stemmer, samtidig som EU-toppmøtet diskuterte en ny og omstridt ungarsk lov som forbyr å vise LHBT+-personer i innhold rettet mot barn.

  Konflikter mellom medlemslandene om synet på seksualitet, legning og seksuelle identitet har blitt hyppigere de siste årene. Ofte står mer liberale vestlige land mot mer sosialt konservative land i Øst-Europa.

 • av NTB
  DEL
  Biden: Enighet om gigantavtale om satsing på infrastruktur
  President Joe Biden snakker med republikaneren Rob Portman utenfor Det hvite hus. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
  President Joe Biden snakker med republikaneren Rob Portman utenfor Det hvite hus. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

  Senatorer fra begge partier er enige om en gigantsatsing på infrastruktur i USA. I første omgang økes bevilgningene med 559 milliarder dollar.

  Tidligere torsdag ble det kjent at sentrale senatorer hadde kommet frem til enighet om en plan, og at de satt i møte i Det hvite hus.

  Den politiske splittelsen i USA er stor, og arbeidet med planen har vært vanskelig. Onsdag kom imidlertid et avtaleutkast på plass, etter at de mest ambisiøse forslagene var lagt vekk.

  Detaljene i planen er ennå ikke kjent, men kompromisset innebærer at det settes inn 559 milliarder dollar i nye midler, og kan ifølge AP åpne døren for presidentens forslag om å bruke opptil 4.000 milliarder dollar senere.

  Hovedproblemet har vært å finansiere den enorme satsingen. Biden har krevd at det ikke blir innført nye skatter på folk som tjener mindre enn 400.000 dollar. Republikanerne har på sin side ikke vært villige å øke skattene utover mindre justeringer.

 • av NTB
  DEL
  EU-parlamentet formaliserer klimalov

  EU-parlamentet stemte torsdag for klimaloven som fastslår at unionen skal være klimanøytral innen 2050 og kutte utslippene med 55 prosent innen 2030.

  Den formelle godkjenningen ble gjort med 442 mot 203 stemmer. 51 parlamentarikere avsto fra å stemme.

  – Dette er en kraftig oppjustering fra dagens nivå. Jeg ser at dette kommer til å spille en større og større rolle for Europa og verden, sier svenske Jytte Guteland, som var saksordfører.

  Innen dette tiåret er omme, skal altså utslippene ned med 55 prosent, sammenlignet med nivået i 1990. Det er ventet at EU-kommisjonen 14. juli vil legge fram en pakke med lovforslag som skal sørge for at målet blir nådd.

 • av NTB
  DEL
  Rudy Giuliani fratatt advokatbevillingen
  Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
  Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

  Rudy Giuliani, Donald Trumps advokat, fratas advokatbevillingen i New York for å ha løyet om valgfusk, har en ankedomstol i New York avgjort.

  Giuliani kom med beviselig falske og villedende uttalelser om fjorårets presidentvalg som Donald Trums personlige advokat, fastslår domstolen, ifølge New York Times.

  I kjennelsen kommer domstolen fram til at Giulianis oppførsel var en trussel for allmenne hensyn og berettiger at han fratas bevillingen.

  Giuliani ledet arbeid med å utfordre valgtapet mot Joe Biden i november i fjor juridisk, noe de ikke nådde fram med. De mente at det hadde foregått fusk, og at valgmaskiner hadde blitt fikset på.

  New York Times har forsøkt å komme i kontakt med en av Giulianis advokater, uten hell. Giuliani har selv framholdt at etterforskningen truer hans grunnlovsgitte rett til ytringsfrihet. Han har også avvist at han med viten og vilje har kommet med usanne uttalelser.

  Giuliani var New York-ordfører i åtte år og ble en nasjonal figur i kjølvannet av terrorangrepet 11. september 2001.

 • av NTB
  DEL
  Harde ord mot Ungarn på toppmøte: Hører ikke hjemme i EU
  Ungarn har ikke noe i EU å gjøre etter at landet nylig vedtok en lov som forbyr fremstilling av homofile og transpersoner i undervisningsmateriell, filmer og bøker rettet mot barn, mener Nederlands statsminister Mark Rutte. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB
  Ungarn har ikke noe i EU å gjøre etter at landet nylig vedtok en lov som forbyr fremstilling av homofile og transpersoner i undervisningsmateriell, filmer og bøker rettet mot barn, mener Nederlands statsminister Mark Rutte. Arkivfoto: Peter Dejong / AP / NTB

  Med den nye LHBT+loven hører ikke Ungarn lenger hjemme i EU, mener Nederlands statsminister. Ungarn får krass kritikk på EU-toppmøtet i Brussel.

  Mark Ruttes budskap er ikke til å misforstå idet han er på vei inn til møtet.

  – For meg hører ikke Ungarn hjemme i EU lenger. Men det er ikke opp til meg alene å bestemme det – det er 26 andre land også. Vi må ta dette steg for steg, sier Rutte.

  Rutte er en av 17 EU-ledere som før møtet markerte sin støtte for LHBT+-personers rettigheter og lover å fortsette kampen mot diskriminering.

  Disse rettighetene har nå havnet i sentrum når de 27 EU-landenes ledere er samlet. Reaksjonene har vært mange og kraftige etter at Ungarn vedtok en ny lov som blant annet forbyr fremstilling av seksuelle minoriteter – inkludert homofile og transpersoner – i innhold rettet mot barn.

  I tillegg til filmer og bøker rammes også undervisningsmateriell. Dermed begrenses unges tilgang til informasjon om ulike legninger og seksuelle identiteter.

  – Kjempet for rettigheter

  Ungarns statsminister Viktor Orbán har på sin side forsvart loven og hevder han er en forkjemper for homofiles rettigheter.

  – Under kommunistregimet ble homoseksualitet straffet, og jeg kjempet for deres frihet og deres rettigheter. Jeg forsvarer homofiles rettigheter, sier Orbán på vei inn til torsdagens toppmøte.

  Over halvparten av medlemslandenes ledere mener altså at loven bryter med unionens verdier, men Orbán sier den «ikke handler om homofile».

  – Den handler om å la foreldre ha enerett på å bestemme hvordan de vil lære barna sine om sex.

  – Uakseptabelt

 • av NTB
  DEL
  Person til sykehus etter T-banepåkjørsel i Oslo

  En person er brakt til sykehus etter å ha blitt påkjørt av T-banen på Bogerud stasjon i Oslo.

  Operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter i Oslo politidistrikt opplyser at de ikke vet noe om vedkommendes tilstand.

  – Vi har fått opplyst at personen er fraktet til sykehus, sier han til NTB.

  Politiet meldte om ulykken på Twitter klokken 14.25 torsdag. T-banens linje 3 ble stengt mellom Oppsal og Mortensrud etter hendelsen. Strekningen ble åpnet for trafikk igjen klokken 15.39.

 • av NTB
  DEL
  Vikingtidsmuseet får 200 millioner i gave
  Vikingtidsmuseet har vært avhengig av givere for å kunne gi den museumsopplevelsen som Kunnskapsdepartementet forventer. Den har de nå fått. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Vikingtidsmuseet har vært avhengig av givere for å kunne gi den museumsopplevelsen som Kunnskapsdepartementet forventer. Den har de nå fått. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Vikingtidsmuseet har fått en gave på 200 millioner kroner. Presangen skal bidra til å skape gode publikumsopplevelser.

  I statsbudsjettet for 2020 ble det bevilget midler til museet for å sikre den norske verdensarven for ettertiden. Det ble satt av 81,9 millioner kroner til museet som blir drevet og forvaltet av Universitetet i Oslo.

  Samtidig har museet vært avhengig av givere for å kunne gi den museumsopplevelsen som Kunnskapsdepartementet forventer.

  Den gaven har de nå fått fra Eilif Holtes allmennyttige fond, og donasjonen er på 200 millioner kroner.

  – Fantastiske nyheter! Vi er dypt takknemlige over den enestående donasjonen. Det er også en gave til nasjonen og de kommende generasjoner, i både inn- og utland, som vil kunne besøke det nye Vikingtidsmuseet, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.