Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Fotgjenger skadd av elsparkesykkel i Oslo
12. juni kl 23:36av NTB
DEL

En fotgjenger ble lørdag kveld påkjørt av en elsparkesykkel på Akershusstranda i Oslo. Ifølge politiet fremstår elsparkesyklisten som beruset.

Oslopolitiet skriver på Twitter at fotgjengeren har skader i hodet og bein, men at vedkommende er bevisst.

– Sparkesyklisten er fremstår veldig beruset, men foreløpig uklart skadeomfang på ham, skriver politiet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Dømt til å betale 400.000 til strippeklubb

  Trondheim kommune må ut med 400.000 kroner i sakskostnader til strippeklubben Dreams etter å ha tapt en sak i tingretten om skjenkebevilling.

  I juni i fjor vedtok bystyret i Trondheim kommune at strippeklubber ikke får ha skjenkebevilling. Dermed mistet byens eneste strippeklubb, Dreams Showbar, skjenkebevillingen fra 1. oktober.

  Eieren tok saken til retten, og mandag ble det klart at de vant over kommunen, skriver Adresseavisen.

  – Det er godt å få medhold i at man ikke kan bruke alkoholloven til å stenge lovlige virksomheter som ellers ikke har noen anmerkninger, sier Dreams-eier Atle Maaø til avisen.

  I dommen fastslår tingretten at Trondheim kommunes avslag på skjenkebevilling er ugyldig. Samtidig dømmes kommunen til å betale 400.000 kroner i sakskostnader til strippeklubben.

 • av NTB
  DEL
  Uvisst om Oslofjordtunnelen åpner igjen mandag

  Oslofjordtunnelen ble i 11.30-tiden mandag stengt i begge retninger etter en trafikkulykke. Det er uvisst om den gjenåpner i løpet av dagen.

  Tunnelen ble stengt etter at en lastebil mandag formiddag kjørte inn i veggen i tunnelen, noe som medførte store skader i betongen. Ingen personer ble alvorlig skadet i ulykken.

  Vegtrafikksentralen skriver på Twitter i 15-tiden mandag at det fremdeles pågår oppryddingsarbeid i tunnelen, og at skader må utbedres før den kan åpnes for trafikk.

  Tunnelen var allerede planlagt stengt mellom klokken 22 og 5.30 mandag, tirsdag, onsdag og torsdag denne uken. Vegtrafikksentralen skriver at det dermed er uvisst om tunnelen blir åpnet før den planlagte stengingen mandag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Europa-børsene stiger etter valget i Tyskland

  Verdien på aksjene på Frankfurt-børsen og øvrige børser i Europa steg gjennom mandagen etter valget i Tyskland.

  DAX-indeksen på Frankfurt-børsen gikk opp 1,07 prosent kort tid etter åpning mandag. Oppgangen ble redusert til 0,5 prosent etter lunsj.

  Venstreradikale Die Linke gjorde et dårlig valg, noe som har fjernet markedets frykt om at partiet kunne få makt i en koalisjonsregjering, mener sjeføkonom Holger Schmieding i Berenberg Bank.

  – Risikoen for betydelige skatteøkninger, innstramming av reguleringer, avvikling av reformer og fastere grep rundt boligmarkedet er borte, sier han.

  I Paris steg CAC-indeksen 0,7 prosent etter åpning, mens FTSE-indeksen i London gikk opp 0,9 prosent. Også der ble oppgangen redusert utover dagen. Etter lunsj var den på henholdsvis 0,3 og 0,1 prosent.

  Valget i Tyskland er en av forklaringene på oppgangen. Men også høye oljepriser bidrar til å løfte markedene i Europa. Samtidig preges markedet fortsatt av kollapsen i den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande.

  I Asia endte mandagen med nedgang.

 • av NTB
  DEL
  Lavaen har begynt å strømme ut fra vulkanen igjen
  Innbyggere feier aske fra gatene i Santa Cruz de la Palma mandag. Foto: Saul Santos / AP / NTB
  Innbyggere feier aske fra gatene i Santa Cruz de la Palma mandag. Foto: Saul Santos / AP / NTB

  Lavaen har begynt å strømme ut igjen fra vulkanen på kanariøya La Palma etter en to timers pause tidligere på dagen.

  En stor svart sky dannet seg atter en gang over vulkanen, melder den spanske kringkasteren RTVE.

  Tidligere mandag meldte spansk fjernsyn at det ble registrert en plutselig stans i lavastrømmen.

  Slike plutselige stanser er ikke uvanlige, og det er derfor for tidlig å si om utbruddet endelig er over, uttalte en vulkanolog tidligere på dagen.

  Mandag lå lavaen 800 meter fra øyas vestkyst. Giftige gasser kan oppstå når 1000 grader varm lava kommer i kontakt med saltvann. Myndighetene har derfor innført portforbud i flere nærliggende byer.

  Fra før er nesten 7000 mennesker evakuert etter at utbruddet startet for åtte dager siden.

 • av NTB
  DEL
  Over 60 drept i kamper om viktig by i Jemen

  Kampene om den strategisk viktige byen Maarib i Jemen har krevd 67 nye liv, opplyser medisinske og militære kilder.

  Blant de drepte er både houthi-opprørere og styrker som støtter Jemens regjering.

  Kampen om Maarib har foregått i lang tid, men den siste tiden har houthiene trappet opp angrepene mot det som er den siste store regjeringskontrollerte byen nord i landet.

  Saudi-Arabia, som støtter den internasjonalt anerkjente regjeringen, skal ha svart med over 20 luftangrep i løpet av 24 timer. Maarib er provinshovedstad i den oljerike provinsen ved samme navn.

  I løpet av september er flere hundre krigere drept.

  – 58 houthi-opprørere og ni lojalister ble drept i kamper og luftangrep i provinsene Maarib og Shabwa de siste 24 timene, sier militære kilder til AFP. Tallene er bekreftet av medisinske kilder.

 • av NTB
  DEL
  10.000 kroner i bot etter Brann-nachspiel
  Brann stadion med den nye tribunen på motsatt side. Bildet er tatt for to år siden. Foto: Marit Hommedal / NTB.
  Brann stadion med den nye tribunen på motsatt side. Bildet er tatt for to år siden. Foto: Marit Hommedal / NTB.

  Politiet i Bergen har utstedt et forelegg på 10.000 kroner etter en voldsepisode under et nachspiel på Brann stadion.

  I en pressemelding skriver politiet i Bergen at etterforskningen i straffesakene som ble opprettet etter nachspielet på Brann stadion, er avsluttet.

  Politiet skriver at voldtektssaken er oversendt Hordaland og Sogn og Fjordane statsadvokatembeter for påtaleavgjørelse. Politiet vil ikke offentliggjøre hvilken innstilling som er gitt fra politiet til statsadvokatembetet. Statsadvokaten avgjør om det blir tatt ut tiltale i saken.

  I den samme pressemeldingen skriver politiet at voldssaken er avgjort ved et forelegg. Forelegget på 10.000 kroner er utstedt etter overtredelse av straffelovens paragraf 271 (kroppskrenkelse).

  Forelegget er sendt siktede med spørsmål om han vedtar eller ikke vedtar forelegget. Et forelegg som ikke vedtas, blir normalt brakt inn for tingretten.

 • av NTB
  DEL
  Dømt til ti års forvaring etter gruppevoldtekt

  En mann i 50-årene er i en tingrett på Østlandet dømt til ti års forvaring etter en gruppevoldtekt i 2018. Også en annen mann er dømt til fengsel.

  Minstetiden for mannen som ble dømt til forvaring, er satt til seks år og åtte måneder, skriver VG. Ifølge TV 2 anker mannen dommen.

  En annen mann i 50-årene er dømt til to års fengsel, hvorav seks måneder er gjort betinget med en prøvetid på to år.

 • av NTB
  DEL
  Nå fjernes alle spor etter korona i Oslos kollektivtrafikk
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG) stiller på dugnad for å klargjøre kollektivtrafikken for en normal hverdag. I en bybuss i Oslo sentrum fjerner de koronaspor som klistremerker på gulv og dører og sperrebånd fra første seterad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG) stiller på dugnad for å klargjøre kollektivtrafikken for en normal hverdag. I en bybuss i Oslo sentrum fjerner de koronaspor som klistremerker på gulv og dører og sperrebånd fra første seterad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Mandag startet jobben med å fjerne alle spor etter koronapandemien i kollektivtrafikken i Oslo. Også politikerne var med på å ta vekk sperrebånd og plakater.

  Etter at Norge gjenåpnet lørdag, skal landet tilbake til en normal hverdag, også i kollektivtrafikken i hovedstaden. I Ruters område skal alle spor etter koronaen fjernes i over 1500 busser, samt T-banevogner, trikker og båter.

  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og samferdsels- og miljøbyråd Sirin Stav (MDG) brukte deler av arbeidstiden mandag til å delta i oppryddingsarbeidet og rive vekk sperrebånd, klistremerker og plakater.

  – Jobben handler om å få folk til å reise med kollektivtrafikken igjen, og da må alle spor som minner om koronaen, fjernes, skriver Ruter i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Oslofjordtunnelen stengt etter trafikkulykke

  Oslofjordtunnelen ble i 11.30-tiden mandag stengt i begge retninger etter en trafikkulykke.

  Ifølge Øst politidistrikt er en lastebil involvert i ulykken. Nødetatene har rykket ut.

 • av NTB
  DEL
  Tvist om tvungen lønnsnemnd i Oslo opp i Rikslønnsnemnda
  Forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen deltar mandag når Rikslønnsnemnda skal behandle årets lønnsoppgjør i Oslo kommune. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Forhandlingsleder Aina Skjefstad Andersen deltar mandag når Rikslønnsnemnda skal behandle årets lønnsoppgjør i Oslo kommune. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Rikslønnsnemnda behandler mandag tvisten rundt streiken i Oslo kommune, som i sommer ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd.

  – Det er klart jeg er bekymret for hvordan utfallet her kan bli, sier forhandlingsleder for Unio Oslo kommune, Aina Skjefstad Andersen i en pressemelding fra Utdanningsforbundet.

  Streiken i Oslo kommune startet 28. mai og omfattet blant annet fagorganiserte i Utdanningsforbundet, Norsk Sykepleierforbund, Norsk Fysioterapeutforbund og Forskerforbundet. 7. juni ble streiken avsluttet med tvungen lønnsnemnd fordi liv og helse ifølge Arbeids- og sosialdepartementet sto i fare da det var for få sykepleiere på jobb i hjemmetjenesten i Nordre Aker bydel.

  Rikslønnsnemnda skal nå fastsette lønnstilleggene for Unios grupper i Oslo kommune, samt sluttføre resultatet i årets mellomoppgjør.

  Nemnda fastsetter hvor store lønnstillegg Unios medlemsgrupper får, og fra hvilken dato disse lønnstilleggene gis. Nemndas beslutning har samme virkning som en tariffavtale. Den gjelder fram til hovedtariffoppgjøret våren 2022.

  Det er ikke satt noen dato for når nemnda kommer med sin kjennelse.

 • av NTB
  DEL
  Jordskjelv har krevd liv på Kreta
  Et kapell i landsbyen Arkalochori var blant bygningene som raste sammen under jordskjelvet. Foto: Harry Nikos / AP / NTB
  Et kapell i landsbyen Arkalochori var blant bygningene som raste sammen under jordskjelvet. Foto: Harry Nikos / AP / NTB

  Én person har mistet livet i jordskjelvet på Kreta, melder gresk TV. Den omkomne mannen arbeidet i en kirke som raste sammen under skjelvet.

  Skjelvet rammet den greske øya tidlig mandag formiddag og hadde en styrke på rundt 6.

  TV-bilder viser at mange mennesker flyktet ut på gaten, og øyenvitner melder om skader på en rekke bygninger. I flere landsbyer nær episenteret raste gamle steinhus sammen, og i storbyen Heraklion ble alle barn evakuert fra skolene.

  Området ble også rammet av minst ni etterskjelv, hvorav det sterkeste hadde en styrke på rundt 4,6.

  I tillegg til at en mann har mistet livet, er ni personer skadet, ifølge lokale myndigheter.

  Det europeiske seismologiske senteret EMSC angir styrken til 6,0, mens Atens geodynamiske institutt har målt styrken til 5,8.

  Episenteret ligger cirka 2 mil sør for øyas største by Heraklion og 7 kilometer nord for landsbyen Thrapsano.

  Det første skjelvet, som inntraff klokken 9.20 lokal tid, kunne kjennes på hele øya og også på andre greske øyer, som Santorini.

  – Dette er ikke en hendelse som kommer uvarslet. Vi har sett aktivitet i denne regionen i flere måneder. Dette var et sterkt jordskjelv, det var ikke under sjøen, men under land, og det rammet befolkede områder, sier seismologen Gerasimos Papadopoulos til den greske rikskringkastingen ERT.

 • av NTB
  DEL
  Oppretter sikkerhetssone etter at tankbil veltet

  Politiet har opprettet en sikkerhetssone på 300 meter etter at en tankbil veltet i Stavanger mandag morgen.

  Sørvest politidistrikt fikk melding om at en tankbil hadde veltet ved utløpet av Byfjordtunnelen, i sørgående retning, i Stavanger.

  Føreren kom seg ut av bilen, og det er foreløpig ikke meldt om personskade.

  Men politiet har opprettet en sikkerhetsavstand på 300 meter på grunn av brannfarlig gass.

 • av Stine Barstad
  DEL
  Lavaen nærmer seg havet på La Palma

  Myndighetene ber folk i et område på østkysten av kanariøya La Palma om å holde seg inne ettersom lavastrømmen fra vulkanen Cumbre Vieja nærmer seg havet.

  Lavaen, som holder en temperatur på over 1000 grader, kan nå havet i løpet av de nærmeste timene, skriver Reuters.

  Det kan føre til eksplosjoner og sende skyer av giftige gasser over øya.

  - Befolkningen må følge rådene fra myndighetene og holde seg inne med dører og vinduer lukket, skriver nødetatene på Twitter mandag morgen.

  Folk i områdene rundt San Borondon, Marina Alta og La Condesa blir bedt om å holde seg inne.

  Vulkanutbruddet startet søndag for en uke siden. Eksperter tror det kan holde på i flere måneder. Les mer om utbruddet her.

 • av NTB
  DEL
  Farevarsel sendt ut om kraftig regn flere steder

  Meteorologisk institutt har sendt ut gult varevarsel om store nedbørsmengder det neste døgnet. Enkelte steder kan det komme opptil 60 millimeter nedbør.

  – Fra mandag og fram til tirsdag morgen ventes det lokalt mye regn i Vestfold og Telemark samt øst i Agder. Nedbørmengdene vil variere, men mange steder kan få rundt 40 millimeter og enkelte steder 50–60 millimeter i løpet av perioden, skriver Meteorologisk institutt.

  Varselet gjelder fra klokken 12 mandag til klokken 7 tirsdag morgen.

  Som følge av regnet kan det bli overvann i tettbygde områder og lokalt vanskelige kjøreforhold.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig jordskjelv på Kreta

  Kreta er rammet av et jordskjelv med en styrke på 6,5, melder Det europeiske seismologiske senteret for Middelhavet.

  Skjelvet hadde en dybde på 2 kilometer, skriver nyhetsbyrået Reuters mandag morgen.

 • av NTB
  DEL
  Berlin valgte kvinnelig ordfører før første gang
  Sosialdemokratenes Franziska Giffey blir ny ordfører i Tysklands hovedstad Berlin. Her er hun på valgvaken i Kreuzberg søndag. Foto: Bernd Von Jutrczenka/dpa via AP / NTB
  Sosialdemokratenes Franziska Giffey blir ny ordfører i Tysklands hovedstad Berlin. Her er hun på valgvaken i Kreuzberg søndag. Foto: Bernd Von Jutrczenka/dpa via AP / NTB

  Sosialdemokraten Franziska Giffey har vunnet ordførervalget i Berlin, en historisk seier ettersom byen aldri tidligere har vært styrt av en valgt kvinne.

  Giffey slo De grønnes kandidat, Bettina Jarasch, ifølge resultater som ble offentliggjort da 99 prosent av stemmene var telt opp.

  De viser at SPD fikk 21,4 prosents oppslutning, mens De grønne fikk 18,9 prosent.

  Berlin har de siste årene vært styrt av en koalisjon bestående av SPD, venstreorienterte Die Linke og De grønne.

  Berlin ble også styrt av en kvinne en kort periode fra 1947 til 1948, men sosialdemokraten Louise Schröder var kun fungerende ordfører og ikke valgt.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  Brann på Lysaker med god del røyk

  Nødetatene rykket ut til brann i garasje på Lysaker.

  Politiet melder på Twitter at slokkeinnsatsen er i gang.

  "Pga spredningsfare til nærliggende bygg er to naboadresser evakuert. Ikke meldt om personskade", skriver politiet.

  Ved 0830-tiden brant det fortsatt på stedet og det er en god del røyk i området.

  "Beboere bes lukke vinduer slik at røyk ikke kommer inn i hus i nærheten av brannen", skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  Strømprisene: Fattighuset regner med lengre køer

  Mange vil ikke klare de ekstra utgiftene hvis strømprisene fortsetter å øke og vil bli nødt til å komme til Fattighuset, tror organisasjonens leder.

  – Det er mye snakk om strømprisene her, og mye bekymring og engasjement. Det er ingen som kommer hit som har god råd, sier Fattighuset-leder Sverre Rusten til Klassekampen.

  Han tror køene vil vokse når temperaturene faller og strømprisene stiger.

  – Det vil slå veldig hardt ut for de som sliter. Har man et allerede stramt budsjett, klarer man ikke den ekstrautgiften. Noen vil nok bli nødt til å komme hit. Og så vil du se at en del som i dag klarer seg på egen hånd vil bli nødt til å få hjelp fra Nav, sier Rusten.

  Mandag koster en kilowattime i Sør-Norge 1,09 kroner kilowattimen utenom påslag, nettleie og avgifter, ifølge oversikten til Nord Pool. På det høyeste denne måneden har den vært 1,23 kroner.

  Strømprisene er hyppig omtalt på Fattighuset. Bildet viser en høyspentledning i Nittedal.
  Strømprisene er hyppig omtalt på Fattighuset. Bildet viser en høyspentledning i Nittedal. Foto: Paul Kleiven / NTB
 • av NTB-DPA
  DEL
  Nær dobling av kryssinger av Den engelske kanal
  En gruppe folk, som antas å være migranter, blir tatt i land ved Dungeness etter en hendelse i Den engelske kanal ved Kent. Til nå i år er det registrert nesten dobbelt så mange kryssinger over kanalen som i hele fjor.
  En gruppe folk, som antas å være migranter, blir tatt i land ved Dungeness etter en hendelse i Den engelske kanal ved Kent. Til nå i år er det registrert nesten dobbelt så mange kryssinger over kanalen som i hele fjor. Foto: Gareth Fuller / PA via AP / NTB

  Til nå i år har mer enn 16.400 mennesker krysset Den engelske kanal. Det er nesten dobbelt så mange som i hele fjor.

  Totalt registrerte det britiske innenriksdepartementet 8.400 farlige ferder over kanalen i fjor, ifølge det britiske nyhetsbyrået Press Association.

  Myndighetene advarer mot sterk strøm i vannet, lave temperaturer og vanskeligheter idet man tar seg inn i en av verdens travleste shippingruter, og mange mennesker dør under overfarten.

  I Norge fikk vi en bit av dramatikken da en liten gutt ble funnet død i vannkanten på Karmøy 1. januar i år.

  Flere måneder etter at han ble funnet, kom man frem til identiteten. Det var halvannet år gamle Artin Irannezhad fra Iran. Han forsvant etter at en overfylt båt med flyktninger og migranter hadde kantret i den engelske kanal 27. oktober i fjor.

  Begge foreldrene, samt Artins to eldre søsken ble funnet døde i nærheten av forliset.

 • av NTB-AFP-TT
  DEL
  Minst fem drept i angrep i Colombia

  Minst fem personer ble drept og flere skadd i et angrep i byen Tumaco sørvest i Colombia. Gjerningspersonen mistenkes å ha bånd til Farc-geriljaen.

  Myndighetene mener han tilhører en underavdeling av Farc. Ifølge det colombianske forsvaret åpnet han ild mot mange mennesker i et offentlig lokale. En 15 år gammel jente er blant de drepte, ifølge observatørgruppa Indepaz.

  Den colombianske fredsprosessen startet for fem år siden da daværende president Juan Manuel Santos signerte en historisk fredsavtale med Farc etter lange forhandlinger som Norge var involvert i.

  I år har volden tiltatt, med minst 73 massedrap i landet til nå, ifølge Indepaz.