Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Rødt har bestemt seg
15. juni kl 09:28av Arnhild Aass Kristiansen
DEL

Rødt har bestemt seg for om de vil støtte mistillitsforslaget mot byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), eller ikke.

Det bekrefter Rødts gruppeleder Eivor Evenrud i en melding til Aftenposten.

De varsler at de vil informere pressen om sin avgjørelse klokken 12 utenfor Oslo rådhus.

Miljø- og samferdselsbyråden er ansvarlig byråd for Oslos største kostnadssprekk noensinne. I mai ble det kjent at Oslos nye vannforsyningsprosjekt blir 5,2 milliarder kroner dyrere enn først anslått.

Høyre, Venstre, Senterpartiet og Folkeaksjonen nei til mer bompenger har alle varslet at de vil stemme for mistillitsforslaget som er fremmet av Frp.

Hvis Rødt slutter seg til resten av opposisjonen, vil forslaget ha flertall.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Republikansk Trump-kritiker skal granske kongresstormingen
  Republikaneren Adam Kinzinger er utnevnt til Nancy Pelosis granskningskomiteen av kongresstormingen 6. januar.
  Republikaneren Adam Kinzinger er utnevnt til Nancy Pelosis granskningskomiteen av kongresstormingen 6. januar. Foto: Amanda Andrade-Rhoades, AP/NTB

  Leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, utnevnte søndag en frittalende republikansk Trump-kritiker til granskningskomiteen av kongresstormingen i januar.

  Pelosi kunngjorde utnevnelsen av Adam Kinzinger i en uttalelse som hyllet «patriotismen» han ville bringe til komiteens oppdrag «for å finne fakta og beskytte demokratiet».

  – Jeg er en republikaner dedikert til konservative verdier, men jeg sverget en ed for å opprettholde og forsvare grunnloven, sier Kinzinger selv om utnevnelsen.

  Han er en av sju republikanere som stemte for mistillitsforslaget av Trump i riksretten, etter at Trump-tilhengere stormet Kongressen 6. januar for å stoppe at Joe Biden ble president.

  Den uavhengig kommisjonen med ti medlemmer skal komme med anbefalinger for å sikre kongressbygningen innen utgangen av året.

 • av NTB
  DEL
  USA vil fortsette med luftangrep i Afghanistan
  General Kenneth McKenzie sier USA skal fortsette å bombe Taliban-opprørere i Afghanistan.
  General Kenneth McKenzie sier USA skal fortsette å bombe Taliban-opprørere i Afghanistan. Foto: Reuters/NTB

  USA skal fortsette å gjennomføre luftangrep for å støtte afghanske soldater i kampen mot Taliban, sier en amerikansk general.

  Opprørsgruppen Taliban har den siste tiden gjennomført med en rekke offensiver rundt om i Afghanistan.

  – USA har økt omfanget av luftangrep for å støtte afghanske styrker de siste dagene. Vi er klare for å fortsette med denne støtten de neste ukene hvis Taliban fortsetter sine angrep, sier general Kenneth McKenzie, leder for sentralkommandoen i den amerikanske hæren.

  USA har inngått en avtale med Taliban om å trekke seg ut av Afghanistan. Etter planen skulle alle amerikanske soldater være ute av landet 11. september i år.

 • av NTB
  DEL
  Antall døde etter regnvær i India stiger kraftig
  Flere dager med sammenhengende, kraftig monsunregn har satt store områder langs vestkysten av India under vann, som her i Kolhapur i delstaten Maharashtra.
  Flere dager med sammenhengende, kraftig monsunregn har satt store områder langs vestkysten av India under vann, som her i Kolhapur i delstaten Maharashtra. Foto: AP/NTB

  Tallet på omkomne etter det kraftige monsunregnet i India steg søndag til 159. Mange er fortsatt savnet i flomvannet og flere store jordskred.

  Store nedbørsmengder har falt over vestkysten av India siden torsdag. Meteorologene har varslet mer regn i dagene som kommer.

  I delstaten Maharasthra, der storbyen Mumbai ligger, er det funnet 149 omkomne, blant dem 40 i et stort jordskred som rammet landsbyen Taliye torsdag.

  Også to andre landsbyer sør for Mumbai er rammet av jordskred, som krevde minst tolv liv.

  Nærmere 100 mennesker er fortsatt savnet etter skredene og redningsmannskaper kjemper en desperat kamp i håp om å finne noen av dem i live.

 • av NTB
  DEL
  Israel setter oljeavtale med Emiratene på vent

  Grunnet klimabekymringer utsetter Israel ikrafttredelse av en avtale med Emiratene om transport av olje.

  Det sier Israels klima- og miljødepartement søndag.

  Avtalen kom etter at Emiratene og Israel etablerte diplomatiske bånd i fjor. Den skal sikre at oljetankere kan frakte olje fra Gulfen til den israelske kystbyen Eilat. Oljen skal så krysse Israel i rør over fastlandet før det bærer videre til Europa.

  Miljøaktivister mener avtalen truer korallene utenfor Eilats kyst, og avtalen er utfordret i israelsk rett. Aktivistene mener risikoen for oljesøl er for stor.

  EAPC kom med en risikovurdering forrige uke der de slo fast at risikoen for søl er liten. Men Israels klimadepartement mener risikovurderingen ikke er grundig nok.

 • av NTB
  DEL
  Badende gutt påkjørt av båt utenfor Bergen

  En gutt som badet i Bjørnafjorden i Bergen, er fløyet til sykehus etter å ha blitt påkjørt av en båt.

  – Det vi vet per nå, er at båtføreren satte motoren i revers og bakket og oppdaget ikke gutten som badet bak båten. Han får så foten inn i propellen, sier operasjonsleder Morten Rabnord i Vest politidistrikt til VG.

  De som var om bord i båten, fikk raskt gutten opp på land og varslet nødetatene. Gutten fikk et dypt kutt i foten og ble fløyet til Haukeland universitetssjukehus.

  – En politipatrulje er på stedet nå og skal avhøre vitner for å få helt klarhet i hva som har skjedd, sier Rabnord.

 • av NTB
  DEL
  Mann omkom etter kanovelt i Øyangen

  En mann døde søndag kveld etter at en kano veltet i Øyangen øst for Hønefoss. En kvinne som også var om bord i kanoen, kom fra det uten fysiske skader.

  Politiet opplyste om hendelsen like etter 17.30 søndag ettermiddag. Det ble igangsatt livreddende arbeid på stedet, men livet sto ikke til å redde.

  Like etter klokken 19 ble mannen erklært død, og mannens pårørende er varslet.

  En kvinne var sammen med mannen i kanoen, opplyser politiet. Hun klarte å svømme i land på en øy. Hun blir ivaretatt av helsepersonell. Kvinnen er den nå avdøde mannens samboer, ifølge politiet.

  – Det vi vet, er at to personer var ute og padlet, og så har kanoen kantret. Det er forklaringen vi har fått, sier operasjonsleder Tore Grindem i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Deretter skal begge ha svømt mot land, før mannen snudde og svømte ut igjen mot kanoen. Politiet fikk kontakt med kvinnen nærmere to timer etter at meldingen om kanovelten kom inn.

  Det var ingen vitner til stede og politiet har så langt ikke fått inn noen tips i saken. Politiet ber om at eventuelle vitner i området tar kontakt med politiet på telefon 02800.

 • av NTB
  DEL
  Protester mot regjeringen i Tunisia
  Demonstrantene i Tunisias hovedstad Tunis ble søndag møtt av opprørspoliti.
  Demonstrantene i Tunisias hovedstad Tunis ble søndag møtt av opprørspoliti. Foto: Zoubeir Souissi, Reuters/NTB

  Hundrevis av demonstranter i Tunisias hovedstad Tunis krevde søndag at den tunisiske regjeringen går av og at nasjonalforsamlingen oppløses. Årsaken er myndighetenes håndtering av økonomikrisen.

  Protestene førte til at sikkerhetsstyrker stengte flere av veiene til parlamentsbygget i sentrum av Tunis søndag.

  Demonstrantene er kritiske til den islamistiske Ennahda-bevegelsen, som er Tunisias største politiske parti og som har lederen i parlamentet.

  Siden starten av den arabiske våren for ti år siden har Tunisia slitt med dårlig økonomi og angrep fra militante opprørere i regionen. Situasjonen er blitt forverret av pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Slagsmål mellom fotballsupportere i Oslo
  Politiet er utenfor Bislett stadion etter slossing mellom fotballsupportere.
  Politiet er utenfor Bislett stadion etter slossing mellom fotballsupportere. Foto: Fredrik Hagen, NTB

  Fotballsupportere fløy søndag i tottene på hverandre på Bislett stadion i Oslo. En VIF-supporter er pågrepet av politiet og en Lyn-supporter ble kjørt til legevakt.

  Slagsmålet skjedde når Vålerenga og Lyn søndag møttes til første runde av cupen.

  Supporterne kastet bord, stoler og flasker på hverandre, skriver Oslo politidistrikt på Twitter.

  – En risikosupporter fra VIF har slått til en supporter fra Lyn. Mannen er pågrepet og kjørt i arrest, skriver politiet, som legger til at den skadede Lyn-supporteren er kjørt til legevakt for behandling, skriver politiet.

  VG skriver at politiet har kontroll over situasjonen og at flere patruljer rykket ut til stedet.

  Politiet sier det skal være snakk om 100 personer, men presiserer at ikke alle disse har vært involvert i slåsskampen.

  – Det dreier seg om noen risikosupportere fra Vålerengas tilhengerskare der en person som vi har kontroll på, og som er kjørt til arresten, har slått en Lyn-supporter, sier vakthavende operasjonsleder Tor Gulbrandsen.

 • av NTB
  DEL
  Ti omkom i bussulykke i Kroatia
  Minst ti mennesker omkom da en buss på vei fra Tyskland til Kosovo kjørte utfor veien i Kroatia i morgentimene søndag. Sjåføren skal ha sovnet og er pågrepet. Foto: AP / NTB
  Minst ti mennesker omkom da en buss på vei fra Tyskland til Kosovo kjørte utfor veien i Kroatia i morgentimene søndag. Sjåføren skal ha sovnet og er pågrepet. Foto: AP / NTB

  Ti mennesker er bekreftet omkommet og minst 44 er skadd i en bussulykke nær Slavonski Brod i Kroatia.

  Ifølge politiet skjedde ulykken på motorveien mellom hovedstaden Zagreb og grensa til Serbia.

  Bussen, som var registrert i Kosovo, var på vei fra Tyskland til Kosovos hovedstad Pristina da den kjørte utfor veien i 6-tiden søndag morgen. Tilstanden til flere av de skadde er kritisk.

  Sjåføren av bussen er pågrepet av kroatisk politi, mistenkt for å ha sovnet bak rattet.

  – Han fortalte at han så vidt sovnet, sier en talsmann for påtalemyndigheten til nettavisen Index.

  Ifølge politiet var det 67 passasjerer og to sjåførene om bord i bussen. Den andre sjåføren er blant de omkomne.

 • av NTB
  DEL
  Treåring til sykehus etter påkjørsel i Bodø

  Et tre år gammelt barn er sendt til sykehuset i Bodø etter å ha blitt påkjørt av en bil på en gårdsplass i Koddvåg.

  Fører av bilen og barnet er i nær slekt, ifølge politiet.

  Ulykken skal ha skjedd i forbindelse med at bilen rygget inntil en tilhenger. Treåringen ble sendt til Nordlandssykehuset i Bodø. Barnet var bevisst, men i en del smerter, opplyser politiet.

 • av NTB
  DEL
  28 bortførte studenter frigitt i Nigeria

  28 av de 121 studentene som ble bortført av væpnede gjerningsmenn i Nigeria i juli, er frigitt av kidnapperne sine.

  Det melder en talsperson for skolen i Kaduna i Nigeria de var elever ved.

  – 28 har blitt frigitt, og vi har gjenforent dem med foreldrene sine, sier talsperson Joseph Hayab med Bethel Baptist High School.

  Han sier i alt 34 barn er frigitt av kidnapperne.

  – 87 er imidlertid fortsatt holdt som gisler av bandittene, sier Hayab.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Sivile flykter fra kampene ved Kandahar

  Minst 22.000 familier har flyktet fra de siste ukers kamphandlinger i byen Kandahar sør i Afghanistan, der Taliban nå står i utkanten.

  Taliban har siden begynnelsen av mai tatt kontroll over en rekke områder i Afghanistan, også i Kandahar-provinsen. Opprørerne står nå i utkanten av provinshovedstaden Kandahar, som tidligere var deres bastion. Søndag ble det meldt om nye kamper rundt byen.

  – Kampene har den siste måneden drevet 22.000 familier på flukt, sier lederen for flyktningdepartementet i Kandahar-provinsen, Dost Mohammad Daryab.

  – De har alle flyktet fra de utrygge områdene av byen og til tryggere steder, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Én person til sykehus etter sjøulykke i Mandal

  En person er sendt til sykehus som følge av en sjøulykke i Mandal. En vannscooter og båt var involvert i ulykken.

  Én person skal være skadet. Vedkommende fraktes til sykehus, alle involverte er på land, skriver Agder politidistrikt på Twitter.

  – Politiet er nå på stedet, og jobber med å kartlegge hva som skjedde, opplyser operasjonsleder Hans Waage i Agder politidistrikt til NTB.

  Skadeomfanget er ukjent.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 11.49.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Skogbrann vest for Barcelona ute av kontroll

  En skogbrann vest for Barcelona har lagt 11.000 mål skog og jordbruksland i aske og er ute av kontroll.

  Det er rundt 30 varmegrader og tørke i området, og kraftig vind gjør slukkingen vanskelig. Ifølge myndighetene i Catalonia er opptil 50.000 mål truet.

  Brannen er den største hittil i år i den tett befolkede regionen, og askeskyen har alt nådd Barcelona, skriver avisen El Periódico.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Tallet på omkomne stiger i India
  Foto: AP

  Tallet på omkomne etter det kraftige monsunregnet i India steg søndag til 124. Mange er fortsatt savnet i flomvannet og flere store jordskred.

  Store nedbørsmengder har falt over vestkysten av India siden torsdag, og meteorologene har varslet mer regn i dagene som kommer.

  99 mennesker er fortsatt savnet etter skredene og redningsmannskaper kjemper en desperat kamp i håp om å finne noen av dem i live.

 • av NTB
  DEL
  Fare for tordenvær i Nord-Norge
  Meteorologisk institutt anbefaler at en kobler fra elektriske apparater, samt unngår åpne sletter og store træ.
Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Meteorologisk institutt anbefaler at en kobler fra elektriske apparater, samt unngår åpne sletter og store træ. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Mandag ettermiddag og kveld vil det være fare for mye lyn og torden på Helgeland og Saltfjellet. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

  Det vil være store lokale forskjeller i intensitet. Tordenværet kan lokalt føre med seg kraftige vindkast og kraftige regnbyger. Noen steder vil ikke få tordenvær, skriver Meteorologisk institutt.

  De anbefaler å koble fra elektriske apparater, samt at en unngår åpne sletter og store trær. Ikke svøm eller bad.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Politijakt på 3 meter lang pytonslange i Tyskland

  Tysk politi jakter på en noe uvanlig rømling, en 3 meter lang grønnaktig pytonslange.

  Den grønnaktige slange rømte fra eieren i Haldensleben lørdag, og den befinner seg trolig ett eller annet sted inne i den østtyske byen.

  Alle som ser slangen bør definitivt holde avstand, lyder advarselen fra politiet, som er usikre på hvordan de skal håndtere den når den blir funnet.

  Blant metodene som vurderes er nedkjøling ved hjelp av et brannslukningsapparat, opplyser en talsmann for myndighetene i byen.

  Pytonslanger er ikke giftige, men dreper bytter ved å kvele dem. Noen av slangene kan bli hele 9 meter lange.

 • av NTB-AP
  DEL
  Ti omkom i bussulykke i Kroatia

  Ti mennesker er bekreftet omkommet og minst 30 er skadet i en bussulykke nær Slavonski Brod i Kroatia.

  Ifølge politiet skjedde ulykken på motorveien mellom hovedstaden Zagreb og grensen til Serbia.

  Bussen, som var registrert i Kosovo, kjørte utfor veien i 6-tiden søndag morgen. Årsaken til ulykken er ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  Irak: Trenger ikke lenger utenlandske styrker
  Rundt 30 norske soldater deltar i vaktholdet rund den store, amerikanske Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Irak. Foto: Forsvaret / NTB
  Rundt 30 norske soldater deltar i vaktholdet rund den store, amerikanske Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Irak. Foto: Forsvaret / NTB

  Det er ikke lenger behov for utenlandske kampstyrker i Irak, sier landets statsminister Mustafa al-Kadhimi.

  Irak er nå i stand til å bekjempe opprørere fra den ytterliggående islamistgruppen IS på egen hånd, sier den irakiske statsministeren.

  Kadhimi setter ingen frist for når utenlandske kampstyrker skal være ute av Irak.

  – Det vil avhenge av forhandlinger vi skal ha i Washington, sier han.

  USA og Irak ble i april enige om at de amerikanske styrkene i landet skulle avslutte sine kampoperasjoner og utelukkende vie seg til trening av irakiske styrker.

  Mandag skal Kadhimi møte president Joe Biden i Det hvite hus, og det er ventet at de to lederne vil bli enige om en timeplan for tilbaketrekning av de resterende 2.500 amerikanske soldatene fra Irak.

  Rundt 30 norske soldater er også stasjonert i Irak, der de bidrar til vakthold og sikring av den amerikanske Ain al-Asad-flybasen.

  De norske soldatene inngår i Operation Inherent Resolve (OIR), den USA-ledede koalisjonen som siden 2014 har bistått Irak med å bekjempe IS.

 • av NTB
  DEL
  Seks drept i masseskyting i Den dominikanske republikk

  Seks personer ble drept da en mann i Den dominikanske republikk skjøt vilt rundt seg etter å ha skutt og såret kona si. Gjerningsmannen ble selv skutt av politiet.

  Åtte personer ble såret i skyteepisoden i byen Higüey øst i det karibiske landet, skriver avisen Diario Libre og viser til politiet. Legene sier tilstanden til den 39 år gamle gjerningsmannens kone er stabil.

  Påtalemyndigheten sier de undersøker hva motivet til handlingen kan ha vært. Paret skal ha kranglet i forkant av skytingen og skal ha hatt problemer, men ikke noe som var meldt inn til familievoldsenheten, sier en statsadvokat.

  Det er blitt langt færre drap i landet de siste årene, men voldelig kriminalitet er fortsatt utbredt.