Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Dagpendlere får bruke den gamle Svinesundsbroen
17. juni kl 09:12av NTB
DEL
Køene har vært lange på Svinesund de siste dagene.
Køene har vært lange på Svinesund de siste dagene. Foto: Hans O. Torgersen

Regjeringen har bestemt at personer som er bosatt i Sverige og dagpendler til Norge, kan benytte den gamle Svinesundsbroen til å krysse grensen.

Endringen trer i kraft 17. juni klokken 12.

– Det nærmer seg sommerferie, og allerede nå ser vi at det er køer på grensen. Dette går først og fremst utover transportører og dagpendlere. Derfor har jeg bestemt at dagpendlere som bor i Sverige, skal få bruke den gamle Svinesundsbroen når de pendler til Norge, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Dagpendlerne må ved innreise fremvise dokumentasjon på at vedkommende er bosatt i Sverige eller Finland, bekreftelse fra norsk arbeidsgiver på at vedkommende dagpendler og attest som viser negativ test for koronaviruset tatt i løpet av de siste syv døgnene før ankomst til Norge. Testen må være tatt i Norge, Sverige eller Finland.

I bakgrunnen sees den gamle Svinesundsbroen.
I bakgrunnen sees den gamle Svinesundsbroen. Foto: Hans O. Torgersen
Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Israel kan utvide bosetninger på Vestbredden
  Den israelske bosetningen Har Home på palestinske Vestbredden i 2020.
  Den israelske bosetningen Har Home på palestinske Vestbredden i 2020. Foto: Mussa Qawasma, Reuters / NTB

  Naftali Bennetts ferske regjering går videre med planer om å utvide de israelske bosetningene, sier gruppen Peace Now, som overvåker bosetningsaktiviteten.

  Fem boliger i tre bosetninger er godkjent, sier Peace Nows talsperson, Chagit Ofran. Den israelske organisasjonen sier i en uttalelse at den største utfordringen regjeringen står overfor, er «å snu skipet og sette kurs mot fred» og stanse byggevirksomheten.

  FNs sikkerhetsråd ba i 2016 Israel stanse byggingen av bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Bosetningene er en av de mest betente sakene i konflikten mellom Israel og palestinerne.

  Rundt 600.000 israelere lever i over 200 bosetninger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som ble okkupert i seksdagerskrigen i 1967. Palestinerne håper Øst-Jerusalem kan bli hovedstad i en fremtidig palestinsk stat.

 • av NTB
  DEL
  Narkotikanettverk avdekket i Troms og Oslo

  Politiet har avdekket et narkotikanettverk som skal ha smuglet store mengder heroin og kokain fra Oslo til Tromsø månedlig siden 2018.

  – Dette nettverket fremstår som godt organisert med tilhørende logistikk for frakt av narkotika og kontanter. Det har forsynt Troms med heroin i flere år, sier politiinspektør Yngve Myrvoll.

  Etterforskningen som startet i fjor høst, har vært rettet mot ni aktører mellom 20 og 50 år. De fleste er norske statsborgere som tilhører et somalisk miljø.

  – Det er beslaglagt større mengder heroin og amfetamin i Tromsø og Oslo i forbindelse med etterforskningen. Det største enkeltbeslaget er på cirka 700 gram heroin og ble gjort på en privatadresse i Tromsø, sier Myrvoll.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne død etter boligbrann i Stavanger

  Nødetatene fikk melding brannen i boligblokken i Stavanger sentrum klokken 21.25 onsdag kveld. Det var full overtenning i toppleiligheten da brannmannskapene kom til stedet, men brannen ble raskt slukket.

  En person ble hentet ut og fraktet til sykehus. På sykehuset ble personen erklært død, skriver Stavanger Aftenblad torsdag formiddag.

  – Den formelle identifikasjonen av avdøde er fortsatt ikke utført, men vi har en klar formening om hvem avdøde er. Det er en kvinne i 70-årene. Pårørende er varslet med forbehold om at endelig identifikasjon ikke er foretatt, opplyser Victor Fenne-Jensen, operasjonsleder i Sørvest politidistrikt

  Årsaken til brannen er foreløpig ukjent.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen vil forby konverteringsterapi
  Regnbueflagg utenfor Oslo rådhus fredag 18. juni. Nå vil regjeringen forby konverteringsterapi.
  Regnbueflagg utenfor Oslo rådhus fredag 18. juni. Nå vil regjeringen forby konverteringsterapi. Foto: Fredrik Hagen, NTB

  Regjeringen vil komme med et lovforslag om å forby konverteringsterapi for skeive, melder statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse.

  Forslaget som snart sendes ut på høring, er basert på en utredning som ble startet i 2020.

  Det sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse torsdag, der regjeringen la frem sin nye handlingsplan på LHBTIQ-feltet.

 • av NTB
  DEL
  Mann dømt til ni års fengsel for overgrep mot barn

  En 49 år gammel mann er i Trøndelag tingrett dømt til ni år og seks måneders fengsel for en rekke overgrep mot flere jenter under ti år.

  Mannen, som ble dømt i Trøndelag tingrett tirsdag, må også betale de fem ofrene i saken en samlet oppreisningserstatning på 800.000 kroner. Blant de fem jentene i åtte-tiårsalderen som han ble kjent skyldig i å ha utnyttet, var hans egen stedatter. Overgrepene har skjedd over flere år.

  Retten bestemte også inndragning av datautstyr hvor 49-åringen hadde oppbevart over 100.000 bilder og videoer som viser overgrep mot barn. Mannen hadde aktivt søkt etter slikt materiale siden 2003 og helt frem til pågripelsen i fjor.

  – Tiltalte har gjennom hele tiltaleperioden vist en planmessig utnyttelse av barn under ti år. Han har også planmessig lastet ned og oppbevart svært store mengder overgrepsbilder, skriver tingretten.

 • av Henning Carr Ekroll/NTB
  DEL
  Kristiansand: Syv skadet etter eksplosjon
  Det kommer røyk ut av gjenvinningsanlegget.
  Det kommer røyk ut av gjenvinningsanlegget. Foto: Erlend Olsbu, Fædrelandsvennen

  Syv personer er skadet etter at en tømmebil eksploderte i Returkrafts anlegg på Langemyr i Kristiansand.

  Bilder fra stedet viser at deler av tak-/veggkonstruksjonen er blåst ut.

  Flere av de syv er alvorlig skadet, opplyser Sørlandet sykehus i en pressemelding. Noen vil bli overført til spesialavdelinger på Ullevål i Oslo og Haukeland i Bergen.

  Økonomisjef Lars Erik Harv i Returkraft opplyser til VG at det var en tømmebil som eksploderte inne i hallen.

  – Etter eksplosjonen begynte det å brenne i bunkers som er plassert der man tømmer. Anlegget skal nå stenges ned, sier Harv.

  Agderposten skriver at deler av en vegg er borte etter eksplosjonen, og at det stiger sort røyk opp fra bygget. Røyken kan ses mange kilometer unna.

  Politiet opplyser at det ikke er fare for omkringliggende bygg, men de ber naboer ved skadestedet lukke vinduer på grunn av røyken.

  Politiet fikk melding om hendelsen like før klokken 10, opplyser politiet.

 • av NTB
  DEL
  Bofellesskap i Drammen slaktes for lovbrudd
  Sivilombudsmann Hanne Harlem ser alvorlig på funnene som ble gjort.
  Sivilombudsmann Hanne Harlem ser alvorlig på funnene som ble gjort. Foto: Heiko Junge, NTB

  Sivilombudsmannen har avdekket alvorlige lovbrudd i et bofellesskap for utviklingshemmede personer i Drammen kommune.

  Blant annet er det blitt iverksatt tvangstiltak overfor flere beboere uten at Statsforvalteren har godkjent det.

  Sen saksbehandling fra kommunens og Statsforvalterens side gjorde at én beboer ble utsatt for tvangstiltak i drøyt to år uten godkjent vedtak. En annen beboer var utsatt for det samme i nesten sju måneder.

  − Vi ser alvorlig på at beboere utsettes for ulovlige tvangstiltak, og at dette skjer gjentatte ganger og over lange perioder. Praksisen bryter med grunnleggende rettssikkerhetsprinsipper, sier sivilombudsmann Hanne Harlem i en pressemelding.

  Flere av vedtakene om tvang var også mangelfulle.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Byrådsleder Raymond Johansen presenterer sitt nye byråd.

  Byrådsleder Raymond Johansen presenterer sitt nye byråd klokken 12 i dag.

  Det opplyser kommunen i en pressemelding.

  Klokken 13 blir det nøkkeloverrekkelse med den nye byråden for miljø- og samferdsel, som tar over for Lan Marie Berg (MDG).

  Oslo er blitt styrt som et forretningsministerium etter at Raymond Johansen ble felt onsdag 16.6.

  Forretningsministeriet har vært ledet av Johansen. Det er ikke ventet store endringer i «Byråd Johansen 2».

  Johansen har sagt at han vil styre videre på byrådsplattformen som Ap, MDG og SV fremforhandlet i 2019.

 • av NTB
  DEL
  Bygning kollapset i Miami

  En bygning med flere etasjer har rast delvis sammen ved Miami Beach, ifølge flere meldinger på Twitter. Det er frykt for at personer er skadet eller omkommet

  Nødetatene har iverksatt en stor utrykning til stedet, og flere personer skal være reddet ut av bygningen.

  BNO News er blant dem som har lagt ut en video av ulykkesstedet på Twitter.

  Det meldes også at personer som er igjen i den delen av bygningen som fortsatt står, roper etter hjelp.

  Bygningen som har rast sammen, ligger på Sunny Isles Beach.

 • av NTB
  DEL
  Moderasjonsordningen for SFO utvides fra august
  Flere barn skal få muligheten til å gå på SFO, og regjeringen vil fra august utvide ordningen med modererte priser for lavinntektsfamilier.
  Flere barn skal få muligheten til å gå på SFO, og regjeringen vil fra august utvide ordningen med modererte priser for lavinntektsfamilier. Foto: Gorm Kallestad, NTB

  Regjeringen vil at flere foreldre med lavere inntekt skal få redusert betaling på skolefritidsordningen (SFO) og vil fra august utvide dagens ordning.

  Fra neste skoleår vil også foreldre med lav inntekt og barn på 3. og 4. trinn kunne få redusert foreldrebetaling i SFO. Fra før har moderasjonsordningene bare omfattet 1. og 2. trinn på SFO, men regjeringen har ønsket å utvide ordningen.

  Nytt er det også at kommuner kan søke om tilskudd til å tilby gratis SFO på første trinn til elever fra familier med lav inntekt.

  – Vi ønsker at flest mulig skal kunne gå på SFO, uavhengig av bakgrunn. Dette er positivt for å inkludere og integrere barn fra alle familier. SFO er for mange barn en viktig sosial arena, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) i en pressemelding torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Prest kastet syre på biskoper i Athen
  Pressefolk samlet seg utenfor Petraki-klosteret i Aten onsdag kveld, etter at en prest angrep sju biskoper med syre.
  Pressefolk samlet seg utenfor Petraki-klosteret i Aten onsdag kveld, etter at en prest angrep sju biskoper med syre. Foto: AP / NTB

  Sju biskoper i den gresk-ortodokse kirken er skadet i et syreangrep ved Petraki-klosteret i Athen.

  Gresk politi har pågrepet gjerningsmannen, en prest som det mistenkes for narkotikahandel, skriver Reuters.

  Biskopene ble angrepet da de onsdag kveld skulle ta stilling til om presten burde avsettes. De sju mennene fikk syreskader i ansiktet og på hendene og er innlagt på sykehus.

  En vakt ved klosteret, som lyktes med å stanse presten, ble også skadet.

 • av NTB
  DEL
  Ung mann fløyet til sykehus etter drukningsulykke i Rogaland

  En ung mann ble fløyet til Haukeland universitetssjukehus etter en drukningsulykke ved Jørpeland i Rogaland torsdag.

  Det ble igangsatt livreddende førstehjelp. Mannen og én båt er foreløpig involvert i hendelsen.

  – Det var en privatperson i egen båt som observerte en person som lå i vannet ved siden av en båt, sier operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt til NTB.

  Politiet har en klar formening om hvem personen er. Alt tyder på at flere personer ikke var involvert. Et søk som skulle kartlegge det, ble derfor etter hvert avsluttet.

  Hendelsen ble varslet klokka 7.30. Det er uvisst hvor lenge mannen har ligget i vannet. De nærmeste pårørende og kommunens kriseteam er varslet. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Nicaraguas president kaller motstandere USA-agenter
  President Daniel Ortega anklager motstandere for å være kriminelle og agenter for USA.
  President Daniel Ortega anklager motstandere for å være kriminelle og agenter for USA. Foto: Miguel Andres, AP / NTB

  Nicaraguas president Daniel Ortega anklager 19 politiske motstandere som er pågrepet de siste fem månedene, for å være kriminelle og USA-agenter.

  – Det er dette vi går etter, det er dette som blir etterforsket, og det er dette som vil bli straffet når tiden kommer, sa Ortega i en fjernsynssendt tale onsdag.

  Han anklaget dem for å være agenter av det han kalte «yankee-imperiet» og for å ville motarbeide Nicaragua og kaste regjeringen.

  En rekke opposisjonspolitikere og regjeringskritikere er blitt pågrepet i landet den siste tiden, blant dem fem som ville stille som kandidater i presidentvalget 7. november.

  – Arrestasjonene og de andre overgrepene mot kritikere synes å være del av en større strategi for å eliminere politisk konkurranse, kneble uenighet og bane vei for president Daniel Ortegas gjenvalg til en fjerde periode, konkluderer HRW i rapporten «Critics Under Attack».

 • av NTB
  DEL
  Knivstikking i Bergen onsdag kveld – ingen pågrepet

  En mann i 20-årene er sendt til sykehus etter å ha blitt knivstukket i Håkonsgaten i Bergen onsdag kveld. Politiet har ikke pågrepet noen i løpet av natten.

  Vest politidistrikt fikk melding om hendelsen av AMK klokken 22.46, og var på stedet sammen med ambulanse etter kort tid, opplyser politidistriktet i en pressemelding.

  Den fornærmede var påført kutt flere steder på kroppen, men var bevisst og i dialog med både ambulansepersonell og politiet på stedet, ifølge politiet. Han er tatt til Haukeland universitetssjukehus for behandling.

  – Det er ikke snakk om livstruende skader, sier operasjonsleder Frode Kolltveit i Vest politidistrikt til NTB.

  Det var ingen gjerningspersoner på stedet, og politiet har ikke pågrepet noen i løpet av natten. Årsaken til hendelsen er ukjent, og det er uklart om det er noen forbindelse mellom partene. Saken etterforskes.

 • av NTB
  DEL
  Norwegian-topper fikk 11 millioner hver i hemmelig bonus
  Norwegians tidligere konsernsjef Jacob Schram (t.v.) og etterfølgeren Geir Karlsen fikk 11 millioner kroner hver i ekstrabonus i mai.
  Norwegians tidligere konsernsjef Jacob Schram (t.v.) og etterfølgeren Geir Karlsen fikk 11 millioner kroner hver i ekstrabonus i mai. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

  Tidligere konsernsjef Schram ble sparket av det nye styret i selskapet søndag, og erstattet med Geir Karlsen, som tidligere var finansdirektør. De to fikk ekstrabonus på 11 millioner hver av de tidligere styret, skriver Dagens Næringsliv. Bonusene ble først omtalt av E24.

  Avisen får dette bekreftet av Lars Boilesen, som i juni kom inn i styret i Norwegian, og ledet styrets godtgjøringskomité. Ifølge ham hadde Schram fastlønn på 7 millioner kroner, en «restruktureringsbonus» på 11 millioner kroner og 14 millioner kroner med ni måneders arbeidsplikt, totalt over 30 millioner kroner.

  – Som leder av godtgjørelseskomiteen appellerte vi til Jacob Schram at han skulle redusere sin sluttpakke til ett års lønn uten arbeidsplikt. Det nådde vi dessverre ikke frem med, skriver Boilesen i en melding til avisen.

  Boilesen sier videre til avisen at det nye styret har «valgt å sette en strek for umusikalsk avlønning av toppledelsen».

 • av NTB
  DEL
  Blokkbrann i Stavanger slukket – person til sykehus

  Det tok onsdag kveld fyr i en blokkleilighet i Stavanger sentrum. Brannen ble slukket nokså raskt, og én person ble sendt til sykehus.

  Politiet fikk melding om brannen like før klokken 21.30 onsdag kveld.

  Boligblokka ligger i Verven i sentrum av byen, og det var full overtenning i leiligheten. Alle beboerne i de nærliggende leilighetene ble evakuert.

  – Det er hentet ut en person fra den aktuelle leiligheten. Skadeomfanget er ukjent. Det jobbes med personen, og mer kan jeg ikke si per nå, sa operasjonsleder Olaug Bjørnsen i Sørvest politidistrikt til NTB tidligere onsdag kveld.

  Ved 22-tiden opplyste politiet at brannen var slukket, og at den skadde personen var sendt til Stavanger universitetssjukehus.

 • av NTB
  DEL
  Biblioteker over hele landet utsatt for dataangrep
  Om lag halvparten av landets biblioteker er utsatt for angrepet. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Om lag halvparten av landets biblioteker er utsatt for angrepet. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Datasystemene til biblioteker over hele landet har ligget nede siden tirsdag kveld etter et dataangrep. Hackere krever løsepenger for å åpne dataene.

  Om lag halvparten av bibliotekene i landet er utsatt for angrepet. Det er Axiell Norge AS som leverer datatjenestene til bibliotekene, skriver Romsdals Budstikke. Selskapet lever datasystemmer også til biblioteker i Sverige og Finland.

  – Det er et krypteringsverktøy som har kryptert dataene våre, og det er kommet krav om løsepenger. Det kommer selvsagt ikke på tale å etterkomme kravet, sier administrerende direktør Kjetil Hillestad i Axiell Norge AS til avisa.

  Selskapet har anmeldt angrepet til politiet i Norge, Sverige og Finland.

  – For å begrense skadene, samarbeider vi med et internasjonalt selskap som er vant til å håndtere slike angrep, sier Hillestad til NTB.

  Han opplyser at ingen persondata er på avveie, og at selskapet har sikkerhetskopier av all data hackerne har kryptert.

 • Robert Gjerde
  DEL
  Sirin Stav blir ny miljøbyråd i Oslo
  Foto: Olav Olsen

  Gruppeleder for MDG i Oslo bystyre, Sirin Stav, blir ny byråd for miljø og samferdsel etter Lan Marie Berg.

  Det skriver VG.

  Stav har ledet samferdsels- og miljøutvalget i Oslo siden 2019.

  Nytt byråd skal presenteres senere denne uken. Det er ikke besluttet hvilken dag det skjer, får Aftenposten opplyst.

  Mandag ga ordfører Marianne Borgen Raymond Johansen (Ap) oppdraget med å danne nytt byråd.

  Det rødgrønne byrådet gikk av i forrige uke etter at det ble flertall for et mistillitsforslag mot Lan Marie Berg.

  Aftenposten har tidligere fått bekreftet at SV ikke bytter ut noen av sine byråder.

  Raymond Johansen har svart slik på spørsmål om han vil benytte anledningen til å gjøre andre endringer enn å få inn en ny byråd for Berg:

  – Jeg synes ikke denne saken som sådan gjør at det er naturlig, sa han i forrige uke.

 • av NTB
  DEL
  Centerpartiet trekker kravet om frislipp på leiepriser
  Centerparties partileder Annie Lööf før mistillitsavstemningen i Riksdagen mandag. Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN / NTB
  Centerparties partileder Annie Lööf før mistillitsavstemningen i Riksdagen mandag. Foto: Anders Wiklund/TT NYHETSBYRÅN / NTB

  Lederen i det svenske Centerpartiet Annie Lööf sier at partiet trekker sitt krav om at leietakere skal betale markedsleie på nye boliger.

  Hun ber også om en reforhandling av den såkalte januaravtalen.

  Avtalen er en samarbeidsavtale mellom den rødgrønne regjeringen til statsminister Stefan Löfven, Liberalerna og Centerpartiet.

  De to partiene har sammen med Vänsterpartiet utgjort det parlamentariske grunnlaget for Löfvens mindretallsregjering, som ble felt i en mistillitsavstemning mandag.

  Årsaken var at Vänsterpartiet stemte ja til mistillit på grunn av den mulige liberaliseringen av husleiene på nybygde boliger.

  Liberalerna har varslet at de trekker seg fra januaravtalen og i stedet vil jobbe for en borgerlig regjering.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland tror på snarlig atomavtale med Iran

  Tysklands utenriksminister Heiko Maas sier det er en god mulighet for at de snart kommer i mål med samtalene om en gjenoppliving av atomavtalen med Iran.

  Maas kom med uttalelsen på en pressekonferanse med USAs utenriksminister Antony Blinken i Berlin onsdag.

  – Når det gjelder forhandlingene i Wien, så er de ikke lette, det er blitt klart de siste ukene. Likevel beveger vi oss framover steg for steg i hver eneste forhandlingsrunde, sa Maas.

  Han la til at det «i konteksten av det iranske presidentvalget» vil være en god sjanse for å bli ferdig med samtalene i overskuelig framtid.

  Ifølge Maas jobbes det fortsatt med løsningen på flere tekniske spørsmål.

  Fredagens presidentvalg i Iran ble vunnet av den erkekonservative kandidaten Ebrahim Raisi.