Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Høyre gir opp å danne byråd
21. juni kl 11:13av Arnhild Aas Kristiansen
DEL

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) orienterer om status etter sonderinger om dannelse av nytt byråd i Oslo mandag klokken 13, skriver NTB.

I en pressemelding gjør Oslo Høyre det klart at de gir opp forsøket på å danne et byråd.

«Etter samtaler gjennom helgen har jeg kommet til at det er betydelig støtte i bystyret for mange av Høyres viktigste saker, men at støtten dessverre ikke er stor nok til at det er mulig å etablere et styringsdyktig ikke-sosialistisk byråd nå», sier Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg.

Med Høyre ute av bildet vil Oslos ordfører etter alle solemerker be Raymond Johansen (Ap) om å danne byråd. Johansen har sagt at han vil danne et nytt Ap, SV og MDG-byråd. For å få flertall i bystyret er det rødgrønne byrådet også avhengig av støtte fra Rødt. Også Rødt har gjort det klart at de ønsker et nytt byråd ledet av Raymond Johansen.

Raymond Johansen stilte kabinettsspørsmål onsdag, da et mistillitsforslag mot byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg fikk flertall.

Da opposisjonen likevel stemte for mistillitsforslaget gikk han formelt av. Han leder nå et forretningsministerium med begrenset politisk myndighet.

– Venstre forventer at det nye byrådet rydder opp i styringen av vannforsyningsskandalen og at de sørger for å holde bystyret orientert om dette og andre saker på en bedre måte enn det forrige byrådet gjorde, skriver Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke i en melding til Aftenposten.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Pakistansk-iransk møte om Afghanistan
  Pakistans statsminister Imran Khan har i likhet med resten av verden ennå ikke anerkjent Taliban-regjeringen. På 1990-tallet var Pakistan blant de få landene som gjorde det.
  Pakistans statsminister Imran Khan har i likhet med resten av verden ennå ikke anerkjent Taliban-regjeringen. På 1990-tallet var Pakistan blant de få landene som gjorde det. Foto: Saiyna Bashir, Reuters

  Irans president Ebrahim Raisi har møtt Pakistans statsminister – et møte som i stor grad dreide seg om Afghanistan.

  Ifølge Pakistans utenriksdepartement møttes de to i forbindelse med toppmøtet i Shanghaigruppen (SCO) i Tadsjikistan.

  Statsminister Imran Khan skal ha understreket at det er viktig for Pakistan med fred, stabilitet og velstand i Afghanistan. Han sa også at det er viktig å handle raskt for å stabilisere situasjonen i nabolandet, både sikkerhetsmessig, humanitært og økonomisk.

  Pakistan har i likhet med resten av verden ennå ikke anerkjent den nye Taliban-regjeringen i Kabul, som er innsatt etter at den islamistiske gruppen tok makten i midten av august.

 • av NTB
  DEL
  Navalnyjs valg-app fjernet fra Google og Apple
  Regimekritikeren Aleksej Navalnyj taler her til en folkemengde i Moskva sommeren 2019.
  Regimekritikeren Aleksej Navalnyj taler her til en folkemengde i Moskva sommeren 2019. Foto: Pavel Golovkin, AP / NTB

  Samme dag som valglokalene åpnet i Russland, ble Stem-smart-appen til den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj fjernet fra butikkene til Google og Apple.

  Den fengslede opposisjonslederen har lansert appen «Stem smart», som råder russiske velgere til å samle seg bak de kandidatene som antas å ha størst sjanse til å slå noen av regjeringspartiets folkevalgte i valget som nå er i gang.

  Men fredag opplyser Navalnyjs medarbeidere at appen ikke lenger er tilgjengelig i butikkene til Google og Apple.

  – Å fjerne Navalnyjs app fra nettbutikkene er skammelig politisk sensur, skriver Ivan Zjdanov, Navalnyjs nære medarbeider, på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Norge blant landene med lavest kvinneandel i yrkesfag

  Under 40 prosent av elevene i yrkesfaglig opplæring i Norge er kvinner. Det plasseres oss blant landene med mest kjønnsdeling i Europa, ifølge en rapport.

  Tallene for videregående opplæring gjelder 2019 og kommer frem i den årlige rapporten Education at a Glance 2021, opplyser Statistisk sentralbyrå.

  I OECD-landene var kvinneandelen i gjennomsnitt 45 prosent.

  Av de nordiske landene var det kun Island som hadde en lavere andel kvinner i yrkesfaglig videregående opplæring enn i Norge. Der var 33 prosent kvinner dette året. Øverst ligger Finland, med en kvinneandel på 54 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Studiene utvides for de mest vriene språkene

  Studietiden kan utvides for de som vil studere kinesisk, japansk og arabisk. Universitetene og høyskolene kan få ta inn studenter til fireårig bachelor.

  Det er Utdanningsdepartementet som nå åpner for at utdanningsinstitusjonene kan lage et lengre studieløp for graden bachelor for språkene som er spesielt vanskelig. Normalt er modellen basert på treårig bachelor og to år for graden master.

  – I vår globale verden trenger vi flere med høy kompetanse i kinesisk, japansk og arabisk. Dette er krevende studier og språk det tar lang tid å beherske godt, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

  Dermed kan språkstudentene bruke mer tid på å være i utlandet for å lære seg språket på et ønsket nivå.

 • av NTB
  DEL
  Signalfeil rettet – fortsatt forsinkelser i Oslos togtrafikk

  En signalfeil mellom Oslo S og Skøyen er rettet, men fører fortsatt til forsinkelser i togtrafikken i Oslo-området fredag morgen.

  Bane Nor opplyste like etter klokken 5.30 at de jobbet med å rette feilen, men visste ikke da hvor lang tid det ville ta.

  Klokken 6.12 var feilen imidlertid rettet, men passasjerer må fortsatt regne med forsinkelser i togtrafikken.

  Signalfeilen berører Vys regiontog mellom Oslo og Bergen, Flytoget og Go-Aheads regiontog mellom Oslo og Stavanger. Også lokaltogtrafikken på Drammenbanen og Askerbanen er berørt.

 • av NTB
  DEL
  To menn siktet for drap på nordirsk journalist
  Lyra McKee ble skutt og drept da hun dekket opptøyer i Derry i 2019.
  Lyra McKee ble skutt og drept da hun dekket opptøyer i Derry i 2019. Foto: Brian Lawless, Reuters / NTB

  To menn er siktet for drapet på den nordirske journalisten Lyra McKee, som ble skutt og drept da hun dekket opptøyer i Derry i 2019.

  29 år gamle McKee var ansett som en av Nord-Irlands mest lovende journalister, skriver The Guardian. Ekstremistgruppen New IRA påtok seg ansvaret for drapet.

  De to drapssiktede, som er henholdsvis 21 og 33 år gamle, er også siktet for besittelse av våpen og ammunisjon med hensikt å utøve vold, besittelse og bruk av bensinbomber, samt ildspåsettelse.

 • av NTB
  DEL
  Prins Philips testamente skal hemmeligholdes i 90 år

  En domstol har bestemt at avdøde prins Philips testamente skal forsegles for offentligheten i 90 år for å beskytte verdigheten til hans kone dronning Elizabeth.

  Testamenter er vanligvis offentlige dokumenter i Storbritannia, men det gjelder altså ikke prins Philips. Det forsegles etter pålegg fra High Court i London, noe som er kutyme for kongefamiliens testamenter.

  Ifølge dommer Andrew McFarlane skal testamentet hemmeligholdes i 90 år før det kan åpnes privat og bli vurdert publisert.

  Dronning Elizabeth og prins Philip hadde vært gift i sju tiår da Philip døde i april, i en alder av 99 år.

  – Det er et behov for økt beskyttelse av virkelig private aspekter av livet til denne begrensede gruppen mennesker, for å opprettholde verdigheten til dronningen og hennes nære familiemedlemmer, heter det i dommen.

 • av NTB
  DEL
  Lise Øvreås ny leder av Det Norske Videnskaps-Akademi

  Lise Øvreås ble torsdag valgt som ny leder av Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) etter Hans Petter Graver. Hun er valgt for perioden 2022–2024.

  Øvreås er professor i geomikrobiologi ved Universitetet i Bergen (UiB) og direktør for UiBs senter for bærekraftig hav, Ocean Sustainability Bergen. Hun har tidligere vært prodekan for forskning og utdanning ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultetet i Bergen.

  Det Norske Videnskaps-Akademi er en uavhengig medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme vitenskap og styrke vitenskapens rolle i samfunnet. Akademiet arrangerer faglige møter, deler ut vitenskapspriser og bidrar med vitenskapsråd til beslutningstagere.

  Øvreås er den tredje kvinnen som er valgt til DNVAs øverste leder siden stiftelsen i 1857. De to andre er professor Inger Moen (1998–2003) og professor emerita Kirsti Strøm Bull (2012-2015).

 • av NTB
  DEL
  Venter fortsatt på nødhjelp etter jordskjelvet i Haiti
  Flere tusen haitiere har mistet hjemmet sitt etter jordskjelvet i august, som hadde en styrke på 7,2. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB
  Flere tusen haitiere har mistet hjemmet sitt etter jordskjelvet i august, som hadde en styrke på 7,2. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB

  Titusenvis av haitiere venter fortsatt på hjelp mer enn en måned etter at landet ble rammet av et jordskjelv med styrke på 7,2 i august, ifølge FN.

  Det er Bruno Lemarquis, som jobber som humanitær koordinator for FN i Haiti, som varsler om mangelen på nødhjelp i landet etter naturkatastrofen. Over 2.000 mennesker mistet livet i skjelvet.

  Den anstrengte politiske situasjonen i landet forverrer situasjonen da flere viktige veier inn til de berørte områdene er avsperret eller under kontroll av kriminelle gjenger.

  Ifølge Haitis kriseetat Haitian Civil Protection Agency (DPC) har kun 46 prosent av mennesker i nød mottatt noen form for humanitær hjelp siden skjelvet. Det hovedsakelig fordi fjerntliggende lokalsamfunn var hardest rammet.

  Jordskjelvet 14. august tok livet av mer enn 2.200 mennesker og ødela mer enn 137.500 boliger og rundt 900 skoler.

  Minst 83.000 familier er berørt av naturkatastrofen. Ifølge FN vil nærmere 1 million haitiere risikere akutt matmangel de kommende månedene.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Heimevernet øver i Oslo sentrum denne helgen

  Området det dreier seg om er i hovedsak mellom Slottet og Frognerparken.

  Øvelsen starter fredag kveld og vil pågå frem til og med søndag.

  Øvelsen vil innebære tidvis stengte veier og bevæpnede, uniformerte soldater i gatene som trener på militære operasjoner i bymiljøer.

  – Vi skal gjøre ulempen for dem som bor der så liten som mulig, men noen veikontrollposter vil være satt ut, sier Stein Cato Nybakken fra Heimevernsstaben.

 • av NTB
  DEL
  Fagpressen hedret med priser
  Fagbladet Sykepleien, ved Monica Hilsen (t.v.) og redaktør Anne Hafstad, fikk Fagpressens forsidepris 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Fagbladet Sykepleien, ved Monica Hilsen (t.v.) og redaktør Anne Hafstad, fikk Fagpressens forsidepris 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Utdanning ble den store vinneren med to priser da årets fagpressepriser ble utdelt torsdag.

  Utdanning og fotograf Maja Ljungberg Bjåland vant fotoprisen for et bilde av undervisning under koronapandemien.

  – Vinneren av fotoprisen skildrer undervisningssituasjonen slik den var organisert på Drammen videregående skole – i ett enkeltbilde som forbilledlig oppsummerer historien, heter det i juryens begrunnelse.

  I tillegg vant journalistene Jørgen Jelstad og Kari Oliv Vedvik i Utdanning graveprisen for sin sak om leiepriser for barnehager.

  Fagbladet vant utviklerprisen for to prosjekter – tall for hvordan penger brukes i norske barnehager og lønnsutviklingen til yrkesgrupper i kommunesektoren.

  Sykepleien fikk årets forsidepris, mens markedsprisen gikk til nykommeren KOM24. Innertieren 2021 fikk Magasinet Industri Energi for sitt temanummer om dysleksi i arbeidslivet.

  Fagpressens journalistpris gikk til Geir Røed og Motor for en sak om overvåking via bombrikker, og årets fagpresseredaktør ble Solfrid Rød i Fontene.

  Prisutdelingen ble holdt i Pressens hus i Oslo torsdag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Nederlands utenriksminister går av
  Nederlands utenriksminister Sigrid Kaag går av. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
  Nederlands utenriksminister Sigrid Kaag går av. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

  Nederlands utenriksminister Sigrid Kaag har gått av etter at nasjonalforsamlingen vedtok skarp kritikk mot henne i forbindelse med Afghanistan-håndteringen.

  Etter at kritikkforslaget ble kjent torsdag sa Kaag umiddelbart at hun ville gå av som utenriksminister etter at parlamentet hadde fastslått «at regjeringen opptrådte uansvarlig».

  I en debatt i parlamentet onsdag kveld erkjente Kaag at regjeringens langsomme og uklare respons til situasjonen i Afghanistan førte til at noen lokale ansatte og folk som arbeidet som tolker for nederlandske soldater, ikke ble evakuert før eller etter Talibans raske maktovertagelse.

  – Jeg kan bare godta konsekvensene av denne vurderingen. Det var jeg som hadde det største ansvaret, sa hun om avgjørelsen.

 • av NTB
  DEL
  Forsvaret kan kutte utslipp med 30 prosent
  Mer bruk av simulator under trening og øvelser er blant tiltakene som kan bidra til å redusere Forsvarets drivhusgassutslipp.
Illustrasjonsfoto: Marte Christensen / NTB
  Mer bruk av simulator under trening og øvelser er blant tiltakene som kan bidra til å redusere Forsvarets drivhusgassutslipp. Illustrasjonsfoto: Marte Christensen / NTB

  Forsvaret kan redusere utslippene av drivhusgasser med 15–30 prosent uten at det går ut over forsvarsevnen, ifølge en ny forskningsrapport.

  • Rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt er skrevet av Brynjar Arnfinnsson og Simen Kirkhorn. De har regnet på effekten av en rekke klimatiltak, og tiltakene kan ifølge forskerne gi et kutt i drivhusgassutslippene på mellom 15 og 30 prosent sammenlignet med utslippsnivået langtidsplanen for Forsvaret legger opp til. Forskerne har regnet på følgende tiltak:
  • Blande avansert biodrivstoff inn i Forsvarets drivstoff
  • Mer bruk av simulator under trening og øvelser
  • Energieffektivisere fartøyer
  • Sette inn batteripakker for å gjøre fartøyer hybride
  • Kjøpe andre og mindre skip enn planlagt når Nornen-klassen i Kystvakten skal erstattes
  • Nytt konsept for maritim krigføring
  • Bruke flytende naturgass på nye kystvaktfartøy

  Ifølge forskerne vil ikke disse tiltakene gå ut over Forsvarets evne til å forsvare landet.

  – Hvis dette gjennomføres, vil Forsvaret i 2040 ligge omtrent på det samme utslippsnivået som i dag, men vi vil ha unngått en kraftig økning i utslippene, sier Arnfinnsson.

  Forskerne mener potensialet for klimakutt i Forsvaret er enda større enn rapporten tallfester.

 • av NTB
  DEL
  Storbritannia varsler personvern-oppgjør

  Storbritannias brexitminister David Frost har varslet Overhuset i det britiske parlamentet om et oppgjør med EUs personvernforordning, også kjent som GDPR.

  – Vi vil skape en ny vekstvennlig, pålitelig databeskyttelsesordning, som er mer profesjonell og mindre belastende på folk enn EUs GDPR-regler, sa Frost til Overhuset under en høring torsdag.

  EUs personvernforordning GDPR ble vedtatt i 2016 og trådte i kraft i EUs medlemsland 25. mai 2018.

 • av NTB
  DEL
  Færre skader etter nye elsparkesykkelregler i Oslo
  Elsparkesykler fra Bolt, Voi, Ryde og Lime parkert i Storgata i Oslo. Foto: Ali Zare / NTB
  Elsparkesykler fra Bolt, Voi, Ryde og Lime parkert i Storgata i Oslo. Foto: Ali Zare / NTB

  Antallet skadede ved Oslo skadelegevakt har gått ned etter kutt i antall elsparkesykler til utleie og nattestenging.

  – Vi ser at totalantallet går ned. Det synes vi er veldig hyggelig, selv om det skal nevnes at det er veldig tidlig å slå fast noe, sier overlege Henrik Siverts ved Oslo skadelegevakt til TV 2.

  10. september trådte nye regler for elsparkesykler i kraft i Oslo. Det settes et tak på maks 8.000 sparkesykler i hovedstaden, og de må stenges for utleie på natten.

  Helgen før, 3.–5. september, var 29 personer innom legevakten med skader, mens 12 personer skadet seg 10.–12. september.

  Mandag 13. september ble det registrert to skadede.

 • av NTB
  DEL
  Diplomatisk krangel mellom Frankrike og USA trappes opp
  President Joe Biden under kunngjøringen av USAs nye forsvarsallianse med Australia og Storbritannia onsdag kveld. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
  President Joe Biden under kunngjøringen av USAs nye forsvarsallianse med Australia og Storbritannia onsdag kveld. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Frankrike ble inkludert i samtaler om den nye forsvarsalliansen mellom Australia, Storbritannia og USA, sier Det hvite hus. Det avviser franske myndigheter.

  Det hvite hus sa torsdag at USA og den franske regjeringen har hatt samtaler på høyt nivå i forkant av lanseringen av forsvarssamarbeidet Aukus hvor Australia droppet sin franske ubåt-avtale, men et rasende Frankrike insisterer på sin side på at de ble holdt utenfor.

  – Det har vært kontakt på høyt nivå mellom den franske og amerikanske regjeringen i forkant av kunngjøringen om Aukus, sa representanter fra Det hvite hus torsdag.

  Det nye forsvarssamarbeidet, kalt Aukus, innebærer blant annet at Australia selv bygger tolv atomdrevne ubåter til bruk i Stillehavet, og dermed ryker Frankrikes lukrative milliardavtale med landet fra 2016.

  – Vi ble ikke informert om disse samtalene før nyheten sprakk i amerikanske og australske medier et par timer før Joe Bidens offisielle kunngjøring, sa en talsmann fra den franske regjeringen til nyhetsbyrået AFP torsdag.

  Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian kalte avtalen «en dolk i ryggen».

  – Jeg er svært sint i dag – og bitter. Dette er ikke noe allierte gjør mot hverandre. Denne plutselige og uforutsigbare beslutningen minner veldig om hva Trump kunne ha gjort, sa han til radiokanalen France Info.

 • av NTB
  DEL
  Militære kilder: 18 drept av IS-gruppe i Nigeria

  Minst 16 nigerianske soldater og to medlemmer av lokale forsvarsgrupper skal ha blitt drept i et bakholdsangrep i Borno-distriktet nordøst i Nigeria.

  Det opplyser to militære kilder i landet til AFP.

  Angrepet skjedde onsdag, og ser ut til å være et av de dødeligste angrepene begått av IS i Vest-Afrika (ISWAP) mot nigerianske styrker hittil i år.

  Jihadistgruppen, som har brutt ut fra Boko Haram, har de siste årene trappet opp angrepene mot sikkerhetsstyrker og sivile nordøst i landet.

  Siden 2009 har over 36.000 mennesker blitt drept og nærmere to millioner drevet på flukt som resultat av Boko Haram og ISWAPs angrep i regionen.

 • av NTB
  DEL
  Båt kantret ved Hitra – to personer reddet

  To personer som måtte holde seg fast til kjølen på en kantret båt utenfor Hitra, ble reddet av en sivil båt som kom dem til unnsetning.

  Politiet i Trøndelag meldte om ulykken klokka 16.47 torsdag. Et redningshelikopter og alle nødetatene ble kalt ut etter meldinger om at båten hadde kantret i sjøen sørvest for Hitra. To personer ble observert på kjølen av båten.

  – Den kantrede båten ligger ved et skjær. Det er observert to personer iført flytedresser på kjølen av båten. Det er meldt om litt grov sjø på stedet, skrev politiet på Twitter.

  Mens redningshelikopteret og en redningsskøyte var på vei til stedet, ble de to personene reddet over i en sivil båt. Ingen av dem hadde behov for legetilsyn.

  – Personene har opplyst at det bare var de to i båten som kantret, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  EU skal bruke 300 milliarder på ny helseberedskap
  Visepresident Margaritis Schinas i EU-kommisjonen sier det nye helseberedskapsbyrået skal sørge for at utstyr, medisiner og vaksiner rakt blir tilgjengelig for medlemslandene dersom det trengs. Arkivfoto: Virginia Mayo / AP / NTB
  Visepresident Margaritis Schinas i EU-kommisjonen sier det nye helseberedskapsbyrået skal sørge for at utstyr, medisiner og vaksiner rakt blir tilgjengelig for medlemslandene dersom det trengs. Arkivfoto: Virginia Mayo / AP / NTB

  En ny etat for helseberedskap i EU skal finansieres med 30 milliarder euro de neste seks årene, ifølge et forslag fra EU-kommisjonen.

  I kjølvannet av pandemien ønsker kommisjonen å være bedre forberedt før den neste helsekrisen. Den nye ordningen får navnet Hera (Health Emergency Preparedness and Response Authority).

  – Hera vil etablere ny, tilpasningsdyktig produksjonskapasitet og sikre forsyningslinjene og hjelpe Europa med å reagere raskt når det trengs, sier kommissær Thierry Breton, som har ansvar for EUs inder marked.

  Pengene til Hera skal hentes flere steder og utgjøre nesten 300 milliarder kroner i langtidsbudsjettet som løper til 2027.

  – Hera skal ha tyngde og budsjett til å jobbe med industrien, medisinsk ekspertise, forskere og globale partnere for å sikre at nødvendig utstyr, medisiner og vaksiner raskt er tilgjengelig når og hvis det trengs, sier visepresident Margaritis Schinas i EU-kommisjonen.

 • av NTB
  DEL
  Advarsel om mulig vulkanutbrudd på La Palma

  Myndighetene på den spanske kanariøya La Palma advarer om et mulig vulkanutbrudd etter kraftig seismisk aktivitet de siste dagene.

  Det er innført gult farenivå, som er andre nivå på en skala med fire inndelinger. Det bor omkring 83.000 på øya, som er en av Kanariøyene og ligger utenfor kysten av det sørlige Marokko i Atlanterhavet.

  Innbyggerne er blitt bedt om å forberede seg på evakuering, gjøre klar bagasje og ta med telefon, nødvendige dokumenter og medisiner.

  Siden forrige lørdag er det registrert over 4.200 seismiske rystelser i området, langs vulkanryggen Cumbre Vieja. Forrige gang det var utbrudd på La Palma var i oktober 1971.