Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Oslo: SV gjør ingen endringer
21. juni 2021 kl 12:38av Robert Gjerde og Arnhild Aass Kristiansen
DEL

SV går for det samme laget. De vil ikke gjøre endringer i sitt mannskap, når et nytt Ap, SV og MDG-byråd etter all sannsynlighet kommer på plass denne uken. Det opplyser en godt informert kilde til Aftenposten.

Det betyr at Inga Marte Thorkildsen (SV) fortsetter som byråd for oppvekst og kunnskap, og Omar Samy Gamal (SV) fortsetter som byråd for kultur, idrett og frivillighet.

Høyre ga i dag opp å danne et nytt byråd. Klokken 13 vil Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) møte pressen. Hun vil da informere om at hun ber Raymond Johansen danne et nytt byråd. Johansens byråd gikk av onsdag etter et mistillitsforslag mot byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG).

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Dømt til døden i Pakistan for å ha fornærmet Muhammed

  En pakistansk kvinne er dømt til døden for blasfemi på grunn av tekstmeldinger hun sendte til en venn.

  Aneeqa Atteq ble pågrepet i mai 2020 etter at en mann varslet politiet om at hun hadde sendt ham karikaturtegninger av profeten Muhammed på meldingsappen Whatsapp.

  Pakistans blasfemilover åpner for dødsstraff for folk som dømmes for religiøse fornærmelser. Ingen dødsstraffer for blasfemi skal imidlertid så langt ha blitt fullbyrdet.

  Atteq ble også dømt til en fengselsstraff på ti år.

 • av NTB
  DEL
  CIA tror «Havanna-syndrom» har naturlige årsaker

  Det er trolig ikke et annet land som står bak de fleste tilfellene av mystisk sykdom ved amerikanske ambassader, skal CIA ha konkludert i en foreløpig rapport.

  Funnene omtales av The New York Times og flere andre amerikanske medier.

  Det var på Cuba i 2016 at det først kom meldinger om alvorlig hodepine, kvalme og mulig hjerneskade blant amerikanske diplomater. Senere ble lignende symptomer oppdaget på amerikanske ambassader andre steder i verden.

  Nå skal CIA ha konkludert med at mange av sykdomstilfellene kan skyldes stress eller udiagnostiserte helseproblemer. Fortsatt pågår undersøkelser av rundt 20 tilfeller der ingen god forklaring så langt er funnet.

 • av Trond J. Strøm
  DEL
  Forsinkelser på Drammenbanen etter brann

  En brann ved sporet mellom Lysaker og Sandvika fører til forsinkelser og innstillinger i togtrafikken på Drammenbanen og Askerbanen.

  Bane Nor skriver på sine nettsider at brannen er slukket, men at enkelte forsinkelser fortsatt kan oppstå.

 • av Trond J. Strøm
  DEL
  Fjelloverganger på Østlandet stengt

  Flere fjelloverganger på Østlandet er stengt grunnet uvær. Dette melder Vegtrafikksentralen øst på Twitter. Følgende overganger er stengt: E6 Dovrefjell, Rv 7 Hardangervidda, Rv 15 Strynefjellet, Fv 27 Venabygdsfjellet. Det er kolonnekjøring over Rv 52 Hemsedalsfjellet. E16 Filefjellet er åpen, men det er snø og redusert sikt. Rv 3 Kvikneskogen er åpen.

 • av NTB
  DEL
  Omfattende dataangrep mot internasjonale Røde Kors

  Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) er utsatt for et svært omfattende dataangrep, opplyser organisasjonen. Så mange som 515.000 er rammet.

  Persondata og konfidensiell informasjon om mer enn 515.000 personer fra 60 av ICRCs grupperinger rundt om i verden mennesker er omfattet i dataangrepet, opplyses det.

  Det dreier seg om «sårbare mennesker», blant annet savnede, folk som sitter fengslet og folk som er separert fra familien på grunn av konflikt, migrasjon og katastrofer.

 • av NTB
  DEL
  SV, MDG og Rødt med verneforslag for vassdrag
  Demonstrasjon i 1979 mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget. Flere hundre norske elver er vernet. Foto: Per Løchen /NTB
  Demonstrasjon i 1979 mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget. Flere hundre norske elver er vernet. Foto: Per Løchen /NTB

  Den kommende energikommisjonen må ikke engang vurdere utbygging av vassdrag som er vernet, foreslår Rødt, MDG og SV.

  Ifølge NRK legger de tre partiene frem et felles forslag i Stortinget fredag om at vernede vassdrag skal forbli vernet – og dermed at det ikke åpnes for utbygging.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjedde i natt

  Ny smitterekord i Norge

  Det siste døgnet er det registrert 15.987 koronasmittede i Norge. Det er 4162 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste tallet så langt.

  I Oslo ble det registrert 3296 nye tilfeller, noe som er tangering av rekorden.

  Bidens valgreform strandet i Senatet

  Demokratene og president Joe Bidens valgreform, som velgerrettighetsgrupper mener er essensiell for å verne om USAs demokrati, har gått på grunn i Senatet. Det var, som ventet, ikke nok stemmer til å komme over terskelen på 60 for å holde avstemning om forslaget, kjent som filibuster-regelen, da Republikanerne er sterkt imot.

  Demokratene foreslo blant annet å gjøre valgdagen til en føderal helligdag og sikre tilgangen til forhåndsstemming og poststemming. Biden sier at han er skuffet over at Senatet «ikke har stått opp for demokratiet».

  Trump-nederlag i høyesterett

  USAs tidligere president Donald Trump får ikke blokkere overlevering av dokumenter til komiteen som gransker stormingen av Kongressen, har høyesterett avgjort. Trump har ønsket å holde tilbake dokumentene, som nå er arkivert.

  Det er snakk om til sammen 770 sider. De inneholder presidentens dagbok, notater fra Trumps nærmeste medarbeidere, memorandum fra Det hvite hus' pressesekretær og utkast til talen holdt av den tidligere presidenten 6. januar i fjor, før stormingen av Kongressen.

  LO-lederen minnes Reidar Webster

  – Reidar Webster var synonymt med Riksmegleren i mange år. Han loset i havn mange vanskelige oppgjør i sin tid, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik om tidligere riksmegler Reidar Webster.

  Meldingen om Websters død kom i går. Han ble 87 år gammel.

  Flere fjelloverganger stengt

  På grunn av uvær har flere fjelloverganger på ulike steder i landet vært stengt i natt. Blant dem var E6 over Dovrefjell, Saltfjellet og Kvænangsfjellet, riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 15 over Strynefjellet og fylkesvei 50 Hol – Aurland.

  Det har også vært kolonnekjøring over flere fjelloverganger.

  Nødhjelpen på vei til vulkanrammede Tonga

  Det første australske nødhjelpsflyet forlot Australia tidlig i morges og er på vei til Tonga. Også et newzealandsk fly er på vei. De er lastet med sårt tiltrengte nødhjelpsforsyninger og kommunikasjonsutstyr.

  Også flere skip med nødhjelp skal til øystaten, men det ventes fortsatt å ta en stund. Australierne håper å få sendt et skip i morgen. Det er lastet med utstyr for å rense vann og andre humanitære forsyninger, ifølge statsminister Scott Morrison.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjer i dag

  Breiviks krav om prøveløslatelse for retten

  Siste dag og prosedyrer i saken om terrordømte Anders Behring Breiviks krav om prøveløslatelse gjennomføres i Telemark tingrett. Rettsbehandlingen har pågått siden tirsdag.

  Prinsesse Ingrid Alexandra besøker de tre statsmakter

  Prinsessen besøker Stortinget, Høyesterett og Statsministerens kontor i forbindelse med at hun fyller 18 år fredag og dermed blir myndig. Hun skal orienteres om arbeidet til de tre statsmaktene av henholdsvis stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øi og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

  Møte om Ukraina i Berlin

  Utsendinger fra USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia møtes i Berlin for å diskutere faren for en russisk invasjon av Ukraina. Den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken reiser direkte fra Kiev til møtet.

  Rentebeslutning

  Norges Bank offentliggjør sin rentebeslutning. Det er ifølge økonomene ventet at styringsrenta på 0,5 prosent holdes uendret.

  Strømdemonstrasjoner flere steder i landet

  I Kristiansand, Arendal, Stavanger, Bergen, Harstad og utenfor Stortinget blir det arrangert demonstrasjoner mot de høye strømprisene. I Oslo vil blant annet leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum og Stein Lier-Hansen fra Norsk Industri holde taler.

  Ny rettssak etter George Floyd-drapet

  En føderal rettssak mot tre tidligere politibetjenter som deltok i pågripelsen av George Floyd i Minneapolis i 2020 og som endte med at han døde. Tou Thao, J. Kueng og Thomas Lane er tiltalt for å ha brutt Floyds grunnlovsfestede rettigheter.

 • av NTB-AP-AFP
  DEL
  Trump-nederlag i høyesterett

  USAs tidligere president Donald Trump får ikke blokkere overlevering av dokumenter til komiteen som gransker stormingen av Kongressen, har høyesterett avgjort.

  Trump har ønsket å holde tilbake dokumentene, som nå er arkivert. De inkluderer presidentens dagbok og besøkslogger, og er tilknyttet Det hvite hus.

  Ekspresidenten ønsket å holde dem tilbake frem til saken hadde gått rettens gang.

  Tusenvis av Trumps støttespillere tok seg inn i kongressbygningen 6. januar i fjor, i et forsøk på å stanse Kongressens formelle godkjenning av Joe Bidens seier i presidentvalget. Fem mennesker mistet livet og mange ble skadet.

  Trump hadde både i månedene før og etter valget fremmet feilaktige påstander om at det var preget av utbredt valgfusk.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Zelenskyj toner ned risikoen for russisk invasjon
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Alex Brandon / Pool via AP / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj toner ned risikoen for en russisk invasjon av landet, trass i at Russland har mønstret store styrker langs grensen.

  – Farene har ikke bare vært der i én dag, og de har ikke blitt større. Det eneste som har vokst, er oppstyret rundt dem, sa han i en video til folket onsdag.

  – Det er ikke landet vårt som aktivt er under angrep, men nervene deres, slik at dere føler konstant panikk, la han til.

  Videre sa presidenten at ukrainere bør avstå fra hamstring og fra å kjappe seg med å ta ut penger. Målet med spenningen er angivelig å svekke Ukrainas økonomi, ifølge Zelenskyj. Han ba videre mediene om å ikke spre «massehysteri».

  Zelenskyj hadde på onsdag besøk av USAs utenriksminister Antony Blinken for samtaler om situasjonen med Russland.

 • av NTB
  DEL
  Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær

  På grunn av uvær er E6 stengt både over Dovrefjell og Saltfjellet, melder Statens vegvesen.

  Stengingen gjelder i første omgang fra klokken 23 onsdag til klokken 10 torsdag, skriver Veivesenet på sine nettsider.

  Dovrefjell ligger både i Innlandet og Trøndelag.

  E6 ved Kvænangsfjellet i Troms og Finnmark er stengt på grunn av fare for snøskred. Veivesenet kommer med ny vurdering torsdag klokken 12. Også fylkesvei 889 Snefjord – Havøysund i Måsøy er stengt.

  På fjellovergangene mellom øst og vest er E16 over Filefjell åpen, mens det er kolonnekjøring over E134 Haukelifjell, riksvei 52 Hemsedalsfjellet og riksvei 15 Strynefjellet.

  Riksvei 7 over Hardangervidda og fylkesvei 50 Hol – Aurland er begge stengt.

 • av NTB
  DEL
  E6 over Dovre er stengt

  På grunn av uvær er E6 over Dovrefjell stengt, melder Statens vegvesen.

  Stengingen gjelder i første omgang fra klokken 23 onsdag til klokken 10 torsdag, skriver Veivesenet på sine nettsider.

  Dovrefjell ligger både i Innlandet og Trøndelag.

  E6 ved Kvænangsfjellet i Troms og Finnmark er også stengt på grunn av fare for snøskred. Veivesenet kommer med ny vurdering torsdag klokken 12. Også fylkesvei 889 Snefjord – Havøysund i Måsøy er stengt.

  På fjellovergangene mellom øst og vest er E16 over Filefjell åpen, mens det er kolonnekjøring over E134 Haukelifjell, riksvei 52 Hemsedalsfjellet og riksvei 15 Strynefjellet.

  Riksvei 7 over Hardangervidda og fylkesvei 50 Hol – Aurland er begge stengt.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Biden "gjetter" at Russland rykker inn i Ukraina

  Onsdag fortalte Joe Biden hva han forventer Russlands Vladimir Putin vil gjøre med den spente situasjonen med Ukraina nå. Uttalelsen kom under den årlige pressekonferansen i Det hvite hus.

  – Jeg gjetter at han vil rykke inn, sa Biden.

  – Han må gjøre noe, fortsatte han.

  Presidenten forventer at Russland rykker inn i nabolandet og at Putin vil "teste vesten". Samtidig advarer han om at en fullskala invasjon vil få store konsekvenser for Russland.

  Foto: AP Photo/Susan Walsh
 • av NTB
  DEL
  Latvia tilbyr militærhjelp til Ukraina

  Latvia lover militærhjelp til Ukraina for å møte trusselen fra Russland, opplyser forsvarsminister Artis Pabriks.

  Ifølge Pabriks kan Latvia bidra med våpen og militært materiell, men også med annet utstyr. Det er derimot ikke aktuelt å bidra med soldater, sier han.

  Pabriks kritiserer europeiske land som ikke vil gi militærhjelp til Ukraina.

  – Det er beklagelig at enkelte europeiske land av ulike årsaker ikke er villige til dette. Jeg syns ikke at det er riktig, sier han.

  Tysklands statsminister Olaf Scholz har bestemt avvist Ukrainas ønske om å kjøpe våpen og militært utstyr.

 • av NTB
  DEL
  Litauen ber Nato styrke sitt nærvær i øst
  Nato styrket sitt militære nærvær i Baltikum i 2016. Dette bildet er fra en øvelse i Litauen i 2018. Foto: AP / NTB
  Nato styrket sitt militære nærvær i Baltikum i 2016. Dette bildet er fra en øvelse i Litauen i 2018. Foto: AP / NTB

  Litauens forsvarsminister Arvydas Anusauskas ber de øvrige Nato-landene trappe opp sitt militære nærvær i Baltikum.

  Anusauskas viser til det spente forholdet mellom Russland og Ukraina, og han gir også uttrykk for bekymring over at russiske styrker nå deltar i en militærøvelse i Hviterussland. Dette virker ikke bare destabiliserende, men det utgjør også en direkte trussel mot Litauen, skriver han på Facebook.

  Den spente situasjonen krever at Nato styrker sitt nærvær i øst og at USA sender flere styrker til Europa, mener Anusauskas.

 • av NTB
  DEL
  Korona-undersøkelse: En av tre er ensom
  Mange opplever ensomhet under pandemien, og lettelsen i smitteverntiltak har hittil ikke ført til stor endring. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Mange opplever ensomhet under pandemien, og lettelsen i smitteverntiltak har hittil ikke ført til stor endring. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En av tre her i landet har de siste ukene følt seg ensom som følge av koronapandemien. Det er det høyeste nivået siden mai i fjor.

  Nivået ligger 4 prosentpoeng lavere enn januar i fjor, ifølge Norsk koronamonitor.

  – En av de tøffeste periodene i pandemien startet på nyåret i fjor. Fullt så ille er det ikke nå, men heller ikke langt unna, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  Andelen som føler seg ensom, har i liten grad endret seg før og etter at smitteverntiltakene ble justert forrige uke.

 • av NTB
  DEL
  KrF-Ropstad: – Uforståelig at strømpakken ikke inkluderer Den norske kirke
  Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er skuffet over at regjeringen strømstøttepakke for frivillige ikke inkluderer Den norske kirke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er skuffet over at regjeringen strømstøttepakke for frivillige ikke inkluderer Den norske kirke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Regjeringens stømpakke for frivillige organisasjoner inkluderer ikke Den norske kirke. – Tragisk, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

  Tros- og livssynsminister Kjersti Toppe (Sp) bekrefter overfor Vårt Land at strømstøtteordningen for frivillige organisasjoner ikke gjelder Den norske kirke.

  – Det er helt uforståelig at regjeringen har prestert å lage en strømpakke som ikke inkluderer landets største trossamfunn, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Norsk ubåt under slep i Porsangerfjorden i Finnmark

  En norsk ubåt fikk problemer nordøst i Porsangerfjorden i Finnmark og slepes nå av ei redningsskøyte, ifølge avisa Kyst og Fjord.

  – Én av våre ubåter i Ula-klassen fikk tekniske utfordringer litt over klokken 15 i dag. Det medfører at den nå blir slept, sier Ivar Moen ved Forsvarets pressevakt til NRK onsdag.

  Båten fikk problemer allerede i 15-tiden onsdag ettermiddag. Moen sier at de prøver å løse utfordringene der den nå ligger, uten å slepe den til kai.

  – Det er politisk bestemt at vi til enhver tid har én ubåt i nordområdet. Utover det gir jeg ikke noe mer informasjon, sier Ivar Moen.

 • av NTB
  DEL
  Tidligere riksmeglingsmann Reidar Webster er død
  Tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster er død, 87 år gammel. Foto: Knut Fjeldstad / NTB
  Tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster er død, 87 år gammel. Foto: Knut Fjeldstad / NTB

  Tidligere riksmeglingsmann Reidar Webster er død, 87 år gammel. Han satt i embetet fra 1988 til 2004 og er den som har hatt det lengst.

  – Vi har mottatt det triste budskapet om at tidligere riksmegler Reidar Webster har gått bort. Webster huskes som en svært dyktig megler og var en enestående brobygger mellom partene i arbeidslivet. Våre tanker går til familien i denne tunge stunden, skriver Riksmekleren på sin nettside.

  Har ledet embetet lengst

  Reidar Webster var Norges riksmeglingsmann fra 1988 til 2004 og er den som har ledet embetet lengst.

  Da NTB intervjuet ham i hans siste år som riksmeglingsmann, regnet han med at årets lønnsforhandlinger ble svært krevende.

  På spørsmål om de forskjellige meglingsfristene understreket han at det var minimumsfrister og at meglingen kunne trekke ut. Selv hadde han da ikke bestilt påskeferie.

  – Det å megle går mye på improvisasjon. Det ligger i sakens natur at det plutselig skjer ting. Har man da lagt faste planer på forhånd, kommer man ganske ille ut. Jeg tar livet som det kommer, så får jeg hoppe fra stein til stein som jeg pleier, sa Webster.

  Ledet mer enn tusen meglinger

  Webster var utdannet cand.jur. ved Universitetet i Oslo. Han ble byråsjef i Kommunal- og arbeidsdepartementet i 1972 og var assisterende riksmeglingsmann i perioden 1978–1988.

  Reidar Webster ledet mer enn tusen meglinger under tariffoppgjørene mellom 1978 og 2004.

  LO-lederen: Bidro til at partene fant gode løsninger

  – Han loset i havn mange vanskelige oppgjør i sin tid, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik om Webster.

  – Reidar Webster var synonymt med Riksmekleren i mange år og et godt eksempel på hvor viktig den institusjonen har vært i den norske modellen. Han loset i havn mange vanskelige oppgjør i sin tid og bidro i betydelig grad til et godt samarbeidsklima i norsk arbeidsliv, sier Følsvik til NTB.

  Webster var riksmeglingsmann i en periode da Yngve Hågensen var LO-leder.

  – De er kanskje mest kjent for oppgjøret som ledet frem til solidaritetsalternativet i 1991, med moderate lønnstillegg som virket sammen med den økonomiske politikken for å skape nye jobber etter bankkrisen. Han hadde en god evne til å skape tillit og derigjennom dialog som bidro til at partene sammen fant gode løsninger, sier Peggy Hessen Følsvik.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Roosevelt-statue ble tolket rasistisk. Nå tas den ned.
  Foto: AP Photo/Kathy Willens

  Onsdag ble en av USAs mest kontroversielle statuer demontert. Den heter "Rytterstatue av Theodore Roosevelt". På den ene siden av den amerikanske presidenten (1901-1909) står en afroamerikansk mann. På den andre siden står en person fra amerikansk urbefolkning.

  Statuen er blitt tolket som et kolonialistisk og rasistisk symbol. Dens forsvarere mener stauten er utsatt for cancel culture.

  Statuen har stått utenfor New York City's American Museum of Natural History siden 1940. Museet skriver på sine nettsider at de er stolte over bindingen til Roosevelt.

  «Samtidig kommuniserer selve statuen et rasehierarki som museet og publikum lenge har opplevd som urovekkende.»