Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
70 pågrepet etter demonstrasjoner i Colombia
21. juli kl 22:56av NTB
DEL

70 personer har blitt pågrepet etter demonstrasjoner mot myndighetene i Colombia, opplyser politiet i landet.

Tusenvis demonstrerte mot myndighetene over hele Colombia tirsdag. Et titalls personer ble skadd i sammenstøt med politiet i byene Bogota, Medellin og Cali, ifølge myndighetene.

Tiltalene mot de 70 pågrepne går blant annet ut på blokkering av offentlige veier, vandalisme, kasting av farlige objekter eller substanser, og besittelse av skytevåpen.

Demonstrasjonene i landet brøt ut i april, og responsen fra myndighetene har blitt fordømt internasjonalt. Minst 60 personer har omkommet i forbindelse med demonstrasjonene.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Mann i 20-årene tiltalt for grovt overgrep mot 15-åring

  En mann i 20-årene er tiltalt for gjentatte grove overgrep på en mindreårig jente. Saken skal opp i Sør-Rogaland tingrett i starten av september.

  Mannen er tiltalt for seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år. Overgrepene skal ha skjedd i tidsrommet høsten 2018 til sommeren året etter, skriver Stavanger Aftenblad.

  Påtalemyndigheten mener å kunne føre bevis for at tiltalte smittet fornærmede med en seksuelt overførbar sykdom, ifølge tiltalen.

  – Min klient erkjenner ikke straffskyld. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere tiltalen, sier mannens forsvarer, advokat Ørjan Eskeland, til avisa.

  Saken skal opp i Sør-Rogaland tingrett i begynnelsen av september.

 • av NTB
  DEL
  Navalnyj-alliert får begrenset bevegelsesfrihet
   Ljubov Sobol utenfor rettsbygningen i Moskva mandag. Foto: Foto: AP / NTB
  Ljubov Sobol utenfor rettsbygningen i Moskva mandag. Foto: Foto: AP / NTB

  En russisk domstol har besluttet at opposisjonspolitikeren Ljubov Sobol får begrenset bevegelsesfrihet i ett og et halvt år.

  Sobol (33) må holde seg i boligen sin mellom klokken 22 og 6, opplyser advokaten hennes. Hun får ikke delta på arrangementer med mange mennesker og heller ikke forlate Moskva.

  Kjennelsen kom tirsdag i en domstol i Moskva. Sobol har samarbeidet tett med den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, og hun planla å stille som kandidat i valget på ny nasjonalforsamling i september.

  I rettssaken har hun vært anklaget for brudd på koronaregler etter å ha oppfordret folk til å delta i en demonstrasjon til støtte for Navalnyj.

 • av NTB
  DEL
  Litauen bortviser migranter
  En litauisk grensevakt kontrollerer skogsområdene ved grensen mot Hviterussland.
Foto: AP / NTB
  En litauisk grensevakt kontrollerer skogsområdene ved grensen mot Hviterussland. Foto: AP / NTB

  Myndighetene i Litauen har gitt grensevaktene beskjed om å bortvise migranter som prøver å komme seg over grensen fra Hviterussland.

  Det stadig økende antallet migranter har blitt en stor innen- og utenrikspolitisk hodepine for regjeringen i Vilnius, som har bedt EU om hjelp til å overvåke grensen.

  Innenriksdepartementet har spredd en video som er tatt opp fra grenseområdet fra et helikopter. Departementet sier at filmklippene beviser at store grupper med migranter ble fulgt til EUs grense av kjøretøyer som tilhører den hviterussiske grensevakten.

  Myndighetene i Litauen hevder at bølgen av migranter som kommer via Hviterussland, er en gjengjeldelsesaksjon fra Lukasjenko-regimet etter at EU innførte skjerpede sanksjoner.

  Litauens innenriksminister sa tirsdag at minst tre store grupper med migranter var blitt stanset i de store skogsområdene som skiller de to landene. Litauiske grensevakter har fått ordre om å sende dem tilbake og om nødvendige bruke makt.

  – Det er ikke utenkelig at vaktene blir møtt med aggresjon, sier Arnoldas Abaramavicius.

 • av NTB
  DEL
  FN: Minst 40 sivile drept i beleiret afghansk by
  Afghanske sikkerhetsfolk patruljerer en forlatt gate i Lashkar Gah tirsdag. I andre deler av byen pågår harde kamper mellom regjeringsstyrker og Taliban. Foto: Abdul Khaliq / AP / NTB
  Afghanske sikkerhetsfolk patruljerer en forlatt gate i Lashkar Gah tirsdag. I andre deler av byen pågår harde kamper mellom regjeringsstyrker og Taliban. Foto: Abdul Khaliq / AP / NTB

  Minst 40 sivile er blitt drept i kamper i den beleirede afghanske provinshovedstaden Lashkar Gah det siste døgnet, ifølge FN.

  I tillegg til dem som har mistet livet, skal over hundre mennesker være såret. FN ber tirsdag partene om å stanse alle kamper i byområder umiddelbart.

  Den afghanske hæren oppfordrer sivile i Lashkar Gah til å evakuere byen så raskt som mulig.

  Lashkar Gah, hovedstaden i provinsen Helmand, er omringet av Talibans styrker. Mandag opplyste lokale kilder til nyhetsbyrået DPA at regjeringsstyrkene bare kontrollerte to politidistrikter i byen.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne til sykehus etter trafikkulykke i Lier

  En bil og en lastebil kolliderte tirsdag formiddag på E18 i retning Liertoppen. En kvinne i 40-årene er sendt til sykehus med ukjent skadeomfang.

  Ulykken skjedde ved 10.20-tiden .

  En familie på fire fra Asker ble skadd i ulykken, men med ulikt omfang. Moren, en kvinne i 40-årene, ble sendt til sykehus. Hennes mann, som kjørte bilen, og deres to barn ble kjørt til legevakt med lettere skader.

  – Kvinnen var hakket mer skadd enn de andre i bilen. Derfor var ikke legevakt aktuelt, og hun ble sendt til sykehus, sier operasjonsleder Trond Egil Groth i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Kvinnens skadeomfang er ukjent. Personbilen ble totalvraket, og politiet vil foreta avhør av de involverte. Begge kjøretøy ble fjernet fra veibanen, og veien er åpen for trafikk.

 • av NTB
  DEL
  Mange tusen studenter i boligkø
  Fra Vestgrensa studentby på Gaustad i Oslo. Omtrent to uker før studiestart står fremdeles 6.200 studenter på venteliste for å få studentbolig i Oslo og Bergen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
  Fra Vestgrensa studentby på Gaustad i Oslo. Omtrent to uker før studiestart står fremdeles 6.200 studenter på venteliste for å få studentbolig i Oslo og Bergen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  Over 6.200 studenter står i kø for å få plass i studentbolig i Bergen og Oslo med kun to uker til studiestart. Situasjonen er lik i flere deler av landet.

  Omtrent to uker før studiestart er fremdeles 4.487 studenter i Oslo på venteliste for å få studentbolig, skriver avisen Framtida.

  Det er også mer konkurranse om boligplassene enn i fjor, fordi det er flere internasjonale søkere i år.

  I Bergen er situasjonen lik, og ved utgangen av juli var alle byens 4.715 studentboliger allerede utleid.

  Førde, Stord og Haugesund er noen av få steder som fremdeles har flere ledige plasser, mens studentboligene i Sogndal er utleid.

  I tillegg står mellom 1.000 og 1.200 søkere på venteliste for studentbolig i Trondheim, Ålesund og Gjøvik, og 1.566 er på venteliste i Nord-Norge.

  – Vi råder studenter som har fått studieplass, men ikke plass å bo, å komme til byen likevel. Man får seg mye lettere bolig om man er fysisk til stede, kan gå på visninger og snakke med utleierne selv, sier kommunikasjonssjef Sarah Yttermo Reibo ved Norges arktiske studentsamskipnad.

  Norske studenter er tilbake på skolebenken fra 16. august.

 • av NTB
  DEL
  Flere bedrifter gikk konkurs

  Det ble åpnet 937 konkurser i løpet av årets andre kvartal, sammenlignet med 839 i første kvartal, ifølge SSB. Det er en økning på nær 12 prosent

  Mens det var 704 bedrifter som åpnet konkurs i første kvartal, steg tallet til 727 i perioden 1. april til 30. juni, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Det er likevel lavere enn de to siste kvartalene på tampen av fjoråret.

  I andre kvartal var 210 personlige konkurser, inkludert enkeltpersonforetak, en oppgang fra 135 i første kvartal.

 • av NTB
  DEL
  Oslo kommune krever 8 millioner kroner for elsparkesykler
  Oslo kommune har strammet inn elsparkesykkelkravene i byen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
  Oslo kommune har strammet inn elsparkesykkelkravene i byen. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  Selskapene bak elsparkesyklene må betale Oslo kommune 7,7 millioner kroner årlig for å få lov til å leie ut i byen.

  Kravet er en del av de nye reglene som trer i kraft i september, skriver Avisa Oslo.

  I den forbindelse utlyser Oslo kommune en ny tillatelsesordning til å få leie ut elsparkesykler i byen. Søknadsfristen for aktørene er satt til 15. august, og det vil kun bli tillatt med et maks antall på 8.000 elsparkesykler i Oslo fra 1. september.

  Denne første utlysningsperioden vil gjelde fra 1. september fram til 31. mars i neste år.

 • av NTB
  DEL
  Hest skadet etter å ha blitt skremt av jagerfly
  F35- og F22 jagerfly på Ørland flystasjon. Foto: Ned Alley / NTB
  F35- og F22 jagerfly på Ørland flystasjon. Foto: Ned Alley / NTB

  En dressurhest må trolig avlives etter at den ble skremt og pådro seg store skader da et av Forsvarets jagerfly fløy over gården i fjor sommer.

  Gården ligger i Leinstrand, rett utenfor Trondheim og på andre siden av fjorden fra Forsvarets flystasjon på Ørlandet.

  Hesteeier Turid Buvik sier til Forsvarets Forum at hestene hennes er vant til å høre flytrafikk, men at Forsvarets jagerfly 24. august i fjor fløy så lavt at hestene ble skremt og bykset av sted. Dressurhesten Sandina falt og fikk skader i sju ledd.

  Forsvaret har utbetalt en erstatning på 100.000 kroner til Buvik, noe som tilsvarer rundt halvparten av det hesten er verdt. Før skaden var Sandina verdivurdert til 250.000 kroner.

  Et år senere sier Buvik at hun trolig må avlive hesten.

  – Det er en hest som har mistet livskvaliteten. Hun har det ikke bra, sturer og har slitt med å spise, sier Buvik.

  Talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter, Elisabeth Q. Eikeland, opplyser til Forsvarets forum, at Forsvaret tilstreber å unngå unødvendige belastninger på dyr.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig vind og regn ventes i Øst-Finnmark

  Meteorologene melder om kraftige vindkast og mye regn fra tirsdag kveld i Øst-Finnmark. For Østland sin del er regnet på vei østover.

  – I natt skal det blåse skikkelig i Øst-Finnmark! Fra sent tirsdag kveld til onsdag formiddag ventes det nordvestlig kraftige vindkast på 27 til 35 meter i sekundet, melder Meteorologisk institutt.

  De anbefaler at en sikrer løse gjenstander og unngår ferdsel på utsatte steder.

  Det vil være fare for kansellerte avganger for ferje og fly. Strømforsyningen kan bli påvirket. Enkelte veier kan også bli stengt på grunn av trær eller andre objekter i veibanen.

  I tillegg til vinden, meldes det også om mye regn i Øst-Finnmark.

  – Vi har derfor sendt ut farevarsel. Fra natt til onsdag til onsdag ettermiddag ventes lokalt 30 til 40 millimeter på 12 timer, skriver meteorologene.

  For Østlandets sin del ser det ut som at resten av tirsdagen vil bli tørrere. Regnbygene er nemlig på vei østover.

  – Litt vått her og der på Østlandet i dag. De fleste regnbygene er på vei østover, så det vil bli tørrere og mindre skyer utover dagen. I Agder vil det være spredte byger stort sett i hele dag, men flest i øst og indre strøk, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Raisi tatt i ed som president i Iran
  
Ultrakonservative Ebrahim Raisi ble tirsdag tatt i ed som ny president i Iran, her avbildet da han registrerte seg som kandidat i mai. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
  Ultrakonservative Ebrahim Raisi ble tirsdag tatt i ed som ny president i Iran, her avbildet da han registrerte seg som kandidat i mai. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

  Ebrahim Raisi er tatt i ed som Irans nye president etter Hassan Rouhani.

  Den ultrakonservative dommeren og presten Raisi vant valget i juni med 62 prosent av stemmene.

  Han ble tatt i ed i en TV-overført seremoni etter at han ble godkjent av Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei.

  – Fordi han er valgt av folket, gir jeg kloke, utrettelige, erfarne og populære Hojatoleslam Ebrahim Raisi oppdraget som den islamske republikken Irans president, sa Khamenei i et dekret.

  Raisi lovte i valgkampen en rask slutt på landets økonomiske krise, og under innvielsesseremonien hevdet han at en bedring av landets økonomi «ikke er avhengig av utlendingers vilje».

  Ekspertene mener imidlertid at økonomisk oppgang kun er mulig om Iran inngår en ny atomavtale og de amerikanske sanksjonene mot landet blir opphevet.

 • av NTB
  DEL
  Frps ungdomsparti krymper
  Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) har fått halvert medlemstallene de siste ti årene. Formann Andreas Brännström mener at Frps regjeringsengasjement har kostet. Foto: Berit Roald / NTB
  Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) har fått halvert medlemstallene de siste ti årene. Formann Andreas Brännström mener at Frps regjeringsengasjement har kostet. Foto: Berit Roald / NTB

  Siden 2010 har medlemstallet til Fremskrittpartiets Ungdom (FpU) blitt halvert. De fleste andre ungdomspartier har også mistet medlemmer i samme periode.

  I 2010 hadde FpU 1.978 aktive medlemmer under 26 år, mens tallet var 855 i fjor, skriver NRK.

  FpU-formann Andreas Brännström er kjent med nedgangen, men opplever ikke at engasjementet har avtatt.

  – Samtidig har regjeringsengasjementet naturligvis kostet, både på oppslutning, men også på medlemstall. Det koster å ta ansvar, men det er også en viktig del av politikken, sier han.

  KrFU, Sosialistisk Ungdom, Unge Høyre og Unge Venstre har alle opplevd en medlemsnedgang i varierende grad i løpet av den samme perioden. De eneste ungdomspartiene som har økt i perioden 2010 til 2020, er Senterpartiungdommen og Rød Ungdom.

  Når det gjelder MDGs ungdomsparti Grønn Ungdom har NRK kun hentet ut tall fra 2013. Tallene viser at ungdomspartiet i 2013 hadde 468 aktive medlemmer, mens tallet hadde vokst til 907 i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Frykt for at drapet på Haitis president aldri blir oppklart
  Colombianske leiesoldater som er pågrepet for drapet på Haitis president og våpnene de angivelig brukte. Foto: Joseph Odelyn / AP / NTB
  Colombianske leiesoldater som er pågrepet for drapet på Haitis president og våpnene de angivelig brukte. Foto: Joseph Odelyn / AP / NTB

  Over 40 personer er pågrepet for drapet på Haitis president Jovenel Moïse. Men mange frykter at saken aldri blir oppklart og at drapsmennene ikke blir straffet.

  Avhørene av de pågrepne er i gang, men en rekke ettersøkte er fortsatt på frifot, blant dem en tidligere senator, og det er allerede kommer dødstrusler og påstander om juks med bevisene.

  Haitis rettssystem er så mangelfullt at flere eksperter og landets egen ombudsmann frykter at drapet på presidenten og drapsforsøket på Moïses kone aldri blir oppklart.

  – Rettssystemet holdes som gissel av visse sektorer og svekkes av et system som beskytter korrupte dommere og forfølger dem som er hederlige, sier ombudsmannens kontor i en uttalelse.

  Moïse ble drept i sitt eget hjem 7. juli.

  Mange drap aldri oppklart

  Ombudsmannen sier at 32 høyprofilerte drap siden 1991 på blant andre offentlige tjenestemenn, advokater, akademikere og journalister aldri er blitt oppklart. Korrupte dommere løslater også mistenkte som er pågrepet av politiet.

  I en rapport som nylig er gitt til FNs menneskerettighetsråd, heter det at rettssystemet er dysfunksjonelt på grunn av politisk innblanding, trusler og mangel på ressurser.

  – Korrupsjon er utbredt, og det er klare indikasjoner på at systemet er basert på å fremme politiske og andre formål, heter det.

  Dødstrusler

  En av dem som etterforsker drapet på Moïse og har mottatt trusler, er Carl Henry Destin som nå har gått i skjul.

  En annen, Marcelin Valentin, fikk en telefon der en person sa han hadde en kule rettet mot hodet. Også han har gått i dekning og sendt familien sin på tvungen ferie.

  Myndighetene sier lite om hvordan etterforskningen går og svarer ikke på spørsmål på pressekonferanser.

  Leiesoldater

  Blant dem som er pågrepet for drapet, er 18 tidligere colombianske soldater. Colombias regjering sier de fleste av dem ble lurt og ikke kjente til hvordan operasjonen ble planlagt i Haiti og Florida.

  Det er også økende bekymring for situasjonen til de pågrepne, og det er ikke kjent hvor de holdes fengslet.

  Haitis fengselssystem er beryktet for overfylte celler, der 80 prosent av de innsatte aldri er blitt dømt, og de fleste holdes i celler uten ventilasjon eller rent vann og får bare ett måltid om dagen.

 • av NTB
  DEL
  Oslofjordtunnelen stengt til neste uke etter brann

  Som følge av mandagens brann i en semitrailer, vil Oslofjordtunnelen forbli stengt fram til mandag 9. august.

  Tunnelen blir stengt i begge retninger på grunn av utbedring etter den kraftige brannen, skriver Vegtrafikksentralen øst på Twitter tirsdag morgen.

  Mandag morgen kom det meldinger om en semitrailer som sto i brann i Oslofjordtunnelen, drøyt 50 meter fra tunnelåpningen på Drøbak-siden. Brannen ble raskt slokket, og ingen ble skadd i brannen.

 • av NTB
  DEL
  Bolsonaro etterforskes for påstander om valgfusk
  Brasils øverste valgmyndighet skal etterforske president Jair Bolsonaros påstander om valgfusk og ber landets høyesterett vurdere om de er ulovlige eller utgjør en trussel mot demokratiet. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
  Brasils øverste valgmyndighet skal etterforske president Jair Bolsonaros påstander om valgfusk og ber landets høyesterett vurdere om de er ulovlige eller utgjør en trussel mot demokratiet. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

  Brasils valgmyndighet TSE skal etterforske om president Jair Bolsonaros påstander om valgfusk i det kommende valget utgjør en trussel for demokratiet i landet.

  Bolsonaro ønsker å bli gjenvalgt i 2022 og har fremmet påstander om at landets valgsystem er sårbart for juks.

  Kritikerne hans mener at han, i likhet med USAs tidligere president Donald Trump, ønsker å så tvil blant folket i tilfelle han skulle tape valget. TSE kommer til å be landets høyesterett vurdere hvorvidt Bolsonaros ytringer i sosiale medier er ulovlige og truer demokratiet i landet, skriver Reuters.

  Bolsonaro har tatt til orde for at man gjennomgår hele det elektriske valgsystemet og at det lages papirkopier av hver eneste stemme. Dette for at man skal kunne kontrollregne stemmer ved eventuell mistanke om juks, ifølge Bolsonaro.

  Han har også sagt at han kanskje ikke vil anerkjenne valgresultatet om ikke systemet blir endret. Tilhengere av presidenten har i helgen demonstrert flere steder i landet for å støtte opp om kravet om endringer i valgsystemet.

  Ifølge en gruppe nåværende og tidligere høyesterettsdommere som tjenestegjør i TSE, er det ikke dokumentert noen tilfeller av valgfusk siden det elektroniske systemet ble innført i 1996.

  De mener også at stemmesedler i papir er mindre trygge enn elektroniske og at risikoen for juks vil bli større og ikke mindre, om stemmegivningen gjøres på papir.

 • av NTB
  DEL
  Var to på elsparkesykkel - fikk bot

  To menn på elsparkesykkel i Oslo etterkom først politiets pålegg om å ikke være flere på én sykkel. Da passasjeren hoppet på igjen, vanket det bot til føreren.

  Oslo-politiet meldte om hendelsen ved totiden natt til tirsdag. Det var en politipatrulje som kom over de to på samme sykkel, noe som ikke er tillatt med de nye reglene, som trådte i kraft i mai i år.

  – De etterkom pålegget fra patruljen om å kun være én på sykkelen. Like borti gata hoppet passasjeren på, og patruljen kjørte etter. Passasjeren kom seg unna, men føreren ble gitt en bot på 3.000 kroner, opplyser operasjonssentralen.

 • av NTB
  DEL
  FN ber om grundig etterforskning etter at hviterussisk aktivist ble funnet død i Ukraina
  Den hviterussiske aktivisten Vitalij Sjisjov ble funnet hengt i en park i Kiev tirsdag. Han hjalp landsmenn med å flykte fra hjemlandet. Omstendighetene rundt dødsfallet er uklare.
Foto: Human Rights Center Vjasna via AP / NTB
  Den hviterussiske aktivisten Vitalij Sjisjov ble funnet hengt i en park i Kiev tirsdag. Han hjalp landsmenn med å flykte fra hjemlandet. Omstendighetene rundt dødsfallet er uklare. Foto: Human Rights Center Vjasna via AP / NTB

  Den hviterussiske aktivisten Vitalij Sjisjov ble tirsdag funnet hengt i en park i Ukrainas hovedstad Kiev. FN ber om at saken blir grundig etterforsket.

  Sjisjov ble meldt savnet etter en joggetur mandag da eksilgruppen BDU, som han ledet, ikke fikk tak i ham på telefon. Dagen etter opplyste politiet at han var funnet død og at saken etterforskes som drap.

  Menneskerettsorganisasjonen Vjasna opplyser at Sjisjov ifølge venner ble forfulgt av «fremmede» mens han var ute og jogget tidligere.

  Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) omtaler hendelsen som tragisk.

  – Det er urovekkende at Sjisjov skal ha følt seg overvåket etter at han forlot Hviterussland og etter å ha deltatt i protester mot regimet, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide til VG

  – Et nytt nivå

  FNs menneskerettighetskontor har så langt ikke trukket noen direkte forbindelse mellom dødsfallet og Hviterusslands president Aleksander Lukasjenkos framferd mot opposisjonelle. Men menneskerettighetskontoret understreker at undertrykkelsen av sivilsamfunnet i Hviterussland må stanse.

  – Dette bringer vår bekymring om hva som skjer i Hviterussland, opp på et helt annet nivå, sier FNs talsperson Marta Hurtado etter dødsfallet i Kiev.

  Hun legger til at FN forventer at Ukraina gjennomfører en grundig, upartisk og effektiv gransking for å få avklart om det var et selvmord, en «vanlig» kriminell drapshandling eller om dødsfallet henger sammen med Sjisjovs virke som aktivist.

  Eriksen Søreide sier at Norge vil fortsette å følge situasjonen for demokratibevegelsen i Hviterussland tett. Hun ser fram til å møte den hviterussiske opposisjonslederen SvetlanaTikhanovskaja i Oslo neste uke.

  Flykter ut av landet

  Sjisjovs organisasjonen BDU hevder det ikke kan være noen tvil om at han er blitt drept av hemmelige agenter.

  Mange hviterussere har flyktet, ofte til nabolandene Ukraina, Polen og Litauen, fra det undertrykkende regimet til president Lukasjenko. Sjisjov var bosatt i Kiev – ikke langt fra parken der han ble funnet død – og han jobbet med å hjelpe andre hviterussere med å komme seg ut av hjemlandet.

  Slo til mot protester

  Regimet i Hviterussland har slått knallhardt ned på opposisjonen etter at det brøt ut masseprotester i kjølvannet av valget i fjor. Opposisjonen og myndighetene i vestlige land omtalte valget som manipulert.

  Regimet svarte med å sende flere tusen politi- og sikkerhetsstyrker ut i gatene, der de hamret løs på demonstrantene. Over 35.000 ble pågrepet.

  Lukasjenko har sittet ved makten i den tidligere sovjetstaten Hviterussland siden 1994.

 • av NTB
  DEL
  Flere henrettelser i Saudi-Arabia etter G20-formannskapet

  Antall henrettelser i Saudi-Arabia har igjen økt etter at landet ga fra seg formannskapet i G20, ifølge Amnesty.

  I løpet av årets første halvår ble 40 personer henrettet i kongeriket, heter det i en rapport publisert tirsdag.

  Det er flere enn i hele 2020, da det ble henrettet 27 mennesker, ni av dem i desember. Saudi-Arabia hadde formannskapet i G20 frem til 1. desember.

  Flere mennesker er blitt idømt fengselsstraffer, og iblant dødsstraffer, på grunnlag av «grovt urettferdige rettssaker», ifølge Maalouf. Ifølge Amnesty blir mange tvunget til «tilståelser» gjennom tortur.

  I år har også mange blitt idømt flere år i fengsel for satiriske innlegg på internett og menneskerettsaktivisme, ifølge Amnesty.

 • av NTB
  DEL
  Rekordmange mindreårige migranter stanset på USAs grense
  Rekordmange enslige, mindreårige migranter ble stanset langs USAs grense mot Mexico i juli. På bildet er en gruppe migranter, stort sett fra Honduras og Nicaragua, fotografert etter å ha meldt seg for amerikanske myndigheter etter å ha krysset grensa. Foto: Gregory Bull / AP / NTB
  Rekordmange enslige, mindreårige migranter ble stanset langs USAs grense mot Mexico i juli. På bildet er en gruppe migranter, stort sett fra Honduras og Nicaragua, fotografert etter å ha meldt seg for amerikanske myndigheter etter å ha krysset grensa. Foto: Gregory Bull / AP / NTB

  Antall enslige barn som ble stanset på grensa mot Mexico av amerikanske myndigheter, var rekordhøyt i juli, ifølge foreløpige tall.

  David Shahoulia, som er kontorsjef for grense- og innvandringspolitikk ved USAs departement for innenriks sikkerhet, opplyser at det trolig er snakk om mer enn 19.000. Den forrige toppnoteringen var fra mars i år, med 18.877.

  Til sammen var det rundt 210.000 tilfeller i juli der migranter ble stoppet ved grensa, opp fra 188.829 i juni. Det er det høyeste tallet på mer enn 20 år.

  Tallene er imidlertid ikke helt sammenlignbare, da mange krysser grensa flere ganger. Årsaken er lovverk i forbindelse med koronapandemien der folk umiddelbart blir utvist fra USA uten å bli gitt muligheten til å søke asyl, men uten at dette får noen rettslige konsekvenser.

  Aktiviteten var primært i byen Del Rio og ved elva Rio Grande, sør i Texas.

 • av NTB-AP
  DEL
  24 russiske diplomater må forlate USA

  24 russiske diplomater har fått beskjed om at de må forlate USA innen starten av september, opplyser landets USA-ambassadør.

  Russlands ambassade i Washington har mottatt en liste med 24 navn på diplomater som må vende hjem innen 3. september, opplyser ambassadør Anatolij Antonov i et intervju med magasinet National Interest.

  – Nesten alle drar uten å bli erstattet fordi Washington har strammet inn prosedyrene for å utstede visum, sier han.

  Før helgen kunngjorde USA at 182 lokale ansatte på den amerikanske ambassaden i Moskva og ved andre diplomatiske fasiliteter i Russland, må slutte som følge av russiske tiltak.