Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Ekspert: Jordbærsnutebiller har gitt ekstreme avlingstap
21. juli kl 23:53av NTB
DEL
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Årets jordbæravlinger har flere steder blitt hardt rammet av jordbærsnutebiller. Bønder i jordbæreldoradoet Valldal sier billene har tatt halve avlingen.

– I år har det vært et ekstremt avlingstap i enkelte distrikt på grunn av jordbærsnutebiller, sier Aksel Døving, som har doktorgrad i jordbær og er rådgiver for norsk landbruksrådgivning, til Sunnmørsposten.

En stor andel av norske jordbær produseres i Valdal på Sunnmøre. Daglig leder ved Valldal Grønt, Harald Valle, forteller om en nedadgående kurve de siste årene.

– For noen år siden trodde vi 500 til 600 tonn var normalt. I fjor var det i overkant av 300 tonn, og i år er vi nede på mellom 200 og 300. En sesong var vi oppe i nesten 900 tonn, sier Valle til SMP.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Trafikkdirigent omkom etter påkjørsel i Ål

  En mann i 30-årene er død etter å ha blitt påkjørt på riksvei 7 i Ål i Hallingdal mandag kveld. Bilføreren er siktet for overtredelse av vegtrafikkloven.

  – Påkjørselen har skjedd i forbindelse med veiarbeid der det har vært manuell dirigering. En dirigent har blitt påkjørt og har omkommet, sier operasjonsleder Erik Gunnerød i Sørøst politidistrikt til NTB.

  De pårørende er varslet.

  – Veien blir stengt gjennom natten. Politiet avhører vitner, deriblant også fører av bilen. Han er siktet for overtredelse av vegtrafikkloven paragraf 3, som omhandler at du skal kjøre aktsomt og varsomt, sier Gunnerød.

 • av NTB
  DEL
  Væpnet aksjon på trikken i Oslo

  Politiet i Oslo gjennomførte mandag kveld en væpnet aksjon på trikken i Oslo. Årsaken var en melding om en person på trikken hadde med seg en skarp gjenstand.

  – Vi ønsket å få kontroll på denne personen og sendte derfor væpnede mannskaper, sier operasjonsleder Line Odden i Oslo politidistrikt til NRK.

  Trikken befinner seg i nærheten av Storo.

  Da politiet kom på trikken skal personen ha forsvunnet. Politiet søker i området og ser etter personen. De har nå søkt gjennom flere trikker uten å ha funnet vedkommende.

 • av NTB
  DEL
  Fire skadet i slagsmål med planker og stokker

  Fire personer er skadet etter et slagsmål i Sortland sentrum. Ifølge politiet ble det brukt planker og stokker under slagsmålet.

  Politiet skriver at det var flere voksne personer som var involvert i slagsmålet. De fire får behandling av helsepersonell.

  – Bakgrunnen for slagsmålet er foreløpig ikke kjent. Politiet har startet etterforskning, skriver politiet i Nordland på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Person får livreddende førstehjelp etter påkjørsel i Ål

  En person får livreddende førstehjelp etter at vedkommende ble påkjørt i Ål kommune i Hallingdal mandag kveld. Ulykken fremstår alvorlig, ifølge politiet.

  – Vi vet foreløpig ikke noe om hendelsesforløpet, men det fremstår alvorlig, sier operasjonsleder Christian Prytz til NTB.

  Han forteller videre at det bedrives veiarbeid på stedet der ulykken oppsto.

  – Men vi vet derimot ikke enda om det har noe med ulykken å gjøre, opplyser han.

 • av NTB
  DEL
  Demonstranter krever Putins avgang i Moskva
  Flere hundre demonstranter samlet seg mandag kveld i Moskva for å vise sin misnøye med valget i Russland. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
  Flere hundre demonstranter samlet seg mandag kveld i Moskva for å vise sin misnøye med valget i Russland. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB

  Drøyt 300 demonstranter samlet seg mandag kveld i Moskvas gater. De mener valget var rigget og krever at president Vladimir Putin går av.

  Demonstrasjonen, som skal ha gått fredelig for seg, kom som følge av oppfordring fra Kommunistpartiet etter anklager om valgfusk, ifølge radiokanalen Moskvas Ekko.

  Bilder i sosiale medier viser en stor ansamling som trosset det dårlige været mandag kveld. De ropte slagord som «Russland uten Putin» og «Vil tilgir ikke». Det er ikke meldt om pågripelser.

  Myndighetene har ilagt forbud mot demonstrasjoner som følge av koronarestriksjoner, men opposisjonen mener at myndighetene bruker pandemien for å stilne kritikerne.

  Putins støtteparti Forente Russland gikk, som ventet på forhånd, av med en soleklar seier i valget om ny nasjonalforsamling. Kritikk om at valget ikke gikk skikkelig for seg har kommet fra flere hold, blant annet fra EU og USA.

 • av NTB
  DEL
  Libanons nye regjering formelt godkjent
  Libanons statsminister Najib Mikati på talerstolen i parlamentet. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB
  Libanons statsminister Najib Mikati på talerstolen i parlamentet. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

  Libanons nye regjering ble mandag formelt godkjent av nasjonalforsamlingen, etter en maratonsesjon preget av et strømbrudd.

  85 stemte for og 15 imot da nasjonalforsamlingen godkjente den nye regjeringen, 13 måneder etter at den forrige gikk av. Behandlingen tok åtte timer, blant annet på grunn av et strømbrudd og en generator som ikke fungerte.

  Den nye regjeringen står overfor en rekke problemer. Libanon er på randen av økonomisk kollaps.

  – Fra lidelsen i Beirut har vår nye regjering trådt frem for å tenne et lys i mørket, sier den nye statsministeren Najib Mikati.

  Regjeringen ble stiftet forrige måned etter et år med intern krangling, som har vært med på å gjøre den økonomiske krisen verre.

 • av NTB
  DEL
  VG: Ansatte ved Nav Årstad har fått drapstrusler i årevis
  Væpnet politi rykket ut til et Nav-kontor på Danmarksplass i Bergen mandag formiddag. To personer ble knivstukket. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Væpnet politi rykket ut til et Nav-kontor på Danmarksplass i Bergen mandag formiddag. To personer ble knivstukket. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Flere ansatte på Nav Årstad i Bergen, der to ansatte ble knivstukket mandag, har gjennom flere år mottatt grove og alvorlige trusler fra brukere, skriver VG.

  Avisen har gått gjennom rettsdokumenter der en rekke personer er dømt og tiltalt for trusler mot Nav-ansatte på kontoret på Årstad de siste årene. Flere av sakene gjelder drapstrusler, andre trusler og krenkende adferd.

  En mann i 30-årene ble mandag formiddag pågrepet etter å ha knivstukket to ansatte ved Nav-kontoret Årstad. En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadet.

  Både arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte har mandag sagt at Nav igjen må gå gjennom sikkerheten rundt sine kontorer.

 • av NTB
  DEL
  Tidligere finansminister Gudmund Restad er død
  Finansminister Gudmund Restad før han la fram statsbudsjettet i oktober 1998. Foto: Rune Petter Ness / NTB
  Finansminister Gudmund Restad før han la fram statsbudsjettet i oktober 1998. Foto: Rune Petter Ness / NTB

  Tidligere stortingsrepresentant og finansminister for Senterpartiet, Gudmund Restad, døde lørdag. Han ble 83 år gammel.

  Det er Restads familie som har opplyst NTB om dødsfallet.

  Restad var valgt inn på Stortinget for Møre og Romsdal fra 1985 til 2001, og han var Norges finansminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering fra oktober 1997 til mars 2000.

  Restad ble født i Skaun i Trøndelag 19. desember 1937. Han gikk Luftvernartilleriets befalsskole før han tok politiutdannelse. Etter å ha jobbet som lensmannsbetjent siden 1961, ble han lensmann på Smøla i 1975. Han var ordfører i Smøla fra 1980 til 1985.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Jente skal ha blitt forsøkt stukket med spiss gjenstand

  Politiet søker etter en gjerningsperson ved Tåsen etter at en jente skal ha blitt forsøkt stukket med en spiss gjenstand. Det skriver Oslopolitiet på Twitter. Operasjonsleder Lina Odden sier til VG at den fornærmede jenta er 17 år, og at de tror det er snakk om et forsøkt ran.

  Politiet har kontroll på fornærmede og gjennomfører avhør. Jenta er ikke skadet.

  Også gjerningspersonen skal være en jente i tenårene.

  20:31 mandag kveld melder politiet på Twitter at de har tatt kontroll på antatt rette gjerningsperson, og at de oppretter sak.

 • av NTB
  DEL
  Texas-lege gjennomførte ulovlig abort – kan bli testsak

  En lege i Texas har gjennomført en abort som er forbudt etter delstatens nye abortlov. Det kan bli en sak som utfordrer lovligheten i forbudet.

  Abortloven i Texas, som i praksis forbyr aborter etter uke seks, som er på et tidspunkt der mange ikke vet at de er gravide, er kontroversiell.

  Loven kan bli tatt hele veien til USAs høyesterett. Høyesterettsavgjørelsen i saken Roe vs. Wade fra 1973 danner grunnlaget for abortretten i USA. Høyesterett er mer konservativt sammensatt enn på lang tid, og kvinnesaksforkjempere frykter domstolen i praksis vil forby abort i USA.

  Texas-legen Alan Braid skriver i Washington Post at han utførte den ulovlige aborten til tross for at han var klar over at det kan få rettslige konsekvenser for ham.

  – Jeg gjorde det fordi jeg har en plikt til å ta vare på pasienten og fordi hun har en grunnleggende rettighet til å få behandling, skriver legen.

  – Jeg ville sørge for at Texas ikke slipper unna med forsøket på å hindre at denne helt klart grunnlovsstridige loven blir utfordret i rettsvesenet, skriver han.

 • av NTB
  DEL
  EU og USA kritiske til valget i Russland
  Journalister venter på en uttalelse fra den russiske valgkommisjonen i Moskva. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB
  Journalister venter på en uttalelse fra den russiske valgkommisjonen i Moskva. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB

  EU fordømmer det de mener har vært et skremselsklima i forkant av valget på ny nasjonalforsamling i Russland. Også USA er kritiske.

  EU klager også over at det ikke har vært uavhengige observatører til stede under valget, som ble avviklet fra fredag til søndag.

  – Det vi har sett i forkant til dette valget, er en atmosfære preget av trusler mot alle kritiske, uavhengige stemmer, sier EUs utenrikspolitiske talsmann Peter Stano.

  Også amerikanske myndigheter er lite begeistret over måten valget ble gjennomført på, og de sår tvil over valgets integritet. Talsmann Ned Price for USAs utenriksdepartement sier at valget ikke bidro til en fri og rettferdig prosess, og han mener regjeringens angrep på kritikere «hindret Russlands innbyggere i å utøve sine sivile og politiske rettigheter».

  Valget endte med en overlegen seier til Forente Russland, som er støttepartiet til president Vladimir Putin og hans regjeringsapparat. Valgseieren sikrer Putin flertall i nasjonalforsamlingens underhus, Dumaen.

  På meningsmålingene før valget lå partiet an til rundt 30 prosent av stemmene, men da 95 prosent av stemmene var telt opp mandag, hadde partiet fått 49,6 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Funn av død person Vågå

  En person er funnet død sør for Tesse i Vågå kommune. En person har vært savnet i området siden juni.

  Politiet jobber nå med å undersøke hvorvidt det er den savnede mannen i 20-årene som er funnet.

  Funnet av en død person ble gjort av en jeger som meldte fra videre til politiet.

  – I juni 2021 ble en person meldt savnet i et nærliggende område og politiet undersøker om funnet har sammenheng med denne savnetmeldingen. De pårørende i denne saken er orientert om funnet, melder Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

  De legger til at de mandag var på funnstedet med krimteknikere for å gjøre undersøkelser.

  – Personen som er funnet er ikke identifisert, og dette vil kunne ta noe tid.

  Det var den 2. juni politiet satt i gang en leteaksjon etter en mann i 20-årene som ble meldt savnet etter en kveldstur til fjellet Gråhøi i Vågå. Mannen gikk ut på en kortere kveldstur, men kom ikke tilbake til hytta som planlagt.

  Den 15. juni kunngjorde politiet at de hadde avsluttet letingen etter mannen, som er antatt omkommet.

 • av NTB
  DEL
  Byråden: – Mørk dag for Bergen kommune
  – Det er dramatiske hendelser som berører hver og en av oss, sa byråd for arbeid, sosial og bolig, Lubna Boby Jaffery (Ap). Foto: Marit Hommedal / NTB
  – Det er dramatiske hendelser som berører hver og en av oss, sa byråd for arbeid, sosial og bolig, Lubna Boby Jaffery (Ap). Foto: Marit Hommedal / NTB

  Dette er en mørk dag for Bergen kommune, sier byråd for arbeid, sosial og bolig, Lubna Boby Jaffery (Ap), om knivstikkingen på et Nav-kontor i Bergen mandag

  En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene etter knivstikkingen, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadet.

  – En av våre kolleger har gått bort på tragisk vis mens hun var på jobb. En annen er blitt skadet. Tanker og dypeste medfølelse til familien, pårørende som nå står midt i krise, sa Jaffery på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

  – Det er dramatiske hendelser som berører hver og en av oss. Vi må ta tiden til hjelp for å ta innover oss at vi har mistet en god kollega og ansatt i kommunen.

 • av NTB
  DEL
  Valget i Canada er i gang
  Smittesporing og munnbind sees på dette valglokalet i Halifax Convention Centre i Canada. Mandag kan canadiere stemme. Foto: Andrew Vaughan / The Canadian Press / AP / NTB
  Smittesporing og munnbind sees på dette valglokalet i Halifax Convention Centre i Canada. Mandag kan canadiere stemme. Foto: Andrew Vaughan / The Canadian Press / AP / NTB

  Canadiere tok til valgurnene mandag. Årets valg, som holdes to år før tiden, kan bety at sittende statsminister Justin Trudeau mister makten.

  Trudeau har siden hans første seier i 2015 ledet en stabil mindretallsregjering, men nå er han ikke så populær som han en gang var. Nå peker meningsmålingene mot et jevnt løp mellom Trudeaus parti De liberale og opposisjonspartiet De konservative.

  Valget ble utløst da Trudeau ba om nyvalg i august.

  Trudeau regner med at canadiere vil belønne ham for å ha ledet landet gjennom koronapandemien, skriver nyhetsbyrået AP. Canada er blant de landene i verden som har vaksinert flest innbyggere, og Trudeaus regjering brukte mye penger på å redde økonomien under portforbudene.

  – Vi har støttet dere gjennom pandemien, og nå er det på tide å høre deres stemmer. Canadiere må selv få bestemme hvordan vi avslutter kampen mot covid-19, sa Trudeau i kunngjøringen 15. august.

  Klima er en av de viktigste sakene i forkant av mandagens valg i Canada, men partiet De grønne ligger likevel an til å gjøre et dårlig valg, ifølge meningsmålingene.

 • av NTB
  DEL
  En anholdt etter væpnet politiaksjon i Bergen

  En person er anholdt etter at politiet rykket ut på melding om en person med våpenlignende gjenstand på Oasen kjøpesenter i Bergen.

  Det bekrefter politiet i en pressemelding. Meldingen kom til politiet klokken 14.19.

  – Politiet rykket ut med flere bevæpnede patruljer og fikk kontroll på en mistenkt mann i 20-årene i nærheten av stedet. Mannen ble anholdt uten dramatikk, skriver politiet.

  De legger til at de undersøker omstendighetene i saken. Det er ikke meldt om personer som er blitt truet eller skadet.

  Innsatsleder John Endre Skeie sier til Bergensavisen at meldingen gikk ut på at det ble observert en person med skytevåpen.

  Han sier at politiet sendte ut melding om pågående livstruende vold, men på vei til Oasen fikk de beskjed om at ingen er kommet til skade.

  – Vi har funnet et stikkvåpen, ikke skytevåpen, sier Skeie.

  BA skriver at samtlige nødetater som befant seg ved Nav Årstad etter knivstikkingen der, dro til området ved Oasen kjøpesenter.

 • av NTB
  DEL
  Bistandsprogrammet Olje for Utvikling skal avvikles
  Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) sier at programmet vil bli faset ut innen 2024, og midlene fra programmet vil gå til grønnere prosjekter.
Foto: Marit Hommedal / NTB
  Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) sier at programmet vil bli faset ut innen 2024, og midlene fra programmet vil gå til grønnere prosjekter. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Etter 16 års drift har regjeringen avgjort at bistandsprogrammet Olje for Utvikling skal avvikles.

  – Nå trenger verden omstilling og mer klimafinansiering. Derfor faser vi ut programmet innen 2024 og prioriterer midlene til grønnere prosjekter, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF).

  Gjennom programmet, som ble etablert i 2005, har Norge bidratt til å bygge kompetanse til forvaltning av oljeressurser i over 30 land.

  Utfasingen skal skje fram til 2024, med unntak av i Colombia der programmet fortsetter til 2025.

  – Når vi nå innretter bistanden i en grønnere retning, er det avgjørende med god dialog med samarbeidslandene for å få til nye og gode programmer med eierskap i mottakerlandet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

 • av NTB
  DEL
  Kvinne døde av skadene i knivangrep på Nav Årstad

  Den ene av de to skadede etter knivangrepet på Nav Årstad i Bergen mandag, døde av skadene hun ble påført, bekrefter politiet.

  To Nav-ansatte i Bergen ble fraktet til sykehus med ukjente skader etter å ha blitt knivstukket på et brukermøte mandag formiddag.

  Politiet har fått bekreftet av Haukeland universitetssjukehus at den ene av de to skadede døde av skadene hun ble påført. Den avdøde er en kvinne i slutten av 50-årene, skriver politiet i en pressemelding.

  Den andre som ble skadet, er en kvinne i midten av 30-årene. Politiet opplyser at hun er lettere skadet.

  De pårørende er varslet.

  En mann i 30-årene ble pågrepet etter hendelsen, som politiet fikk melding om klokken 10. I 13-tiden ransaket politiet en adresse som den pågrepne er registrert på, meldte Bergens Tidende.

  Direktør Anne Kverneland Bogsnes i Nav Vestland sier til avisen at Nav har satt beredskapsplan.

  Politiet inviterer til en ny pressebriefing mandag klokken 16.30 på politihuset.

 • av NTB
  DEL
  Sultestreiker for klima - kommer med ultimatium

  Klimaaktivister som sultestreiker i Berlin, har gitt de tyske statsministerkandidatene et ultimatum. De krever et offentlig møte om å håndtere klimaendringene.

  De har innkalt til møte tirsdag kveld mellom Annalena Baerbock, Armin Laschet og Olaf Scholz. Noen fra den streikende gruppen sier mandag morgen at de også kommer til å slutte å drikke dersom politikerne ikke møter opp.

  Siden 30. august har gruppen sultestreiket utenfor Riksdagsbygningen i Berlin, der Forbundsdagen holder til. De var først seks stykker, men to av dem avsluttet streiken i helgen.

  Gruppen krever blant annet en offentlig diskusjon med de tre statsministerkandidatene om klimaendringene og umiddelbare tiltak.

  Både Baerbock, Laschet og Scholz har tidligere bedt om at sultestreiken opphører, og de har tilbudt samtaler etter valget 26. september.

 • av NTB
  DEL
  Helten fra Hotel Rwanda dømt

  Helten fra filmen «Hotel Rwanda», Paul Rusesabagina, som reddet hundrevis av tutsier under folkemordet i Rwanda i 1994, er funnet skyldig i terror.

  Rusesabagina er mest kjent for å ha reddet livet til rundt 1200 mennesker i Hotel des Milles Colines i Kigali. Her var han direktør.

  Mandag ble han i en domstol i Rwandas hovedstad Kigali funnet skyldig i terrorrelatert virksomhet ved å ha grunnlagt og finansiert en gruppe som sto bak flere dødelige angrep i 2018 og 2019.

  Bakgrunnen for tiltalen er hans virksomhet som en av landets skarpeste kritikere av president Paul Kagames autoritære regime.

  Han fremførte kritikken i årevis fra utlandet, men ble brått kjent da han i fjor dukket opp i Rwanda, med håndjern og kledd i fangedrakt. Familien hans sier at han ble kidnappet av rwandiske myndigheter.

  Det var hans handlinger under folkemordet i 1994, da rundt 800.000 tutsier og moderate hutuer ble drept på noen få måneder, som inspirerte til filmen «Hotel Rwanda».

  Da folkemordet startet i 1994, ble den moderate hutuen Rusesabagina innesperret i hotellet med sin familie og hundrevis av gjester, som stort sett var tutsier i likhet med hans kone, som søkte tilflukt der.

  Han holdt drapsmennene unna med øl og brukte sine forbindelser til å skaffe mat, mens gjestene drakk vann fra svømmebassenget.

  Etter at folkemordet var over og regimet styrtet av Kagame, ble Rusesabagina snart skuffet over den nye tutsi-ledede regjeringen. Han beskyldte Kagame for autoritære tendenser og flyttet i 1996 til Belgia, der han ble statsborger, og siden til USA.

  Familien hans hevder at han er uskyldig, og at han er politisk fange. De sier han ble bortført av regimet da et fly han trodde var på vei til Burundi, landet i Rwanda.

 • av NTB
  DEL
  Høststorm bringer med seg høye bølger onsdag

  Fremover kommer lavtrykkene på rekke og rad, og onsdag venter Meteorologisk institutt årets første høststorm i Nord-Norge. Det ventes også høye bølger.

  Meldingen kommer etter at Meteorologene på Twitter meldte om gult farevarsel for vindkast i Vest-Finnmark og Nord-Troms. Tirsdag morgen til ettermiddag er det ventet vindkast mellom 27 og 32 meter pr. sekund.

  Onsdagens høststorm medfører høye bølger. Fra Trøndelag til Lofoten må det påregnes bølgehøyder på sju til åtte meter.