Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
230 mennesker tok seg inn i spansk enklave
22. juli kl 09:49av NTB
DEL

238 migranter tok seg torsdag inn i den spanske enklaven Melilla fra Marokko, opplyser spanske myndigheter.

Over 300 mennesker forsøkte å ta seg over gjerdet grytidlig på morgenen. De 238 som lyktes, var alle menn, ifølge den spanske regjeringens kontor i det lille territoriet.

Ceuta og Melilla, to spanske territorier i Nord-Afrika, blir brukt som et springbrett til Europa av migranter og flyktninger som hvert år forsøker å ta seg forbi sperringene som utgjør grensen.

I mai vekket det oppsikt da hele 6000 klarte å ta seg inn i Ceuta på én dag. Det skjedde under en politisk strid mellom Marokko og Spania.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Søket i kollapset boligblokk utenfor Miami avsluttet
  Det meste av den ødelagte bygningen er fjernet, og fredag ble søket etter omkomne formelt avsluttet. En person er fortsatt savnet etter ulykken for en måned siden. Arkivfoto: Jose A Iglesias / Miami Herald / AP / NTB
  Det meste av den ødelagte bygningen er fjernet, og fredag ble søket etter omkomne formelt avsluttet. En person er fortsatt savnet etter ulykken for en måned siden. Arkivfoto: Jose A Iglesias / Miami Herald / AP / NTB

  Brannmannskaper har formelt avsluttet søket etter døde i boligblokken som kollapset nord for Miami Beach for en måned siden.

  97 mennesker mistet livet og en uidentifisert person er fortsatt savnet etter at deler av Champlain Towers South raste sammen. Siden er resten av bygningen revet, og det meste av bygningsrestene er kjørt bort.

  Rettsteknikere jobber fortsatt med sine undersøkelser, men det er ikke flere omkomne å hente ut der blokken sto. I flere uker lette redningsmannskaper i ruinene, der en brann blusset opp flere ganger.

  Bortsett fra dem som kom seg ut rett etter ulykken, ble det ikke funnet noen overlevende på stedet.

 • av NTB
  DEL
  Død person funnet i Bodø

  Politiet i Nordland melder om at det er funnet en død person ved Langstranda i Bodø.

  Den døde er en mann i 60-årene, opplyser politiet.

  Politiet er i gang med å undersøke dødsfallet, men mistenker foreløpig ikke at det skal ha skjedd noe kriminelt, opplyser operasjonsleder Mai Wenche Hansen i politiet i Nordland til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Tysk politi avdekket omfattende deling av overgrepsbilder

  Tysk politi har identifisert over 1.600 mistenkte som skal ha delt og mottatt overgrepsbilder av barn.

  Eksperter har i fem måneder overvåket meldingstjenesten som ble benyttet og på den måten identifisert mistenkte både i Tyskland og i Sveits, Østerrike, Frankrike og USA.

  Ifølge en talsmann for politiet i Bayern er det også mange mindreårige blant de mistenkte.

  – I tillegg til folk med pedofile tendenser, er det ofte barn og unge som på uforsiktig vis sender slike bilder i gruppechatter og på den måten risikerer å bli straffeforfulgt, sier politiets talsmann Peter Krämer.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne i 20-årene til sykehus etter utforkjøring på Vestlandet

  En kvinne i 20-årene er fløyet til sykehuset i Stavanger etter å ha kjørt i grøften ved Kvednaneset i Sveio på Vestlandet.

  Politiet opplyste om ulykken like før 20.30-tiden fredag kveld.

  Kvinnen satt fastklemt før hun ble fløyet til sykehuset. Det var også en mann i 20-årene i bilen. Han er kjørt til Haugesund sykehus.

  Skadeomfanget er ukjent.

 • av NTB
  DEL
  Atle Hamre tiltalt for utpressing igjen

  Den tidligere stjernekusken Atle Hamre er tiltalt for utpressing mot en hesteeier fra Østlandet og risikerer fengselsstraff, skriver Dagbladet og Trav365.

  Hamre er to ganger tidligere dømt for utpressing, i 2002 og 2008. Han ble i 2009 utestengt på livstid fra norske travbaner.

  Den siste tiltalen, som Dagbladet er gjort kjent med, dreier seg om en episode fra november 2019 der Hamre skjeller ut den fornærmede hesteeieren og krevde at han betaler ham 200.000 kroner.

 • av NTB
  DEL
  FN ber Iran løse vannkrisen og slutte å slå ned på demonstrasjoner

  FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet ber myndighetene i Iran rydde opp og slutte å slå ned på demonstrasjoner i Khuzestan-provinsen.

  Det har de siste ukene vært demonstrasjoner i den velstående Khuzestan-provinsen i sørvestlige i Iran. Minst tre personer har mistet livet i sammenstøt, og flere er pågrepet.

  Demonstrantene protesterer mot vannmangel etter at provinsen har vært rammet av tørke siden mars.

 • av NTB
  DEL
  Støttegruppens leder: – Jeg er grunnleggende forbanna

  Også leder i Den nasjonale støttegruppen, Lisbeth Røyneland, går hardt ut mot eks-ordfører Fabian Stang.

  Tidligere Høyre-ordfører i Oslo, Fabian Stang, har møtt kritikk fra flere hold for Facebook-innlegget der han beskyldte Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre for å gjøre 22. juli om til partipolitikk.

  Nå tar også Lisbeth Røyneland, leder i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli, bladet fra munnen. På Twitter smeller hun til mot Stang:

  «Nå er jeg grunnleggende forbanna! Hvordan kan en sleivete uttalelse fra en eksordfører starte å definere debatten i mediene?», skriver Røyneland.

 • av NTB
  DEL
  20-åring dømt for nettovergrep mot mindreårig

  En 20 år gammel mann er i Sør-Rogaland tingrett dømt til fengsel i sju måneder for å ha begått overgrep mot en 14 år gammel jente.

  De to møttes over nettet i fjor sommer, og de to utvekslet over tid meldinger og bilder gjennom en rekke kanaler i sosiale medier, skriver Stavanger Aftenblad.

  20-åringen har tilstått i saken, noe som tingretten mente var formildende i utmålingen av straffen. Han må i tillegg betale jenta 40.000 kroner i erstatning.

  Saken er den siste av flere knyttet til en politioperasjon som har fått navnet Operasjon Spiderweb i Sørvest politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  Miami Herald: Skudd avfyrt i begravelsen til Haitis president

  USAs delegasjon har forlatt begravelsen til Haitis drepte president Jovenel Moïse etter at det ble avfyrt skudd, skriver Miami Herald.

  Den statlig begravelsen skjer nord i landet i den historiske byen Cap-Haitien, som er blitt stadig mer urolig etter drapet 7. juli.

  President Moïse ble for to uker siden drept i sitt hjem av en gruppe leiesoldater, de fleste fra Colombia. Han ble 53 år gammel. Mange av detaljene om angrepet er fortsatt uklare.

 • av NTB
  DEL
  MC-fører hentet i luftambulanse etter ulykke

  Føreren av en motorsykkel blir hentet i luftambulanse etter en trafikkulykke med en bil på E39 i Sjøholt i Ålesund kommune fredag.

  Det er ikke meldinger om at noen andre skal være skadd, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

  De meldte først om hendelsen klokken 17.34 fredag ettermiddag.

  Trafikken står i begge retninger, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  Politiet har fortsatt ingen mistenkte etter Hermansen-hærverket

  Tre dager etter hærverket på Benjamin Hermansen-minnesmerket, har politiet fortsatt ingen mistenkte i saken.

  – Vi har ikke fått inn noen tips, og pr. nå har vi heller ingen mistenkte i saken, sier politiadvokat Marthe Rørstad i Oslo politidistrikt til NTB.

  Politiet jobber nå med å innhente mer informasjon, opplyser Rørstad. Det dreier seg blant annet om videoovervåking som politiet er i gang med å gjennomgå.

  Det var tirsdag denne uken at noen tagget «Breivik fikk rett» på minnesmerket etter Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Jordskred har krevd over 100 liv vest i India

  Jordskred utløst av kraftig monsunregn har krevd minst 112 liv vest i India, opplyser myndighetene.

  Ifølge talsmenn gikk det natt til fredag minst tre store jordskred i Raigad-distriktet i delstaten Maharashtra, rundt 100 kilometer sør for Mumbai.

  Minst 38 ankom i et jordskred i byen Taliye, som ligger rundt 18 mil fra Mumbai. I samme delstat ble det registrert ni andre skred, som til sammen kostet 57 mennesker livet. Ytterligere 15 har omkommet i ulykker knyttet til det kraftige regnværet, opplyser myndighetene.

  Flere mennesker er fortsatt savnet, og redningsaksjoner pågår.

 • av NTB
  DEL
  Tidenes beste juli-uke for Vinmonopolet

  I forrige uke solgte Vinmonopolet 2,8 millioner liter alkohol rundt om i landet, noe som er ny ukerekord i juli måned.

  – Dette er tall som er en klar indikasjon på at samfunnet gradvis normaliseres. Men det er tydelig at hetebølgen vi har hatt nå, igjen har dratt opp salget, sier kommunikasjonsrådgiver Hege-Lill Hagen Asp i Vinmonopolet til P4.

  I Sør-Norge har det vært svært varmt den siste tiden. Hagen Asp sier at det er solgt ekstra mye hvitvin i områdene hvor det har vært veldig varmt.

 • av NTB
  DEL
  Raja støtter Støre og refser Listhaug

  Frp-leder Sylvi Listhaug refses av kulturminister Abid Raja (V) etter at hun støttet tidligere Oslo-ordfører Fabian Stangs (H) omstridte 22. juli-innlegg.

  – Jeg vil be Sylvi Listhaug trå ekstremt varsomt inn i debatten, sier Raja til VG.

  Listhaug støttet fredag uttalelsen som tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang skrev på sin Facebook-side på tiårsmarkeringen for 22. juli-terroren. Der kritiserte Stang Ap-leder Jonas Gahr Støre for å gjøre terroren «partipolitisk».

 • av NTB
  DEL
  FN «ekstremt bekymret» over situasjonen i Tigray
  Millioner av mennesker trenger matvarehjelp i Etiopias Tigray-region, og FN er ekstremt bekymret over situasjonen der. Foto: Ap / NTB
  Millioner av mennesker trenger matvarehjelp i Etiopias Tigray-region, og FN er ekstremt bekymret over situasjonen der. Foto: Ap / NTB

  Den humanitære situasjonen i Tigray-regionen i Etiopia er nå ekstremt bekymringsfull, og det er akutt mangel på mat og forsyninger, ifølge FN.

  – Verdens matvareprogram (WFP) er ekstremt bekymret, sier organisasjonens talsmann Tomson Phiri.

  FN nådde i forrige måned drøyt 730.000 mennesker i Tigray med matvarehjelp, men anslår at minst 4 millioner står i fare for å sulte dersom de ikke får hjelp utenfra.

  – Den humanitære responsen i regionen utfordres stadig av mangel på nødvendig mat og andre humanitære forsyninger, begrenset kommunikasjon og ingen kommersiell forsyningskjede, sier han.

 • av NTB
  DEL
  BankID-problemer fikset

  Telenor-kunder som bruker BankID på mobil, kan igjen logge seg inn i nettbanken etter at tjenesten hadde problemer fredag ettermiddag.

  Telenor ble oppmerksom på feilen klokken 12.10 fredag. Ved 13.30-tiden var feilen rettet.

  – Trafikken går som normalt igjen, og vi antar at problemene er fikset, sier informasjonssjef Magnus Line i Telenor til NTB klokken 13.40.

  Problemet rammet ikke folk som brukte kodebrikke.

 • av NTB
  DEL
  FN varsler akutt vannkrise i Libanon
  Krisen i Libanon har ført til omfattende demonstrasjoner og opptøyer. Foto: AP / NTB
  Krisen i Libanon har ført til omfattende demonstrasjoner og opptøyer. Foto: AP / NTB

  Drikkevannsforsyningen i Libanon kan bryte helt sammen i løpet av en måned, advarer FNs barnefond (Unicef).

  – Over 4 millioner mennesker, blant dem 1 million flyktninger, er i umiddelbar fare for å miste tilgangen til rent vann i Libanon, ifølge Unicef.

  Vann- og elektrisitetsmangel, kombinert med økonomisk krise, valutakrise og kraftig prisvekst, gjør at stadig flere ikke lenger greier å skaffe seg det vannet de trenger.

  – Unicef anslår at de fleste vannpumpene i landet vil stanse i løpet av de neste fire til seks ukene, heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Telefonsvindlere utgir seg for å være politi
  Personer over hele landet er forsøkt svindlet over telefon av en som utgir seg for å være fra politiet. Foto: Frank May / NTB
  Personer over hele landet er forsøkt svindlet over telefon av en som utgir seg for å være fra politiet. Foto: Frank May / NTB

  Flere personer er oppringt fra politiets telefonnummer av en som utgir seg for å være etterforsker og ber om sensitiv informasjon. – Anmeld, sier politiet.

  Innlandet politidistrikt har den siste tiden mottatt en rekke henvendelser fra folk om telefonsvindelen.

  De understreker at politiet aldri ber om sensitiv informasjon over telefon. Svindelforsøkene er registrert over hele landet.

  Les mer om saken her.

 • av NTB
  DEL
  Frogner-siktet er tilregnelig, ifølge sakkyndige
  Mannen som er siktet for å ha skutt og drept en kvinne på åpen gate på Frogner i Oslo i april, er strafferettslig tilregnelig. Foto: Heiko Junge / NTB
  Mannen som er siktet for å ha skutt og drept en kvinne på åpen gate på Frogner i Oslo i april, er strafferettslig tilregnelig. Foto: Heiko Junge / NTB

  Mannen som er siktet for å ha skutt en 50 år gammel kvinne på åpen gate på Frogner i Oslo i april, er strafferettslig tilregnelig, mener sakkyndige.

  Det kommer frem i en fengslingskjennelse fra Oslo tingrett torsdag, der mannen ble varetektsfengslet i nye fire uker.

  I kjennelsen vises det til en rettspsykiatrisk erklæring fra 6. juli.

  Den nå 40 år gamle mannen har erkjent straffskyld for drapet på Fevziye Kaya Sørebø.

  Siktede ble innlagt på psykiatrisk sykehus kort tid etter at han ble pågrepet, men ble i mai overført til ordinær varetekt.

  – Fra hans side er det ikke bestridt at han var tilregnelig på gjerningstidspunktet, sier mannens forsvarer, advokat Ole Petter Drevland, til TV 2.

 • av NTB
  DEL
  Over 50 funnet omkommet i flommen i Kina
  Store områder står under vann i storbyen Zhengzhou og andre deler av Henan-provinsen i Kina. Foto: AP / NTB
  Store områder står under vann i storbyen Zhengzhou og andre deler av Henan-provinsen i Kina. Foto: AP / NTB

  Flommen i Henan-provinsen sentralt i Kina har nå krevd minst 51 liv, opplyser myndighetene.

  Frem til fredag var over 395.000 mennesker evakuert, heter det i en uttalelse fra den flomrammede millionbyen Zhengzhou.

  Oversvømmelsene har ifølge myndighetene ført til materielle skader for nærmere 90 milliarder kroner.