Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Tunisias president sparket TV-sjef
29. juli kl 05:55av NTB
DEL

President Kais Saied har gitt sjefen for Tunisias statlige TV-kanal Wataniya sparken.

Det skjer etter at presidenten søndag stengte nasjonalforsamlingen og spraket statsministeren. Tunisia har opplevd opptøyer etter avgjørelsen, som politiske motstandere kaller et kupp.

Mandag opplyste den qatarske kanalen Al Jazeera at politiet tvang kanalens kontor i Tunis til å stenge.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Morten Schwencke
  DEL
  Politiet: Forventer mindre husbråk ved gjenåpning

  – Det er ikke stille etter klokken 12 i dag heller. De som vil feste flytter seg bare inn i private hjem og andre steder, sier Torgeir Lindstad.

  Han leder seksjon for innsatsledelse i Oslo politidistrikt.

  Fredag kommer nyheter om siste steg av gjenåpningen. Da er det varslet at de fleste restriksjoner knyttet til kultur- og uteliv vil opphøre. Det vil i så fall øke kapasiteten på utesteder og arrangementer svært mye. Enmetersregelen, krav om bordservering av alkohol og innslippsstopp klokken 12:00 kan forsvinne.

  – Vi tror at de som nå har holdt naboene våkne på nattetid kan komme til å flytte aktiviteten til utestedene. Det kan være positivt, sier Lindstad.

  Politiet forventer at aktiviteten på nattetid vil ta seg kraftig opp.

  – Vi har merket at samfunnet har begynt å normalisere seg. Åpner det helt, vil det bli ytterligere trykk. Jeg håper folk bruker anledningen til å kose seg i stedet for å lage bråk, sier Lindstad.

  Politiet vil prioritere tilstedeværelse i byen.

  Foto: Siri Øverland Eriksen
 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  28 pågrepet i India for gjengvoldtekt

  Indisk politi har pågrepet 26 menn og to gutter utenfor Mumbai i forbindelse etter at en 15 år gammel jente ble gjengvoldtatt gjentatte ganger.

  Voldtektene begynte allerede i januar i byen Thane utenfor Mumbai, ifølge politiet.

  Jenta fortalte en slektning om saken onsdag. Til sammen skal hun ha pekt på 33 mistenkte i saken, som har utløst raseri og sjokk i India.

  Overgrepene skal ha begynt da kjæresten filmet at han voldtok henne. Deretter skal han og vennene ha brukt filmen som utpressing mens de begikk nye overgrep mot jenta.

  Tross strengere lover mot seksuelle overgrep etter en mye omtalt sak i 2012, er voldtekt fortsatt et svært vanlig lovbrudd i India. Totalt ble over 28.000 saker anmeldt, og aktivister mener det er enorm underrapportering.

 • av NTB
  DEL
  Forfatter Kjell Askildsen er død
  Forfatter Kjell Askildsen døde torsdag, 91 år gammel.
  Forfatter Kjell Askildsen døde torsdag, 91 år gammel. Foto: Heiko Junge / NTB

  Forfatter Kjell Askildsen døde torsdag, 91 år gammel, melder VG.

  Forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober forlag sier til avisen at Askildsen døde fredelig torsdag kveld med sin kone Gina Giertsen ved sin side.

  Askildsen døde én uke før han skulle blitt 92 år.

  Etter at han i 1953 debuterte med novellesamlingen «Heretter følger jeg deg helt hjem» har Askildsen utgitt en lang rekke romaner og novellesamlinger.

  For sine verk har han vunnet en rekke priser, blant annet Kritikerprisen to ganger og Brages hederspris (1996). I 2009 mottok han Svenska Akademiens nordiske pris.

  Askildsens siste bok (Vennskapets pris) ga han ut som 86-åring i 2015.

 • av NTB
  DEL
  Fransk kokk vil lage pizza med tusen oster

  Kokken Julien Serri vil knuse rekorden for antall ostetyper på en enkelt pizza. Under en matfest i Lyon skal han forsøke å klemme inn tusen forskjellige slag.

  Ostene skal alle være av fransk opprinnelse. Meieriorganisasjonen CNIEL anslår at det finnes om lag 1.200 slag ost i Frankrike.

  Serri skal lage pizzaen sammen med en kjendis fra Youtube på lørdag, og får dessuten hjelp fra flere erfarne ostemakere, CNIEL, og lokale myndigheter.

  Det er foreløpig ikke kjent hvor stor pizzaen vil bli, men den skal fordeles blant besøkende på matfesten.

  Forrige rekord ble satt i 2020, også dette i Lyon, med 257 ulike osteslag. Den pizzaen var ganske ordinære 30 centimeter i størrelse, med bare 1 kilo ost på toppen.

 • av NTB
  DEL
  Stoltenberg: – Vi kan fortsatt slå til i Afghanistan

  Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg sier organisasjonen fortsatt skal hindre terrorangrep fra Afghanistan, og mener at ikke alt man oppnådde i landet er tapt.

  – Mye av det verdenssamfunnet oppnådde er tapt. Men ikke alt. Og viktige ting ble oppnådd. Hovedformålet med å gå inn i Afghanistan var å bekjempe terror. I tjue år har Afghanistan ikke vært et friområde for internasjonal terror, sier Stoltenberg til Dagens Næringsliv.

  Han innrømmer at menneskerettigheter krenkes, kvinner undertrykkes og pressefriheten innskrenkes.

  – Men selv ikke der har vi mistet alt. Mange har fått utdannelse i disse årene. Det lar seg ikke reversere. Så alt er ikke tapt og forgjeves i Afghanistan, sier generalsekretæren.

  Han sier Nato kan bekjempe terrorisme i Afghanistan uten å ha tusenvis av soldater i landet.

  – Nato har både viljen og evnen til å gå inn militært igjen. Det må vi være beredt til. Men terskelen må alltid være høy, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Færre får bot fra fotoboks
  Færre kjører for fort forbi fotoboksene som er satt opp langs norske veier. Foto: Kyrre Lien / NTB
  Færre kjører for fort forbi fotoboksene som er satt opp langs norske veier. Foto: Kyrre Lien / NTB

  I fjor ble det skrevet ut 65.000 fotoboksforelegg. Det var 5.000 færre enn året før. Det ligger an til en tilsvarende nedgang i år.

  Så langt i år er det skrevet ut 40.629 bøter knyttet til for høy hastighet forbi fotoboksene. Til og med august har det blinket i boksene rundt 41.000 ganger.

  – Det viser seg generelt at folk er flinkere til å holde fartsgrensen nå. Det er flere og flere som holder seg til lovlig grense, sier Vivi-Ann Haukås ved politiets ATK-sentral til P4-nyhetene.

  Til nå i år har det blitt betalt inn 127 millioner kroner i fotoboksbøter. I tillegg kommer 12,5 millioner kroner i bøter på strekningsmålingene.

  Også i de ordinære fartskontrollene langs veiene er det færre som er blitt tatt for å kjøre for fort i år.

  Utrykningspolitiet melder også om en nedgang i antall førerkortbeslag. Det samme kan Haukås melde om.

  I alt 1.500 er blitt anmeldt etter å ha blitt avslørt av fotobokser i årets åtte første måneder, og 315 har mistet lappen. Begge deler er en nedgang fra i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Fire menn pågrepet etter drosjeran

  Fire menn er pågrepet etter at en drosjesjåfør natt til fredag ble ranet av tre-fire yngre menn som truet med våpen. De fire tok også med seg bilen.

  Operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt sier til Avisa Oslo fredag morgen at fire personer er pågrepet etter ranet.

  – Teknisk og taktisk etterforskning gjorde at politiet tok seg inn i en leilighet i morgentimene. Der var det fire menn til stede, og disse er pågrepet. De er på vei til arresten nå og vil bli avhørt, sier han.

  Operasjonslederen sier at én av de fire mennene er i slutten av tenårene, mens de tre andre er i begynnelsen av 20-årene.

  Politiet fikk melding om ranet som skjedde i Københavngata på Dælenenga i Oslo klokken 2.30 natt til fredag. Bilen ble en stund senere funnet hensatt på Tøyen.

  I 4-tiden opplyste hun at sjåføren ble utsatt for vold og er veldig preget etter hendelsen. Han ble ivaretatt på legevakten.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea villig til å gjenoppta samtaler

  Nord-Korea er villig til å gjenoppta samtalene med Sør-Korea hvis Seoul skrinlegger det leder Kim Jong-uns mektige søster kaller en fiendtlig linje.

  Den nordkoreanske lederens søster Kim Yo-jongs uttalelse fredag var et svar på Sør-Koreas president Moon Jae-ins fornyede oppfordring til å formelt erklære Korea-krigen fra 1950–1953 som over, i et forsøk på å skape fred mellom de to landene.

  – Hvis Sør-Korea distanserer seg selv fra fortiden da landet med sin dobbeltmoral provoserte og kritiserte alle våre skritt, og gjenoppretter oppriktighet i ord og handlinger og skrinlegger fiendtligheten, så skal vi være villig til å gjenoppta tett kommunikasjon og bli med på konstruktive samtaler om å gjenopprette og utvikle forholdet, sa hun.

  For å erklære den for lengst avsluttede krigen som formelt over, «må vi sikre gjensidig respekt overfor hverandre og forlate forutinntatte ståsted, skarp fiendtlig politikk og urettferdig dobbeltmoral mot motparten først», sa hun.

 • av NTB
  DEL
  TØI: Beklager sparkesykkelkutt

  Over natten ble antallet elsparkesykler i Oslo kuttet ned fra 23.000 til 8.000. Uheldig, mener forskningsleder ved Transportøkonomisk institutt.

  – Tilbudet kunne vært bedre for brukerne uten at problemene knyttet til forsøpling og parkering hadde vært noe verre, sier forskningsleder Nils Fearnley ved Transportøkonomisk institutt (TØI) til Dagsavisen.

  Oslo kommune vedtok 10. september å kutte antallet elsparkesykler med 65 prosent. 23.000 er nå redusert til 8.004, fordelt på 12 ulike aktører som får ha 667 elsparkesykler hver. Dette gjelder til 31. mars 2022.

  Fearnley har ikke tatt stilling til antallet elsparkesykler, men mener at det er en stor ulempe at 12 selskaper skal få dele dem likt mellom seg, fordi det gir brukerne et dårligere tilbud.

  – Hvis du har dårlig tid og skal et sted, og ikke ser noe sparkesykkel i umiddelbar nærhet, må du lete på kartet i 12 forskjellige apper etter nærmeste sykkel, sier Fearnley.

 • av NTB
  DEL
  Levert inn anke i George Floyd-saken

  Rettsdokumenter viser at den tidligere politimannen Derek Chauvin har levert inn anke mot dommen for drap på George Floyd i Minneapolis.

  Anken har lenge vært varslet og er nå altså offisiell.

  Den tidligere politimannen Derek Chauvin ble 25. juni dømt til 22 år og seks måneders fengsel for tre tiltalepunkter relatert til drapet på George Floyd, som døde under en politipågripelse i Minneapolis 25. mai 2020.

 • av NTB
  DEL
  Mindre frykt og børsoppgang i Asia

  Børsen i Tokyo startet ukens siste handelsdag med oppgang, som knyttes til mindre frykt for Evergrande-kollaps og rentemeldingen fra USAs sentralbank.

  Ved lunsjtider hadde Nikkei-indeksen steget med 1,9 prosent, mens den bredere Topix-indeksen var opp nærmere 2 prosent.

  Frykten for at den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande skal kollapse, har avtatt og ført til økt handlelyst, påpeker Okasan Online Securities i et notat. I tillegg knyttes oppturen til onsdagens rentemelding fra den amerikanske sentralbanken.

  I Hongkong var stemningen derimot mer nervøs med tanke på det gjeldstyngede selskapets fremtid, og Hang Seng-indeksen var etter en times handel opp 0,4 prosent.

  Evergrande-aksjen har falt 3 prosent, etter å ha steget med nesten 18 prosent torsdag.

 • av NTB
  DEL
  Vulkanutbrudd i Guatemala

  Fuego-vulkanen i Guatemala begynte torsdag å spy ut lava og aske, men det er så langt ikke nødvendig å evakuere folk, ifølge myndighetene.

  Utbruddet formet en rødglødende elv, som rant nedover fjellsiden. Vulkanen ligger om lag 35 kilometer sørvest for hovedstaden Guatemala City by.

  – Aktiviteten vi nå ser er forenelig med starten på et såkalt strombolsk utbrudd, sier Emilio Barillas ved vulkaninstituttet Insivumeh. Den typen vulkanutbrudd består av en blanding av eksplosjoner og lavastrømmer.

  Den 3.700 meter høye Fuego-vulkanen er én av tre aktive vulkaner i Guatemala og har ikke vært så aktiv siden 2018. Da førte et utbrudd til at en landsby ble jevnet med jorden og mer enn 200 mennesker døde.

 • av NTB
  DEL
  Erna Solberg: Regjeringen vurderte å stenge grensen til Russland

  Norge var klar til å stenge grensen mot Russland i 2015 etter flyktningstrømmen over Storskog. Det forteller statsminister Erna Solberg til Dagens Næringsliv.

  – Vi var klare på at hvis dette ikke stopper opp, kommer vi til å stenge denne grensen, som ville betydd at du bare kunne være russisk eller norsk for å reise over, sier avtroppende statsminister Erna Solberg (H) til Dagens Næringsliv.

  – Jeg snakket med en mann fra Egypt på Storskog. Han hadde forlatt Kairo fire dager tidligere. Da er det ganske godt organisert oppover, sier Solberg.

  Om lag 5.500 asylsøkere fra totalt 42 nasjoner kom fra Russland til grensestasjonen Storskog i Finnmark høsten og vinteren 2015. I årene før hadde det i snitt kommet fem asylsøkere over russergrensen.

  – Vi var først veldig usikre på hva som skjedde på grensen. Er det sånn at Russland er så dårlig styrt, så korrupt, at det er mulig å etablere en flyktningrute der alle tjener på bestikkelser langs veien, sier Solberg til DN.

  Hun spekulerer på om det var en styrt operasjon der Russland skulle teste Norges respons.

  – De holdt oss i et sånt grep, for å teste hvor tøffe vi kunne være. Russland ville altså prøve hvor sta vi var, hvor tydelige vi kunne være, hva vi turte å gjøre, sier Solberg.

 • av NTB
  DEL
  Drosjesjåfør fraranet bil i Oslo

  En drosjesjåfør ble natt til fredag ranet av tre-fire yngre menn som truet med våpen. De fire tok også med seg bilen.

  Politiet fikk melding om ranet som skjedde i Københavngata på Dælenenga i Oslo klokken 2.30. Bilen ble en stund senere funnet hensatt på Tøyen.

  – Vi søker etter tre-fire yngre menn eller gutter. Drosjesjåføren, som nå er på legevakten, har forklart til oss at han ble truet, ransmennene viste frem håndvåpen og en kniv, og han ble fraranet både telefon og bil, forteller operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til NTB.

  – Sjåføren ble utsatt for vold og er veldig preget etter hendelsen. Han blir nå ivaretatt på legevakten, sier operasjonslederen ved 0400-tiden fredag morgen.

  Alle tilgjengelige mannskaper søkte etter gjerningsmennene i halvannen time etter ranet, og politihelikopteret ble også satt inn i søket, men det aktive søket ble avsluttet rett etter klokken 0400.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Katalansk separatistleder pågrepet i Italia

  Den tidligere katalanske presidenten Carles Puigdemon er pågrepet i Italia, opplyser hans advokat.

  – President Puigdemont ble pågrepet på Sardinia, der han var på reise i egenskap av å være medlem av EU-parlamentet, melder advokat Gonzalo Boye på Twitter.

  Han la til at pågripelsen skjedde på bakgrunn av en arrestordre fra oktober 2019.

  Puigdemon flyktet til Belgia for å unngå pågripelse etter det mislykkede forsøket på å løsrive Catalonia fra Spania i 2017.

  Han er sammen med en rekke andre siktet for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler.

 • av NTB
  DEL
  USA skal kutte utslipp av superkraftige klimagasser
  Michael Regan leder det amerikanske miljødirektoratet EPA, som torsdag kunngjorde de nye HFK-reglene. Foto: Nic Coury / AP / NTB
  Michael Regan leder det amerikanske miljødirektoratet EPA, som torsdag kunngjorde de nye HFK-reglene. Foto: Nic Coury / AP / NTB

  Amerikanske myndigheter innfører kraftige begrensninger på produksjonen av superkraftige klimagasser av typen HFK.

  Målet med de nye reglene er at bruken og produksjonen av HFK-gasser (hydrofluorkarbon) i USA skal reduseres med 85 prosent innen 15 år.

  Slike gasser brukes blant annet i kjøleskap og luftavkjølingsanlegg. Hvis de lekker ut, bidrar de til global oppvarming. Utslippene er relativt sett små, men til gjengjeld er HFK-gassene flere tusen ganger mer potente enn CO2 pr. kilo utslipp.

  Strengere regulering av HFK-produksjonen ble vedtatt av Kongressen i fjor. Også mange av republikanerne støttet lovvedtaket, og det samme gjorde store selskaper som berøres av det.

 • NTB
  DEL
  Miljødirektoratet vil restaurere flere hundre vassdrag

  Ifølge en ny rapport er nær 3.500 norske elvestrekninger negativt påvirket av fysiske inngrep. 15 prosent bør restaureres innen 2030, mener Miljødirektoratet.

  Slike inngrep kan for eksempel være fjerning av vegetasjon langs vassdrag, oppdemming og andre endringer av en elvs naturlige løp. Det opplyser fagdirektør Anders Iversen i Vann- og kunnskapsavdelingen i Miljødirektoratet til Nationen.

  I midten av september leverte direktoratet et forslag til Klima- og miljødepartementet til strategisk plan for restaurering av vassdrag.– Hovedmålene i det nye forslaget til norsk strategi er å restaurere minst 15 prosent av forringede vassdrag i Norge i perioden 2021-2030, og innen 2030 å restaurere vassdrag raskere enn vassdrag forringes, sier Iversen til avisen.

 • NTB
  DEL
  Miljødirektoratet vil restaurere flere hundre vassdrag

  Ifølge en ny rapport er nær 3.500 norske elvestrekninger negativt påvirket av fysiske inngrep. 15 prosent bør restaureres innen 2030, mener Miljødirektoratet.

  Slike inngrep kan for eksempel være fjerning av vegetasjon langs vassdrag, oppdemming og andre endringer av en elvs naturlige løp. Det opplyser fagdirektør Anders Iversen i Vann- og kunnskapsavdelingen i Miljødirektoratet til Nationen.

  I midten av september leverte direktoratet et forslag til Klima- og miljødepartementet til strategisk plan for restaurering av vassdrag.– Hovedmålene i det nye forslaget til norsk strategi er å restaurere minst 15 prosent av forringede vassdrag i Norge i perioden 2021-2030, og innen 2030 å restaurere vassdrag raskere enn vassdrag forringes, sier Iversen til avisen.

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  USA: Én drept og minst 12 skadet i skyteepisode

  Amerikanske NBC News bekrefter at én person skal være drept i et supermarked i byen Collierville, like utenfor Memphis i Tennessee.

  Medier melder at minst 12 andre er skadet.

  Det meldes at én person ble drept av gjerningsmannen.

  Samtidig meldes det at gjerningsmannen er funnet, politiet melder at han trolig skjøt seg selv.

  Politisjef Dale Lane sa til journalister at det var mange ansatte i butikken. De har øvd på slike situasjoner. Flere gjemte seg på fryserommet.

  Han bekrefter at flere av de skadete er alvorlig skadet.

 • av NTB
  DEL
  Teknologirådet sletter Facebook-siden sin

  Etter 13 år på Facebook har det offentlige organet Teknologirådet bestemt seg for å slette siden sin.

  Beslutningen kommer etter at Datatilsynet har konkludert med at de velger ikke å bruke Facebook i sitt kommunikasjonsarbeid. Årsaken er at mener det medfører en for høy risiko for brukernes rettigheter og friheter.

  Teknologirådet skriver at den "eneste måten å minimere deling av data om brukerne våre på Facebook", er å slette siden og opplyser at de gjør det etter vurderingen fra Datatilsynet.

  Rådet opplyser at de har hatt en relativt begrenset bruk av Facebook, hovedsakelig for å spre informasjon om saker fra egne nettsider, arrangementer og mediesaker der de er kilde.

  Teknologirådet er et offentlig organ for teknologivurdering som gir råd til Stortinget og regjeringen om ny teknologi. En viktig del av rådets samfunnsoppdrag er også å bidra til den offentlige teknologidebatten.