Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Tunisias president sparket TV-sjef
29. juli kl 05:55av NTB
DEL

President Kais Saied har gitt sjefen for Tunisias statlige TV-kanal Wataniya sparken.

Det skjer etter at presidenten søndag stengte nasjonalforsamlingen og spraket statsministeren. Tunisia har opplevd opptøyer etter avgjørelsen, som politiske motstandere kaller et kupp.

Mandag opplyste den qatarske kanalen Al Jazeera at politiet tvang kanalens kontor i Tunis til å stenge.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Anklager Facebook for sensur

  Facebook har for dårlige systemer for moderering av lokale språk i Midtøsten og Asia. Spesielt arabisk med sine over 30 dialekter og lokale variasjoner skaper store problemer, skriver AP.

  I Gaza og Syria mener journalister og aktivister at de blir sensurert, etter at mange innlegg på det sosiale nettverket er blitt flagget som terror-innhold.

  Lekkede dokumenter viser at selskaper har vært kjent med problemene i årevis, men at lite er blitt gjort.

  Dokumentlekkasjen Facebook papers består av intern bedriftsinformasjon fra giganten innen sosiale medier. Den stammer fra varsler og tidligere produktsjef i Facebook, Frances Haugen, som tidligere også har delt store mengder dokumenter med avisen The Wall Street Journal.

  En talsperson fra Facebook sier til AP at de har jobbet med å utvikle kompetansen på språk og kulturer verden over, men at de har en jobb å gjøre når det kommer til arabisk.

 • av NTB
  DEL
  «Verdens verste menneske» er Norges Oscar-kandidat

  Joachim Triers film «Verdens verste mennesker» er valgt ut til å representere Norge under Oscar-utdelingen i Hollywood i mars neste år.

  Triers siste film i det som er omtalt som «Oslo-trilogien» har vakt oppsikt og fått svært positiv mottakelse etter den hadde sin internasjonale premiere under filmfestivalen i Cannes i juli.

  Da fikk hovedrolleinnehaver Renate Reinsve også Norges første skuespillerpris i den prestisjetunge hovedkonkurransen for sin tolkning av rollefiguren Julie. Filmen hadde norsk premiere 15. oktober og er allerede sett av 85.000 mennesker.

  Det er Den norske Oscar-komiteen, som består av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, som avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film.

 • av NTB
  DEL
  Ytterligere to personer siktet etter knivstikking i Trondheim lørdag

  Samtidig går politiet ut og ber om tips og videoopptak fra vitner.

  Søndag meldte politiet at to personer er pågrepet, siktet for grov kroppsskade. I en pressemelding mandag ettermiddag opplyser politiet at siktelsen nå er utvidet til å gjelde ytterligere to personer. En siktet er foreløpig sjekket ut av saken, men beholder formell status som siktet inntil videre.

  Til sammen er fire personer siktet for grov kroppsskade eller medvirkning til dette. Tre av disse personene – samt fornærmede i saken – er også siktet for grov narkotikaovertredelse. Politiet mener hendelsen på Møllenberg er knyttet til et narkotikamiljø.

  Politiet ønsker også tips fra personer som kan ha informasjon i saken, og som befant seg i området Nedre Møllenberg gate og tilstøtende gater lørdag 23.10.21, i tidsrommet 20.00-22.00.

 • av NTB
  DEL
  Åpning for fulle hus for Munchmuseet

  Munchmuseet hadde lagt ut 15.000 billetter til åpningshelgen, og samtlige ble revet bort i løpet av få timer.

  – De 15.000 var besøkende til utstillingene, men det var langt flere innom i resepsjonsområdet og på kafeen og i restauranten, sier presseansvarlig Maren Lindeberg til NRK.

  Også i tiden fremover må folk belage seg på å forhåndsbestille billetter. Museet har innført tidsintervaller og en begrensing på antall personer i utstillingssalene.

  Det er forhåndsbestilt 14.800 billetter til utstillingene og arrangementer ut året.

 • av NTB
  DEL
  Russisk smitterekord: Putin ber folk bli hjemme fra jobb
  Luftfoto av nye graver på Jastrebkovskoe-kirkegården utenfor Moskva, der mange av dem som dør av covid-19, gravlegges. Bildet er tatt 21. oktober. Foto: Dmitry Serebryakov / AP / NTB
  Luftfoto av nye graver på Jastrebkovskoe-kirkegården utenfor Moskva, der mange av dem som dør av covid-19, gravlegges. Bildet er tatt 21. oktober. Foto: Dmitry Serebryakov / AP / NTB

  Russland har registrert nok en smitterekord. Mandag meldes det om 37.930 nye koronatilfeller.

  Tallet er det høyeste som er registrert siden pandemien tok til. Det er også registrert 1069 nye dødsfall siste døgn, marginalt mindre enn den dystre rekorden på 1075 døde som ble satt for få dager siden.

  Smittetallene øker i Russland, der skepsisen til vaksiner er stor. I håp om å dempe smittetrykket har president Vladimir Putin bedt innbyggerne om å ikke gå på jobb mellom 30. oktober og 7. november.

  De fleste statlige etater og private selskaper skal holde stengt i denne perioden, med noen få unntak, blant annet dem som er knyttet til kritisk viktig infrastruktur.

 • av NTB
  DEL
  Observatører kritiserer valget i Usbekistan
  Valgarbeidere gjør klart for stemmeopptelling søndag. Foto: AP / NTB
  Valgarbeidere gjør klart for stemmeopptelling søndag. Foto: AP / NTB

  Det var ingen virkelig konkurranse i presidentvalget i Usbekistan, mener valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

  Observatørene kritiserer det de mener var «mangel på genuin pluralisme og meningsfylte diskusjoner mellom kandidatene eller med landets borgere».

  I en uttalelse mandag peker de også på at landet har en mangelfull valglov.

  Det er ventet at sittende president Sjavkat Mirzijojev vinner søndagens valg med stor margin.

  Han hadde fire motkandidater, men ingen av dem skal ha lagt frem noe ordentlig politisk program, og de har heller ikke deltatt i TV-debatter.

  Mirzijojev har vært president siden 2016.

 • av NTB
  DEL
  «Verdens dyreste medisin» tas i bruk i Norge

  Et legemiddel omtalt som «verdens dyreste medisin» skal tas i bruk i Norge for å behandle pasienter med spinal muskelatrofi (SMA).

  Onasemnogene abeparvovec (Zolgensma) er en form for genterapi, og pasienten får bare én dose. Den er til gjengjeld svært dyr. Nå skal norske pasienter få tilbud om den gjennom det offentlige helsevesenet, bestemte Beslutningsforum mandag, melder Dagens Medisin.

  Forumet har som oppgave å avgjøre hva slags behandlinger som skal tilbys ved offentlige norske sykehus.

  Behandlingen med Zolgensma skal gjennomføres ved Oslo universitetssykehus (OUS). Avtalen er resultatbasert, slik at betalingen knyttes til hva slags effekt den har på pasienten. Dette er helt nytt i Norge.

  Detaljene i avtalen, inkludert prisen på legemiddelet, er ikke kjent.

  SMA er en alvorlig, sjelden sykdom som forårsaker muskelsvinn. I Norge antas det at cirka 50 personer under 18 år har SMA, mens tallet for personer over 18 år ikke er kjent, ifølge Helsenorge.no.

 • av NTB
  DEL
  Rapport: Nytt rekordnivå for klimagasser i atmosfæren

  Konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren nådde et rekordnivå i 2020 og økte mer i fjor enn gjennomsnittet det forrige tiåret, ifølge en WMO-rapport.

  Utslippene gikk ned med 5,6 prosent i fjor. Årsaken var mindre økonomisk aktivitet under koronapandemien. Men dette hadde ingen merkbar effekt på konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren. Det hadde heller ingen merkbar effekt på hvor raskt konsentrasjonen av drivhusgasser øker.

  Rapporten fra Verdens meteorologiske organisasjon kommer bare dager før klimatoppmøtet i Glasgow – COP26 – rulles i gang.

 • av NTB
  DEL
  Politiet: Båt funnet i elv der tre er savnet

  Politiet opplyser at det mandag formiddag er funnet en båt nedenfor fossen i Tokagjelet i Kvam der det søkes etter tre savnede personer.

  Det opplyste politiet på en presseorientering. Ingen av de tre personene eller hunden som er savnet, er funnet.

  Det var mannskap fra Alpin redningsgruppe som fant båten nedenfor fossen som er anslått til å være 15 meter høy.

 • av NTB
  DEL
  120 nye koronatilfeller registrert i Oslo siste døgn

  Det er registrert 120 nye koronasmittede personer i Oslo siste døgn. Det er 63 flere enn samme dag i forrige uke og elleve flere enn lørdag.

  Oslo kommune opplyser til NTB at det ble registrert 120 smittede søndag, mens tallene for lørdag og fredag var 109 og 146.

  Søndag for én uke siden ble det registrert 57 nye koronasmittede personer i Oslo.

  De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 118 smittede pr. dag.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år med 680 tilfeller på ett døgn.

 • av NTB
  DEL
  Beijing utsetter maraton på grunn av korona

  Søndagens maraton i Kinas hovedstad Beijing er utsatt. Årsaken er en økning i koronasmitte.

  30.000 deltagere var ventet til Beijing 31. oktober, men natt til mandag utsatte arrangørene hele arrangementet.

  I Wuhan, der koronaviruset først ble oppdaget, skulle det vært maraton søndag, men det ble avlyst av samme årsak. I Kina har veien vært kort til drastiske tiltak ved koronasmitte. Helsemyndighetene i landet har meldt at det siste smitteutbruddet trolig vil spre seg ytterligere.

  Ifølge nyhetsbyrået AFP er det avdekket over 100 tilfeller av koronasmitte fordelt på elleve provinser i landet.

  OL i Beijing starter 4. februar, og arrangøren har uttalt at koronapandemien og Kinas nulltoleranse for smitte skaper bekymringer 102 dager før vinterlekene.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Stengt for togtrafikk mellom Oslo S og Ski
  Mandag morgen er det fullt av passasjerer på Ski stasjon som så etter alternativ transport på grunn av togstans.
  Mandag morgen er det fullt av passasjerer på Ski stasjon som så etter alternativ transport på grunn av togstans. Foto: Sveinung Berg Bentzrød

  Togstrekningen mellom Ski og Oslo S ble gjenåpnet ved 10-tiden etter å ha vært stengt siden klokken 04.30 natt til mandag.

  Stengningen skyldtes strømproblemer.

  En av Aftenpostens medarbeidere, som var til stede på Ski stasjon, meldte om kaotiske tilstander og ingen busser tidlig mandag morgen.

  Den første bussen var på plass ved 07.15-tiden.

  – Vi jobber for fullt med å skaffe nok busser, men det er vanskelig i morgenrushet. Har man muligheten til hjemmekontor, så bør man vurdere det. Det blir lange køer utover, sa Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i Vy.

 • av NTB
  DEL
  Sudans statsminister satt i husarrest av militære

  Militærstyrker har stormet boligen til Sudans statsminister Abdallah Hamdok, melder TV-stasjonen al-Hadath. Flere i regjeringen er pågrepet.

  TV-stasjonen melder videre at statsministeren er satt i husarrest og siterer flere ikke navngitte kilder, skriver Al Jazeera, som ikke har klart å få bekreftet eller avkreftet opplysningene.

  Al-Hadath melder at fire statsråder og et sivilt medlem av landets overgangsråd er blitt pågrepet.

  Nyhetsbyrået AP siterer embetsfolk på at militæret har pågrepet minst fem høytstående tjenestepersoner i regjeringen.

  Al Jazeeras reporter i Sudans hovedstad Khartoum sier at mobiltjenester i landet er blitt begrenset, og at det er svært vanskelig å få informasjon om hva som skjer.

  Det er altså svært uklart hva som står på i landet, men fagforeningen SPA oppfordrer alle sudanere til å gå ut i gaten og «kjempe imot» enhver form for militærkupp.

 • av NTB
  DEL
  Kulturstreiken er over – enighet om pensjon
  LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte streikevakter ved Nationaltheatret i Oslo i september.
  LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte streikevakter ved Nationaltheatret i Oslo i september. Foto: Terje Pedersen, NTB

  Etter mer enn sju uker er streiken i kultursektoren over. Partene er enige om å innføre livslange og kjønnsnøytrale pensjonsytelser.

  Ved 3.30-tiden natt til mandag opplyser Riksmekleren i en pressemelding at LO Stat og Spekter er blitt enige om å innføre de aktuelle pensjonsytelsene i kultursektoren fra 1. april 2022.

  Nær 900 ansatte ved 15 kulturinstitusjoner, deriblant Operaen og Nationaltheatret, har vært i streik.

  I 2016 gikk de ansatte med på midlertidig å gå fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Fagforeningene ønsket nå en hybridpensjon, mens Spekter ville beholde dagens ordning.

  – Vi har vært gjennom en lang og krevende streik og fått gjennomslag for vårt hovedkrav. Vi er glad for at våre medlemmer nå kan gå tilbake på jobb, og at kultursektoren åpner igjen, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.

 • av NTB
  DEL
  243 millioner til TV-aksjonen
  Carl Graff Westerveld (8) fra Oslo var én av bøssebærerne som sørget for at TV-aksjonen fikk inn 243 millioner kroner.
  Carl Graff Westerveld (8) fra Oslo var én av bøssebærerne som sørget for at TV-aksjonen fikk inn 243 millioner kroner. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

  Så langt har årets TV-aksjon – til inntekt for Plan – innbrakt 243,3 millioner kroner. Dette er det høyeste beløpet noen gang ved avslutningen av sendingen.

  Det opplyser organisasjonen sent søndag kveld.

  – Jeg er utrolig takknemlig for alle som har bidratt til vårt arbeid for å bekjempe barneekteskap, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

  Pengene som samles inn i år, går til arbeidet mot barneekteskap.

  Regjeringen har gitt 50 millioner kroner.

  – Barneekteskap svekker jenter og kvinners tilgang til helsetjenester, fratar dem muligheten til utdanning og gjør det vanskelig å delta i samfunns- og arbeidslivet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

 • av NTB
  DEL
  424 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 424 koronasmittede i Norge. Det er 215 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 595 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 398, så trenden er stigende.

  Fredag var 121 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  31 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 13 på respirator. Det er én færre på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt. Tallene oppdateres ikke i helgene.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Fire klatrere omkom på Ecuadors høyeste fjell

  Minst fire klatrere døde og en ble skadet da de ble tatt av et snøskred på en vulkan i Ecuador søndag.

  En gruppe på rundt ti klatrere var nesten oppe på 6.100 meters høyde på den snødekte Chimborazo-vulkanen da de ble tatt av skredet.

  Det er ikke klart hvem klatrerne var, men fjellet, som er Ecuadors høyeste på 6.267 meter, tiltrekker seg både lokale og utenlandske klatrere.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Frykter båt med tre personer har falt utfor en foss

  En båt med tre personer er tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i Kvam. En stor redningsaksjon pågår, og nødetatene frykter at båten har falt utfor en foss.

  – Det er veldig kraftig vannføring. Båten ble tatt av strømmen ned mot en demning. Etter demningen er det fritt fall ned i en foss, sier operasjonsleder Ronald Grotningsvik i 100-sentralen vest til NTB.

  Det dreier seg om en robåt med tre personer i. Nødetatene har ikke hatt kontakt med personene i båten.

  Brannvesenet fikk melding om hendelsen klokka 21.30. Personen som ringte, hadde sett at båten ble tatt av strømmen. Hendelsen skjedde i 21-tiden.

  Både politi og brannmannskaper er på stedet. Det samme er frivillige fra Røde Kors, og redningsdykkere og en klatregruppe er på vei. Også Hovedredningssentralen er varslet.

  Det er tåke og regn i området og vanskelige forhold for et søk på grunn av den høye vannføringen.

  – Det er umulig å gå langs elven. Det er satt opp observasjonsposter på diverse broer nedover elva, sier Drotningsvik.

  Tokagjelet ligger i Hardanger.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Pelosi: Krisepakkene nesten klare
  Lederen for Representantenes hus Nancy Pelosi sier at demokratene er klar til å få begge krisepakkene vedtatt i løpet av uka som kommer. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
  Lederen for Representantenes hus Nancy Pelosi sier at demokratene er klar til å få begge krisepakkene vedtatt i løpet av uka som kommer. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Etter flere måneders intens tautrekking blant Demokratene sier lederen for Representantenes hus Nancy Pelosi at Joe Bidens digre krisepakker er nesten klare.

  President Biden har vært opptatt av at de to pakkene skulle vedtas i Kongressen før han reiser til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow.

  Krisepakkene representerer Bidens visjon for USA slik han lovte i valgkampen, og Demokratene anser dem for helt avgjørende for å bevare flertallet i Kongressen ved mellomvalget neste år.

  Til CNN sa Pelosi søndag at hun forventer avstemninger om begge pakkene i løpet av uken som kommer.

  Etter lange forhandlinger ligger det nå an til et kompromiss på rundt 2.000 milliarder.

  Demokratene har syltynt flertall i begge kamre, og særlig i Senatet, der stillingen er 50-50, må de ha med seg hver eneste demokrat pluss visepresident Kamala Harris' ekstrastemme for å få vedtak igjennom.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  To personer siktet etter knivstikking i Trondheim

  To personer er siktet etter at en mann i 20-årene ble knivstukket på Møllenberg i Trondheim lørdag. De to er ikke pågrepet.

  I tillegg er tre personer siktet i en grov narkotikasak.

  – Politiet mener hendelsen på Møllenberg er knyttet til et internt narkotikaoppgjør, og det foregår nå en parallell etterforskning av de to sakene, opplyser påtaleansvarlig Anne Haave i Trøndelag politidistrikt.

  Politiet har gjort et større beslag av narkotika, opplyser hun.

  (©NTB)