Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Kraftig styrtregn i Vestfold og Østfold
29. juli kl 09:03av NTB
DEL

Torsdag kan bli den våteste dagen i flere deler av landet. I Vestfold og Østfold er det utstedt oransje farevarsel på styrtregn.

– Det er observert svært kraftig styrtregn i kyststrøkene i Ytre Oslofjord og det er sendt ut oransje varsel, melder Meteorologisk institutt på Twitter i 8-tiden torsdag.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Valglokaler stenger i Russland
  Boris Visjnevskij fra det liberale russiske opposisjonspartiet Yabloko ser på listene over kandidater i et valglokale i St. Petersburg. Han oppdaget at det var to andre menn med samme navn som ham som deltok i valget, en av dem fra regjeringspartiet Forente Russland. Foto: Dmitri Lovetsky / AP /NTB
  Boris Visjnevskij fra det liberale russiske opposisjonspartiet Yabloko ser på listene over kandidater i et valglokale i St. Petersburg. Han oppdaget at det var to andre menn med samme navn som ham som deltok i valget, en av dem fra regjeringspartiet Forente Russland. Foto: Dmitri Lovetsky / AP /NTB

  Valglokalene har begynt å stenge i noen av Russlands elleve tidssoner, og det tre dager lange valget er snart over. Resultatet regnes å være gitt på forhånd.

  I teorien er alle de 450 setene i Dumaen, underhuset i nasjonalforsamlingen, i spill. Regjeringspartiet Forente Russland antas imidlertid å være garantert flertall også i fortsettelsen.

  Anklager om valgfusk og press mot velgerne har preget valget fra første dag, og uavhengige observatører fra velgerrettighetsorganisasjonen Golos har meldt om tusenvis av brudd på prosedyrene.

  Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse) har ikke vært til stede, på grunn av uenighet om vilkårene Russland har satt. Russland ønsket også å bare tillate et lite antall.

 • av NTB
  DEL
  Kvinner demonstrerer igjen i Afghanistan

  En gruppe kvinner våget seg søndag igjen ut i gatene i Kabul for å demonstrere for retten til å arbeide og studere.

  Videoer som er delt av en lokal mediegruppe, viser et par titall kvinner som samler seg foran det som var det afghanske departementet for kvinnesaker i Kabul.

  Aktivisten Fawzia Wahdat sier at de protesterer mot oppløsningen av kvinnedepartementet og mot at det ikke er kvinner i regjeringen. Hun sier også at Taliban ikke må hindre jenter i å gå på skolen.

  I stedet for kvinnedepartementet opprettet Taliban et departement for fremme av dyd og forhindring av synd, som religionspolitiet sorterer under. Religionspolitiets rolle er å forsvare offentlig anstendighet og tilslutning til Talibans strenge tolkning av islam.

  Siden Taliban tok makten for vel en måned siden, har de forbudt jenter å gå på videregående skole, og de har bestemt at universitetsstudenter skal skilles etter kjønn og at kvinnelige studenter må undervises av kvinner. Kvinner i offentlige stillinger i Kabul er også bedt om å bli hjemme. Men ellers har de sagt lite om hvor mye frihet kvinner skal ha.

 • av NTB
  DEL
  Støres kone ble ordinert til prest
  Jonas Gahr Støres kone Marit Slagsvold ble søndag ordinert til prest. Her et bilde fra forrige søndag da hun og Støre skulle stemme ved stortingsvalget.
Foto: Javad Parsa / NTB
  Jonas Gahr Støres kone Marit Slagsvold ble søndag ordinert til prest. Her et bilde fra forrige søndag da hun og Støre skulle stemme ved stortingsvalget. Foto: Javad Parsa / NTB

  Under en høymesse i Oslo domkirke søndag ble Jonas Gahr Støres (Ap) ektefelle Marit Slagsvold ordinert til prest.

  Det var Oslo-biskop Kari Veiteberg som hadde ansvaret for ordinasjonen.

  – Vi er veldig stolte i kirken. Vi får en veldig klok prest, sier Veiteberg til NRK.

  Jonas Gahr Støre deltok også i høymessen. Han sier til kanalen at han er veldig stolt, og at det var en vakker messe.

  Slagsvold har siden januar vært vikarprest i Uranienborg kirke.

  I fjor ble det kjent at hun tok presteutdanning ved MF vitenskapelig høyskole. Tidligere har hun tatt utdanning innen kroppsorientert terapi og ignatiansk åndelig veiledning, ifølge VG.

 • av NTB
  DEL
  Bokseren Manny Pacquiao stiller til valg
  Den filippinske bokseren Manny Pacquiao fotografert foran en kamp i Las Vegas i fjor. Nå stiller han som presidentkandidat i Filippinene. Foto: John Locher / AP / NTB
  Den filippinske bokseren Manny Pacquiao fotografert foran en kamp i Las Vegas i fjor. Nå stiller han som presidentkandidat i Filippinene. Foto: John Locher / AP / NTB

  Bokseren Manny Pacquiao erklærte søndag at han stiller til valg som president i Filippinene neste år.

  Pacquiao, som har vært verdensmester åtte ganger og er nasjonalhelt i Filippinene, kunngjorde sitt kandidatur etter at han for noen uker siden tapte sin trolig siste boksekamp mot cubanske Yordenis Ugas i Las Vegas.

  42-åringen gikk inn i politikken i 2010 som medlem av kongressen og ble senere valgt til senator. Det har lenge vært ventet at han ville stille, og det gjør han nå for sitt parti PDP-Laban.

  Han har lenge vært beundret i hjemlandet for å ha dratt seg opp fra fattigdom og blitt en av verdens største og rikeste boksere, og for å ha gitt store donasjoner til verdige formål.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Fraranet jakke midt på dagen

  Ved 13-tiden lørdag ble en 18-åring fraranet jakken sin. Dette ranet fant sted på Ensjø.

  – Han var på vei hjem fra Joker-butikken da han ble stoppet av to gjerningspersoner som sa at de hadde kniv. Siden det ble brukt trusler, så anser vi det som et ran, sier Marianne Heidenstrøm, operasjonsleder i Oslo-politiet.

  Det ble ikke vist noe kniv, og 18-åringen er ikke fysisk skadet. Politiet avhører nå den fornærmede og går igjennom overvåkingskameraer i området.

 • av NTB
  DEL
  Elg tok seg inn på sykehus i Sverige

  Ortopeden på Mälarsjukhuset i Eskilstuna fikk søndag uvelkomment besøk av en elg som tok seg inn gjennom et vindu.

  – Den tok en uortodoks vei inn gjennom et glassvindu, like ved hovedinngangen, sier polititalsmann Johnny Gustafsson. Elgen ser ut til å være skadet, legger han til.

  – Vi har en jeger på plass. Men vi har også kontaktet veterinær med tanke på å bedøve elgen. Han får ta en beslutning om vi kan få elgen ut i live. Går det, så gjør vi det gjerne, sier han.

  Meldingen om elginntrengningen kom ved 12.30-tiden søndag. Elgen befinner seg i et rom der det ikke er aktivitet på søndager, og den holder seg i ro, ifølge politiet.

  – Begynner den å springe rundt, skal alt personale søke dekning og la dyret løpe hvor det vil, sier Gustafsson.

 • av NTB
  DEL
  Klatrer omkom i fallulykke på Nordmøre

  En mann i 30-årene omkom da han falt under en klatretur på Skarfjellet i Sunndal på Nordmøre lørdag ettermiddag.

  Mannen var på klatretur med kona si og var like under toppen på det 1790 meter høye Skarfjellet i Innerdalen da han lørdag ettermiddag falt. Ulykken skal ha skjedd klokken 16.15 lørdag ettermiddag.

  – Det var kvinnen som fikk ringt etter hjelp. Hun ble hentet ut av luftambulansen, men er fysisk uskadet. Mannen omkom trolig i fallet og var død da redningshelikopteret med en redningsmann kom til stedet og fikk hentet ham ut, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Møre og Romsdal politidistrikt.

  Mannen var tysk mens kvinnen er norsk. De var bosatt i Møre og Romsdal. Begge blir betegnet som erfarne klatrere, særlig mannen skal ha klatret mye.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Bil har kjørt inn i tre på Nordstrand

  Ulykken har skjedd i svingen ned mot Ljabruveien, hvor en bil har kjørt inn i et tre.

  Airbag er utløst, og fører er ute av bilen, skriver politiet på Twitter.

  Patrulje på stedet kunne slå fast at det kun var fører i bilen, og at han er oppegående. Bergingsbil er bestilt.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike benekter at møte med Sveits er avlyst

  Frankrike benekter at et møte mellom Sveits' og Frankrikes presidenter er avlyst fordi Sveits vil kjøpe amerikanske jagerfly i stedet for franske.

  Det er de sveitsiske avisene Le Matin Dimanche og SonntagsZeitung som meldte at møtet mellom Emmanuel Macron og hans sveitsiske motpart Guy Parmelin var avlyst fra fransk side.

  Begge avisene siterte anonyme diplomatiske kilder om at Frankrike dropper møtet på grunn av irritasjon over hvordan Sveits har ført sine forhandlinger i forkant av beslutningen om å kjøpe 36 amerikanske F35-fly.

  Frankrike hevder at Sveits fortsatte forhandlingene med andre produsenter, blant dem Dassault, den franske produsenten av Rafale-flyene, etter at det var besluttet å kjøpe fly fra Lockheed-Martin.

  Både den franske regjeringen og kontoret til Parmelin benekter at møtet er offisielt avlyst, og sier at planen for møtet ennå ikke er avklart.

  – Det har aldri vært avlyst, og spesielt ikke av grunnene som nevnt, melder Elysee-palasset i Paris. De sier at det ble avgjort i begynnelsen av året at det skulle holdes et møte, og at sveitserne foreslo november.

  Men franskmennene varslet i sommer at november kunne bli vanskelig, og at en endelig dato ennå ikke er fastsatt. En slik endring kan ikke betraktes som en avlysning, sier de.

  Frankrike er for tiden i konflikt med USA, Storbritannia og Australia om brudd på en kontrakt om nye ubåter.

 • av NTB
  DEL
  Viggo Kristiansen møter til avhør i oktober
  Advokat Arvid Sjødin er forsvareren til Viggo Kristiansen. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB
  Advokat Arvid Sjødin er forsvareren til Viggo Kristiansen. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB

  Viggo Kristiansen er innkalt til avhør hos politiet i oktober, opplyser hans forsvarer Arvid Sjødin.

  Sjødin skriver i en e-post til NTB at når Viggo Kristiansen nå innkalles til avhør, anser de det for å være helt naturlig og en formalitet. Det kan tyde på at etterforskningen nærmer seg en avslutning, sier advokaten.

  – Kristiansen er positiv til å møte Oslo-politiet og vil gjenta det han alltid har sagt, at han ikke var i Baneheia da ugjerningene fant sted.

  Avhøret skal avholdes i løpet av oktober.

  Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring etter at Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

  I februar fikk Kristiansen saken sin gjenåpnet. Han ble løslatt 1. juni.

  Fra tidligere er det kjent at Jan Helge Andersen, som har tilstått å ha hatt en rolle i drapene, skal avhøres på nytt. Det er ikke kjent når dette skal skje.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Mann funnet død i sjøen i Tønsberg

  Politiet skrev tidligere på Twitter at det ble gjort observasjoner av en livløs person i sjøen i Tønsberg søndag.

  Bare minutter senere slo de fast at personen var død.

  Det dreier seg om en mann i 60-årene fra Vestfold, og politiet mistenker ikke at noe kriminelt skal ha skjedd.

  Pårørende er varslet.

 • av NTB
  DEL
  Bombeangrep mot Taliban

  En pickup med Taliban-soldater ble søndag rammet av et bombeangrep i Jalalabad øst i Afghanistan.

  Vitner forteller at flere Taliban-soldater ble såret og transportert til sykehus etter eksplosjonen som skjedde ved et veikryss ved veien til Kabul.

  Angrepet skjedde dagen etter at minst to mennesker ble drept og 19 såret i tre eksplosjoner i byen. Et av angrepene var ifølge vitner rettet mot et politikjøretøy. Det er uklart hvor mange av ofrene var sivile.

 • av NTB
  DEL
  Inspektør om Sørensen-ulykken: Sjåføren gjorde ingen feil

  Undersøkelser av ulykken som kostet Danmarks tidligere toppsyklist Chris Anker Sørensen livet lørdag, viser at føreren av varebilen ikke gjorde noen feil.

  Det melder belgiske medier og viser til en skriftlig uttalelse fra påtalemyndigheten i Brugge. Sørensen ble lørdag påkjørt mens han syklet, og senere døde dansken av skadene.

  «Inspektøren har kunnet fastslå at sjåføren av varebilen ikke begikk feil som førte til ulykken. I det krysset har syklister vikeplikt», står det i uttalelsen.

  Sørensen var i Belgia på jobb for dansk TV2 for å dekke VM i landeveissykling. Han syklet en treningstur da ulykken skjedde i Zeebrugge.

  Den tidligere proffrytteren la opp etter 2018-sesongen. Han kjørte i alt 12 Grand Tour-ritt, deriblant Tour de France fem ganger.

  Sørensen ble 37 år gammel. Han etterlater seg sin kone og to barn.

 • av NTB
  DEL
  De første hydrogendrosjene på plass i Oslo

  For første gang kan man nå ta hydrogendrosje i Oslo, opplyser drosjeselskapet Viggo i en pressemelding.

  – Det er et stort sug blant kundene etter klimavennlige løsninger, og Viggo er stolt over å ha Norges første hydrogendrosje på veien, sier administrerende direktør i Viggo Norge, Joar Tennfjord.

  De nye hydrogendrosjene er produsert av Toyota og har en rekkevidde på hele 650 kilometer med full tank.

  Innen 2024 skal alle drosjene i Oslo være utslippsfrie. Dette må skje gjennom en overgang til elektrisitet eller hydrogen, sier Tennfjord.

  – Når hele drosjenæringen skal bli klimanøytral, er vi avhengig av at det både er nok ladeterminaler og fyllestasjoner til hydrogen. Hvis politikerne kommer på banen og sikrer god infrastruktur, skal vi levere på nullutslipp, sier Tennfjord.

 • av NTB
  DEL
  Angrep på militær kolonne i Myanmar

  Opposisjonelle i Myanmar angrep søndag en militær kolonne i nærheten av Yangon med en bombe. Flere ble drept i skyting etter bombeangrepet.

  Sikkerhetsstyrkene var på vei gjennom nabolaget Khayan da de ble utsatt for en hjemmelaget bombe. I ildvekslingen etterpå ble en soldat såret og flere av angriperne drept, ifølge militære kilder.

  Militærkuppet i februar utløste massive protester og en brutal undertrykking fra de militæres side. Etter at fredelige protester ikke førte frem, har mange opposisjonelle dannet væpnede forsvarsgrupper for å bekjempe de militære.

  I begynnelsen av september oppfordret en undergrunnsregjering befolkningen til å gå til forsvarskrig mot juntaen og ba sivile angripe militære mål. Blant annet er kommunikasjonsmaster angrepet.

  Det er også økende konflikt i Sagaing- og Magway-regionene, der befolkningen beskylder de militære for å brenne ned boliger og jage tusener av mennesker på flukt på grunn av motstand.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Tottenham-legenden Jimmy Greaves er død

  Det bekrefter Tottenham Hotspur søndag morgen.

  Greaves, som ble 81 år gammel, har slitt med helsen etter et slag tilbake i 2015.

  Den tidligere Tottenham-spissen regnes av mange som en av historiens største spillere i England.

  Han la opp i 1971, men er med 357 scoringer fortsatt den mestscorende spilleren på det øverste nivået i engelsk fotball. Nestemann på listen har til sammenligning 283.

  Med 44 mål på 57 kamper for England er han også historiens 4. mestscorende engelske landslagsspiller.

 • av NTB
  DEL
  Afghanske journalister appellerer om støtte
  Afghanske journalister ber om internasjonal støtte. Her er to journalister i Etilaat Roz som ble arrestert og banket opp av Taliban etter å ha dekket en kvinneprotest i Kabul. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
  Afghanske journalister ber om internasjonal støtte. Her er to journalister i Etilaat Roz som ble arrestert og banket opp av Taliban etter å ha dekket en kvinneprotest i Kabul. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

  Over 100 afghanske journalister appellerer til det internasjonale samfunn om aktiv støtte til forsvar av ytringsfriheten i Afghanistan.

  Det som haster mest, er garantier om beskyttelse, særlig av kvinnelige journalister, sier gruppen som har sendt ut sin appell gjennom Reportere uten Grenser (RSF).

  Stadige angrep på journalister og innblanding i deres arbeid får dem til å frykte det verste etter Talibans maktovertagelse i landet.

  Appellen, som har overskriften «Journalistikk i Afghanistan i fare for å utryddes», er signert av 103 journalister, redaktører og fotografer, blant dem 20 kvinner, ifølge RSF.

  De fleste er i arbeid i Afghanistan, men noen er i dekning og ti er i eksil. Alle vil være anonyme av frykt for gjengjeldelse mot dem selv eller deres pårørende.

  – Taliban har bevist at de ikke tolererer en fri presse, hverken i Kabul eller i provinsene, sier RSF-direktør Christian Mihr.

  Journalistene bak oppropet ber om konkret støtte til at medier i Afghanistan kan fortsette å arbeide, og diplomatisk og økonomisk støtte til evakuering av journalister i fare.

  Evakuerte må også hjelpes til å få arbeid i utlandet, og internasjonale organisasjoner må kreve konkrete forpliktelser fra Taliban når de forhandler med dem.

  RSF hyller Tysklands løfte om å ta imot 2.600 afghanere i fare og deres familier, og RSF har gitt utenriksdepartementet en liste over 152 journalister som er spesielt utsatt, blant dem flere titall kvinner.

 • av NTB
  DEL
  Holocaust-minnesmerke i Nederland innvies

  Et nasjonalt minnesmerke for holocaust innvies offisielt i Amsterdam søndag etter flere års motstand fra lokale beboere.

  Nederlands kong Willem-Alexander innvier minnesmerket som ligger i Amsterdams jødiske kvarter, og er designet av arkitekten Daniel Liebeskind.

  Minnesmerket er det første som hedrer de 102.000 nederlandske jødene, sinti og rom som ble drept av nazistene under annen verdenskrig.

  Monumentet består av murer av murstein som besøkende kan gå rundt, med stålplater øverst som reflekterer mursteinene og himmelen og trærne over. Hver murstein har navnet på ett offer.

  – Ofrene får tilbake sine navn, 76 år etter at krigen sluttet. Det beviser at de har levd, sier Auschwitz-komiteens leder Jacques Grishaver.

  Det har vært stor motstand mot minnesmerket blant lokale beboere som frykter et renn av besøkende, og protesterer mot monumentets størrelse. Høyesterett skar gjennom i 2019, men ifølge Grishaver var det for sent for mange overlevende.

 • av NTB
  DEL
  Kvinnelige ansatte i Kabul bedt om å bli hjemme

  Kvinnelige ansatte i Kabul er bedt av Taliban om å holde seg hjemme fra arbeidet, sier byens fungerende ordfører.

  Ordfører Hamdullah Namony fortalte pressen søndag at bare kvinner som ikke umiddelbart kan erstattes av menn, har lov til å arbeide.

  Det inkluderer faglærte ansatte i design- og ingeniøravdelingen, så vel som vakter i toaletter for kvinner. Før Taliban tok over, var en tredjedel av de 3.000 ansatte i Kabul kvinner.

  Namonys uttalelse er nok et signal om Taliban gjennomfører sin strenge tolkning av islam, til tross for løfter om toleranse. Sist de styrte på 90-tallet, kunne kvinner hverken jobbe eller gå på skole.

 • av NTB
  DEL
  Branner truer kjempetrær i California
  Brannbiler ved urgamle sequoia-trær som trues av en enorm skogbrann i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB
  Brannbiler ved urgamle sequoia-trær som trues av en enorm skogbrann i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB

  To store skogbranner i California har møttes og blitt til en enda større brann i utkanten av en Sequoia National Park i California.

  Brannmenn som jobbet med å beskytte de gigantiske sequoia-trærne i parken med aluminiumsfolie, måtte en stund evakueres, men kunne senere returnere.

  På grunn av en plutselig endring i vindretningen kom brannene til utkanten av et område i parken, Giant Forest, der de svidde en klynge med sequoia-trær ved inngangen til området med 2.000 av de urgamle trærne.

  Brannmannskapene jobbet på spreng for å skjerme de 2.000 og 3.000 år gamle trærne, blant dem den 83 meter høye General Sherman, som er verdens største i volum.