Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Bergensbanen fortsatt delvis stengt
29. juli kl 09:15av NTB
DEL

Det er forsinkelser og innstillinger på Bergensbanen mellom Dale og Evanger etter flom onsdag. Bane Nor vet ikke når situasjonen er oppklart.

– Vi håper å få satt i gang all trafikk i løpet av dagen, sier pressevakt Britt-Johanne Wang i Bane Nor til NTB.

Bergensbanen ble stengt i 19-tiden onsdag rundt 80 kilometer fra Bergen etter at selskapet fikk inn en alarm om en signalveksel som var ute av kontroll, og at deler av skinnegangen lå under vann.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Over 100 døde etter flom og jordskred
  Hjelpepersonell jobber i et jordskredrammet område i Uttarakhand. Foto: National Disaster Response Force via AP / NTB
  Hjelpepersonell jobber i et jordskredrammet område i Uttarakhand. Foto: National Disaster Response Force via AP / NTB

  116 personer har mistet livet og mange er savnet etter at flom og jordskred rammet India og Nepal.

  I Uttarakhand i nordlige India har 46 personer mistet livet de siste dagene, mens elleve er savnet. I Kerala i sør har 39 mistet livet.

  De 30 som døde i Uttarakhand, døde i sju isolerte hendelser da kraftig regnvær førte til flere jordskred. I Nepal har minst 31 personer mistet livet de siste tre dagene.

  Det er ventet at det kraftige regnværet vil fortsette i tiden fremover.

 • av NTB-AFP
  DEL
  FN: Flere lands planer vil ødelegge klimamål

  Flere land planlegger å produsere langt mer fossilt brensel fremover enn det 1,5-gradersmålet tillater, ifølge en ny rapport fra FN.

  Flere land planlegger å produsere rundt 240 prosent mer kull innen 2030 enn det utslippsmålene tilsier.

  I tillegg planlegges det å produsere 57 prosent mer olje og 71 prosent mer naturgass, heter det i rapporten som ble publisert onsdag.

  Dette er «farlig ute av takt» med utslippskuttene som trengs for å nå målet om å begrense global oppvarming til 1,5 grader, advarer FN.

  Neste måned samles verdens ledere til klimatoppmøte i Glasgow – COP26 – og kommer der under nytt press for å sette i verk tiltak for å bremse utslippene av klimagasser og oppfylle Parisavtalen fra 2015.

 • av NTB
  DEL
  Studenter ber om hjelp med strømregningen

  Mange studenter sliter med å betale høye strømregninger, og Velferdstinget Vest ber regjeringen om målrettede tiltak.

  En mulig løsning er å øke studiestøtten, mener leder Helena Haldorsen i studentorganet.

  – Studenter, så vel som vanlige folk med dårlige råd, bør ikke fryse noe mer enn folk med god råd. Det ser ut til å begynne å være tilfelle. Norge er et velstående land, og det er tragisk og synd at vi har folkevalgte som ikke har prioritert å løfte de som har minst, sier Haldorsen til NRK.

  For mange studenter er de høye strømprisene noe de merker godt i hverdagen. Mange er også avhengig av hjelp fra foreldrene for å betale regningen, ifølge Haldorsen.

 • av NTB
  DEL
  FN: 100 millioner i Afrika trues av klimaendringene
  På bildet som er fra 2012, er snøen på toppen av Kilimanjaro godt synlig. Innen de neste 20 årene kan Afrikas isbreer være smeltet helt som følge av klimaendringene, advarer FN i en ny rapport. Foto: Ben Curtis / AP / NTB
  På bildet som er fra 2012, er snøen på toppen av Kilimanjaro godt synlig. Innen de neste 20 årene kan Afrikas isbreer være smeltet helt som følge av klimaendringene, advarer FN i en ny rapport. Foto: Ben Curtis / AP / NTB

  Over 100 millioner afrikanere som lever i ekstrem fattigdom, trues av klimaendringene som innen 2040 også kan føre til at kontinentets få isbreer er borte.

  Den særskilte sårbarheten på det afrikanske kontinentet ble belyst i en FN-rapport i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow i slutten av måneden.

  – Innen 2030 anslås det at opp mot 118 millioner mennesker i ekstrem fattigdom blir utsatt for tørke, flom og ekstrem hete i Afrika dersom tilstrekkelige tiltak ikke innføres, heter det i rapporten.

  Her kan du lese hele saken.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Flere drept i bombeangrep mot militærbuss i Syria

  Flere er drept og skadet i et bombeangrep mot en militærbuss i Damaskus i Syria onsdag, ifølge statlige medier.

  To eksplosive enheter gikk av da bussen var på Hafez al-Assad-broen, melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer syriske medier.

  Hendelsesforløpet er foreløpig uklart, og ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for angrepet.

  Minst 350.000 mennesker er blitt drept i borgerkrigen i landet som startet for ti år siden, ifølge FN.

 • av NTB
  DEL
  The Verge: Facebook bytter navn
  Facebook skal bytte navn, ifølge The Verge.
  Facebook skal bytte navn, ifølge The Verge. Foto: Richard Drew / AP / NTB

  Facebook planlegger å bytte navn til et som reflekterer selskapets nye satsing, får The Verge opplyst.

  Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal tale på selskapets årlige Connect-konferanse 28. oktober, men navneskiftet kan bli offentliggjort før, skriver The Verge. Nettsiden viser til en kilde med direkte kjennskap til prosessen.

  Navnebyttet skal reflektere Facebooks satsing på såkalt metaverse.

  Reuters har forsøkt å få en kommentar fra Facebook, men fikk til svar at selskapet ikke kommenterer rykter eller spekulasjoner.

  Les mer om Facebooks planer for metaverse her.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Blinken: USA vil frigjøre bortførte misjonærer i HaitiI
  Demonstranter i Titanyen nord for Port-au-Prince tirsdag med et banner med påskriften «nei til kidnappinger, nei til vold mot kvinner. Lenge leve kristne misjonærer».
  Demonstranter i Titanyen nord for Port-au-Prince tirsdag med et banner med påskriften «nei til kidnappinger, nei til vold mot kvinner. Lenge leve kristne misjonærer». Foto: Joseph Odelyn / AP / NTB

  USAs utenriksminister sier at landet gjør alt det kan for å frigjøre misjonærene fra USA og Canada som er bortført i Haiti.

  Tirsdag ble det kjent at kidnapperne krever løsepenger på 1 million dollar for hver av de 17 ofrene. Utenriksminister Antony Blinken sier Biden-administrasjonen jobber hardt med saken.

  – Vi gjør alt vi kan for å løse situasjonen, sier Blinken.

  Han sier det blant annet er opprettet tett kontakt mellom myndighetene i Haiti og FBI i USA.

  Kriminelle gjenger har tatt kontrollen over deler av Haitis hovedstad Port-au-Prince og herjer nå fritt i gatene. Landet er i politisk krise etter at president Jovenel Moïse ble drept i juli. Blinken advarer mot situasjonen og sier den ikke kan få fortsette.

 • av NTB-AP
  DEL
  Veteraner angrep Guatemalas nasjonalforsamling

  Tidligere soldater som deltok under Guatemalas borgerkrig gikk tirsdag til angrep på landets kongressbygning og satte fyr på flere biler.

  Soldatene demonstrerte med krav om å få utbetalt bonuser de mener de har rett på etter å ha tjenestegjort i borgerkrigen mellom 1960 og 1996.

  Demonstrantene brøt ned porten inn til nasjonalforsamlingens parkeringsplass og satte fyr på minst tre biler. Flere av dem var væpnet med macheter og TV-bilder viste ansatte i bygget som flyktet via taket på en bygning.

  Politikeren Carlos Barrede skrev på Twitter at flere kolleger var innesperret i bygningen, mens en annen folkevalgt, Luis Fernando Pineda, skrev at veteranene satte fyr på kontorbygg ved parkeringsplassen.

  Soldater fra hæren ble sendt til stedet for å bryte opp opptøyene.

 • av NTB-AP
  DEL
  Kongresskomité vil tiltale Trumps sjefstrateg
  Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon har nektet å vitne for kongresskomiteen som gransker stormingen av USAs nasjonalforsamling.
  Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon har nektet å vitne for kongresskomiteen som gransker stormingen av USAs nasjonalforsamling. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

  Komiteen som gransker kongresstormingen i USA, har vedtatt at Steve Bannon bør tiltales for å ha vist forakt for Kongressen ved å nekte å vitne.

  Avgjørelsen i komiteen var enstemmig. Bannon ble instruert av sin tidligere sjef, Donald Trump, til ikke å vitne for komiteen. Trump har også gått til søksmål for å hindre komiteen å få tilgang til dokumenter fra Det hvite hus.

  Saken mot Bannon oversendes nå til Kongressen, som skal vurdere saken torsdag. Dersom Kongressen slutter seg til komiteen, blir saken oversendt til justisdepartementet som da vil avgjøre om det skal opprettes straffesak mot Bannon.

  Komiteens leder, demokraten Bennie Thompson, sier det er viktig å statuere et eksempel overfor andre vitner som kvier seg for å stille. Han sier Bannon er villig til å bli en martyr for Trump.

 • av NTB
  DEL
  Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er bekymret for de høye strømprisene og sier det ikke finnes noen rask måte å få redusert dem på.
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er bekymret for de høye strømprisene og sier det ikke finnes noen rask måte å få redusert dem på. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier det ikke finnes noen mirakelkur mot de høye strømprisene som har satt sitt preg på høsten.

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier til Klassekampen at økte strømpriser var en ønsket politikk fra den avgåtte borgerlige regjeringen. Nå er han bekymret over utviklingen den siste tiden og sier regjeringen har startet arbeidet med å få ned prisene.

  Vedum kan imidlertid ikke love tiltak som vil gi umiddelbare eller raske kutt i folks strømregning.

  – Det er ingen mirakelkur. Vi ser nå effekten av vedtak som ble gjort for mange år siden. Større grep som vil få ned prisene mye, vil ta tid, sier Vedum til avisen.

 • av NTB
  DEL
  Krisemøte i sikkerhetsrådet om Nord-Korea

  FNs sikkerhetsråd, der Norge er medlem, skal ha et krisemøte om Nord-Korea onsdag, opplyser diplomater.

  AFP siterer diplomatkilder på nyheten.

  Nord-Korea bekreftet onsdag at det ble gjennomført en prøveskyting av en ny type ballistisk missil fra en ubåt tirsdag.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea testet nytt ubåtvåpen – krisemøte i FN
  Nyheten om prøveskytingen ble viet stor oppmerksomhet i sørkoreanske medier, her fra en TV-sending som brukte arkivfoto av en tidligere oppskyting. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB
  Nyheten om prøveskytingen ble viet stor oppmerksomhet i sørkoreanske medier, her fra en TV-sending som brukte arkivfoto av en tidligere oppskyting. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB

  Nord-Korea bekrefter at landet gjennomførte en prøveskyting av det som omtales som en ny type ballistisk missil fra en ubåt tirsdag.

  Våpenet gjør at Nord-Koreas undersjøiske kapasitet er blitt vesentlig styrket, melder statlige medier. Det er den første testen av et missil som skytes opp fra en ubåt på to år.

  Nyheten gjør at det blir avholdt et krisemøte i FNs sikkerhetsråd, der Norge er medlem, onsdag. Det opplyser diplomatkilder til AFP. Ifølge kildene var det USA og Storbritannia som kalte inn til møtet.

  Det er ventet at det blir et lukket møte i Sikkerhetsrådet.

  Det statlige nyhetsbyrået KCNA melder at prøveskytingen var en suksess.

  – Våpnene har avansert styringsteknologi, melder KCNA.

  Fordømmes av USA

  Oppskytingen skjedde fra en marinebasen Sinpo og missilet landet i havet øst for den koreanske halvøya.

  USA har fordømt oppskytingen, som skjer samtidig som USA forsøker å blåse nytt liv i atomforhandlingene som har ligget brakk i over to år.

  Et bilde i avisa Rodong Sinmun viser det som skal være missilet som skytes opp fra vannet. Analytikere sier bildet tyder på at missilet ble vist fram for en uke siden.

  Samme ubåt som i 2016

  Dersom Nord-Korea lykkes i å utvikle missilkapasitet som kan avfyre atomvåpen fra en ubåt, vil det endre sikkerhetsdynamikken i regionen og true områder langt fra den koreanske halvøya.

  Analytikere peker imidlertid på at ubåten som ble brukt i prøveskytingen er den samme som ble brukt for fem år siden, noe som tyder på at det er gjort begrenset framgang i utskytingskapasiteten.

  Tidligere rapporter sier at ubåten kun kan avfyre ett enkelt missil og at det er begrenset hvor lenge ubåten kan holde seg under vann.

  Nyhetsbyrået AP skriver at oppskytningen var den mest alvorlige prøveskytingen Nord-Korea har gjennomført siden Joe Biden ble president i USA.

 • av NTB
  DEL
  Dronning Elizabeth takket nei til gamlingpris
  Dronning Elizabeth er fortsatt aktiv i sin rolle, her fra en mottakelse på Windsor-slottet tirsdag. Foto: Alastair Grant / AP / NTB
  Dronning Elizabeth er fortsatt aktiv i sin rolle, her fra en mottakelse på Windsor-slottet tirsdag. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

  Storbritannias dronning Elizabeth (95) vil ikke bli hedret som årets olding. Hun er så gammel som hun føler seg, sier en sekretær.

  Dronningen takler høflig nei til å ta imot prisen som årets gamling, som deles ut av magasinet Oldie. Hun vil ikke la seg kalle gamling, var svaret da magasinet lurte på om hun ville ta imot en slik pris.

  – Hennes majestet tror at du er så gammel som du føler deg, og derfor mener ikke dronningen hun oppfyller de relevante kriteriene, skriver hennes personlige sekretær Tom Laing-Baker i et svar til magasinet.

  Elizabeths ektemann, prins Philip, som døde i april, fikk prisen i 2011. Den har også gått til folk som tidligere statsminister John Major, skuespiller Olivia de Havilland og artisten David Hockney.

  Prisen gikk i år til skuespilleren og danseren Leslie Caron (90) etter dronningens nei.

 • av NTB
  DEL
  Vil tiltale Bolsonaro for massedrap
  Brasils president Jair Bolsonaro. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
  Brasils president Jair Bolsonaro. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

  En komité i den brasilianske nasjonalforsamlingen vil tiltale president Jair Bolsonaro for massedrap i som følge av koronapandemien.

  Det skriver avisen New York Times, som har fått tilgang til et utdrag fra en undersøkelse komiteen har gjennomført.

  Komiteen består av i alt elleve medlemmer av nasjonalforsamlingen, hvorav sju fra opposisjonen. De mener at presidenten bevisst lot koronaviruset herje i landet og dermed drepte hundretusener.

 • av NTB
  DEL
  Biden møter demokrater for å redde kriseplanen

  Joe Biden har innkalt de stridende partene i det demokratiske partiet til et møte for å forsøke å redde kriseplanen som representerer hans visjon som president.

  Dette skjer etter uker med strid mellom mesteparten av partiet og noen få moderate senatorer om kriseplanens størrelse og Bidens planer om å utvide sikkerhetsnettet.

  Biden møtte først de to mest konservative demokratene, Joe Manchin og Kyrsten Sinema, hvis motstand mot kriseplanen på 3.500 milliarder dollar stanser hele planen fordi hver eneste av de 50 demokratiske senatorene må stemme ja.

 • av NTB
  DEL
  Han vant årets kokk 2021
  Årets kokk Filip August Bendi fra Sandnes under kokkekonkurransen i Vulkan arena i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Årets kokk Filip August Bendi fra Sandnes under kokkekonkurransen i Vulkan arena i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Filip August Bendi ble tirsdag kåret til Årets Kokk 2021. Han blir Norges kandidat til verdens mest prestisjefylte kokkekonkurranse – Bocuse d'Or 2022 og 2023.

  Totalt kjempet fem kokker om tittelen på Vulkan Arena i Oslo tirsdag kveld.

  Filip August Bendi, som gikk av med seieren, er 32 år og kommer fra Sandnes. Han jobber til daglig som kreativ utvikler for Thon Hotels, med base på Hotel Bristol i Oslo.

  Vinneren av Årets unge kokk 2021 ble 24 år gamle Andrea Svendsen. Hun jobber som kokk ved Bula Neobistro i Trondheim.

 • av NTB
  DEL
  Saudi-Arabia: 700 opprørere drept i Jemen
  Kampene om Maarib førte i september til at 10.000 mennesker måtte forlate sine hjem, ifølge FN. Her er en teltleir for flyktninger i utkanten av byen. Bildet er fra juni. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB
  Kampene om Maarib førte i september til at 10.000 mennesker måtte forlate sine hjem, ifølge FN. Her er en teltleir for flyktninger i utkanten av byen. Bildet er fra juni. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB

  700 houthi-opprørere ble drept i Maarib i Jemen i forrige uke, ifølge den saudiledede koalisjonen.

  Bare tirsdag ble 50 krigere drept i angrep, ifølge koalisjonen som kjemper med den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen.

  Houthi-opprørere har den siste tiden innledet en offensiv mot Maarib, det siste området nord i Jemen som fortsatt kontrolleres av regjeringsstyrkene. Store deler av landets olje- og gass-beholdning holder også til i området.

  Krigen i Jemen mellom houthi-opprørerne og den saudiledede koalisjonen har pågått siden 2015. Konflikten har ført til verdens verste humanitære krise, ifølge FN.

 • av NTB
  DEL
  Gassflaske eksploderte i Oslo – mindreårige skal avhøres

  Politiet har stanset fire mindreårige ungdommer som passer til beskrivelsen etter at en gassflaske eksploderte nær en vegg på Bygdøhus i Oslo

  – Vi har stanset fire mindreårige ungdommer som kan stemme til beskrivelsen av de som løp fra stedet. Disse blir avhørt og sak blir opprettet, melder Oslo politidistrikt på Twitter.

  Det var i 20.30-tiden tirsdag kveld at brannvesenet og politi rykket ut til Bygdøhus i Huk aveny etter at en gassflaske eksploderte. Politiet meldte raskt at de ønsket å komme i kontakt med noen ungdommer som sto bak eksplosjonen.

  Glassflasken som eksploderte satte fyr på veggen på bygningen. Brannen ble raskt slukket.

  Ingen personer ble skadd i hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Filmkritikerprisen 2021 går til Kunstneren og Tyven
  
Benjamin Ree (t.h.) og Kart-Bertil Nordland mottok Gullruten for beste tv-dokumentar for VGTVs «Kunstneren og tyven» i mai i år. (Ree har laget filmen, mens Nordland er kunsttyven i filmen.)
Foto: Espen Solli/TV 2
  Benjamin Ree (t.h.) og Kart-Bertil Nordland mottok Gullruten for beste tv-dokumentar for VGTVs «Kunstneren og tyven» i mai i år. (Ree har laget filmen, mens Nordland er kunsttyven i filmen.) Foto: Espen Solli/TV 2

  Filmkritikerprisen for fjorårets beste norske langfilm går til Benjamin Rees «Kunstneren og Tyven.»

  I begrunnelsen for valget står det:

  – Filmkritikerprisen 2021 går til en unik film som har bergtatt både et norsk og internasjonalt publikum. Den viser oss to sterke menneskeskjebner på hver sin kant av samfunnet som uventet finner noe i hverandre – et nært fellesskap som utvikler seg foran kamera.

  Filmen skildrer hvordan den tsjekkiske, Oslo-baserte kunstneren Barbora Kysilkova får to verk stjålet fra sitt galleri av Karl Bertil-Nordland – som hun deretter maler portrettet til. Ree fulgte «kunstneren» og «tyven» gjennom flere år.

  «Kunstneren og tyven» var på flere lister over beste filmer i 2020, der BBC, Washington Post, New York Times, Rolling Stone, IndieWire, Screen – og regissøren Pedro Almodóvar – trakk filmen frem som et av høydepunktene i filmåret 2020. Den sto dessuten på kortlisten til Oscar.

 • av NTB
  DEL
  Kidnappere i Haiti krever 17 millioner dollar
  Motorsyklister som ikke kan få tak i bensin, deltar i protester mot Haitis statsminister under en generalstreik i landet. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB
  Motorsyklister som ikke kan få tak i bensin, deltar i protester mot Haitis statsminister under en generalstreik i landet. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB

  Kidnapperne som bortførte 17 misjonærer i Haiti, krever en million dollar i løsepenger for hver av dem, 17 millioner dollar til sammen.

  Den væpnede gjengen ved navn 400 Mawozo har kontrollen i området i Haitis hovedstad Port-au-Prince der misjonærene ble bortført i forrige uke.

  Justisminister Liszt Quitel bekrefter at gjengen står bak bortføringen av gruppen, som består av 16 amerikanere og en canadier, hvorav fem barn.

  De 17 ble bortført etter å ha besøkt et barnehjem utenfor Port-au-Prince.

  Væpnede gjenger kontrollerer store deler av Haiti, blant annet veiene som fører til områdene som ble rammet av jordskjelvet i forrige måned.

  Mandag var landet rammet av en generalstreik mot den stadig dårligere sikkerhetssituasjonen i landet, som er det fattigste på den vestlige halvkule.