Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Leteaksjon etter savnet mann ved Sognefjellshytta
02. august kl 15:20av NTB
DEL

Mannskaper fra Røde Kors og Norske redningshunder er satt inn i søket etter en 35 år gammel mann som gikk fra Nørdstedalseter i Breheimen søndag kveld.

Mannen hadde bestilt plass på Sognefjellshytta natt til mandag, men dukket ikke opp. Politiet har heller ikke lyktes i å komme i kontakt med pårørende.

I samråd med Hovedredningssentralen, Den Norske Turistforening (DNT), som drifter hytta på Nørdstedalseter, og de som driver Sognefjellshytta, har politiet besluttet å iverksette en leteaksjon.

– Ifølge DNT begynte mannen å gå i går, og så har han da ikke kommet frem til Sognefjellshytta. Vi har forsøkt å nå ham på telefon, men det er dårlig mobildekning i området, sier operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder i Innlandet politidistrikt til NTB.

Han legger til at de har varslet Røde Kors og Norske redningshunder, og at et turfølge skal gå samme vei som den savnede og se etter ham.

– Vi vil vurdere om det skal settes inn helikopter i ettermiddag, sier Bernhoft von Obstfelder.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Tom barnevogn påkjørt av tog på Oslo S

  En barnevogn ble lørdag ettermiddag påkjørt av et tog på Oslo Sentralstasjon. Politiet bekrefter at det ikke var barn i vognen.

  – Det som skjedde var at vognen trillet ut i sporet da mor holdt barnet, forteller operasjonsleder Tor Grøttum ved Oslo politidistrikt.

  Han sier at togføreren hadde sett at vognen var tom da påkjørselen skjedde.

  – Det viktigste er at det ikke var noe barn i vognen, slår han fast.

 • av NTB
  DEL
  Svensk UD: Tidligere tolker evakuert fra Afghanistan
  Utenriksminister Ann Linde bekrefter at en gruppe afghanere med svensk tilknytning er evakuert fra sitt hjemland, der Taliban nå har makten. Arkivfoto: Anders Wiklund/TT / NTB
  Utenriksminister Ann Linde bekrefter at en gruppe afghanere med svensk tilknytning er evakuert fra sitt hjemland, der Taliban nå har makten. Arkivfoto: Anders Wiklund/TT / NTB

  Det er lørdag gjennomført en evakuering av personer fra Afghanistan med kobling til Sverige, opplyser det svenske utenriksdepartementet.

  Det dreier seg om personer som har jobbet for det svenske forsvaret i Afghanistan.

  – En gruppe afghanske statsborgere med tilknytning til Sverige, deriblant tidligere forsvarsansatte, inkludert tolker, er nå evakuert fra Afghanistan, opplyser utenriksminister Ann Linde til nyhetsbyrået TT lørdag.

  – Gruppen har ennå ikke ankommet Sverige. Av sikkerhetshensyn gir vi ingen detaljer om hvordan dette arbeidet pågår. Vi jobber for å hjelpe flere lignende grupper med tilknytning til Sverige med å ta seg ut av Afghanistan, tilføyer hun.

  Utenriksdepartementet vil ikke si hvor mange mennesker som er evakuert i denne omgang.

  Sverige avsluttet 27. august den umiddelbare evakueringsinnsatsen etter Talibans maktovertakelse. Da hadde svenskene lyktes med å få ut 1.100 personer, blant dem svensk ambassadepersonell, alle lokalt ansatte på ambassaden, vakter, deres familier og et antall afghanske kvinnerettsaktivister, samt journalister.

  Den største gruppen blant de evakuerte var drøyt 600 utsatte personer som har fått status som kvoteflyktninger, hvorav de fleste er kvinner og barn.

  Svensk UD har fått en liste fra forsvaret over tidligere lokalt ansatte. De er blant annet tolker som hjalp svenske soldater i Afghanistan fram til 2014. Bare et fåtall av de 300 personene på listen var blitt evakuert, men utenriksdepartementet har ikke villet bekrefte hvor mange.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne påkjørt i fotgjengerfelt

  En kvinne i 50-årene ble kjørt til sykehus etter å ha blitt påkjørt i et fotgjengerfelt i Holmestrand lørdag. Skadeomfanget er ukjent.

  – Fører av bilen er en mann i 60-årene. Han er avhørt og har fått førerkortet beslaglagt. Politiet oppretter sak, sier operasjonsleder Anne Meyer i Øst politidistrikt til NTB.

  Kvinnen var ikke bevisstløs da hun ble fraktet til sykehus. Ulykken skjedde i Gurannveien et stykke vest for Holmestrand sentrum.

 • av NTB
  DEL
  Tiltalt for smugling av over 20 tonn alkohol

  En polsk trailersjåfør må møte i retten etter å ha blitt stanset med 19.007 liter øl og 1.756 liter brennevin ved Svinesund i juli.

  Den samlede avgiftsunndragelsen utgjorde snaut 1,9 millioner kroner, ifølge tiltalen.

  Mannen ble stanset natt til mandag 19. juli etter å ha krysset grensen fra Sverige ved Svinesund.

  Saken kommer opp for Søndre Østfold tingrett i Halden 14. desember.

 • av NTB
  DEL
  Uvaksinerte fyller sykehusene i Ukraina
  En lege på intensivavdelingen på sykehuset i Rivne snakker med en pasient med covid-19. Foto: Evgenij Maloletka / AP / NTB
  En lege på intensivavdelingen på sykehuset i Rivne snakker med en pasient med covid-19. Foto: Evgenij Maloletka / AP / NTB

  Ukraina har aldri tidligere hatt så mange dødsfall knyttet til koronaviruset som nå. Smittetallene er også rekordhøye.

  Koronapandemien er en stadig større utfordring for et land der kun 15 prosent av befolkningen er fullvaksinert. Armenia er det eneste europeiske landet der vaksinasjonsgraden er lavere.

  Denne uken er det blitt registrert rekordhøye smittetall og dødsfall fire dager på rad.

  Fredag ble det meldt om 614 dødsfall og 23.785 smittetilfeller i løpet av 24 timer.

  Samme dag ble skolene i hovedstaden Kiev og andre områder med mye smitte stengt, og de to neste ukene må skoleelevene holde seg hjemme.

  Ukrainere kan velge mellom en rekke vaksiner: Pfizer, Moderna, Astra Zeneca og Sinovac, men mange har likevel latt være å vaksinere seg.

  Landet har 41 millioner innbyggere og har til nå registrert 2,7 millioner smittetilfeller og 63.000 koronarelaterte dødsfall.

  Torsdag innførte myndighetene en rekke restriksjoner, blant annet må alle som skal reise med fly, bu.

  Pasienter med koronavirus på sykehuset i byen Rivne i Ukraina. Foto: Evgenij Maloletka / AP / NTB
  Pasienter med koronavirus på sykehuset i byen Rivne i Ukraina. Foto: Evgenij Maloletka / AP / NTB
 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Lange køer etter kollisjon på E18 inn mot Oslo

  Det er lange køer etter en kjedekollisjon som involverer fire biler på E18 inngående mot Oslo. Hendelsen skjedde ved Strand i Bærum, opplyser politiet klokken 13.30.

  Det er ingen personskade, men hendelsen fører til lange køer i området.

 • av NTB
  DEL
  19-åring tiltalt for skyting og bilbrann
  Politiet på Olaf Ryes plass etter skytingen.
Foto: Torstein Bøe / NTB
  Politiet på Olaf Ryes plass etter skytingen. Foto: Torstein Bøe / NTB

  En 19-åring er tiltalt for skyting på Grünerløkka i Oslo i mai. Samme helg skal han ha tent på en bil som ble totalskadet.

  Ifølge tiltalen fyrte mannen flere skudd på Olaf Ryes plass fredag 14. mai. Ingen personer skal ha blitt skutt etter, og skytingen skal angivelig ha skjedd opp i luften fra en bil.

  Etter hendelsen informerte politiet at de har sikret tre tomhylser som lå på stedet da de ankom.

  Natt til søndag skal mannen ha tent på en bil i Osterhaus' gate som ble totalskadet.

  Oslo tingrett behandler saken fra 10. til 12. januar.

  Det ble avfyrt skudd på Olaf Ryes plass på Grünerløkka fredag 14. mai. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Det ble avfyrt skudd på Olaf Ryes plass på Grünerløkka fredag 14. mai. Foto: Torstein Bøe / NTB
 • av NTB
  DEL
  Rekordmange koronadødsfall i Russland
  En gravlund for mennesker som har dødd av covid-19, utenfor Moskva. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB
  En gravlund for mennesker som har dødd av covid-19, utenfor Moskva. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB

  Russland har det siste døgnet registrert 1.075 koronarelaterte dødsfall, noe som er ny rekord i landet.

  Lørdagens statistikk viste også at det er registrert 37.678 nye smittetilfeller mellom fredag og lørdag.

  Russland er det landet i Europa som nå er hardest rammet av koronapandemien, noe som knyttes til at andelen som er vaksinert, er svært lav sammenlignet med en rekke andre europeiske land. Kun 36 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

  Fra neste uke må russerne belage seg på nye restriksjoner. Mellom 28. oktober og 7. november blir alle virksomheter som ikke er strengt nødvendige, stengt ned.

 • av NTB
  DEL
  Biden utsetter frislipp av Kennedy-dokumenter
  USAs president Joe Biden. Foto: Evan Vucci, File / AP / NTB
  USAs president Joe Biden. Foto: Evan Vucci, File / AP / NTB

  USAs president Joe Biden har besluttet å utsette nedgraderingen av hemmelighetsstemplede dokumenter knyttet til drapet på president John F. Kennedy.

  Dokumentene som fortsatt er hemmeligstemplet, skal holdes helt unna offentligheten frem til 15. desember neste år, opplyser Det hvite hus lørdag. Da vil det ha gått nesten 60 år siden Kennedy ble skutt og drept i Dallas i Texas i 1963. Ifølge Det hvite hus trenger det nasjonale arkivet mer tid for å se hva som fines.

  I 2018 friga tidligere president Donald Trump flere tusen hemmelige filer om likvideringen, mens andre ble holdt tilbake av sikkerhetsgrunner.

  Ifølge Biden er det nødvendig å beskytte mot det som kan skade det militære forsvaret, etterretningsoperasjoner, politiarbeid og gjennomføringen av utenrikspolitiske relasjoner.

  Det veier ifølge president tyngre enn offentlighetens interesse i å få dokumentene nedgradert umiddelbart.

  – Drapet på den 46 år gamle president var en dyp nasjonal tragedie som fortsatt gir gjenklang i amerikansk historie, og i minnene til å mange amerikaneren som levde på den forferdelige dagen, sier Biden.

  En ti måneder lang etterforskning konkluderte med at Lee Harvey Oswald var alene om drapet da han skjøt mot Kennedys bilkortesje.

  Men etterforskningen er blitt kritisert for å være ufullstendig.

 • av NTB
  DEL
  Vitner bes melde seg etter dødsulykke

  Politiet oppfordrer vitner til å melde seg etter at MC-fører døde i en trafikkulykke i Sandnes sent fredag kveld.

  – Vi vet ennå ikke hvor motorsykkelen kom kjørende ifra, inn i Vatnekrossen. Vi ønsker at vitner som har sett motorsykkelen før ulykken, tar kontakt med oss, sier etterforskningsleder Arne Sindre Gilje til Aftenbladet.

  Vitner kan ringe 51 89 90 00.

  Motorsyklisten i 30-årene mistet livet etter en kollisjon med en bil rett sør for Austrått-tunnelen på fylkesvei 516. Bilføreren slapp fra ulykken uten fysiske skader.

  Ifølge Gilje tyder alt på at bilen og motorsykkelen kjørte i samme retning. Bilføreren er ikke siktet og har ikke fått førerkortet beslaglagt.

  – Vi har en formening om årsaken til ulykken, men den går vi ikke ut med ennå. Slik det ser ut nå, er ikke bilføreren å bebreide, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Mann pågrepet for seksuell handling med barn

  En ung mann er pågrepet og siktet for seksuell handling med barn under 16 år på en fest.

  Mannen i starten av 20-årene ble pågrepet natt til lørdag, opplyser vakthavende politijurist Eli Andrea Skaar i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

  Hverken mannen eller den fornærmede er foreløpig avhørt. Ifølge Skaar skjedde hendelsen på en fest.

  Mannen er siktet etter straffeloven paragraf 304, som har en strafferamme på tre års fengsel.

 • av NTB
  DEL
  Ber Politi-Norge om hjelp om identitetsmisbruk i Lørenskog-saken
  Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i snart tre år. Hun forsvant fra hjemmet sitt på Fjellhamar i Lørenskog 31. oktober 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet i snart tre år. Hun forsvant fra hjemmet sitt på Fjellhamar i Lørenskog 31. oktober 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Den eller de som står bak Anne-Elisabeth Hagens forsvinning, har misbrukt identiteten til en sørlending. Kripos tror identiteten er brukt i flere straffesaker.

  Mannens identitet er brukt av skaperen eller skaperne av det kompliserte kommunikasjonsoppsettet i trusselbrevet Tom Hagen (71) sier han fant. Mannens pass var stjålet og solgt på det mørke nettet, skriver TV 2.

  Politiet håper den stjålne identiteten kan oppklare saken. Nylig sendte Kripos ut et internt stikkbrev til politidistriktene.

  – Etterforskningen har avdekket at identiteten har vært til salgs på det mørke nettet og også blitt benyttet i andre straffesaker. Vi har store utfordringer med å identifisere alle straffesaker hvor identiteten er blitt brukt og ber derfor alle kolleger som har hatt saker som omhandler kjøp av ID-er eller ID-pakker på ulike plattformer om å sjekke om identiteten gjenfinnes i deres sak eller videreformidle informasjon om den konkrete saken til undertegnede, skriver politiførstebetjenten i Kripos.

  Hverken Kripos eller Øst politidistrikt svarer på TV 2s spørsmål om hvorfor stikkbrevet ble sendt ut først nå, om hvor mange straffesaker identiteten er benyttet i, og om de har fått noen svar fra sine kolleger.

  Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog 31. oktober 2018. Tom Hagen er fremdeles siktet for drap eller medvirkning til drap. I tillegg er en mann i 30-årene siktet for medvirkning til bortføring.

 • av NTB
  DEL
  37 nye koronasmittede i Tromsø

  Det er registrert 37 nye smittetilfeller med korona i Tromsø siste døgn.

  Det er tolv færre enn dagen før. Totalt er 113 personer isolert som følge av korona i kommunen, mens 20 er innlagt med koronarelatert sykdom ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

  Smittevernoverlege Trond Brattland forteller til iTromsø at det er flest uvaksinerte som smittes.

  – Tall fra forrige uke viser smitte i alle aldersgrupper, og det er ennå en overvekt av uvaksinerte som smittes. Nå er andelen uvaksinerte ganske liten, som igjen utgjør en forholdsmessig stor andel av de smittede, sier Brattland.

 • av NTB
  DEL
  Listhaug: Politikk handler om mer enn klima
  Sylvi Listhaug (Frp) under åpningen av Stortinget 1. oktober. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
  Sylvi Listhaug (Frp) under åpningen av Stortinget 1. oktober. Foto: Ole Berg Rusten / NTB

  Det finnes politiske utfordringer som ikke handler om klima, understreker Frp-leder Sylvi Listhaug.

  – Mens de andre partiene store sett bare er opptatt av klima morgen, middag og kveld, dør og lider mennesker i Norge fordi Norge ikke har råd til å ta i bruk de nyeste og beste medisinene og behandlingsmetodene, sa Listhaug i sin første tale til partiets sentralstyre etter valget.

  – Valgkampen handlet også først og fremst om klima. Pensjonistene ble knapt nevnt med et ord, fremholdt Frp-lederen.

  De neste fire årene skal Frp være det ledende opposisjonspartiet, fastslår Listhaug.

  – Vi skal være en tydelig røst mot den ensrettingen og troen på at staten og det offentlige er det eneste saliggjørende som gjennomsyrer Hurdalsplattformen, sier hun.

  – Mens mediene og politikerne snakker og skriver side opp og side ned om klima, opplever mange innbyggere i Norge å bli sviktet når de trenger hjelp fra fellesskapet som mest. Ordninger og systemer fungerer ikke. Dette skal Frp ta tak i, lover Listhaug.

 • av NTB
  DEL
  To av tre svenske IS-kvinner sluppet fri
  De tre kvinnene ankommer Sverige sammen med åtte barn torsdag. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN / NTB
  De tre kvinnene ankommer Sverige sammen med åtte barn torsdag. Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN / NTB

  To av de tre svenske kvinnene som mistenkes for krigsforbrytelser etter å ha kommet hjem fra Syria, er løslatt, opplyser svensk påtalemyndighet.

  Etterforskningen fortsetter mot alle tre, men ifølge påtalemyndigheten finnes det ikke lenger grunn til å opprettholde frihetsberøvelsen for to av dem.

  Innen klokka 12 søndag skal påtalemyndigheten avgjøre om den tredje kvinnen skal begjæres varetektsfengslet.

  En av kvinnene har nektet straffskyld under politiavhør, opplyser forsvareren Björn Hurtig til P4 Göteborg. Hun er i 30-årsalderen og hjemmehørende i Göteborg.

  De to andre kvinnene er ifølge Göteborgs-Posten 25 og 27 år gamle og fra Stockholm. Begge innvandret til Sverige fra Somalia på 2000-tallet. Ifølge avisen er det disse som er løslatt.

  De tre kvinnene har sittet fangeleiren al-Roj i de kurdiskstyrte områdene nord i Syria.

  Etter å ha blitt utvist til Sverige landet de torsdag ettermiddag på Arlanda utenfor Stockholm sammen med åtte barn. Barna er blitt tatt hånd om av barnevernet.

  To av barna er ifølge utenriksminister Ann Linde foreldreløse.

 • av NTB
  DEL
  Ennå ingen pågrepet etter drapet på svensk rapartist
  Blomster og lys på stedet der den svenske rapperen Einár ble skutt og drept torsdag kveld. Foto: Christine Olsson / TT via AP / NTB
  Blomster og lys på stedet der den svenske rapperen Einár ble skutt og drept torsdag kveld. Foto: Christine Olsson / TT via AP / NTB

  Svensk politi har ennå ikke lyktes å pågripe noen for drapet på rapartisten Nils Grönberg, kjent under artistnavnet Einár.

  19-åringen ble torsdag kveld skutt og drept i et boligområde i Hammarby sjöstad sør i Stockholm. Han skal ha blitt truffet i både hodet og brystet, og skuddene skal ha blitt avfyrt på halvannen meters hold.

  – Vi jobber med saken, men det er ikke noe nytt å si akkurat nå, sa politiets pressetalsperson Anna Westberg lørdag morgen.

  Politiet har tidligere oppgitt at de antar drapet er koblet til gjengkriminalitet. Grönberg har i flere år hatt omgang med kriminelle gjenger. Han har vært innblandet i flere saker, både som offer og gjerningsmann.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Du er bedre beskyttet med Moderna enn Pfizer
  Geir Bukholm leder vaksineprogrammet i FHI. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Geir Bukholm leder vaksineprogrammet i FHI. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Møter du på koronaviruset, har du større risiko for å bli syk hvis du har fått Pfizer-vaksinen istedenfor Moderna-vaksinen.

  – Du er bedre beskyttet med Moderna enn Pfizer, særlig mot delta-varianten. Det vil si at de som er vaksinert med Pfizer, har større sannsynlighet for å bli smittet og få mild sykdom, sier vaksinesjef Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet til VG.

  En mulig forklaring er at én dose med Moderna-vaksine inneholder 100 milligram RNA-virkestoff, mens Pfizer har 30 milligram. Virkestoffet får kroppen til å produsere antistoffer som beskytter mot koronaviruset og hindrer det i å få feste i kroppen.

  Drøyt 6,15 millioner Pfizer-doser og 1,78 millioner Moderna-doser er gitt i Norge.

  Risikoen for å bli smittet er allikevel langt lavere for vaksinerte enn uvaksinerte. Det samme gjelder risikoen for alvorlig sykdom.

 • av NTB
  DEL
  Bronsevinner fra Ecuador skutt og drept

  Alex Quiñónez fra Ecuador, som løp inn til VM-bronse på 200 meter i 2019, ble funnet skutt og drept i hjemlandet.

  Det melder flere medier lørdag, blant annet avisen El Universo i Ecuador. NRK har også omtalt saken.

  Quiñonez og en annen person ha blitt skutt og drept fredag kveld lokal tid. Ifølge vitner skal gjerningsmennene ha hatt på seg uniformer som ligner på hva det nasjonale politiet har på seg.

  Like før sommerens OL i Tokyo, ble den 32 år gamle sprinteren utestengt i tolv måneder for brudd på dopingbestemmelsene, ettersom han uteble fra flere dopingprøver.

 • av NTB
  DEL
  Bedrageritiltalt Ap-politiker: – Jeg har dummet meg ut
  Hege Haukeland Liadal (Ap) fra Haugesund satt på Stortinget fra 2013 til 2021. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
  Hege Haukeland Liadal (Ap) fra Haugesund satt på Stortinget fra 2013 til 2021. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

  Snart starter rettssaken mot Ap-politiker Hege Haukeland Liadal (Ap) som er tiltalt for grovt bedrageri. Hun innrømmer at hun har gjort feil og dummet seg ut.

  Den tidligere stortingsrepresentanten er tiltalt for å ha levert falske reiseregninger til Stortinget fra høsten 2016 til høsten 2018. Rettssaken starter i Oslo tingrett tirsdag 2. november.

  Stortinget anmeldte Liadal til politiet i april 2019. Dette skjedde etter at Aftenposten avslørte at hun gjennom flere år hadde levert falske reiseregninger til Stortinget, fått dekket reiser av privat karakter og blåst opp avstander i kjøregodtgjørelseskrav.

  – Jeg har gjort feil. Dummet meg ut. Jeg er ikke enig i alle feilene. Men det er jeg som har vært dum, og det er ingen andre å klandre enn meg selv. Jeg bærer ikke nag til noen andre, og det er jeg som eventuelt må stå til rette for feilene, sier Liadal til Haugesunds Avis.

  Ap-politikeren er tydelig på at hun mener aldri å bevisst ha forsøkt å berike seg selv.

  – Det er ikke gjort noe galt med vilje fra min side, sier Lidal og forklarer at feil er gjort fordi hun ikke har vært nøyaktig nok.

  Ifølge tiltalen gjelder saken et beløp på drøyt 150.000 kroner.

  Liadal har erkjent straffskyld for grovt uaktsomt bedrageri, men ikke grovt forsettlig bedrageri.

  Rettssaken avsluttes etter planen 15. desember.

  Les mer om saken her.

 • av NTB
  DEL
  Tenåring ranet av fire personer i Porsgrunn

  En tenåring ble ranet av fire personer i Porsgrunn sentrum sent fredag kveld. Tre av dem er pågrepet.

  Det ble brukt et våpen under ranet, men offeret er ikke fysisk skadet, opplyser operasjonsleder Anne Meyer i Sørøst politidistrikt til NTB.

  – Tre personer er pågrepet, og vi vet hvem som er den fjerde personen, sier Meyer.

  En mobiltelefon og muligens et bankkort ble fratatt offeret, som er i tenårene. Gjerningspersonene er i tenårene og 20-årene.

  Politiet ble varslet om hendelsen klokken 00.03 natt til lørdag.