Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Levninger funnet etter boligbrann i Trysil
02. august kl 15:27av NTB
DEL

Det er funnet levninger etter en person i et hus i Trysil som brant mandag morgen. En kvinne er savnet etter brannen.

Politiet sier til NTB at det er for tidlig å slå fast at det er den savnede kvinnen som er funnet.

– Det som skjer nå, er at vi vil foreta en obduksjon av disse levningene for å kunne fastslå hvem vi har funnet, sier tjenesteenhetsleder Søndre Grønstad i Trysil til NTB.

Han sier krimteknikere vil jobbe på stedet utover dagen.

Eneboligen, som var fullstendig overtent da nødetatene ankom stedet mandag morgen, ble totalskadet i brannen. Kvinnen som er bosatt på stedet, er savnet, opplyser Innlandet politidistrikt. De pårørende er varslet.

Bolighuset ligger i Elvdalsvegen i Trysil kommune, sørøst for Innbygda. Politiet fikk melding om at huset var overtent rett før klokken 7 mandag morgen. To timer senere var brannen under kontroll, og det var ikke fare for spredning.

– Det er iverksatt etterforskning i saken, og det jobbes med å finne årsaken til brannen, sier Grønstad i en pressemelding.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  WHO og Taliban enige om poliovaksinering
  En afghansk gutt får poliovaksine i Kabul i juni. Nå starter en ny kampanje med støtte fra Taliban. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
  En afghansk gutt får poliovaksine i Kabul i juni. Nå starter en ny kampanje med støtte fra Taliban. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

  Verdens helseorganisasjon (WHO) og Taliban er enige om en landsomfattende kampanje for å vaksinere barn under fem år mot polio i Afghanistan.

  I de siste tre årene har Taliban nektet FN-organisasjoner å drive vaksinering i deler av Afghanistan som de kontrollerte, av frykt for spionasje. Dermed har 3,3 millioner barn ikke blitt vaksinert.

  Den nye innstillingen kan være motivert av et ønske om å vise at de kan samarbeide med internasjonale organisasjoner og bli anerkjent av resten av verden.

  Afghanistan og nabolandet Pakistan er nå de eneste landene i verden der polio fortsatt er endemisk.

  Den nye vaksineringskampanjen i Afghanistan starter ifølge WHO 8. november, og i desember koordineres den med en lignende kampanje i Pakistan.

  Målet er å vaksinere 10 millioner barn under fem år, inkludert de 3,3 millionene som ikke kunne nås de siste tre årene.

 • av NTB
  DEL
  Ingen alvorlig skadet i flyulykke i Texas

  Alle kom seg ut da et passasjerfly styrtet under avgang og tok fyr i Houston i Texas tirsdag.

  TV-bilder viser det brennende flyet noen hundre meter fra enden av rullebanen.

  Det er ikke klart om MD-87-flyet med 21 personer om bord kjørte rett av rullebanen eller styrtet etter å ha kommet opp i luften.

  Ingen kom alvorlig til skade, men to personer ble sendt til sykehus med smerter i ryggen. Flyet tilhører selskapet Flair Builders og var på vei til Boston.

 • av NTB
  DEL
  To døde, mange pågrepet etter protest i Chile
  Politiet forsøker å arrestere folk som plyndrer et supermarked i Santiago, men de viktigste demonstrasjonene gikk fredelig for seg. Foto: Luis Hidalgo / AP / NTB
  Politiet forsøker å arrestere folk som plyndrer et supermarked i Santiago, men de viktigste demonstrasjonene gikk fredelig for seg. Foto: Luis Hidalgo / AP / NTB

  To mennesker er døde, 56 skadet og 450 arrestert etter demonstrasjoner i Chile.

  Demonstrasjonene over hele landet ble arrangert for å markere protestene i oktober 2019 som utløste politiske endringer og en prosess for å lage en ny grunnlov.

  De fleste av demonstrasjonene fant sted i Santiago, der noen demonstranter satte opp veisperringer og angrep politistasjoner.

  Men hoveddemonstrasjonen på Plaza Italia, der 10.000 mennesker var samlet, gikk fredelig for seg. De krevde blant annet gratis helsetjenester, bedre skoler og høyere pensjoner.

  Protestene som startet for to år siden, fortsatte helt til koronapandemien satte en stopp for dem, og president Sebastián Piñera ble utsatt for sterk kritikk for politiets brutale reaksjon.

  Demonstrasjonene konkluderte blant annet med at det ble valgt en grunnlovsgivende forsamling til å skifte ut den gamle fra diktaturet til Augusto Pinochet.

 • av NTB
  DEL
  Vika-siktet varetektsfengslet i fire uker
  Det var her, i parkeringshuset til venstre, at en mann ble skutt lørdag 2. oktober. Mannen ble alvorlig skadd. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB
  Det var her, i parkeringshuset til venstre, at en mann ble skutt lørdag 2. oktober. Mannen ble alvorlig skadd. Arkivfoto: Torstein Bøe / NTB

  En mann som var etterlyst i forbindelse med skytingen i Vika i Oslo tidligere denne måneden er varetektsfengslet i fire uker. Han nekter straffskyld.

  Mannen er en av tre personer som er siktet for medvirkning til drapsforsøk etter at en mann ble skutt i Vika i Oslo lørdag 2. oktober.

  Tirsdag ble han varetektsfengslet i fire uker, etter å ha blitt pågrepet da han selv meldte seg for politiet, skriver Avisa Oslo. Han har vært etterlyst internasjonalt.

  – Politiet var kjent med at han hadde oppholdt seg i Pakistan. Politiet var orientert om at han skulle ankomme Norge søndag ettermiddag, skriver Oslo-politiet i en pressemelding.

  – Han ble kjent med at politiet ville snakke med ham, så han meldte seg og har frivillig kommet tilbake til Norge, sier Dietrichson.

  Mannen erkjenner ikke straffskyld.

  Du kan lese mer om saken her: Mann i 20-årene ble alvorlig skadet etter å ha blitt skutt – etterforskes som drapsforsøk

 • av NTB
  DEL
  Taliban-minister hyller selvmordsbombere

  En ledende figur i Taliban hyllet selvmordsbombere under et arrangement i Kabul for familiene til dem han kalte martyrer.

  Innenriksminister i Afghanistan Sirajuddin Haqqani, som er etterlyst og står på USAs terrorliste, møtte de pårørende på et luksushotell i Kabul mandag.

  Sosiale medier som støtter Taliban, viste bilder av Haqqani mens han ba sammen med familiene i en ballsal i Intercontinental hotell og lovet dem 125 dollar og en tomt.

  – Haqqani hyllet jihad og martyrenes oppofrelser, melder Afghanistans statlige kringkasting RTA. Han kalte dem helter for islam og landet.

  I januar 2018 ble Intercontinental Hotel angrepet av Taliban-krigere som åpnet ild mot gjestene og tok mange gisler.

 • av NTB
  DEL
  Historisk samedokument har funnet veien hjem
  Riksarkivar Inga Bolstad (t.v.) og Kong Harald ankommer seremonien hvor dokumentet Lappekodisillen overførers til Samisk arkiv i Kautokeino tirsdag kveld.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Riksarkivar Inga Bolstad (t.v.) og Kong Harald ankommer seremonien hvor dokumentet Lappekodisillen overførers til Samisk arkiv i Kautokeino tirsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Etter 270 år har samenes viktigste dokument endelig kommet hjem til Sápmi. – En stor dag for samene, sier kong Harald.

  Tirsdag deltok han på en seremoni i Kautokeino hvor det historiske dokumentet Lappekodisillen ble overført fra riksarkivet til Samisk Arkiv.

  Dokumentet ble undertegnet i 1751 av Danmark-Norge og Sverige, og har vært avgjørende for å fastsette samers rettigheter. Høyesterett har slått fast at det fortsatt gjelder i dag, og det sikrer blant annet at samer kan flytte reinsdyr over landegrensene.

  – Først lå dokumentet i København i nesten 100 år, før det fant veien til Arkivverket i Norge. Først lå kodisillen på Akershus slott, deretter i stortingsbygningen. Den var en tur innom den ærverdige bankplassen, før den havnet hos riksarkivet ved Sognsvann, sa direktør i Arkivverket Inga Bolstad.

  Nå er det altså på plass i Kautokeino.

  Det var statssekretær Gry Haugsbakken (Ap) som overleverte dokumentet til sametingspresident Aili Keskitalo (NSR).

 • av NTB
  DEL
  45 personer evakuert etter brann på jernstøperi i Stange

  Totalt 45 personer ble evakuert etter at et jernstøperi begynte å brenne i Stange kommune i Innlandet tirsdag kveld.

  – Det er ikke meldt om personskader. Samtidig er det mye røyk inne i lokalene, opplyser Innlandet politidistrikt på Twitter.

  Politiet fikk melding om brannen i 17.30-tiden.

  – Det er mulig at det har brent i noe gummi, sier operasjonsleder Kjartan Waage i Innlandet politidistrikt til VG.

 • av NTB
  DEL
  Nøkkelvitner avhørt etter Kongsberg-drapene
  Politiinspektør Per Thomas Omholt opplyser at politiet må ta en vurdering på om de to personene som ble avhørt tirsdag, er fornærmet i saken. Så langt har de status som vitner. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Politiinspektør Per Thomas Omholt opplyser at politiet må ta en vurdering på om de to personene som ble avhørt tirsdag, er fornærmet i saken. Så langt har de status som vitner. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Politiet har tirsdag avhørt to nøkkelvitner de manglet etter Kongsberg-drapene. De vil ikke gå inn på hva vitnene har forklart.

  – Vi må ta en vurdering på om de er fornærmet i saken, men så langt har de status som vitner i saken, sier politiinspektør Per Thomas Omholt til TV 2.

  Begge personene befant seg på eller ved Coop Extra-butikken i Kongsberg sentrum, der drapssiktede Espen Andersen Bråthen skjøt med pil og bue på folk. Politiet opplyste mandag at disse to ikke var avhørt ennå.

  Politiet opplyser også at Bråthens foreldre er avhørt i forbindelse med kartleggingen av siktedes livshistorie. På spørsmål om hvordan foreldrene har det, svarer Omholt at de er i en «forferdelig situasjon».

  I tillegg til de fem personene som ble drept, er tre personer fysisk skadet etter hendelsen som fant sted onsdag 13. oktober.

  – I tillegg kommer et tosifret antall forsøkshandlinger som kan gjelde drapsforsøk, kroppsskade eller andre typer trusler. Vi må vurdere hva de ulike er utsatt for, sier Omholt.

 • av NTB
  DEL
  En mann i 60-årene omkom i utforkjøring i Elverum

  En bil kjørte av veien ved Sørskogbygda i Elverum tirsdag ettermiddag. Føreren av bilen omkom på stedet.

  En mann i 60-årene døde i en trafikkulykke ved Sørskogbygda i Elverum tirsdag ettermiddag. Bilen kjørte av veien, skriver politiet på Twitter.

  Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent, men kjøreforholdene var utfordrende, sier operasjonsleder i Innlandet politidistrikt Kjartan Waage til NTB.

  – Det var svært glatt på stedet med mye sørpe på veien. Bilen har sklidd av veien og kjørt i grøften, der har den snurret rundt, sier Waage. Politiet opplyser at pårørende er varslet.

 • av NTB
  DEL
  Cuba kritiseres for vilkårlige pågripelser

  Human Rights Watch kritiserer Cuba for vilkårlige pågripelser og rettssaker etter de omfattende demonstrasjonene i sommer.

  11. juli i år sluttet tusener av cubanere seg uventet til spontane demonstrasjoner i rundt 50 byer over hele landet mot vanskelige leverkår og politisk undertrykking.

  Så store demonstrasjoner hadde ikke funnet sted på Cuba siden revolusjonen i 1959. Minst en person døde og flere ble skadet da politiet slo hardt ned på demonstrantene.

  Siden er mange arrestert, og det er gjennomført en lang rekke farseaktige rettssaker. Human Rights Watch viser til brudd på menneskerettighetene til minst 130 personer.

  Noen av de pågrepne er nektet søvn eller slått, mens andre er truet med gjengjeldelse mot familien.

  Juan Pappier i Human Rights Watch sier at målet for myndighetene er å gjøre frykten for å demonstrere større enn desperasjonen folk føler.

 • av NTB
  DEL
  Dykker fant 900 år gammelt sverd ved kysten av Israel
  Et sverd med en lengde på én meter ble funnet ved kysten av Israel i helgen. Leder Jacob Sharvit i senteret for marin arkeologi holder sverdet. Foto: AP / Ariel Schalit / NTB
  Et sverd med en lengde på én meter ble funnet ved kysten av Israel i helgen. Leder Jacob Sharvit i senteret for marin arkeologi holder sverdet. Foto: AP / Ariel Schalit / NTB
  Sverdet er tildekket av skjell. Foto: AP / Ariel Schalit / NTB
  Sverdet er tildekket av skjell. Foto: AP / Ariel Schalit / NTB

  En mann fra Israel fant et antikk sverd da han var på dykkertur i Middelhavet. Ifølge eksperter er sverdet 900 år gammelt og stammer fra korsfarerne.

  Funnet ble gjort i helgen, ved havnebyen Caesarea nord i Israel. Rundt 150 meter fra kysten på fem meter dypt vann fant mannen en rekke antikviteter, deriblant flere ankere og keramikk. Sverdet er rundt én meter langt og var tildekket av skjell, opplyser antikvitetsmyndigheter i Israel.

  Det antas å være rundt 900 år gammelt og skal nå undersøkes nærmere.

  Området fungerte i oldtiden som en trygg havn for skip, og det er gjort en rekke arkeologiske funn her. Enkelte av funnene er så gamle som 4.000 år.

 • av NTB
  DEL
  UiT utsatt for dataangrep

  Passordene til over 20 brukerkontoer er stjålet i et dataangrep mot Universitetet i Tromsø. Nå må alle studenter og ansatte bytte passord.

  – De berørte kontoene er deaktivert. Vi har ingen indikasjoner på at data er hentet ut. Men vi sørger nå for at alle passord blir skiftet, sier direktør Jørgen Fossland ved Universitetet i Tromsø til Nordlys.

  Dataangrepet som rammet Universitetet i Tromsø, ble oppdaget for noen dager siden. En ukjent aktør skal ha fått tilgang til passordene til drøyt 20 brukerkontoer.

  Nå blir alle ansatte og studenter bedt om å endre passord innen to dager.

 • av NTB
  DEL
  Johnson legger frem plan for grønn omstilling
  Den britiske statsministeren Boris Johnson legger fram en plan for grønn omstilling i Storbritannia. Foto: Yui Mok / PA via AP / NTB
  Den britiske statsministeren Boris Johnson legger fram en plan for grønn omstilling i Storbritannia. Foto: Yui Mok / PA via AP / NTB

  Storbritannias statsminister Boris Johnson la tirsdag frem en storstilt plan for grønn omstilling.

  I alle områder i den britiske økonomien, fra industri og transport til oppvarming av britiske hjem, skal det søkes alternativer til kull, olje, gass og bensin.

  Blant de mange målene i den 368 sider lange planen er å avvikle bruken av fossilt drivstoff i el-sektoren innen 2035. I fremtiden skal strømmen komme fra atomkraftverk, havvind og hydrogen.

  På en konferanse om den grønne omstillingen tirsdag ba Johnson også om store utenlandske investeringer til grønne prosjekter.

  Blant avtalene som er inngått, er et partnerskap med Bill Gates-stiftelsen til en verdi av 200 millioner pund for grønne investeringer i privatsektoren.

  Av konkrete tiltak i planen er subsidier til husholdninger til å bytte ut varmtvannsberedere som drives med gass, og milliarder til elbiler og ladestasjoner.

 • av NTB
  DEL
  Gifttiltalt kvinne etterlyses internasjonalt

  Politiet greier ikke å finne en kvinne som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe ektemannen sin med nervegift. Nå er hun etterlyst internasjonalt.

  Kvinnen er også tiltalt for grovt bedrageri på 1,1 millioner kroner, skriver NRK.

  Da kvinnen fortsatt var gift ble hennes mann akuttinnlagt elleve ganger i løpet av et år. Ved den siste innleggelsen ble det funnet spor av nervegiften akonitin i blodet hans. I slutten av juni ble kvinnen tiltalt for drapsforsøk med plantegiften.

  Kvinnen satt i varetekt fra juni til oktober 2020. I april i år melde hun flytting til en annen kommune i Trøndelag.

  Da politiet oppsøkte kvinnen i sommer for å informere henne om at hun var tiltalt for drapsforsøk, var hun ikke på den nye adressen.

  – Jeg har ikke hatt kontakt med henne siden før sommeren. Hun har fra første stund nektet for å ha noe med forgiftningene å gjøre, opplyser John Berg, som er den tiltaltes forsvarer.

  Etter planen skulle rettssaken opp i Trøndelag tingrett før jul.

 • av NTB
  DEL
  Mann feilaktig siktet for brannstiftelse

  Siktelsene mot en mann for flere påsatte branner i Rogaland er henlagt. Politiet innrømmer feil.

  I løpet av tre uker var det seks påsatte branner i Randaberg og Kvernevik i Rogaland. I juli ble en mann siktet for en av brannene, og i forrige uke sa politiet til Stavanger Aftenblad at siktelsen var utvidet til å gjelde to av dem.

  Tirsdag bekrefter imidlertid politiet at sakene er henlagt. Det var heller aldri snakk om en utvidet siktelse av mannen, ifølge NRK.

  Mannens forsvarer Anne Kroken sier til NRK at klienten hennes er lettet.

  – Han er glad. Han har hele tiden holdt fast ved at han var uskyldig.

  To av sakene er henlagt på grunn av bevisets stilling, mens de fem andre blir henlagt på grunn av ukjent gjerningsmann.

 • av NTB
  DEL
  Norge på 5. plass for verdens beste pensjonssystemer
  Norge klatrer til 5. plass på listen over verdens beste pensjonssystemer, men har et kjønnspensjonsgap på 27 prosent, ifølge en internasjonal indeks. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Norge klatrer til 5. plass på listen over verdens beste pensjonssystemer, men har et kjønnspensjonsgap på 27 prosent, ifølge en internasjonal indeks. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Norge klatrer til 5. plass på listen over verdens beste pensjonssystemer, men har et kjønnsgap i pensjon på 27 prosent, ifølge en global pensjonsindeks.

  Mercer CFA Institute Global Pension Index (MCGPI) plasserer nykommeren Island på toppen av listen og Norge altså på 5.-plass. Indeksen sammenligner 43 pensjonsinntektssystemer som dekker to tredjedeler av verdens befolkning.

  Islands pensjonsinntektssystem er kåret til verdens beste for første gang på den 13. årlige MCGPI. Nederland og Danmark er på henholdsvis andre- og tredjeplass.

  Hovedårsaken til Norges forbedring fra 71,2 poeng og 8.-plass i 2020 til 75,2 poeng og 5.-plass i 2021, er en økning i forventet netto pensjonsutbetaling (beregnet av OECD).

 • av NTB
  DEL
  Minst 41 døde i oversvømmelser i India
  En ovesvømmet parkeringsplass ved et turisthotell i Uttarakhand i India.
Foto: Mustafa Quraishi / AP / NTB
  En ovesvømmet parkeringsplass ved et turisthotell i Uttarakhand i India. Foto: Mustafa Quraishi / AP / NTB

  Minst 41 mennesker har mistet livet og mange er savnet etter at kraftig nedbør i flere dager utløste søleskred og styrtflom i Nord-India.

  Det skjer etter at myndighetene i Uttarakhand i Himalaya oppjusterte tallene på døde som følge av et søleskred tirsdag.

  35 mennesker er nå bekreftet omkommet i skredet, og fortsatt er mange savnet. Dagen før døde seks personer.

  Minst 13 av dem, fem fra samme familie, døde som følge av et voldsomt skybrudd som utløste et ras som begravde flere bygninger.

  Søleskred er et vanlig fenomen i det nordlige India, men ekspertene sier at de skjer oftere som følge av hyppigere og mer uforutsigbar nedbør og smeltende isbreer.

 • av NTB
  DEL
  Østre Toten kommune får gebyr på 4 millioner
  Datatilsynet ilegger Østre Toten kommune et overtredelsesgebyr på 4 millioner kroner etter dataangrepet kommunen ble utsatt for i januar i år. Foto: Mariam Butt / NTB
  Datatilsynet ilegger Østre Toten kommune et overtredelsesgebyr på 4 millioner kroner etter dataangrepet kommunen ble utsatt for i januar i år. Foto: Mariam Butt / NTB

  Datatilsynet ilegger Østre Toten kommune et overtredelsesgebyr på 4 millioner kroner etter dataangrepet kommunen ble utsatt for i januar i år.

  I vedtaket pålegges kommunen å etablere et styringssystem for informasjonssikkerhet og sikkerhet for personopplysninger, melder NRK.

  – Vi tar det foreløpige varselet til etterretning. I en så alvorlig sak som dette tar vi med oss at Datatilsynet er fornøyd med måten vi har håndtert dataangrepet på, blant annet at vi har gjort vårt ytterste for å gi god informasjon til innbyggerne, sier kommunedirektør Ole Magnus Stensrud i en pressemelding.

  I januar i år ble kommunen utsatt for et stort dataangrep. Noen hadde tatt seg inn bak brannmurene, slettet alle sikkerhetskopier og kryptert alle data.

 • av NTB
  DEL
  Jemens barn hardt rammet av krigen
  Over 100.000 mennesker er drept siden Saudi-Arabia og flere andre land gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen våren 2015, og mange av ofrene er barn. Foto: AP / NTB
  Over 100.000 mennesker er drept siden Saudi-Arabia og flere andre land gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen våren 2015, og mange av ofrene er barn. Foto: AP / NTB

  Minst 10.000 barn er drept eller såret siden Saudi-Arabia for sju år siden gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen, ifølge FNs barnefond (Unicef).

  – Jemen-konflikten har nådd en ny, skammelig milepæl: 10.000 barn er drept eller såret siden kampene startet i mars 2015. Det tilsvarer fire barn hver eneste dag, sier Unicefs talsmann James Elder.

  Statistikken inkluderer bare de barna Unicef kjenner skjebnen til, og det virkelige antallet ofre er langt høyere, sier han.

  Flere vil dø

  – Unicef trenger øyeblikkelig 2 milliarder kroner for kunne fortsette sitt livreddende arbeid til midten av 2022, sier Elder.

  – Dersom ikke det skjer, vil Unicef måtte trappe ned eller stanse helt avgjørende bistand til sårbare barn. Finansiering er helt avgjørende, sier han.

  – Det er ingen annen måte å si dette på: Uten mer internasjonal støtte vil flere barn i Jemen dø, understreker Elder.

  Fire kriser

  Unicef-talsmannen slår fast at den humanitære krisen i Jemen er verdens verste og konstaterer at det egentlig er snakk om fire katastrofale kriser: Den voldelige konflikten, økonomisk kollaps, mangel på systemer som kan sikre innbyggerne mat, og offentlige tjenester som helse og utdanning, samt at FNs hjelpearbeid er kritisk underfinansiert.

  – Fire av fem barn i Jemen trenger humanitær hjelp. Det er over elleve millioner barn, sier Elder.

  400.000 barn i landet lider alt av alvorlig og akutt underernæring, over to millioner barn går ikke på skole, og ytterligere fire millioner risikerer nå å lide samme skjebne, ifølge Unicef.

 • av NTB
  DEL
  Ytterligere 209 kulturansatte tas ut i streik fra 25. oktober

  Streiken i kultursektoren trappes opp. Nå tas ytterligere 209 kulturansatte ut i streik om partene ikke blir enige.

  Onsdag klokken 9.30 møtes partene i streiken hos Riksmekleren. Blir de ikke enige, trappes streiken opp fra 25. oktober.

  – Jeg registrerer at arbeidsgiverne mener vi må bevege oss. Det er ganske freidig. Er det noe vi har gjort, er det å komme arbeidsgiver i møte, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.