Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Hviterussisk journalist dømt for å ha fornærmet presidenten
02. august kl 19:38av NTB
DEL
Journalisten Sjarhej Hardzijevitsj er dømt til ett og et halvt års fengsel i Hviterussland for å ha fornærmet landets president Aleksandr Lukasjenko. Foto: Viasna / AP / NTB
Journalisten Sjarhej Hardzijevitsj er dømt til ett og et halvt års fengsel i Hviterussland for å ha fornærmet landets president Aleksandr Lukasjenko. Foto: Viasna / AP / NTB

En domstol i Hviterussland har dømt en journalist til ett og et halvt års fengsel etter å ha funnet ham skyldig i å ha fornærmet president Aleksandr Lukasjenko.

Ifølge det hviterussiske journalistforbundet ble 50 år gamle Sjarhej Hardzijevitsj også funnet skyldig i å ha baktalt politioffiserer.

I tillegg til fengselsstraffen ble han ilagt en bot på drøyt 14.000 kroner.

Hviterussland har slått hardt ned på uavhengige journalister og menneskerettsaktivister siden Aleksandr Lukasjenko i august i fjor ble gjenvalgt i et valg som blir sterkt kritisert av opposisjonen og omverdenen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Mor og barn til sykehus etter å ha blitt påkjørt i Lillestrøm

  En mor med barnevogn er påkjørt av en varebil i Lindeberg i Lillestrøm kommune. Begge er kjørt til sykehus, men barnet er trolig uskadet.

  Politiet mottok melding om ulykken kort tid etter klokken 15 tirsdag ettermiddag.

  – Det skal være snakk om moderate til alvorlige skader, men det er etter alle solemerker ikke kritisk, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NTB.

  Moren er en kvinne i 20-årene. Hun gikk med sine to barn, et spedbarn på under ett år og en treåring, da en varebil kjørte på henne. Begge barna kom fra ulykken tilsynelatende uskadet. Alle tre ble fraktet til sykehus, og barnefaren er på vei til sykehuset, opplyser Marstad.

  Sjåføren, en mann i 20-årene, har fått førerkortet midlertidig beslaglagt. Det var også vitner til ulykken som politiet vil snakke med.

 • av NTB
  DEL
  Støre møter Russlands utenriksminister

  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal tirsdag ettermiddag ha samtaler med statsminister Jonas Gahr Støre i Oslo.

  Møtet er en høflighetsvisitt og finner sted i regjeringens representasjonsanlegg, skriver Statsministerens kontor.

  Lavrov var mandag i Tromsø for å delta i toppmøte i Barentsrådet. Der møtte han blant annet utenriksminister Anniken Huitfeldt.

  Støre kjenner Lavrov godt fra sin tid som utenriksminister. I 2011 kom de frem til en avtale om en delelinje i Barentshavet som avsluttet en 40 år lang uenighet mellom landene. Lavrov har vært Russlands utenriksminister siden 2004.

 • av NTB
  DEL
  Suu Kyi vitnet for første gang i lukket rettssak
  Aung San Suu Kyi er tiltalt for oppvigleri. Tirsdag forklarte hun seg for første gang i saken. Hun risikerer flere tiårs fengsel. Foto: Wason Wanichakorn / AP Photo / NTB
  Aung San Suu Kyi er tiltalt for oppvigleri. Tirsdag forklarte hun seg for første gang i saken. Hun risikerer flere tiårs fengsel. Foto: Wason Wanichakorn / AP Photo / NTB

  Myanmars tidligere leder Aung San Suu Kyi er tiltalt for oppvigleri av juntaen som avsatte regjeringen hennes. Tirsdag forklarte hun seg for første gang.

  En kilde med kjennskap til saken opplyser til nyhetsbyrået AFP at Suu Kyi selv kom med en uttalelse i forbindelse med vitnemålet. Den tidligere statsministeren er tiltalt for oppvigleri i forbindelse med to uttalelser i februar. Da kritiserte hun kuppet i landet.

  Mediene får ikke være til stede under rettssaken som går i en spesialdomstol i hovedstaden Naypyidaw. Advokatene hennes får heller ikke snakke med mediene.

  Suu Kyi har nektet straffskyld. Hun risikerer flere tiårs fengsel hvis hun blir dømt.

  Det har vært store uroligheter i landet siden militærjuntaen tok makten i et kupp 1. februar i år.

 • av NTB
  DEL
  Over 15.000 koronadødsfall i Sverige

  Svenske myndigheter har tirsdag registrert ni nye koronadødsfall. Dermed har det samlede antall dødsfall som knyttes til covid-19 i Sverige, passert 15.000.

  Totalt er det registrert nær 1.170.000 smittede.

  Over 7,24 millioner svensker har fått minst én vaksinedose. I aldersgruppene over 16 år er dermed 84,8 prosent av befolkningen vaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Leteaksjonen i Kvam: Søker med drone
  Tre personer er savnet etter at en båt ble tatt av strømmen i elven ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Tre personer er savnet etter at en båt ble tatt av strømmen i elven ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Politiet sier det blir søkt etter de tre savnede i Kvam med drone med undervannskamera i elven i Tokagjelet og med drone fra luften i området ved Movatnet.

  Innsatsleder Svein Valland Laupsa sier på en pressekonferanse at det er gjort søkt etter de tre antatt omkomne oppe i elven ved Tokagjelet tidligere tirsdag.

  Det skjedde etter at det ble gjort observasjoner av gjenstander som knyttes opp mot hendelsen.

  – Dette arbeidet pågår fortsatt. Det er redningsmannskaper der nede nå. De har firt seg ned i elven med kranbil for å undersøke nærmere med undervannskamera, sier Laupsa.

  Mens dette arbeidet pågår, er hovedveien opp til Tokagjelet stengt.

  Mandag ble det søkt med helikopter i området over Movatnet, som er vanskelig tilgjengelig til fots.

  – Planen er i dag at vi skal gå i gang med dronesøk med mannskap fra Bergen brannvesen i dette området, sier Laupsa.

  Han sier også at et lokalt oppdrettsselskap har bidratt med en not som settes ut i elven for å fange opp gjenstander som kommer drivende ned i Movatnet.

  – Det skal også hindre at de savnede i verste fall havner ut i Hardangerfjorden, sier innsatslederen.

 • av NTB
  DEL
  Ba forsker endre på konklusjon i barnesmitte-rapport
  Infeksjonsmedisiner og forsker Nina Langeland ved Universitetet i Bergen fikk i januar en epost fra FHI-ansatte der de ba henne endre deler av konklusjonen i en rapport om barnesmitte. FHI har senere beklaget henvendelsen.
Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
  Infeksjonsmedisiner og forsker Nina Langeland ved Universitetet i Bergen fikk i januar en epost fra FHI-ansatte der de ba henne endre deler av konklusjonen i en rapport om barnesmitte. FHI har senere beklaget henvendelsen. Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

  Infeksjonsmedisiner og forsker Nina Langeland fikk i januar en e-post fra FHI-ansatte der de ba henne endre deler av en konklusjon i en rapport om barnesmitte.

  En FHI-forsker og fire andre ansatte i FHI hadde undertegnet e-posten.

  – Han ønsket en endring i en setning i konklusjonen, der vi sier at på bakgrunn av våre funn, der vi ser at barn blir smittet like lett som voksne, må man ta hensyn til barn når man planlegger smitteregulerende tiltak, sier Nina Langeland, forsker ved Universitetet i Bergen, til VG.

  Les hele saken her.

 • av NTB
  DEL
  Flom- og skredvarsel i sør

  Det er fare for flom på Vestlandet og skred i Sør-Norge torsdag, melder varslingstjenesten varsom.no.

  – De neste fem dagene vil store deler av Vestlandet få godt over 100 millimeter regn, og de aller våteste stedene kan få nærmere 200 millimeter, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

  Flomfaren er på gult nivå på Vestlandet, ifølge varsom.no.

  – Det er knyttet usikkerhet til hvor den mest intense nedbøren vil treffe, heter det i varselet.

  I Sør-Norge fører nedbøren til fare for jordskred og flomskred langs elve- og bekkeløp. Farevarslene varer til fredag morgen.

 • av NTB
  DEL
  Brenna lover billigere barnehage i budsjettet
  Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) lovet billigere barnehageplasser da hun besøkte den samiske barnehagen Cizáš sámi mánáidgárdi i Oslo.
Foto: Ali Zare / NTB
  Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) lovet billigere barnehageplasser da hun besøkte den samiske barnehagen Cizáš sámi mánáidgárdi i Oslo. Foto: Ali Zare / NTB

  Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) lover priskutt for barnehageplasser allerede i statsbudsjettet for 2022.

  – Det konkrete jeg kan si, er at det bare er å glede seg til budsjettet kommer! sier kunnskapsministeren til FriFagbevegelse.

  I Hurdalsplattformen lover den nye regjeringen å senke barnehageprisen i løpet av 2022.

  I tillegg lover Brenna at regjeringen skal bedre kvaliteten i barnehagene ved å øke andelen av de ansatte som er barnehagelærere og fagutdannede. Målet er at kun 25 prosent av de ansatte i barnehagene skal stå uten utdanning.

 • av NTB
  DEL
  Jeff Bezos planlegger romstasjon
  Blue Origin planlegger å ha en romstasjon i bane rundt jorda innen 2030. Dette bildet er fra da selskapet skjøt opp raketten New Shepard fra Texas i juli i år. Foto: AP / NTB
  Blue Origin planlegger å ha en romstasjon i bane rundt jorda innen 2030. Dette bildet er fra da selskapet skjøt opp raketten New Shepard fra Texas i juli i år. Foto: AP / NTB

  Blue Origin, rakettselskapet grunnlagt av Amazon-grunnlegger Jeff Bezos, vil etablere sin egen romstasjon innen 2030.

  Romstasjonen er døpt Orbital Reef og skal bygges med hjelp fra flere partnere, blant dem Boeing, opplyser selskapet.

  Planen er at romstasjonen skal skytes opp mellom 2025 og 2030, og at den skal benyttes til alt fra forskning til romturisme.

  Den internasjonale romstasjonen (ISS) er i dag den største romstasjonen som går i bane rundt jorden. Den har vært i drift siden 2000 og er et samarbeid mellom amerikanske Nasa, russiske Roskosmos, japanske Jaxa, europeiske Esa og canadiske CSA/ASC. I tillegg er Kina i ferd med å etablere sin egen stasjon, som har fått navnet Tiangong.

 • av NTB
  DEL
  Statsadvokaten anker egen påstand om frifinnelse

  Statsadvokaten i Oslo anker sin egen påstand om frifinnelse i en kidnappingssak som gikk i Halden tingrett for tre uker siden.

  En 52 år gammel mann ble da frikjent for å ha kidnappet sin egen datter fra moren på Kypros. Aktor i saken ba retten om å frifinne 52-åringen etter at bevisene mot ham var lagt frem i retten.

  Nå har aktoratet ombestemt seg, og statsadvokat Jeanette Westlund Hegna anker dommen, melder TV 2.

  Politiadvokat Håvard Tafjord la til slutt ned påstand om at tiltalte måtte frifinnes i saken, etter å ha konferert nettopp med Westlund Hegna.

  – Vi anker fordi vi mener at dommens premisser og dommens slutning er feil. Vi anker både fordi vi mener loven er anvendt feil, og fordi vi mener at rettens bevisvurdering er feil, sier Westlund Hegna.

  52-åringens forsvarer Mette Yvonne Larsen reagerer sterkt på at statsadvokat Hegna anker. Hun har ingen tro på at lagmannsretten tar saken.

  – Jeg har aldri tidligere opplevd at en statsadvokat anker aktors påstand om frifinnelse. Dette er komplett ulogisk, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Vil levere 110 millioner vaksinedoser til afrikanske land
  En helsearbeider setter en dose av koronavaksinen Moderna utenfor en moské i i Abuja i Nigeria. Mens Nigeria allerede er i gang med andre vaksinerunde, er mange andre land i Afrika langt bak når det gjelder å vaksinere innbyggerne. Foto: Gbemiga Olamikan/ AP/NTB
  En helsearbeider setter en dose av koronavaksinen Moderna utenfor en moské i i Abuja i Nigeria. Mens Nigeria allerede er i gang med andre vaksinerunde, er mange andre land i Afrika langt bak når det gjelder å vaksinere innbyggerne. Foto: Gbemiga Olamikan/ AP/NTB

  Legemiddelselskapet Moderna opplyser at det skal levere opptil 110 millioner doser med koronavaksine til det afrikanske markedet.

  Ifølge en uttalelse tirsdag skal selskapet være klar til å levere 15 millioner doser innen utgangen av året, og ytterligere 35 millioner i løpet av første kvartal neste år. I andre kvartal 2022 legger Moderna opp til å levere opptil 60 millioner doser.

  Ifølge Moderna vil vaksinedosene bli solgt til den laveste prisen som er mulig for selskapet.

  – Dette er første steg i vårt langvarige partnerskap med Den afrikanske union som har vært tydelig i behovet om langt flere doser med koronavaksine. Afrika med sine 1,3 milliarder innbyggere står nå igjen som den delen av verden hvor færrest er vaksinert, bare så vidt over 5 prosent, skriver Moderna.

  Avtalen er ikke del av det globale Covax-samarbeidet hvor Moderna skal bidra med 500 millioner doser, med start fra slutten av året.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  150 pågrepet i internasjonal aksjon mot det mørke nettet

  150 personer er pågrepet i en internasjonal politiaksjon mot narkotika- og våpenhandlere på det mørke nettet (darkweb, journ.anm.). Det opplyser Europol til nederlandske medier, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

  Blant de pågrepne er amerikanske, britiske, tyske og nederlandske statsborgere. Bare i USA er 65 personer pågrepet.

  Det er tatt beslag i minst 234 kilo narkotika, 45 skytevåpen og kryptovaluta og kontanter til en verdi av 26,7 millioner euro. De pågrepne mistenkes for å ha gjennomført flere tusen ulovlige transaksjoner på det mørke nettet.

 • av NTB
  DEL
  Flere fullvaksinerte smittet av korona i Trondheim
  Den siste uken fikk 250 personer påvist koronasmitte i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Den siste uken fikk 250 personer påvist koronasmitte i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Smitten øker i Trondheim. Flere av de smittede er fullvaksinert.

  – Vi har den siste uken sett en markant økning av smitte blant uvaksinerte, delvis vaksinerte og fullvaksinerte, sier kommuneoverlege Tove Røsstad.

  Den siste uken fikk 250 personer påvist koronasmitte i Trondheim. 141 av de smittede er kvinner og 109 menn.

  – For å bremse smittespredningen bør alle fortsette med det vi har terpet på i 20 måneder: vaske hender, bruke håndsprit når man kan og holde en viss avstand hvis mulig, sier Røsstad.

 • av NTB
  DEL
  Sosiale medier fjerner Bolsonaro-video
  President Jair Bolsonaro samler mange sine støttespillere på Facebook-siden sin. Flere kommentarer har blitt fjernet for brudd på retningslinjene. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
  President Jair Bolsonaro samler mange sine støttespillere på Facebook-siden sin. Flere kommentarer har blitt fjernet for brudd på retningslinjene. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

  Brasils president Jair Bolsonaro koblet koronavaksiner og aids i en video. Den fjernes nå fra Facebook og Youtube.

  Mens Facebook bare fjernet videoen, gikk Youtube et steg videre ved å stenge Bolsonaro ute fra plattformen i en uke.

  I videoen referer Bolsonaro til en angivelig «offisiell rapport» fra den britiske regjeringen. Den brasilianske presidenten sier at rapporten «viser at folk som er fullvaksinerte mot covid-19, utvikler aids mye raskere enn ventet».

  Den britiske regjeringen avkrefter at de har utarbeidet med noen slik rapport.

  I en uttalelse sier Youtube at de fjernet videoen fordi den brøt retningslinjene deres og feilinformerte om covid og vaksiner.

  En brasiliansk legeforening sier i en uttalelse at det ikke finnes noe bevis på noen kobling mellom koronavaksinene og aids.

  Bolsonaro har i løpet av pandemien nektet å vaksinere seg. Han har tidligere spredt feilinformasjon i sosiale medier, og dette er ikke første gangen Facebook har fjernet kommentarer fra siden hans.

 • av NTB
  DEL
  Jagland stemte på SV i 2013
  Thorbjørn Jagland fra Arbeiderpartiet var på 1990-tallet statsminister i Norge. I valget for åtte år siden stemte han på SV.
  Thorbjørn Jagland fra Arbeiderpartiet var på 1990-tallet statsminister i Norge. I valget for åtte år siden stemte han på SV. Foto: Terje Bendiksby, NTB

  Tidligere Ap-statsminister Thorbjørn Jagland var så opprørt over Stoltenberg-regjeringens bidrag til bombingen av Libya at han stemte SV i 2013.

  – Jeg anser den norske støtten til aksjonen i Libya som det største utenrikspolitiske feiltrinn siden andre verdenskrig, skriver Jagland i sin nye bok, «År i fred og ufred», gjengitt i Dagsavisen. Boken lanseres onsdag.

  Norge deltok i bombingen av Libya våren 2011. FNs sikkerhetsråd godkjente opprinnelig aksjonen for å beskytte sivilbefolkningen mot et fryktet folkemord. Men en norsk granskingsrapport har senere slått fast at det var åpenbart at andre allierte hadde regimeendring som mål.

  Jagland skriver at han ikke kunne stemme på et parti som hadde gått inn i dette, og viser til at konsultasjonene med Stortinget i forkant foregikk på SMS. Han mener det ville skapt opprør i Arbeiderpartiet om folk hadde skjønt hva det medførte.

 • av NTB
  DEL
  Økning i smittetilfeller i Oslo – 285 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Det er registrert 285 nye koronasmittede i Oslo det siste døgnet. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Det er registrert 285 nye koronasmittede i Oslo det siste døgnet. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Det er registrert 285 nye koronasmittede i Oslo det siste døgnet. Det er 165 flere enn dagen før og 166 flere enn samme dag forrige uke.

  De siste to ukene er det i snitt registrert 126 koronasmittede pr. dag i Oslo.

  Den siste uken er det registrert 1115 smittetilfeller, mens tallet for de siste 14 dagene er 1770. Snittet de siste sju dagene, mandag inkludert, er 159.

  For én uke siden ble det registrert 119 nye koronatilfeller.

  Smittetoppen i Oslo var 30. august i år, med 680 tilfeller på ett døgn.

 • av NTB
  DEL
  En person fikk røykskader etter leilighetsbrann i Trondheim

  En person er rapportert røykskadet etter en brann i en boligblokk på Hallset i Trondheim tirsdag morgen. Brannen er slukket.

  Ifølge politiet i Trondheim var det én leilighet i en boligblokk som var rammet av brannen.

  – Beboere i tre etasjer får flytte inn igjen, mens beboerne i den siste etasjen fortsatt må være evakuert, skriver de på Twitter.

  Sluknings- og evakueringsarbeid ble igangsatt ved 7-tiden tirsdag morgen etter at brannen i leiligheten ble oppdaget.

  Politiet meldte om brannen klokken 6.56.

 • av NTB
  DEL
  Rekordresultat for Hydro i tredje kvartal

  Høye aluminiumspriser førte til rekordresultat for Norsk Hydro i tredje kvartal. De melder om et justert driftsresultat på 7,2 milliarder kroner.

  Resultatet er opp fra 3,1 milliarder kroner for samme kvartal i fjor. Årsaken er underskudd i leveransene på verdens aluminiumsmarked, kombinert med høy etterspørsel, og Hydro har nytt godt av de økte prisene.

  Av de fem hovedforretningsområdene til Hydro er det særlig innen omsetning av ferdig aluminium som har gått opp fra 404 millioner kroner i tredje kvartal i fjor, til hele 4,2 milliarder kroner i år.

  – Jeg er glad for å se at organisasjonen leverer rekordresultater for kvartalet i et godt aluminiummarked, og at vi har klart å nå forbedringsmålet for året allerede i tredje kvartal, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim i en pressemelding fra selskapet.

 • av NTB
  DEL
  Færre sluttet på VGS under pandemien
  Det flere elever som slutter på yrkesfag enn på studieforberedende, ifølge Utdanningsdirektoratet. Bildet er tatt på Kuben videregående skole i Oslo, fylket som har lavest andel elever som dropper ut.
  Det flere elever som slutter på yrkesfag enn på studieforberedende, ifølge Utdanningsdirektoratet. Bildet er tatt på Kuben videregående skole i Oslo, fylket som har lavest andel elever som dropper ut. Foto: Lise Åserud, NTB

  3 prosent av elevene på videregående skole sluttet i løpet av forrige skoleår. Det er like mange som året før, og færre enn de foregående årene.

  Andelen elever som slutter i videregående opplæring, har aldri vært lavere enn de to siste årene, ifølge Utdanningsdirektoratet.

  Størst er frafallet på yrkesfag, der 5,1 prosent av elevene sluttet i løpet av skoleåret. På studieforberedende var tallet 1,8 prosent.

  Flest elever slutter på frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign, mens færrest slutter på idrettsfag, viser tallene direktoratet la frem tirsdag.

  Gutter slutter i større grad enn jenter på alle trinn, mens jenter slutter i større grad enn gutter i utdanningsprogram med stor overvekt av gutter.

  Det er også geografiske forskjeller i tallene. I Oslo dropper bare 1,8 prosent av elevene ut av videregående, mens tallet for Troms og Finnmark er 4,1.

 • av NTB
  DEL
  Hardt presset japansk prinsesse endelig gift
  Japans prinsesse Mako giftet seg tirsdag med forloveden Kei Komuro, en menigmann. Hun mister dermed sin kongelige status og planlegger å flytte til USA. Foto: Chika Oshima / Kyodo News via AP / NTB
  Japans prinsesse Mako giftet seg tirsdag med forloveden Kei Komuro, en menigmann. Hun mister dermed sin kongelige status og planlegger å flytte til USA. Foto: Chika Oshima / Kyodo News via AP / NTB

  Japans prinsesse Mako har giftet seg med forloveden Kei Komuro. Han er ikke kongelig, og dermed forlater hun offisielt keiserhuset.

  Det har vært stor medieoppmerksomhet om forholdet, og dekningen har vært svært pågående. De kongelige i Japan forventes av allmennheten å være nærmest perfekte, og de blir fulgt nøye med på.

  Mako (30), som er niese av keiser Naruhito og datter av kronprins Fumihito, må i tråd med reglene si fra seg sin kongelige status når hun gifter seg med en ikke-kongelig.

  Tradisjonen er kontroversiell ettersom den ikke gjelder for mannlige medlemmer av familien.

  Seremonien fant sted uten noen av de tradisjonelle feiringene.

  Prinsesse Mako og forloveden Kei Komuro på en pressekonferanse i 2017. Foto: Shizuo Kambayashi / Pool via AP / NTB
  Prinsesse Mako og forloveden Kei Komuro på en pressekonferanse i 2017. Foto: Shizuo Kambayashi / Pool via AP / NTB