Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
24 russiske diplomater må forlate USA
02. august kl 22:23av NTB-AP
DEL

24 russiske diplomater har fått beskjed om at de må forlate USA innen starten av september, opplyser landets USA-ambassadør.

Russlands ambassade i Washington har mottatt en liste med 24 navn på diplomater som må vende hjem innen 3. september, opplyser ambassadør Anatolij Antonov i et intervju med magasinet National Interest.

– Nesten alle drar uten å bli erstattet fordi Washington har strammet inn prosedyrene for å utstede visum, sier han.

Før helgen kunngjorde USA at 182 lokale ansatte på den amerikanske ambassaden i Moskva og ved andre diplomatiske fasiliteter i Russland, må slutte som følge av russiske tiltak.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Sør-Korea: Nord-Korea gjennomførte rakettest

  Det sørkoreanske forsvaret sier at Nord-Korea har avfyrt et «uidentifisert prosjektil». Samtidig sier nordkoreanerne i FN at de har rett til å teste våpen.

  Prosjektilet er avfyrt i retning Japanhavet, melder nyhetsbyrået Yonhap. Det er uklart hva slags prosjektil det er snakk om og om det eventuelt er flere. En talsmann for det japanske forsvaret sier til nyhetsbyrået AFP at det «ser ut til å være et ballistisk missil».

  Den angivelige oppskytingen skjedde like før landets FN-ambassadør sa at «ingen kan nekte» dem å teste våpen.

 • av NTB
  DEL
  Lysfenomen synlig en rekke steder nord i landet

  Fra flere steder i Nord-Norge meldes det om sterke lysglimt på himmelen mandag kveld. Det er usikkert hva som er forklaringen på fenomenet.

  Til Nordlys forteller Stian Dunvold at han ble oppmerksom på et sterkt lysglimt da han var på Grøtfjordstranda utenfor Tromsø. Han tok bilder av det ved 22-tiden.

  Dunvold la ut bildene på Facebook og forteller at han etterpå har fått meldinger fra folk fra Svolvær i sør til Finnmark i nord som har sett det samme.

 • av NTB
  DEL
  Mye regn kan gi lavere strømpris

  Dersom værmeldingen om mye regn slår til, vil strømkundene merke det på prisen, forteller lederen for markedsavdelingen i Skagerak Kraft.

  – Dette er bra, for nå er vi sugne på å få litt vann i magasinene, sier Andreas Billington til NRK.

  Han er usikker på hvor mye det vil slå ut på prisen.

  – Det tør jeg ikke si helt sikkert, men det vil jo dempe prisen noe og på en måte gjøre oss mer sikre inn mot vinteren når vi får fylt på litt i magasinene. Det vil være et veldig pluss for forbrukeren, sier lederen for markedsavdelingen i kraftselskapet.

  Tirsdag koster en kilowattime i Sør-Norge 1,10 kroner kilowattimen utenom påslag, nettleie og avgifter, ifølge oversikten til Nord Pool. På det høyeste denne måneden har den vært 1,23 kroner.

 • av NTB
  DEL
  Ford investerer nesten 100 milliarder i elbilproduksjon

  Ford og en sørkoreansk samarbeidspartner investerer nesten 100 milliarder kroner i nye fabrikker for elbilproduksjon.

  Den amerikanske bilgiganten anslår at investeringene vil skape 11.000 jobber innen 2025.

  Fabrikkene skal bygges i Kentucky og Tennessee i samarbeid med den sørkoreanske partneren SK Innovation, heter det i en uttalelse.

 • av NTB
  DEL
  Svensk politi ber folk slutte å ta selfie med elger
  Politiet ber folk i Stockholm om å slutte å ta bilde med elger. Den siste tiden har de blitt nødt til å felle flere elger som er blitt stresset etter at mennesker har nærmet seg dem. Dette bildet er tatt i Hurum i Norge. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
  Politiet ber folk i Stockholm om å slutte å ta bilde med elger. Den siste tiden har de blitt nødt til å felle flere elger som er blitt stresset etter at mennesker har nærmet seg dem. Dette bildet er tatt i Hurum i Norge. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

  Politiet har måttet skyte flere elger den siste tiden. Årsaken er at folk har gjort dyrene stresset ved å ta selfie med dem, skriver Mitt i Stockholm.

  – En elg som har gått seg vill, pleier å kunne finne veien tilbake om den er rolig, sier politimann Kenneth Krongberg, som er talsperson for den nasjonale viltnemnda (NVR), til avisen.

  – Men når folk løper frem og tar bilder, blir den stresset og aggressiv. Det er helt fjernt og veldig opprørende at folk ikke skjønner bedre, legger han til.

  Han ber stockholmerne holde avstand til elgene, som iblant forviller seg inn i tettbodde områder.

  – Naturoppsynet er enige, det er ikke noe galt med elgen. Imidlertid er de veldig stresset, fordi det er så mange som prøver å ta bilder. Det er grunnen til at vi må felle elgene – folk som tror at dyreverden er som i Walt Disney-filmene, sier Krongberg.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Hæren settes i beredskap på grunn av drivstoffkrisen

  Storbritannia har satt forsvaret i beredskap for å hjelpe til under krisen i landet. Mange bensinstasjoner er tomme for drivstoff.

  – Et begrenset antall militære tankbilsjåfører vil bli satt i beredskap og sendt ut om nødvendig, for å ytterligere stabilisere distribusjonen av drivstoff, heter det i en uttalelse fra britiske myndigheter.

  Regjeringen legger skylden for leveranser av bensin til landets bensinstasjoner på panikkjøp og oppfordrer folk til å ikke hamstre drivstoff.

  Ifølge transportindustrien i landet mangler Storbritannia 100.000 lastebilsjåfører som følge av en kombinasjon av aldrende arbeidsstyrke, utlendinger som har forlatt landet i forbindelse med brexit og koronapandemien.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Tre polske regioner trekker tilbake LHBT-betegnelse

  Etter at EU har truet med mindre finansiering, har tre polske regioner valgt å trekke tilbake betegnelser om at de er «LHBT-frie soner».

  Regionene Krakow, Rzeszow og Lublin har alle fjernet betegnelsen, etter at Kielce-regionen gjorde det forrige uke.

  I juli gikk EU til rettslige skritt mot regjeringene i Ungarn og Polen som følge av det som blir sett på som LHBT-fiendtlige tiltak.

  Ungarn innførte en såkalt anti-pedofililov, som blant annet kriminaliserer «oppfordringer» til homoseksualitet.

  En tredel av regionene i Polen har vedtatt å kalle seg LHBT-frie soner de siste årene. EU-kommisjonen mener dette er et brudd mot antidiskrimineringslover.

 • av NTB
  DEL
  Brann på gård i Gudbrandsdalen

  Ingen meldes å være skadd etter en brann i ubebodd hus på en gård på Hundorp i Sør-Fron kommune. Det var en stund stor spredningsfare.

  Meldingen om brannen kom rett etter klokka 22 mandag kveld.

  – Brannvesenet melder at de begynner å få kontroll og at spredningsfaren er liten. Alle beboere på gårdsbruket er gjort rede for og fremstår uskadd, opplyste operasjonssentralen i Innlandet politidistrikt en drøy time senere.

 • av NTB
  DEL
  Båt tok inn vann nord for Holmestrand

  Et redningshelikopter ble sendt mot stedet etter at Hovedredningssentralen fikk melding om at en skøyte tok inn vann i Sandebukta nord for Holmestrand.

  Kystvaktskipet Nornen og redningsskøyta Ryfylke ble også sendt for å bistå, opplyser Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) på Twitter.

  Skøyta skal ha fått en lekkasje, opplyste HRS til NTB i 22-20-tiden mandag. Det var én mann om bord, og han ble tatt over i en lettbåt fra KV Nornen og tatt med til land for sjekk.

  Hovedredningssentralen fikk melding om hendelsen klokken 22.

 • av NTB
  DEL
  Macron truffet av egg i Lyon
  Emmanuel Macron i Lyon rett før egget treffer ham på skulderen. Foto: LYONMAG.COM via AP / NTB
  Emmanuel Macron i Lyon rett før egget treffer ham på skulderen. Foto: LYONMAG.COM via AP / NTB

  Frankrikes president Emmanuel Macron ble truffet i skulderen av et egg da han mandag besøkte en matfestival i byen Lyon.

  En video av hendelsen som er blitt mye delt i sosiale medier, viser presidenten gå gjennom en folkemengde da et egg treffer ham, uten å knuse. To livvakter nærmer seg Macron, mens en mann blir fjernet av andre livvakter.

  – Hvis han har noe å fortelle meg, kan han komme, kunne reportere høre presidenten si.

  En 19 år gammel student er blitt pågrepet av politiet, og han er under etterforskning for angrep på en offentlig tjenesteperson, ifølge påtalemyndigheten i Lyon.

 • av NTB
  DEL
  Mann dømt for overgrep mot niese og sønn
  Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
  Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  En mann i 50-årene fra Namdalen er dømt til fire års fengsel for å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år. Han begikk overgrep mot niesen og sønnen.

  Dommen ble avsagt mandag, skriver Trønder-Avisa. Mannen ble funnet skyldig på alle punkter i Trøndelag tingrett.

  Overgrepene mot niesen skjedde ved flere anledninger mellom 1999 og 2002, mens overgrepene mot sønnen skjedde i 2012 og 2013.

  I tillegg til fengselsstraffen er mannen idømt kontaktforbud mot begge de fornærmede i fem år, og han må betale oppreisningserstatning på 180.000 kroner til niesen og 120.000 kroner til sønnen.

  Mannen nektet straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  Smøla har stemt: Vil bli værende i Møre og Romsdal

  Et flertall av innbyggerne i Smøla kommune ønsker fortsatt å være en del av Møre og Romsdal. Mandag stemte de over om de burde bli en del av Trøndelag.

  Et overveldende flertall i den rådgivende folkeavstemningen ønsker å bli værende i Møre og Romsdal fylke, melder Tidens Krav mandag kveld.

  Valgresultatene viser at 70,23 prosent stemte for Møre og Romsdal, mens bare 27,24 prosent vil til Trøndelag, ifølge avisa. 2,54 prosent stemte blankt.

  – Dette er et såpass klart resultat at jeg tror politikerne vil lytte til folket i denne saken, sier ordfører Svein Roksvåg (Sp) til NRK.

  Valgdeltakelsen var lav, den var kun på 42 prosent.

  Dette var første gang Smøla kommune avholdt en rådgivende folkeavstemning.

 • av NTB
  DEL
  FBI: 30 prosents økning i drap i USA i 2020
  Antallet drap i USA økte kraftig i 2020. Her har politiet sperret av et område etter et drap på Hawaii. Foto: Jamm Aquino/Honolulu Star-Advertiser via AP / NTB
  Antallet drap i USA økte kraftig i 2020. Her har politiet sperret av et område etter et drap på Hawaii. Foto: Jamm Aquino/Honolulu Star-Advertiser via AP / NTB

  Antall drap i USA økte med 30 prosent i 2020 sammenlignet med året før, ifølge FBI. Til sammen ble rundt 21.500 personer drept.

  Økningen i 2020 er den største årlige økningen siden FBI begynte å samle inn data på 1960-tallet, men drapstallene er fortsatt lavere enn de var på 80-tallet.

  Eksperter sliter med å gi én tydelig forklaring på hvorfor drapstallene har økt kraftig.

  – Det er en perfekt storm, sier politisjef Harold Medina i politimyndigheten i Albuquerque i New Mexico til New York Times.

  Han viser til usikkerhet knyttet til koronapandemien, konsekvenser av protestene i 2020 og reformer som har gjort at varetektsfengslede personer i flere byer har blitt løslatt. Enkelte eksperter har også pekt på økt våpensalg.

  – Vi kan ikke trekke fram én faktor som kan gi oss forklaring på hvorfor vi er der vi er nå, sier Medina.

  Krisetid

  Millioner av amerikanere har mistet livet som følge av koronapandemiens herjinger, og nedstenginger og usikkerhet har rammet det amerikanske samfunnet hardt.

  Mange har også mistet personer som står dem nært.

  – Folk er desperate, de har få valg, og da tyr de til vold for å løse ting, sier Enrique Cardiel til New York Times.

  Han er aktiv i lokalsamfunnet i nabolaget i Albuquerque som har høyest drapsrate.

  Stort datagrunnlag

  Drapsraten begynte å økte kraftig fra juni i fjor, og ingen del av landet ble spart. Delstaten Louisiana var fortsatt der det ble begått flest drap per innbygger.

  Det foreligger ikke omfattende tall for 2021 så langt, men foreløpig statistikk fra de største byene antyder at drapstallene ikke vil avta i år.

  77 prosent av drapene i 2020 ble begått med skytevåpen, noe som er en økning fra 74 prosent i 2019.

  Statistikken er basert på data hentet inn fra rundt 16.000 offentlige etater og institusjoner.

  I USA var det 6,5 drap per 100.000 innbygger i USA. Til sammenligning var det 35 per 100.000 i nabolandet i Mexico i samme år. I Brasil er tallet 27, i Russland 8, mens Frankrike og Tyskland hadde ett drap per 100.00 innbygger.

 • av NTB
  DEL
  Vil ha nedrustningssamtaler med Kina
  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har snakket med Kinas utenriksminister. Her er Stoltenberg utenfor FN-hovedkvarteret i New York i forrige uke. Foto: John Minchillo / AP / NTB
  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har snakket med Kinas utenriksminister. Her er Stoltenberg utenfor FN-hovedkvarteret i New York i forrige uke. Foto: John Minchillo / AP / NTB

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er bekymret over at Kina utvider sitt atomarsenal. Han ber om nedrustningssamtaler.

  Stoltenberg hadde mandag en videosamtale med Kinas utenriksminister Wang Yi. Der understreket Stoltenberg at Kina ikke er Natos motstander, men han sa at landet må opptre ansvarlig og overholde sine internasjonale forpliktelser.

  Ifølge en uttalelse fra Nato tok generalsekretæren opp alliansens bekymringer knyttet til Kinas bruk av politiske pressmidler, landets utvidelse av atomarsenalet og manglende åpenhet om militær modernisering.

  – Gjensidig åpenhet og dialog om nedrustning vil gagne både Nato og Kina, sa Stoltenberg.

 • av NTB
  DEL
  Christian André Pettersen tok bronse i Bocuse d'Or
  Christian André Pettersen i aksjon under Bocuse d’Or i Lyon søndag.
  Christian André Pettersen i aksjon under Bocuse d’Or i Lyon søndag. Foto: Laurent Cipriani, AP/NTB

  Christian André Pettersen fra Bodø gjorde som for to år siden og sikret seg bronsemedaljen i Bocuse d'Or 2021. Frankrike tok sitt åttende gull.

  Det danske laget havnet mellom Norge og Frankrike og kan ta med seg sølvet hjem.

  – Det var fint det. Man hadde håpet på høyere, men sånn er konkurransen. Man tar noen risikoer og satser på toppen. Det er blandede følelser. Man håper på gullet, men vi kom på pallen og fikk en valør, sier Pettersen til TV 2.

  I oktober i fjor sikret Pettersen seg sitt andre strake gull i Bocuse d'Or Europe. Det første EM-gullet kom i 2018, mens det altså ble bronse i forrige VM i 2019. Nå gir han seg med sin andre VM-bronse.

  – Dette var «last dance». Man kan ikke forestille seg det, det tar så mye tid og ressurser, sier han.

  Les hele saken her.

 • av NTB
  DEL
  Reagan-attentatmann kan få restriksjonene opphevet
  John Hinckley Jr. på vei til en domstol I Washington i 2003. Mandag skal en dommer beslutte om restriksjonene mot ham bør oppheves. Arkivfoto: Evan Vucci / AP / NTB
  John Hinckley Jr. på vei til en domstol I Washington i 2003. Mandag skal en dommer beslutte om restriksjonene mot ham bør oppheves. Arkivfoto: Evan Vucci / AP / NTB

  Hvis mannen som forsøkte å drepe president Ronald Reagan fortsatt er mentalt stabil, bør han slippe alle restriksjoner neste år, ifølge en føderal dommer.

  Den føderale dommeren Paul L. Friedman sa i et rettsmøte mandag at kjennelsen hans skal komme i løpet av uken. Hvis Hinckley Jr. forholder seg mentalt stabil, skal alle restriksjonene oppheves.

  Hinckley var 25 år gammel da han skjøt og såret USAs president utenfor et hotell i Washington. Reagans pressetalsmann James Brady ble såret. Han døde i 2014. En politimann og en Secret Service-agent ble også såret.

  Les hele saken her.

 • av NTB
  DEL
  34 drept i angrep i nordvestlige Nigeria

  34 personer ble drept og flere skadet da væpnede menn angrep en landsby i delstaten Kaduna nordvest i Nigeria, ifølge lokale myndigheter.

  Kriminelle gjenger har herjet det nordvestlige Nigeria i årevis, men de siste månedene har angrepene blitt mer brutale. Militæret har satt i gang flere operasjoner i regionen.

  – Uidentifiserte, væpnede menn angrep Madamai-landsbyen i Kaura. 34 innbyggere er blitt bekreftet døde. Sju andre er skadet, sier talsperson Samuel Aruwan for delstatsmyndighetene i en uttalelse.

  Soldater ble skutt mot før angriperne dro fra stedet etter en intens skuddutveksling, ifølge Aruwan.

 • av NTB
  DEL
  Oslofjordtunnelen er åpen frem til klokken 22

  Oslofjordtunnelen er åpen mandag kveld etter at den ble stengt i begge retninger i 11.30-tiden etter en trafikkulykke. Den stenges klokken 22 for vedlikehold.

  Tunnelen ble stengt etter at en lastebil mandag formiddag kjørte inn i veggen i tunnelen, noe som medførte store skader i betongen. Ingen personer ble alvorlig skadet i ulykken.

  Vegtrafikksentralen skrev på Twitter i 17-tiden mandag at tunnelen vil være åpen for trafikk frem til klokken 22, da den stenger for planlagt vedlikehold. Tunnelen vil være stengt mellom klokken 22 og 5.30 mandag, tirsdag, onsdag og torsdag denne uken.

 • av NTB
  DEL
  Polen vil forlenge unntakstilstanden på grensen
  Polske sikkerhetsstyrker hindrer migranter i å komme over grensen. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
  Polske sikkerhetsstyrker hindrer migranter i å komme over grensen. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

  Strømmen av migranter som forsøker å ta seg inn i Polen fra Hviterussland, har ikke avtatt. Polen vil forlenge unntakstilstanden med 60 dager.

  Polens innenriksminister Mariusz Kaminski sa mandag at han har bedt regjeringen om grønt lys til å spørre presidenten om unntakstilstanden kan forlenges. Han sa at situasjonen langs grensen er alvorlig.

  – Det har vært flere utfordrende hendelser som har involvert hviterussiske soldater og forsøk på å bryte integriteten til grensen, sa Kaminski.

  Polens regjering har anklaget Hviterussland for å støtte og oppfordre migranter fra Midtøsten til å ta seg over grensen til nabolandet.

  2. september innførte Polen en 30 dager lang unntakstilstand på en 3 kilometer lang strekning langs grensen. Unntakstilstanden åpner blant annet for at journalister og bistandsarbeidere ikke får ta seg inn i området. En forlengelse er bare mulig hvis nasjonalforsamlingen sier ja.

 • av NTB
  DEL
  Går imot det nye forsvarssamarbeidet Aukus

  Det ble strid på landsmøtet til britiske Labour om det nye forsvarssamarbeidet Aukus. Partiet har vedtatt en uttalelse imot alliansen.

  Flere medlemmer gikk inn for en ekstraordinær uttalelse fordi de mener avtalen undergraver verdensfreden. Den ble vedtatt på landsmøtet i Brighton med 70 prosent av delegatenes stemmer.

  Uttalelsen kritiserer forsvarssamarbeidet og mener det ikke fremmer stabilitet i Stillehavet. Den mektige fagforeningen GMB gikk imidlertid imot uttalelsen fordi de mener den setter arbeidsplasser i fare.

  – Labour-landsmøtet har vist seg å være imot jobbskaping enda en gang. Denne avtalen kunne vært en stor mulighet for britisk industri. Å avvise den uten videre er bare tull, sier regionssekretæren Hazel Nolan i GMB.

  Hun la til:

  – Hvis Labour noensinne vil ta makten igjen, må de gå tilbake til røttene og tale for arbeidsplasser og arbeidsfolks saker og bekymringer.

  De tre landene er enige om sammen å utvikle nye atomubåter for den australske marinen, noe som av de fleste analytikere anses som et forsøk på å begrense Kinas økende militære tilstedeværelse i regionen. Avtalen skapte frustrasjon både i Kina og Frankrike, ettersom sistnevnte mistet en lukrativ ubåtkontrakt uten forvarsel.

  Les mer om ubåtstriden her: