Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Boligprisene falt med 1,1 prosent i juli
04. august kl 11:02av NTB
DEL

Boligprisene falt med 1,1 prosent i juli. Boligprisene er nå 8,5 prosent høyere enn for ett år siden.

Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,2 prosent.

– Boligprisene i Norge utviklet seg svakt i juli, noe som er normalt for måneden. Juli i fjor var eksepsjonelt sterk både i prisutvikling og omsetning. Nå er vi tilbake til et normalt konjunkturforløp i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

DNB hadde på forhånd ventet en økning i prisen korrigert for sesongvariasjoner på 0,5 prosent.

Eiendom Norge spår at prisøkningen kommer først i august.

– Vi venter en liten oppgang i boligprisene i august, før prisene som normalt vil falle gjennom høsten. Vi tror også at den varslende renteøkningen i september fra Norges Bank vil få betydning for boligprisutviklingen fremover, sier Lauridsen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  BankID er nede

  BankID har nedetid frem til klokken 11 torsdag på grunn av bytte av leverandør. Nedetiden begynte ved midnatt og skulle opprinnelig bare vare til klokka 8.

  - Det tok dessverre noe mer tid å starte første steg i flytteprosessen. Det kan også bety at det blir noe kø når vi åpner igjen. Vi beklager ventingen, heter det i en melding på BankIDs nettside.

  Fra og med torsdag 21. oktober til og med tirsdag 26. oktober klokka 8 kan du ikke aktivere en ny BankID eller åpne en sperret eller utgått BankID, opplyses det videre.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Monica Mæland har fått ny jobb
  Monica Mæland har nylig gått av som justisminister. Nå blir hun partner i et advokatfirma. Foto: Javad Parsa / NTB
  Monica Mæland har nylig gått av som justisminister. Nå blir hun partner i et advokatfirma. Foto: Javad Parsa / NTB

  Tidligere justisminister Monica Mæland blir advokat igjen. Hun blir partner i Schjødt, et av Norges største advokatfirmaer.

  – Andre er bedre enn meg til å sitte på Stortinget. Jeg er veldig glad vi har flinke folk som vil det, som gjør en jobb for oss alle, for fellesskapet, sier Mæland til Dagens Næringsliv.

  Hun skal inn i industriteamet i Schjødt, et av fem store områder i advokatfirmaet, opplyser Olav Kolstad, partner og styreleder i Schjødt.

  – Jeg får jobbe med næringslivet, som jeg er glad i og heier på. Som næringsminister reiste jeg land og strand rundt og besøkte bedrifter, også inn- og utenlands. Jeg oppfatter at Schjødt driver nybrottsarbeid når de henter inn en politiker med min erfaring, sier Mæland.

 • av NTB
  DEL
  Bil med tre personer i ulykke ved Borlaug

  Tre personer kom til skade i en ulykke på riksvei 52 i Lærdal natt til torsdag. Føreren av bilen ble fløyet til sykehus.

  Vest politidistrikt varslet om ulykken klokken 2.42 natt til torsdag, men det tok nesten en time før nødetatene meldte at de var kommet frem til ulykkesstedet ved Holesvingene i Borlaug på riksvei 52 mellom Lærdal og Gol.

  I den første meldingen ble det opplyst at det var tre personer i bilen som var involvert. Alle skal ha vært våkne etter ulykken. I en oppdatering kort etter ankomst skriver politiet at det er mistanke om ruskjøring.

  – Fører fraktet til sykehus på Ringerike med luftambulanse. To passasjerer blir kjørt i ambulanse til Voss sykehus. Ingen detaljer om skadeomfang, skriver Vest politidistrikt klokken 4.10.

  Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Vibeke Næss uttalte til Dagbladet at bilen med de tre hadde kjørt inn i en fjellvegg i en krapp sving.

  Riksvei 52 ble stengt en stund etter ulykken, men ble litt før klokken 5 åpnet for trafikk igjen.

 • av NTB
  DEL
  Minst tre døde og mange skadet i gasseksplosjon i Kina

  Minst tre personer er funnet døde og over 30 er skadet etter en gasseksplosjon i en restaurant i et boligområde i den kinesiske storbyen Shenyang torsdag morgen.

  Vinduer ble blåst ut i flere bygninger ved restauranten. Gaten var dekket med støv og gjenstander, viser bilder som den statlige avisen Folkets dagblad har lagt ut i sosiale medier.

  Shenyang er hovedstad i provinsen Liaoning nordøst i landet.

  Gasseksplosjoner er vanlig i Kina som følge av dårlig sikkerhetsstandard og manglende håndheving av loven.

 • av NTB
  DEL
  En milliard vaksinedoser satt i India

  India satte torsdag vaksinedose nummer 1 milliard, opplyser helsedepartementet i landet.

  Rundt tre firedeler av de voksne i landet, der det bor 1,3 milliarder mennesker, har fått én dose med koronavaksine. Rundt 30 prosent er fullvaksinert, ifølge tall fra regjeringen i New Delhi.

 • av NTB
  DEL
  Sikkerhetsrådsmedlemmer fordømmer Nord-Korea
  Nordkoreanske myndigheter sendte onsdag ut disse bildene fra tirsdagens rakettest. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB
  Nordkoreanske myndigheter sendte onsdag ut disse bildene fra tirsdagens rakettest. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB

  FNs sikkerhetsråd kom ikke med noen felles uttalelse etter et hastemøte om Nord-Korea siste rakettest, men flere av medlemslandene fordømmer Nord-Korea.

  Nord-Korea bekreftet onsdag at det ble gjennomført en prøveskyting av en ny type rakett fra en ubåt tirsdag.

  Norges FN-delegasjon sendte ut en fordømmelse på Twitter før møtet kom i gang.

  – Norge fordømmer Nord-Koreas siste rakettoppskyting, skriver den norske FN-delegasjonen på Twitter.

  Frankrike, Irland og Estland kom også med en fordømmelse.

  – Oppskytingen er del av et mønster med provokasjoner, heter det i en felles kommentar fra de tre landene. De tre ber Nord-Korea rette seg etter FNs sanksjoner.

  USA og Storbritannias utsendinger kom med lignende uttalelser.

 • av NTB
  DEL
  Trump kunngjør eget sosialt nettverk
  Tidligere president Donald Trump sier han skal lage et nytt sosialt nettverk. Arkivfoto: Seth Wenig / AP / NTB
  Tidligere president Donald Trump sier han skal lage et nytt sosialt nettverk. Arkivfoto: Seth Wenig / AP / NTB

  USAs tidligere president Donald Trumps sosiale medium skal kalles Truth Social, het det i en kunngjøring natt til torsdag norsk tid.

  Det nye sosiale mediet ventes å åpne til betatesting i neste måned for personer som har fått invitasjon til å delta.

  Plattformen skal eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  Trump ble kastet ut av en rekke sosiale medier, inkludert Facebook, etter stormingen av Kongressen 6. januar i år.

 • av NTB
  DEL
  657 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 657 koronasmittede i Norge. Det er 258 flere enn samme dag i forrige uke, så trenden er stigende.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 447 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 421, så trenden er stigende.

  Onsdag var 118 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 17 flere enn dagen før.

  29 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 16 på respirator. Det er én færre på intensiv og to færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  Ved midnatt natt til torsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 198.161 personer testet positivt.

  Til nå har 4.191.957 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.707.612 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 893 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  USA godkjenner booster-vaksiner

  Onsdag ga amerikanske Food and Drugs Administration sitt ja til at Moderna – og Janssen-vaksinene kan brukes som boosterdose. Til nå har bare Pfizer-vaksinen vært godkjent i USA, som også er tilfellet i Norge og EU.

  FDA skriver også at vaksinene kan brukes selv om mottagerne tidligere er vaksinert med en annen vaksine, såkalt blandingsvaksinerte

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Ingen enighet i kulturstreiken – nå kan den eskalere

  Partene i kulturstreiken har ikke kommet til enighet hos Riksmekleren onsdag kveld, melder arbeidsgiverforeningen Spekter.

  – Det er svært beklagelig og trist at partene heller ikke denne gang lyktes å finne fram til en løsning, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter i en pressemelding onsdag kveld.

  Streiken handler om pensjonsordning, der fagforeningene ved kulturinstitusjonene ønsker seg hybridpensjon. Spekter vil beholde dagens ordning med innskuddspensjon fra 2016.

  Streiken har vart i sju uker. Nærmere 900 ansatte i 15 kulturinstitusjoner er i streik. Mandag 25. oktober trappes streiken opp. Da kan hele 1.100 ansatte være i streik.

 • av NTB
  DEL
  Tesla firedobler overskuddet i tredje kvartal
  Tesla leverte sterke tall for tredje kvartal. Foto: AP / NTB
  Tesla leverte sterke tall for tredje kvartal. Foto: AP / NTB

  Bilprodusenten Tesla mer enn firedoblet overskuddet i tredje kvartal etter sterke salgstall fra både USA og Kina, opplyser selskapet.

  Overskuddet i tremånedersperioden ble på hele 1,6 milliarder dollar. Omsetningen økte med 57 prosent til 13,8 milliarder dollar sammenlignet med samme periode i fjor.

  Tesla leverte i tredje kvartal 241.391 biler.

 • av NTB
  DEL
  Sentralbanken: USAs økonomi i motvind

  Amerikansk økonomi jobber i motvind forårsaket av produksjonsforstyrrelser, forsinkelser og mangel på arbeidskraft, heter det i en rapport fra sentralbanken. Usikkerhet rundt deltavarianten av covid spiller også en rolle.

  Banken skriver at privatforbruket holder seg oppe, men melder om store forskjeller mellom bransjer.

  Bilindustrien lider av mangel på databrikker og elektroniske komponenter, mens industriproduksjonen generelt har moderat eller solid vekst.

 • av NTB
  DEL
  Aker inngår mulig milliardavtale med Equinor
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

  Aker Solution og Equinor har inngått en intensjonsavtale for arbeid på Wisting-feltet i Barentshavet. Kontrakten kan være verdt opptil 12 milliarder kroner.

  Avtalen ble kjent gjennom en børsmelding onsdag kveld, melder E24.

  En forhåndsstudie og innledende ingeniørarbeid for en produksjonsenhet i forkant av en eventuell beslutning om investering er blant det kontrakten innebærer.

  Ifølge E24 starter arbeidet umiddelbart, og det er ventet fullført i tredje kvartal 2022.

 • av NTB
  DEL
  Idrettshøgskolen må spare 25 mill. etter statsbudsjettet
  Rektor Lars Tore Ronglan ved Norges idrettshøgskole mener at skolen vil stå i en krevende situasjon dersom det foreslåtte statsbudsjettet blir stående.
Foto: Terje Pedersen / NTB
  Rektor Lars Tore Ronglan ved Norges idrettshøgskole mener at skolen vil stå i en krevende situasjon dersom det foreslåtte statsbudsjettet blir stående. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Norges idrettshøgskole (NIH) må finne måter å spare 25 millioner kroner på dersom det foreslåtte statsbudsjettet blir stående.

  Tidligere har NIH drevet og eid skolebygget selv.

  Leien vil ligge på 45 millioner kroner i året – kun 20 av disse millionene kompenseres for i Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett, melder Avisa Oslo.

  – Dette setter oss i en særdeles krevende situasjon, sier rektor Lars Tore Ronglan til avisa.

  Kunnskapsdepartementet vil ikke kommentere saken.

 • av NTB
  DEL
  Over 80 opprørere hevdes drept i Jemen

  Den Saudi-ledede koalisjonen som kjemper i Jemen, hevder at over 80 oppførere fra houthi-geriljaen er blitt drept i flyangrep nær byen Maarib.

  For andre uke på rad har det vært spesielt intense flyangrep fra koalisjonens side. Den iranskstøttede houthi-bevegelsen kommenterer sjelden egne tap, og tallet på dødsofre kan ikke bekreftes av uavhengige kilder, melder AFP.

  Angrepene rundt Maarib fortsatte onsdag på tiende dagen, og koalisjonen hevder at rundt 1.300 opprørere er blitt drept.

  Borgerkrigen i Jemen startet i 2014 da Houthi-geriljaen tok hovedstaden Sana.

 • av NTB
  DEL
  En av to barselavdelinger på OUS er midlertidig stengt
  Jordmorforeningen håper Oslo universitetssykehus snur i avgjørelsen om å stenge en av to barselavdelinger på sykehuset.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Jordmorforeningen håper Oslo universitetssykehus snur i avgjørelsen om å stenge en av to barselavdelinger på sykehuset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  En av to barselavdelinger på Oslo universitetssykehus (OUS) stenges midlertidig på grunn av budsjettkutt. Nå reagerer jordmorforbundet kraftig på at sykehuset kutter i barselomsorgen, skriver TV 2.

  – Dette går utover pasientsikkerheten. Det skaper uro både for de ansatte og pasientene, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup i Den norske jordmorforeningen.

  Forbundet håper at sykehuset vil revurdere beslutningen om å stenge den ene barselavdelingen i to måneder.

  Overlege og seksjonsleder Thorbjørn B. Steen ved fødeavdelingen på OUS sier at de vil gjenåpne barselavdelingen tidligere dersom det er nødvendig.

  – Det er ikke en ideell løsning sånn som vi gjør det nå, men vi er helt sikre på at det er medisinsk forsvarlig, sier han.

  Avdelingen er stengt til 15. desember.

 • av NTB
  DEL
  Ber om mer forsvarssamarbeid blant landene ved Svartehavet
  USAs forsvarsminister Lloyd Austin hadde onsdag møter i Romania og oppfordret allierte land med grense til Svartehavet om å øke det militære samarbeidet for å motvirke russisk militarisering. Foto: AP / NTB
  USAs forsvarsminister Lloyd Austin hadde onsdag møter i Romania og oppfordret allierte land med grense til Svartehavet om å øke det militære samarbeidet for å motvirke russisk militarisering. Foto: AP / NTB

  USA ber allierte land som grenser til Svartehavet, om å utvide militærsamarbeidet. Oppfordringen kommer dagen før Natos forsvarsministermøte i Brussel.

  USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa etter samtaler med Romanias forsvarsminister Nicolae Cuica at det trenges handling fra kyststatene ved Svartehavet for å motvirke det kan kalte russisk militarisering av regionen.

  – Sikkerhet og stabilitet i Svartehavet er i USAs nasjonale interesse og kritisk for sikkerheten på Natos østflanke, sa Austin.

  Han la til at regionen er sårbar for russisk aggresjon.

  – Vi ser bevis for det gjennom handlingene i det østlige Ukraina og ved okkupasjonen av deler av Georgia, sa forsvarsministeren under et pressemøte.

 • av NTB
  DEL
  Eldreombudet krever at helsepersonell er fullvaksinert
  Eldreombud Bente Lund Jacobsen ønsker ikke at eldre skal bli smittet i sitt eget hjem. Nå krever hun at helsepersonell som jobber med eldre, skal være fullvaksinert.
Foto: Lise Åserud / NTB
  Eldreombud Bente Lund Jacobsen ønsker ikke at eldre skal bli smittet i sitt eget hjem. Nå krever hun at helsepersonell som jobber med eldre, skal være fullvaksinert. Foto: Lise Åserud / NTB

  Eldreombud Bente Lund Jacobsen krever at helsepersonell som jobber med eldre, skal være fullvaksinert. Enn så lenge ser regjeringen etter andre løsninger.

  – Vi ønsker ikke at eldre skal bli smittet i sitt eget hjem. Jeg syns det burde være et krav om at helsepersonell som jobber med eldre, skal være fullvaksinert. Det kravet burde komme på plass etter hvert, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen til NRK Dagsrevyen.

  Dersom et slikt krav skal på plass, krever det en politisk beslutning, men første omgang leter regjeringen etter andre løsninger.

  – Det har vært et tema på flere møter med våre underliggende etater, Helsedirektoratet. Det blir også fulgt opp i de kommunene der det er en utfordring, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til statskanalen.

 • av NTB
  DEL
  Kulturstreiken: Meglingen fortsetter utover kvelden
  Streikevakter ved Nationaltheatret i september. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Streikevakter ved Nationaltheatret i september. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Partene i kulturstreiken sitter onsdag kveld fortsatt i tvungen megling hos Riksmekleren. Arbeidsgiverforeningen Spekter har kommet med nye tilbud.

  Da NTB tok kontakt med Riksmekler Mats Wilhelm Ruland onsdag kveld, bekreftet han at forhandlingene mellom Spekter og LO fortsatt pågikk.

  – Forhandlingene pågår fortsatt, skrev han i tekstmeldingen til NTB like før klokken 20.

  Før meglingen startet uttalte administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter til FriFagbevegelse at det er ekstremt viktig at partene finner en løsning.

  – Vi er villig til å gå ut av våre posisjoner og har med nye tilbud i dag, sa Bratten i Spekter.

  Det har ikke vært kontakt mellom Spekter og LO etter siste megling 30. september, og Riksmekleren kalte lørdag derfor partene inn på ny.

 • av NTB
  DEL
  Latvia varsler nedstenging etter korona-oppblomstring

  Latvia stenger ned landet i fire uker og blir det første i Europa som igjen tyr til harde koronatiltak.

  Latvia har nå en av de høyeste smitteratene i verden i forhold til befolkningens størrelse, melder The Guardian. Tallene kommer fra USAs senter for smittekontroll (CDC).

  -Helsevesenet vårt er i fare. Den eneste veien ut av krisen er vaksine, sa statsminister Krisjanis Karins under et krisemøte i regjeringen tidligere i uken. Han sa at den lave vaksinasjonsraten er årsaken til økningen i antallet innleggelser.

  Bare 57 prosent av Latvias 1,7 millioner innbyggere er fullvaksinert, godt under EU-gjennomsnittet på 74 prosent.

  Regjeringen innfører portforbud i fire uker fra kl. 20 til kl. 05. Alle skoler og ikke-nødvendige butikker holder stengt ut denne uken.

  Latvias koronaarbeid ble lenge sett på som en suksesshistorie i Europa. Siden starten av pandemien har landet hatt færre enn 3.000 døde. Nå sier kritikere at vaksineprogrammet har sviktet og at det er klare sosiale forskjeller mellom de vaksinerte og dem som nå blir syke.