Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Ingen elsparkesykler tauet inn i Oslo de siste to ukene
  Det er ikke tauet inn en eneste feilparkert elsparkesykkel i Oslo de siste to ukene, etter at de nye elsparkesykkelreglene trådte i kraft. Foto: Jil Yngland / NTB
  Det er ikke tauet inn en eneste feilparkert elsparkesykkel i Oslo de siste to ukene, etter at de nye elsparkesykkelreglene trådte i kraft. Foto: Jil Yngland / NTB

  Det er ikke tauet inn en eneste feilparkert elsparkesykkel i Oslo de siste to ukene etter at de nye elsparkesykkelreglene trådte i kraft.

  – Dette er store endringer sammenlignet med ukene før tillatelsesordningen, sier divisjonsdirektør Rune Gjøs via kommunikasjonsavdelingen i Bymiljøetaten til Avisa Oslo.

  På det meste tauet kommunen inn 165 feilparkerte og henslengte elsparkesykler i snitt pr. uke.

  10. september trådte nye regler for elsparkesykler i kraft i Oslo. Kommunen kuttet antall elsparkesykler med 65 prosent. 23.000 ble redusert til 8.004, fordelt på 12 ulike aktører som får ha 667 elsparkesykler hver.

  De to siste ukene har Bymiljøetaten ikke tauet inn en eneste elsparkesykkel.

  Parkeringskaoset kostet aktørene elsparkesykkelselskapene dyrt. Hvert gebyr er på 1.590 kroner. I alt er det tauet inn 2.940 enheter, som har kostet aktørene snaut 4,7 millioner kroner i inntauingsgebyr.

 • av NTB
  DEL
  Lego bygger opp rekordresultat
  Lego-hovedkvarteret i Billund i Danmark. Foto: Erik Johansen / NTB
  Lego-hovedkvarteret i Billund i Danmark. Foto: Erik Johansen / NTB

  Lego fikk i første halvår et rekordstort overskudd, drevet frem av sterk etterspørsel og gjenåpning av butikkutsalg.

  Overskuddet steg 140 prosent til 6,3 milliarder danske kroner i første halvår. Omsetningen steg 46 prosent til 23 milliarder kroner, viser resultatet som ble lagt frem tirsdag.

  Lego har under pandemien opplevd stor vekst i nettsalget. I første halvår var oppgangen på 50 prosent, sammenlignet med tilsvarende periode året før.

  I første halvår gjenåpnet konsernet samtidig over 60 Lego-butikker. Over 40 av dem er i Kina. Totalt har Lego 737 butikker verden rundt, blant dem 291 i Kina.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig regnvær på Østlandet – Lifjell fikk 125,9 millimeter på 24 timer
  Det var kraftig regnvær flere steder på Østlandet mandag og natt til tirsdag. 
Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB
  Det var kraftig regnvær flere steder på Østlandet mandag og natt til tirsdag. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB

  Flere steder i lavlandet i Agder, Vestfold, Telemark og Viken fikk over 60 millimeter i løpet av 24 timer. I fjellet kom det enda mer.

  Mest nedbør fikk Lifjell i Telemark med 125,9 millimeter, skriver Meteorologene på Twitter.

  Det gule farevarslet som startet klokken 12 mandag, er nå over, skriver de. Men det betyr ikke at østlendingene kan håpe på sol og fint vær de neste dagene. Værvarslet viser nemlig mye nedbør den neste uken.

  Det kraftige regnværet fører til at skogbrannfaren på Østlandet nå er over.

  – Nå får vi en ordentlig rotbløyte i dag, og så fortsetter det jo med nedbør. Så nå vil nok tørken i skogen være over, sa statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til NRK mandag.

 • av NTB
  DEL
  Nytt avhør av Tengs-siktet tirsdag
  Politiadvokat Fredrik Soma vil ikke si om siktelsen mot 50-åringen som er pågrepet for drapet på Birgitte Tengs i 1995, er styrket eller svekket før det skal holdes nytt avhør av mannen tirsdag. Foto: Carina Johansen / NTB
  Politiadvokat Fredrik Soma vil ikke si om siktelsen mot 50-åringen som er pågrepet for drapet på Birgitte Tengs i 1995, er styrket eller svekket før det skal holdes nytt avhør av mannen tirsdag. Foto: Carina Johansen / NTB

  Mannen som er siktet for å ha drept Birgitte Tengs og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen, vil tirsdag formiddag stille i et nytt avhør med politiet.

  Avhøret vil starte klokken 10, melder Dagbladet, som har snakket med 50-åringens forsvarer.

  – Han ser frem til avhøret og vil svare på spørsmål politiet måtte ha. Han ønsker å bidra til oppklaring og samtidig å få sjekket seg ut av saken, sier advokat Stian Bråstein til avisen.

  Det er nesten en måned siden forrige gang mannen ble avhørt. Den siktede ble avhørt i forbindelse med pågripelsen 1. september, og dagen etter, men ikke etter at han ble varetektsfengslet 3. september.

  Fredag går også varetektsfengslingen ut for mannen, og forsvareren venter at det blir et nytt fengslingsmøte i løpet av uken.

  – Jeg kan ikke si om mistankegrunnlaget mot mannen er styrket eller svekket etter pågripelsen, uttalte politiadvokat Fredrik Martin Soma da politiet opplyste om det kommende avhøret før helgen.

  50-åringen er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995 og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000. Han nekter for å ha noe med drapene å gjøre.

 • av NTB
  DEL
  To til sykehus etter trafikkulykke i Arendal

  To biler var involvert i en trafikkulykke ved Frolandsveien i Arendal tirsdag morgen. To personer er fraktet til sykehus.

  Skadeomfanget og hendelsesforløpet er ukjent, opplyser Agder politidistrikt på Twitter.

  Ulykken skjedde ved Biltilsynet i Frolandsveien.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 7.51.

 • av NTB
  DEL
  Antall båttyverier nesten halvert i sommer
  Antall båttyverier i sommer gikk ned 45 prosent i sommermånedene juni, juli og august i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
  Antall båttyverier i sommer gikk ned 45 prosent i sommermånedene juni, juli og august i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix

  Antall båttyverier i sommer var nær halvert sammenlignet med sommeren i fjor, viser ferske tall fra Tryg Forsikring.

  En del av årsaken til den kraftige nedgangen er trolig koronapandemien og delvis stengte grenser.

  Forsikringsselskapets analyser viser en nedgang på hele 45 prosent i antall båttyverier for sommermånedene juni, juli og august i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Valget i Haiti utsettes på ubestemt tid
  Valget i Haiti blir utsatt på ubestemt tid, sier statsminister Ariel Henry. Foto: Joseph Odelyn / AP / NTB
  Valget i Haiti blir utsatt på ubestemt tid, sier statsminister Ariel Henry. Foto: Joseph Odelyn / AP / NTB

  Valget som skulle avholdes i Haiti i november, er utsatt på ubestemt tid, sier statsminister Ariel Henry.

  Årsaken er at statsministeren har sparket samtlige ni personer i landets valgnemnd. Han sier at nye medlemmer skal utnevnes, men ikke når.

  Nemnda ble utnevnt i juli av president Jovenel Möise, som ble drept i et attentat natt til 7. juli.

  Etter attentatet utsatte nemnda valget og en folkeavstemning om landets grunnlov fra 26. september til 7. november.

  Henry lovte for en måned siden at det ville bli avholdt valg «så snart som mulig», tross politisk uro etter attentatet og det store jordskjelvet i Haiti i august, der mer enn 2200 mennesker mistet livet.

  Landet har ikke hatt folkevalgt nasjonalforsamling siden januar i fjor, etter at valget i oktober 2019 ble avlyst, delvis som følge av omfattende protester mot Moïse.

 • av NTB
  DEL
  Stor eksplosjon i bygård Göteborg
  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

  23 personer er brakt til sykehus etter en stor eksplosjon i en bygård i sentralt Göteborg. Eksplosjonen skjedde før klokken fem om morgenen og forårsaket en større brann.

  En beboer på stedet forteller at flere mennesker firet seg ned fra sine leiligheter ved hjelp av laken. Andre hoppet fra balkongen.

  Her kan du lese hele artikkelen.

 • av NTB
  DEL
  Oljeprisen er over 80 dollar fatet – høyeste på nesten tre år
  Et fat nordsjøolje omsettes for mer enn det har gjort på tre år.
Foto: Carina Johansen / NTB
  Et fat nordsjøolje omsettes for mer enn det har gjort på tre år. Foto: Carina Johansen / NTB

  Nordsjøolje omsettes tirsdag morgen for 80,20 dollar pr. fat. Det er første gang på nesten tre år at prisen er over 80 dollar.

  Økningen forklares med økt etterspørsel og bekymringer for lagrene nå som verden er på vei ut av koronapandemien.

  Også amerikansk lettolje har oppgang og omsettes for 76,12 dollar fatet.

  Overfor E24 har Nadia Wiggen, partner og energianalytiker hos Pareto, pekt på 80 dollar som en psykologisk grense for oljeprisen den siste tiden.

  I gårsdagens morgenrapport fra DNB Markets skrev analytiker Oddmund Berg at den oppadgående utviklingen trolig kan knyttes til frykt for energiskvis i Europa.

  Oljeprisen har doblet seg flere ganger siden prisen nådde sitt siste bunnivå på under 20 dollar fatet i april i fjor.

  Banken og meglerhuset Goldman Sachs kom søndag med varsel om at oljeprisen kan nå 90 dollar fatet i løpet av året, skriver Reuters. Det vil i så fall være det høyeste nivået siden oktober 2014.

 • av NTB
  DEL
  Rapport: En av tre i privat sektor regnes som lavtlønte

  31,6 prosent av ansatte i privat sektor regnes som lavtlønte, ifølge en rapport fra forskningsstiftelsen Fafo. Andelen har særlig økt innen bygg og servering.

  Rapporten «Hvem er de lavtlønte?» er finansiert av LO, skriver Klassekampen.

  Lavtlønte er definert som de som tjener mindre enn 85 prosent av hva en gjennomsnittlig industriarbeider gjør. I fjor utgjorde det 430.185 kroner. For perioden 2008–2018 konkluderer Fafo med at det har vært en sakte økning av andelen lavtlønte.

  Ifølge Fafo-forsker Bård Jordfald er det flere grunner til økningen.

  – Noe skyldes endringer i næringsstruktur. Det er tjenesteytende deler av privat sektor som har vokst mest, og der er det flere lavtlønte. I tillegg skyldes det arbeidsinnvandring. Vi har fått vekst i de delene av arbeidsmarkedet der det er lite tariffavtaler, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Sør-Korea: Nord-Korea gjennomførte rakettest

  Det sørkoreanske forsvaret sier at Nord-Korea har avfyrt et «uidentifisert prosjektil». Samtidig sier nordkoreanerne i FN at de har rett til å teste våpen.

  Prosjektilet er avfyrt i retning Japanhavet, melder nyhetsbyrået Yonhap. Det er uklart hva slags prosjektil det er snakk om, og om det eventuelt er flere. En talsmann for det japanske forsvaret sier til nyhetsbyrået AFP at det «ser ut til å være et ballistisk missil».

  Den angivelige oppskytingen skjedde like før landets FN-ambassadør sa at «ingen kan nekte» dem å teste våpen.

 • av NTB
  DEL
  Lysfenomen synlig en rekke steder nord i landet

  Fra flere steder i Nord-Norge meldes det om sterke lysglimt på himmelen mandag kveld. Det er usikkert hva som er forklaringen på fenomenet.

  Til Nordlys forteller Stian Dunvold at han ble oppmerksom på et sterkt lysglimt da han var på Grøtfjordstranda utenfor Tromsø. Han tok bilder av det ved 22-tiden.

  Dunvold la ut bildene på Facebook og forteller at han etterpå har fått meldinger fra folk fra Svolvær i sør til Finnmark i nord som har sett det samme.

 • av NTB
  DEL
  Mye regn kan gi lavere strømpris

  Dersom værmeldingen om mye regn slår til, vil strømkundene merke det på prisen, forteller lederen for markedsavdelingen i Skagerak Kraft.

  – Dette er bra, for nå er vi sugne på å få litt vann i magasinene, sier Andreas Billington til NRK.

  Han er usikker på hvor mye det vil slå ut på prisen.

  – Det tør jeg ikke si helt sikkert, men det vil jo dempe prisen noe og på en måte gjøre oss mer sikre inn mot vinteren når vi får fylt på litt i magasinene. Det vil være et veldig pluss for forbrukeren, sier lederen for markedsavdelingen i kraftselskapet.

  Tirsdag koster en kilowattime i Sør-Norge 1,10 kroner kilowattimen utenom påslag, nettleie og avgifter, ifølge oversikten til Nord Pool. På det høyeste denne måneden har den vært 1,23 kroner.

 • av NTB
  DEL
  Ford investerer nesten 100 milliarder i elbilproduksjon

  Ford og en sørkoreansk samarbeidspartner investerer nesten 100 milliarder kroner i nye fabrikker for elbilproduksjon.

  Den amerikanske bilgiganten anslår at investeringene vil skape 11.000 jobber innen 2025.

  Fabrikkene skal bygges i Kentucky og Tennessee i samarbeid med den sørkoreanske partneren SK Innovation, heter det i en uttalelse.

 • av NTB
  DEL
  Svensk politi ber folk slutte å ta selfie med elger
  Politiet ber folk i Stockholm om å slutte å ta bilde med elger. Den siste tiden har de blitt nødt til å felle flere elger som er blitt stresset etter at mennesker har nærmet seg dem. Dette bildet er tatt i Hurum i Norge. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
  Politiet ber folk i Stockholm om å slutte å ta bilde med elger. Den siste tiden har de blitt nødt til å felle flere elger som er blitt stresset etter at mennesker har nærmet seg dem. Dette bildet er tatt i Hurum i Norge. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

  Politiet har måttet skyte flere elger den siste tiden. Årsaken er at folk har gjort dyrene stresset ved å ta selfie med dem, skriver Mitt i Stockholm.

  – En elg som har gått seg vill, pleier å kunne finne veien tilbake om den er rolig, sier politimann Kenneth Krongberg, som er talsperson for den nasjonale viltnemnda (NVR), til avisen.

  – Men når folk løper frem og tar bilder, blir den stresset og aggressiv. Det er helt fjernt og veldig opprørende at folk ikke skjønner bedre, legger han til.

  Han ber stockholmerne holde avstand til elgene som iblant forviller seg inn i tettbodde områder.

  – Naturoppsynet er enige, det er ikke noe galt med elgen. Imidlertid er de veldig stresset fordi det er så mange som prøver å ta bilder. Det er grunnen til at vi må felle elgene. Folk som tror at dyreverdenen er som i Walt Disney-filmene, sier Krongberg.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Hæren settes i beredskap på grunn av drivstoffkrisen

  Storbritannia har satt forsvaret i beredskap for å hjelpe til under krisen i landet. Mange bensinstasjoner er tomme for drivstoff.

  – Et begrenset antall militære tankbilsjåfører vil bli satt i beredskap og sendt ut om nødvendig, for ytterligere å stabilisere distribusjonen av drivstoff, heter det i en uttalelse fra britiske myndigheter.

  Regjeringen oppfordrer folk til ikke å hamstre drivstoff.

  Ifølge transportindustrien i landet mangler Storbritannia 100.000 lastebilsjåfører. Årsaken er en kombinasjon av at arbeidsstyrken eldes, og at utlendinger har forlatt landet i forbindelse med brexit og koronapandemien.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Tre polske regioner trekker tilbake LHBT-betegnelse

  Etter at EU har truet med mindre finansiering, har tre polske regioner valgt å trekke tilbake kunngjøringen om at de er «LHBT-frie soner».

  Regionene Krakow, Rzeszow og Lublin har alle fjernet betegnelsen etter at Kielce-regionen gjorde det forrige uke.

  I juli gikk EU til rettslige skritt mot regjeringene i Ungarn og Polen som følge av det som blir sett på som LHBT-fiendtlige tiltak.

  Ungarn innførte en såkalt anti-pedofililov, som blant annet kriminaliserer «oppfordringer» til homoseksualitet.

  En tredel av regionene i Polen har vedtatt å kalle seg LHBT-frie soner de siste årene. EU-kommisjonen mener dette er et brudd mot antidiskrimineringslover.

 • av NTB
  DEL
  Brann på gård i Gudbrandsdalen

  Ingen meldes å være skadet etter en brann i ubebodd hus på en gård på Hundorp i Sør-Fron kommune. Det var en stund stor spredningsfare.

  Meldingen om brannen kom rett etter klokken 22 mandag kveld.

  – Brannvesenet melder at de begynner å få kontroll og at spredningsfaren er liten. Alle beboere på gårdsbruket er gjort rede for og fremstår som uskadet, opplyste operasjonssentralen i Innlandet politidistrikt en drøy time senere.

 • av NTB
  DEL
  Båt tok inn vann nord for Holmestrand

  Et redningshelikopter ble sendt mot stedet etter at Hovedredningssentralen fikk melding om at en skøyte tok inn vann i Sandebukta nord for Holmestrand.

  Kystvaktskipet Nornen og redningsskøyta Ryfylke ble også sendt for å bistå, opplyser Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) på Twitter.

  Skøyta skal ha fått en lekkasje, opplyste HRS til NTB i 22-20-tiden mandag. Det var én mann om bord, og han ble tatt over i en lettbåt fra KV Nornen og tatt med til land for sjekk.

  Hovedredningssentralen fikk melding om hendelsen klokken 22.

 • av NTB
  DEL
  Macron truffet av egg i Lyon
  Emmanuel Macron i Lyon rett før egget treffer ham på skulderen. Foto: LYONMAG.COM via AP / NTB
  Emmanuel Macron i Lyon rett før egget treffer ham på skulderen. Foto: LYONMAG.COM via AP / NTB

  Frankrikes president Emmanuel Macron ble truffet i skulderen av et egg da han mandag besøkte en matfestival i byen Lyon.

  En video av hendelsen som er blitt mye delt i sosiale medier, viser presidenten gå gjennom en folkemengde da et egg treffer ham, uten å knuse. To livvakter nærmer seg Macron, mens en mann blir fjernet av andre livvakter.

  – Hvis han har noe å fortelle meg, kan han komme, kunne reportere høre presidenten si.

  En 19 år gammel student er blitt pågrepet av politiet, og han er under etterforskning for angrep på en offentlig tjenesteperson, ifølge påtalemyndigheten i Lyon.