Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Nord-Korea har skutt opp uidentifisert rakett
15. september kl 06:10av NTB
DEL

Nord-Korea har skutt opp en uidentifisert rakett ut over havet fra landets østlige kyst, ifølge det sørkoreanske forsvaret.

Det som omtales som et «uidentifisert prosjektil», fløy mot havet utenfor østkysten onsdag ifølge en uttalelse fra forsvarskommandoen i Sør-Korea.

Det foreligger foreløpig ingen flere detaljer, hverken om hvilken type rakett det skal dreie seg om, hvor langt den har fløyet, eller om det er skutt opp flere enn én.

For to dager siden kunngjorde Nord-Korea at landet i helgen gjennomførte flere tester med en nyutviklet krysserrakett.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Tre personer involvert i ATV-ulykke i Alta

  To ambulansehelikoptre og et Sea King redningshelikopter er sendt til Stjernøya i Alta etter en ATV-ulykke.

  Finnmark politidistrikt meldte klokken 00.32 at en ATV har kjørt ut av veien i Store Kvalfjord på Stjernøya.

  Ifølge politiet er det meldt om personskade og at det er tre personer som er involvert i ulykken.

  Vaktleder Kjartan Lumøe ved 110-sentralen opplyser til iFinnmark at lokalt frivillig brannmannskap er på stedet og bistår de skadede.

  – Vi jobber med å stabilisere og transportere pasienter. Det er tre involverte, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Historiske romturister har landet på jorden: – Det var en helsikes tur
  De historiske romturistene om bord i Dragon-kapselen. Fra venstre: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski og Sian Proctor. Foto: SpaceX via AP / NTB
  De historiske romturistene om bord i Dragon-kapselen. Fra venstre: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski og Sian Proctor. Foto: SpaceX via AP / NTB

  De fire sivile romturistene som har vært med på SpaceX-ferden ut i verdensrommet, landet natt til søndag i havet utenfor Florida.

  – Takk så mye, det var en helsikes tur, lød det fra en av de fire om bord etter at de ble ønsket velkommen hjem til jorden på kommunikasjonsanlegget.

  De fire historiske turistene har vært med på verdens første romtur uten astronauter om bord. De har gått i bane rundt jorden de siste tre dagene.

  På det meste nådde Dragon-kapselen en høyde på rundt 575 kilometer, langt over høyden Den internasjonale romstasjonen (ISS) går i bane rundt jorden på.

  Milliardæren Jared Isaacman finansierte turen, og hadde med seg sykepleieren Hayle Arceneaux samt Sian Proctor og Chris Sembroski, som vant billetter til turen.

 • av NTB
  DEL
  Kampen om å bli Orbáns utfordrer fikk en turbulent start
  Budapest-ordfører Gergely Karácsony er en av favorittene til å vinne opposisjonens primærvalg i Ungarn. Foto: Bela Szandelszky / AP / NTB
  Budapest-ordfører Gergely Karácsony er en av favorittene til å vinne opposisjonens primærvalg i Ungarn. Foto: Bela Szandelszky / AP / NTB

  Den ungarske opposisjonen har samlet seg for å bli kvitt landets omstridte leder, men primærvalget ble lørdag utsatt etter et mulig cyberangrep.

  Beskyldningene hagler fra opposisjonen om hvem som kan ha stått bak angrepet. Opposisjonen peker på statsminister Viktor Orbán, som er omstridt etter et tiår med knebling av pressen og rettsvesenets frie stilling.

  Andre, som ordfører Gergely Karácsony i Budapest, viser til at IP-adresser med kinesisk opphav er mistenkt. Han er selv en av dem som ønsker å utfordre Orbán i neste års valg.

  Stemmegivningen ble stanset bare to timer etter at den kom i gang. Systemene gikk ned etter angrepet. Det er ventet at valget kan fortsette mandag.

 • av NTB
  DEL
  NRK i Panjshirdalen: Folk forteller om drap på sivile
  Taliban holder vakt ved en port inn til Panjshir nordøst i Afghanistan. Foto: Mohammad Asif Khan / AP / NTB
  Taliban holder vakt ved en port inn til Panjshir nordøst i Afghanistan. Foto: Mohammad Asif Khan / AP / NTB

  Folk i Panjshirdalen forteller NRK at Taliban har drept sivile der. En Taliban-kommandant avviser blankt internasjonale anklager om krigsforbrytelser.

  NRK har fått reise inn i Panjshirdalen, provinsen der den siste motstanden mot Taliban i Afghanistan ble slått ned. BBC og Human Rights Watch har formidlet anklager om krigsforbrytelser.

  – Dette fordømmer vi på det sterkeste. Det stemmer ikke. Det er propaganda. Det har vært krig her. De soldatene som gjorde motstand, ble selvsagt drept. De mistet mange og vi mistet mange. Men de som overga seg ble ikke drept, sier Taliban-kommandant Gul Agha til NRK.

  NRK skriver at de blir fortalt om at Taliban har drept sivile.

  – Ja, de har drept flere. Blant annet i Onaba- og Qabzan-områdene. Sivile, sier en mann.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Nytt personran på T-banestasjon
  Politiet kontrollerte flere personer i nærheten av åstedet for det sister ranet, ved Borgen T-banestasjon, men det er uklart om noen av dem er mistenkt i saken.
  Politiet kontrollerte flere personer i nærheten av åstedet for det sister ranet, ved Borgen T-banestasjon, men det er uklart om noen av dem er mistenkt i saken. Foto: Hans O. Torgersen

  Politiet i Oslo meldte klokken 23.40 lørdag om et nytt tilfelle av personran på en T-banestasjon.

  «Fornærmede skal ha blitt truet med en teleskopbatong. Flere personer har løpt fra stedet og vi søker i området», skriver politiet på Twitter.

  Ni unge personer ble stanset av politiet i Skøyenveien, like ved åstedet. Ved 00.30-tiden er det ikke avklart om dette er gjerningspersonene, melder politiet.

  En stund senere meldte politiet at de ni ikke blir pågrepet.

  Patruljene på stedet var også i kontakt med to fornærmede. De skal ha blitt utsatt for slag og spark.

  Tidligere lørdag kveld ble en person ranet på Bekkestua T-banestasjon i Bærum.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Flere hundre ungdommer kom på hjemme-alene-fest

  Flere ungdommer havnet lørdag kveld i slagsmål i Tysvær utenfor Haugesund. Ambulanse og politi rykket ut til privathuset der dette hadde skjedd.

  Politiet fant raskt ut at det var en mindreårig gutt som hadde hatt fest hjemme. Flere hundre ungdommer som ikke var invitert dukket opp, og «festen kom ut av kontroll», skriver politiet på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Merkels kronprins venter tett løp i det tyske valget

  En uke før det tyske valget sier kandidaten fra Angela Merkels parti at han venter tett løp, til tross for at meningsmålingene ikke ser så lovende ut.

  Statsminister Angela Merkel gir seg nå etter 16 år som tysk regjeringsleder. Armin Laschet er utpekt som kristendemokratiske CDUs statsministerkandidat, men har så langt slitt i motbakke i valgkampen.

  – Dette vil bli et veldig tett løp, sier han på sidelinjen av et valgkamparrangement i Delbrück-Steinhorst i den vestlige delstaten Nordrhein-Westfalen, der Laschet leder delstatsregjeringen.

  – Det er åtte dager igjen, og vi føler alle sammen at noe er i bevegelse, sier CDU-lederen, som er skeptisk til målingene som viser et forsprang for sosialdemokratiske SPD.

 • av NTB
  DEL
  Notre-Dame endelig klar for gjenoppbygging

  Notre-Dame er sikker nok til at gjenoppbyggingen etter brannen kan starte.

  Det er over to år siden den ødeleggende brannen som brøt gjennom taket, fikk spiret til å kollapse og var nær ved å totalskade den monumentale katedralen.

  Arbeidet for å sikre bygningen tok til dagen etter brannen den 15. april 2019. Lørdag erklærte etaten som har ansvaret for arbeidet at sikringen er ferdig.

  Snekkere, eksperter på stillaser, profesjonelle klatrere, orgelteknikere og en lang rekke andre håndverkere og eksperter har deltatt. Det er satt opp støttestrukturer rundt store deler av katedralen, og en «paraply» for å hindre regnet i å trenge inn.

  President Emmanuel Macron har som mål å åpne katedralen i 2024, da Paris er vertsby for sommer-OL.

  En sjokkert verden fulgte brannens herjinger med Notre Dame 15. april 2019.
  En sjokkert verden fulgte brannens herjinger med Notre Dame 15. april 2019. Foto: NTB
 • av NTB
  DEL
  Folkeavstemning om avkriminalisering av cannabis på trappene i Italia

  En folkeavstemning om avkriminalisering av cannabisdyrking kan komme så tidlig som neste år i Italia.

  Det er nødvendig med 500.000 underskrifter for å få arrangert en slik avstemning. Antallet ble nådd bare en uke etter at oppropet ble lagt ut på nett.

  Fristen for å skrive under er utgangen av september. En domstol skal i etterkant avgjøre om de formelle kravene for å holde en folkeavstemning er oppfylt, og avstemningen kan avholdes så tidlig som våren 2022.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Person ranet på T-banestasjon

  Politiet i Oslo melder klokken 20.54 at en person er blitt ranet på Bekkestua T-banestasjon i Bærum.

  Ransofferet er fysisk uskadet.

  Flere politipatruljer er i området og leter etter tre unge gjerningspersoner som har flyktet fra åstedet.

 • av NTB
  DEL
  KrF: Ropstad fratrer neste fredag
  Kjell Ingolf Ropstad møtte lørdag pressen i Regjeringskvartalet i Oslo der han opplyste om at han fratrer både som statsråd og som leder av KrF. Foto: Ali Zare / NTB
  Kjell Ingolf Ropstad møtte lørdag pressen i Regjeringskvartalet i Oslo der han opplyste om at han fratrer både som statsråd og som leder av KrF. Foto: Ali Zare / NTB

  Kristelig Folkeparti opplyser at Kjell Ingolf Ropstad fratrer som leder neste fredag i forbindelse med partiets landsstyremøte.

  Sentralstyret i KrF hadde lørdag ettermiddag et ekstraordinært møte etter at Kjell Ingolf Ropstad varslet sin avgang både som partileder og statsråd. Der ble det enighet om å kalle inn landsstyret til møte førstkommende fredag.

  – Det er enighet i sentralstyret om at Ropstad fratrer vervet i forbindelse med landsstyremøtet fredag 24. september med den konsekvens at Olaug Bollestad trer inn som fungerende partileder, skriver partiet i en uttalelse til NTB.

  På møtet vil landsstyret ta stilling til den videre prosessen og eventuelt også kalle inn til et ekstraordinært landsmøte.

  -Jeg vil takke Ropstad for innsatsen for partiet. Som første nestleder er jeg klar til å tre inn i rollen som fungerende leder når det blir behov for det, sier nestleder Olaug Bollestad til NTB.

  Andre nestleder i KrF, Ingelin Noresjø, sier til NTB at også hun takker Ropstad for innsatsen, men at hun likevel tenker beslutningen om trekke seg var riktig.

  – Det er både leit og vemodig å miste en god partileder og jeg vil takke Kjell Ingolf for jobben han har gjort. Helheten i situasjonen og hensynet til Kjell Ingolf, hans nærmeste og partiet gjør at dette var en rett beslutning, sier hun.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Tenåringsjenter mistenkt etter flere branner

  Politiet i Trondheim har tatt kontroll på to jenter i tenårene etter tre påsatte branner i Midtbyen.

  Jentene kan mistenkes for to av brannene, skriver politiet på Twitter. Etterforskningen vil vise om de også blir mistenkt for den tredje brannen.

  Politiadvokat Marthe Kulset Dahl sier til NTB at den ene av brannene som fant sted i garasjen til kjøpesenteret Trondheim Torg, kunne utviklet seg til en større brann.

  Den ene av jentene er pågrepet for ildspåsettelse, mens den andre jenta lørdag kveld foreløpig var å anse som innbrakt. Etterforskerne mener det er en forbindelse mellom jentene, skriver NTB.

  – Ingen av jentene er kjent for politiet fra tidligere. Vi er i kontakt med barnevernsvakten om hva som videre skal skje med jentene utover kvelden, sier politiadvokaten.

 • av NTB
  DEL
  Ubåtsaken kan skade Nato, tror tidligere britisk toppdiplomat

  Den diplomatiske krisen mellom Frankrike, USA og Australia har skapt dyp splittelse mellom sentrale Nato-land.

  Frankrikes tilbakekalling av sine ambassadører til USA og Australia vekket stor oppsikt fredag kveld.

  Årsaken var at Australia vraket en fransk ubåtkontrakt verdt flere hundre milliarder kroner og heller inngikk et strategisk partnerskap med USA og Storbritannia.

  Tilbaketrekking av ambassadører regnes som en sterk diplomatisk protest, og brukes gjerne overfor rivaliserende eller fiendtlige stater.

  – Dette er langt mer enn bare en diplomatisk krangel, sier den erfarne britiske diplomaten Peter Ricketts, tidligere statssekretær i det britiske utenriksdepartementet og tidligere ambassadør til Frankrike til Times Radio.

  Han sier at kontrakten som ble droppet ikke bare dreide seg om et våpensalg, men om et strategisk partnerskap. Australia har forhandlet bak ryggen på Frankrike med to av landets Nato-allierte, Storbritannia og USA, påpeker han.

  – For franskmennene er dette et totalt tillitsbrudd. Det setter et spørsmålstegn ved hva Nato er til for, sier Ricketts, som slår fast at saken kan skade alliansen.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Klatreulykke i Møre og Romsdal

  Et redningshelikopter, luftambulanse og alpin redningsgruppe er på vei til Skarfjellet i Sunndal. Der har det skjedd en klatreulykke, melder politiet.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 16.15 lørdag. Meldingen går ut på at en person skal ha falt.

  Politiet opplyser til NTB at det var to personer, en kvinne og en mann, som klatret sammen da mannen falt. Paret var nesten på toppen av det 1790 meter høye Skarfjellet da ulykken inntraff.

  – Det var kvinnen som fikk ringt etter hjelp. Hun er hentet ut av luftambulansen, men er uskadet. Mannen som falt har jeg ikke noe oppdatert tilstand på og det jobbes med å få ham ut, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

  Oppdateres.

  Skarfjellet ligger ca. ni kilometer øst/nordøst for Sunndalsøra.
  Skarfjellet ligger ca. ni kilometer øst/nordøst for Sunndalsøra. Foto: Skjermdump/Norgeskart.no/Kartverket
 • av NTB
  DEL
  Mann på motorsykkel omkom i trafikkulykke på Fosen

  En mann i 40-årene omkom lørdag ettermiddag i en ulykke på motorsykkel på Fosen i Trøndelag.

  Politiet ble varslet om ulykken på fylkesvei 715 ved Krinsvatnet ved 14-tiden lørdag ettermiddag. Ingen andre kjøretøyer skal ha vært involvert da motorsyklisten forulykket. Føreren omkom på stedet, opplyser politiet like før klokka 17.

  – Pårørende er varslet. Politiet er fortsatt på stedet og foretar tekniske undersøkelser. Veien vil fortsatt være stengt en tid framover, skriver Trøndelag politidistrikt.

 • av Robert Gjerde
  DEL
  Selbekk: - Dag Inge Ulstein bør bli ny KrF-leder
  Dag Inge Ulstein, utviklingsminister (KrF)
  Dag Inge Ulstein, utviklingsminister (KrF) Foto: Marit Hommedal, NTB

  Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, mener den nye KrF-lederen må sitte på Stortinget. Han peker på utviklingsminister Dag Inge Ulstein som ny leder i KrF.

  KrF får tre stortingsrepresentanter i det nye Stortinget: Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein.

  – Og siden Ropstad er uaktuell, står dette mellom Bollestad og Ulstein. KrF kan ikke ha en partileder som ikke sitter på Stortinget. Da er jeg for at partiet kan forsvinne helt, sier Selbekk.

  Bollestad er landbruksminister i Solberg-regjeringen, mens Ulstein er utviklingsminister.

  Selbekk peker på Ulstein

  – Han representerer en fornyende kraft. Han har ikke vært veldig synlig som utviklingsminister, men han han har en artig profil. Han har en slags sexolog-bakgrunn og har ikke noe mørkemannsstempel.

  Selbekk peker også på at alderen taler i Ulsteins favør. Bollestad fyller 60 år i høst. Ulstein blir 41 i høst.

  – Ulstein har alderen på sin side. Han representerer også den måten en fornyelse.

  Han mener det eneste som kan åpne for at KrF ikke velger en partileder som ikke sitter på Stortinget må være at hverken Bollestad eller Ulstein vil.

  Han mener Ida Lindtveit Røse, gruppeleder for Viken KrF, da kan være en kandidat. Hun vikarierte også som barne- og familieminister da Ropstad hadde permisjon.

  Han tror ikke valget av ny partileder vil ha noe å si for KrFs veivalg. I 2018 vedtok KrF å samarbeide med høyresiden, og sa nei til daværende partileder Knut Arild Hareides ønske å samarbeide med Ap og Sp.

  - Veivalget er gjort. Jeg tror ikke valget av ny leder vil endre noe på det.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Tidligere KrFU-leder: Stolt av arbeidet han har lagt ned

  Ida Lindtveit Røse, som vikarierte for Ropstad som minister og som har vært leder i KrFU, sier følgende om Ropstads avgang:

  – Dette har vært en krevende uke og dagen i dag er først og fremst en vond dag. Kjell Ingolf har tatt sin beslutning, og jeg respekterer det og har forståelse for hans vurderinger.

  Røse peker på at Ropstad har vært leder i en krevende tid for partiet, og har måttet stå i mye.

  – Jeg er stolt av det arbeidet han har lagt ned. Han har gjort en veldig god jobb for å bygge laget etter en krevende periode. Jeg er takknemlig for den store tilliten han har vist meg og andre unge KrFere i den tiden han har ledet partiet.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Hareide uaktuell som ny partileder

  Tidligere Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide avkrefter overfor VG at han kan komme til å ta over som partileder etter Kjell Ingolf Ropstads avgang.

  – Jeg er ikke aktuell som ny partileder, sier Hareide til VG.

  KrF-nestleder og landbruksminister Olaug Bollestad sier følgende etter Kjell Inge Ropstads avgang som minister og KrF-leder:

  – Jeg er første nestleder og slik sett er jeg klar til å lede partiet frem til ny leder er valgt, dersom det skulle bli nødvendig.

  Bollestad vil imidlertid ikke svare på hvorvidt hun er åpen for å bli ny partileder selv når ny leder skal velges, ifølge VG.

 • av NTB
  DEL
  Knut Arild Hareide: En vond og vanskelig dag

  Tidligere KrF-leder og samferdselsminister Knut Arild Hareide sier til NTB etter Kjell Ingolf Ropstads avgang at denne dagen er vond og vanskelig.

  – Jeg kjenner at dette er en vond og vanskelig dag. Men mest krevende er det for Kjell Ingolf og familien. Han har beklaget og sagt at dette ikke burde skjedd, sier Hareide.

  Den tidligere KrF-lederen sier at han respekterer det valget Ropstad nå har landet på.

  – Han har vurdert hva som er best for KrF og sine nærmeste. Kjell Ingolf og familien har opplevd veldig vanskelige dager med et enormt press.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Erna Solberg møter pressen kl. 16

  Statsminister Erna Solberg (H) møter pressen i statsministerboligen klokken 16, etter nyheten om at Kjell Ingolf Ropstad går av som statsråd og partileder.

  På spørsmål om hva som vil være løsningen vedrørende Ropstads ministerpost, svarer statssekretær Rune Alstadsæter i en SMS at de ikke vil svare på spørsmål før pressetreffet.