Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Ba skoler «lodde stemningen» før Sian-demonstrasjon
15. september kl 07:19av NTB
DEL

I et brev til rektorer ved skoler i Bergen ber politiet om hjelp til å «lodde stemningen» for å finne ut hvor mange som kommer på Sian-demonstrasjonen i byen.

I brevet, som Bergens Tidende har fått, viser politiet til at det ved forrige markering oppsto en rekke uønskede hendelser som «involverte våre felles ungdommer», herunder storming av barrikader, vold mot Sian-medlemmer, vold mot politiet og bruk av tåregass.

Politiet skriver at de undervurderte behovet for forebygging i forkant av demonstrasjonen, og tar blant annet grep i form av dette brevet. Der ber de skolene om å undervise i ytringsfrihet og politiets rolle under demonstrasjoner.

De ber også skolene om å «lodde stemningen med tanke på hvor mange som kan tenkes å komme til sentrum den 18. september».

Utdanningsforbundet i Bergen reagerer kraftig på brevet.

– Vi skal overhodet ikke «lodde stemningen» for politiet, sier nestleder Eirik Lilleheil til BT.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Afghanske journalister appellerer om støtte
  Afghanske journalister ber om internasjonal støtte. Her er to journalister i Etilaat Roz som ble arrestert og banket opp av Taliban etter å ha dekket en kvinneprotest i Kabul. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
  Afghanske journalister ber om internasjonal støtte. Her er to journalister i Etilaat Roz som ble arrestert og banket opp av Taliban etter å ha dekket en kvinneprotest i Kabul. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

  Over 100 afghanske journalister appellerer til det internasjonale samfunn om aktiv støtte til forsvar av ytringsfriheten i Afghanistan.

  Det som haster mest, er garantier om beskyttelse, særlig av kvinnelige journalister, sier gruppen som har sendt ut sin appell gjennom Reportere uten Grenser (RSF).

  Stadige angrep på journalister og innblanding i deres arbeid får dem til å frykte det verste etter Talibans maktovertagelse i landet.

  Appellen, som har overskriften «Journalistikk i Afghanistan i fare for å utryddes», er signert av 103 journalister, redaktører og fotografer, blant dem 20 kvinner, ifølge RSF.

  De fleste er i arbeid i Afghanistan, men noen er i dekning og ti er i eksil. Alle vil være anonyme av frykt for gjengjeldelse mot dem selv eller deres pårørende.

  – Taliban har bevist at de ikke tolererer en fri presse, hverken i Kabul eller i provinsene, sier RSF-direktør Christian Mihr.

  Journalistene bak oppropet ber om konkret støtte til at medier i Afghanistan kan fortsette å arbeide, og diplomatisk og økonomisk støtte til evakuering av journalister i fare.

  Evakuerte må også hjelpes til å få arbeid i utlandet, og internasjonale organisasjoner må kreve konkrete forpliktelser fra Taliban når de forhandler med dem.

  RSF hyller Tysklands løfte om å ta imot 2.600 afghanere i fare og deres familier, og RSF har gitt utenriksdepartementet en liste over 152 journalister som er spesielt utsatt, blant dem flere titall kvinner.

 • av NTB
  DEL
  Holocaust-minnesmerke i Nederland innvies

  Et nasjonalt minnesmerke for holocaust innvies offisielt i Amsterdam søndag etter flere års motstand fra lokale beboere.

  Nederlands kong Willem-Alexander innvier minnesmerket som ligger i Amsterdams jødiske kvarter, og er designet av arkitekten Daniel Liebeskind.

  Minnesmerket er det første som hedrer de 102.000 nederlandske jødene, sinti og rom som ble drept av nazistene under annen verdenskrig.

  Monumentet består av murer av murstein som besøkende kan gå rundt, med stålplater øverst som reflekterer mursteinene og himmelen og trærne over. Hver murstein har navnet på ett offer.

  – Ofrene får tilbake sine navn, 76 år etter at krigen sluttet. Det beviser at de har levd, sier Auschwitz-komiteens leder Jacques Grishaver.

  Det har vært stor motstand mot minnesmerket blant lokale beboere som frykter et renn av besøkende, og protesterer mot monumentets størrelse. Høyesterett skar gjennom i 2019, men ifølge Grishaver var det for sent for mange overlevende.

 • av NTB
  DEL
  Kvinnelige ansatte i Kabul bedt om å bli hjemme

  Kvinnelige ansatte i Kabul er bedt av Taliban om å holde seg hjemme fra arbeidet, sier byens fungerende ordfører.

  Ordfører Hamdullah Namony fortalte pressen søndag at bare kvinner som ikke umiddelbart kan erstattes av menn, har lov til å arbeide.

  Det inkluderer faglærte ansatte i design- og ingeniøravdelingen, så vel som vakter i toaletter for kvinner. Før Taliban tok over, var en tredjedel av de 3.000 ansatte i Kabul kvinner.

  Namonys uttalelse er nok et signal om Taliban gjennomfører sin strenge tolkning av islam, til tross for løfter om toleranse. Sist de styrte på 90-tallet, kunne kvinner hverken jobbe eller gå på skole.

 • av NTB
  DEL
  Branner truer kjempetrær i California
  Brannbiler ved urgamle sequoia-trær som trues av en enorm skogbrann i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB
  Brannbiler ved urgamle sequoia-trær som trues av en enorm skogbrann i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB

  To store skogbranner i California har møttes og blitt til en enda større brann i utkanten av en Sequoia National Park i California.

  Brannmenn som jobbet med å beskytte de gigantiske sequoia-trærne i parken med aluminiumsfolie, måtte en stund evakueres, men kunne senere returnere.

  På grunn av en plutselig endring i vindretningen kom brannene til utkanten av et område i parken, Giant Forest, der de svidde en klynge med sequoia-trær ved inngangen til området med 2.000 av de urgamle trærne.

  Brannmannskapene jobbet på spreng for å skjerme de 2.000 og 3.000 år gamle trærne, blant dem den 83 meter høye General Sherman, som er verdens største i volum.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Sauer i veibanen – E6 stengt sør for Moss

  Eidettunnelen på E6 i Viken i retning mot Moss er midlertidig stengt.

  Det melder Vegtrafikksentralen på Twitter klokken 8.14.

  Det er sauer i veibanen utenfor tunnelen som er grunn til at tunnelen er stengt.

  Tunnelen ble gjenåpnet etter en halvtime.

 • av NTB
  DEL
  Johannesburgs ordfører død i bilulykke

  Jolidee Matongo, som ble valgt til ordfører for bare en måned siden, var på vei hjem etter et valgkampopplegg i Soweto sammen med president Cyril Ramaphosa.

  – Det er vanskelig å forstå denne tragedien etter at ordfører Matongo opptrådte med livskraft og iver sammen med meg og folk i Soweto så kort før han døde, tvitret Ramaphosa.

  46 år gamle Matongo ble valgt til ordfører i august etter at forgjengeren døde av koronaviruset. Han var født i Soweto og ble medlem av ANCs ungdomsorganisasjon som 13-åring.

 • av NTB
  DEL
  Israel: To palestinske rømlinger pågrepet
  De seks palestinerne som nylig klarte å rømme fra fengselet, har fått heltestatus blant sine egne. Her blir en av dem pågrepet i forrige uke.
  De seks palestinerne som nylig klarte å rømme fra fengselet, har fått heltestatus blant sine egne. Her blir en av dem pågrepet i forrige uke. Foto: Israelsk politi, AP / NTB

  De to siste av de seks palestinske fangene som rømte fra et høysikkerhetsfengsel i Israel for to uker siden, ble pågrepet lørdag.

  Det opplyser Israels hær. De to rømlingene ble pågrepet under et raid i byen Jenin på den okkuperte Vestbredden.

  Fangerømlingen ble ansett som pinlig for Israel, og det er satt inn store ressurser i jakten på de seks rømlingene. Fire av dem er tidligere pågrepet nord i Israel.

  Fem av de seks tilhørte den militante gruppen Islamsk jihad, mens den sjette er et medlem av Fatah-bevegelsen til palestinernes president Mahmoud Abbas.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  17 år gammel bilfører tatt i 160 km/t

  Politiet har stoppet en bil på E6 som ble målt til 160 km/t i 90-sone. Råkjøringen skjedde på strekningen mellom Ås og Vestby i Viken.

  Det melder politiet på Twitter søndag morgen.

  Bilføreren var 17 år gammel og hadde således ikke førerkort. Politiet har kontaktet 17-åringens foreldre som har tatt hånd om bilen og tenåringen. Politiet oppretter sak på forholdet.

 • av NTB
  DEL
  Minister: Australia spilte med åpne kort overfor Frankrike
  Australias forsvarsminister Peter Dutton forsvarer at ubåtavtalen med Frankrike ikke landes.
  Australias forsvarsminister Peter Dutton forsvarer at ubåtavtalen med Frankrike ikke landes. Foto: Andrew Harnik, Reuters / NTB

  Australia var åpne og ærlige med Frankrike om bekymringer om ubåtkontrakten som aldri ble noe av, sier den australske forsvarsministeren.

  Australias forsvarsavtale med USA førte til at det aldri ble noe av ubåtkjøpet fra Frankrike. Det har utløst en diplomatisk krise. Frankrike har kalt hjem landets ambassadører til både Australia og USA.

  Frankrike er rasende på Australias håndtering av saken, og har anklaget sine allierte for å lyve om planene.

  Det avviser Australias forsvarsminister Peter Dutton, som sier til Sky News Australia at landet var åpne og ærlige med Frankrike om bekymringer for avtalen, som hadde overskredet budsjettene og var forsinket.

  Dutton sier han forstår at Frankrike er opprørt, men understreker at landet også offentlig ga uttrykk for bekymringer om ubåtavtalen med Frankrike.

 • av NTB
  DEL
  Signalfeil mellom Asker og Oslo er rettet

  Togtrafikken i Oslo-området ble rammet av forsinkelser og innstillinger søndag morgen på grunn av en signalfeil ved Asker stasjon.

  – Vi jobber med å rette feilen men vet ikke hvor lang tid det vil ta, meldte Bane Nor søndag morgen.

  Feilen rammet Vys regiontog mellom Oslo og Bergen, Go-Aheads regiontog mellom Oslo og Stavanger, samt Flytoget og en rekke lokaltog.

  Feilen ble rett ved 07-tiden.

 • av NTB
  DEL
  Tre personer involvert i ATV-ulykke i Alta

  To ambulansehelikoptre og et Sea King redningshelikopter er sendt til Stjernøya i Alta etter en ATV-ulykke.

  Finnmark politidistrikt meldte klokken 00.32 at en ATV har kjørt ut av veien i Store Kvalfjord på Stjernøya.

  Ifølge politiet er det meldt om personskade og at det er tre personer som er involvert i ulykken.

  Vaktleder Kjartan Lumøe ved 110-sentralen opplyser til iFinnmark at lokalt frivillig brannmannskap er på stedet og bistår de skadede.

  – Vi jobber med å stabilisere og transportere pasienter. Det er tre involverte, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Historiske romturister har landet på jorden: – Det var en fantastisk tur
  De historiske romturistene om bord i Dragon-kapselen. Fra venstre: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski og Sian Proctor. Foto: SpaceX via AP / NTB
  De historiske romturistene om bord i Dragon-kapselen. Fra venstre: Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski og Sian Proctor. Foto: SpaceX via AP / NTB

  De fire sivile romturistene som har vært med på SpaceX-ferden ut i verdensrommet, landet natt til søndag i havet utenfor Florida.

  – Takk så mye, det var en fantastisk tur, lød det fra en av de fire om bord etter at de ble ønsket velkommen hjem til jorden på kommunikasjonsanlegget.

  De fire historiske turistene har vært med på verdens første romtur uten astronauter om bord. De har gått i bane rundt jorden de siste tre dagene.

  På det meste nådde Dragon-kapselen en høyde på rundt 575 kilometer, langt over høyden Den internasjonale romstasjonen (ISS) går i bane rundt jorden på.

  Milliardæren Jared Isaacman finansierte turen, og hadde med seg sykepleieren Hayle Arceneaux samt Sian Proctor og Chris Sembroski, som vant billetter til turen.

 • av NTB
  DEL
  Kampen om å bli Orbáns utfordrer fikk en turbulent start
  Budapest-ordfører Gergely Karácsony er en av favorittene til å vinne opposisjonens primærvalg i Ungarn. Foto: Bela Szandelszky / AP / NTB
  Budapest-ordfører Gergely Karácsony er en av favorittene til å vinne opposisjonens primærvalg i Ungarn. Foto: Bela Szandelszky / AP / NTB

  Den ungarske opposisjonen har samlet seg for å bli kvitt landets omstridte leder, men primærvalget ble lørdag utsatt etter et mulig cyberangrep.

  Beskyldningene hagler fra opposisjonen om hvem som kan ha stått bak angrepet. Opposisjonen peker på statsminister Viktor Orbán, som er omstridt etter et tiår med knebling av pressen og rettsvesenets frie stilling.

  Andre, som ordfører Gergely Karácsony i Budapest, viser til at IP-adresser med kinesisk opphav er mistenkt. Han er selv en av dem som ønsker å utfordre Orbán i neste års valg.

  Stemmegivningen ble stanset bare to timer etter at den kom i gang. Systemene gikk ned etter angrepet. Det er ventet at valget kan fortsette mandag.

 • av NTB
  DEL
  NRK i Panjshirdalen: Folk forteller om drap på sivile
  Taliban holder vakt ved en port inn til Panjshir nordøst i Afghanistan. Foto: Mohammad Asif Khan / AP / NTB
  Taliban holder vakt ved en port inn til Panjshir nordøst i Afghanistan. Foto: Mohammad Asif Khan / AP / NTB

  Folk i Panjshirdalen forteller NRK at Taliban har drept sivile der. En Taliban-kommandant avviser blankt internasjonale anklager om krigsforbrytelser.

  NRK har fått reise inn i Panjshirdalen, provinsen der den siste motstanden mot Taliban i Afghanistan ble slått ned. BBC og Human Rights Watch har formidlet anklager om krigsforbrytelser.

  – Dette fordømmer vi på det sterkeste. Det stemmer ikke. Det er propaganda. Det har vært krig her. De soldatene som gjorde motstand, ble selvsagt drept. De mistet mange og vi mistet mange. Men de som overga seg ble ikke drept, sier Taliban-kommandant Gul Agha til NRK.

  NRK skriver at de blir fortalt om at Taliban har drept sivile.

  – Ja, de har drept flere. Blant annet i Onaba- og Qabzan-områdene. Sivile, sier en mann.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Nytt personran på T-banestasjon
  Politiet kontrollerte flere personer i nærheten av åstedet for det sister ranet, ved Borgen T-banestasjon, men det er uklart om noen av dem er mistenkt i saken.
  Politiet kontrollerte flere personer i nærheten av åstedet for det sister ranet, ved Borgen T-banestasjon, men det er uklart om noen av dem er mistenkt i saken. Foto: Hans O. Torgersen

  Politiet i Oslo meldte klokken 23.40 lørdag om et nytt tilfelle av personran på en T-banestasjon.

  «Fornærmede skal ha blitt truet med en teleskopbatong. Flere personer har løpt fra stedet og vi søker i området», skriver politiet på Twitter.

  Ni unge personer ble stanset av politiet i Skøyenveien, like ved åstedet. Ved 00.30-tiden er det ikke avklart om dette er gjerningspersonene, melder politiet.

  En stund senere meldte politiet at de ni ikke blir pågrepet.

  Patruljene på stedet var også i kontakt med to fornærmede. De skal ha blitt utsatt for slag og spark.

  Tidligere lørdag kveld ble en person ranet på Bekkestua T-banestasjon i Bærum.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Flere hundre ungdommer kom på hjemme-alene-fest

  Flere ungdommer havnet lørdag kveld i slagsmål i Tysvær utenfor Haugesund. Ambulanse og politi rykket ut til privathuset der dette hadde skjedd.

  Politiet fant raskt ut at det var en mindreårig gutt som hadde hatt fest hjemme. Flere hundre ungdommer som ikke var invitert dukket opp, og «festen kom ut av kontroll», skriver politiet på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Merkels kronprins venter tett løp i det tyske valget

  En uke før det tyske valget sier kandidaten fra Angela Merkels parti at han venter tett løp, til tross for at meningsmålingene ikke ser så lovende ut.

  Statsminister Angela Merkel gir seg nå etter 16 år som tysk regjeringsleder. Armin Laschet er utpekt som kristendemokratiske CDUs statsministerkandidat, men har så langt slitt i motbakke i valgkampen.

  – Dette vil bli et veldig tett løp, sier han på sidelinjen av et valgkamparrangement i Delbrück-Steinhorst i den vestlige delstaten Nordrhein-Westfalen, der Laschet leder delstatsregjeringen.

  – Det er åtte dager igjen, og vi føler alle sammen at noe er i bevegelse, sier CDU-lederen, som er skeptisk til målingene som viser et forsprang for sosialdemokratiske SPD.

 • av NTB
  DEL
  Notre-Dame endelig klar for gjenoppbygging

  Notre-Dame er sikker nok til at gjenoppbyggingen etter brannen kan starte.

  Det er over to år siden den ødeleggende brannen som brøt gjennom taket, fikk spiret til å kollapse og var nær ved å totalskade den monumentale katedralen.

  Arbeidet for å sikre bygningen tok til dagen etter brannen den 15. april 2019. Lørdag erklærte etaten som har ansvaret for arbeidet at sikringen er ferdig.

  Snekkere, eksperter på stillaser, profesjonelle klatrere, orgelteknikere og en lang rekke andre håndverkere og eksperter har deltatt. Det er satt opp støttestrukturer rundt store deler av katedralen, og en «paraply» for å hindre regnet i å trenge inn.

  President Emmanuel Macron har som mål å åpne katedralen i 2024, da Paris er vertsby for sommer-OL.

  En sjokkert verden fulgte brannens herjinger med Notre Dame 15. april 2019.
  En sjokkert verden fulgte brannens herjinger med Notre Dame 15. april 2019. Foto: NTB
 • av NTB
  DEL
  Folkeavstemning om avkriminalisering av cannabis på trappene i Italia

  En folkeavstemning om avkriminalisering av cannabisdyrking kan komme så tidlig som neste år i Italia.

  Det er nødvendig med 500.000 underskrifter for å få arrangert en slik avstemning. Antallet ble nådd bare en uke etter at oppropet ble lagt ut på nett.

  Fristen for å skrive under er utgangen av september. En domstol skal i etterkant avgjøre om de formelle kravene for å holde en folkeavstemning er oppfylt, og avstemningen kan avholdes så tidlig som våren 2022.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Person ranet på T-banestasjon

  Politiet i Oslo melder klokken 20.54 at en person er blitt ranet på Bekkestua T-banestasjon i Bærum.

  Ransofferet er fysisk uskadet.

  Flere politipatruljer er i området og leter etter tre unge gjerningspersoner som har flyktet fra åstedet.