Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Ekstra lang kø på Ring 3 i dag
15. september kl 07:32av Wasim Riaz og Hans O. Torgersen
DEL
På grunn av kabelarbeid var det ene kjørefeltet på Ring 3 ved Gaustad stengt i retning øst.
På grunn av kabelarbeid var det ene kjørefeltet på Ring 3 ved Gaustad stengt i retning øst. Foto: Hans O. Torgersen

Det var onsdag morgen og formiddag ekstra lange køer på Ring 3 ved Gaustad onsdag morgen i retning mot Sinsen.

Dette skyldes at høyre felt er stengt grunnet arbeid.

– Det er kabelarbeid på stedet som skulle vært ferdig klokken 05.30. Da de åpnet opp viste det seg at arbeidene var mer omfattende enn man trodde, sier Ole Fredrik Haugen, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen.

Ifølge Statens vegvesen er det ventet at arbeidet vil pågå frem til cirka klokken 11, etter at man om morgenen anslo at det stengte feltet kunne åpnes klokken 10.

Køen på ring 3 vises med mørkerød farge på Google sitt kart.
Køen på ring 3 vises med mørkerød farge på Google sitt kart. Foto: Skjermdump/Google Maps
Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  KrF: Ropstad fratrer neste fredag

  Kristelig Folkeparti opplyser til NTB at Kjell Ingolf Ropstad fratrer som leder neste fredag i forbindelse med partiets landsstyremøte.

  Sentralstyret i KrF hadde lørdag ettermiddag et ekstraordinært møte etter at Kjell Ingolf Ropstad varslet sin avgang både som partileder og statsråd. Der ble det enighet om å kalle inn landsstyret til møte førstkommende fredag.

  – Det er enighet i sentralstyret om at Ropstad fratrer vervet i forbindelse med landsstyremøtet fredag 24. september med den konsekvens at Olaug Bollestad trer inn som fungerende partileder, skriver partiet i en uttalelse til NTB.

  På møtet vil landsstyret ta stilling til den videre prosessen og eventuelt også kalle inn til et ekstraordinært landsmøte.

  -Jeg vil takke Ropstad for innsatsen for partiet. Som første nestleder er jeg klar til å tre inn i rollen som fungerende leder når det blir behov for det, sier nestleder Olaug Bollestad til NTB.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Tenåringsjenter mistenkt etter flere branner

  Politiet i Trondheim har tatt kontroll på to jenter i tenårene etter tre påsatte branner i Midtbyen.

  Jentene kan mistenkes for to av brannene, skriver politiet på Twitter. Etterforskningen vil vise om de også blir mistenkt for den tredje brannen.

  Politiadvokat Marthe Kulset Dahl sier til NTB at den ene av brannene som fant sted i garasjen til kjøpesenteret Trondheim Torg, kunne utviklet seg til en større brann.

  Den ene av jentene er pågrepet for ildspåsettelse, mens den andre jenta lørdag kveld foreløpig var å anse som innbrakt. Etterforskerne mener det er en forbindelse mellom jentene, skriver NTB.

  – Ingen av jentene er kjent for politiet fra tidligere. Vi er i kontakt med barnevernsvakten om hva som videre skal skje med jentene utover kvelden, sier politiadvokaten.

 • av NTB
  DEL
  Ubåtsaken kan skade Nato, tror tidligere britisk toppdiplomat

  Den diplomatiske krisen mellom Frankrike, USA og Australia har skapt dyp splittelse mellom sentrale Nato-land.

  Frankrikes tilbakekalling av sine ambassadører til USA og Australia vekket stor oppsikt fredag kveld.

  Årsaken var at Australia vraket en fransk ubåtkontrakt verdt flere hundre milliarder kroner og heller inngikk et strategisk partnerskap med USA og Storbritannia.

  Tilbaketrekking av ambassadører regnes som en sterk diplomatisk protest, og brukes gjerne overfor rivaliserende eller fiendtlige stater.

  – Dette er langt mer enn bare en diplomatisk krangel, sier den erfarne britiske diplomaten Peter Ricketts, tidligere statssekretær i det britiske utenriksdepartementet og tidligere ambassadør til Frankrike til Times Radio.

  Han sier at kontrakten som ble droppet ikke bare dreide seg om et våpensalg, men om et strategisk partnerskap. Australia har forhandlet bak ryggen på Frankrike med to av landets Nato-allierte, Storbritannia og USA, påpeker han.

  – For franskmennene er dette et totalt tillitsbrudd. Det setter et spørsmålstegn ved hva Nato er til for, sier Ricketts, som slår fast at saken kan skade alliansen.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Klatreulykke i Møre og Romsdal

  Et redningshelikopter, luftambulanse og alpin redningsgruppe er på vei til Skarfjellet i Sunndal. Der har det skjedd en klatreulykke, melder politiet.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 16.15 lørdag. Meldingen går ut på at en person skal ha falt.

  Politiet opplyser til NTB at det var to personer, en kvinne og en mann, som klatret sammen da mannen falt. Paret var nesten på toppen av det 1.790 meter høye Skarfjellet da ulykken inntraff.

  – Det var kvinnen som fikk ringt etter hjelp. Hun er hentet ut av luftambulansen, men er uskadet. Mannen som falt har jeg ikke noe oppdatert tilstand på og det jobbes med å få ham ut, sier operasjonsleder Tove Anita Asp i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

  Oppdateres.

  Skarfjellet ligger ca. ni kilometer øst/nordøst for Sunndalsøra.
  Skarfjellet ligger ca. ni kilometer øst/nordøst for Sunndalsøra. Foto: Skjermdump/Norgeskart.no/Kartverket
 • av NTB
  DEL
  Mann på motorsykkel omkom i trafikkulykke på Fosen

  En mann i 40-årene omkom lørdag ettermiddag i en ulykke på motorsykkel på Fosen i Trøndelag.

  Politiet ble varslet om ulykken på fylkesvei 715 ved Krinsvatnet ved 14-tiden lørdag ettermiddag. Ingen andre kjøretøyer skal ha vært involvert da motorsyklisten forulykket. Føreren omkom på stedet, opplyser politiet like før klokka 17.

  – Pårørende er varslet. Politiet er fortsatt på stedet og foretar tekniske undersøkelser. Veien vil fortsatt være stengt en tid framover, skriver Trøndelag politidistrikt.

 • av Robert Gjerde
  DEL
  Selbekk: - Dag Inge Ulstein bør bli ny KrF-leder
  Dag Inge Ulstein, utviklingsminister (KrF)
  Dag Inge Ulstein, utviklingsminister (KrF) Foto: Marit Hommedal, NTB

  Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, mener den nye KrF-lederen må sitte på Stortinget. Han peker på utviklingsminister Dag Inge Ulstein som ny leder i KrF.

  KrF får tre stortingsrepresentanter i det nye Stortinget: Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein.

  – Og siden Ropstad er uaktuell, står dette mellom Bollestad og Ulstein. KrF kan ikke ha en partileder som ikke sitter på Stortinget. Da er jeg for at partiet kan forsvinne helt, sier Selbekk.

  Bollestad er landbruksminister i Solberg-regjeringen, mens Ulstein er utviklingsminister.

  Selbekk peker på Ulstein

  – Han representerer en fornyende kraft. Han har ikke vært veldig synlig som utviklingsminister, men han han har en artig profil. Han har en slags sexolog-bakgrunn og har ikke noe mørkemannsstempel.

  Selbekk peker også på at alderen taler i Ulsteins favør. Bollestad fyller 60 år i høst. Ulstein blir 41 i høst.

  – Ulstein har alderen på sin side. Han representerer også den måten en fornyelse.

  Han mener det eneste som kan åpne for at KrF ikke velger en partileder som ikke sitter på Stortinget må være at hverken Bollestad eller Ulstein vil.

  Han mener Ida Lindtveit Røse, gruppeleder for Viken KrF, da kan være en kandidat. Hun vikarierte også som barne- og familieminister da Ropstad hadde permisjon.

  Han tror ikke valget av ny partileder vil ha noe å si for KrFs veivalg. I 2018 vedtok KrF å samarbeide med høyresiden, og sa nei til daværende partileder Knut Arild Hareides ønske å samarbeide med Ap og Sp.

  - Veivalget er gjort. Jeg tror ikke valget av ny leder vil endre noe på det.

 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Tidligere KrFU-leder: Stolt av arbeidet han har lagt ned

  Ida Lindtveit Røse, som vikarierte for Ropstad som minister og som har vært leder i KrFU, sier følgende om Ropstads avgang:

  – Dette har vært en krevende uke og dagen i dag er først og fremst en vond dag. Kjell Ingolf har tatt sin beslutning, og jeg respekterer det og har forståelse for hans vurderinger.

  Røse peker på at Ropstad har vært leder i en krevende tid for partiet, og har måttet stå i mye.

  – Jeg er stolt av det arbeidet han har lagt ned. Han har gjort en veldig god jobb for å bygge laget etter en krevende periode. Jeg er takknemlig for den store tilliten han har vist meg og andre unge KrFere i den tiden han har ledet partiet.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Hareide uaktuell som ny partileder

  Tidligere Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide avkrefter overfor VG at han kan komme til å ta over som partileder etter Kjell Ingolf Ropstads avgang.

  – Jeg er ikke aktuell som ny partileder, sier Hareide til VG.

  KrF-nestleder og landbruksminister Olaug Bollestad sier følgende etter Kjell Inge Ropstads avgang som minister og KrF-leder:

  – Jeg er første nestleder og slik sett er jeg klar til å lede partiet frem til ny leder er valgt, dersom det skulle bli nødvendig.

  Bollestad vil imidlertid ikke svare på hvorvidt hun er åpen for å bli ny partileder selv når ny leder skal velges, ifølge VG.

 • av NTB
  DEL
  Knut Arild Hareide: En vond og vanskelig dag

  Tidligere KrF-leder og samferdselsminister Knut Arild Hareide sier til NTB etter Kjell Ingolf Ropstads avgang at denne dagen er vond og vanskelig.

  – Jeg kjenner at dette er en vond og vanskelig dag. Men mest krevende er det for Kjell Ingolf og familien. Han har beklaget og sagt at dette ikke burde skjedd, sier Hareide.

  Den tidligere KrF-lederen sier at han respekterer det valget Ropstad nå har landet på.

  – Han har vurdert hva som er best for KrF og sine nærmeste. Kjell Ingolf og familien har opplevd veldig vanskelige dager med et enormt press.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Erna Solberg møter pressen kl. 16

  Statsminister Erna Solberg (H) møter pressen i statsministerboligen klokken 16, etter nyheten om at Kjell Ingolf Ropstad går av som statsråd og partileder.

  På spørsmål om hva som vil være løsningen vedrørende Ropstads ministerpost, svarer statssekretær Rune Alstadsæter i en SMS at de ikke vil svare på spørsmål før pressetreffet.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Vanskelig å «holde meteren» på Ropstads pressetreff
  Det skal være vanskelig å holde meteren i lokalet hvor Ropstads pressetreff skal finne sted.
  Det skal være vanskelig å holde meteren i lokalet hvor Ropstads pressetreff skal finne sted. Foto: Sigrid Gausen

  Det meldes om dårlig smittevern i Helse- og omsorgsdepartementet, hvor KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad skal treffe pressen klokken 14.

  Pressekonferansen er lagt til samme sted som gårsdagens pressekonferanse.

  – Flere av de oppmøtte reagerer på at departementet har valgt et så lite lokale. Det var lagt opp til påmelding i forkant for å begrense oppmøtte. Likevel er det utfordrende å holde meteren.

  Det opplyser en av Aftenpostens journalister på stedet.

  Følg pressetreffet her.

 • av NTB
  DEL
  Russland sier de har registrert valginnblanding
  Russere dro også ut til lokaler for å stemme fysisk. Foto: Musa Sadulayev / AP / NTB
  Russere dro også ut til lokaler for å stemme fysisk. Foto: Musa Sadulayev / AP / NTB

  Russlands valgkommisjon sier lørdag at de har registrert utenlandsk innblanding i de pågående parlamentsvalget.

  – I går registrerte vi tre målrettede angrep fra utlandet, sier lederen for kommisjonens informasjonssenter, Alexander Sokoltsjuk.

  Han la til at det er snakk om cyberangrep, og at Russland nå forbereder seg på flere angrep i morgen, som er siste dag man kan stemme.

  I noen regioner i Russland kan velgerne for første gang avlegge sin stemme elektronisk. Valget holdes over tre dager, en avgjørelse myndighetene angivelig har tatt av smittevernhensyn, men som opposisjonen mener åpner opp for valgfusk.

  Russiske myndigheter har tidligere anklaget vestlige sosiale medieplattformer for valginnblanding fordi de ikke fjerner informasjon relatert til fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

  Russlands president Vladimir Putin måtte selv stemme elektronisk fordi han satt i karantene. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB
  Russlands president Vladimir Putin måtte selv stemme elektronisk fordi han satt i karantene. Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB
 • av NTB
  DEL
  Vitner: Flere eksplosjoner i to provinser i Afghanistan

  Minst to mennesker er drept og 19 skadet i flere separate eksplosjoner i to provinser i Afghanistan lørdag, melder kilder til flere nyhetsbyråer.

  To kilder sier til nyhetsbyrået DPA at det er snakk om tre separate eksplosjoner i Jalalabad i Afghanistans østlige provins Nangarhar. Ifølge en av kildene skal minst en av eksplosjonene ha vært rettet mot et politikjøretøy hvor noen fra Taliban befant seg.

  Det er foreløpig uklart hvor mange av ofrene som er sivile.

  Lokale medier melder også at det var en eksplosjon i den vestlige delen av Kabul tidligere lørdag morgen.

  Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepene. Heller ingen fra Taliban har uttalt seg om eksplosjonene.

 • av NTB
  DEL
  Bergen: 23 år gammel kvinne død etter voldshendelse
  Kvinnen som ble skadet i en voldsepisode forrige helg, døde fredag. En mann er siktet i saken.
  Kvinnen som ble skadet i en voldsepisode forrige helg, døde fredag. En mann er siktet i saken. Foto: Marit Hommedal, NTB

  Kvinnen i 20-årene som ble utsatt for vold i Åsane i Bergen forrige helg, er død. En mann i 20-årene er siktet for drap.

  – Fredag kveld fikk politiet melding fra Haukeland universitetssjukehus om at kvinnen som ble funnet hardt skadet i leiligheten natt til søndag 12. september døde av skadene, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding lørdag formiddag.

  Det var natt til søndag politiet fikk melding om en voldshendelse i en boligblokk i Åsane i Bergen. En kvinne ble tatt med til sykehus, hardt skadet.

  En mann i 20-årene er siktet i saken. Politiet opplyser at de har endret siktelsen mot han fra drapsforsøk til drap.

  Mannen ble tidligere denne uken varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud. Han ble pågrepet utenfor leiligheten på Åsane. Han skal ha gjort motstand, og politiet tok i bruk pepperspray.

  Politiet opplyser at de ikke fikk avhørt den fornærmede kvinnen, og at de av hensyn til etterforskningen ikke kan gå nærmere inn på hvilke skader hun var påført. Politiet vil be om at det gjennomføres en obduksjon av henne.

 • av NTB
  DEL
  Stortinget varsler strengere kontroll av etterlønn
  Den siste måneden er det blitt kjent at flere tidligere stortingsrepresentanter ikke har oppgitt arbeid og inntekt, samtidig som de har mottatt etterlønn.
  Den siste måneden er det blitt kjent at flere tidligere stortingsrepresentanter ikke har oppgitt arbeid og inntekt, samtidig som de har mottatt etterlønn. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

  Fremover skal Stortinget føre strengere kontroll ved utbetaling av etterlønn, men de siste 50 årene har ordningen i stor grad vært tillitsbasert.

  – Ordningen har vært tillitsbasert på den måten at det er søkerne som har plikt til å gi opplysninger om annen inntekt, og levere de dokumenter som er nødvendige for at vi skal kunne vurdere om vedkommende har rett til ytelsen, sier stortingsdirektør Marianne Andreassen til Dagens Næringsliv.

  Fra 2012 har det også vært et dokumentasjonskrav der etterlønnsmottagere må rapportere månedlig på eventuell inntekt og dokumentere at de er arbeidssøkere eller driver kompentansehevede tiltak.

  Stortinget vedtok i 1966 etterlønn for representanter som ikke fortsetter. Men først fra i år vil det bli gjort kontroll på inntekter for alle søkere og eventuell oppstart av virksomhet mot skattemyndigheter og andre registre. Beslutningen om å stramme ytterligere inn ble tatt i 2020.

 • av NTB
  DEL
  Årets potetavling mindre enn i fjor

  Det er ventet en reduksjon i årets potetavling på 4 prosent sammenlignet med forrige sesong.

  Innhøstingen av poteter pågår for fullt, men årets avling av matpoteter ser ut til å gå ned fra i fjor. Det viser en undersøkelse utført av Norsk Landbruksrådgiving for Grøntprodusentenes Samarbeidsråd.

  Også potetkvaliteten rapporteres å være generelt dårligere i år, og behovet for utsortering er i snitt på 12 prosent, ifølge Landbruksdirektoratet.

  Til tross for nedgangen, ser årets potetavling ut til å bli 6 prosent over gjennomsnittet fra 2002–2019. Og når det gjelder mandelpotet, viser prøvene den høyeste totalavlingen siden 2016.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Skal du til Oslo sentrum? Husk Oslo maraton
  Store deler av sentrum ved Rådhuset vil være preget av Oslo maraton lørdag. Dette bildet viser deltagere i Oslo maraton i 2019.
  Store deler av sentrum ved Rådhuset vil være preget av Oslo maraton lørdag. Dette bildet viser deltagere i Oslo maraton i 2019. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

  Klokken 9 i dag går startskuddet for Oslo maraton. Det betyr redusert fremkommelighet i området rundt Rådhuset og vestover mot Skøyen.

  Oslo Maratons 10 kilometerløype har start og mål på Rådhusplassen. Man løper vestover mot Skøyen, der vender løypa tilbake langs Frognerkilen og Aker brygge.

  Målet er også på Rådhusplassen.

  Selv om løpet heter Oslo maraton, så er maratondistanse utelatt i år. Den lengste distansen i dag blir halvmaraton.

 • av NTB
  DEL
  Norsk Tjenestemannslag vil endre navn

  Tiden har løpt fra navnet til fagorganisasjonen Norsk Tjenestemannslag. Nå ønsker de å skifte til et mer kjønnsnøytralt navn, og ber medlemmene komme med forslag.

  Forbundet organiserer ansatte i offentlig sektor, som for eksempel i universiteter, Nav, Avinor og NRK, og ble startet så langt tilbake som i 1947.

  Til avisen Klassekampen sier flere tillitsvalgte at de vanligvis bare bruker forkortelsen NTL og gjerne ser at forkortelsen overlever navnebyttet.

  Betegnelsen «tjenestemenn» er også borte fra lovverket ettersom tjenestemannsloven i 2017 ble endret til lov om statsansatte.

 • av NTB
  DEL
  USA stenger grenseovergang – vil fly migranter til Haiti
  Migranter fra Haiti krysser Rio Grande for å få forsyninger fra amerikansk side av elva. Foto: Marie D. De Jesús / Houston Chronicle via AP / NTB
  Migranter fra Haiti krysser Rio Grande for å få forsyninger fra amerikansk side av elva. Foto: Marie D. De Jesús / Houston Chronicle via AP / NTB

  USA har stengt en grenseovergang i Texas der tusenvis av migranter har strømmet inn i landet. Samtidig skal et stort antall migranter sendes tilbake til- Haiti.

  Ifølge en tjenestemann skal USA sende et «massivt» antall migranter fra grensen i Texas til Haiti med fly. Operasjonen vil starte søndag, sier tjenestemannen.

  Haiti er en av USAs nære naboer, og et land som sliter med utstrakt fattigdom og etterdønningene av flere naturkatastrofer. Et stort antall av migrantene som har samlet seg ved grensen mellom Mexico og USA kommer fra Haiti.

 • av NTB
  DEL
  Bergen på sparkesykkeltoppen i Europa
  Det er nå flere elsparkesykler per 100.000 innbyggere i Bergen enn i Oslo. Her et bilde av elsparkesykler i Oslo sentrum av merket Lime.
Illustrasjonsfoto: Annika Byrde / NTB
  Det er nå flere elsparkesykler per 100.000 innbyggere i Bergen enn i Oslo. Her et bilde av elsparkesykler i Oslo sentrum av merket Lime. Illustrasjonsfoto: Annika Byrde / NTB

  Siden det ble innført en ny forskrift for elsparkesykler i Oslo tidligere denne måneden, er Bergen nå byen med størst tetthet av det omstridte fremkomstmiddelet i Europa.

  Prosjektleder for elsparkesykkelpiloten i Bergen, Lars Ove Kvalbein, i Bergen kommune sier til Bergens Tidende at det er om lag 8.500 elsparkesykler i Bergen.

  Ifølge avisen betyr det at vestlandsbyen har rundt 309 elsparkesykler pr. 10.000 innbyggere.

  Byer som Paris, Berlin og Roma hadde alle til sammenligning under 50 under en opptelling i vår. Oslo hadde tidligere 340 elsparkesykler pr. 10.000 innbyggere, men ligger nå på rundt 125.