Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Trønderske ungdommer oftest beruset
15. september kl 09:56av NTB
DEL

Ungdomsskoleelever i Trøndelag er oftere beruset enn ungdom ellers i landet. Nær én av tre trønderske tiendeklassinger har vært beruset det siste året.

Mens den nasjonale andelen er 25 prosent, er den 31 prosent i Trøndelag, viser tall fra Ungdata, ifølge P4.

– Trøndelag har en problematisk drikkekultur, sier rådgiver Jo Arild Salthammer ved kompetansesenter for rus i Midt-Norge til P4.

Mens 9 prosent av landets tiendeklassinger oppgir å ha tillatelse av foreldre til å drikke alkohol, er andelen 16 prosent i Trøndelag.

– Forskning viser at barn bryr seg mer om det foreldrene sier om alkohol enn det for eksempel venner gjør. Tydelige grenser fra de voksne er derfor svært viktig, sier Salthammer.

Han understreker at å starte med alkohol tidlig øker faren for alkoholproblemer senere i livet.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  LO varsler kraftig opptrapping av kulturstreiken
   LO-leder Peggy Hessen Følsvik møter streikevakter ved Nationaltheatret, Det norske teateret og Den Norske Opera. Foto: Terje Pedersen / NTB
  LO-leder Peggy Hessen Følsvik møter streikevakter ved Nationaltheatret, Det norske teateret og Den Norske Opera. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Dersom den tvungne meglingen 30. september ikke fører frem, vil LO Stat ta ut ytterligere 249 kulturansatte i streik.

  Den 30. september vil konflikten ha vart i fire uker.

  – Vi håper alltid på en løsning og jobber for å få arbeidsgiverne til å gå inn i reelle forhandlinger om kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser. Vi har løsningen, men arbeidsgiverne nekter å lytte, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder, i en pressemelding.

  En opptrapping av streiken innebærer at ytterligere ni tas ut i streik ved Den Nationale Scene. 51 tas ut ved Den Norske Opera og Ballett, 16 ved Det Norske Teatret, 25 ved Nationaltheatret, 35 i Kilden-Kristiansand Symfoniorkester, og 26 ved Kilden Teater og Konserthus.

  I tillegg tas 22 ut ved Trøndelag Teater, 16 ved Oslo Nye Teater, 14 ved Hålogaland Teater, 7 ved Teater Innlandet, 11 ved Carte Blanche, 5 ved Det Vestnorske Teateret og 12 ved Turneteatret i Trøndelag.

  I alt vil dermed 805 kulturansatte være i streik fra 1. oktober dersom meglingen ikke fører frem.

 • av NTB
  DEL
  FN: Nesten 800 døde mens de prøvde å nå Kanariøyene
  De første åtte månedene av året døde 785 migranter i forsøket på å nå Kanariøyene. Arkivfoto: Javier Bauluz / AP / NTB
  De første åtte månedene av året døde 785 migranter i forsøket på å nå Kanariøyene. Arkivfoto: Javier Bauluz / AP / NTB

  De første åtte månedene i år døde 785 migranter og flyktninger i forsøket på å nå Kanariøyene. Det er over det dobbelte sammenlignet med samme periode i 2020.

  Blant de døde var 177 kvinner og 50 barn, opplyser Den internasjonale migrantorganisasjonen (IOM) fredag.

  Den verste måneden var august der 379 omkom i forsøket på å krysse havet fra nordvestkysten av Afrika til Europa.

  Antall døde fra januar til august er allerede det høyeste tallet man har sett siden man begynte å registrere dette i 2014. I år 2020 ble det registrert 320 dødsfall blant migranter og flyktninger som reiste fra Afrika til Kanariøyene.

  Totalt har 9.386 migranter kommet sjøveien til Spania i løpet av de første åtte månedene i år. Det er en økning på 140 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier IOM.

 • av NTB
  DEL
  FN: Over 400 milliarder dollar til fornybar energi

  Myndighetene i en rekke land samt privat sektor har forpliktet seg til å bruke over 400 milliarder dollar på fornybar energi under et FN-toppmøte.

  Under fredagens møte ba FN om en raskere innsats for å avverge katastrofale klimaendringer.

  Forpliktelsene til disse utgiftene inkluderer prosjekter som skal utvide tilgangen til elektrisitet i utviklingsland, øke ren matlagingsteknologi og å forbedre effektiviteten man får fra energi.

  Alt dette er en del av arbeidet for å avkarbonisere energisystemet, sier FN.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Foreslo lavere politikerlønninger – nedstemt
  Oslo-ordfører Marianne Borgen
  Oslo-ordfører Marianne Borgen Foto: Hanna Johre / NTB

  Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) foreslo saftige kutt i lønnen til Oslos heltidspolitikere under onsdagens bystyremøte. Det gikk ikke bystyret med på, skriver Avisa Oslo.

  Et av forslagene var at byrådsleder og ordfører skal tjene 1,7 ganger gjennomsnittslønnen i Norge i foregående år, noe som ville tilsvart 965.000 kroner og en nedgang på 32 prosent.

  MDG har også programfestet et ønske om gjennomgang av politikerlønninger, og Borgens forslag fikk støtte av gruppeleder Eivind Trædal (MDG).

  Rødts Ylva Holm Thorsteinson mente SV og MDGs kuttforslag ikke var gode nok.

  Det var ingen som tok til orde for å argumenterte imot forslaget, men det var kun MDG, SV, Rødt, SP og den uavhengige representanten som stemte for i bystyret. Forslaget ble dermed forkastet.

  – Leit, kommenterte Marianne Borgen, som advarte mot for stor avstand mellom lønnen til folk flest og politikerne.

 • av NTB
  DEL
  Kilder: Over 140 drept under kamper i Jemen

  Over 140 mennesker er drept i kamper om Marib-provinsen i Jemen denne uken, opplyser kilder i militæret og helsevesenet.

  Både opprørere og styrker knyttet til den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen er blant de drepte, opplyser kilder til nyhetsbyrået AFP.

  Minst 51 er lojalister som ble drept i sammenstøt i den sørlige provinsen Shabwah. 93 er houthi-opprørerne, og mange døde under luftangrep, ifølge kildene.

  Tjenestemenn sier til AFP at houthiene har rykket fremover og tatt kontroll over fire distrikter, et i Marib-provinsen og tre i Shabwah-provinsen, på kort tid.

  Krigen i Jemen mellom houthi-opprørerne og den saudiledede koalisjonen har pågått siden 2015. Koalisjonen støtter den internasjonalt anerkjente regjeringen. Konflikten har ført til verdens verste humanitære krise, ifølge FN.

 • av NTB
  DEL
  FN: Krigen i Syria har kostet over 350.000 liv
  FNs høykommissær for menneskeretter, Michelle Bachelet, la fredag fram nye tall for dødsofre i den ti år lange krigen i Syria. Ifølge rapporten er over 350.000 mennesker bekreftet drept, men det er en underrapportering. Det reelle tallet er langt høyre, sier hun. Foto: AP / NTB
  FNs høykommissær for menneskeretter, Michelle Bachelet, la fredag fram nye tall for dødsofre i den ti år lange krigen i Syria. Ifølge rapporten er over 350.000 mennesker bekreftet drept, men det er en underrapportering. Det reelle tallet er langt høyre, sier hun. Foto: AP / NTB

  Krigen i Syria har kostet minst 350.209 mennesker livet. Men det reelle tallet er høyere, fastslår FN i sin første rapport på sju år om antall ofre i krigen.

  De 350.209 ofrene som er bekreftet i rapporten, er mennesker som FN har klart å finne fulle navn på og fått opplysninger om hvor og når ble drept i perioden mars 2011 til mars 2021, skriver Reuters.

  – Men det reelle tallet er langt høyere, sier Michelle Bachelet, FNs høykommissær for menneskerettigheter, fredag.

  Tallet omfatter både stridende og sivile, og ifølge rapporten var hvert 13. dødsoffer en kvinne eller et barn.

 • av NTB
  DEL
  Vil gjenoppta praksis med henrettelser og amputasjoner
  En av grunnleggerne av Taliban, mulla Nooruddin Turabi, sier at bevegelsen kommer til utføre straffer som henrettelser og kapping av hender. Foto: Felipe Dana / AP / NTB
  En av grunnleggerne av Taliban, mulla Nooruddin Turabi, sier at bevegelsen kommer til utføre straffer som henrettelser og kapping av hender. Foto: Felipe Dana / AP / NTB

  Taliban vil gjenoppta straffer i form av henrettelser og kapping av hender – men kanskje ikke offentlig, sier en av grunnleggerne av bevegelsen.

  Mulla Nooruddin Turabi advarer i et intervju med nyhetsbyrået AP verden mot å blande seg inn i Afghanistans nye regler for straffepraksis.

  – Ingen skal fortelle oss hvordan våre lover burde være. Vi vil følge islam og lage våre egne lover basert på Koranen, sier Turabi i intervjuet.

  Turabi understreker at denne gangen vil dommerne, også kvinner, dømme saker, men at grunnlaget for Afghanistans lover vil være Koranen. Han sier at de samme straffene som sist, vil gjelde.

  – Å hugge av hender er nødvendig for sikkerheten, sier han, og legger til at regjeringen nå ser på om man skal utføre avstraffelser i offentlighet. Gjør de det, vil de trolig også la folk få filme det på mobilene sine, for det kan gi en avskrekkende effekt, mener han.

  I intervjuet med AP snakket han med en kvinnelig journalist.

  – Vi har endret oss fra fortiden, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Åpner tilsyn etter Nav-drapet

  Fylkeslegen i Vestland åpner tilsynssak etter drapet på Navs kontor på Årstad i Bergen tidligere denne uken, skriver Bergens Tidende.

  – Denne hendelsen er så alvorlig at vi ønsker oversikt over helsehjelpen siktede har fått. Vi vil i første omgang hente inn journaler, ikke uttalelser, sier fylkeslege Sjur Lehmann til avisen.

  Han understreker at tilsynet foreløpig ikke er rettet mot en bestemt helsetjeneste.

  Fylkeslegen i Vestland vil be om journaler fra siktedes fastlege, legevakten og spesialhelsetjenesten i Helse Bergen.

  – Dette er en innledende undersøkelse. Så vil vi ta stilling til hva vi skal gjøre videre, sier han Bergens Tidende.

  Mandag ble en kvinne i 50-årene drept, mens en kvinne i 30-årene ble lettere skadet i et knivangrep på Navs kontor på Årstad i Bergen. En mann i 30-årene er varetektsfengslet, siktet for drap og grov kroppsskade. Flere Nav-ansatte har sagt at de ønsker å slutte etter drapet.

 • av NTB
  DEL
  Flere utforkjøringer på Dovrefjell – E6 stengt
  Biler står i kø ved stengt E6 ved Grønnbakken.
  Biler står i kø ved stengt E6 ved Grønnbakken. Foto: Statens vegvesen

  Kraftig snøfall har ført til at ni kjøretøy har kjørt av veien på Dovrefjell. E6 er stengt.

  – Det blir jobbet med å rydde de ni kjøretøyene som har kjørt av veien, og brøytemannskaper er på plass og i gang med brøyting, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt til NTB.

  Det har ikke blitt registrert noen personskader. Ifølge Hoft er det nå oppholdsvær, og mannskapene melder at værforholdene bedrer seg.

  – Vi håper at veien kan åpne igjen innen rimelig tid, men folk må nok belage seg på å vente en stund til, sier Hoft.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Død politimann siktet for drapet på sin egen kone
  Politiet rykket denne uken ut til Kolbotn etter at to personer ble funnet døde. Nå er den avdøde mannen siktet for drapet på sin kone.
  Politiet rykket denne uken ut til Kolbotn etter at to personer ble funnet døde. Nå er den avdøde mannen siktet for drapet på sin kone. Foto: Annika Byrde / NTB

  Politiet er styrket i sin hovedteori om at det ikke har vært andre involverte i hendelsen som endte med dødsfallet til et ektepar på Kolbotn. Nå har de siktet den avdøde mannen for drapet på sin kone.

  Det bekrefter politiadvokat Nina Marthinsen i Øst politidistrikt i en pressemelding fredag ettermiddag.

  – De foreløpige obduksjonsrapportene, sammenstilt med opplysninger fra den tekniske og taktiske etterforskningen, styrker også politiets oppfatning om at han etter drapshandlingen tok sitt eget liv, sier Marthinsen.

  Hun beskriver saken som «svært spesiell» og tragisk for alle som er involvert.

  Mannen har bakgrunn fra politiet, men jobbet de siste årene ved Politihøgskolen, som har bekreftet at en av de døde er ansatt hos dem. Mannen hadde bakgrunn fra både Økokrim og Spesialenheten for politisaker.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  Strømstans i Storgata

  Strømstans på trikkelinjen i Storgata påvirker linjene 11, 17 og 18 fra øst mot sentrum.

  Stortorget er i øyeblikket stengt.

  To pendelbusser er satt opp mellom Storgata og Storo.

 • av Hans Olav Torgersen og Harald Stolt Nielsen
  DEL
  En person er død etter knivstikking i Asker
  Foto: Hans Olav Torgersen

  En person er død etter å ha blitt knivstukket, opplyser politiet på Twitter.

  Knivstikkingen fant sted på Hurumveien i Asker, opplyser politiet. De fikk melding om knivstikkingen klokken 12.34 fredag. En time senere ble fornærmede meldt omkommet.

  Både politiet, brannvesenet og luftambulanse rykket ut til stedet.

  Flere patruljer søker etter gjerningspersonen, som skal ha løpt fra stedet, ifølge politiet.

  Aftenpostens reporter i Asker opplyser at det er hektisk aktivitet på stedet. Et politihelikopter henger over området. Det bidrar i jakten på gjerningspersonen.

  Operasjonsleder Christian Krohn Engseth i Oslo politidistrikt sier til NTB at de ikke kjenner foranledningen til hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Fem fjellklatrere døde i snøstorm

  Fem fjellklatrere er døde på Europas høyeste fjell Elbrus i Russland. Det var 20 kuldegrader og snøstorm på stedet.

  14 andre som var del av samme gruppe, ble funnet nær fjellets topp og fraktet i sikkerhet under det som omtales som katastrofale værforhold.

  Gruppen sendte ut nødsignal like etter klokken 17 lokal tid torsdag, opplyser lokale myndigheter.

  11 av de overlevende er sendt til sykehus. Den ene av dem fikk beinbrudd under redningsaksjonen. Fire guider som var i gruppen, fikk blant annet frostskader.

  Elbrus er 5642 meter høyt og ligger i Kaukasus.

 • av NTB
  DEL
  Storbritannia: Ber folk forholde seg rolig

  Britiske myndigheter oppfordrer folk mot å handle i panikk etter at flere bensinstasjoner stengte pumpene på grunn av drivstoffmangel forrige uke.

  Mangel på lastebilsjåfører etter brexit gjør at mindre drivstoff er levert til Storbritannia.

  Ifølge avisen The Times er minst 50 av BPs 1200 bensinstasjoner tomme for minst én type drivstoff, mens selskapet Shapps har måttet stenge fem av sine stasjoner den siste tiden.

  Samtidig insisterer samferdselsminister Grant Shapps på at det ikke er noen drivstoffmangel, og at myndighetene tar grep for å rekruttere flere lastebilsjåfører.

  Statsminister Boris Johnsons kontor ber også folk om å ikke løpe til bensinstasjonene, tross nyheten.

  Ledere i næringslivet sier at brexit og koronapandemien har redusert antallet lastebilsjåfører som jobber i Storbritannia, noe som igjen påvirker levering av en rekke varer. Matvarebutikker i landet begynner også å gå tomme for flere varer.

 • av NTB
  DEL
  Tengs-siktede skal i avhør tirsdag

  Mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, skal i avhør med politiet førstkommende tirsdag.

  Det bekrefter siktedes forsvarer, Stian Kristensen overfor TV 2.

  – Det er helt greit for min klient. Han er klar for å stille opp til avhør og samarbeider med politiet. Han vil svare på de spørsmålene han blir stilt, sier Kristensen.

  Den 50 år gamle mannen ble avhørt da han ble pågrepet 1. september og dagen etter, men er ikke avhørt etter at han ble fengslet 3. september.

  Han er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995 og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000. Han nekter for å ha noe med drapene å gjøre.

  Kristensen vil ikke gå inn på hva som bli temaer i avhørene.

  – Men det er helt normalt at politiet jobber på denne måten. Først gjennomfører de innledende avhør, så etterforsker de saken i en periode, og deretter kaller de inn til nytt avhør, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Kolbotn-saken: Tror ingen andre var involvert

  Politiet er styrket i sin hovedteori om at det ikke har vært andre involverte i hendelsen som endte med dødsfallet til et ektepar på Kolbotn.

  Etterforskerne holder fortsatt kortene tett til brystet og vil ikke opplyse om hendelsesforløp eller dødsårsak etter at et ektepar på Kolbotn rett sør for Oslo ble funnet døde natt til onsdag. Politiet bekrefter imidlertid at de ikke har gjort beslag i noe skytevåpen.

  – Hypotesen om at ingen andre har vært involvert i hendelsen, er styrket gjennom etterforskningen, skriver Øst politidistrikt i en pressemelding fredag morgen.

  Politiets operasjonssentral fikk melding via AMK om en alvorlig voldshendelse i en leilighet på Kolbotn klokken 1.16 natt til onsdag. Da politi og ambulanse rykket ut til stedet, ble det funnet to voksne personer i 40-årene med store skader. Begge ble bekreftet døde på stedet.

  De avdøde ble obdusert torsdag, men det er uklart når obduksjonsrapporten er klar.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Politiet: Forventer mindre hjemmestøy ved gjenåpning

  – Det er ikke stille etter klokken 24 i dag heller. De som vil feste, flytter seg bare inn i private hjem og andre steder, sier Torgeir Lindstad.

  Han leder seksjon for innsatsledelse i Oslo politidistrikt.

  Fredag kommer nyheter om siste steg av gjenåpningen. Da er det varslet at de fleste restriksjoner knyttet til kultur- og uteliv vil opphøre. Det vil i så fall øke kapasiteten på utesteder og arrangementer svært mye. Énmetersregelen, krav om bordservering av alkohol og innslippsstopp klokken 24:00 kan forsvinne.

  – Vi tror at de som nå har holdt naboene våkne på nattetid, kan komme til å flytte aktiviteten til utestedene. Det kan være positivt, sier Lindstad.

  Politiet forventer at aktiviteten om natten vil ta seg kraftig opp.

  – Vi har merket at samfunnet har begynt å normalisere seg. Åpner det helt, vil det bli ytterligere trykk. Jeg håper folk bruker anledningen til å kose seg i stedet for å lage bråk, sier Lindstad.

  Politiet vil prioritere å være til stede i byen.

  Foto: Siri Øverland Eriksen
 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  28 pågrepet i India for gjengvoldtekt

  Indisk politi har pågrepet 26 menn og to gutter utenfor Mumbai i forbindelse etter at en 15 år gammel jente ble gjengvoldtatt gjentatte ganger.

  Voldtektene begynte allerede i januar i byen Thane utenfor Mumbai, ifølge politiet.

  Jenta fortalte en slektning om saken onsdag. Til sammen skal hun ha pekt på 33 mistenkte i saken som har utløst raseri og sjokk i India.

  Overgrepene skal ha begynt da kjæresten filmet at han voldtok henne. Deretter skal han og vennene ha brukt filmen som utpressing mens de begikk nye overgrep mot jenta.

  Tross strengere lover mot seksuelle overgrep etter en mye omtalt sak i 2012, er voldtekt fortsatt et svært vanlig lovbrudd i India. Totalt ble over 28.000 saker anmeldt, og aktivister mener det er enorm underrapportering.

 • av NTB
  DEL
  Forfatter Kjell Askildsen er død
  Forfatter Kjell Askildsen døde torsdag, 91 år gammel.
  Forfatter Kjell Askildsen døde torsdag, 91 år gammel. Foto: Heiko Junge / NTB

  Forfatter Kjell Askildsen døde torsdag, 91 år gammel, melder VG.

  Forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober forlag sier til avisen at Askildsen døde fredelig torsdag kveld med sin kone Gina Giertsen ved sin side.

  Askildsen døde én uke før han skulle blitt 92 år.

  Etter at han i 1953 debuterte med novellesamlingen «Heretter følger jeg deg helt hjem» har Askildsen utgitt en lang rekke romaner og novellesamlinger.

  For sine verk har han vunnet en rekke priser, blant annet Kritikerprisen to ganger og Brages hederspris (1996). I 2009 mottok han Svenska Akademiens nordiske pris.

  Askildsens siste bok (Vennskapets pris) ga han ut som 86-åring i 2015.

 • av NTB
  DEL
  Fransk kokk vil lage pizza med tusen oster

  Kokken Julien Serri vil knuse rekorden for antall ostetyper på en enkelt pizza. Under en matfest i Lyon skal han forsøke å klemme inn tusen forskjellige slag.

  Ostene skal alle være av fransk opprinnelse. Meieriorganisasjonen CNIEL anslår at det finnes om lag 1200 slag ost i Frankrike.

  Serri skal lage pizzaen sammen med en kjendis fra Youtube på lørdag. Han får dessuten hjelp fra flere erfarne ostemakere, CNIEL, og lokale myndigheter.

  Det er foreløpig ikke kjent hvor stor pizzaen vil bli, men den skal fordeles blant besøkende på matfesten.

  Forrige rekord ble satt i 2020, også dette i Lyon, med 257 ulike osteslag. Den pizzaen var ganske ordinære 30 centimeter i størrelse, med bare 1 kilo ost på toppen.