Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Brann i Jotun-fabrikken i Sandefjord – ikke under kontroll
15. september kl 15:14av NTB
DEL
Brannvesenet jobber med å slukke en brann i et lagerbygg på Jotun fabrikker i Sandefjord.
Brannvesenet jobber med å slukke en brann i et lagerbygg på Jotun fabrikker i Sandefjord. Foto: Trond Reidar Teigen, NTB

Brannen på Jotun fabrikker er ikke under kontroll, og det er fare for spredning til nabobygg, melder politiet. Folk i området bes holde seg innendørs.

Så langt er det ikke spredning til andre bygg, men brannen er fortsatt ikke under kontroll, opplyser 110-sentralen sørøst klokken 16.09.

Sørøst politidistrikt ber om at alle som bor i en radius på to kilometer fra brannstedet, trekker innendørs og lukker vinduer og dører i husene sine.

– Uendret situasjon på stedet, men det meldes om noe mindre røyk. Det har kommet en stor Panther brannbil fra Torp flyplass for å bistå nå, opplyser de.

Les mer om brannen her.

For nøyaktig 45 år siden i dag brant det i den samme fabrikken. Den gangen mistet seks personer livet.

 Det var bare en rykende haug igjen av den gamle fabrikken etter brannen i 1976. Foto: Jan A Martinsen / Aftenposten
Det var bare en rykende haug igjen av den gamle fabrikken etter brannen i 1976. Foto: Jan A Martinsen / Aftenposten
Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Gunnar Kagge
  DEL
  Frankrike sender sin ambassadør tilbake til USA

  Frankrike sender sin ambassadør tilbake til USA neste uke, opplyser landene i en felles uttalelse.

  Frankrike reagerte kraftig da USA, Australia og Storbritannia inngikk en forsvarsavtale. For Frankrike betød det at Australia avlyste en gigantisk ordre på nye, franske u-båter. I stedet kjøper de amerikanske, atomdrevne ubåter.

  Den franske presidenten Emmanuel Macron reagerte med å trekke tilbake ambassadørene til USA og Australia.

  Onsdag snakket han med president Joe Biden på telefon. De to ble enige om at ambassadøren skal tilbake til Washington for å "starte et intenst arbeid med ledende amerikanske embetsmenn".

  De er også enige om å møtes i Europa i løpet av oktober, melder Reuters.

 • av NTB
  DEL
  Viken i gang med å forberede oppsplitting
  Fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) i Viken har startet arbeidet med å splitte opp Viken. Foto: Vidar Ruud / NTB
  Fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) i Viken har startet arbeidet med å splitte opp Viken. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Fylkesrådet i Viken er i gang med å forberede en sak for fylkestinget om oppløsning av fylket, opplyser fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap).

  – Vi skal fremme en grundig sak om anmodning om oppløsning så raskt vi kan, slo Brenna fast i en orientering til fylkestinget i Viken onsdag.

  Der viste hun til at fylkesrådet i sin plattform har vedtatt å legge fram en sak for fylkestinget med anmodning til Stortinget om å oppløse Viken etter stortingsvalget.

  – Jeg er glad for at stortingsvalget 2021 ga et nytt flertall. Det gjør også at fylkesrådet, i tråd med plattformen, vil gå i gang med å forberede en slik sak, sier Brenna.

  Les hele NTB-saken her.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  - Ekstern gransking av hele pendlerbolig-ordningen

  Stortingets presidentskap har tidligere varslet en fullstendig gjennomgang av pendlerbolig-ordningen etter flere avsløringer i Aftenposten. Det har ikke vært avklart om granskingen skulle gjøres internt eller eksternt.

  Tirsdag kveld ble det kjent at Stortingets administrasjon har hyret inn advokater til å se på de skattemessige sidene av ordningen.

  Onsdag har Stortingets presidentskap vedtatt at også resten av gjennomgangen skal gjøres av eksterne.

  «Administrasjonen bes om å gjennomføre en ekstern gjennomgang av regler og kontroll med pendlerboliger», heter det i vedtaket, som Aftenposten har fått tilsendt.

  Beslutningen om ekstern gransking kommer etter at flertallet på Stortinget i går tok til orde for det samme.

 • av NTB
  DEL
  Amundsen i strupen på FpU
  Per-Willy Amundsen under en spørretime i Stortinget høsten 2020.
  Per-Willy Amundsen under en spørretime i Stortinget høsten 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) langer ut mot eget ungdomsparti og sier de ikke bidro med noe i valgkampen.

  Utspillet fra Frp-toppen kom i forbindelse med en diskusjon på Facebook, under et innlegg skrevet av FpU-fylkesleder Emil André Taftø i Troms og Finnmark. Det melder VG.

  I innlegget takket Taftø sine lokallagsmedlemmer for innsatsen i valgkampen.

  – FpU har ikke bidratt med noe som helst i min valgkamp. Takk, men nei takk, skriver Amundsen i en av kommentarene under innlegget.

  Les hele NTB-saken her.

 • av NTB
  DEL
  Attentatforsøk mot Ukrainas presidentrådgiver
  Den ukrainske presidentens øverste rådgiver, Sergej Sjefir, ble forsøkt drept onsdag da bilen han satt i, ble beskutt.
  Den ukrainske presidentens øverste rådgiver, Sergej Sjefir, ble forsøkt drept onsdag da bilen han satt i, ble beskutt. Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters/NTB

  Den ukrainske presidentens øverste rådgiver ble forsøkt drept onsdag da bilen han satt i, ble beskutt. Sjåføren ble truffet.

  – Over ti kuler traff bilen. Sjåføren er alvorlig såret, sier innenriksminister Anton Gerasjtjenko. Skuddene ble avfyrt fra automatvåpen, legger han til.

  Attentatforsøket skjedde ved 10-tiden onsdag, nær landsbyen Lesniki like utenfor hovedstaden Kiev.

  Ukrainsk politi opplyste senere onsdag at attentatforsøket trolig var politisk motivert.

  Det fremgår ikke av offisielle meldinger om president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Sergej Sjefir ble såret, men en folkevalgt som representerer presidentens parti, sier rådgiveren er i god behold.

 • av NTB
  DEL
  Trump saksøker niese og The New York Times i skattesak
  Tidligere president Donald Trump går til søksmål mot niesen Mary Trump og New York Times. Arkivfoto: LM Otero / AP / NTB
  Tidligere president Donald Trump går til søksmål mot niesen Mary Trump og New York Times. Arkivfoto: LM Otero / AP / NTB

  USAs tidligere president Donald Trump går til søksmål mot sin niese Mary Trump og The New York Times for å ha samarbeidet for å få tak i skatteopplysninger.

  Søksmålet er på 100 millioner dollar, om lag 868 millioner kroner. Det er levert inn i Dutchess fylke i delstaten New York.

  I papirene står det at New York Times-journalistene Susanne Craig, David Barstow og Russ Buettner gjennomførte «et omfattende korstog for å få tilgang på Donald J. Trumps konfidensielle skatteopplysninger».

  Avisen fikk den høythengende Pulitzerprisen i 2019 for sitt dypdykk i Trump-familiens finanser.

  Mary Trump, som er klinisk psykolog, ga i 2020 ut boken «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man».

  I boken avslørte hun at hun var hovedkilden for New York Times' gravearbeid.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Oslo-budsjettet: Vann- og avløpsavgiften øker

  De neste fire årene vil den årlige vann- og avløpsavgiften øke med 1262 kroner. Det kommer frem forslaget til nytt Oslo-budsjett for 2022, som ble lagt frem kl. 13.

  Byrådet skriver følgende: «Forslag til økonomiplan 2021-2024 innebærer at gebyrsatsene for vann- og avløp økes med 4,5 prosent i 2022, økes med 9 prosent i 2023, økes med 5,5 prosent i 2024 og økes med 3 prosent i 2025.»

  Tallene gjelder for en bolig på ca. 120 kvadratmeter. Det betyr at den årlige vann- og avløpsavgiften for en bolig på ca. 120 kvm vil ligge på 5550 kroner i 2022, 6049 kroner i 2023, 6382 kroner i 2024 og 6574 kroner i 2025.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Oslo-budsjettet: 50 mill. til bilfritt sentrum

  Oslo kommune satser hardt på å redusere luftforurensningen og klimagassutslippene i det nye budsjettet.

  Byrådet foreslår å øke bevilgningen til elbilladere til 50,5 millioner kroner i 2022. Til sammen skal 153,5 millioner kroner settes av til blant annet infrastruktur for lading av tyngre kjøretøyer som lastebiler og busser.

  I tillegg satser byrådet hardere på å sikre at båt- og bussdriften i Oslo blir utslippsfri. Bevilgningen økes med 151 millioner kroner. De planlegger nær 100 prosent utslippsfri båt- og bussdrift innen utgangen av 2023, fem år før den opprinnelige planen i 2028.

  Byrådet vil videre sette av midler til arbeid med nullutslippssoner, og 50 mill. i 2022 til utskifting av fossile kommunale tyngre kjøretøyer og maskiner.

  Byrådet vil også utvide satsingen på bilfritt byliv på Tøyen og Grønland. Tiltakene der skal sees i sammenheng med områdesatsingen, skriver kommunen. Totalt foreslås om lag 50 millioner til bilfritt byliv i 2022. I tillegg bevilges det 4 millioner til prosjektet Levende gater, der beboere kan søke om å få stenge gaten sin midlertidig for biltrafikk.

 • av NTB
  DEL
  Tror strømsjokket kan vare til våren
  Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft sier at strømbildet vil være usikkert i tiden som kommer. Han tror samtidig at strømsjokket kan vare til våren. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft sier at strømbildet vil være usikkert i tiden som kommer. Han tror samtidig at strømsjokket kan vare til våren. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Strømprisene har økt i løpet av sommeren og høsten. Nå tror Statkraft-sjefen at strømsjokket kan vare til våren.

  – Når man ser prisene i strømmarkedet fremover, er de ganske høye gjennom vinteren før de synker til våren. Det er markedsbildet nå. Dette vil kunne endre seg med værsituasjonen og gassprisene i Europa, så det er et usikkert bilde, sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen til Finansavisen.

  I løpet av sommeren og høsten har strømprisene økt. I forrige uke var snittprisen i prisområdet Oslo 113 øre pr. kilowattime. På samme tid i fjor lå prisen på 12,5 øre.

  Samtidig som Statkraft og andre kraftprodusenter tjener svært gode penger, understreker konsernsjefen at markedssituasjonen har sin bakside.

  – Det er en utfordring for strømkunder i både Norge og resten av Europa at det er såpass høye energipriser som nå. Vi skal ha stor respekt for at det kan være dyrt å betale for strømmen nå og kommende vinter, sier Rynning-Tønnesen.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Oslo-budsjettet: 675 millioner til sykkelsatsingen

  Oslo kommune øker sykkelsatsingen i 2022 med 253 millioner kroner. Totalt i 2022 ønsker Oslo kommune å bruke 673 millioner på infrastruktur for sykkel.

  Koronapandemien har ført til kraftig vekst i sykkeltrafikken og understreket behovet for en trygg og sikker sykkelinfrastruktur som er egnet for alle, heter det i budsjettet.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Oslo-budsjettet: 135 millioner kroner til kollektivtransport

  Oslo kommune setter av 135 millioner kroner for å opprettholde det samlede nivået på kollektivtilbudet i hovedstaden.

  Koronapandemien har ført til en drastisk reduksjon i antall kollektivreisende og billettinntekter, heter det i budsjettet.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Oslo-budsjettet: Ikke mer penger til vannprosjektet nå

  Prosjektet som skal sørge for at Oslo får en ny reservevannforsyning, er delt i to.  Del én er i gang og har allerede skapt kontroverser. Før sommeren gikk Oslo-byrådet av etter en smell på 5,2 milliarder kroner. 

  I sommer ble det kjent at prisen for andre del, det såkalte stamnettprosjektet, trolig også blir høyere enn ventet. Aftenposten har sett den ferske eksterne kvalitetssikringen av prosjektet. Den anbefaler en kostnadsramme på 9,1 milliarder kroner. 

  Anslaget i den første kvalitetssikringen lå på ca. 2 milliarder. Det betyr at prosjektet blir 7 milliarder kroner dyrere enn man først trodde – en økning på 277 prosent. Det er en «uvanlig stor kostnadsøkning», ifølge rapporten. Prisøkningen begrunnes blant annet at et rentvannsbasseng på Haugerud er blitt lagt til i prosjektet, og at tunnellengder er økt. 

  Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel opplyser til Aftenposten at de nå vil gå grundig gjennom rapporten før det legges frem en sak for byrådet. Byrådssaken, med investeringsbeslutning og reguleringsplan, skal etter planen legges frem for bystyret 4. kvartal 2021.

 • av NTB
  DEL
  Passasjerer evakuert etter røykutvikling i togsett

  En sikring var årsaken til røykutviklingen som oppsto på et tog på Bryn stasjon i Oslo onsdag. Hendelsen fører kun til mindre forsinkelser, melder Bane Nor.

  – Vi er fremme på stedet sammen med brannvesenet. Kan ikke se noe foreløpig. Heller ikke kommet opplysninger om at noen er skadet, skrev Oslo politidistrikt på Twitter like etter at hendelsen oppsto klokken 11.47.

  Det tok ikke lang tid før brannvesenet oppdaget at en sikring på et kjøleskap om bord i toget var årsaken til røykutviklingen. Alle passasjerene ble evakuert, og ingen av dem ble eksponert for røyken.

  Kommunikasjonsrådgiver Stine Strachan i Bane Nor sier til NTB at Bryn stasjon vil være stengt til nødetatene sier det er trygt å åpne igjen.

  – Følg med i Vy-appen. Det vil være noen mindre forsinkelser. Samtidig er det slik at røykutviklingen ikke vil få noen store følger, togene går fortsatt, sier hun.

  Politiet meldte om hendelsen klokken 11.41.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Truet tre fikk asyl på norsk ambassade
  Urfolksleder Sonia Guajajara leser opp en erklæring etter at det truede jatoba-treet ble levert foran den norske ambassaden i Brasilia.
  Urfolksleder Sonia Guajajara leser opp en erklæring etter at det truede jatoba-treet ble levert foran den norske ambassaden i Brasilia. Foto: Eraldo Peres, AP / NTB

  Urfolksaktivister fraktet et helt jatoba-tre til den norske ambassaden i Brasils hovedstad Brasilia tirsdag.

  Nå ber de om at treet får status som "flyktning" hos de norske diplomatene.

  Hensikten med aksjonen var å rette søkelyset mot avskogingen som pågår i Brasil, ifølge aktivisten Sonia Guajajara.

  - Norge er det eneste landet som har innført forbud mot avskoging, sier hun til Reuters.

  Treet har fått midlertidig asyl på ambassaden. Det ble plantet innenfor ambassademurene samme dag, ifølge Reuters.

 • av NTB
  DEL
  Anders Beyer fratrer som direktør for Festspillene

  Styret i Festspillene i Bergen har ikke lenger tillit til direktør Anders Beyer og har valgt å si opp arbeidsavtalen med ham etter behandling av et varsel.

  Saken oppdateres

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  VG: Nav-kontor i Oslo stenges etter trussel

  Nav-kontoret i bydel Alna i Oslo stenges etter å ha mottatt en trussel, melder VG.

  Det bekrefter operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i politiet til avisen.

  – De har henvendt seg til oss etter at de fikk en telefon fra en bruker som de oppfattet såpass truende at de valgte å stenge kontoret. Vi er på vei med en patrulje for å snakke med de ansatte der oppe, sier han like før klokken 11.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Ny norsk serie skal til Cannes

  Den nye dramaserien Jordbrukerne får være med på den prestisjefylte festivalen Canneseries i oktober. Slike festivaler er vanskelige å komme med på, men ansees som avgjørende for salg til utlandet.

  – Målet er at den skal bli vist andre steder i verden. Og så blir det en staselig premiere for serien, da, sier Arna Marie Bersaas.

  Hun er lanseringskonsulent i Norsk filminstitutt.

  Den norsk-makedonske regissøren Izer Aiu har regi på serien som handler om fire suspekte menn som starter halal-ysteri på bygda. Serien skal kjempe om seks ulike priser, blant annet "beste serie". Senere i høst skal den vises på NRK og i nabolandene på SVT og DR.

  Canneseries er lillebroren til den store filmfestivalen i samme by.

  Foto: Dag Jensen
 • av NTB
  DEL
  Korrupsjonssaken ved Nedre Romerike Vannverk avsluttet

  Økokrim setter endelig punktum i korrupsjonssaken ved Nedre Romerike Vannverk – elleve år etter at straffesaken ble rettskraftig avgjort.

  Økokrim opplyser onsdag at de nå har betalt ut rundt 20,5 millioner kroner til de fornærmede selskapene på Nedre Romerike.

  Pengene kommer fra salg av den tidligere vannverkssjefens farmer i Sør-Afrika, og beløpet går til dekning av erstatningskrav som følge av de straffbare forholdene.

  – Det har tatt tid å få pengene tilbakeført til Norge. Saken viser at det er mulig å få realisert inndragning av verdier også i utlandet, men det krever betydelig innsats og tålmodighet, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim.

  Den tidligere vannverkssjefen ble dømt til fengsel i sju år og seks måneder for grov korrupsjon og grov utroskap. Tre andre personer ble også domfelt i saken.

  Vannverkssjefen anskaffet en rekke farmer i Sør-Afrika. De ble finansiert med utbytte fra korrupsjons- og utroskapshandlinger.

 • av NTB
  DEL
  Kinas kulløfte får positiv mottakelse
  Kinas president Xi Jinping får skryt for kunngjøringen om å stanse finansiering av kullprosjekter utenlands. Foto: UN Web TV via AP / NTB
  Kinas president Xi Jinping får skryt for kunngjøringen om å stanse finansiering av kullprosjekter utenlands. Foto: UN Web TV via AP / NTB

  Kinas president Xi Jinpings løfte om at landet ikke lenger skal finansiere kullprosjekter i utlandet, møtes med glede.

  Løftet øker sjansen for å oppnå suksess på FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow senere i år, mener USAs klimautsending John Kerry.

  – Vi har snakket med Kina om dette i en stund. Og jeg er glad over å høre at president Xi har fattet denne viktige beslutningen, sier Kerry.

  Alok Sharma, som er sjef for COP26, er også positiv til Xis budskap. FNs generalsekretær António Guterres ønsker beslutningen velkommen.

  – Å få fortgang i utfasingen av kull er den viktigste enkeltstående beslutningen med tanke på å holde 1,5-gradersmålet innen rekkevidde, sier Guterres.

 • av NTB
  DEL
  NVE starter befaring langs kvikkleiresoner i Gjerdrum, Nannestad og Ullensaker
  Natt til 30. desember 2020 gikk det et større leirskred i Ask i Gjerdrum kommune. Ti mennesker mistet livet i skredet.
Foto: Anders Martinsen, UAS Norway / Pool / NTB
  Natt til 30. desember 2020 gikk det et større leirskred i Ask i Gjerdrum kommune. Ti mennesker mistet livet i skredet. Foto: Anders Martinsen, UAS Norway / Pool / NTB

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil i høst starte befaringer for å sjekke tilstanden langs kvikkleiresoner i Gjerdrum, Nannestad og Ullensaker.

  Befaringene vil starte 27. september og pågå utover høsten. Hoveddelen av arbeidet vil pågå i uke 39 og 42, skriver NVE.

  – Hovedmålet med prosjektet er å få et oppdatert bilde av faregrad og risiko i gamle kvikkleiresoner, sier prosjektleder Ingrid Havnen i NVE.