Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Vil ikke starte etterforskning av Ropstad på eget initiativ
17. september 2021 kl 13:35Harald Stolt-Nielsen
DEL
Politiet vil ikke iverksette en etterforskning av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på eget initiativ. Foto: Signe Dons

Oslo politidistrikt ønsker ikke å iverksette en etterforskning av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på eget initiativ. Det opplyser politiinspektør Ole Rasmus Knudsen til Aftenposten.

Politiet vil først starte en etterforskning dersom de mottar en anmeldelse fra Skatteetaten.

– Dersom skatteetaten finner at det foreligger straffbare forhold knyttet til en skattesak, vil de normalt anmelde saken til politiet og innlevere relevant dokumentasjon. Oslo politidistrikt vil da på vanlig måte vurdere om det skal iverksettes etterforskning, sier Knudsen til Aftenposten.

Han bekrefter overfor Aftenposten at Oslo politidistrikt 9. september mottok en anmeldelse av Ropstad for å ha unnlatt å gi korrekt informasjon. Denne anmeldelsen ble levert av en privatperson.

– Saken ble henlagt den 16. september 2021 fordi politiet fant at det ikke forelå rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold etter straffeprosessloven § 224, sier Knudsen.

Han viser til at henleggelsen ble gjort på bakgrunn av Stortingets tydelige uttalelser i mediene om at Stortinget var kjent med de faktiske forhold om Ropstads folkeregistrerte adresse samt at Ropstad ikke hadde gitt uriktige opplysninger til dem.

Aftenposten har spurt Ropstad hvordan han vil stille seg til en eventuell politietterforskning.

– Jeg vil ikke kommentere det lovmessige. Som du vet, er jeg i kontakt med Skatteetaten for å gjøre opp for meg, sier Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposten fredag formiddag.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  -Fattige kan få mye mer uten at renten øker
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum holder i Politisk kvarter fast på at høye priser er hovedproblemet. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Flere økonomer NRK har snakket med, mener regjeringen kunne gitt mye mer til folk med dårlig råd uten at renta og prisene hadde økt.

  Regjeringens budskap om at renta vil øke hvis de fattige får mer hjelp, mener flere økonomer er en bløff, skriver NRK.

  Postdoktor i økonomi Martin Blomhoff Holm ved Universitetet i Oslo mener regjeringen ikke har prioritert å gi mer penger til fattige. Han påpeker at man må bruke veldig mye penger for at det skal ha merkbar effekt.

  – Rundt regnet så vil cirka 30 milliarder i ekstra offentlig forbruk føre til mindre enn 0,1 prosentpoeng økning i prisene på kort sikt, sier Holm.

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum holder i Politisk kvarter fast på at høye priser er hovedproblemet.

  – Det skaper fattigdom, problemer for små bedrifter og dårligere råd for de fleste. Vi må få prisene ned, og vi må gjøre det vi kan får å få kontroll på vår økonomi, sier Vedum.

 • NTB
  DEL
  Svensk mann tiltalt for mer enn 500 barnevoldtekter

  En mann i 50-årsalderen er av Nyköpings tingsrett tiltalt for å ha voldtatt to barn over en toårsperiode. Ett av barna skal ha blitt voldtatt mer enn 500 ganger.

  – Det er en stor sak som krever mye ressurser, sier aktor My Lindholm til Aftonbladet.

  Mannen er anklaget for grove voldtekter, og flere av tilfellene skal være dokumentert. Ifølge tiltalen ble de begått mellom januar 2020 og september 2021.

  Ytterligere en mann er tiltalt i saken, mistenkt for én voldtekt. Mannen som mistenkes for mesteparten av voldtektene, er i nær relasjon til barna, ifølge Aftonbladet. Barna er begge under 15 år gamle.

 • NTB
  DEL
  Like mye søppel i fjor som året før

  Den totale avfallsmengden i Norge i fjor var på 11,6 millioner tonn, samme nivå som i 2020.

  Tallene fra Statistisk sentralbyrå ( SSB) viser at til tross for at den totale avfallsmengden i fjor ikke endret seg, var det en kraftig endring i avfallsmengden i enkelte næringer.

  Blant annet økte avfallsmengden i tjenesteytende næringer med 30 prosent i 2021.

  – De tjenesteytende næringene var de næringene som var mest utsatt for konsekvensene av koronanedstengningene i 2020, da avfallsmengdene falt drastisk. Nå ser vi en korreksjon og mengdene er på vei tilbake, selv om de fortsatt er på nivå med det de var rundt 2012, sier Camilla Skjerpen, seniorrådgiver i SSB.

  Bygg- og anleggsnæringen er den næringen der det produseres mest avfall, noe de også gjorde i 2020.

 • Birgitte Iversen
  DEL
  Politiet i Oslo har telefontrøbbel

  Politiet i Oslo har tekniske problemer med flere av sine telefonlinjer torsdag morgen.

  «Vi har utfordringer med mottak av 112 nødtelefoner, 02800 og noen andre linjer. Vi har iverksatt løsninger som midlertidig løser problemet for mottak av nødtelefoner. Det pågår feilretting», melder operasjonssentralen i Oslo på Twitter.

 • NTB
  DEL
  Frankrike forbyr flere innenriksflyginger

  Frankrike forbyr tre populære flyginger fra Orly-flyplassen i Paris i et forsøk på å redusere landets CO2-utslipp og bruken av private jetfly.

  Det er EU-kommisjonen som har gitt Frankrike grønt lys for å innføre forbudet av innenriksflyginger mellom Orly og byene Bordeaux, Nantes og Lyon, skriver nettstedet Electrek.

  Frankrike foreslo i 2021 å forby kommersielle kortdistanseflyginger i landet, men var avhengig av EU-godkjennelse som følge av betydelig motstand til forslaget fra fagforeningen UAF.

  Mens den opprinnelige planen gikk ut på å forby åtte flyginger, godkjente EU kun forbudet mot tre flyruter, som tilbyr gode reisealternativer med tog som tar under 2,5 time og har flere avganger om dagen.

  Forbudet vil i første omgang være gyldig i tre år, før det må revurderes av EU-kommisjonen.

 • Birgitte Iversen
  DEL
  Togene står mellom Ski og Holmlia

  En strømstans har ført til forsinkelser og innstillinger på Østfoldbanen.

  – Det er ikke strøm mellom Ski og Holmlia og mellom Kolbotn og Holmlia, opplyser pressevakt Dag Svinsås i Bane Nor til Aftenposten.

  Strømstansen inntraff cirka 08.10.

  Vi jobber med å rette feilen, men dette vil ta tid. Ny oppdatering kl. 10.00, heter det på Bane Nors nettsider.

  Vy skriver på sin side at togene vil kjøre i kø og ta færre spor i bruk på grunn av strømproblemene. Flere linjer innstilles, og togene vil erstattes med buss.

 • Birgitte Iversen
  DEL
  Tre hester døde i låvebrann i Svarstad

  Tre hester og fire kaniner døde torsdag i en låvebrann i Svarstad i Larvik kommune i Vestfold. Ingen personer ble skadd i brannen.

  Sørøst politidistrikt opplyser på Twitter at nødetatene fikk melding om brannen klokken 6.38.

  Til Østlands-Posten bekrefter brannvesenet at tre hester og fire kaniner omkom i brannen, men at ingen personer er skadd. Hestene skal ikke ha hørt til på gården, men har blitt plassert på leid stallplass.

  – Låven er overtent, sa operasjonsleder Per Eftang til NTB ved 7-tiden.

  Låven ble til slutt helt nedbrent, og brannmannskapene jobbet med

 • Birgitte Iversen
  DEL
  Store forsinkelser på T-banen i Oslo

  Torsdag morgen er det store forsinkelser på T-banen i Oslo. Ruter oppfordrer de reisende til å benytte alternativ transport.

  Årsaken er en feil på en veksel. Det melder T-banen selv på Twitter.

  Feilen har skjedd i nærheten av Høyenhall stasjon og har gitt utfordringer med å kjøre ut tog fra vognhallen på Ryen.

  Pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, sier til NTB at det er forsinkelser på linje 1, 2, 3 og 4.

  – Forsinkelsene varierer veldig. På det meste er det snakk om opp mot 30 minutters forsinkelser, men togene går med jevne mellomrom. Har man muligheten burde man benytte seg av alternativ transport hvis man har dårlig tid, sier Dahl Johansen.

  Sanntidssystemet hadde en kort stund driftsproblemer, men skal være rettet rundt klokken 7.45.

  – Vi jobber knallhardt for å få løst alle problemene, men det vil nok merkes en stund framover. Vi håper at alle problemene er rettet i løpet av formiddagen og at togene vil kjøre inn forsinkelsene.

 • NTB
  DEL
  Demonstrant henrettet i Iran

  Iran har henrettet den første som er dømt for forbrytelser i forbindelse med de omfattende demonstrasjonene i landet de siste månedene.

  Torsdag ble en demonstrant som skal ha skadet en sikkerhetsvakt med machete, henrettet, melder det iranske nyhetsbyrået Tasnim.

  I tillegg skal demonstranten ha sperret av en gate i Teheran, skriver Reuters.

  Tasnim skriver videre at landets høyeste domstol avviste en anke fra den dømte, og forsvarer straffen med at den dømtes handlinger er «krig mot gud».

  Iran har vært rystet av landsomfattende demonstrasjoner siden 16. september, etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt.

 • NTB
  DEL
  Forsinkelser på tog fra Drammen og Asker

  Onsdag morgen er flere tog forsinket og innstillinger på Drammenbanen og Askerbanen.

  Togproblemene skyldes en signalfeil ved Brakerøya, skriver Bane Nor på sine hjemmesider.

  Regiontoget mellom Oslo og Bergen, regiontoget mellom Oslo og Stavanger, Flytoget og lokaltogene L12, L13, R10 og R11 er berørt av signalfeilen.

 • NTB
  DEL
  Tre palestinere drept på Vestbredden

  Israelske styrker har drept tre palestinere i forbindelse med et raid på den okkuperte Vestbredden torsdag morgen, melder palestinske helsemyndigheter.

  Raidet ble utført mot byen Jenin og den nærliggende flyktningleiren, nord på Vestbredden. Området har vært utsatt for en rekke raid og sammenstøt de siste månedene.

  – Tre drept av kuler fra den israelske okkupasjonen i Jenin ved daggry i dag, heter det i en uttalelse fra det palestinske helsedepartementet.

  Ifølge Palestinas statlige nyhetsbyrå brøt det ut konfrontasjoner og voldelige sammenstøt mellom innbyggere i Jenin og de israelske styrkene torsdag morgen.

  Bekrefter skuddveksling

  Den israelske avisa Haaretz viser til palestinske meldinger om at israelske sikkerhetsstyrker tok seg inn i flyktningleiren for å pågripe etterlyste palestinere, og at det deretter ble vekslet skudd.

  Angivelig skal to av de drepte ha vært tilknyttet Aqsa-martyrenes brigader, en militant gren av president Mahmoud Abbas' Fatah-parti. Flere andre skadde skal være tatt til sykehus.

  Det israelske forsvaret (IDF) sier i en uttalelse at de har gjennomført pågripelser i Jenin, og melder at væpnede menn åpnet ild mot dem i forbindelse med pågripelsene.

  IDF-styrkene skjøt tilbake og kan bekrefte treff, heter det videre i uttalelsen.

  Høyeste siden 2006

  Over 140 palestinere er drept i sammenstøt mellom israelere og palestinere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem hittil i år. Dødstallet er det høyeste siden 2006.

  Israel hevder de fleste av de drepte var militante palestinere, men også steinkastende ungdommer og andre som ikke har vært del av noen konfrontasjon, er drept.

  Minst 31 personer er drept i palestinske angrep i Israel og på Vestbredden i år, ifølge israelske tall.

 • NTB
  DEL
  FHI-sjefen varsler om svekket rolle i atomberedskapen
  FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarer om at instituttet ikke kan prioritere verken pandemiberedskap eller atomberedskap like høyt som hun skulle ønske neste år på grunn av budsjettkutt. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  FHI-direktør Camilla Stoltenberg advarer om at neste års budsjettkutt kan gå på bekostning av både pandemiberedskap og atomberedskap.

  Folkehelseinstituttet må kutte rundt 300 stillinger etter budsjettforliket mellom regjeringen og SV.

  FHI har gjennom året jobbet med å legge planer for hva instituttet skal gjøre dersom det skulle skje en ny atomhendelse, forteller direktør Camilla Stoltenberg.

  – Det har vi ikke klart å prioritere høyt nok hverken i år eller i planene for neste år, sier hun.

 • NTB
  DEL
  Markant nedgang i alkoholsalget
  Nedgangen i alkoholomsetningen i 3. kvartal i år er betydelig for alle sorter i forhold til samme periode i fjor, viser tall fra SSB. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Det ble solgt 7,1 millioner liter ren alkohol i Norge i 3. kvartal. Det er en nedgang på 18,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra SSB.

  Nedgangen i alkoholomsetningen i 3. kvartal i år er betydelig for alle sorter alkohol, viser tallene for alkoholomsetning fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I årets tredje kvartal ble det solgt i alt 7,1 millioner liter ren alkohol her i landet mot 8,8 millioner liter i fjor, en nedgang på 18,8 prosent.

  I tallet ligger det en nedgang i ren alkohol i brennevin på 19,1 prosent. For vin og øl er reduksjonen henholdsvis 20,9 og 17, 1 prosent, mens det for rusbrus er ned 16,2 prosent. Tallene er unntatt turistimport og taxfreesalg.

  SSB-tallene viser også at hver og en av oss i snitt drakk 1,59 liter ren alkohol i tredje kvartal. I samme kvartal i fjor var tallet 1,97 liter.

 • NTB
  DEL
  Kong Charles-mynter på vei til britenes lommebøker
  De første myntene med Storbritannias nye konge på vil fra og med torsdag dukke opp i omløp på britiske postkontor. Foto: The Royal Mint via AP / NTB

  De første myntene med bilde av Storbritannias nye konge vil fra og med torsdag finne veien inn i britenes lommebøker.

  Kongens portrett vil i første omgang være å finne på 50 pence-mynten, med en bakside til hyllest for hans avdøde mor, dronning Elizabeth.

  – I dag markerer vi en ny tidsepoke for britiske mynter, med bildet av kong Charles på 50 pence-mynten. Det er en fantastisk mulighet for myntsamlere som vil legge den til i samlingene sine, eller for oppstarten av en ny generasjon av myntsamlere, sier Rebecca Morgan ved Royal Mint, foretaket med ansvar for å lage mynter i Storbritannia.

  Rundt 9,6 millioner nye kong Charles-mynter vil etter hvert havne i omløp, i tråd med etterspørselen. Myntene med dronning Elizabeth vil forbli et godkjent betalingsmiddel.

  Kong Charles' portrett på mynten er laget av billedhugger Martin Jennings og er blitt personlig godkjent av kongen.

 • NTB
  DEL
  Biden ber igjen om et forbud mot angrepsvåpen
  USAs president Joe Biden under en minnemarkering for ofre for masseskytinger onsdag kveld. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  På en minnemarkering for ofre for masseskytinger i USA, oppfordret igjen president Joe Biden til et forbud mot såkalte angrepsvåpen.

  – Det er helt enkelt sunn fornuft, sa Biden i en tale på en nasjonal minnemarkering som ble holdt i en kirke i Washington onsdag kveld, lokal tid.

  Markeringen er blitt holdt årlig de siste ti årene, og minnes ofrene for masseskytinger og drap begått med skytevåpen.

  Biden har lenge vært en forkjemper for å stramme inn USAs våpenlover, og ønsker blant annet et forbud mot salg av såkalte angrepsvåpen til sivile.

  I talen sin sa Biden at det økte antallet masseskytinger river USA i stykker.

  – Det er vold som tærer på selve sjelen til dette landet, sa han.

 • NTB
  DEL
  Amerikanske land urolige for Peru
  Nasjonalforsamlingen i Peru, der landets president onsdag ble besluttet avsatt. Foto: Martin Mejia / AP / NTB

  Lederne i flere amerikanske land uttrykker uro for situasjonen i Peru, der landets president er blitt avsatt av nasjonalforsamlingen og siden blitt pågrepet.

  Castillo forsøkte onsdag å oppløse landets nasjonalforsamling rett før den skulle behandle et forslag om å reise riksrettssak mot ham.

  Nasjonalforsamlingen svarte med å avsette Castillo, og USA uttaler nå at de ikke lenger anser ham som Perus president.

  – Slik jeg oppfatter situasjonen, er han nå tidligere president Castillo, på grunn av nasjonalforsamlingens avgjørelse, sier talsperson for USAs utenriksdepartement Ned Price. Han la til at avsettelsen av Castillo var i tråd med demokratiske regler.

  På den andre siden legger Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador, som har vært en trofast alliert av Castillo, skylden for utviklingen på «fiendtlige miljø».

  Regjeringen til Gustavo Pedro, presidenten i Colombia, oppfordrer til dialog mellom alle politiske parter, og la til at demokratiet krever en anerkjennelse av folkets vilje, som i sin tid fikk både Castillo og nasjonalforsamlingens medlemmer valgt.

  Brasil er derimot mer kritisk til Castillo, og kaller hans forsøk på å oppløse nasjonalforsamlingen for et brudd på demokratiet og rettsstaten.

 • NTB
  DEL
  Scholz: Atomtrusselen fra Russland mindre etter internasjonalt press
  Risikoen for at atomvåpen blir brukt i Ukraina-krigen har blitt mindre takket være internasjonalt press mot Russland, mener Tysklands statsminister Olaf Scholz. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Risikoen for at atomvåpen blir brukt i Ukraina-krigen er blitt mindre takket være internasjonalt press mot Russland, mener Tysklands statsminister Olaf Scholz.

  – En ting har endret seg foreløpig: Russland har sluttet å true med å bruke atomvåpen. Det skjer som svar på at det internasjonale samfunnet har trukket en grense, sier Scholz i et intervju med tyske Funke torsdag.

  På spørsmål om trusselen om en atomkonflikt er blitt avverget, svarte Scholz at det foreløpig er blitt satt en stopper for det.

  Blant annet skyldes den positive utviklingen et nylig besøk Scholz avla i Kina, mener han.

  – Under mitt besøk i Beijing ga Kinas president Xi Jinping og jeg sammen uttrykk for at atomvåpen ikke må brukes. Kort tid etter bekreftet G20-landene denne posisjonen, sier han.

 • NTB
  DEL
  Carlsberg produserer og selger fortsatt øl i Russland
  Det danske bryggerikonsernet Carlsberg driver fremdeles med både produksjon og salg av øl i Russland. Her fra en matbutikk i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Det danske bryggerikonsernet Carlsberg driver fremdeles med både produksjon og salg av øl i Russland, til tross for løfter om å trekke seg ut av landet.

  Det melder den danske avisen Berlingske, som har vært på rundtur i flere supermarkeder og kiosker i Moskva. Der fant de øl som nylig er blitt produsert på Carlsbergs bryggerier i Russland.

  Carlsberg eget merke er stort sett forsvunnet fra butikkhyllene, men flere utenlandske merker som Carlsberg eier og produserer er fremdeles å finne – blant annet Kronenburg 1664 og Brooklyn Brewery.

  Rundt en måned etter den russiske invasjon av Ukraina, sa selskapet at de ville trekke seg helt ut av Russland, men at de ville fortsette sin daværende drift inntil de fant en kjøper av virksomheten.

  Det har de fremdeles ikke gjort, noe som gjør at de for å sikre arbeid til sine ansatte i landet, fremdeles driver der, skriver Carlsberg i en e-post til avisen.

 • NTB
  DEL
  Equinor vant havvindauksjon med bud på 130 millioner dollar
  Med et bud på 130 millioner dollar, har Equinor sikret seg et areal i Stillehavet i den første havvindauksjonen noensinne på den amerikanske vestkysten. Her fra Hywind Scotland. Foto: Woldcam / Equinor via AP / NTB

  Med et bud på 130 millioner dollar, har Equinor sikret seg et areal i Stillehavet i den første havvindauksjonen noensinne på den amerikanske vestkysten.

  Fem lisenser ble tilbudt av the Bureau of Ocean Energy Management i auksjonen, som er den første i USA for flytende havvind i kommersiell skala.

  Budet på rundt 1,3 milliarder kroner gir havvindrettigheter i et område på 324 kvadratkilometer i Morro Bay, som ligger mellom San Francisco og Los Angeles. Ifølge Equinor kan det produsere om lag to gigawatt energi, nok til å forsyne rundt 750.000 hjem med strøm.

  Etter myndighetsgodkjennelser blir den nye lisensen en del av konsernets amerikanske portefølje, som omfatter Empire Wind- og Beacon Wind-prosjektene på nordøstkysten av USA.

 • NTB
  DEL
  Perus påtalemyndighet: Presidenten er pågrepet
  Pedro Castillo kunngjorde at han ville oppløse nasjonalforsamlingen, bare noen timer før den skulle debattere om presidenten skulle stilles for riksrett. Arkivfoto: Martin Mejia / AP / NTB

  Kongressen i Peru har vedtatt å avsette president Pedro Castillo, samme dag som han ville oppløse nasjonalforsamlingen i skyggen av en ny riksrettsdebatt mot ham.

  Castillo ble pågrepet kort tid etter at nasjonalforsamlingen avsatte ham, ifølge landets påtalemyndighet.

  Ifølge Marita Barreto, som koordinerer rettsforfølgelse av korrupsjon i myndighetene, er Castillo i varetekt. Flere medier meldte at Castillo ble pågrepet etter at han forlot presidentpalasset i Lima.

  Landets visepresident Dina Boluarte er siden Castillos avsettelse blitt tatt i ed som president. Hun blir dermed Perus første kvinnelige statsleder.