Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Vil ikke starte etterforskning av Ropstad på eget initiativ
17. september kl 13:35av Harald Stolt-Nielsen
DEL
Politiet vil ikke iverksette en etterforskning av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på eget initiativ.
Politiet vil ikke iverksette en etterforskning av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på eget initiativ. Foto: Signe Dons

Oslo politidistrikt ønsker ikke å iverksette en etterforskning av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på eget initiativ. Det opplyser politiinspektør Ole Rasmus Knudsen til Aftenposten.

Politiet vil først starte en etterforskning dersom de mottar en anmeldelse fra Skatteetaten.

– Dersom skatteetaten finner at det foreligger straffbare forhold knyttet til en skattesak, vil de normalt anmelde saken til politiet og innlevere relevant dokumentasjon. Oslo politidistrikt vil da på vanlig måte vurdere om det skal iverksettes etterforskning, sier Knudsen til Aftenposten.

Han bekrefter overfor Aftenposten at Oslo politidistrikt 9. september mottok en anmeldelse av Ropstad for å ha unnlatt å gi korrekt informasjon. Denne anmeldelsen ble levert av en privatperson.

– Saken ble henlagt den 16. september 2021 fordi politiet fant at det ikke forelå rimelig grunn til å undersøke om det forelå straffbart forhold etter straffeprosessloven § 224, sier Knudsen.

Han viser til at henleggelsen ble gjort på bakgrunn av Stortingets tydelige uttalelser i mediene om at Stortinget var kjent med de faktiske forhold om Ropstads folkeregistrerte adresse samt at Ropstad ikke hadde gitt uriktige opplysninger til dem.

Aftenposten har spurt Ropstad hvordan han vil stille seg til en eventuell politietterforskning.

– Jeg vil ikke kommentere det lovmessige. Som du vet, er jeg i kontakt med Skatteetaten for å gjøre opp for meg, sier Kjell Ingolf Ropstad til Aftenposten fredag formiddag.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  USA kritiserer blokkering av internasjonale observatører

  En amerikansk utsending går hardt ut etter meldinger om at væpnede grupper har hindret internasjonale observatørers arbeid i Ukraina.

  Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sa forrige helg at hindringene deres observatører blir utsatt for i de konfliktfylte regionene i Ukraina har eskalert til et nytt nivå. De ber om at restriksjonene blir fjernet umiddelbart.

  USAs ambassadør til OSSE, Michael Carpenter, sier til AFP tirsdag at blokkeringen er dypt urovekkende. Han la til at observatørene har blitt trakassert, og oppfordret Russland til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til internasjonale avtaler for å sikre våpenhvile og gi uhindret tilgang for observatører.

  – Disse forpliktelsene blir brutt på det nåværende tidspunkt, sa han.

  OSSE begynte sitt observeringsarbeid i Ukraina i 2014 etter at Russland annekterte Krim-halvøya, og det brøt ut en væpnet konflikt mellom Ukraina og prorussiske separatister øst i landet. Konflikten har krevd mer enn 13.000 menneskeliv.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  15-åring skjøt og drepte tre på skole i Michigan

  En 15-åring er pågrepet etter å ha skutt og drept tre personer på en skole nord for storbyen Detroit, melder flere amerikanske medier.

  Seks personer skal være skadet, melder nyhetsbyrået AP.

  15-åringen ble pågrepet av lokalt politi. Et håndvåpen ble funnet på stedet, opplyser politiet i Oakland County. Politiet mener 15-åringen handlet på egen hånd.

  Skytingen fant sted ved Oxford High School. Skolen ligger i et område som ligger rundt 48 kilometer nord for Detroit i delstaten Michigan.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Kona til «El Chapo» er blitt dømt til fengsel
  En dommer i USA har dømt Emma Coronel Aispuro, kona til narkotikabaronen Joaqin «El Chapo» Guzman, til fengsel i tre år.
  En dommer i USA har dømt Emma Coronel Aispuro, kona til narkotikabaronen Joaqin «El Chapo» Guzman, til fengsel i tre år. Foto: Arkivfoto: Mark Lennihan / AP / NTB

  En dommer i USA har dømt Emma Coronel Aispuro, kona til narkotikabaronen Joaqin «El Chapo» Guzman, til fengsel i tre år.

  Aispuro var tiltalt for narkotikasmugling og hvitvasking av penger, og i forkant av domsopplesningen ba hun retten om unnskyldning.

  – Jeg vil uttrykke min anger for all skade jeg skal ha gjort. Jeg lider som et resultat av den smerten familien min er påført, sa hun på spansk.

  Straffen på tre år er mildere enn de fire årene aktor ba om. Dommeren påpekte at Aispuro bare var en tenåring da hun giftet seg med den beryktede narkobaronen, og at hun erklærte seg skyldig da hun ble pågrepet.

  Ektemannen Guzman ble i 2019 dømt til fengsel på livstid. De har to døtre sammen, noe Aispuro ba dommeren ta hensyn til før straffeutmålingen.

 • av NTB
  DEL
  35-åring dømt til tolv års fengsel for over 50 voldtekter

  En 35 år gammel mann er funnet skyldig i å ha dopet ned og voldtatt to kvinner en rekke ganger. Retten fester ingen lit til mannens forklaring.

  Mannen ble tidligere i år dømt til elleve års fengsel i Hedmarken tingrett for voldtekt av to kvinner. Han var tiltalt for en rekke voldtekter mot sin tidligere samboer og én voldtekt mot en annen kvinne, skriver Hamar Arbeiderblad.

  Han anket dommen, og anken ble nylig behandlet i Eidsivating lagmannsrett. Straffen er skjerpet til fengsel i tolv år.

  I en tekstmelding til avisen skriver mannens forsvarer, advokat John Arild Aasen, at dommen kommer til å ankes til Høyesterett. De vil anke over både saksbehandlingen, lovanvendelsen og straffeutmålingen.

 • av NTB
  DEL
  Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim

  Politiet mener å ha identifisert kvinnen som ble funnet død i Nideelva ved Nedre Leirfoss i Trondheim mandag.

  Det opplyser etterforskningsleder Eivind Guldseth i Trøndelag politidistrikt til NRK.

  Samtidig opplyser han til Nidaros at de står de uten tips i saken.

  – Om det er fordi vi mandag sa at det ikke var mistanke om noe kriminelt, vet jeg ikke. Vi håper nå flere skal bli klare over hendelsen slik at vi får flere tilbakemeldinger, sier han til avisa.

  Trøndelag politidistrikt ber alle som befant seg i området fra midnatt og til klokken 12.30 mandag, om å melde seg.

  – Politiet kan på nåværende tidspunkt ikke utelukke at avdøde kan være utsatt for noe kriminelt og jobber ut fra flere hypoteser. Vi vet at mange går på tur i dette området og håper å få tips, opplyser Guldseth.

 • av NTB
  DEL
  Minst 30 drept i angrep i Den sentralafrikanske republikk

  Minst 30 sivile og to soldater ble drept i angrep fra opprørere i Den sentralafrikanske republikk i helgen, melder lokale myndigheter.

  Opprørerne slo til mot de to landsbyene Kaita og Bayengou samtidig søndag, nær grensen til Kamerun. Flere av innbyggerne i landsbyene har flyktet over grensen.

  Lokale myndigheter legger skylden på opprøre fra gruppen 3R, som er en av de mektigste væpnede gruppene i landet.

  I slutten av 2020 sluttet gruppen seg til opprørskoalisjonen som har forsøkt å styrte president Faustin Archange Touadera og hindre at han ble gjenvalgt.

 • av NTB
  DEL
  Vernepliktig soldat skadet under øvelse på Mågerø

  En soldat er fraktet til sykehus for behandling etter en skyteulykke på Mågerø i Færder kommune. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

  – Det er snakk om at en vernepliktig soldat er blitt skadet under en skyteøvelse på Mågerø. Pr. nå er det snakk om en politisak. De må gjøre sin etterforskning før vi kommenterer noe omkring hendelsesforløp og skadeomfang, sier kommunikasjonssjef Ole Christian Emaus ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

  Sørøst politidistrikt skriver at soldaten er fraktet til sykehus for behandling og at det er iverksatt etterforskning av hendelsen.

  Til NTB opplyser politistasjonssjef Øystein Holt i Tønsberg at skadeomfanget og hendelsesforløpet er ukjent.

  – Vi vet ikke om det er alvorlig, vi venter på tilbakemelding fra sykehuset, opplyser han.

 • av NTB
  DEL
  Putin usikker på om han vil fortsette etter 2024
  Russlands president Vladimir Putin sier han ikke er sikker på om han kommer til å fortsette som president etter 2024. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB
  Russlands president Vladimir Putin sier han ikke er sikker på om han kommer til å fortsette som president etter 2024. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin sier tirsdag at han ennå ikke vet om han ønsker å fortsette som president etter 2024.

  – Ifølge grunnloven har jeg muligheten til å bli valgt for en ny presidentperiode. Men om jeg vil gjøre det eller ikke, har jeg ikke bestemt meg for ennå, sa 69 år gamle Putin i et økonomisk forum han deltok på tirsdag.

  Putin la imidlertid til at bare muligheten for at han kan fortsette stabiliserer den innenrikspolitiske situasjonen i Russland.

  En kontroversiell grunnlovsendring som ble stemt igjennom i fjor tillater Putin ytterligere to presidentperioder dersom han ønsker det. Han har muligheten til å bli sittende som president frem til 2036, da han vil være 84 år gammel.

  Før grunnlovsendringen kunne ikke Putin fortsette som president etter 2024.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Bertheussen trekker anken

  Laila Anita Bertheussen trekker anken sin. Det skriver hun på Facebook.

  22. juni besluttet Borgarting lagmannsrett at anken over skyldspørsmålet, lovanvendelsen og saksbehandlingen nektes fremmet. Anken over straffeutmålingen ble henvist til ankeforhandling i lagmannsretten.

  Bertheussen skriver på Facebook at hun derfor har bestemt seg for å trekke anken over straffeutmålingen.

  «Det er ikke meningsfullt å stille i en en rettssak som kun skal handle om straffen for noe jeg ikke har gjort. Så jeg tar straffen.», skriver Bertheussen.

  15. januar i år ble Bertheussen dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Hun anket dommen på stedet. Hun ble dømt for angrep og trusler mot landets øverste styringsorganer.

  Saken skulle etter planen blitt behandlet i lagmannsretten 2. og 3. desember.

  Les mer om saken her.

 • av Vegard Venli
  DEL
  Riksrevisjonen går formelt inn i pendlerbolig-sakene

  På et møte i Riksrevisjonens kollegium ble det i dag formelt klart at Stortinget skal granskes.

  - Vi starter etterlevelsesrevisjon for å granske Stortingets administrasjon, forvaltningen av pendlerboliger og etterlønn, sier riksrevisor Per-Kristian Foss til Aftenposten.

  Riksrevisjonen vil nå kontakte de andre instansene som gransker saken, blant annet politiet, for å koordinere sitt arbeid.

  - Det er noe av det første vi skal gjøre. Vi driver ikke dobbeltarbeid, sier Foss. Bakgrunnen er høstens medieoppslag.

  - I media har det kommet frem at regelverket har blitt tolket og praktisert ulikt, sier Foss.

  Granskingen kan bli krevende. Aftenposten avdekket nylig at flere sentrale dokumenter om politikernes pendlerboliger er slettet eller borte.

  - Jeg synes det er meget kjedelig at Stortinget har arkiveringsproblemer, sier Foss.

  Han understreker at Riksrevisjonen får frie tøyler både i tid og omfang. Også enkeltsaker skal granskes, opplyser han.

  - Vi setter sammen et eget team som skal jobbe tett med saken, med sikte på å levere en rapport i sommer, sier Foss.

 • av NTB
  DEL
  Vietnam: Fire personer omkommet etter flom

  Fire personer har omkommet og minst 23.000 hus er blitt oversvømmet etter to dager med kraftig regn og flom i det sentrale Vietnam.

  Ofrene er fire kvinner som ble tatt av den kraftige flommen i provinsene Kon Tum, Binh Dinh og Dal Lak, som ligger i den sentrale høylandsregionen i landet.

  Lokale myndigheter har måttet evakuere folk høyere opp i fjellene. Siden søndag har regionen hatt et daglig regnfall på mellom 300 og 500 millimeter.

  Det voldsomme regnet har utløst den kraftigste flommen i området siden 2016.

  Myndighetene advarer om at det kan komme flere oversvømmelser og jordskred i de kommende dagene.

 • av NTB
  DEL
  NVE-sjefen: Strømprisene kan bli enda høyere
  NVE-sjef Kjetil Lund etter et møte med olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) tirsdag. Statsråden fikk en orientering om kraftsituasjonen og en vurdering av strømprisene gjennom vinteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  NVE-sjef Kjetil Lund etter et møte med olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) tirsdag. Statsråden fikk en orientering om kraftsituasjonen og en vurdering av strømprisene gjennom vinteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  NVE-direktør Kjetil Lund venter at strømprisene i vinter vil bli enda høyere enn i dag.

  – Bildet for vinteren er at det ligger an til høye og svært høye kraftpriser. Mer enn det vi har vært vant med. Vi må regne med at de høye prisene som vi har hatt i høst, vil vare gjennom vinteren. Og de kan bli enda en del høyere, sier Lund til NTB.

  Tirsdag orienterte han olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) om situasjonen.

  Lund understreker at prisene nok vil svinge fra dag til dag.

  – Men vi må innstille oss på en vinter med svært høye kraftpriser, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Sadr-alliansen vant valget i Irak
  Den militante sjialederen Muqtada al-Sadr regnes som en av Iraks mest innflytelsesrike ledere, men har selv aldri stilt til valg. Foto: AP / NTB
  Den militante sjialederen Muqtada al-Sadr regnes som en av Iraks mest innflytelsesrike ledere, men har selv aldri stilt til valg. Foto: AP / NTB

  Den politiske alliansen til sjialederen Moqtada al-Sadr er utropt som offisiell vinner av valget på ny nasjonalforsamling i Irak.

  Valget fant sted 10. oktober, med det offisielle resultatet ble først presentert tirsdag.

  Sadr-alliansen, som også før valget utgjorde den største blokken i nasjonalforsamlingen, sikret seg 73 av de 329 setene, opplyser den irakiske valgkommisjonen.

  Bare 41 prosent av de stemmeberettigede avla stemme i valget i oktober, og oppmøtet var dermed rekordlavt.

  47 år gamle Moqtada al-Sadr har selv aldri stilt til valg, men har millioner av tilhengere og nyter større oppslutning enn de fleste andre ledere i landet.

 • av NTB
  DEL
  14 døde etter helikopterstyrt i Aserbajdsjan

  14 mennesker omkom og to ble skadet da et militært helikopter styrtet under en øvelse øst i Aserbajdsjan tirsdag.

  Styrten fant sted ved en flybase i Khyzij-regionen, og årsaken til ulykken er ikke kjent. Alle om bord var militære, opplyser myndighetene i landet.

  Hendelsen fant sted to uker etter at konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia om Nagorno-Karabakh blusset opp igjen, noe som kostet seks armenske og sju aserbajdsjanske soldater livet.

  Den omstridte regionen tilhører formelt Aserbajdsjan, men har siden begynnelsen av 1990-tallet i stor grad vært kontrollert av armenske separatister.

  I september i fjor brøt det ut harde kamper mellom armenske og aserbajdsjanske styrker som kostet over 6.500 mennesker livet.

 • av NTB
  DEL
  VG: Giske blir leder i lokalt Ap-lag

  Tidligere Ap-nestleder Trond Giske blir ny leder for Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim.

  – Jeg har blitt leder i Trøndelags minste lokallag – det hadde i høst bare ni medlemmer, sier Giske til VG.

  Han forteller at lokallaget har vokst til 16 medlemmer, men at det nok fortsatt er et av de minste, både i Trøndelag og Norge.

  Giske tok ikke gjenvalg til Stortinget, og han har i høst ikke hatt verv i partiet.

  – Jeg har i høst for første gang på 34 år ikke hatt noe verv i Arbeiderpartiet. Nå er jeg tilbake der jeg startet – på grasrota, i et bitte lite lokallag. Det er der vi trenger å bygge organisasjon, sier Giske.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Fransk Trump-fan vil bli president
  Eric Zemmour vinker til tilhengere i Marseille.
  Eric Zemmour vinker til tilhengere i Marseille. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

  Den høyreradikale politiske journalisten og TV-kommentatoren Eric Zemmour kunngjorde tirsdag sitt kandidatur til presidentvalget i april.

  I kunngjøringen i sine sosiale medier tirsdag sier Zemmour at han stiller som kandidat «for å redde Frankrike».

  – Det er ikke lenger tid for å reformere Frankrike, men tid for å redde landet. Mange velgere kjenner ikke lenger igjen landet vårt, sa Zemmour i en Youtube-video.

  Ifølge meningsmålingene har 63-åringen nok oppslutning til å ta seg til en andre valgomgang mot sittende president Emmanuel Macron. Mange har ventet at han ville stille som presidentkandidat, men kunngjøringen kom altså først tirsdag.

  Han har sagt at han ser til Donald Trumps valgkamp i 2016 for inspirasjon, og han peker på likheter mellom Trumps hovedsaker og sine egne: innvandring, avindustrialisering, og motstand mot det «politisk korrekte».

  Første runde i presidentvalget i Frankrike gjennomføres 10. april.

 • av NTB
  DEL
  For første gang er en IS-kriger dømt for folkemord

  En domstol i Frankfurt i Tyskland har funnet en irakisk mann skyldig i folkemord mot jesidiene i Irak. Dommen er den første i verden som tar i bruk begrepet folkemord i en dom mot en tidligere IS-kriger. Mannen ble tirsdag dømt til livstid i fengsel.

  Han besvimte i rettssalen etter å ha fått dommen, der han også finnes skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, krigsforbrytelser, medvirkning til krigsforbrytelser og grov kroppsskade med døden til følge.

  Jesidiene er en minoritetsgruppe som lever i Irak og flere andre land i Midtøsten. De har sin egen religion. Da den ekstreme islamistgruppen IS kontrollerte store deler av Irak og Syria, ble tusenvis av jesidikvinner holdt som slaver.

 • av Sondre Myhre
  DEL
  Frigir navn på omkomne etter flyulykken i Larvik

  I en pressemelding frigir politiet navnene på de tre personene som omkom i flyulykken i Larvik 23. november. Familiene er orientert om at navnene offentligjøres.

  De omkomne er:

  • Instruktør Goran Neskovic, 30 år fra Oslo
  • Student Filip August Müller Frich, 21 år, fra Dombås
  • Student Eirik Paulsen, 22 år fra Bodø
 • av NTB
  DEL
  Frp vil oppløse Viken

  Fremskrittspartiet vil oppløse Viken. Dermed ligger det an til å bli flertall for å avvikle storfylket, melder Fredriksstad Blad og NRK.

  Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt har i valgkampen signalisert at de ønsker oppløsning av storfylket, skriver FB. Sammen med Frp har de til sammen 49 av fylkestingets 87 representanter.

  Regjeringspartiene er enige om å sette i gang en prosess for å oppløse Viken hvis fylkestinget søker om det, står det i Hurdalsplattformen.

 • av NTB
  DEL
  Listhaug har sendt nytt brev til stortingsdirektøren
  Frp-leder Sylvi Listhaug fikk forrige uke et åtte sider langt brev fra stortingsdirektøren hvor hun svarer på 18 spørsmål om pendlerbolig-sakene. Mandag sendte Listhaug nytt brev med enda flere spørsmål. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Frp-leder Sylvi Listhaug fikk forrige uke et åtte sider langt brev fra stortingsdirektøren hvor hun svarer på 18 spørsmål om pendlerbolig-sakene. Mandag sendte Listhaug nytt brev med enda flere spørsmål. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Frp-leder Sylvi Listhaug var ikke var fornøyd med svarene hun fikk fra Stortingets direktør, Marianne Andreassen, om pendlerbolig-sakene forrige uke.

  Mandag sendte hun et nytt brev med en rekke oppfølgingsspørsmål, med svarfrist førstkommende torsdag.

  Blant spørsmålene Listhaug vil ha svar på, er hvilke konsekvenser pendlerbolig-sakene vil få for stortingsrepresentantene det gjelder. Hun spør blant annet om det er rettslig grunnlag for å kreve tilbakebetaling eller ikke.

  I brevet drar Listhaug paralleller til reaksjonene Nav-brukere blir møtt med når de har mottatt trygdeytelser på feilaktig grunnlag.

  – Det er utrolig viktig at Stortinget sikrer at vanlige folk har tillit til systemet vårt, sier hun.

  Stortingsdirektør Andressen tok forrige uke selvkritikk for at regelverket om pendlerboliger kunne vært tydeligere, men påpekte samtidig at representanter har et eget ansvar for å formidle relevant informasjon.