Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Rune Bakervik overtar som ordfører i Bergen

  Rune Bakervik (Ap) er innsatt som ny ordfører i Bergen kommune onsdag kveld.

  Han tar over for Marte Mjøs Persen (Ap), som er valgt inn som stortingsrepresentant og skal til Oslo. Det melder Bergens Tidende.

  – Tusen takk for tilliten. Jeg skal gjøre mitt beste for å vise meg tilliten verdig. Jeg skal jobbe for Bergen hver dag, sa Bakervik i det han mottok ordførerkjedet og bystyreklubba.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Fire lastebiler i kollisjon på E6 – én person omkom

  Én person er død og én person er alvorlig skadet etter en kollisjon der fire lastebiler var involvert på E6 ved Svinesundparken onsdag kveld.

  Operasjonsleder Arild Bråten i Øst politidistrikt sier til NTB at det ser ut til å dreie seg om en kjedekollisjon.

  Det ble først meldt at to personer var alvorlig skadd. Ved 21.15-tiden bekrefter politiet at en av de to omkom. I alt fire personer var involvert i ulykken. Ifølge Bråten er de pårørende ennå ikke varslet.

  Det er også store materielle skader på kjøretøyene. Ulykken ventes i tillegg å skape trafikale utfordringer utover kvelden.

  – Sørgående felt vil være stengt ganske lenge ettersom det er mange undersøkelser som skal gjøres der i forbindelse med en dødsulykke, sier Bråten.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Solberg i New York: Alle land må få vaksine

  Statsminister Erna Solberg understreket viktigheten av å sikre vaksiner i alle land i et møte initiert av USAs president Joe Biden under FN-samlingen i New York.

  – Høye smittetall i hele verden viser at pandemien ikke er over. Vi får ikke kontroll over pandemien før vi sikrer vaksinering i alle land. Derfor haster det at land med høy vaksinedekning må dele vaksiner så raskt som mulig, sa Solberg (H), ifølge en pressemelding fra regjeringen.

  Biden sto bak initiativet til det globale toppmøte, som handlet om pandemien og hvordan man skal bekjempe den globalt.

  Verden var ikke godt nok forberedt på koronapandemien, påpekte Solberg, som understreket at det trengs forutsigbar økonomisk satsing for å kunne være bedre forberedt neste gang.

  – Vi må få på plass bærekraftig finansiering før neste pandemi, sa Solberg.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Fire lastebiler i kollisjon på E6 i Halden

  Det er store materielle skader og trolig alvorlige personskader etter en kollisjon der fire lastebiler var involvert på E6 ved Svinesundparken onsdag kveld.

  Vegtrafikksentralen Øst skriver at ulykken har skjedd i sørgående retning mellom Langkaskrysset og Svinesundparkenkrysset.

  – Sørgående felt kommer til å bli sperret i mange timer, opplyser Øst politidistrikt på Twitter.

  Ifølge politiet jobber nødetatene på stedet.

  – Store materielle skader og trolig alvorlige personskader, skriver de.

  Politiet meldte først om ulykken like før klokka 20 onsdag kveld.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Politiet øker patruljeringen etter flere ran i Oslo

  Flere barn og unge ble utsatt for ran og ransforsøk i Oslo vest forrige helg. Nå sier politiet at de vil være mer til stede.

  De vil blant annet øke patruljeringen med både sivilt politi og uniformert politi langs T-banenettet, melder NRK.

  – Vi gjør alt vi kan, både natteravner, kommuner og politiet for å forhindre at barn skal bli utsatt for dette, sier politiinspektør Rune Swahn i Oslo politidistrikt til kanalen.

  Politiet pleier å øke patruljeringen på denne tiden av året, ettersom barneran ofte skjer på høsten. Men etter hendelsene sist helg da minst ti barn ble ranet, setter politiet nå inn ekstra tiltak.

  De fleste ranene skjedde i tilknytning til T-banen på vestlige linjer lørdag og søndag. Politiet har ikke et samlet tall på hvor mange som er mistenkt, men flere av de identifiserte gjerningspersonene er i alderen fra 15 til 17 år.

  (NTB)

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  Frankrike sender sin ambassadør tilbake til USA

  Frankrike sender sin ambassadør tilbake til USA neste uke, opplyser landene i en felles uttalelse.

  Frankrike reagerte kraftig da USA, Australia og Storbritannia inngikk en forsvarsavtale. For Frankrike betød det at Australia avlyste en gigantisk ordre på nye, franske u-båter. I stedet kjøper de amerikanske, atomdrevne ubåter.

  Den franske presidenten Emmanuel Macron reagerte med å trekke tilbake ambassadørene til USA og Australia.

  Onsdag snakket han med president Joe Biden på telefon. De to ble enige om at ambassadøren skal tilbake til Washington for å "starte et intenst arbeid med ledende amerikanske embetsmenn".

  De er også enige om å møtes i Europa i løpet av oktober, melder Reuters.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  - Ekstern gransking av hele pendlerbolig-ordningen

  Stortingets presidentskap har tidligere varslet en fullstendig gjennomgang av pendlerbolig-ordningen etter flere avsløringer i Aftenposten. Det har ikke vært avklart om granskingen skulle gjøres internt eller eksternt.

  Tirsdag kveld ble det kjent at Stortingets administrasjon har hyret inn advokater til å se på de skattemessige sidene av ordningen.

  Onsdag har Stortingets presidentskap vedtatt at også resten av gjennomgangen skal gjøres av eksterne.

  «Administrasjonen bes om å gjennomføre en ekstern gjennomgang av regler og kontroll med pendlerboliger», heter det i vedtaket, som Aftenposten har fått tilsendt.

  Beslutningen om ekstern gransking kommer etter at flertallet på Stortinget i går tok til orde for det samme.

 • av NTB
  DEL
  Amundsen i strupen på FpU
  Per-Willy Amundsen under en spørretime i Stortinget høsten 2020.
  Per-Willy Amundsen under en spørretime i Stortinget høsten 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) langer ut mot eget ungdomsparti og sier de ikke bidro med noe i valgkampen.

  Utspillet fra Frp-toppen kom i forbindelse med en diskusjon på Facebook, under et innlegg skrevet av FpU-fylkesleder Emil André Taftø i Troms og Finnmark. Det melder VG.

  I innlegget takket Taftø sine lokallagsmedlemmer for innsatsen i valgkampen.

  – FpU har ikke bidratt med noe som helst i min valgkamp. Takk, men nei takk, skriver Amundsen i en av kommentarene under innlegget.

  Les hele NTB-saken her.

 • av NTB
  DEL
  Attentatforsøk mot Ukrainas presidentrådgiver
  Den ukrainske presidentens øverste rådgiver, Sergej Sjefir, ble forsøkt drept onsdag da bilen han satt i, ble beskutt.
  Den ukrainske presidentens øverste rådgiver, Sergej Sjefir, ble forsøkt drept onsdag da bilen han satt i, ble beskutt. Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters/NTB

  Den ukrainske presidentens øverste rådgiver ble forsøkt drept onsdag da bilen han satt i, ble beskutt. Sjåføren ble truffet.

  – Over ti kuler traff bilen. Sjåføren er alvorlig såret, sier innenriksminister Anton Gerasjtjenko. Skuddene ble avfyrt fra automatvåpen, legger han til.

  Attentatforsøket skjedde ved 10-tiden onsdag, nær landsbyen Lesniki like utenfor hovedstaden Kiev.

  Ukrainsk politi opplyste senere onsdag at attentatforsøket trolig var politisk motivert.

  Det fremgår ikke av offisielle meldinger om president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Sergej Sjefir ble såret, men en folkevalgt som representerer presidentens parti, sier rådgiveren er i god behold.

 • av NTB
  DEL
  Trump saksøker niese og The New York Times i skattesak
  Tidligere president Donald Trump går til søksmål mot niesen Mary Trump og New York Times. Arkivfoto: LM Otero / AP / NTB
  Tidligere president Donald Trump går til søksmål mot niesen Mary Trump og New York Times. Arkivfoto: LM Otero / AP / NTB

  USAs tidligere president Donald Trump går til søksmål mot sin niese Mary Trump og The New York Times for å ha samarbeidet for å få tak i skatteopplysninger.

  Søksmålet er på 100 millioner dollar, om lag 868 millioner kroner. Det er levert inn i Dutchess fylke i delstaten New York.

  I papirene står det at New York Times-journalistene Susanne Craig, David Barstow og Russ Buettner gjennomførte «et omfattende korstog for å få tilgang på Donald J. Trumps konfidensielle skatteopplysninger».

  Avisen fikk den høythengende Pulitzerprisen i 2019 for sitt dypdykk i Trump-familiens finanser.

  Mary Trump, som er klinisk psykolog, ga i 2020 ut boken «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man».

  I boken avslørte hun at hun var hovedkilden for New York Times' gravearbeid.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Oslo-budsjettet: Vann- og avløpsavgiften øker

  De neste fire årene vil den årlige vann- og avløpsavgiften øke med 1262 kroner. Det kommer frem forslaget til nytt Oslo-budsjett for 2022, som ble lagt frem kl. 13.

  Byrådet skriver følgende: «Forslag til økonomiplan 2021-2024 innebærer at gebyrsatsene for vann- og avløp økes med 4,5 prosent i 2022, økes med 9 prosent i 2023, økes med 5,5 prosent i 2024 og økes med 3 prosent i 2025.»

  Tallene gjelder for en bolig på ca. 120 kvadratmeter. Det betyr at den årlige vann- og avløpsavgiften for en bolig på ca. 120 kvm vil ligge på 5550 kroner i 2022, 6049 kroner i 2023, 6382 kroner i 2024 og 6574 kroner i 2025.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Oslo-budsjettet: 50 mill. til bilfritt sentrum

  Oslo kommune satser hardt på å redusere luftforurensningen og klimagassutslippene i det nye budsjettet.

  Byrådet foreslår å øke bevilgningen til elbilladere til 50,5 millioner kroner i 2022. Til sammen skal 153,5 millioner kroner settes av til blant annet infrastruktur for lading av tyngre kjøretøyer som lastebiler og busser.

  I tillegg satser byrådet hardere på å sikre at båt- og bussdriften i Oslo blir utslippsfri. Bevilgningen økes med 151 millioner kroner. De planlegger nær 100 prosent utslippsfri båt- og bussdrift innen utgangen av 2023, fem år før den opprinnelige planen i 2028.

  Byrådet vil videre sette av midler til arbeid med nullutslippssoner, og 50 mill. i 2022 til utskifting av fossile kommunale tyngre kjøretøyer og maskiner.

  Byrådet vil også utvide satsingen på bilfritt byliv på Tøyen og Grønland. Tiltakene der skal sees i sammenheng med områdesatsingen, skriver kommunen. Totalt foreslås om lag 50 millioner til bilfritt byliv i 2022. I tillegg bevilges det 4 millioner til prosjektet Levende gater, der beboere kan søke om å få stenge gaten sin midlertidig for biltrafikk.

 • av NTB
  DEL
  Tror strømsjokket kan vare til våren
  Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft sier at strømbildet vil være usikkert i tiden som kommer. Han tror samtidig at strømsjokket kan vare til våren. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft sier at strømbildet vil være usikkert i tiden som kommer. Han tror samtidig at strømsjokket kan vare til våren. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Strømprisene har økt i løpet av sommeren og høsten. Nå tror Statkraft-sjefen at strømsjokket kan vare til våren.

  – Når man ser prisene i strømmarkedet fremover, er de ganske høye gjennom vinteren før de synker til våren. Det er markedsbildet nå. Dette vil kunne endre seg med værsituasjonen og gassprisene i Europa, så det er et usikkert bilde, sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen til Finansavisen.

  I løpet av sommeren og høsten har strømprisene økt. I forrige uke var snittprisen i prisområdet Oslo 113 øre pr. kilowattime. På samme tid i fjor lå prisen på 12,5 øre.

  Samtidig som Statkraft og andre kraftprodusenter tjener svært gode penger, understreker konsernsjefen at markedssituasjonen har sin bakside.

  – Det er en utfordring for strømkunder i både Norge og resten av Europa at det er såpass høye energipriser som nå. Vi skal ha stor respekt for at det kan være dyrt å betale for strømmen nå og kommende vinter, sier Rynning-Tønnesen.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Oslo-budsjettet: 675 millioner til sykkelsatsingen

  Oslo kommune øker sykkelsatsingen i 2022 med 253 millioner kroner. Totalt i 2022 ønsker Oslo kommune å bruke 673 millioner på infrastruktur for sykkel.

  Koronapandemien har ført til kraftig vekst i sykkeltrafikken og understreket behovet for en trygg og sikker sykkelinfrastruktur som er egnet for alle, heter det i budsjettet.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Oslo-budsjettet: 135 millioner kroner til kollektivtransport

  Oslo kommune setter av 135 millioner kroner for å opprettholde det samlede nivået på kollektivtilbudet i hovedstaden.

  Koronapandemien har ført til en drastisk reduksjon i antall kollektivreisende og billettinntekter, heter det i budsjettet.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  Oslo-budsjettet: Ikke mer penger til vannprosjektet nå

  Prosjektet som skal sørge for at Oslo får en ny reservevannforsyning, er delt i to.  Del én er i gang og har allerede skapt kontroverser. Før sommeren gikk Oslo-byrådet av etter en smell på 5,2 milliarder kroner. 

  I sommer ble det kjent at prisen for andre del, det såkalte stamnettprosjektet, trolig også blir høyere enn ventet. Aftenposten har sett den ferske eksterne kvalitetssikringen av prosjektet. Den anbefaler en kostnadsramme på 9,1 milliarder kroner. 

  Anslaget i den første kvalitetssikringen lå på ca. 2 milliarder. Det betyr at prosjektet blir 7 milliarder kroner dyrere enn man først trodde – en økning på 277 prosent. Det er en «uvanlig stor kostnadsøkning», ifølge rapporten. Prisøkningen begrunnes blant annet at et rentvannsbasseng på Haugerud er blitt lagt til i prosjektet, og at tunnellengder er økt. 

  Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel opplyser til Aftenposten at de nå vil gå grundig gjennom rapporten før det legges frem en sak for byrådet. Byrådssaken, med investeringsbeslutning og reguleringsplan, skal etter planen legges frem for bystyret 4. kvartal 2021.

 • av NTB
  DEL
  Passasjerer evakuert etter røykutvikling i togsett

  En sikring var årsaken til røykutviklingen som oppsto på et tog på Bryn stasjon i Oslo onsdag. Hendelsen fører kun til mindre forsinkelser, melder Bane Nor.

  – Vi er fremme på stedet sammen med brannvesenet. Kan ikke se noe foreløpig. Heller ikke kommet opplysninger om at noen er skadet, skrev Oslo politidistrikt på Twitter like etter at hendelsen oppsto klokken 11.47.

  Det tok ikke lang tid før brannvesenet oppdaget at en sikring på et kjøleskap om bord i toget var årsaken til røykutviklingen. Alle passasjerene ble evakuert, og ingen av dem ble eksponert for røyken.

  Kommunikasjonsrådgiver Stine Strachan i Bane Nor sier til NTB at Bryn stasjon vil være stengt til nødetatene sier det er trygt å åpne igjen.

  – Følg med i Vy-appen. Det vil være noen mindre forsinkelser. Samtidig er det slik at røykutviklingen ikke vil få noen store følger, togene går fortsatt, sier hun.

  Politiet meldte om hendelsen klokken 11.41.

 • Kristoffer Rønneberg
  DEL
  Truet tre fikk asyl på norsk ambassade
  Urfolksleder Sonia Guajajara leser opp en erklæring etter at det truede jatoba-treet ble levert foran den norske ambassaden i Brasilia.
  Urfolksleder Sonia Guajajara leser opp en erklæring etter at det truede jatoba-treet ble levert foran den norske ambassaden i Brasilia. Foto: Eraldo Peres, AP / NTB

  Urfolksaktivister fraktet et helt jatoba-tre til den norske ambassaden i Brasils hovedstad Brasilia tirsdag.

  Nå ber de om at treet får status som "flyktning" hos de norske diplomatene.

  Hensikten med aksjonen var å rette søkelyset mot avskogingen som pågår i Brasil, ifølge aktivisten Sonia Guajajara.

  - Norge er det eneste landet som har innført forbud mot avskoging, sier hun til Reuters.

  Treet har fått midlertidig asyl på ambassaden. Det ble plantet innenfor ambassademurene samme dag, ifølge Reuters.

 • av NTB
  DEL
  Anders Beyer fratrer som direktør for Festspillene

  Styret i Festspillene i Bergen har ikke lenger tillit til direktør Anders Beyer og har valgt å si opp arbeidsavtalen med ham etter behandling av et varsel.

  Saken oppdateres

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  VG: Nav-kontor i Oslo stenges etter trussel

  Nav-kontoret i bydel Alna i Oslo stenges etter å ha mottatt en trussel, melder VG.

  Det bekrefter operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i politiet til avisen.

  – De har henvendt seg til oss etter at de fikk en telefon fra en bruker som de oppfattet såpass truende at de valgte å stenge kontoret. Vi er på vei med en patrulje for å snakke med de ansatte der oppe, sier han like før klokken 11.