Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Foreslo lavere politikerlønninger – nedstemt
24. september 2021 kl 16:26Siril Thesen
DEL
Oslo-ordfører Marianne Borgen Foto: Hanna Johre / NTB

Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) foreslo saftige kutt i lønnen til Oslos heltidspolitikere under onsdagens bystyremøte. Det gikk ikke bystyret med på, skriver Avisa Oslo.

Et av forslagene var at byrådsleder og ordfører skal tjene 1,7 ganger gjennomsnittslønnen i Norge i foregående år, noe som ville tilsvart 965.000 kroner og en nedgang på 32 prosent.

MDG har også programfestet et ønske om gjennomgang av politikerlønninger, og Borgens forslag fikk støtte av gruppeleder Eivind Trædal (MDG).

Rødts Ylva Holm Thorsteinson mente SV og MDGs kuttforslag ikke var gode nok.

Det var ingen som tok til orde for å argumenterte imot forslaget, men det var kun MDG, SV, Rødt, SP og den uavhengige representanten som stemte for i bystyret. Forslaget ble dermed forkastet.

– Leit, kommenterte Marianne Borgen, som advarte mot for stor avstand mellom lønnen til folk flest og politikerne.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Kan bli streik i barnevern- og rusinstitusjoner

  Parat og NHO brøt forhandlingene om «536-avtalen» mandag kveld. Avtalen omfatter flere private omsorgsvirksomheter, inkludert barnevern, rusomsorg og psykiatri.

  Konfliktens kjerne handler om at NHO ikke ønsker å likestille private og offentlige omsorgsvirksomheter når det kommer til lønnstillegg for ubekvem arbeidstid.

  – Vi hadde før forhandlingsstart 21. november et nøkternt håp om enighet, men NHO ønsker ikke å imøtekomme våre krav om en vesentlig heving av lønn og tillegg for ubekvem arbeidstid, sier forhandlingsleder Kjell Morten Aune i Parat.

  De varsler nå at det går mot streik ettersom forhandlingene har brutt sammen uten enighet.

  – Vi må nå vurdere streik som en siste utvei for å få gjennomslag hos NHO, sier Aune og legger til:

  – Det er uholdbart at privatansatte i omsorgsvirksomheter, som i stor grad er finansiert av offentlige midler, skal ha dårligere vilkår enn ansatte i tilsvarende stillinger i offentlige eide virksomheter.

 • NTB
  DEL
  Iransk general: Over 300 drept i demonstrasjonene
  Utstillingen «Eyes on Iran» åpnet mandag i New York City, kunst inspirert av det som foregår i Iran. Foto: Seth Wenig / AP / NTB

  Over 300 personer er blitt drept i uroen rundt demonstrasjonene som har preget Iran de siste månedene, medgir en iransk general.

  Dødstallene er de første fra offisielt hold, men er lavere enn anslaget fra den USA-baserte organisasjonen Human Rights Activists in Iran (HRAI). Den anslår at 451 demonstranter og 60 personer fra sikkerhetsstyrkene er blitt drept i uroen så langt.

  General Amir Ali Hajizadeh i Revolusjonsgarden kunngjorde mandag at 300 er drept, inkludert «martyrer» – tilsynelatende en referanse til sikkerhetspersonell.

  Iranske myndigheter har lagt store begrensninger på pressedekningen av demonstrasjonene. Statlige medier har ikke gitt et anslag over hvor mange som er drept. Isteden har dekningen vært vinklet på angrep fra demonstrantene mot sikkerhetsstyrkene.

  Iran har vært preget av store demonstrasjoner mot regimet siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september. 22-åringen ble pågrepet for ikke å ha dekket til håret i henhold til koranens forskrifter.

 • NTB
  DEL
  Studenter protesterte mot Xi i Hongkong
  Studenter holder lapper foran ansiktene sine i en demonstrasjon i Hongkong mandag. Foto: Kanis Leung / AP / NTB

  Etter en helg preget av demonstrasjoner i en rekke kinesiske storbyer, demonstrerte noen titalls studenter i Hongkong mot president Xi Jinping mandag.

  Rundt 50 studenter samlet seg ved universitetet i Hongkong. De ropte slagord som «ingen PCR-tester, men frihet!» og «stå imot diktaturet, ikke vær slaver!».

  Flere av dem tente også lys til støtte til alle som de siste dagene har demonstrert mot koronatiltakene.

  Både i hovedstaden Beijing og landets største by Shanghai møtte hundrevis av mennesker frem mandag for å kreve slutt på nedstengingene i helgen. Enkelte ropte også slagord mot det kinesiske kommunistpartiet og krevde at president Xi Jinping går av.

  Slike demonstrasjoner er sjelden kost i Kina, der en kraftig økonomisk vekst tidligere har gitt regimet relativt sterk støtte i befolkningen. Men med koronapandemien og nullsmittestrategien har folks hverdagsliv blitt vanskeligere.

 • NTB
  DEL
  19-åring tilstår masseskyting i Buffalo
  Payton Gendron, her i et fengslingsmøte tidligere i år, tilsto mandag å ha skutt og drept ti personer på et supermarked i Buffalo i USA i mai. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

  Ti svarte amerikanere ble skutt og drept på et supermarked i Buffalo i New York i mai. Den 19 år gamle mannen som ble pågrepet, tilstår nå drapene.

  19 år gamle Payton Gendron erkjente seg skyldig da dommeren spurte han om hvert av de ti drapene da rettssaken begynte mandag. 19-åringen svarte også bekreftende på spørsmål om han drepte dem på grunn av hudfargen deres.

  Gendron er også tiltalt for hatkriminalitet på et føderalt nivå, noe som kan gi dødsstraff. Dette har han imidlertid ikke erkjent straffskyld for.

  Ti personer ble drept og tre såret da gjerningsmannen, iført skuddsikker vest og hjelm, skjøt rundt seg med et halvautomatisk gevær på et supermarked i et svart nabolag i Buffalo 14. mai.

  Den da 18 år gamle mannen la like før skytingen ut et manifest i sosiale medier der han viste til de høyreekstremistiske teoriene om utskiftning av den hvite befolkningen som Anders Behring Breivik og mannen som drepte 50 mennesker i moskeer på New Zealand, sto for.

 • NTB
  DEL
  Gutt påkjørt i Lillestrøm – fører stakk av

  En yngre gutt er påkjørt av en bil ved en butikk på Strømmen i Lillestrøm kommune. Han er ikke alvorlig skadet. Politiet har ikke kommet i kontakt med føreren.

  Det skal ha skjedd rundt klokken 17, og politiet ber føreren om å ta kontakt med dem, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

  Ulykken skjedde i en fotgjengerovergang med Joker-butikken på Strømmen. Gutten er sendt til sykehus.

 • NTB
  DEL
  Fengslet iransk skuespiller løslatt mot kausjon

  En kjent skuespiller i Iran ble pågrepet for en drøy uke siden etter at hun fjernet et hodeplagg som en protest. Nå er hun løslatt mot kausjon.

  Hengameh Ghaziani ble løslatt mandag som følge av en ordre fra påtalemyndigheten, opplyser det statlige nyhetsbyrået IRNA.

  Nyhetsbyrået Tasnim melder at hun ble løslatt mot kausjon. Ghazlani var en av åtte kjente personer i Iran som ble pågrepet for å ha støttet demonstrasjonene i Iran i kjølvannet av dødsfallet til 22 år gamle Mahsa Amini.

  Kort tid før 52-åringen ble pågrepet, publiserte hun en video på Instagram der hun fjerner det pålagte hodeplagget i offentligheten. Ghazlani hadde i forkant antydet at hun kom til å bli tatt av politiet.

  Løslatelsen av Ghazlani skjer dagen etter at den fengslede menneskerettsaktivisten Hossein Ronaghi, som har sultestreiket i fengsel, ble løslatt – også han mot kausjon.

 • Siril Thesen
  DEL
  Oslo: Trafikkulykke på E6 utgående skaper kø.

  Nødetatene er på vei til E6 utgående mellom Abildsø og Skulleruddumpa, skriver politiet på Twitter.

  En bil skal ha kjørt på en annen bil bakfra, men det skal ikke være noen personskade.

  Politiet prioriteter å rydde veien da ulykken skaper mye kø.

 • NTB
  DEL
  Finansielle utfordringer i flybransjen tross økt trafikk
  Det er flere flypassasjerer hos Avinor i år sammenlignet med fjoråret. Likevel står flybransjen overfor finansielle utfordringer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Til tross for flere flypassasjerer hittil i år sammenlignet med 2021, står flyselskapene fremdeles i en krevende situasjon etter pandemien.

  Flytrafikken hittil i år målt i antall passasjerer utgjorde 33,2 millioner, som er en økning på nesten to og en halv gang fra samme periode i 2021, opplyser Avinor i en pressemelding.

  Antall kommersielle flyvninger økte med 47 prosent i løpet av de første ni månedene av 2022 sammenlignet med samme periode i fjor.

  Likevel opplyser Avinor at de står i en utfordrende finansiell situasjon. Passasjertallet hittil i år er fremdeles 20 prosent lavere enn i samme periode i 2019.

  – Etter at trafikken tok seg kraftig opp i forrige kvartal, ser vi nå at flytrafikken flater noe ut. Det har også vært utfordringer i Europa spesielt, som har bidratt til at flytrafikken ikke er tilbake på de nivåene den var før pandemien, sier konsernsjef Abraham Foss i Avinor.

  Foss peker også på at driftskostnadene har økt voldsomt, blant annet som følge av økte strøm- og drivstoffpriser.

 • NTB
  DEL
  Dødstallene stiger på italiensk øy etter helgens jordskred
  Arbeidet med å lete etter savnede i jordskredet på øya Ischia i Italia er krevende. Store mengder jord og leire har rasert deler av småbyen Casamicciola Terme. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB

  Tallet på døde etter det store jordskredet på den italienske øya Ischia i helgen, har steget til åtte, opplyser myndighetene.

  Det var lørdag at kraftig nedbør utløste et enormt jordskred som feide gjennom byen Casamicciola Terme.

  Mandag fant redningsarbeidere det åttende dødsofferet, en mann. Fire mennesker er fortsatt savnet, og redningsarbeidere fortsetter søket. Blant annet leter dykkere etter mulige omkomne i biler som er skyllet ut på havet.

  Minst 13 mennesker er skadet, og rundt 130 ble evakuert som følge av naturkatastrofen. Blant de åtte som så langt er funnet døde, er to barn på seks og elleve år.

  Uværet traff Ischia, som ligger omkring 15 kilometer fra fastlandet og 50 kilometer fra Napoli, tidlig lørdag.

  Søndag ble det fremsatt påstander om at det burde blitt gjort mer for å sikre øya mot denne typen hendelser.

  Denne hunden satt innesperret i eierens bil i 72 timer før det lyktes å få den ut. Samtidig søker redningsmannskaper etter hundens eiere. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB
 • NTB
  DEL
  Første utbrudd på 40 år i verdens største aktive vulkan
  For første gang på snart 40 år er det et nytt utbrudd i verdens største aktive vulkan, Mauna Loa på Hawaii. Her det forrige utbruddet i 1984. Foto: John Swart / AP / NTB

  Vulkanen Mauna Loa på Hawaii, som er verdens største aktive vulkan, hadde mandag sitt første utbrudd på nær 40 år.

  Bilder fra det amerikanske jordskjelvsenteret USGS viser en stor strøm av flytende lava nede i krateret av vulkanen.

  Lavastrømmene har foreløpig holdt seg nede i krateret, men dersom utbruddet eskalerer, kan dette utgjøre en trussel for innbyggerne i nærheten av vulkanen, ifølge USGS.

  Lokale myndigheter har foreløpig ikke utstedt en evakueringsordre til tross for at flere veier i regioner er stengt som følge av utbruddet. Utbruddet har vært i emning de siste ukene. Innbyggerne er blitt oppfordret til å ha en ferdigpakket bag med matvarer og finne et sted de vil oppholde seg dersom dette blir aktuelt.

  Mauna Loa har vært stille i snart 40 år etter det forrige utbruddet i 1984. Den er en av fem vulkaner som utgjør The Big Island, som er den sørligste av de store øyene på Hawaii. Mauna Loa er ikke høyest av de fem, men den største og legger beslag på omtrent halvparten av arealet på øya.

  Et bilde fra det amerikanske jordskjelvsenteret USGS viser en stor strøm av flytende lava nede i krateret av vulkanen. Foto: USGS / AP / NTB
 • NTB
  DEL
  Belarusisk fredsprisvinner risikerer fengselsdom på 12 år

  Den belarusiske fredsprisvinneren Ales Bjaljatski risikerer opptil 12 års fengsel for anklager om smugling, ifølge menneskerettsgruppen Vjasna.

  Bjaljatski, som selv stiftet menneskerettsgruppen, er sammen med flere andre politiske aktivister anklaget for å ha smuglet penger inn i Belarus, penger som skulle finansiere grupper i den belarusiske opposisjonen.

  – De risikerer mellom sju og tolv års fengsel, heter det i en uttalelse fra Vjasna.

  Årets fredspris deles mellom Bjaljatski, den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial og den ukrainske menneskerettsorganisasjonen Center for Civil Liberties.

  Bjaljatski ble fengslet i fjor da president Aleksandr Lukasjenko slo hardt ned på demonstrasjonene mot hans påståtte valgseier. Derfor blir det Bjaljatskis kone Natallia Pintsjuk som kommer til Oslo i desember for å ta imot Nobels fredspris på hans vegne.

 • NTB
  DEL
  Hotellangrep i Mogadishu over etter nesten ett døgn

  Somaliske regjeringsstyrker har klart å slå ned jihadistangrepet i Mogadishu som startet søndag, opplyser en polititalsmann. Minst åtte mennesker er drept.

  Den ytterliggående islamistgruppen al-Shabaab angrep søndag et hotell som ligger like ved presidentpalasset og som ofte benyttes av somaliske regjeringsmedlemmer.

  Angrepet fortsatte gjennom natten og utover dagen mandag med skyting og eksplosjoner på stedet. Først mandag ettermiddag opplyste en talsmann for politiet at angrepet var over.

  – Operasjonen på Villa Rose Hotel er avsluttet, vi kommer med detaljer senere, sa talsmann Sadik Dudishe.

  Han legger til at om lag 60 mennesker ble reddet ut, men at minst åtte ble drept av al-Shabaab-opprørerne.

  Angrepet mot hotellet skjedde mens regjeringen har igangsatt en ny offensiv mot al-Shabaab, som fortsatt har kontroll over store deler av de sentrale og sørlige delene av Somalia. Gruppen har svart på offensiven med å drepe fremtredende klanledere for å skremme andre fra å bistå regjeringen.

  Væpnede angrep fra opprørere er vanlig i Mogadishu og andre deler av Somalia. 29. oktober ble minst 121 mennesker drept og 333 såret da to biler fullpakket med eksplosiver gikk i luften i Mogadishu.

 • NTB
  DEL
  FHI tilbyr sluttpakke til alle ansatte, melder VG

  Kort tid etter at regjeringen foreslo å stramme inn budsjettet til Folkehelseinstituttet (FHI) varsler instituttet nå at de tilbyr sluttpakke til alle.

  Alle som har vært ansatt i minimum ett år kan søke, og sluttvederlaget kan utgjøre mellom seks og ni månedslønner, skriver VG.

  Regjeringen har foreslått å kutte i budsjettet med over 300 millioner kroner i neste års statsbudsjett. Instituttet har i dag om lag 1.150 ansatte.

  – Vi må kutte cirka 300 årsverk og ha en reduksjon i drift på 100 millioner kroner i tillegg, sa direktør Camilla Stoltenberg til Dagens Medisin tidligere i november.

  Hovedtillitsvalgt Hilde Risstad i Legeforeningen i FHI sier instituttet må kvitte seg med om lag en fjerdedel av sine ansatte.

  – Selv om den politiske beskjeden er at vi skal prioritere overvåking og beredskap, så er det nettopp disse områdene som vil bli hardest rammet. En risikovurdering konkluderer med at kuttene vil medføre høy risiko og usikkerhet knyttet til FHIs oppgaver.

  Hun sier det er naturlig å ta ned budsjettet etter pandemiårene, men store kutt på kort tid gjør det svært krevende for dem.

  – Da pandemien traff hadde vi akkurat vært gjennom en nedbemanningsprosess. Nå skal vi tilbake til 2019-nivået budsjettmessig, altså til samme nivå som før pandemien. Da var beredskapen for dårlig. Det har alle rapporter etter pandemien vist. At vi nå skal tilbake dit, samtidig som vi har fått mange nye oppgaver er veldig utfordrende.

 • NTB
  DEL
  Fortsatt malingsflekker på Monolitten etter klimaaksjon
  Vigeland-museets to konservatorer, en kunsttekniker og et mannskap på fire fra firmaet Stopp tagging begynte å spyle vekk malingen umiddelbart etter at klimaaktivister kastet maling på skulpturene 18. november. Foto: Javad Parsa / NTB

  Monolitten og flere andre statuer i Vigelandsparken i Oslo ble tilgriset av oransje maling i en klimaaksjon i forrige uke. Fortsatt er det flekker igjen.

  – I aksjonen ble det brukt vannmaling, og det etterlatte inntrykket er at dette er maling som enkelt kan spyles bort fra steinen, og at ingen skade er skjedd. Dette stemmer ikke, sier museumsleder Jarle Strømodden ved Vigeland-museet.

  Aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletinga kastet maling på flere av skulpturene fredag 18. november.

  Mesteparten av flekkene er fjernet, men noe av malingen har trukket inn i overflaten til steinen og er vanskelig å fjerne med vann.

  – Vigeland-museets to konservatorer, en kunsttekniker og fire mann fra firmaet Stopp tagging startet med å fjerne malingen umiddelbart etter påføringen. Først ble malingen tørket opp med kluter, deretter spylte tre mann i mer enn tre timer. Det var med andre ord ingen enkel oppgave, sier Strømodden.

  De klarte heller ikke å fjerne alle sporene etter aksjonen. Noen oransje flekker er igjen, og enkelte steder har malingen etterlatt svake skygger og rester i steinens porer. For å få bort alt, må man bruke sterkere kjemikalier, som vil kunne skade kunstverkene.

  – For oss som arbeider for å bevare kunst etter miljøvennlige retningslinjer i en åpen folkepark, virker denne aksjonen mot sin hensikt, sier Strømodden.

  Mesteparten av malingen er nå fjernet fra skulpturene, men fortsatt er det enkelte flekker igjen som ikke lar seg fjerne. Bildet er tatt like etter at skulpturene ble tilgriset. Foto: Javad Parsa / NTB
 • NTB
  DEL
  WHO endrer apekopper til mpox

  Sykdomsnavnet apekopper skal fases ut til fordel for den nye betegnelsen «mpox», opplyser Verdens helseorganisasjon.

  Navnet apekopper har fått kritikk fra blant annet forskere, som mener det er stigmatiserende og diskriminerende.

  Det gamle navnet skal brukes ved siden av det nye i en overgangsperiode på rundt ett år før «monkeypox» fases helt ut, opplyser WHO.

  FHI sier i en kommentar til NTB at de vurderer om det norske navnet apekopper skal endres, men at de ikke har konkludert ennå.

 • NTB
  DEL
  Gilde trekker tilbake julesylte

  Gilde trekker tilbake påleggsproduktet «Julesylte 200g» med siste forbruksdag 14. desember. Årsaken er at innholdet i pakningen er juleskinke.

  Juleskinke inneholder allergenet sennep som ikke er deklarert på etiketten, og derfor tekkes det feilmerkede produktet fra markedet.

  Et fåtall pakker av produktet er allerede solgt i butikker tilhørende Norgesgruppen, men Nortura SA understreker at det ikke er noe galt med juleskinken og at forbrukere som ikke har allergi mot sennep trygt kan spise pålegget.

  Forbrukere som ønsker å returnere produktet kan gjøre det i butikken det ble kjøpt, eller ta kontakt med Norturas forbrukersenter.

 • NTB
  DEL
  Tyrkia vil møte Sverige og Finland om Nato-medlemskap
  Mevlut Cavusoglu sier han vil møte sine svenske og finske utenriksministerkolleger på Natos ministermøte i Romania denne uken. Arkivfoto: Khalil Hamra / AP / NTB

  Tyrkias utenriksminister vil treffe sine kolleger fra Sverige og Finland for å diskutere Nato-medlemskap når alliansen har ministermøte i Romania tirsdag.

  – Vi kommer til å møte Sveriges og Finlands utenriksministre i et trilateralt format i Bucuresti i morgen, sier Mevlüt Çavusoglu til den tyrkiske TV-kanalen NTV.

  Etter Russlands invasjon i Ukraina, har de tidligere alliansefrie nordiske landene søkt om medlemskap i Nato. Alle medlemslandene må akseptere søknaden, og Tyrkia har trenert prosessen og krevd en rekke innrømmelser fra Sverige og Finland.

  En endelig avgjørelse er ikke ventet før på nyåret. Da skal også Ungarn ratifisere søknadene.

 • NTB
  DEL
  Pakistan starter massevaksinering mot polio
  Pakistan har hatt flere kampanjer i år for å vaksinere barn mot polio. Målet er å utrydde sykdommen. Foto: Fareed Khan / AP

  Pakistan har lansert en ny nasjonal kampanje for å vaksinere innbyggere mot polio fordi forekomsten blant barn har økt.

  Kampanjen er den sjette så langt i år. Den skal vare i fem dager, og målet er å få vaksinert barn under fem år i særlig utsatte områder.

  Tidligere har politi og ansatte som gjennomfører vaksinering, blitt angrepet av militante aktivister. Noen av aktivistene tror på falske anklager om at vaksineringskampanjene er en vestlig konspirasjon for å sterilisere barn.

  Siden april har det blitt registrert 20 nye poliotilfeller i Pakistan. Utbruddet blir sett som et tilbakeslag i kampen for å utrydde sykdommen, som kan forårsake lammelser hos barn.

 • NTB
  DEL
  AFP: Pakistansk Taliban avslutter våpenhvile

  Pakistansk Taliban avslutter våpenhvile og gir ordre om landsomfattende angrep. Saken oppdateres.

 • NTB
  DEL
  Nasjonalt utbrudd av salmonella

  Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd av salmonella agona. Så langt er det påvist smitte hos 31 personer bosatt i flere fylker.

  Personene er bosatt i Vestland (11), Viken (8), Telemark og Vestfold (5), Innlandet (2), Trøndelag (2), Troms og Finnmark (1), Møre og Romsdal (1) og Oslo (1), opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

  13 av de smittede har vært innlagt på sykehus med salmonellose. Typiske symptomer er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Salmonellabakterier smitter hovedsakelig gjennom mat.

  Les hele saken her:

  teaser
  i dag 15:24
  Nasjonalt utbrudd av salmonella – påvist smitte hos 31 personer