Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Mener Ropstad-skattekrav neppe holder i retten
25. september kl 10:26av NTB, Vegard Venli
DEL
Kjell Ingolf Ropstad gikk av som KrF-leder og statsråd som følge av avsløringene knyttet til pendlerbolig-saken.
Foto: Annika Byrde / NTB
Kjell Ingolf Ropstad gikk av som KrF-leder og statsråd som følge av avsløringene knyttet til pendlerbolig-saken. Foto: Annika Byrde / NTB

Flere skatteadvokater stiller spørsmål ved om nylig avgåtte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ville vært nødt til å betale skatt for gratis pendlerbolig, dersom saken blir prøvet for retten.

Skatteetaten har basert seg på sin håndbok Skatte-ABC.

– Sett fra mitt ståsted, så har man nok denne gangen tatt håndbokens krav om kostnader til egen bolig for å få fradrag, for god fisk, uten å undersøke nærmere, sier advokat Torbjørn Stokke PWC Norge til NRK.

Han får støtte av skatteadvokat Helge Skogseth Berg i advokatfirmaet Lynx.

Men Ropstad, som fredag formelt gikk av som KrF-leder, sier at han ikke har noen intensjoner om å ta saken til retten. Han har tatt kontakt med Skatteetaten for å finne ut av hva han skylder.

Seksjonsleder Lene Ringså i Skatteetaten holder fast ved at politikere som har bodd gratis på hjemstedet, må skatte for fordelen av gratis pendlerbolig fra staten.

– Det har vært en praksis på dette området i mange tiår. Vi har praktisert reglene sånn. Dette er sikker jus, hevder Ringså.

Aftenposten har tidligere omtalt at Statsministerens kontor i alle fall siden 2003 har tolket og praktisert reglene slik som Skatteetaten.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  NVE: Høyeste strømpriser på ti år sist uke

  Ukesprisene på strøm var de høyeste på ti år i forrige uke. I Sør-Norge var strømprisen 1,6 kroner per kilowattime, mens den var 1,4 kroner i Nord-Norge.

  Det skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

  Lave temperaturer for årstiden bidro til høyt forbruk i hele Norden i forrige uke.

  Norsk kraftforbruk var på 3.461 GWh, opp 11 prosent fra uka før. De siste fem årene er det svært få uker der totalforbruket har overgått dette nivået.

  Sammen med høye kraftpriser på kontinentet bidro dette til at kraftprisene i Norden økte ytterligere fra uka før.

 • av NTB
  DEL
  Biden og Putin enige om å fortsette samtaler

  Presidentene Biden og Putin har blitt enige om å utpeke representanter som skal fortsette samtalene om det spente forholdet mellom Russland og Ukraina.

  Avtalen kommer i kjølvannet av møtet mellom de to presidentene tirsdag.

  Det er det økte spenningsnivået på grensa mellom Russland og Ukraina som er bakgrunnen for avtalen. Kreml opplyser onsdag at det er usikkert akkurat når samtalene skal finne sted.

  – Presidenten syntes at det burde skje rimelig raskt, sier Kreml-talsperson Dmitrij Peskov.

  Avtalen skaper optimisme i Ukriania. Samtalene virker beroligende på situasjonen, tror utenriksminister Dmytro Kuleba.

 • av Torkjell Trædal
  DEL
  Ber om 9 måneders fengsel for Liadal
  Hege Haukeland Liadal under første dag i retten tidligere i høst.
  Hege Haukeland Liadal under første dag i retten tidligere i høst. Foto: Olav Olsen

  Påtalemyndigheten mener Hege Haukeland Liadal, tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, bør få 9 måneders fengsel for grovt bedrageri.

  Påtalemyndigheten mener at Liadal har fått 125.353 kroner for mye utbetalt fra Stortinget for reiser. Dette mener aktoratet hun bør betale tilbake. De mener også Liadal må dekke sakskostnader på 300.000 kroner.

  Saken har gått for Oslo tingrett i flere uker. Retten har vært gjennom et 56 reiseregninger fra Liadal.

  Aktoratet mener Liadal bevisst har sendt inn feilaktige reiseregninger, men Liadal har ikke erkjent dette.

  Påtalemyndigheten mener Liadal bør få 9 måneders fengsel for forholdene som først ble avdekket av Aftenposten i april 2019.

  I fjor dømte Høyesterett tidligere stortingsrepresentant Mazyar Keshvari til 11 måneders fengsel for grovt bedrageri. Da var summen høyere, 449.000 kroner, men Keshvari hadde på forhånd erkjent forholdene.

 • av Maria T. Pettrém
  DEL
  NRK: Nytt snøkaos på E18

  Trafikken står stille på E18 øst for Brokelandsheia ved grensen mellom Agder og Telemark, i retning Oslo.

  Politiet i Agder skriver på Twitter at et vogntog skal ha fått motorstans ved avkjøringen til Gjerstad, og at bergingsbil er på vei.

  Det er vinterføre i området.

  Også tirsdag kveld og natt var det kaos i trafikken på E18. Da sto ca. 2500 biler bom fast ved Tvedestrand på grunn av snøkaos.

  Beredskapssjefen i Statens vegvesen sier til NRK at beredskapen er på topp etter gårsdagens kaos.

  – Det vi gjør nå, er at vi setter inn mer beredskap for fort å få fjernet snøen som hadde blitt liggende, sier Stein Roger Nilsen i Veivesenet.

  Det er sendt ut oransje farevarsel på grunn av mye snø i Telemark og Agder. Det kan komme opptil 80 centimeter snø. Meteorologisk institutt har forlenget farevarselet frem til fredag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Legene fikk ikke stanset nettsted med legerangering

  Nettstedet Legelisten har adgang til å publisere omtaler av leger og annet helsepersonell, fastslår Høyesterett.

  Høyesterett konkluderer med at pasientenes krav på ytringsfrihet måtte veie tyngre enn legenes rett til privatliv i saken. Det ble også lagt vekt på at Legelisten har gjort tiltak for å begrense ulempene for legene.

  Konklusjonen er den samme som i Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett.

 • av NTB
  DEL
  Geiranger får ferge hele året

  Geiranger får fra nyåret ferge hele året på strekningen til Hellesylt. Håpet er at det kan bidra til økt vinterturisme.

  Fergen settes i drift 3. januar, opplyser Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding.

  – Helårsferge er først og fremst verdifullt for de fastboende, som bor og jobber i bygda og må ha den daglige tryggheten, sier Nils-Andreas Ramsli.

  Han er prosjektleder for Omstilling Geirangerfjorden verdensarvområde og omegn.

  – Vi håper og tror at et slikt helårstilbud skal bidra til at besøkende ser på Geiranger som et tilgjengelig reisemål også vinterstid.

 • av NTB
  DEL
  Khashoggi-drapet: Frankrike løslater arrestert mann

  Franske myndigheter har løslatt en saudiarabisk statsborger som ble arrestert tirsdag, mistenkt for å ha tatt del i drapet på Jamal Khashoggi.

  Den arresterte mannen har vist seg å være en annen person enn den som var etterlyst, opplyser den franske påtalemyndigheten.

  Den saudiarabiske ambassaden i Frankrike har hele tiden insistert på at den 33 år gamle mannen ikke har noen forbindelse til saken.

  Mannen brukte et pass med navnet Khaled Alotaibi da han ble arrestert på flyplassen i Paris tirsdag. Det er det samme navnet som på en av de tiltalte som er stilt for retten in absentia i drapssaken som pågår i Tyrkia.

  Mannen ble anholdt på bakgrunn av en internasjonal arrestordre utstedt av Interpol.

  En sikkerhetskilde i Saudi-Arabia sier at Khaled Alotaibi er et veldig vanlig navn i kongedømmet, og at mannen Frankrike trodde de hadde i sin varetekt, faktisk satt fengslet i Saudi-Arabia, sammen med resten av de tiltalte i saken.

 • av NTB
  DEL
  Tengs-siktet skal gjennom full judisiell observasjon

  Det er enighet om å gjennomføre en full judisiell observasjon av mannen i 50-årene som er siktet for å ha drept Birgitte Tengs.

  Det opplyser mannens forsvarer, advokat Stian Bråstein, til Stavanger Aftenblad.

  – Det er viktig å få klarhet i om det er forhold ved vår klients person som har betydning for saken, sier Bråstein.

  Den siktede mannen ønsker å medvirke til å opplyse saken så godt som mulig, ifølge Bråstein.

  Mannen ble pågrepet i begynnelsen av september. Han er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995 og mistenkt for drapet på Tina Jørgensen i 2000.

 • av NTB
  DEL
  Felling av fjellrev ender i Høyesterett

  Høyesterett skal vurdere saken til 40-åringen som i lagmannsretten ble dømt til 90 dagers fengsel for å ha skutt en fjellrev. Arten er utrydningstruet.

  Jegeren forklarte i lagmannsretten at han trodde fjellreven var en albinorødrev-valp. Fjellreven ble skutt i Lund kommune i Rogaland.

  Den sentrale vurderingen for Høyesterett blir om mannen handlet forsettlig eller grovt uaktsomt da han skjøt fjellreven. I så fall kan han straffes. Vanlig uaktsomhet er ikke tilstrekkelig.

  I lagmannsretten ble han også fradømt retten til å jakte i tre år.

 • av NTB
  DEL
  Fredsprisvinnerne har ankommet Norge

  Fredsprisvinnerne Dmitrij Muratov og Maria Ressa har ankommet Norge. De to landet på VIP-delen på Oslo lufthavn onsdag ettermiddag.

  Nobel-sirkuset sparkes i gang senere onsdag klokken 16. Da avdukes «fredsbenken», som er designet av Snøhetta, foran Nobels Fredssenter. Etter avdukingen er det innlegg fra blant andre Gro Harlem Brundtland.

  På grunn av nye smitteverntiltak i Norge vil den tradisjonelle pressekonferansen med fredsprisvinnerne kun holdes digitalt. Det skjer torsdag. Trolig går selve prisseremonien fredag som planlagt.

 • av NTB
  DEL
  Kurt Nilsen utsetter julekonserter

  Kurt Nilsens julekonserter i Oslo utsettes til neste år. Det samme vil trolig skje med konsertene i Bergen.

  Konsertene i Oslo Spektrum skulle ha funnet sted i helgen, men er flyttet til 19., 20. og 21. desember 2022. Alle som hadde billett til helgens konserter, får muligheten til å bytte dem til neste års konserter, skriver VG.

  Ifølge Karlsen blir Nilsens 14 konserter i Bergen etter all sannsynlighet også utsatt til neste år.

 • av NTB
  DEL
  Mann pågrepet for drapet på tolvåring i Botkyrka i fjor
  12-åringen ble truffet av flere skudd fra en passerende bil i fjor sommer.
  12-åringen ble truffet av flere skudd fra en passerende bil i fjor sommer. Foto: Stina Stjernkvist, TT/NTB

  En mann som allerede var siktet i saken, er pågrepet for drapet på en tolv år gammel jente i Botkyrka utenfor Stockholm i fjor sommer.

  Jenta var en tilfeldig forbipasserende som ble truffet av flere skudd fra en passerende bil, ved en hurtigmatrestaurant 2. august i fjor. Tolvåringen var ute og luftet hunden.

  Flere personen er blitt siktet i saken, de fleste av dem mistenkt for drap. Det er også mannen i 30-årsalderen som nå er blitt pågrepet.

 • av Birgitte Iversen
  DEL
  Sikrer alternative julemiddager for Oslos vanskeligstilte

  Nye koronarestriksjoner gjør at det er fare for at den årlige julemiddagen på Rådhuset for rusmisbrukere og bostedsløse vil bli avlyst også i år.

  Onsdag vedtok et enstemmig bystyre å gi 500.000 kroner til organisasjoner som kan lage flere ulike mindre arrangementer utenfor Rådhuset, dersom middagen blir avlyst.

  Dette ble også gjort i fjor.

  Oslo bystyre hatt en lang tradisjon med å invitere vanskeligstilte til middag i byens storstue. Vanligvis dekker de på til 500–600 mennesker og serverer julemat, har hyggelige kulturinnslag og går rundt juletreet, skrev Vårt Oslo i fjor.

  Det er ennå ikke avgjort om julemiddagen på Rådhuset blir avlyst eller ikke, opplyste ordfører Marianne Borgen (SV) under behandlingen av forslaget.

  Den skal etter planen arrangeres tirsdag 21. desember.

  I fjor ble midlene fordelt mellom tre frivillige organisasjoner og Uteseksjonen i Oslo. Det er ennå ikke avgjort hvordan midlene skal fordeles i år.

  Det var et forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet som ble enstemmig vedtatt.

  "Pandemien er ikke over, og det kan også i år være klokt å dele opp arrangementet og invitere til julemiddag også utenfor Rådhuset”, heter det i forslaget.

 • av NTB
  DEL
  Den tyske Forbundsdagen har valgt Olaf Scholz som ny kansler
  Påtroppende kansler i Tyskland, Olaf Scholz, ankommer nasjonalforsamlingen Forbundsdagen for å offisielt bli valgt onsdag.
  Påtroppende kansler i Tyskland, Olaf Scholz, ankommer nasjonalforsamlingen Forbundsdagen for å offisielt bli valgt onsdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Det tyske parlamentet Forbundsdagen har stemt for Olaf Scholz som ny kansler.

  Scholz, som er tidligere visekansler og finansminister under Angela Merkel, trengte minst 369 stemmer for å sikre seg jobben som kansler.

  Hans sosialdemokratiske parti SPD og de to koalisjonspartnerne, Fridemokratene og De grønne, har til sammen 416 seter i den nye sammensetningen i nasjonalforsamlingen.

  teaser
  i dag 08:40
  Nå er det slutt for kansler Angela Merkel. 10 bilder som viser hvordan hun skrev seg inn i historien.
 • av Odd Inge Aas
  DEL
  Presset Støre lover bred strømløsning om kort tid
  Jonas Gahr Støre i Stortingets spørretime onsdag.
  Jonas Gahr Støre i Stortingets spørretime onsdag. Foto: Olav Olsen

  Jonas Gahr Støre møter onsdag formiddag i Stortingets spørretime. Der handlet det om strøm.

  I morges presenterte regjeringen en ordning hvor bostøtten økes med 1500 kroner i måneden fra desember til mars.

  Det var ikke nok for opposisjonen. Høyres Tina Bru presset Støre på hvorfor regjeringen ikke har kommet med mer og til flere folk enn de aller fattigste.

  Støre lovet en bred løsning med flere tiltak innen kort tid.

  - Den er på plass om timer eller få dager, sa Støre.

  Han understreket senere at ordningen er rett rundt hjørnet.

  Han ville ikke gå i detaljer, men sa:

  - Det vil være penger som kommer i forbindelse med strømregningen. Disse ordningene skal være brede, sa Støre

  Han sa at folk bør kunne ha pengene rett over nyttår.

 • av Olav Eggesvik
  DEL
  Frigir navn på omkomne etter brannen i Svelvik
  Foto: Privat

  Det var Helge Høvik (43 år), Camilla Førde (42 år), Isabell Førde Høvik (12 år) og Trym Førde Høvik (10 år) som mistet livet i den tragiske brannen natt til mandag 6. desember, skriver politiet i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Helikopterstyrt i India – forsvarssjefen om bord

  Et helikopter med Indias forsvarssjef, general Bipin Rawat, har styrtet sør i landet.

  – Et helikopter med general Rawat om bord har vært i en ulykke i dag nær Coonoor i delstaten Tamil Nadu, skriver det indiske luftforsvaret på Twitter, ifølge AFP.

  Det er ikkje kjent hva som forårsaket ulykken, eller om forsvarssjefen er skadet eller har omkommet.

  Den statlige kringkasteren Psarar Bharati melder at tre skadede personer er blitt fraktet til sykehus. TV-bilder viser helikopteret i flammer mens lokalbefolkningen driver slukningsarbeid.

  Rawat er den høyest rangerte tjenestegjørende i det indiske militæret.

 • av NTB
  DEL
  Vil gi 3000 kroner i strømlån til studenter

  Regjeringen vil gi studenter som kan dokumentere strømutgifter, 3000 kroner i ekstra lån. 1200 kroner av dette gjøres om til stipend.

  – Vi har sagt over litt tid at vi følger strømprisene tett. Vi er smertelig klar over at de høye prisene også slår inn for mange studenter. Det har de også selv vært klare på. Nå åpner vi for at de som trenger det, kan få hjelp, sier utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) til VG.

  Han opplyser at lånet skal være tilgjengelig gjennom Lånekassen, og at pengene skal kunne utbetales i januar.

  Tidligere har regjeringen sagt nei til lignende forslag.

 • av NTB
  DEL
  Mindre avfall i 2020

  De totale avfallsmengdene var på 11,6 millioner tonn i 2020, ned 5 prosent sammenlignet med året før.

  Hovedårsaken er stor nedgang i søppelmengden fra tjenesteytende næringer, viser Avfallsregnskapet fra Statistisk sentralbyrå.

  Gjenvinningen avtar imidlertid noe. I 2020 var gjenvinningen av ordinært avfall levert til materialgjenvinning, deponering, energigjenvinning eller lignende på 69 prosent, en nedgang fra 71 prosent i 2019.

  Mengden avfall til materialgjenvinning utgjorde 4,3 millioner tonn i 2020, mens avfall til forbrenning lå på 3,1 millioner tonn.

  Bygge- og anleggsnæringen har siden 2014 vært næringen som produserer mest avfall. Det var tilfelle også i 2020, og avfallsmengden økte da med 4 prosent fra 2019.

 • av Olav Eggesvik
  DEL
  Her er regjeringens strømpakke

  Regjeringen har lovet å komme med en krisepakke for å gi støtte til dem som trenger hjelp med strømregningen før jul. Den ser slik ut, skriver NRK.

  • Øke bostøtten med 1500 kroner fra desember til mars. 150 kroner tillegg pr. person i boligen.
  • Sosialhjelpsmottagere som ikke får bostøtte, får støtte fra en pott på 100 millioner kroner.

  Det opplyser kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram til NRK.

  Her kan du lese mer:

  teaser
  i dag 07:35
  Regjeringen vil øke bostøtte og sosialhjelp etter strømsjokk