Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Midlertidige visa skal lette på sjåførmangel i Storbritannia
25. september kl 12:25av NTB
DEL
Bilister i kø for å kjøpe bensin i London, der køene er lange og noen bensinstasjoner har måttet stenge på grunn av manglende leveranser av bensin som følge av akutt sjåførmangel. Foto: Dominic Lipinski /PA via AP / NTB
Bilister i kø for å kjøpe bensin i London, der køene er lange og noen bensinstasjoner har måttet stenge på grunn av manglende leveranser av bensin som følge av akutt sjåførmangel. Foto: Dominic Lipinski /PA via AP / NTB

For å lette på en akutt mangel på lastebilsjåfører etter brexit planlegger den britiske regjeringen å gjøre det lettere å få midlertidig arbeidsvisum.

Mangelen på lastebilsjåfører har bidratt til lange køer ved bensinstasjoner som har sluppet opp for bensin, mens myndighetene trygler folk om ikke å hamstre, og sier det er nok bensin i landet.

Nå planlegger regjeringen å gjøre opp til 5000 midlertidige arbeidsvisa tilgjengelig for å hente inn sjåfører som dro fra landet.

Det vil være en helomvending for statsminister Boris Johnson, som skjerpet innvandringsreglene og insisterer på at Storbritannia må bli mindre avhengig av utenlandsk arbeidskraft.

Et annet tiltak som vurderes i tillegg til å invitere utenlandske sjåfører, er å gjøre det lettere å få lastebilsertifikat.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Ti personer skal være drept i luftangrep i Tigray
  Innbyggere i Mekele går gjennom ruiner etter et luftangrep mot byen torsdag. Foto: AP / NTB
  Innbyggere i Mekele går gjennom ruiner etter et luftangrep mot byen torsdag. Foto: AP / NTB

  Ti personer, deriblant barn, skal være drept i et luftangrep fra etiopiske styrker i Mekele i Tigray-regionen.

  Angrepet er bekreftet av etiopiske kilder. Det er det mest dødelige luftangrepet så langt etter at en opptrapping av konflikten begynte i forrige uke.

  Etiopiske myndigheters talsperson, Legesse Tulu, hevder at angrepet var rettet mot et bygg i regionshovedstaden Mekele som ble brukt til våpenproduksjon av Tigrayfolkets frigjøringshær (TPLF). Opprørsstyrkenes talsperson Nahusenay Belay sier på sin side at angrepet istedenfor rammet en sivil bolig.

  Belay sier tre barn var blant de drepte, mens en tidligere sykehusdirektør i regionen sier minst ti personer ble drept og 21 såret, og at tallet antas å stige.

 • av NTB
  DEL
  Ni personer evakuert etter gasslekkasje

  Det oppsto en gasslekkasje ved legevakten på Kongsberg torsdag kveld. Ni personer ble evakuert, og fire av dem fikk helsebehandling etter å ha følt ubehag.

  – De følte kvalme og et ubehag med å puste, men skal ikke være snakk om noe alvorlig etter det vi kjenner til, sier operasjonsleder Eskil Hagen Olsen i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Politiet mottok melding om hendelsen like etter klokken 21. Lekkasjen kom fra en beholder med hydrogenperoksid, som brukes som blekemiddel og til desinfeksjon. Beholderen sto inne på ambulansestasjonen, som er i samme bygg som legevakten.

  – På grunn av ventilasjonsanlegget evakuerte vi derfor hele bygget. Nå skal vi finne ut årsaken til at dette skjedde, sier Olsen.

 • av NTB
  DEL
  Stovner-skytingen: Siktede har meldt seg
  En person ble skutt på Stovner mandag kveld.
  En person ble skutt på Stovner mandag kveld. Foto: Naina Helén Jåma, NTB

  Mannen som er siktet for skytingen på Stovner mandag er pågrepet etter at han meldte seg til politiet. Han begjæres varetektsfengslet fredag.

  Mannen, som er i 20-årene, vil samtykke i varetektsfengsling, opplyser hans forsvarer Usama Ahmad til NTB.

  – Vi samtykker til fengsling og kommer ikke til å møte i fengslingsmøtet. Han ønsker at politiet skal etterforske saken i fred og ro, sier Ahmad.

  Mannen har ikke forklart seg for politiet ennå, og forsvareren sier de ikke har tatt stilling til om siktede vil gjøre det på et senere tidspunkt. Forsvareren kan derfor heller ikke svare på om mannen knytter seg til handlingen.

  Politiet opplyser i en pressemelding at mannen selv meldte seg. Mannen er siktet for drapsforsøk etter at en mann i tenårene ble skutt i magen. Siktede har vært etterlyst i Norge og internasjonalt.

  – Det er viktig å få fram at han meldte seg selv etter en avtale jeg hadde gjort med politiet. Han møtte opp på Grønland politistasjon og var forberedt på at det ville bli en fengsling, sier forsvarer Ahmad.

  Politiet opplyser at de fortsatt ønsker tips fra publikum og eventuelle vitner i saken.

 • av NTB
  DEL
  E6 inn til Oslo nordfra sperret etter at lastebil kræsjet

  En lastebil sperrer veien etter at den kjørte i autovernet på E6 nord for Oslo ved avkjøringen til Lørenskog torsdag kveld.

  Politiet opplyser at alle felt inn mot Oslo nordfra er sperret.

  – Det er en lastebil som sperrer hele inngående felt, og trafikken blir rutet om ned på Østre Akers vei, sier operasjonsleder Kristin Berggård i Oslo-politiet til NTB.

 • av Anders Veberg/NTB
  DEL
  Facebook skifter navn til Meta
  Facebook skifter offisielt navn til Meta. Det annonserte Mark Zuckerberg torsdag kveld.
  Facebook skifter offisielt navn til Meta. Det annonserte Mark Zuckerberg torsdag kveld. Foto: Eric Risberg, AP/NTB

  Torsdag kveld ble det kjent at Facebooks offisielle navn endres til Meta.

  Men det sosiale nettverket beholder navnet Facebook likevel, skriver Washington Post.

  Dermed er det ikke så mye den jevne bruker vil merke til navneendringen.

  Endringen kommer etter flere uker med voldsom kritikk mot selskapet etter flere dokumentlekkasjer. Men bakgrunnen for navneskiftet er en annen.

  Navnet skal gjenspeile selskapets satsing på det de kaller «metaverset», som omtales som en virtuell versjon av internett.

 • av NTB
  DEL
  Se live: Kongen holder tale for stortingsrepresentantene

  Etter avlysningen på grunn korona i fjor var det torsdag igjen duket for den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet. På menyen er laks, elg og kamskjell.

  De over 200 gjestene på Slottet får først servert lettrøkt laksetartar med eple, agurk og fennikelsalat før de deretter får kamskjell med squashblomst, gressløk og kaviar.

  Hovedretten på årets stortingsmiddag er – i likhet med de siste årene – elg fra Sikkilsdalen i Jotunheimen, der kongefamiliens private eiendom Prinsehytta ligger.

  Etter at elgen er fortært, kan stortingsrepresentantene til slutt kaste seg over desserten: solbær og melkesjokolade.

  Stortingsmiddagen er en lang tradisjon som i sin tid ble startet av kong Haakon i 1906. Middagen forløper i dag omtrent som da den ble innført for over hundre år siden – med kongens tale og stortingspresidentens svartale som høydepunkter under middagen.

 • av NTB
  DEL
  Gigantbeslag av metamfetamin i Laos

  Politiet i Laos har beslaglagt 55 millioner metamfetaminpiller. Det skal være det største enkeltbeslaget i sitt slag i Asia.

  En FN-tjenestemann orienterte om beslaget torsdag.

  – Det er meldt om et beslag av 55,6 millioner metamfetamintabletter og 1,5 kilo av stoffet i krystallisert form i går. Der er rekord for et enkeltbeslag i regionen, sier Jeremy Douglas, som er regional representant for FNs kontor for narkotika og kriminalitet.

 • av NTB
  DEL
  Nordmenns kjøttforbruk sank med 2,5 prosent i 2020
  Kjøttforbruket sank i 2020. Foto: Audun Braastad / NTB
  Kjøttforbruket sank i 2020. Foto: Audun Braastad / NTB

  Det beregnede kjøttforbruket i Norge sank med 2,5 prosent i 2020. Det skyldes nedgang i grensehandelen.

  Forbruket av kjøtt i 2020 var 51,7 kg pr. innbygger, ifølge Animalias rapport «Kjøttets tilstand 2021». Nedgangen skyldes redusert 90 prosent reduksjon i grensehandelen.

  Over tid har trenden vært redusert forbruk av rødt kjøtt, oppgir Animalia. I 2020 var forbruket 39,9 kg, ned 0,8 prosent fra året før.

  Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender mener nedgangen er bra, men at det er en lang vei å gå.

  – Den nye regjeringen må gjøre det enkelt for vanlige folk å ta grønne valg i hverdagen. Vi må kutte momsen på frukt og grønt, og det må bli ulovlig å dumpe prisen på kjøtt, mener Riise.

 • av NTB
  DEL
  Biden kaller reformpakke historisk
  President Joe Biden holdt torsdag tale om sin nedjusterte reformpakke. Det er ennå uklart om den vil bli vedtatt. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
  President Joe Biden holdt torsdag tale om sin nedjusterte reformpakke. Det er ennå uklart om den vil bli vedtatt. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  Kort tid før han reiser til Europa for å delta på G20- og COP26-toppmøtene holdt USAs president Joe Biden tale om sin pakke for klimatiltak og sosial reform.

  Han omtalte pakken som historisk og sa at den vil endre USA.

  – Det er en ramme som vil skape millioner av arbeidsplasser, skape vekst i økonomien, investere i vårt folk og vår nasjon, snu klimakrisen til en mulighet og føre oss inn på en vei der vi ikke bare kan konkurrere, men vinne den økonomiske konkurransen i det 21. århundret mot Kina og alle andre store land i verden, sa Biden.

  Han er svært positiv til klimapakken:

  – Denne rammen gjør den største investeringen for å håndtere klimakrisen noensinne, og går lenger enn alle andre industriland, sa presidenten.

  Biden hadde opprinnelig planer om å få pakken gjennom før han drar til Europa. Det er ennå uklart om presidenten har nok støtte til å få reformpakken gjennom i Senatet, der demokratene bare har hårfint flertall og samtlige republikanere ventes å stemme mot.

  Forslaget er også kraftig nedjustert fra det første utkastet som ble lagt fram.

 • av NTB
  DEL
  Savnede i Kvam fortsatt ikke funnet – avventer bedre vær
  Politiet opplyser at gjenstandene som ble funnet onsdag styrker hypotesen om at de savnede befinner seg øverst i Tokagjelet. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Politiet opplyser at gjenstandene som ble funnet onsdag styrker hypotesen om at de savnede befinner seg øverst i Tokagjelet. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Søket etter de tre savnede i Kvam var resultatløst torsdag. Politiet vil avvente lavere vannføring i elven før de gjør nye forsøk på å lete i Tokagjelet.

  Torsdag har det vært ute mannskaper fra brannvesenet for å gjøre strand- og overflatesøk i Movatnet og deler av Hardangerfjorden, men det er ikke lett i Tokagjelet.

  – Det er fremdeles mye vann i elven. Hovedteorien vår er at de befinner seg i Tokagjelet. Det er krevende forhold for letemannskaper, og vi vil nå avvente lavere vannføring og vann i elven før vi gjør nye tiltak der oppe, sa innsatsleder Svein Laupsa på en pressekonferanse torsdag.

  Laupsa bekreftet at gjenstandene som ble funnet onsdag styrker hypotesen om at de savnede befinner seg øverst i Tokagjelet.

  Det er fremdeles meldt regn, og letemannskapene trenger noen dager med oppholdsvær før nye søk kan gjøres i elven. Politiet skal planlegge nye tiltak, som bruk av undervannskamera for skanning i bunnen av Movatnet, og eventuelt Hardangerfjorden.

  Laupsa forteller at det fremdeles er politifolk i arbeid, men at det er betraktelig færre letemannskaper i arbeid nå enn tidligere i uken.

 • av NTB
  DEL
  Parisklubben stanser gjeldssletting for Sudan
  Det har vært stor uro i hovedstaden Khartoum siden militærkuppet i Sudan mandag. Foto: Ashraf Idris / AP / NTB
  Det har vært stor uro i hovedstaden Khartoum siden militærkuppet i Sudan mandag. Foto: Ashraf Idris / AP / NTB

  Den såkalte Parisklubben har satt sletting av Sudans gjeld på 346 milliarder kroner på vent etter militærkuppet mandag.

  Det bekrefter statssekretær Bjørg Sandkjær (Sp) til Vårt Land.

  Sudan var utestengt fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og utviklingsbankene i over 30 år, men ble invitert inn igjen i sommer. Normalt ville Norge ha inngått bilateral avtale om sletting av to tredjedeler av Sudans gjeld til Norge denne høsten.

  – Det vil inntil videre ikke skje. Den største gjeldslette-operasjonen under det såkalte HIPC-initiativet noensinne er nå satt på vent. Det sudanske folket fortjener bedre, skriver Sandkjær i en e-post.

  Også bistandsmidlene til Sudan kan bli satt på vent. Dette utgjorde 271 millioner kroner i øremerkede midler i 2020.

  – Vi gjennomgår nå bistandsporteføljen for å vurdere hvilke program som kan og bør videreføres, og hvilke som må settes på hold som følge av kuppet, skriver statssekretæren.

 • av NTB
  DEL
  Helseministeren beklager halloween-uttalelse
  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol bekrefter at snørrete barn kan gå rundt og be om godteri på Halloween. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol bekrefter at snørrete barn kan gå rundt og be om godteri på Halloween. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Helseminister Ingvild Kjerkol beklager at hun på koronapressekonferansen sa at snørrete barn ikke får gå halloween.

  – Snørrete unger kan dessverre ikke gå halloween. Man må holde seg hjemme når man er syk, sa helseminister Ingvild Kjerkol til NRK før torsdagens koronapressekonferanse.

  Uttalelsen medførte kritikk fra blant annet Anders Danielsen Lie, skuespiller og assisterende bydelsoverlege i Nordre Aker i Oslo. Nå beklager Kjerkol.

  – Det er mye en fersk helseminister skal lære. Jeg har jo tre barn og vet godt at unger stort sett er snørrete hele vinteren, uten at det betyr at de er syke, sier Kjerkol til Dagbladet.

  – Så derfor: Jeg beklager overfor alle snørrete og godtesyke barn og deres foreldre hvis jeg har skapt forvirring, sier Kjerkol, som bekrefter at snørrete barn kan gå halloween, mens syke barn må holde seg hjemme.

 • av NTB
  DEL
  Støre holdt sitt første innlegg i Sikkerhetsrådet om Sudan
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt innlegg i FNs sikkerhetsråd torsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt innlegg i FNs sikkerhetsråd torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt torsdag sitt første innlegg i Sikkerhetsrådet. Der uttrykte han stor bekymring for situasjonen i Sudan.

  Innlegget ble holdt i et møte om samarbeidet mellom FN og Den afrikanske union (AU).

  – Vi ønsker AUs lederskap i møte med afrikanske konflikter velkommen. Dette ble demonstrert av AUs freds- og sikkerhetsråds tydelige respons mot det pågående militærkuppet i Sudan. Vi må fortsette å samarbeide for å støtte det sudanske folk, sa statsministeren.

  Videre talte Støre om andre konflikter i Afrika, samt hvordan verdens utfordringer rammer kontinentet.

  – Jeg er dypt bekymret for utviklingen i Sudan. Det er en meget alvorlig situasjon. Norge fordømmer militærkuppet og oppfordrer til umiddelbar løslatelse av alle som er ulovlig arrestert eller i husarrest. Kuppet er ødeleggende for den planlagte overgangen til demokrati og det er et angrep på ønsket fra det sudanske folk om fred, rettferdighet og økonomisk utvikling, sier Støre i en uttalelse.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen er klar med budsjettdato
  Statsminister Jonas Gahr Støres regjering legger fram regjeringens tilleggsproposisjon 8. november. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støres regjering legger fram regjeringens tilleggsproposisjon 8. november. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Regjeringen vil mandag 8. november legge frem sin såkalte tilleggsproposisjon for neste års statsbudsjett.

  Det bekrefter Finansdepartementet overfor NTB.

  Tilleggsproposisjonen er i praksis en liste over prioriterte endringer på Solberg-regjeringens siste budsjettforslag, som ble lagt frem før regjeringsskiftet. Siste frist for å legge frem forslaget var 10. november, men nå er det altså klart at det kommer to dager før.

  Når tilleggsproposisjonen er lagt frem, kan forhandlingene starte for å finne flertall i Stortinget. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har gjort det klart at han i første omgang vil vende seg til SV med tanke på å finne en budsjettpartner.

  I utgangspunktet har finanskomiteen frist til 20. november for å få klar sin innstilling. Det kan imidlertid forekomme at denne fristen kan bli skjøvet på, særlig når det er en mindretallsregjering.

  Alle fagkomiteenes budsjettinnstillinger skal være ferdig behandlet i Stortinget 15. desember.

 • av NTB
  DEL
  Oljegiganter nekter for å ha spredt desinformasjon
  Darren Woods, direktør for ExxonMobil, ga sin uttalelse via video. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
  Darren Woods, direktør for ExxonMobil, ga sin uttalelse via video. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

  I en kongresshøring sier direktøren i den amerikanske oljegiganten ExxonMobil at selskapet aldri har spredt desinformasjon om klimaendringene.

  Uttalelsen fra ExxonMobil-toppen Darren Woods kom under en høring i Kongressen torsdag. Der skal Woods og lederne for tre andre store oljeselskaper svare på påstander om at de har undertrykket informasjon om farene ved klimaendringene.

  – ExxonMobil har lenge anerkjent virkeligheten og farene ved klimaendringer, og har brukt store ressurser i møte med klimaendringene. Våre offentlige uttalelser om klimaendringer er, og har alltid vært sanne, faktabaserte og konsistente med klimaforskning, sa Woods.

 • av NTB
  DEL
  Tengs-siktet fengslet for 12 nye uker

  51-åringen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995, er varetektsfengslet for ytterligere tolv uker i Sør-Rogaland tingrett.

  Retten ga påtalemyndigheten medhold i kravet om videre fengsling av mannen da spørsmålet om videre varetekt ble behandlet torsdag.

  Den siktede nekter straffskyld etter siktelsen om drap på Birgitte Tengs, og begjærte seg løslatt da retten skulle ta stilling til fengslingsspørsmålet torsdag formiddag.

  Påtalemyndigheten mener bevisene mot 51-åringen er styrket ved at nye DNA-undersøkelser i saken viser at den siktede er bærer av et mutert Y-kromosom som svært få andre kan ha, og de øvrige mannlige medlemmene i hans egen familie er sjekket og utelukket.

 • av NTB
  DEL
  Taliban takket Norge for fredsinnsatsen i Afghanistan
  Et bilde publisert av Taliban på Twitter fra møtet mellom diplomater fra Norge og representanter for Taliban i Doha tidligere i uken. Taliban takket Norge for innsatsen for fred i landet, skriver Taliban-talsmann Abdul Qakhar Balkhi på Twitter.
Foto: Taliban/Twitter / NTB
  Et bilde publisert av Taliban på Twitter fra møtet mellom diplomater fra Norge og representanter for Taliban i Doha tidligere i uken. Taliban takket Norge for innsatsen for fred i landet, skriver Taliban-talsmann Abdul Qakhar Balkhi på Twitter. Foto: Taliban/Twitter / NTB

  Diplomater fra Norge møtte denne uken representanter fra Taliban i Doha til samtaler om fred, stabilitet og humanitær bistand til Afghanistan.

  Taliban, som i nær 20 år kjempet mot Norge og andre Nato-land i Afghanistan, takket Norge for innsatsen for fred i landet, skriver Taliban-talsmann Abdul Qakhar Balkhi på Twitter.

  Statssekretær Henrik Thune i Utenriksdepartementet bekrefter overfor VG at møtet fant sted denne uken. Ifølge Taliban deltok utenriksminister Amir Khan Muttaqi på møtet.

  – Formålet var først og fremst å diskutere den kritiske humanitære situasjonen for det afghanske folk, og å snakke med dem om vår sterke bekymring for afghanske kvinner og jenters rett til utdannelse og arbeid, skriver han til VG.

  Thune sier det ennå ikke er avgjort om Norge skal gjenåpne ambassaden i Kabul, som ble evakuert kort tid før Taliban tok makten.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Koronaplan vil koste nær 200 milliarder kroner

  Verdens helseorganisasjon (WHO) sier deres plan for å sikre vaksiner, tester og behandling for å bekjempe pandemien vil koste 23,4 milliarder dollar neste år.

  Summen tilsvarer rundt 195 milliarder kroner.

  WHO mener midlene til partnerskapet, som har fått navnet ACT-akseleratoren, kan sørge for å bekjempe ulikheter i fordelingen av vaksiner. ACT er en forkortelse for «access to covid-19 tools».

  WHO mener at satsingen kan hindre minst fem millioner nye koronadødsfall.

  – Tallet blekner i forhold til de enorme pengesummene som har gått tapt under pandemien, og pengene som er blitt brukt i krisepakker, skriver WHO i en uttalelse.

 • av NTB
  DEL
  Tengs-forsvarer: politimann kan ha overført DNA-sporet
  Advokat Stian Kristensen, som forsvarer den drapssiktede 51-åringen i Birgitte Tengs-saken, mener at DNA-sporet som knytter 51-åringen til drapet, kan ha blitt overført via en politimann. Foto: Carina Johansen / NTB
  Advokat Stian Kristensen, som forsvarer den drapssiktede 51-åringen i Birgitte Tengs-saken, mener at DNA-sporet som knytter 51-åringen til drapet, kan ha blitt overført via en politimann. Foto: Carina Johansen / NTB

  DNA-funnet i Birgitte Tengs-saken peker mot den siktede 50-åringen. Men mannens forsvarer mener DNA-funnet kan ha blitt overført via en politimann på åstedet.

  Advokat Stian Kristensen peker på at den siktede mannen ble avhørt av en politimann i en helt annen sak flere uker før Birgitte Tengs ble drept i 1995, skriver Dagbladet.

  Denne politimannen var også blant de første som ankom stedet der 17 år gamle Tengs ble funnet drept på Karmøy.

  – Han snudde Birgitte og foretok kroppsmålinger, og han oppholdt seg på åstedet, sa Kristensen i et fengslingsmøte i Sør-Rogaland tingrett torsdag.

  – Poenget mitt er at med den kunnskapen vi har – og ikke har – om hvordan DNA kan smitte over fra en person til annen, kan man ikke utelukke at det kan ha skjedd, sa han.

  Politiet har analysert en blodflekk på Tengs' strømpebukse, og analysene peker på den siktede mannen. Men det ble også funnet en rekke andre DNA-profiler på 17-åringen, påpeker forsvareren.

 • av NTB
  DEL
  Norge blant tolv land som går imot israelske bosetninger
  Tolv europeiske land går imot byggingen av nye israelske bosetninger på okkupert palestinsk område på Vestbredden. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB
  Tolv europeiske land går imot byggingen av nye israelske bosetninger på okkupert palestinsk område på Vestbredden. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB

  Utenriksdepartementene i tolv europeiske land har kommet med en uttalelse om de nye bosetterboligene som Israel har godkjent på Vestbredden.

  – Vi oppfordrer den israelske regjeringen til å omgjøre sin avgjørelse om å fremme byggingen av rundt 3.000 bosetterboliger på Vestbredden, heter det i uttalelsen, som står på Utenriksdepartementets nettsider.

  Norge står bak uttalelsen sammen med Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Polen, Spania, Sverige og Tyskland.

  – Vi gjentar vår sterke motstand mot utvidelsen av bosetningene i de okkuperte palestinske områdene, som bryter internasjonal lov og svekker arbeidet for en tostatsløsning, står det videre.

  Uttalelsen ber både israelske og palestinske myndigheter bygge videre på innsatsen som er gjort de siste månedene for å fremme samarbeid og minske spenningen.

  – Vi ber om at FNs resolusjon 2334 implementeres med alle provisjoner, med mål om å gjenoppbygge tillit og skape de nødvendige forholdene for å fremme fred, avslutter de tolv landene.