Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Askesky stanser flytrafikk til La Palma
25. september kl 13:09av NTB
DEL

Flytrafikken til og fra den spanske øya La Palma er stanset på grunn av en askesky fra vulkanutbruddet som startet for snart en uke siden.

Utbruddet er blitt stadig mer intenst de siste dagene, og ytterligere tre landsbyer er evakuert. Nesten 7000 mennesker har hittil måttet forlate sine hjem.

Aske og rødglødende lava ble sprutet ut over et stort område under store eksplosjoner fredag som tvang nødetatene til å trekke seg unna.

Flytrafikken ellers på Kanariøyene er foreløpig ikke berørt.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Beijing utsetter maraton på grunn av korona

  Søndagens maraton i Kinas hovedstad Beijing er utsatt. Årsaken er en økning i koronasmitte.

  30.000 deltagere var ventet til Beijing 31. oktober, men natt til mandag utsatte arrangørene hele arrangementet.

  I Wuhan, der koronaviruset først ble oppdaget, skulle det vært maraton søndag, men det ble avlyst av samme årsak. I Kina har veien vært kort til drastiske tiltak ved koronasmitte. Helsemyndighetene i landet har meldt at det siste smitteutbruddet trolig vil spre seg ytterligere.

  Ifølge nyhetsbyrået AFP er det avdekket over 100 tilfeller av koronasmitte fordelt på elleve provinser i landet.

  OL i Beijing starter 4. februar, og arrangøren har uttalt at koronapandemien og Kinas nulltoleranse for smitte skaper bekymringer 102 dager før vinterlekene.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Stengt for togtrafikk mellom Oslo S og Ski
  Mandag morgen er det fullt av passasjerer på Ski stasjon som så etter alternativ transport på grunn av togstans.
  Mandag morgen er det fullt av passasjerer på Ski stasjon som så etter alternativ transport på grunn av togstans. Foto: Sveinung Berg Bentzrød

  Togstrekningen mellom Ski og Oslo S er mandag morgen stengt for togtrafikk. Alle tog blir innstilt, melder Vy.

  Dette skyldes strømproblemer. Bane Nor jobber med å rette feilen.

  Vy skriver på sitt nettsted at selskapet ikke vet hvor lang tid det vil ta før togene kan kjøre som normalt igjen.

  «Vi henviser til Ruter buss 81, 80E og 83 mellom Oslo S og Kolbotn. Togbilletten er gyldig på Ruters busser», skriver Vy.

  Det blir buss for tog mellom Ski og Oslo S.

  En av Aftenpostens medarbeidere, som er til stede på Ski stasjon, melder ved 06.45-tiden at det er ingen informasjon om når alternativ transport kan ventes.

  Den første bussen var på plass ved 07.15-tiden.

  – Vi jobber for fullt med å skaffe nok busser, men det er vanskelig i morgenrushet. Har man muligheten til hjemmekontor, så bør man vurdere det. Det blir lange køer utover, sier Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i Vy.

  Pressevakt Dag Svinsås i Bane Nor sier ved 07.30-tiden at årsaken til togstansen er en kjøreledning på Holmlia som har falt. Dette skjedde ved 04.30-tiden i natt. Det er foreløpig uklart når togtrafikken kan gjenåpnes.

 • av NTB
  DEL
  Sudans statsminister satt i husarrest av militære

  Militærstyrker har stormet boligen til Sudans statsminister Abdallah Hamdok, melder TV-stasjonen al-Hadath. Flere i regjeringen er pågrepet.

  TV-stasjonen melder videre at statsministeren er satt i husarrest og siterer flere ikke navngitte kilder, skriver Al Jazeera, som ikke har klart å få bekreftet eller avkreftet opplysningene.

  Al-Hadath melder at fire statsråder og et sivilt medlem av landets overgangsråd er blitt pågrepet.

  Nyhetsbyrået AP siterer embetsfolk på at militæret har pågrepet minst fem høytstående tjenestepersoner i regjeringen.

  Al Jazeeras reporter i Sudans hovedstad Khartoum sier at mobiltjenester i landet er blitt begrenset, og at det er svært vanskelig å få informasjon om hva som skjer.

  Det er altså svært uklart hva som står på i landet, men fagforeningen SPA oppfordrer alle sudanere til å gå ut i gaten og «kjempe imot» enhver form for militærkupp.

 • av NTB
  DEL
  Kulturstreiken er over – enighet om pensjon
  LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte streikevakter ved Nationaltheatret i Oslo i september.
  LO-leder Peggy Hessen Følsvik møtte streikevakter ved Nationaltheatret i Oslo i september. Foto: Terje Pedersen, NTB

  Etter mer enn sju uker er streiken i kultursektoren over. Partene er enige om å innføre livslange og kjønnsnøytrale pensjonsytelser.

  Ved 3.30-tiden natt til mandag opplyser Riksmekleren i en pressemelding at LO Stat og Spekter er blitt enige om å innføre de aktuelle pensjonsytelsene i kultursektoren fra 1. april 2022.

  Nær 900 ansatte ved 15 kulturinstitusjoner, deriblant Operaen og Nationaltheatret, har vært i streik.

  I 2016 gikk de ansatte med på å midlertidig gå fra ytelsespensjon til innskuddspensjon. Fagforeningene ønsket nå en hybridpensjon, mens Spekter ville beholde dagens ordning.

  – Vi har vært gjennom en lang og krevende streik og fått gjennomslag for vårt hovedkrav. Vi er glade for at våre medlemmer nå kan gå tilbake på jobb, og at kultursektoren åpner igjen, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.

 • av NTB
  DEL
  243 millioner til TV-aksjonen
  Carl Graff Westerveld (8) fra Oslo var én av bøssebærerne som sørget for at TV-aksjonen fikk inn 243 millioner kroner.
  Carl Graff Westerveld (8) fra Oslo var én av bøssebærerne som sørget for at TV-aksjonen fikk inn 243 millioner kroner. Foto: Naina Helén Jåma / NTB

  Så langt har årets TV-aksjon – til inntekt for Plan – innbrakt 243,3 millioner kroner. Dette er det høyeste beløpet noen gang ved avslutningen av sendingen.

  Det opplyser organisasjonen sent søndag kveld.

  – Jeg er utrolig takknemlig for alle som har bidratt til vårt arbeid for å bekjempe barneekteskap, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.

  Pengene som samles inn i år, går til arbeidet mot barneekteskap.

  Regjeringen har gitt 50 millioner kroner.

  – Barneekteskap svekker jenter og kvinners tilgang til helsetjenester, fratar dem muligheten til utdanning og gjør det vanskelig å delta i samfunns- og arbeidslivet, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

 • av NTB
  DEL
  424 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 424 koronasmittede i Norge. Det er 215 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 595 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 398, så trenden er stigende.

  Fredag var 121 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før.

  31 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 13 på respirator. Det er én færre på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt. Tallene oppdateres ikke i helgene.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Fire klatrere omkom på Ecuadors høyeste fjell

  Minst fire klatrere døde og en ble skadet da de ble tatt av et snøskred på en vulkan i Ecuador søndag.

  En gruppe på rundt ti klatrere var nesten oppe på 6.100 meters høyde på den snødekte Chimborazo-vulkanen da de ble tatt av skredet.

  Det er ikke klart hvem klatrerne var, men fjellet, som er Ecuadors høyeste på 6.267 meter, tiltrekker seg både lokale og utenlandske klatrere.

  (©NTB)

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Frykter båt med tre personer har falt utfor en foss

  En båt med tre personer er tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i Kvam. En stor redningsaksjon pågår, og nødetatene frykter at båten har falt utfor en foss.

  – Det er veldig kraftig vannføring. Båten ble tatt av strømmen ned mot en demning. Etter demningen er det fritt fall ned i en foss, sier operasjonsleder Ronald Grotningsvik i 100-sentralen vest til NTB.

  Det dreier seg om en robåt med tre personer i. Nødetatene har ikke hatt kontakt med personene i båten.

  Brannvesenet fikk melding om hendelsen klokka 21.30. Personen som ringte, hadde sett at båten ble tatt av strømmen. Hendelsen skjedde i 21-tiden.

  Både politi og brannmannskaper er på stedet. Det samme er frivillige fra Røde Kors, og redningsdykkere og en klatregruppe er på vei. Også Hovedredningssentralen er varslet.

  Det er tåke og regn i området og vanskelige forhold for et søk på grunn av den høye vannføringen.

  – Det er umulig å gå langs elven. Det er satt opp observasjonsposter på diverse broer nedover elva, sier Drotningsvik.

  Tokagjelet ligger i Hardanger.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Pelosi: Krisepakkene nesten klare
  Lederen for Representantenes hus Nancy Pelosi sier at demokratene er klar til å få begge krisepakkene vedtatt i løpet av uka som kommer. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
  Lederen for Representantenes hus Nancy Pelosi sier at demokratene er klar til å få begge krisepakkene vedtatt i løpet av uka som kommer. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Etter flere måneders intens tautrekking blant Demokratene sier lederen for Representantenes hus Nancy Pelosi at Joe Bidens digre krisepakker er nesten klare.

  President Biden har vært opptatt av at de to pakkene skulle vedtas i Kongressen før han reiser til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow.

  Krisepakkene representerer Bidens visjon for USA slik han lovte i valgkampen, og Demokratene anser dem for helt avgjørende for å bevare flertallet i Kongressen ved mellomvalget neste år.

  Til CNN sa Pelosi søndag at hun forventer avstemninger om begge pakkene i løpet av uken som kommer.

  Etter lange forhandlinger ligger det nå an til et kompromiss på rundt 2.000 milliarder.

  Demokratene har syltynt flertall i begge kamre, og særlig i Senatet, der stillingen er 50-50, må de ha med seg hver eneste demokrat pluss visepresident Kamala Harris' ekstrastemme for å få vedtak igjennom.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  To personer siktet etter knivstikking i Trondheim

  To personer er siktet etter at en mann i 20-årene ble knivstukket på Møllenberg i Trondheim lørdag. De to er ikke pågrepet.

  I tillegg er tre personer siktet i en grov narkotikasak.

  – Politiet mener hendelsen på Møllenberg er knyttet til et internt narkotikaoppgjør, og det foregår nå en parallell etterforskning av de to sakene, opplyser påtaleansvarlig Anne Haave i Trøndelag politidistrikt.

  Politiet har gjort et større beslag av narkotika, opplyser hun.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  16 evakuert fra brennende skip utenfor Canada
  Flere skip deltar i innsatsen for å få kontroll over brannen om bord på MV Zim Kingston, rundt 8 kilometer fra kysten i Victoria i Canada søndag. Foto: THE CANADIAN PRESS/Chad Hipolito/The Canadian Press via AP / NTB
  Flere skip deltar i innsatsen for å få kontroll over brannen om bord på MV Zim Kingston, rundt 8 kilometer fra kysten i Victoria i Canada søndag. Foto: THE CANADIAN PRESS/Chad Hipolito/The Canadian Press via AP / NTB

  16 besetningsmedlemmer er evakuert av kystvakten fra et brennende containerskip på Canadas vestkyst som sender ut giftig gass.

  Containerskipet Zim Kingston var på vei til Vancouver da det brøt ut brann om bord. Mannskapet varslet kystvakten ved 23-tiden lørdag kveld, melder CBC News.

  – Skipet står i brann, og det sender ut giftig gass, heter det i en uttalelse fra kystvakten.

  Kystvakten opplyser at skipet har over 52.000 kilo med kjemikalier i to av de ti containerne som står i brann. Flere containere har også falt av skipet.

  På grunn av kjemikaliene kan man ikke sprøyte vann på de brannen. I stedet spyler en slepebåt selve skroget med kaldt vann.

  Kystvakten legger til at containerskipet ligger ankret opp utenfor Victoria på Vancouver Island, og at det er etablert en sikkerhetssone på tre kilometer rundt fartøyet.

  Det er uklart hva som har forårsaket brannen om bord.

  Skipet var på vei inn Juan de Fuca-stredet som markerer grensen mellom USA og Canada, og som utgjør innløpet til både Seattle i USA og Vancouver i Canada.

 • av NTB
  DEL
  Brannbil ble påkjørt da den bisto etter kjedekollisjon
  En brannbil med en brannkonstabel på taket ble påkjørt av en bil da den sto i sperring ved kjedekollisjon på E18 i sørgående før Hemtunnelen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen / NTB
  En brannbil med en brannkonstabel på taket ble påkjørt av en bil da den sto i sperring ved kjedekollisjon på E18 i sørgående før Hemtunnelen. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen / NTB

  En brannbil med en brannkonstabel på taket ble påkjørt da den bisto etter en kjedekollisjon på E18 ved Tønsberg. Ingen personer ble skadet.

  Brannmannskaper hadde rykket ut til en kjedekollisjon ved Hemtunnelen. Et felt ble sperret ved ulykkesstedet. Det førte til at to biler knivet om feltet som var åpent, og én av bilene kjørte inn i brannbilen, opplyser Vestfold interkommunale brannvesen på Twitter.

  En brannkonstabel var da oppe på taket til brannbilen.

  – Det smeller kraftig. Heldigvis skjer det ikke noe annet med brannkonstabelen enn at han blir livredd, forteller brannmester Sven Erik Anderssen.

  – Det er uholdbart at det skal være farlig å hjelpe andre som har vært utsatt for ulykke eller uhell. Ingen har så dårlig tid at man ikke kan ta hensyn til blålysetatene i arbeid, fortsetter han.

  Brannbilen fikk skader på siden og er midlertidig tatt ut av drift. Personbilen som kjørte på brannbilen, måtte hentes av bilberger.

  Anderssen oppfordrer alle til å ta hensyn i slike situasjoner.

  Tre biler var involvert i kjedekollisjonen. Ingen personer ble skadet. Hendelsen skjedde i 18.30-tiden søndag.

 • av NTB
  DEL
  Går mot utvidet kulturstreik mandag
  Streiken blant ansatte ved landets kulturscener har vart i over sju uker. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Streiken blant ansatte ved landets kulturscener har vart i over sju uker. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Kulturstreiken trappes opp. Det har ikke vært kontakt mellom partene gjennom helgen. Mandag vil 1.100 kulturansatte ved scener over hele landet være i streik.

  Streiken i kultursektoren har nå vart i over sju uker. Mandag blir ytterligere 209 kulturansatte tatt ut i streik.

  Partene i konflikten, LO Stat og Spekter, har ikke vært i kontakt i løpet av helgen. Hos Spekter er de forberedt på opptrapping.

  – Det er trist, men det er sånn det er. Vi har jobbet med medlemmene våre for å håndtere det, sier kommunikasjonsdirektør i Spekter Gunnar Larsen til NTB.

  Begge partene må anstrenge seg for å finne en løsning, sier han.

  – Vi forsøkte å komme LO i møte forrige uke, vi la frem et forslag hvor vi tilbød livslang og kjønnsnøytral pensjon. Jeg håper at vi kan finne en løsning, denne streiken er ikke bra for noen, sier Larsen.

  NTB har i skrivende stund ikke lykkes i å få en kommentar fra LO Stat.

  Fra mandag blir det helt stille på Den Nationale Scene i Bergen. Teatret må avlyse alle planlagte forestillinger. Det er usikkert om det samme vil skje flere steder.

 • av NTB
  DEL
  Matprisene kan stige kraftig
  Økte priser på råvarer kan føre til dyrere matvarer framover. Foto: Heiko Junge / NTB
  Økte priser på råvarer kan føre til dyrere matvarer framover. Foto: Heiko Junge / NTB

  Dagligvareprodusentenes råvarepriser har steget opp mot 70 prosent. Nå kan matprisene øke betydelig, varsler selskaper.

  – Det er en ekstrem råvaresituasjon, med utrolig høye råvareprisøkninger. Sukker er opp 40 prosent, vegetabilsk olje er opp 60 prosent, transporten fra Kina er ti ganger så dyr, og ofte er det forsinkelser også, sier Orkla-sjef Jaan Ivar Semlitsch til Dagens Næringsliv.

  Det blir prisøkninger fra Orkla, sier han.

  – Det er helt nødvendig. Det har ikke vært en sånn situasjon på 20 år, sier Semlitsch.

  Prisøkningen på kassalappen kan få virkning i prisjusteringen som vanligvis gjøres over nyttår, får DN opplyst.

  Også Agra varsler høyere priser. De eier Mills og står bak blant andre Melange og Delikat.

  – Det er vanskelig å se at dette ikke vil føre til høyere priser ut. Det er et bredt bilde av uvanlig høye prisøkninger, sier konsernsjef Knut K. Heje i Agra.

  Mange av råvarene handles i et globalt marked.

  – Råvareprisene er dramatisk opp. Prisen på rapsolje har steget 70 prosent det siste året, og prisen på vår mest brukte plast og aluminium har økt med 50 prosent.

  Også Ringnes og Kiwi er blant dem som tror prisene generelt vil øke.

 • av NTB
  DEL
  Myanmar anklager FN-rapportør for å hisse til vold
  Juntaleder Min Aung Hlaing har sendt soldater til regioner nord i landet, noe som bekymrer FN. Foto: AP / NTB
  Juntaleder Min Aung Hlaing har sendt soldater til regioner nord i landet, noe som bekymrer FN. Foto: AP / NTB

  Militærjuntaen i Myanmar mener FNs siste rapport om det voldsherjede landet vil føre til mer splittelse og vold.

  Det sørøstasiatiske landet har vært herjet av kaos og vold siden militæret kuppet makten i februar. Over 1.100 mennesker er drept, og tusenvis er kastet i fengsel.

  Fredag sa FN at de frykter en enda større menneskerettighetskatastrofe i Myanmar. FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar viste til meldinger om at titusener av soldater og tunge våpen er sendt til avsidesliggende regioner nord og nordvest i landet.

  Juntaen reagerer søndag kraftig på rapporten og anklager FN for å bruke menneskerettigheter som et politisk verktøy for å blande seg inn i Myanmars indre anliggender.

  Les hele saken her.

 • av NTB
  DEL
  Lørenskog-saken har kostet politiet 27 mill. kroner ekstra
  Politiet har hittil brukt 27 millioner kroner i ekstrakostnader for å etterforske forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen i Lørenskog. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Politiet har hittil brukt 27 millioner kroner i ekstrakostnader for å etterforske forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen i Lørenskog. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Den samlede merkostnaden av etterforskningen av Lørenskog-saken er nå 27 millioner kroner. Merkostnadene i år er kraftig redusert til 700.000 kroner.

  Både i 2019 og 2020 var de årlige merkostnadene på drøye 10 millioner kroner, skriver Dagbladet.

  Det betyr ikke at etterforskningen har stoppet opp, understreker påtaleansvarlig Gjermund Hanssen.

  – Tidligere jobbet vi med innhenting og gjennomgang av materiale, gjennomgang av video, rundspørringer og lignende – det er langt mer omfattende og genererer merkostnader i langt større grad enn det arbeidet vi gjør nå, sier han.

  Merkostnader er kostnader politiet har hatt til etterforskningen av saken utover ordinær arbeidstid.

  Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018. Ektemannen Tom Hagen er siktet i saken, men nekter for å ha noe med forsvinningen å gjøre.

 • av NTB
  DEL
  Ingen informasjon fra Tyrkia om ambassadørene
  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP/Francisco Seco

  Hverken Norge eller de andre nordiske landene har hørt fra Tyrkia etter at president Recep Tayyip Erdogan ga ordre om at ambassadørene skulle kastes ut.

  – Vi har ikke mottatt noen informasjon fra tyrkiske myndigheter, sier pressevakt Mathias Rongved i UD til NTB sent søndag ettermiddag.

  Erdogan sa lørdag at han har gitt sin utenriksminister ordre om å erklære ti ambassadører i Ankara, blant dem den norske og de øvrige nordiske, for uønsket. Årsaken er at de i et brev har bedt om at aktivisten og filantropen Osman Kavala blir løslatt.

  Søndag hadde heller ikke Sverige, Danmark eller Finland hørt noe offisielt fra Tyrkia.

  Finlands statsminister Sanna Marin kaller Erdogans ordre beklagelig, og Danmarks utenriksminister Jesper Kofod sier at Danmark uansett «står vakt om våre felles verdier og prinsipper», slik de er uttrykt i brevet.

  – Vi anser det viktig at beslutningene til Den europeiske menneskerettsdomstolen blir respektert, og har derfor bedt om at han blir løslatt, sier Marin.

  Kavala har sittet fengslet uten dom siden 2017. Han ble i fjor frikjent for å ha deltatt i protester i 2013, men arrestert igjen umiddelbart.

 • av NTB
  DEL
  Barn drept i kamper i Afghanistan

  Minst 16 mennesker, blant dem sju barn, skal være drept i skuddvekslinger mellom Talibans sikkerhetsstyrker og væpnede menn i byen Herat vest i landet.

  Kampene varte i rundt tre timer søndag. Ifølge politiet brøt de ut da spesialstyrker omringet tre IS-medlemmer som anklages for å stå bak mange bortføringer i provinsen.

  Alle de tre, som var medlemmer av den ytterliggående islamistgruppens afghanske fløy IS-K, ble drept etter å ha åpnet ild mot sikkerhetsstyrkene, ifølge innenriksdepartementet. To Taliban-soldater ble såret, hevdes det.

  En kilde ved det regionale sykehuset i Herat sier imidlertid at de har fått inn sju drepte barn, tre kvinner og seks menn etter kampene i Herat. En lokal journalist oppgir samme antall drapsofre til nyhetsbyrået DPA.

 • av NTB
  DEL
  Låvebrann på Skogn slukket

  Låvebrannen på Skogn i Trøndelag er slukket, takket være innsats fra folk i nærheten. Ingen dyr ble skadet i hendelsen.

  Det forteller operasjonsleder Bjørnar Gaasvik i Trøndelag politidistrikt til NTB.

  Røykdykkere har tatt seg inn i bygget, og det undersøkes hva som forårsaket brannen.

  Våningshuset står 20 meter unna låven, men brannen rakk ikke å spre seg, forteller Gaasvik.

  Personer som var tidlig på stedet, har pustet i seg noe røyk og undersøkes av helse, skriver politiet på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Finland beklager Erdogans ordre om å kaste ut ambassadører
  Finlands statsminister Sanna Marin på EU-toppmøtet fredag. Foto: Johanna Geron / AP / NTB
  Finlands statsminister Sanna Marin på EU-toppmøtet fredag. Foto: Johanna Geron / AP / NTB

  Finlands statsminister kaller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans ordre om å kaste ut ti ambassadører, beklagelig.

  – Vi anser det viktig at beslutningene til Den europeiske menneskerettsdomstolen blir respektert, og har derfor bedt om at denne menneskerettighetsaktivisten blir løslatt, sier Sanna Marin.

  Erdogan sa lørdag at han har gitt sin utenriksminister ordre om å erklære ti ambassadører i Ankara, blant dem den finske og den norske, for uønsket. Årsaken er at de har bedt om at aktivisten og filantropen Osman Kavala blir løslatt.

  Søndag ettermiddag hadde imidlertid ingen av de nordiske landene fått noen offisiell beskjed fra Tyrkia om at ambassadørene er persona non grata.

  Kavala har sittet fengslet uten dom siden 2017. Han ble i fjor frikjent for å ha deltatt i protester i 2013, men arrestert igjen umiddelbart.