Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Krigsveteraner inviteres til MDMA-studie
25. september kl 13:17av NTB
DEL

Sykehuset Østfold undersøker om det narkotiske stoffet MDMA sammen med psykoterapi kan hjelpe folk med posttraumatisk stresslidelse. Norske krigsveteraner inviteres til å delta.

– Det er bruk av MDMA i kombinasjon med psykoterapien som er poenget, ikke MDMA i seg selv. Og dette er ingen «quick fix» og vil ikke passe for alle, sier forsker Ivar Goksøyr ved Sykehuset Østfold til Forsvarets Forum.

Han er en av få terapeuter i Norge som har sertifisering til å benytte det sentralstimulerende stoffet i terapi. Sykehuset Østfold har tillatelse til å importere stoffet.

I april skrev Aftenposten om at MDMA for første gang skal brukes i offentlig behandling av norske pasienter.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  POD: Lovendring gir politiet mye mer jobb med psykisk syke
  Beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet sier at det har vært en kraftig økning i oppdrag knyttet til psykiatrien etter en lovendring om tvungent psykisk helsevern i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB
  Beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet sier at det har vært en kraftig økning i oppdrag knyttet til psykiatrien etter en lovendring om tvungent psykisk helsevern i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB

  I 2017 ble det vanskeligere å underlegge pasienter tvungen psykisk helsehjelp. Det kan ha gjort samfunnet mer utrygt, mener beredskapsdirektøren i POD.

  – Det er en lovendring med de beste intensjoner, men kan den ha ført til en reduksjon i tryggheten i samfunnet? Vi har ikke svar på det, men det er grunnlag for å ta debatten, sier beredskapsdirektør Tone Vangen i Politidirektoratet (POD) til VG.

  I 2017 ble det blant annet innført krav om at pasienter må mangle samtykkekompetanse for å underlegges tvungen helsehjelp i psykiatrien, med mindre vedkommende er til fare for eget eller andres liv og helse.

  Etter dette har politiet opplevd en markant økning i antall oppdrag knyttet til psykiatri. I 2016 hadde politiet 37.130 slike oppdrag, mot 53.219 i fjor. Det tilsvarer en økning på drøye 43 prosent.

  – Økningen i psykiatrioppdrag oppleves som en utfordring i hele Politi-Norge. Bildet som tegner seg nå, er så markant negativt med tanke på utviklingen at vi er nødt til å ta opp denne debatten, sier beredskapsdirektøren.

  En diskusjon om psykisk helsevern har oppstått i kjølvannet av drapene på Kongsberg i forrige uke. 13. oktober drepte Espen Andersen Bråthen (37) fem mennesker med stikkvåpen i Kongsberg.

  Politiets hovedhypotese er at han var psykisk syk under angrepet. Flere av hans barndomskamerater har sagt at han ikke fikk nødvendig hjelp for sine psykiske vansker.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Sølv til Sporveien i EM i digital kommunikasjon
  De nye trikkene er foreløpig ikke satt ut i ordinær trafikk, men Sporveien får ros for hvordan disse ble lansert under pandemien.
  De nye trikkene er foreløpig ikke satt ut i ordinær trafikk, men Sporveien får ros for hvordan disse ble lansert under pandemien. Foto: Lise Åserud, NTB

  Sporveien tok sølv i kategorien innovasjon i den internasjonale konkurransen digital kommunikasjon (DCA) 2021. Dette for lanseringen av Oslo nye trikker.

  De nye trikkene skal etter planen fases inn i trafikk i årene frem til 2024.

  Den første av de 87 nye trikkene ble vist frem i et digitalt arrangement for hele byen i oktober i fjor. Pandemien gjorde det umulig å samle store menneskemengder til et tradisjonelt lanseringsarrangement.

  I den digitale lanseringen ble det tatt i bruk teknologi som er mye brukt blant annet i mobilspill og aldri tidligere brukt i arrangementer. Det var også en rekke aktiviteter i sosiale medier innbyggerne kunne engasjere seg i. Mer enn 40.000 deltok digitalt på selve lanseringsarrangementet, og til sammen nådde Sporveien ut til nærmere 300.000 med de ulike aktivitetene.

  Utmerkelsen henger høyt og er en stor inspirasjon for oss i det videre arbeidet med kommunikasjon og merkevarebygging i Sporveien, sier Torgeir Kristiansen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt.

 • av NTB
  DEL
  Over 1000 koronadødsfall på et døgn i Russland

  Det ble onsdag registrert 1028 koronadødsfall i løpet av et døgn i Russland. Det markerer nok en dyster rekord for det hardt rammede landet.

  Det ble registrert 34.074 nye smittede samme døgn.

  President Vladimir Putin vil trolig onsdag ta stilling til et regjeringsforslag om å innføre en landsomfattende friuke i slutten av måneden for å dempe koronasmitten. Ellers har det ikke vært noen store, landsomfattende koronarestriksjoner.

  Kun 35 prosent av russerne er fullvaksinert. Myndighetene har forsøkt å øke vaksinasjonsgraden gjennom ulike tiltak, men det er stor vaksineskepsis i landet.

  De offisielle tallene på koronadødsfall hittil i landet ligger på 226.353.

 • av NTB
  DEL
  118 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Onsdag var 118 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på 17 pasienter fra dagen før.

  16 av pasientene får respiratorbehandling, og 29 ligger på intensivavdeling.

  Det er to færre på respirator og én færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

  74 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sørøst, 26 er innlagt i Helse nord, tolv er innlagt i Helse Midt-Norge, og seks er innlagt i Helse vest.

  22 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sørøst, seks er innlagt hos Helse nord, og én er innlagt hos Helse Midt-Norge.

  Siden februar i fjor har 197.504 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Dronning Elizabeth sykmeldt

  Storbritannias dronning Elizabeth (95) følger det medisinske rådet fra legene sine om å hvile noen dager, melder Buckingham Palace.

  Hun må hvile av helsemessige årsaker, opplyser det britiske hoff.

  Dronningen blir dermed nødt til å avlyse flere planlagte oppdrag, blant annet en tur til Nord-Irland onsdag, skriver Sky News.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Tysklands sentralbanksjef går av

  Sjefen for den tyske sentralbanken, Jens Weidmann, trekker seg fra jobben han har hatt i ti år.

  Weidmann har bedt president Frank-Walter Steinmeier om å få tre av fra nyttår. Han sier i et brev til staben sin at han synes ti år er nok som sentralbanksjef.

  I løpet av de ti årene han har styrt sentralbanken, har Europa og Tyskland vært gjennom finanskrise, gjeldskrise og koronapandemi.

  Han har selv ofte kritisert Den europeiske sentralbanken (ESB) for å ha hatt en for løs pengepolitikk.

 • av NTB
  DEL
  Gult farevarsel for kraftig snøfokk i fjellet
  Fra torsdag ettermiddag kan det bli snøfokk i fjellet i Sør-Norge. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB
  Fra torsdag ettermiddag kan det bli snøfokk i fjellet i Sør-Norge. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

  Det kan bli vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge torsdag ettermiddag på grunn av kraftig snøfokk. Og Vestlandet får årets første snø.

  Det er sendt ut gult farevarsel.

  Vinden i fjellet øker til vestlig stiv kuling utsatte steder torsdag ettermiddag, varsler meteorologene.

  – Sammen med snøbyger kan dette gi lokal snøfokk. Flest byger ventes i vestlige og nordlige fjellstrøk. Vind og byger avtar natt til lørdag, opplyser de.

  På Vestlandet kan det komme mye snø torsdag ettermiddag. Det er ventet snøbyger ned mot 400 meter i Nordfjord og i Møre og Romsdal. Det kan komme 25 til 60 centimeter snø, og enda mer i fjellet.

 • av NTB
  DEL
  SOHR: Åtte mennesker drept i angrep i Idlib i Syria

  Åtte personer, blant dem fem sivile, ble drept i et granatangrep utført av den syriske hæren i den nordvestlige regionen Idlib. Det melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

  Minst to barn er blant de drepte, og minst 26 mennesker ble skadet, ifølge SOHR.

  Granatangrepet skjedde i byen Ariha på et tidspunkt da barn som regel er på vei til skolen.

  Idlib-regionen i Syria regnes som den siste regionen hvor jihadist- og opprørsgrupper fremdeles opererer.

 • av NTB
  DEL
  Person pågrepet etter knivstikking i Åsnes

  En mann er sendt til sykehus etter å ha blitt knivstukket på Arneberg i Åsnes kommune i Innlandet onsdag formiddag. En person er pågrepet.

  Vedkommende er siktet og kjøres til sentralarresten i Hamar, opplyser politiet i Innlandet.

  Mannen som ble knivstukket, ble behandlet av helsepersonell på stedet. Tilstanden hans er stabil.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 10.36. De søkte en tid etter gjerningspersonen og pågrep en person i nærheten av åstedet om lag en halvtime senere. Pågripelsen var udramatisk.

  Hendelsen skjedde i et kombinert nærings- og leilighetsbygg på Arneberg, ifølge Glåmdalen.

  Politiet foretar undersøkelser på stedet.

  – Det er for tidlig å si noe om hendelsesforløp og bakgrunn for hendelsen, opplyser operasjonsleder Kristian Bjånes.

 • av NTB
  DEL
  Jakter på gjerningsperson etter knivstikking

  En mann ble onsdag formiddag knivstukket på Arneberg i Åsnes kommune i Innlandet. Politiet jakter på gjerningspersonen.

  Politiet fikk beskjed om hendelsen klokken 10.36.

  Den fornærmede behandles av ambulansepersonell. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

  Politiet opplyser at de har kontroll på åstedet.

 • av NTB
  DEL
  Bevæpnet politiaksjon i Trondheim sentrum

  En mann er pågrepet ved Trondheim torg etter å ha gått rundt med våpen. Flere bevæpnede politipatruljer rykket ut. Ingen personer er skadet.

  Politiet fikk klokken 9.29 onsdag melding om at en mann gikk rundt med våpen i sentrum av Trondheim.

  – På bakgrunn av det sendte vi ut flere bevæpnede patruljer. Vi lokaliserte mannen raskt, og han er pågrepet. Det er funnet et våpen, sier operasjonsleder Kirsten Bergstrøm i Trøndelag politidistrikt.

  Pågripelsen var udramatisk, opplyser Bergstrøm.

 • av NTB
  DEL
  Bergen: Kvinne pågrepet for drapstrusler mot Nav-ansatte
  En kvinne i 40-årene fremstilles for varetektsfengsling i Hordaland tingrett blant annet for drapstrusler mot ansatte på Nav. Foto: Marit Hommedal / NTB
  En kvinne i 40-årene fremstilles for varetektsfengsling i Hordaland tingrett blant annet for drapstrusler mot ansatte på Nav. Foto: Marit Hommedal / NTB

  En kvinne i 40-årene er pågrepet og fremstilles onsdag for varetektsfengsling i Hordaland tingrett. Hun er siktet for drapstrusler mot Nav-ansatte.

  Kvinnen ble pågrepet i Bergen sentrum tirsdag, skriver Bergens Tidende.

  – Hun er siktet for blant annet drapstrusler mot saksbehandlere i Nav, sier politiadvokat Andreas Foxen Haldorsen i Vest politidistrikt.

  Ifølge politiadvokaten er det forhold av eldre og nyere dato.

  – Det er snakk om ganske mange forhold. De siste truslene kom forrige uke, sier Haldorsen.

  Politiet har bedt om fire ukers varetekt.

 • av NTB
  DEL
  To ekssoldater arrestert i Tyskland

  Politiet har arrestert to tidligere tyske soldater for å ha startet en paramilitær gruppe som skulle kjempe i borgerkrigen i Jemen.

  Mennene skal ifølge tysk påtalemyndighet ha startet arbeidet med å samle 100 til 150 tidligere ansatte i politiet og hæren for å danne en slik gruppe.

  Gruppen skulle også fungere som leiesoldater i andre konflikter.

  De to mennene ble onsdag arrestert i Sør-Tyskland, ifølge DW.

 • av NTB
  DEL
  Tidligere Farc-leder arrestert i Mexico
  Den tidligere sjefen for Farc-geriljaen, Rodrigo Granda, ble arrestert i Mexico tirsdag. Han var med på fredsforhandlingene i 2016. Arkivfoto: Ramon Espinosa / AP / NTB
  Den tidligere sjefen for Farc-geriljaen, Rodrigo Granda, ble arrestert i Mexico tirsdag. Han var med på fredsforhandlingene i 2016. Arkivfoto: Ramon Espinosa / AP / NTB

  Den tidligere sjefen for Farc-geriljaen, Rodrigo Granda, ble arrestert i Mexico tirsdag, opplyser Colombias forsvarsminister Diego Molano.

  Det var Paraguay som utstedte en såkalt rød alarm på Granda gjennom Interpol for kidnapping, kriminell virksomhet og forsettlig drap, skriver Molano på Twitter. Dette førte til arrestasjonen, spesifiserer han.

  Granda (72) ble arrestert på flyplassen i Mexico by ved ankomst, ifølge BBC Mundo.

  Mexicanske myndigheter bekrefter arrestasjonen overfor nyhetsbyrået AFP.

  Farc var Colombias største geriljagruppe. Etter fredsavtalen med landets myndigheter i 2016 er Farc blitt oppløst og omgjort til politisk parti – det venstreorienterte Comunes. Granda var blant fredsforhandlerne.

  Carlos Lozada fra Comunes fordømmer arrestasjonen og kaller det et «klart brudd» på fredsavtalen fra 2016. Han anklager regjeringen i Colombia for å ha initiert arrestasjonen.

  – Han (Granda) reiste sammen med partileder i Comunes Rodrigo Londoño og andre i en delegasjon, sier Lozada til colombianske medier.

  Han la til at Granda hadde vært i utlandet med tillatelse fra fredstribunalet JEP, institusjonen som etterforsker lovbrudd begått under konflikten.

  Londoño har etter arrestasjonen bedt det internasjonale samfunnet om å garantere sikkerheten til Granda.

  Avisen El Tiempo har snakket med regjeringskilder som sier at Paraguay anklager Farc for kidnapping og drap på den paraguayanske borgeren Cecilia Cubas Gusinky, som ble funnet død i 2005. Granda benekter anklagene mot ham.

  Det har vært en økning i vold i Colombia de siste månedene. Siden fredsavtalen i 2016 som omgjorde geriljabevegelsen Farc til et politisk parti, har mange kriminelle grupper rykket inn i områdene der opprørsgeriljaen tidligere hadde kontroll.

 • av NTB
  DEL
  Over 100 døde etter flom og jordskred
  Hjelpepersonell jobber i et jordskredrammet område i Uttarakhand. Foto: National Disaster Response Force via AP / NTB
  Hjelpepersonell jobber i et jordskredrammet område i Uttarakhand. Foto: National Disaster Response Force via AP / NTB

  116 personer har mistet livet, og mange er savnet etter at flom og jordskred rammet India og Nepal.

  I Uttarakhand i nordlige India har 46 personer mistet livet de siste dagene, mens 11 er savnet. I Kerala i sør har 39 mistet livet.

  De 30 som døde i Uttarakhand, døde i sju isolerte hendelser da kraftig regnvær førte til flere jordskred. I Nepal har minst 31 personer mistet livet de siste tre dagene.

  Det er ventet at det kraftige regnværet vil fortsette i tiden fremover.

 • av NTB-AFP
  DEL
  FN: Flere lands planer vil ødelegge klimamål

  Flere land planlegger å produsere langt mer fossilt brensel fremover enn det 1,5-gradersmålet tillater, ifølge en ny rapport fra FN.

  Flere land planlegger å produsere rundt 240 prosent mer kull innen 2030 enn det utslippsmålene tilsier.

  I tillegg planlegges det å produsere 57 prosent mer olje og 71 prosent mer naturgass, heter det i rapporten som ble publisert onsdag.

  Dette er «farlig ute av takt» med utslippskuttene som trengs for å nå målet om å begrense global oppvarming til 1,5 grader, advarer FN.

  Neste måned samles verdens ledere til klimatoppmøte i Glasgow – COP26 – og kommer der under nytt press for å sette i verk tiltak for å bremse utslippene av klimagasser og oppfylle Parisavtalen fra 2015.

 • av NTB
  DEL
  Studenter ber om hjelp med strømregningen

  Mange studenter sliter med å betale høye strømregninger, og Velferdstinget Vest ber regjeringen om målrettede tiltak.

  En mulig løsning er å øke studiestøtten, mener leder Helena Haldorsen i studentorganet.

  – Studenter så vel som vanlige folk med dårlig råd bør ikke fryse noe mer enn folk med god råd. Det ser ut til å begynne å være tilfelle. Norge er et velstående land, og det er tragisk og synd at vi har folkevalgte som ikke har prioritert å løfte de som har minst, sier Haldorsen til NRK.

  For mange studenter er de høye strømprisene noe de merker godt i hverdagen. Mange er også avhengig av hjelp fra foreldrene for å betale regningen, ifølge Haldorsen.

 • av NTB
  DEL
  FN: 100 millioner i Afrika trues av klimaendringene
  På bildet som er fra 2012, er snøen på toppen av Kilimanjaro godt synlig. Innen de neste 20 årene kan Afrikas isbreer være smeltet helt som følge av klimaendringene, advarer FN i en ny rapport. Foto: Ben Curtis / AP / NTB
  På bildet som er fra 2012, er snøen på toppen av Kilimanjaro godt synlig. Innen de neste 20 årene kan Afrikas isbreer være smeltet helt som følge av klimaendringene, advarer FN i en ny rapport. Foto: Ben Curtis / AP / NTB

  Over 100 millioner afrikanere som lever i ekstrem fattigdom, trues av klimaendringene som innen 2040 også kan føre til at kontinentets få isbreer er borte.

  Den særskilte sårbarheten på det afrikanske kontinentet ble belyst i en FN-rapport i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow i slutten av måneden.

  – Innen 2030 anslås det at opp mot 118 millioner mennesker i ekstrem fattigdom blir utsatt for tørke, flom og ekstrem hete i Afrika dersom tilstrekkelige tiltak ikke innføres, heter det i rapporten.

  Her kan du lese hele saken.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Flere drept i bombeangrep mot militærbuss i Syria

  Flere er drept og skadet i et bombeangrep mot en militærbuss i Damaskus i Syria onsdag, ifølge statlige medier.

  To eksplosive enheter gikk av da bussen var på Hafez al-Assad-broen, melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer syriske medier.

  Hendelsesforløpet er foreløpig uklart, og ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for angrepet.

  Minst 350.000 mennesker er blitt drept i borgerkrigen i landet som startet for ti år siden, ifølge FN.

 • av NTB
  DEL
  The Verge: Facebook bytter navn
  Facebook skal bytte navn, ifølge The Verge.
  Facebook skal bytte navn, ifølge The Verge. Foto: Richard Drew / AP / NTB

  Facebook planlegger å bytte navn til et som reflekterer selskapets nye satsing, får The Verge opplyst.

  Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal tale på selskapets årlige Connect-konferanse 28. oktober, men navneskiftet kan bli offentliggjort før, skriver The Verge. Nettsiden viser til en kilde med direkte kjennskap til prosessen.

  Navnebyttet skal reflektere Facebooks satsing på såkalt metaverse.

  Reuters har forsøkt å få en kommentar fra Facebook, men fikk til svar at selskapet ikke kommenterer rykter eller spekulasjoner.

  Les mer om Facebooks planer for metaverse her.