Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
USA skal forhåndslagre feltsykehus i Norge
25. september kl 16:10av NTB
DEL

USAs marine skal igjen forhåndslagre feltsykehus i Nord-Norge.

Det ankom denne uken med fartøyet SLNC «York» til Bogen i Evenes kommune i Nordland. Der ble feltsykehuset losset og fraktet til forhåndslagring i Osmarka, ikke langt fra Evenes flyplass.

Det kalles Expeditionary Medical Facility (EMF) og er et modernisert konsept fra tidligere Navy Fleet Hospital, som ble trukket ut fra lagrene i Norge i 2003.

EMF har 150 sengeplasser, det er skalerbart, mer fleksibelt og ikke minst mobilt.

Hensikten er å bidra til økt kriseberedskap og tettere samarbeid, samt å sende et signal om alliert vilje til å forsvare Norge dersom det er nødvendig, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Forhåndslagringen av feltsykehuset baserer seg på en bilateral avtale mellom Forsvaret og USAs marine fra 1987.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Pastor ble nominert til Nobels fredspris etter pengegave
  Kjell Magne Bondevik sammen med Aamir J. Sheikh. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Kjell Magne Bondevik sammen med Aamir J. Sheikh. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Oslosenteret fikk 600.000 kroner fra stiftelsen til den nigerianske pastoren Emmanuel Edeh. Et halvt år senere ble pastoren nominert til Nobels fredspris.

  Det skriver Dagbladet.

  Bakgrunnen for saken er at Oslosenteret, der tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik er styreleder, sommeren 2015 fikk en pengegave på 72.000 dollar. Det tilsvarer 600.000 norske kroner.

  Pengene kom fra MICPA (Madonna-stiftelsen), organisasjonen til nigerianske Emmanuel M.P. Edeh, også kjent som pastor Edeh.

  Bondeviks samarbeidspartner Aamir Sheikh oppfordret et halvt år senere en partifelle i Høyre, stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen, til å nominere pastoren til fredsprisen.

  Johnsen bekrefter overfor Dagbladet at hun nominerte pastoren. Det skjedde etter et møte med Sheikh og rådgiveren til Edeh. Johnsen sier i dag at hun ikke ville ha nominert Edeh hvis hun hadde visst om pengegaven til Oslosenteret.

  – At Oslosenteret har mottatt penger, stiller saken i et annet lys enn det jeg ble presentert for den gangen, sier Johnsen til Dagbladet.

  Sheikh bekrefter kontakten med Johnsen, men nekter for noen sammenheng med pengegaven.

  – Det er riktig at jeg på denne bakgrunn tok kontakt med stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen og anbefalte at hun nominerte Fader Edeh til Nobelprisen. Jeg kjenner til at Ørmen Johnsen gjorde andre undersøkelser og konsultasjoner. Alle stortingsrepresentanter står fritt til å foreta sin selvstendige vurdering. Dette hadde ingenting å gjøre med Madonna-stiftelsens støtte til Oslosenteret, uttaler han.

 • av NTB
  DEL
  Person til sykehus etter voldshendelse

  En person er sendt til St. Olavs hospital etter en voldshendelse i en leilighet på Ranheim i Trondheim. Det skriver politiet på Twitter. De skriver videre at vedkommende var oppegående da han satte seg i ambulansen. Én person er pågrepet i saken.

 • av NTB
  DEL
  Fridemokratene sier ja til ny tysk regjering

  Det markedsliberale tyske partiet Fridemokratene (FDP) har gitt grønt lys til avtalen om å danne koalisjonsregjering med De grønne og sosialdemokratiske SPD.

  Den formelle godkjenningen ble gitt på partiets landsmøte søndag, da 99,2 prosent av de rundt 660 delegatene stemte ja til koalisjonen.

  SPD ga bred tilslutning på sitt ekstraordinære landsmøte lørdag, og De Grønne ventes å gjøre det samme når resultatet av partiets uravstemning presenteres mandag.

  Dermed er det duket for at Sosialdemokratenes leder, nåværende finansminister Olaf Scholz, formelt utnevnes som Tysklands nye statsminister.

  Planen er at det skjer i en avstemning i Forbundsdagen onsdag.

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  Kokain i parlamentet

  Da etterforskere undersøkte 12 toaletter i det britiske parlamentet, fant de spor etter narkotika på elleve av dem.

  Ifølge BBC, som siterer The Sunday Times, er det snakk om kokain.

  Lederen av underhuset, Sir Lindsay House, sier at det er nødvendig å koble inn politiet.

 • av NTB
  DEL
  Vold under valgkampmøte i Frankrike

  Antirasistiske aktivister skal ha blitt banket opp mens den høyreradikale presidentkandidaten Eric Zemmour holdt sitt første valgkampmøte i Frankrike søndag. Det melder nyhetsbyrået AP.

  – Det er enormt det som står på spill, sa den partiuavhengige samfunnsdebattanten Zemmour til flere tusen tilhengere i Villepinte nord for Paris.

  63-åringen er dømt for hatefulle ytringer to ganger.

  AP skriver at noen av deres reportere så aktivister som ble banket opp av deltakere på valgkampmøtet og på brutalt vis fjernet fra rommet.

  Ofrene hadde svarte gensere med påskriften «Nei til rasisme».

 • av NTB
  DEL
  Vedum vil gjøre mer for å hjelpe folk med strømregningene

  Regjeringen vil avklare før jul hvilke tiltak som skal iverksettes for å hjelpe folk som sliter med å betale høye strømregninger. En ytterligere økning i bostøtten er sannsynlig, opplyser finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

  – Vi har satt av 3,2 milliarder kroner i statsbudsjettet for å avhjelpe situasjonen gjennom lavere elavgift, økte midler til Enova og økt bostøtte. De lavere avgiftene trer i kraft 1. januar, mens Enova-midlene er mer langsiktige. Men vi mener vi må gjøre mer, sier Vedum.

 • av NTB
  DEL
  Bob Dole er død

  Bob Dole, Republikanernes tidligere senator og presidentkandidat i USA, er død. Det opplyser hans stiftelse. Dole ble 98 år gammel.

  Dole satt i Kongressen for republikanerne i 36 år og var partiets presidentkandidat i 1996, da han tapte mot Bidens partifelle Bill Clinton.

  Han var president Gerald Fords visepresidentkandidat i 1976, da demokraten Jimmy Carter vant valget, og han forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat både i 1980 og 1988, uten å lykkes.

 • av NTB
  DEL
  Militærlastebil kjørte ned demonstranter

  Det fryktes at minst tre personer mistet livet da en militærlastebil kjørte inn i en fredelig demonstrasjon mot regimet i Myanmar.

  En video som er publisert i sosiale medier, viser en liten militærlastebil i full fart på vei inn i en gruppe demonstranter i byen Yangon søndag, skriver AP.

  Et vitne forteller til nyhetsbyrået at kjøretøyet traff demonstrantene og etterlot tre personer liggende livløse på gaten.

  Dødsfallene har foreløpig ikke blitt bekreftet. Det var demonstrasjoner i flere byer i Myanmar dagen før den første dommen ventes i en rekke straffesaker mot landets sivile leder Aung San Suu Kyi.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt brann på lasteskip i Sverige

  Ett døgn etter at det brøt ut brann på et lasteskip med tømmer utenfor Göteborg, er brannen fortsatt ikke under kontroll.

  Brannen på tørrlastlasteskipet Almirante Storni oppsto lørdag i trelasten på øvre dekk. Brannmannskapet har hindret brannen i å spre seg videre i lasten. Selve fartøyet brenner ikke.

  Mannskapet på 17 personer er fremdeles om bord på skipet, men det står helikoptre i beredskap dersom det skulle bli behov for evakuering. Det er ikke meldt om personskader.

 • av NTB
  DEL
  Gambias sittende president ligger an til å bli gjenvalgt

  Gambias sittende president Adama Barrow styrer mot gjenvalg, det viser de foreløpige resultatene fra flere valgdistrikt.

  Barrow, som vant valget over diktator Yahya Jammeh for fem år siden, ligger godt foran sin viktigste utfordrer Oasinou Darboe. Det viser de foreløpige resultatene som ble publisert av valgkommisjonen søndag ettermiddag.

  Tallene kom fra nesten 40 av 53 valgdistrikter og dekker mer enn halvparten av de registrerte velgerne. De endelige resultatene ventes senere søndag.

 • av NTB
  DEL
  Det blir mer snø i Sør-Norge
  Sørlandet kan vente seg mer snøvær etter to dager med vanskelige kjøreforhold og flere trafikkulykker. Arkivfoto fra 1. januar 2021: Stian Lysberg Solum / NTB
  Sørlandet kan vente seg mer snøvær etter to dager med vanskelige kjøreforhold og flere trafikkulykker. Arkivfoto fra 1. januar 2021: Stian Lysberg Solum / NTB

  Sør-Norge kan vente seg mer snøvær til uka. De siste to dagene har det vært vanskelige kjøreforhold og flere trafikkulykker.

  Mer snø er på vei til Agder og Telemark de neste dagene. Fra mandag kveld kan det komme 10 til 25 centimeter på 24 timer i midtre og ytre strøk vest for Skien, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

  Det er også ventet økt vind fra sørøst mandag, særlig i Rogaland og sør i Hordaland. Det er sendt ut gult farevarsel om stiv kuling og storm flere steder langs kysten.

 • av Pål Vegard Hagesæther
  DEL
  Mann pågrepet etter å ha utløst falsk brannalarm på Helsfyr

  Både lørdag og søndag ble brannalarmen utløst på Helsfyr T-banestasjon i Oslo. Og begge dager var det falsk alarm.

  – Det var samme passasjer som utløste alarmen på stasjonen begge dager. Søndag ble han pågrepet av politiet, sier Jan Rustad, pressevakt i Sporveien.

  Ruter opplyser at brannalarmen førte til at togene ikke stoppet på Helsfyr, men at dette bare gjaldt i noen få minutter. Folk som ventet på stasjonen ble evakuert.

  Foto: Torkjell Trædal
 • av NTB
  DEL
  Kvinne sparket og slått i Sarpsborg

  En kvinne er kjørt til legevakten etter at hun ble sparket og slått av en mann ved jernbanestasjonen i Sarpsborg. Ifølge politiet fremstår det som blind vold.

  Øst politidistrikt fikk melding om saken klokken 11.10 søndag formiddag.

  – Ukjent skadeomfang, trolig ikke alvorlig skadet, melder operasjonssentralen.

  Den mistenkte er pågrepet og tatt med til arresten. Politiet ber vitner til hendelsen ta kontakt.

 • av NTB
  DEL
  Paven besøker migrantleir på Lesvos
  Pave Frans ankom søndag den midlertidige flyktningleiren Mavrovouni på Lesvos. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB
  Pave Frans ankom søndag den midlertidige flyktningleiren Mavrovouni på Lesvos. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

  Pave Frans kom søndag til den greske øya Lesvos for å besøke en leir for flyktninger og migranter.

  Det er den midlertidige leiren Mavrovouni som har fått besøk av den romersk-katolske kirkens overhode.

  Han ønsker å rette søkelyset mot situasjonen for dem som lever i migrantleirene. Også under migrantkrisen i 2016 dro paven på besøk til Lesvos.

  Den gang tok han med seg tre syriske flyktningfamilier tilbake til Roma etter et besøk i den omstridte flyktningleiren Moria. Senere er den blitt erstattet av Mavrovouni-leiren.

 • av NTB
  DEL
  Indiske sivile drept av sikkerhetsstyrker

  13 mennesker er blitt drept av indiske sikkerhetsstyrker som ved en feil angrep et kjøretøy de trodde ble brukt av opprørere.

  Det bekrefter myndighetene i Nagaland, nordøst i landet. Den indiske hæren opplyser at hendelsene lørdag blir etterforsket.

  En gruppe soldater gikk først til angrep på en lastebil som de trodde tilhørte opprørere. Her skal seks uskyldige arbeidere ha blitt drept.

  Rasende pårørende og landsbyboere konfronterte soldatene, noe som førte til et sammenstøt. Her ble sju sivile drept, ifølge politiet.

  I tillegg ble én soldat drept, og to militære kjøretøyer ble satt i brann.

 • av NTB
  DEL
  Mehl varsler rask reversering av domstolsreformen
  Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil ha en rask reversering av domstolsreformen som den forrige regjeringen innførte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) vil ha en rask reversering av domstolsreformen som den forrige regjeringen innførte. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Justisminister Emilie Enger Mehl vil ha den gamle domstolsstrukturen tilbake tidlig i stortingsperioden.

  – Den sentraliserende reformen som Høyre-regjeringen innførte, vil over tid kunne svekke domstolene som ikke lenger er selvstendige, men som er underlagt andre domstoler som avdelingskontor, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

  Domstolsreformen trådte i kraft 1. mai i år. Den medførte at 60 tingretter og 69 rettssteder ble redusert til 23 tingretter, men antallet rettssteder ble beholdt.

  Den kom etter at Domstolskommisjonen i 2019 anbefalte å kutte i antall tingretter.

 • av NTB
  DEL
  Dette skjedde i natt

  Dette er de viktigste nyhetene fra natt til søndag 5. desember.

  • 2.964 nye koronasmittede registrert siste døgn. Det er 1.073 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste antallet nye smittede registrert på en lørdag siden pandemien startet.
  • Brannen på tørrlastskipet Almirante Storni utenfor Göteborg er fortsatt ikke helt under kontroll, men den er blitt avgrenset, opplyste svensk kystvakt i natt.
  • Dødstallet har steget til 13 etter gårsdagens vulkanutbrudd på Java i Indonesia.
  • CNN har gitt TV-ankeret Chris Cuomo sparken med umiddelbar virkning, på grunn av rollen han spilte i å forsvare og hjelpe guvernørbroren Andrew Cuomo mot anklager om seksuell trakassering.
  • To menn i 20- og 30-årene fra Gjøvik er pågrepet etter en trusselepisode i Raufoss i Vestre Toten lørdag kveld. En av mennene trakk kniv mot politiet.
  • Det brant natt til søndag i en tomannsbolig på Bestum i Oslo. Brannen ble slukket etter en drøy time.
 • av NTB
  DEL
  Tre skutt på tre dager i København

  En ung mann er kritisk såret etter å ha blitt skutt i København lørdag kveld. Dette er den tredje skyteepisoden i den danske hovedstaden på tre dager.

  Skytingen skjedde på en vannpipekafé på en adresse mellom Frederiksberg og Nørrebro i den danske hovedstaden. Politiet ble varslet om saken klokken 21.38. Det var fire-seks personer til stede i lokalet.

  Den antatte gjerningsmannen flyktet fra stedet etter skytingen.

  Fredag ble en 17-årig svensk gutt skutt og drept, og en 15-åring og en 28-åring ble såret, i en frisørsalong i Islev like utenfor København. Torsdag ble en mann skutt og drept på Nørrebro.

  Politiet har så langt ikke kunnet si om det kan være sammenheng mellom skyteepisodene.

 • av NTB
  DEL
  Dødstallet stiger etter vulkanutbrudd i Indonesia
  Redningsarbeidere og landsbybeboere evakuerer en person fra et område som er berørt av vulkanutbruddet søndag. Foto: Trisnadi / AP / NTB
  Redningsarbeidere og landsbybeboere evakuerer en person fra et område som er berørt av vulkanutbruddet søndag. Foto: Trisnadi / AP / NTB

  Dødstallet har steget til 13 etter vulkanutbruddet på Java i Indonesia, opplyser landets myndigheter.

  – 13 er nå døde etter at redningsmannskap fant flere omkomne, opplyste krisehåndteringsetatens talsmann Abdul Muhari søndag.

  Han la til at ti personer som var innesperret i et steinbrudd, er fraktet ut i live.

  Minst 57 personer er skadd. 41 av dem har fått brannskader. Minst elleve landsbyer i Lumajang-distriktet er dekket av aske.

  Mobilopptak viser innbyggere som flyktet i panikk, med mennesker som ropte og løp bort fra en stor askesky som nærmet seg

 • av NTB
  DEL
  Historisk pris til «Verdens verste menneske»
  Skuespiller Renate Reinsve på den røde løperen før festpremieren på «Verdens verste menneske» på Klingenberg kino i Oslo 15. oktober. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  Skuespiller Renate Reinsve på den røde løperen før festpremieren på «Verdens verste menneske» på Klingenberg kino i Oslo 15. oktober. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film.

  Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint.

  Medlemmene av filmkritikerlaget i New York, New York Film Critics Circle (NYFCC), er som regel de første blant laugene i USA som kårer de beste filmene innen ulike kategorier for året som er gått.

  Produsent Thomas Robsahm sier en norsk film aldri har hatt større sjanse til en Oscar.

  – Jeg er selvsagt ikke objektiv, men dette er jeg ikke i tvil om: vi har aldri før hatt en større sjanse til å vinne en Oscar. Aldri før har en norsk film blitt framhevet som favoritt i USA før den ble valgt som norsk kandidat, sier han til Rushprint.