Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Person døde i MC-ulykke på Vinstra
25. september kl 16:41av NTB
DEL

En person er bekreftet død etter en MC-ulykke ved tilførselsveien til Vinstra Motorsportsenter i Nord-Fron lørdag ettermiddag.

Politiet meldte om ulykken like før klokka 16.30 lørdag.

De pårørende er nå varslet, opplyser operasjonsleder Atle Bernhoft von Obstfelder i Innlandet politidistrikt til NTB tidlig søndag morgen.

Personen ble erklært død av lege på stedet. Ifølge politiet var det kun én person involvert i det som først ble beskrevet som en motocrossulykke inne på sportssenteret.

Senere ble det brakt på det rene at det dreide seg om en ulykke med vanlig motorsykkel, og at den skjedde på en tilførselsvei inn mot selve banen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Siril Thesen
  DEL
  PST fikk første varsel om Kongsberg-siktede i 2015

  PST fikk første varsel om drapssiktede Espen Andersen Bråthen i 2015, skriver NRK. Tipset gikk på en sårbar person som kanskje var i ferd med å radikaliseres.

  I 2017 gjennomførte lokalt politi en bekymringssamtale med siktede etter en video han la ut på nett i desember samme år, skriver de videre.

  Politiet vurderte at siktede hadde en god forklaring på videoen, der han ble revet med og ikke mente noe mer med det.

  På nyåret 2018 varslet politiet helsevesenet.

  PST vurderte da at han ikke var drevet av religion eller ideologi, men var alvorlig psykisk syk. De står fortsatt på den vurderingen.

 • av NTB
  DEL
  Skal evaluere håndtering av Kongsberg-angrepet

  Politidirektoratet skal evaluere politiets håndtering av Kongsberg-angrepet. Både det som skjedde under hendelsen og i forkant skal evalueres.

  Beslutningen er tatt i samråd med PST og Politidirektoratet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland og PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i en uttalelse.

  Politiets oppgaveløsningen da fem personer ble drept og håndteringen av tipsene som kom inn om gjerningsmannen i forkant, samt informasjonsflyten mellom politiet og PST skal evalueres.

  – Selve innretningen på gjennomgangen, vil vi måtte komme tilbake til i løpet av en til to ukers tid, sier Bjørnland og Sjøvold.

  Spesialenheten for politisaker er også varslet og skal på selvstendig grunnlag vurdere etterforskning av politiet.

 • av NTB
  DEL
  To personer kritisk skadet i trafikkulykke i Alta

  To biler var fredag ettermiddag involvert i en kollisjon på E6 over Sennalandet i Finnmark. Det jobbes med livreddende førstehjelp på stedet.

  – To personer er kritisk skadet, og det jobbes med livreddende førstehjelp nå, sier operasjonsleder Robin Fure i Finnmark politidistrikt til Altaposten.

  Totalt var fem personer involvert i ulykken.

  Politiet i Finnmark meldte om ulykken klokken 15.12 fredag ettermiddag.

 • av Anders Veberg
  DEL
  Kongsberg: SIAN-medlemmer bortvist fra moské
  Sentrale SIAN-medlemmer demonstrerte utenfor moskeen i Kongsberg. De la igjen et grisehode og en koran.
  Sentrale SIAN-medlemmer demonstrerte utenfor moskeen i Kongsberg. De la igjen et grisehode og en koran. Foto: Ingunn Røren

  Klokken 13.50 kom melding om fire personer utenfor moskeen. Det var en ikke meldt demonstrasjon, opplyser politiet.

  – Alle fire er bortvist frem til midnatt. Har fått bekreftet at i alle fall to av dem er veldig sentrale i SIAN, forteller operasjonsleder André Kråkenes.

  Én av personene på bildet over er Sian-leder Lars Thorsen.

  De hadde med seg plakater og en megafon. Da de ble bortvist og forlot stedet, lå det igjen et grisehode og en koran.

  – Oppførte de seg truende?

  – Det kjenner jeg ikke til, utover at de ropte sine vanlige gloser, sier Kråkenes.

 • av NTB
  DEL
  Båtforlis ved Karmøy: To personer hentet opp

  To personer er hentet opp av vannet etter at en båt gikk ned utenfor Karmøy fredag ettermiddag.

  Hovedredningssentralen Sør-Norge meldte først at en person var reddet opp av en fritidsbåt.

  Redningsleder Siv Namork i Hovedredningssentralen sier til VG at også den andre er funnet.

  – Vi vet ikke tilstanden til vedkommende, sier redningsleder Siv Namork til avisen.

  Store redningsressurser ble sendt ut etter meldingen om forliset fredag ettermiddag.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Store endringer for Nobelkonserten

  Årets vinnere av Nobels fredspris vil for første gang på fire år bli hyllet med en offisiell fredspriskonsert. Den gikk sist av stabelen i Telenor Arena i 2018, men ble lagt ned fordi den var for dyr. Nå har man funnet et nytt format i Oslo Konserthus.

  – Vi er på planleggingsstadiet. Det jeg kan si er at det blir konsert, sier Erik Aasheim ved Nobelinstituttet.

  Oslo-Filharmonien er med på samarbeidet. Det er også koreograf og regissør Benke Rydman og Snøhetta arkitektfirma.

  I 2019 ble det arrangert et alternativ til fredspriskonserten på Rådhusplassen. I 2020 var alt stengt på grunn av pandemien.

  Oslo-filharmonien skal bidra under hyllesten til årets Nobelvinnere.
  Oslo-filharmonien skal bidra under hyllesten til årets Nobelvinnere. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
 • av NTB
  DEL
  – Britisk parlamentariker knivstukket flere ganger
  Den konservative politikeren David Amess er blitt knivstukket, melder Sky News.
  Den konservative politikeren David Amess er blitt knivstukket, melder Sky News. Foto: Pressefoto

  Den konservative, britiske politikeren David Amess (69) er knivstukket flere ganger. Det melder Sky News. En mann er pågrepet, opplyser politiet.

  Amess ble angrepet mens han befant seg i Belfairs metodistkirke i Leigh-on-Sea for å møte velgere i valgkretsen sin.

  Ifølge ubekreftede meldinger ble han stukket flere ganger av en mann som kom inn i lokalet. Amess, som er 69 år gammel, fikk behandling på stedet, og tilstanden hans er uklar.

  Politiet i Essex melder på Twitter at en mann ble pågrepet like etter knivstikkingen, og at ingen flere personer er etterlyst.

  – Vi kommer med mer informasjon når vi har det, skriver politiet.

  Leigh-on-Sea er en liten by på den engelske østkysten.

  Amess representerer valgdistriktet Southend West i Essex i Parlamentet, der han har sittet siden 1997. Hans kontor i London bekrefter at politiet og en ambulanse har rykket ut, men det har ingen andre opplysninger om hendelsen.

  Les mer her.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Kongsberg-siktet har ikke erkjent straffskyld

  Espen Andersen Bråthen (37) har erkjent at det var han som onsdag drepte fem mennesker og skadet tre andre i Kongsberg. Men den siktede har ikke erkjent straffskyld, opplyste politiinspektør Per Thomas Omholt på en pressekonferanse fredag.

  Grunnen til at han ikke har erkjent straffskyld, er knyttet til usikkerheten om hvorvidt Bråthen var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

  Hypotesen om at bakgrunnen er sykdom, er styrket mest, opplyser politiet. Bråthen er nå overført til en lukket psykiatrisk institusjon. På grunn av helsetilstanden hans, kan ikke politiet foreta noen flere avhør av ham nå.

  Politiet tror det kan ha skjedd noe planlegging før drapene.

  – Etterforskningen går i retning av at det ikke var en impulsiv handling som skjedde der og da, men heller at handlingen ble tenkt på noen dager i forveien, sier Omholt.

  Siktelsen omfatter ikke terror.

  – Ut fra at vi tror dette skyldes sykdom, så kan man trekke noen slutninger ut fra det, sier Omholt.

 • av NTB
  DEL
  Juleforestillinger i fare som følge av kulturstreiken
  Julen nærmer seg med stormskritt. Men i hovedstaden kan juleforestillingene bli avlyst som følge av den pågående kulturstreiken, advarer Fagforbundet. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
  Julen nærmer seg med stormskritt. Men i hovedstaden kan juleforestillingene bli avlyst som følge av den pågående kulturstreiken, advarer Fagforbundet. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  Den pågående kulturstreiken fortsetter. Streiken kan bety at juleforestillingene i Oslo blir avlyst, advarer Fagforbundet.

  – Kulturdirektørene velger heller pensjonskamp enn å levere juleforestillinger til Oslos befolkning, sier leder Mari Røsjø i Fagforbundet Teater og Scene i en pressemelding.

  Kulturstreiken har nå vart i over 40 dager, og en rekke kulturansatte er tatt ut i streik ved teatre, orkestre og opera. Streiken bunner i uenighet om pensjonsutbetaling for kvinner, sammenlignet med menns ordning.

  – Vi blir tvunget ut i streik for noe som burde være en selvfølge i 2021, at kvinner og menn skal ha lik pensjon, sier Røsjø.

  Partene har tidligere møttes hos Riksmekleren for å forsøke å komme til enighet, uten hell.

  Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter har påpekt at den nåværende ordningen gir pensjon fra første krone, og at den har de høyeste sparesatser som loven tillater, i tillegg til å være tariffestet.

 • av NTB
  DEL
  Fire døde og 21 savnet utenfor Spanias kyst

  Fire omkomne migranter er funnet utenfor den spanske sørkysten, opplyser landets kystvakt, som leter etter 21 savnede.

  Redningsmannskaper reddet tre mennesker fra en synkende båt sent torsdag, opplyser en talsperson for kystvakten fredag.

  Andre båter i området ble bedt om å se etter 21 andre migranter som ifølge de overlevende forsvant i forsøket på å nå Spania. Et helikopter er også sendt i søket etter de savnede migrantene.

  Båten ble først observert rundt 70 kilometer fra Kapp Trafalgar av et handelsskip som slo alarm. To menn ble funnet i live i båten, mens en kvinne ble reddet opp fra vannet.

  De overlevende sa at båten hadde 28 mennesker om bord da den dro mot Spania.

  Spania er en av de største inngangsportene for migranter som reiser fra Nord-Afrika og som søker et bedre liv i Europa. Hittil har minst 1.025 mennesker dødd i forsøket på å nå Spania i år, ifølge Den internasjonale migrantorganisasjonen (IOM).

  Det er også flere som reiser. Flere enn 27.000 migranter har ankommet sjøveien til Spania, Balearene og Kanariøyene mellom januar og slutten av september, ifølge innenriksdepartementet. Det er en økning på 54 prosent fra samme tid i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland: Tre partier starter regjeringsforhandlinger

  De tyske sosialdemokratene SPD, De grønne og liberale FDP er enige om å starte formelle forhandlinger om en ny regjeringskoalisjon, melder tyske medier.

  – Vi er blitt enige om en tekst fra sonderingene, sier SPD-leder og statsministerkandidat Olaf Scholz etter flere runder med innledende samtaler.

  – Dette er et veldig godt resultat som helt tydelig viser at en regjering som tar sikte på å sikre framgang, kan bli dannet i Tyskland, tilføyer Scholz.

  Lederne for de tre partiene kunngjorde fredag at de ønsker å gå inn i forhandlinger om å danne regjering, skriver Der Spiegel.

  Sonderingene etter valget 26. september ble dermed avsluttet tidligere enn ventet, og partiene kan ta neste skritt mot en såkalt trafikklyskoalisjon.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Mann anmeldt etter å ha gått rundt med pil og bue i Oslo

  En mann i 50-årene er anmeldt etter at han fredag gikk rundt med pil og bue i Oslo sentrum.

  Mannen sto utenfor en butikk i Storgata i Oslo da en person la merke til at det stakk piler og en bue opp av ryggsekken hans, skriver Avisa Oslo.

  – Vi fikk meldingen på bakgrunn av bekymringen vitnet hadde etter hendelsen på Kongsberg. Det fremsto som skremmende for vedkommende, men det er viktig å understreke at mannen aldri truet med pil og bue eller fremviste det, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli

  Mannen er anmeldt for skremmende, plagsom atferd. I tillegg til å beslaglegge pilene og buen bortviste politiet mannen fra Oslo sentrum.

  Dette skjer dagen etter at politiet mottok en bekymringsmelding fra folk som så en mann med pil og bue et annet sted i byen. Det viste seg imidlertid raskt at alt var i orden.

 • av NTB
  DEL
  Libanon sørger etter blodige gatekamper som tok syv liv
  Libanesiske soldater eskorterer lærere bort fra skolen de jobber på under torsdagens gatekamper, som skjedde like ved frontlinjen i Beirut under den 15 år lange borgerkrigen. Foto: Hussein Malla / AP / NTB
  Libanesiske soldater eskorterer lærere bort fra skolen de jobber på under torsdagens gatekamper, som skjedde like ved frontlinjen i Beirut under den 15 år lange borgerkrigen. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

  Skoler, banker og regjeringskontorer over hele Libanon holdt fredag stengt etter at syv mennesker ble skutt og drept i gatekamper i Beirut dagen før.

  Kaoset førte til at livredde innbyggere måtte flykte i sikkerhet. Minst ett av dødsofrene ble truffet av streifskudd i egen leilighet.

  Det er ennå ikke kjent hva som utløste skytingen, som skjedde under en demonstrasjon mot dommeren som leder etterforskningen av fjorårets massive eksplosjon i Beirut.

  To sjiamuslimske bevegelser, Hizbollah og Amal, oppfordret til demonstrasjonen i en bydel der det bor mange kristne libanesere.

  Flere av demonstrantene stilte tungt bevæpnet, samtidig har øyenvitner sagt at snikskyttere skjøt mot demonstrantene. I flere timer kunne innbyggerne høre lyden av automatvåpen og rakettdrevne granater.

  Frykten er stor for at den sekteriske volden i landets skal øke, samtidig som Libanon står overfor en av de verste økonomiske krisene på 150 år.

 • av NTB
  DEL
  Død mann funnet ved lastebil utenfor Bergen

  En 38 år gammel mann ble funnet livløs ved en lastebil i Os utenfor Bergen. Livreddende førstehjelp ble satt i gang, men livet sto ikke til å redde.

  Politiet fikk melding om hendelsen i Skeisstøa i Os i Bjørnafjorden kommune ved 6.30-tiden fredag morgen. Den 38 år gamle mannen ble erklært død på stedet etter at det ble forsøkt livreddende førstehjelp.

  – Like ved sto en lastebil som vi mener avdøde har hatt en tilknytning til. Hva som har skjedd, er uklart, og politiet etterforsker forholdet videre, skriver Vest politidistrikt i en pressemelding.

  Mannens nærmeste pårørende er varslet.

 • av NTB
  DEL
  Eldre kvinne død etter trafikkulykke i Spydeberg

  En kvinne i 80-årene døde av hjertestans etter at en bil kjørte av veien ved Spydeberg i gamle Østfold fylke. Føreren av bilen ble sittende fastklemt.

  Ifølge Øst politidistrikt var det kun én bil som var involvert i ulykken.

  I bilen satt to personer. Passasjeren, en kvinne i 80-årene, fikk hjertestans. Føreren, en kvinne i 50-årene, ble sittende fastklemt i kjøretøyet. Begge de to er fra Spydeberg.

  – Passasjer i bilen bekreftet omkommet på stedet. Hjertestans. Livreddende førstehjelp gjennomført, men livet sto dessverre ikke til å redde, opplyser politiet.

  Føreren ble på sin side kjørt til Kalnes sykehus for undersøkelse, melder politiet i en oppdatering.

  Ifølge NRK kjørte bilen ut av veien og havnet i en bekk. Ulykken skjedde ved Spydeberg kirke.

 • av NTB
  DEL
  Enighet om norsk-russisk fiskeriavtale
  Den nye norsk-russisk fiskeriavtalen er biologisk bærekraftig, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB
  Den nye norsk-russisk fiskeriavtalen er biologisk bærekraftig, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB

  Norge og Russland er enige om en fiskeriavtale for 2022, opplyser regjeringen.

  – Norge og Russland er enige om at vi må ha en havforvaltning i nordområdene som er både langsiktig og bærekraftig slik at vi tar vare på verdens største torskebestand og de andre artene i Barentshavet, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) i en pressemelding.

  I meldingen heter det ar torskebestanden fortsatt er på et høyt historisk nivå. Totalkvoten for nordøstarktisk torsk ble satt til 708.480 tonn for 2022. Denne kvoten fordeles mellom Norge, Russland og tredjeland som tidligere år.

  Norges kvote vil være 321.605 tonn.

  For hyse er totalkvoten fastsatt til 178.532 tonn. Her vil Norges kvote være 88.130 tonn.

  For første gang siden 2018 åpnes det for loddefiske. Totalkvote er på 70.000 tonn, der den norske andelen utgjør 41.950 tonn.

  Totalkvoten for blåkveite i 2022 er fastsatt til 25.000 tonn, mens kvoten for snabeluer på 67.210 tonn. Norges kvote ligger her på henholdsvis 12.975 og 46.391 tonn.

  Fiskarlaget opplyser at de er fornøyd med avtalen.

  – Vi er fornøyd med avklaringer underveis og at samarbeidet med Russland om de enormt viktige bestandene i Barentshavet nok en gang er konkretisert i en avtale, sier leder for Fiskarlaget, Kjell Ingebrigtsen.

 • av NTB
  DEL
  Politiet vurderer å anmelde seg selv til Spesialenheten

  Politiet vurderer fortløpende om de skal anmelde seg selv til Spesialenheten siden de fem drapene i Kongsberg trolig skjedde etter at politiet kom til stedet der siktede befant seg.

  – Om vi kommer over opplysninger som tilsier at det er grunnlag for å starte etterforskning mot oss, så sender vi saken til Spesialenheten – enten i form av konsultasjon eller anmeldelse, sier politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt til VG.

  Politiet avfyrte varselskudd i forbindelse med pågripelsen av gjerningsmannen. Slike varselskudd gir ofte grunnlag for en vurdering av Spesialenheten.

  – Vi har vært opptatt av å gi den informasjonen som Spesialenheten har behov for, og så er det opp til dem å vurdere om det er grunnlag for å starte etterforskning, sier Sæverud.

 • av Ingunn Røren/Anine Hallgren
  DEL
  Stenger gate i Kongsberg - krimteknikere i arbeid
  Foto: Morten Uglum

  Politiet stenger fredag formiddag av Hyttegata i Kongsberg etter drapene på fem mennesker onsdag kveld.

  Dette er gaten der flere av ofrene bodde.

  Politiet sier til Aftenposten at gaten vil stenges en times tid, slik at politiet får jobbe i fred. Kriminalteknikere jobber fredag formiddag i en bolig i gaten.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne døde av skadene etter eksplosjonen i Göteborg
  Eksplosjonen i en boligblokk i Annedal sentralt i Göteborg 28. september førte til en kraftig brann. En 55-åring som var etterlyst i saken, ble funnet død 6. oktober. Foto: Bjorn Larsson Rosvall / TT via AP / NTB
  Eksplosjonen i en boligblokk i Annedal sentralt i Göteborg 28. september førte til en kraftig brann. En 55-åring som var etterlyst i saken, ble funnet død 6. oktober. Foto: Bjorn Larsson Rosvall / TT via AP / NTB

  En kvinne som har fått sykehusbehandling for skader hun fikk i eksplosjonen i en boligblokk i Göteborg i september, er død, opplyser politiet.

  Fire personer ble alvorlig skadet i eksplosjonen og den påfølgende brannen i Annedal 28. september.

  En stor politijakt ble satt i gang for å finne en 55-åring som ble siktet for å ha forårsaket eksplosjonen.

  Han ble i forrige uke funnet død i sjøen i sentrum av Göteborg. Den siktede bodde selv i blokken, og politiet opplyste tidlig at de ikke har mistanke om noen tilknytning til gjengkriminalitet.

 • av NTB
  DEL
  Polen vedtar lov for å kunne presse asylsøkere tilbake
  Polsk politi holder vakt etter at aktivister kastet maling som symboliserer blod ved nasjonalforsamlingen under en demonstrasjon fredag forrige uke. Protesten var rettet mot myndighetenes behandling av migranter og flyktninger som forsøker å krysse grensen fra Hviterussland. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB
  Polsk politi holder vakt etter at aktivister kastet maling som symboliserer blod ved nasjonalforsamlingen under en demonstrasjon fredag forrige uke. Protesten var rettet mot myndighetenes behandling av migranter og flyktninger som forsøker å krysse grensen fra Hviterussland. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

  Polen nasjonalforsamling har vedtatt en lov som betyr at politiet kan presse tilbake flyktninger og migranter over grensen når de ikke har innreisetillatelse.

  Loven innebærer dessuten at Polen kan unnlate å behandle asylsøknader fra personer som har krysset grensen ulovlig.

  I tillegg har nasjonalforsamlingen gitt grønt lys til regjeringens plan om å bygge en mur som skal hindre at migranter og flyktninger krysser grensen mellom Hviterussland og Polen. Prisanslaget på prosjektet er på 353 millioner euro, nesten 3,5 milliarder kroner.

  Tusenvis av flyktninger og andre migranter, de fleste fra Midtøsten, har de siste månedene forsøkt å ta seg til Polen, Latvia og Litauen via Hviterussland.