Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Lomsdalen er ny leder av Human-Etisk Forbund
26. september kl 13:27av NTB
DEL

Landsmøtet i Human-Etisk Forbund valgte i helgen lektor og doktorgradsstipendiat Christian Lomsdalen (36) som sin leder for de to neste årene.

Lomsdalen ble innstilt som leder av valgkomiteen i vår. I en pressemelding sier han at han gleder seg til å lede landets over 100.000 organiserte humanister.

– Jeg vil være en positiv og engasjert pådriver for å utvikle vårt humanistiske livssynssamfunn. Halve Norges befolkning sier at de føler seg nærmest det humanistiske livssynet. Det setter høye krav til oss, sier Lomsdalen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Gigant-dinosaur solgt for 54 millioner kroner
  Auksjonarius Alexandre Giquello poserer foran Big John, det største planteetende triceratops-skjelettet som er funnet hittil, i Paris 31. august. Torsdag 21. oktober ble det solgt for 5.5 millioner euro, tilsvarende 54 millioner kroner. Foto: Lewis Joly / AP / NTB
  Auksjonarius Alexandre Giquello poserer foran Big John, det største planteetende triceratops-skjelettet som er funnet hittil, i Paris 31. august. Torsdag 21. oktober ble det solgt for 5.5 millioner euro, tilsvarende 54 millioner kroner. Foto: Lewis Joly / AP / NTB

  Skjelettet fra den 66 millioner år gamle dinosauren «Big John» ble solgt for rundt 54 millioner kroner på en auksjon i Paris.

  Dinosauren er åtte meter lang og dermed den største triceratopsen som noen gang er funnet.

  Skjelettet, som ble funnet i Sør-Dakota i USA i 2014, var opprinnelig verdsatt til en pris på nesten 15 millioner kroner.

  En ikke navngitt amerikaner slo ti andre budgivere torsdag. Han kjøpte den til en privat samling, ifølge auksjonshuset Drouot, som ikke vil oppgi flere detaljer om kjøperen.

 • av NTB
  DEL
  Fare for jord- og flomskred i deler av Midt-Norge

  Det har kommet varsel om jord- og flomskredfare på nordvest-landet og Trøndelag. Oransje nivå for deler av Møre og Romsdal.

  Det er Norges vassdrag- og energidirektorat via varsom.no som har sendt ut varselet. Oransje farenivå gjelder fra Stranda i Møre og Romsdal til Kyrksæterøra i Trøndelag. Oransje farenivå er det nest høyeste farenivået.

  Resten av Møre og Romsdal og vestlige Trøndelag er på gult farenivå.

  Det er ventet mange skredhendelser, noen av dem kan få store konsekvenser, skriver NVE. Det er allerede mye vann i bakken, og når det nå er ventet mye nedbør, så stiger faren for skred.

  Jordskred er utglidninger og rask bevegelse av vannmettet jord i bratte skråninger. Flomskred er en flom av vann, jord og stein i bratte bekkeløp.

 • av NTB
  DEL
  Thailand åpner for turisme fra Norge og 45 andre land

  Myndighetene i Thailand åpner for innreise for fullvaksinerte fra Norge og 45 andre utvalgte land fra og med 1. november, kunngjør landets utenriksdepartement.

  Også Sverige og Danmark er på listen over såkalte lavrisikoland Thailand åpner for, går det frem av det thailandske utenriksdepartementets nettsider.

  Innreise forutsetter at man er fullvaksinert, skriver statsminister Prayut Chan-o-cha på Facebook. Da kan man reise til landet uten å måtte gjennomgå karantene. Man må imidlertid teste seg før avreise og ved ankomst.

  Statsministeren sier det haster med å få turistnæringen på fote igjen.

  – Hvis vi venter til alt er hundre prosent klart, vil vi være for sent ute. Og turister kan velge å dra andre steder, skriver statsministeren.

  Norske myndigheter fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand.

  Nordmenn som er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 de siste seks månedene og kan dokumentere dette med gyldig koronasertifikat, er unntatt reisekarantene fra alle land, inkludert Thailand.

 • av NTB
  DEL
  Tre svenske kvinner og åtte barn har kommet hjem fra Syria
  Tre svenske kvinner med antatt tilknytning til IS og deres barn som er utvist fra Syria, landet på Arlanda mandag kveld. Sammen med dem var også tre foreldreløse barn.
Foto: Fredrik Persson/TT NYHETSBYRÅN / NTB
  Tre svenske kvinner med antatt tilknytning til IS og deres barn som er utvist fra Syria, landet på Arlanda mandag kveld. Sammen med dem var også tre foreldreløse barn. Foto: Fredrik Persson/TT NYHETSBYRÅN / NTB

  Tre kvinner og åtte barn, hvorav to er foreldreløse, har ankommet Sverige etter at de ble utvist av selvstyremyndighetene nordøst i Syria.

  Samtlige tre kvinner som landet på svensk jord torsdag, kommer til å bli mistenkt for krigsforbrytelser, får SVT bekreftet av politiets etterforskningsgruppe for krigsforbrytelser.

  Kvinnene ble møtt av politiet på Arlanda-flyplassen, og barna er tatt hånd om av sosiale myndigheter, opplyser utenriksminister Ann Linde.

  – Slik Säkerhetspolisen (Säpo) har anbefalt, har personell fra UD, sikkerhetspersonell og representanter for sosiale myndigheter sørget for at utvisningen har skjedd på et så kontrollert vis som mulig, sier Linde.

  Lettelse

  – De kvinnene som frivillig reiste til Syria for å støtte en terrorsekt, kommer til å måtte stå til ansvar for sine handlinger. Jeg er lettet over at barna endelig har fått komme hjem, tilføyer utenriksministeren.

  Innenriksminister Mikael Damberg kan ikke kommentere eventuelle mistanker mot kvinnene, men konstaterer at det pågår flere etterforskninger mot de svenskene som tidligere har kommet hjem.

  – Sverige har ikke valgt å reise ned og hente hjem kvinner og barn fra leiren, men i stedet ventet på den rettslige prosessen fra det kurdiske selvstyret, sier Damberg.

  – Vårt utgangspunkt er at om man deltar i terrorvirksomhet der nede, så er det best om ansvarliggjøringen skjer i regionen, utdyper han.

  Plikt

  Men det kurdiske selvstyret har ifølge Damberg kommet fram til at de ikke har beviser for å gå videre med en straffeforfølging av de svenske kvinnene, som dermed ble utvist.

  – Da mener vi at vi har en plikt til å ta imot utviste statsborgere, ikke minst på et ordnet vis for at barna skal ha det bra, sier innenriksministeren.

  De tre kvinnene og de åtte barna forlot Roj-leiren nordøst i Syria onsdag morgen lokal tid, ifølge Expressen. De skal ha reist til det nordlige Irak før de satte kurs mot Sverige og landet på flyplassen utenfor Stockholm i 17-tiden torsdag.

  Løslatt

  I begynnelsen av september landet de første tre svenske kvinnene og barna som var utvist av de kurdiske selvstyremyndighetene. To av dem ble innledningsvis pågrepet, siktet for krigsforbrytelser i Syria. De er siden løslatt. Ifølge påtalemyndigheten er de fortsatt mistenkt for forbrytelser.

  – Etterforskningen pågår, og vi gjør de grep som vi mener er best for å komme videre, sier aktor Karolina Wieslander.

 • av NTB
  DEL
  Pfizer sier tredje dose er 96,5 prosent effektiv
  Pfizer/Biontech sier det er en klar fordel å ta en tredje dose for å beholde beskyttelsen mot covid. Foto: Pfizer via AP / NTB
  Pfizer/Biontech sier det er en klar fordel å ta en tredje dose for å beholde beskyttelsen mot covid. Foto: Pfizer via AP / NTB

  En tredje vaksinedose utviklet av Pfizer/Biontech er 95,6 prosent effektiv mot infeksjoner, viser testdata som utviklerne la frem torsdag.

  I fase tre av testen deltok 10.000 personer over 16 år på et tidspunkt da delta var den dominerende varianten, heter det.

  – Resultatet gir ytterlige bevis for at det er klare fordeler ved såkalte booster-injeksjoner for å opprettholde beskyttelsen mot covid-sykdommen, sier Pfizer-sjef Albert Bourla.

 • av NTB
  DEL
  Opptil 180.000 helsearbeidere kan ha dødd
  Helsepersonell på jobb på et sykehus i Moskva tidligere denne uka. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB
  Helsepersonell på jobb på et sykehus i Moskva tidligere denne uka. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

  Mellom 80.000 og 180.000 helse- og pleiearbeidere kan ha dødd av covid-19 mellom januar 2020 og mai 2021, anslår Verdens helseorganisasjon (WHO).

  Tallene presenteres torsdag i et arbeidsdokument, der middelanslaget er på 115.500 dødsfall.

  – Organisasjonene er bekymret over at store antall helse- og pleiearbeidere har dødd av covid-19, men også over at en økende andel av arbeidsstyrken lider av utbrenthet, stress, angst og utmattelse, sier WHO.

  Anslagene er utledet av 3,45 millioner covid-19-dødsfall som var rapportert til WHO frem til mai 2021 – et tall som i seg selv antas å være langt lavere enn det reelle dødstallet.

  WHO og partnerorganisasjonene ber i et opprop om konkret handling for å beskytte ansatte i helse- og pleiesektoren verden over mot covid-19 og andre helseplager.

 • av NTB
  DEL
  Mann siktet for terror etter politikerdrapet i Storbritannia
  Blomster er lagt ned utenfor parlamentsbygningene i London til minne om David Amess. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
  Blomster er lagt ned utenfor parlamentsbygningene i London til minne om David Amess. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

  En 25 år gammel mann er siktet for terror i forbindelse med drapet på den britiske politikeren David Amess, ifølge britisk påtalemyndigheten.

  Den 69 år gamle konservative politikeren ble fredag forrige uke angrepet med kniv mens han var i en kirke i Essex for å møte velgere. Han døde senere av skadene.

  25-åringen som er siktet, ble pågrepet på stedet. Han var kjent for politiet og var sendt på et program for avradikalisering. I tillegg til å ha blitt siktet for terror er han siktet for terrorplanlegging.

  Nick Price, som leder påtalemyndighetens antiterroravdeling, sier at drapet hadde en tilknytning til religion og ideologi.

  – Han er også siktet for å ha planlagt terrorhandlinger, sier han ifølge Sky News.

  Det er ikke gjort flere pågripelser i forbindelse med drapet på Amess.

 • av NTB
  DEL
  Syria henrettet 24 personer for ildspåsettelse

  Syriske myndigheter har henrettet 24 personer som er dømt for å ha startet dødelige skogbranner som raste i fjor sommer, melder statlige medier.

  De som ble henrettet onsdag, var tiltalt for å ha utført terrorhandlinger som førte til dødsfall og ødeleggelser av statlig infrastruktur så vel som private eiendommer, melder nyhetsbyrået Sana.

  11 andre personer er dømt til livsvarig tvangsarbeid. Fire ble dømt til midlertidig tvangsarbeid, mens fem mindreårige fikk fengselsstraffer på mellom 10 og 20 år.

  Sana skriver at de dømte ble identifisert i fjor da innenriksdepartementet satte i gang undersøkelser av brannene i provinsene Latakia, Tartus og Homs.

 • av NTB
  DEL
  Satser på å ha tysk regjering klar tidlig i desember
  Fra venstre: Robert Habeck og Annalena Baerbock fra De grønne, Volker Wissing og Christian Lindner fra Fridemokratene kommer til et forhandlingsmøte i Berlin. Foto: AP / NTB
  Fra venstre: Robert Habeck og Annalena Baerbock fra De grønne, Volker Wissing og Christian Lindner fra Fridemokratene kommer til et forhandlingsmøte i Berlin. Foto: AP / NTB

  De tyske sosialdemokratene SPD og koalisjonspartnerne har som mål å ha på plass en ny regjering under ledelse av Olaf Scholz i starten av desember.

  Forrige fredag ble det klart at de tre partiene SPD, De Grønne og FDP hadde lykkes med sonderingene. Startskuddet gikk da for formelle forhandlinger om en ny regjering.

  Det var tidligere enn ventet. Dersom de tre partiene lykkes med å få på plass sin regjering alt i starten av desember, blir Angela Merkel ikke Tysklands lengstsittende statsminister siden 2. verdenskrig.

  For å slå Helmut Kohls rekord på 16 år og 26 dager må Merkel sitte til 18. desember.

 • av NTB
  DEL
  Utviklingsministeren til klimatoppmøtet i Glasgow
  Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) drar til klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) drar til klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) reiser til klimatoppmøtet i Glasgow.

  Møtet pågår fra søndag 31. oktober til fredag 12. november.

  – Klimaendringene rammer de fattige først og hardest. Mer ekstremvær gjør tilgangen til mat enda mer usikker, og det mens verden går feil vei i kampen mot sult. Klimatoppmøtet i Glasgow må stake ut kursen for raskere omstilling til fornybar energi og tilpasning til klimaendringene i utviklingsland, sier Tvinnereim i en pressemelding.

  Tvinnereim deltar under de såkalte temadagene. Hun vil også møte representanter for de minst utviklede landene i verden. Her er temaet samarbeid om tilpasning og redusert sårbarhet.

 • av NTB
  DEL
  Mehl: Ser på fordelingen av ansvaret for psykisk syke
  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har bedt om at politiet og helsetjenestene må ta en gjennomgang av ansvar og oppgaver som gjelder psykisk syke personer. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har bedt om at politiet og helsetjenestene må ta en gjennomgang av ansvar og oppgaver som gjelder psykisk syke personer. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Arbeidet er i gang med å se på fordeling av ansvar og oppgaver mellom politi og helsetjenester for oppfølging av psykisk syke, ifølge justisministeren.

  Etter drapene på Kongsberg har debatten blusset opp om hvordan samfunnet tar hånd om psykisk syke personer, spesielt dem som kan skade seg selv eller andre.

  – Det er hevet over tvil at økningen i antall politioppdrag relatert til psykiatrilidelser er krevende, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

  Hun viser til at regjeringen i Hurdalsplattformen har lagt opp til en gjennomgang av hvordan ansvaret skal fordeles når det gjelder oppfølging av personer med rus- og psykiatrilidelser. Arbeidet er i gang, ifølge Mehl.

  – Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet jobber derfor med å tydeliggjøre ansvars- og oppgavefordelingen mellom helse- og omsorgstjenestene og politiet for å sikre at politiets ressurser blir brukt på riktig måte, sier hun.

  Politidirektoratet og Helsedirektoratet har fått beskjed om å revidere et felles rundskriv om helsetjenestenes og politiets ansvar for psykisk syke.

 • av NTB
  DEL
  Danmark: Fare for opptil 3200 smittede daglig

  I løpet av de neste seks ukene er det fare for en kraftig økning i koronasmittede og innleggelser i Danmark, ifølge en ekspertgruppe.

  Ekspertgruppen som er ledet av Statens Serum Institut (SSI), anslår at det i midten av november blir registrert mellom 600 og 3200 nye smittetilfeller pr. dag. Det vil også være mellom 25 og 110 daglige sykehusinnleggelser.

  Til sammenligning ble det tirsdag denne uken registrert 1127 nye smittetilfeller og 32 nye innleggelser.

  Ekspertgruppen bruker økonomiske modeller for å anslå smitteutviklingen i Danmark.

 • av Hanne Christiansen
  DEL
  Tyrkisk avis: 15 israelske spioner arrestert
  Foto: Afolabi Sotunde, Reuters / NTB

  Tyrkiske myndigheter har arrestert 15 personer som anklages for å spionere for Israel i Tyrkia. Det skriver den tyrkiske avisen Daily Sabah.

  Arrestasjonen skal ha skjedd den 7. oktober. De 15 personene skal ha vært organisert i tre celler og skal ha blitt overvåket av tyrkisk etterretning i ett år.

  De påståtte spionene skal ha gitt opplysninger om tyrkiske statsborgere til den israelske etterretningstjenesten Mossad, skriver avisen. De skal også ha samlet opplysninger om palestinske studenter ved tyrkiske universiteter.

  Forholdet mellom Tyrkia og Israel har vært kjølig de siste årene. Under angrepene mot Gaza i mai gikk blant annet president Recep Tayyip Erdogan hardt ut mot Israel på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Person fastklemt i trafikkulykke på Toten

  En lastebil og en personbil er involvert i en trafikkulykke på riksvei 4 på Toten. Føreren av lastebilen er fastklemt.

  Ulykken har skjedd ved Einavoll mellom Jaren og Raufoss.

  – Begge enheter ligger i grøften. Lastebilfører er fastklemt, men han er ved bevissthet, og vi har kommunisert med ham, sier operasjonsleder Øyvind Bakken til Oppland Arbeiderblad.

 • av NTB
  DEL
  Erdogan truer med å kaste ut ti vestlige ambassadører

  President Recep Tayyip Erdogan truer med å kaste ut ambassadørene fra ti vestlige land som har protestert mot behandlingen av filantropen Osman Kavala.

  Den Paris-fødte filantropen og aktivisten Osman Kavala (64) har sittet fengslet uten dom siden 2017. Han er blitt et symbol på Erdogans økende intoleranse overfor kritikere av alle slag.

  De ti ambassadørene, blant dem den norske, publiserte mandag en uttalelse der de sier at fengslingen av Kavala kaster en skygge over Tyrkia. Alle ti ble dagen etter innkalt på teppet i tyrkisk UD.

  – Jeg har gitt vår utenriksminister beskjed om at vi ikke kan unne oss den luksus å huse dem i vårt land, sa Erdogan i en kommentar som ble publisert i tyrkisk presse torsdag.

  Kavala er tiltalt for en rekke ulike forhold knyttet til regjeringskritiske demonstrasjoner i 2013 og et kuppforsøk i 2016.

  I sin uttalelse ber USA, Tyskland, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige om en rask og rettferdig slutt på Kavala-saken.

 • av NTB
  DEL
  121 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Torsdag var 121 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på tre pasienter fra dagen før.

  Elleve av pasientene får respiratorbehandling, og 32 ligger på intensivavdeling.

  Det er fem færre på respirator og tre flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

  76 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sørøst. 26 er innlagt i Helse nord, 11 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 8 er innlagt i Helse vest.

  22 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sørøst, åtte er innlagt hos Helse nord, én er innlagt hos Helse Midt-Norge, og én er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 198.161 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Oslo-byråd vil bla opp ytterligere 9 mrd. for rent vann
  Vannforsyningsprosjektet i Oslo blir enda dyrere, ifølge byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG). Foto: Hanna Johre / NTB
  Vannforsyningsprosjektet i Oslo blir enda dyrere, ifølge byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG). Foto: Hanna Johre / NTB

  Oslos miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) anbefaler å bygge ut resten av vannforsyningsprosjektet, noe som betyr en påplussing på 9 milliarder kroner.

  Dette kommer i tillegg til 17,7 milliarder kroner som bystyret allerede har vedtatt, melder NRK.

  Før jul skal bystyret ta stilling til den siste delen av vannprosjektet. I dag er Oslo helt avhengig av forsyning fra Maridalsvannet, og uten et utbygd alternativ er hovedstaden sårbar. Konsekvensene vil være kritisk for liv og helse, skriver Stav i byrådssaken.

  – Konklusjonen er at det eneste tiltaket som kan redusere sårbarheten til et akseptabelt risikonivå, er å etablere en fullgod reservevannforsyning, skriver hun.

  Dermed er det klart at Stav anbefaler bystyret å fastsette rammen til 9,15 milliarder kroner. Dette skal dekke del to av det gigantiske vannforsyningsprosjektet.

 • av NTB
  DEL
  Anke ga strengere straff for drapsforsøk
  Dommen fra Borgarting lagmannsrett er enstemmig. Foto: Berit Roald / NTB
  Dommen fra Borgarting lagmannsrett er enstemmig. Foto: Berit Roald / NTB

  En mann er dømt til fengsel i fem år og tre måneder for å ha forsøkt å drepe sin samboer i Drammen. Straffen er tre måneder strengere enn tingrettens dom.

  Mannen i starten av 30-årene knivstakk samboeren sin i tettstedet Solbergelva i august i fjor. Knivstikkingen skjedde under en krangel.

  Mannens forsvarer anførte at mannen heller skulle dømmes for grov uaktsom kroppsskade. Borgarting lagmannsrett var uenig og dømte ham for drapsforsøk.

  Lagmannsretten konkluderte med en straff på fengsel i fem år og tre måneder. Da Buskerud tingrett behandlet saken i juni, ble utfallet fem års fengsel.

 • av NTB
  DEL
  Brann i bygning med gassbeholdere

  En bygning nord for Dovre sentrum brenner kraftig. Flere gassbeholdere er fjernet fra bygningen, men brannmannskapene har foreløpig ikke kontroll.

  Innlandet politidistrikt melder at verkstedet med gassbeholdere ikke befinner seg i den delen av bygningen som brenner. Brannvesenet har likevel valgt å fjerne beholderne.

  Det skal ikke være personer inne i bygget, men politiet har begynt å evakuere de som bor nærmest.

  Ifølge Vigga er det åpne flammer og mye røyk i bygningen som ligger på gamle Hjerleid litt nord for Dovre sentrum. Politiet ber beboere særlig sør for stedet om å holde vinduer lukket.

  Politiet ble varslet om brannen klokken 11.36 torsdag.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  BankID fungerer igjen

  BankID var nede torsdag på grunn av bytte av leverandør, men ved lunsjtider kunne den benyttes igjen. Nedetiden skulle vare til klokken 8, men ble forlenget.

  – BankID fungerer igjen etter noe utvidet nedetid på morgenen i dag, torsdag 21. oktober. Det var på forhånd varslet at BankID skulle være nede fra midnatt til klokken 8. Alle BankID-tjenester skal fungere som normalt igjen nå. Vi beklager ventetiden, heter det i en melding på BankIDs nettside klokken 11 torsdag formiddag.

  Fra og med torsdag 21. oktober til og med tirsdag 26. oktober klokken 8 kan du ikke aktivere en ny BankID eller åpne en sperret eller utgått BankID, opplyses det videre.

  Ifølge meldingen på nettsiden kan det også bli noe utilgjengelighet for BankID med kodebrikke og kodeapp lørdag 23. oktober. BankID på mobil skal imidlertid fungere som normalt.

  (©NTB)