Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Google: Ikke reklamepenger for klimafornektere
08. oktober kl 05:39av NTB
DEL

Google vil nekte klimafornektere å tjene reklamepenger på innhold på selskapets plattformer.

I nye retningslinjer for annonsører, utgivere og folk som lager YouTube-videoer, varsler Google at de vil forby det å tjene penger på innhold som bryter med «veletablert vitenskapelig konsensus rundt eksistensen og årsakene» til klimaendringene, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Google sier de ønsker å skille mellom innhold som slår fast at slike påstander er sanne, og innhold som handler om eller diskuterer slike påstander.

Retningslinjene vil tre i kraft i november.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  657 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 657 koronasmittede i Norge. Det er 258 flere enn samme dag i forrige uke, så trenden er stigende.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 447 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 421, så trenden er stigende.

  Onsdag var 118 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 17 flere enn dagen før.

  29 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 16 på respirator. Det er én færre på intensiv og to færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  Ved midnatt natt til torsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 198.161 personer testet positivt.

  Til nå har 4.191.957 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.707.612 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 893 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  USA godkjenner booster-vaksiner

  Onsdag ga amerikanske Food and Drugs Administration sitt ja til at Moderna – og Janssen-vaksinene kan brukes som boosterdose. Til nå har bare Pfizer-vaksinen vært godkjent i USA, som også er tilfellet i Norge og EU.

  FDA skriver også at vaksinene kan brukes selv om mottagerne tidligere er vaksinert med en annen vaksine, såkalt blandingsvaksinerte

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Ingen enighet i kulturstreiken – nå kan den eskalere

  Partene i kulturstreiken har ikke kommet til enighet hos Riksmekleren onsdag kveld, melder arbeidsgiverforeningen Spekter.

  – Det er svært beklagelig og trist at partene heller ikke denne gang lyktes å finne fram til en løsning, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter i en pressemelding onsdag kveld.

  Streiken handler om pensjonsordning, der fagforeningene ved kulturinstitusjonene ønsker seg hybridpensjon. Spekter vil beholde dagens ordning med innskuddspensjon fra 2016.

  Streiken har vart i sju uker. Nærmere 900 ansatte i 15 kulturinstitusjoner er i streik. Mandag 25. oktober trappes streiken opp. Da kan hele 1.100 ansatte være i streik.

 • av NTB
  DEL
  Tesla firedobler overskuddet i tredje kvartal
  Tesla leverte sterke tall for tredje kvartal. Foto: AP / NTB
  Tesla leverte sterke tall for tredje kvartal. Foto: AP / NTB

  Bilprodusenten Tesla mer enn firedoblet overskuddet i tredje kvartal etter sterke salgstall fra både USA og Kina, opplyser selskapet.

  Overskuddet i tremånedersperioden ble på hele 1,6 milliarder dollar. Omsetningen økte med 57 prosent til 13,8 milliarder dollar sammenlignet med samme periode i fjor.

  Tesla leverte i tredje kvartal 241.391 biler.

 • av NTB
  DEL
  Sentralbanken: USAs økonomi i motvind

  Amerikansk økonomi jobber i motvind forårsaket av produksjonsforstyrrelser, forsinkelser og mangel på arbeidskraft, heter det i en rapport fra sentralbanken. Usikkerhet rundt deltavarianten av covid spiller også en rolle.

  Banken skriver at privatforbruket holder seg oppe, men melder om store forskjeller mellom bransjer.

  Bilindustrien lider av mangel på databrikker og elektroniske komponenter, mens industriproduksjonen generelt har moderat eller solid vekst.

 • av NTB
  DEL
  Aker inngår mulig milliardavtale med Equinor
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

  Aker Solution og Equinor har inngått en intensjonsavtale for arbeid på Wisting-feltet i Barentshavet. Kontrakten kan være verdt opptil 12 milliarder kroner.

  Avtalen ble kjent gjennom en børsmelding onsdag kveld, melder E24.

  En forhåndsstudie og innledende ingeniørarbeid for en produksjonsenhet i forkant av en eventuell beslutning om investering er blant det kontrakten innebærer.

  Ifølge E24 starter arbeidet umiddelbart, og det er ventet fullført i tredje kvartal 2022.

 • av NTB
  DEL
  Idrettshøgskolen må spare 25 mill. etter statsbudsjettet
  Rektor Lars Tore Ronglan ved Norges idrettshøgskole mener at skolen vil stå i en krevende situasjon dersom det foreslåtte statsbudsjettet blir stående.
Foto: Terje Pedersen / NTB
  Rektor Lars Tore Ronglan ved Norges idrettshøgskole mener at skolen vil stå i en krevende situasjon dersom det foreslåtte statsbudsjettet blir stående. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Norges idrettshøgskole (NIH) må finne måter å spare 25 millioner kroner på dersom det foreslåtte statsbudsjettet blir stående.

  Tidligere har NIH drevet og eid skolebygget selv.

  Leien vil ligge på 45 millioner kroner i året – kun 20 av disse millionene kompenseres for i Solberg-regjeringens forslag til statsbudsjett, melder Avisa Oslo.

  – Dette setter oss i en særdeles krevende situasjon, sier rektor Lars Tore Ronglan til avisa.

  Kunnskapsdepartementet vil ikke kommentere saken.

 • av NTB
  DEL
  Over 80 opprørere hevdes drept i Jemen

  Den Saudi-ledede koalisjonen som kjemper i Jemen, hevder at over 80 oppførere fra houthi-geriljaen er blitt drept i flyangrep nær byen Maarib.

  For andre uke på rad har det vært spesielt intense flyangrep fra koalisjonens side. Den iranskstøttede houthi-bevegelsen kommenterer sjelden egne tap, og tallet på dødsofre kan ikke bekreftes av uavhengige kilder, melder AFP.

  Angrepene rundt Maarib fortsatte onsdag på tiende dagen, og koalisjonen hevder at rundt 1.300 opprørere er blitt drept.

  Borgerkrigen i Jemen startet i 2014 da Houthi-geriljaen tok hovedstaden Sana.

 • av NTB
  DEL
  En av to barselavdelinger på OUS er midlertidig stengt
  Jordmorforeningen håper Oslo universitetssykehus snur i avgjørelsen om å stenge en av to barselavdelinger på sykehuset.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Jordmorforeningen håper Oslo universitetssykehus snur i avgjørelsen om å stenge en av to barselavdelinger på sykehuset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  En av to barselavdelinger på Oslo universitetssykehus (OUS) stenges midlertidig på grunn av budsjettkutt. Nå reagerer jordmorforbundet kraftig på at sykehuset kutter i barselomsorgen, skriver TV 2.

  – Dette går utover pasientsikkerheten. Det skaper uro både for de ansatte og pasientene, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup i Den norske jordmorforeningen.

  Forbundet håper at sykehuset vil revurdere beslutningen om å stenge den ene barselavdelingen i to måneder.

  Overlege og seksjonsleder Thorbjørn B. Steen ved fødeavdelingen på OUS sier at de vil gjenåpne barselavdelingen tidligere dersom det er nødvendig.

  – Det er ikke en ideell løsning sånn som vi gjør det nå, men vi er helt sikre på at det er medisinsk forsvarlig, sier han.

  Avdelingen er stengt til 15. desember.

 • av NTB
  DEL
  Ber om mer forsvarssamarbeid blant landene ved Svartehavet
  USAs forsvarsminister Lloyd Austin hadde onsdag møter i Romania og oppfordret allierte land med grense til Svartehavet om å øke det militære samarbeidet for å motvirke russisk militarisering. Foto: AP / NTB
  USAs forsvarsminister Lloyd Austin hadde onsdag møter i Romania og oppfordret allierte land med grense til Svartehavet om å øke det militære samarbeidet for å motvirke russisk militarisering. Foto: AP / NTB

  USA ber allierte land som grenser til Svartehavet, om å utvide militærsamarbeidet. Oppfordringen kommer dagen før Natos forsvarsministermøte i Brussel.

  USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa etter samtaler med Romanias forsvarsminister Nicolae Cuica at det trenges handling fra kyststatene ved Svartehavet for å motvirke det kan kalte russisk militarisering av regionen.

  – Sikkerhet og stabilitet i Svartehavet er i USAs nasjonale interesse og kritisk for sikkerheten på Natos østflanke, sa Austin.

  Han la til at regionen er sårbar for russisk aggresjon.

  – Vi ser bevis for det gjennom handlingene i det østlige Ukraina og ved okkupasjonen av deler av Georgia, sa forsvarsministeren under et pressemøte.

 • av NTB
  DEL
  Eldreombudet krever at helsepersonell er fullvaksinert
  Eldreombud Bente Lund Jacobsen ønsker ikke at eldre skal bli smittet i sitt eget hjem. Nå krever hun at helsepersonell som jobber med eldre, skal være fullvaksinert.
Foto: Lise Åserud / NTB
  Eldreombud Bente Lund Jacobsen ønsker ikke at eldre skal bli smittet i sitt eget hjem. Nå krever hun at helsepersonell som jobber med eldre, skal være fullvaksinert. Foto: Lise Åserud / NTB

  Eldreombud Bente Lund Jacobsen krever at helsepersonell som jobber med eldre, skal være fullvaksinert. Enn så lenge ser regjeringen etter andre løsninger.

  – Vi ønsker ikke at eldre skal bli smittet i sitt eget hjem. Jeg syns det burde være et krav om at helsepersonell som jobber med eldre, skal være fullvaksinert. Det kravet burde komme på plass etter hvert, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen til NRK Dagsrevyen.

  Dersom et slikt krav skal på plass, krever det en politisk beslutning, men første omgang leter regjeringen etter andre løsninger.

  – Det har vært et tema på flere møter med våre underliggende etater, Helsedirektoratet. Det blir også fulgt opp i de kommunene der det er en utfordring, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til statskanalen.

 • av NTB
  DEL
  Kulturstreiken: Meglingen fortsetter utover kvelden
  Streikevakter ved Nationaltheatret i september. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Streikevakter ved Nationaltheatret i september. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Partene i kulturstreiken sitter onsdag kveld fortsatt i tvungen megling hos Riksmekleren. Arbeidsgiverforeningen Spekter har kommet med nye tilbud.

  Da NTB tok kontakt med Riksmekler Mats Wilhelm Ruland onsdag kveld, bekreftet han at forhandlingene mellom Spekter og LO fortsatt pågikk.

  – Forhandlingene pågår fortsatt, skrev han i tekstmeldingen til NTB like før klokken 20.

  Før meglingen startet uttalte administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter til FriFagbevegelse at det er ekstremt viktig at partene finner en løsning.

  – Vi er villig til å gå ut av våre posisjoner og har med nye tilbud i dag, sa Bratten i Spekter.

  Det har ikke vært kontakt mellom Spekter og LO etter siste megling 30. september, og Riksmekleren kalte lørdag derfor partene inn på ny.

 • av NTB
  DEL
  Latvia varsler nedstenging etter korona-oppblomstring

  Latvia stenger ned landet i fire uker og blir det første i Europa som igjen tyr til harde koronatiltak.

  Latvia har nå en av de høyeste smitteratene i verden i forhold til befolkningens størrelse, melder The Guardian. Tallene kommer fra USAs senter for smittekontroll (CDC).

  -Helsevesenet vårt er i fare. Den eneste veien ut av krisen er vaksine, sa statsminister Krisjanis Karins under et krisemøte i regjeringen tidligere i uken. Han sa at den lave vaksinasjonsraten er årsaken til økningen i antallet innleggelser.

  Bare 57 prosent av Latvias 1,7 millioner innbyggere er fullvaksinert, godt under EU-gjennomsnittet på 74 prosent.

  Regjeringen innfører portforbud i fire uker fra kl. 20 til kl. 05. Alle skoler og ikke-nødvendige butikker holder stengt ut denne uken.

  Latvias koronaarbeid ble lenge sett på som en suksesshistorie i Europa. Siden starten av pandemien har landet hatt færre enn 3.000 døde. Nå sier kritikere at vaksineprogrammet har sviktet og at det er klare sosiale forskjeller mellom de vaksinerte og dem som nå blir syke.

 • av NTB
  DEL
  Koronatallene stiger bratt i Polen og Romania
  Både Polen og Romania opplever kraftig økning i antallet koronatilfeller.
Illustrasjonsfoto: AP / NTB
  Både Polen og Romania opplever kraftig økning i antallet koronatilfeller. Illustrasjonsfoto: AP / NTB

  Polen og Romania opplever en dramatisk økning i antallet koronatilfeller, med smittetall som dobler seg fra den ene uken til den neste.

  I Romania lyser varsellampene i helsevesenet som allerede er på bristepunktet. I løpet av de siste 24 timene har pandemien krevd 574 menneskeliv, mer enn resten av EU til sammen.

  Romanias dødsrate, målt i antall døde pr. en million innbyggere, var onsdag den høyeste i verden. Antallet smittede er også høyt, men ligger langt under Polen. Det dør imidlertid mange flere i Romania enn i Polen.

  I Polen doblet antallet smittetilfeller seg fra onsdag i forrige uke til onsdag denne uken.

  -Tallet dobler seg fra uke til uke. Hvis dette fortsetter, vil alle våre antagelser bli feid vekk, sier Polens helseminister Adam Niedzielski. Opplysninger fra helsedepartementet viser at det var registrert 5.559 smittetilfeller det siste døgnet og 75 dødsfall.

 • av NTB
  DEL
  Jan Helge Andersen har vært i nytt avhør
  Arkivfoto: Lise Åserud / NTB
  Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

  Baneheia-dømte Jan Helge Andersen (40) har vært i nytt vitneavhør hos politiet.

  Det bekrefter hans advokat Svein Holden overfor NTB.

  VG, som først meldte om saken, melder å ha opplysninger om at Andersen har sittet i timelange avhør hos Oslo politidistrikt tre dager på rad.

  Ifølge avisen startet avhøret mandag. Der skal han ha forklart seg på nytt om hva som skjedde i Baneheia 19. mai 2000, der Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) først ble utsatt for overgrep og deretter drept.

  Hverken statsadvokat Andreas Schei eller Andersens advokat, Svein Holden, ønsker å kommentere saken overfor VG.

  Andersen ble i 2002 dømt til 19 års fengsel for sin rolle i saken. Han tilsto i avhør og to rettsinstanser, og pekte samtidig på Viggo Kristiansen som initiativtager og hovedmann bak forbrytelsene.

  Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring, men har nektet straffskyld hele veien. I februar ble saken hans gjenopptatt. Oslo politidistrikt har siden den gang hatt ansvaret for den nye etterforskningen av Baneheia-saken.

 • av NTB
  DEL
  Lav vannstand – lover dårlig for strømprisene fremover
  Prisforskjellen på strøm økte mellom Sør-Norge og Midt- og Nord-Norge i forrige uke. Foto: Paul Kleiven / NTB
  Prisforskjellen på strøm økte mellom Sør-Norge og Midt- og Nord-Norge i forrige uke. Foto: Paul Kleiven / NTB

  Fyllingsgraden i norske vannmagasiner var i uke 41 på 67,5 prosent. Det er det laveste siden 2006, og lover dårlig for strømprisene i landet fremover.

  For årene 2001–2020 har medianverdien for fyllingsgraden vært på 82,9 prosent på dette tidspunktet, skriver NRK, som viser til NVEs magasinstatistikk.

  Høyest magasinfylling hadde Nord-Norge, med 83 prosent. Sørvest-Norge hadde på sin side lavest fylling med 56,9 prosent.

  NVEs ukesrapport viser også at strømprisen i Sør-Norge allerede var fire og en halv ganger høyere i Sør-Norge enn i Nord-Norge forrige uke. Årsaken er en kraftig nedgang i prisen i nord.

  Ukesprisen på strøm i Midt- og Nord-Norge var 23 øre/kWh i forrige uke. Det er en nedgang på 45 prosent for Midt-Norge og 28 prosent i Nord-Norge sammenlignet med uken før. I Sør-Norge var prisen 105 øre/kWh.

  Kraftprisene i hele landet ble noe redusert gjennom uken. Høy vindkraftproduksjon ga tidvis import av rimelig kraft fra Sverige og kontinentet.

  Kraftforbruket økte på sin side med 11 prosent forrige uke, og er nå på sitt høyeste siden i vår. Årsaken er kaldere vær og høyere forbruk til oppvarming.

 • av NTB
  DEL
  Vil satse milliarder på produksjon av databrikker

  Det amerikanske selskapet Micron skal satse 150 milliarder dollar på forskning og produksjon av databrikker, også i hjemlandet.

  Investeringen skal skje over en tiårsperiode. Meldingen kommer samtidig som den globale mangelen på databrikker blir stadig mer merkbar.

  Micron har allerede fabrikkanlegg i Idaho og Virginia, men mesteparten av produksjonen av minnebrikker er spredd rundt i Asia, i land som Japan, Singapore og Taiwan.

  Den globale mangelen på databrikker har sitt utspring i koronapandemien som førte til nedstengning av fabrikker i mange land.

  Da økonomien tok seg opp i store deler av verden, var det et veldig etterslep i det sammensatte handelsnettverket, der deler fraktes rundt omkring på kloden og mangel på nøkkelkomponenter kan få vidtrekkende følger.

 • av NTB
  DEL
  Adressa: Buskerud skikrets krever ekstraordinært ski-ting
  Buskerud skikrets har ikke lenger tillit til skipresident Erik Røste og styret.
Foto: Ali Zare / NTB
  Buskerud skikrets har ikke lenger tillit til skipresident Erik Røste og styret. Foto: Ali Zare / NTB

  Buskerud skikrets har ikke lenger tillit til styret i Norges Skiforbund. Det kommer frem i et brev som ble sendt forbundet onsdag.

  – Vi vil ha endringer. Det er vårt utgangspunkt. Derfor kommer vi med dette varselet, sier styremedlem og leder for langrennskomiteen i Buskerud skikrets, Gabriel Johannessen til Adresseavisen.

  Les hele saken her.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Raymond Johansen (Ap) slår tilbake mot bykritikk

  Flere har kritisert den nye regjeringsplattformen fra Ap og Sp for manglende satsing på by, påpekte Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke i spørretimen i Oslo-bystyret i dag.

  – Oslo og byene er knapt nevnt, bare når det er snakk om å frata oss statlige arbeidsplasser og legge ned sykehuset vårt, Ullevål, sier han, og spør Johansen hva han tenker om plattformen for Oslo.

  – Jeg synes Hurdalserklæringen er veldig god. Den har ambisjoner om å bidra til å gjøre noe med de store forskjellen i samfunnet. Oslo er en by som rommer både de aller rikeste og de aller fattigste, og det er et tydelig stempel på å få flere i arbeid. Det er viktig for Oslo, sier byrådslederen.

 • av NTB
  DEL
  Yara: Høye gasspriser i Europa kan føre til matvaremangel
  Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara frykter at de høye gassprisene i Europa kan føre til matvaremangel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara frykter at de høye gassprisene i Europa kan føre til matvaremangel. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Skyhøye gasspriser i Europa kan true matsikkerheten i verden, advarer Yara. Europeisk nitrogenproduksjon er viktig for gjødselproduksjonen for jordbruket.

  Yara-president Svein Tore Holsether frykter at bønder blir tvunget til å kutte ned gjødselbruken på grunn av økte priser. Dermed kan matproduksjonen gå ned, skriver Holsether i selskapets rapport for tredje kvartal.

  – Om bonden ikke får nitrogengjødsel ut på jordet, så faller avlingene på korn med 50 prosent fra første høsting. Da går man fort fra en energikrise til en matkrise, sier han til E24.

  Særlig bekymret er han for de fattigste regionene i verden.

  I flere deler av verden bruker mennesker 60 prosent av disponibel inntekt på mat, sier Holsether.

  – Når prisene da mer enn dobler seg, er det forskjellen på å ha nok mat og det å ikke ha nok mat. Også kommer dette på toppen. Jeg frykter at hvis dette fortsetter, kan vi se hungersnød i deler av verden.