Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Politiet bevæpnes etter drapene på Kongsberg
13. oktober kl 21:38av Harald Stolt-Nielsen
DEL

På grunn av den alvorlige hendelsen i Kongsberg der flere mennesker ble drept og skadet onsdag kveld, blir politiet i Norge midlertidig bevæpnet. Det opplyser Politidirektoratet (POD) i en pressemelding sent onsdag kveld.

Politiet har foreløpig ingen konkrete indikasjoner på at det er en endring i trusselnivået i landet, opplyser POD.

Les mer om drapene på Kongsberg her.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Harald Stolt-Nielsen / NTB
  DEL
  SV krever kontantstøtte for høye strømregninger

  SV krever at regjeringen går med på en kontantstøtte for å hjelpe folk med de skyhøye strømprisene.

  – Nå må regjeringen sette seg ned med SV og å finne løsninger for hvordan vi kan gi økonomisk støtte til folk som trenger hjelp til å betale strømregningen, sa Lars Haltbrekken (SV) til NRK onsdag kveld.

  Så godt som alle opposisjonspartiene på Stortinget har lansert forslag for å hjelpe folk i møte med de høye strømprisene som er varslet å fortsette gjennom vinteren. Dermed kan det bli fremmet en rekke forslag i forbindelse med finansdebatten i Stortinget torsdag.

  • Frp foreslår å betale 4.000 kroner i strømstøtte til hver husstand i Norge.
  • Venstre, Høyre og KrF foreslår å gi studenter 1.000 kroner ekstra i stipend, ifølge VG.
  • Rødt vil foreslå å gi de ekstra momsinntektene og det økte utbyttet fra Statkraft til befolkningen, ifølge E24.

  Les mer om saken her:

  teaser
  Mindre enn 3 time siden
  SV krever kontantstøtte for å hjelpe folk med strømregningen
 • av NTB
  DEL
  Hjemmene til journalister og aktivister skal ha blitt raidet

  En menneskerettighetsgruppe i Hviterussland hevder myndighetene har raidet hjemmene til dusinvis av journalister og aktivister.

  Uavhengige journalister, menneskerettighetsforkjempere og aktivister i minst ni store hviterussiske byer skal onsdag ha fått telefonene og datamaskinene sine beslaglagt under raidene og ble avhørt, ifølge menneskerettighetsgruppen Viasnas.

  I hovedstaden Minsk skal myndighetene ha siktet ti personer for å ha finansiert demonstrasjoner mot myndighetene og for å spre informasjon som blir ansett som ekstremistisk.

  Rundt 300 ulike chattegrupper på den populære meldingsappen Telegram skal ha blitt utpekt som ekstremistiske av myndighetene, og deltagerne i gruppene kan måtte sone opptil 7 år i fengsel dersom de blir siktet og dømt.

 • av NTB
  DEL
  Eks-revisor siktet for medvirkning til skattesvik

  Økokrim har siktet en mann i 70-årene for grovt skattesvik. Den tidligere revisoren anklages for å ha hjulpet 84 kunder med å skjule over 100 millioner kroner fra skattemyndighetene.

  Mannen ble først anmeldt av skattemyndighetene for medvirkning til grovt skattesvik. Han har vært sentral i et religiøst miljø som også flere av kundene hans tilhører, skriver DN.

  Mannen skal ha hjulpet 84 kunder med å skjule nesten 104 millioner kroner fra skattevesenet. Det innebærer skatteunndragelse på 35 millioner kroner.

  – Ifølge anmeldelsen er det gjort på en planlagt og spekulativ måte, sier politiadvokat Henrik Brødholt i Økokrim til DN.

  Ifølge Brødholt er det foreløpig ikke kjent hvor mye kundene visste om unndragelsene.

  Onsdag besluttet Oslo tingrett varetektsfengsling med brev- og besøksforbud i to uker. Mannen har anket fengslingsbeslutningen. Grunnlaget for varetektsfengsling er fare for bevisforspillelse.

  Mannens forsvarer Morten Furuholmen sier at klienten nekter straffskyld.

  Les mer om saken her.

 • av NTB
  DEL
  Politibetjent skjøt og drepte mistenkt nasker i rullestol

  En politibetjent i Tucson, Arizona, skjøt og drepte en mann i rullestol som skal ha stjålet en verktøykasse fra en butikk.

  Politibetjenten skjøt 61-åringen ni ganger i ryggen og i siden mens han rullet vekk fra betjenten i sin motoriserte rullestol, ifølge amerikanske medier.

  Skytingen er den siste i rekken av en lang rekke tilfeller der politiet i USA skyter og dreper mistenkte i kriminalsaker.

  Ifølge politiet i Tucson var ikke betjenten på jobb for politiet da skytingen skjedde, men jobbet som sikkerhetsvakt ved butikken der verktøykassen skal ha blitt stjålet.

  En video av hendelsen viser betjenten et par meter bak rullestolen. Han ber 61-åringen om å stanse. Da mannen fortsetter å kjøre vekk, åpner politimannen ild.

  En ansatt i butikken sier at mannen i rullestolen skal ha viftet med en kniv da han ble bedt om å vise kvittering.

  Betjenten er blitt sagt opp fra stillingen sin i politiet som følge av hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Lover tøff holdning mot Kina
  Tysklands påtroppende utenriksminister og leder for De Grønne Annalena Baerbock. Arkivfoto: Matthias Schrader / AP / NTB
  Tysklands påtroppende utenriksminister og leder for De Grønne Annalena Baerbock. Arkivfoto: Matthias Schrader / AP / NTB

  Tysklands påtroppende utenriksminister Annalena Baerbock lover «dialog og tøffhet» i samhandlingen med Kina.

  Baerbock har lovet å sette menneskerettighetene i sentrum av tysk diplomati, og signaliserer en mer selvsikker holdning fra Tyskland mot autoritære regimer som Kina og Russland.

  – En verdidrevet utenrikspolitikk er alltid et samspill av dialog og tøffhet, sier hun i et intervju med avisen TAZ.

  – Talende stillhet er ikke en form for diplomati i det lange løp, selv om noen har vurdert det slik de siste årene, sier Baerbock, i det som trolig er et stikk til avtroppende statsminister Angela Merkel.

  Baerbock trakk blant annet frem Kinas behandling av den uiguriske minoriteten som en bekymring, og sier hun ønsker samarbeid mellom EU-landene for å kunne legge press på Kina.

  Samtidig indikerte hun at en boikott av vinter-OL i Beijing neste år ikke er utelukket.

  – Vi må se nærmere på vinterlekene. Det er forskjellige måter ulike regjeringer kan håndtere dette på, og det vil helt sikkert bli diskutert i de kommende ukene.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 2.000 husstander uten strøm i Asker

  Strømmen gikk onsdag kveld for nesten 2.000 husstander i Asker og det kan bli flere timer uten strøm i kulden.

  Det er strømbrudd i et stort område fra Heggedal, Gullhella og Borgen til Risenga, skriver Budstikka. Strømbruddet startet i 19.50-tida. Strømleverandøren Elvia opplyser at strømmen trolig ikke er tilbake før i 23-tiden.

  – Vi har for tiden strømbrudd på grunn av en teknisk feil. Mannskaper er på vei til området for å finne årsaken og rette feilen. Strømmen antas innkoblet innen klokken 23.00, skriver Elvia i en melding.

  Det er ifølge Yr seks minusgrader i Asker onsdag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Må overnatte på Ikea på grunn av snøvær i Danmark
  Det er ikke dejlig å være dansk i snevejr. Her fra Aalborg onsdag kveld.
  Det er ikke dejlig å være dansk i snevejr. Her fra Aalborg onsdag kveld. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix via AP

  Seks kunder og 20–25 ansatte på et IKEA-varehus i Aalborg må tilbringe natten der på grunn av snøvær.

  Ikea tilbyr overnatting fordi et voldsomt snøvær i regionen Nordjylland gjør det umulig for kundene og de ansatte å komme seg hjem, melder Danmarks Radio.

  – Vi gjør oss klare til en hyggelig kveld i personalkantinen sammen med de seks kundene våre. Og så er planen at vi åpner utstillingsområdet slik at man kan sove i sofaene eller finne seg en seng for natten. Så får vi se hvordan været er når vi våkner, forteller markedssjef Peter Elmose ved varehuset.

  Han understreker også at det er feststemning, og at de har øl og skal "se litt fotball".

  Snøkaoset har ført til at politiet i Nordjylland nå fraråder alle å kjøre bil, og at de jobber med å nå alle som trenger hjelp. Mange veier er blitt sperret av kjøretøyer som står stille.

 • av NTB
  DEL
  32-åring dømt for drapsforsøk i Torshovparken
  En 23 år gammel mann ble i Oslo tingrett onsdag dømt for drapsforsøk i Torshovparken i Oslo. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  En 23 år gammel mann ble i Oslo tingrett onsdag dømt for drapsforsøk i Torshovparken i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  En 23 år gammel mann ble i Oslo tingrett onsdag dømt til fem års fengsel for drapsforsøk i Torshovparken i Oslo.

  Hendelsen skjedde i firetiden natt til lørdag 27. februar 2021. En mann ble knivstukket tre ganger i overkroppen av den nå dømte 32-åringen, skriver Avisa Oslo.

  Den skadede mannen ble funnet av tilfeldig forbipasserende, og selv om skadene var livstruende gjorde rask behandling på Ullevål sykehus at han overlevde.

  32-åringen erkjente knivstikkingen, men nektet straffskyld, da han møtte i retten i november.

  Retten mente mannen hadde handlet forsettlig, og dømte ham til fem års fengsel, samt oppreisningserstatning på 250.000 kroner.

 • av Jakob Semb Aasmundsen
  DEL
  Avskjedssaken mot NTNU-forsker utsatt

  Onsdag møttes styret ved NTNU for å behandle avskjedssaken mot førsteamanuensis Øyvind Eikrem.

  NTNU-rektor Anne Borg har innstilt på at Øyvind Eikrem bør få avskjed. Dette skjedde etter at ansettelsesutvalget ved fakultetet tidligere i år vedtok å avskjedige ham.

  NTNU-styret kom ikke i mål med behandlingen av avskjedssaken onsdag kveld. Møtet holdt på flere timer på overtid.

  Saken fortsetter torsdag. Styret samles igjen fra klokken 8 torsdag morgen, opplyser NTNU til Aftenposten.

  Bakgrunnen er blant annet en rapport fra utenforstående advokater som konkluderte med at Eikrem disponerte Facebook-kontoer som kom med rasistiske ytringer.

  – Det finnes ikke noe grunnlag for avskjed. Vi er uenige om faktum i saken, sa Eikrem til Aftenposten i går.

  Les mer om saken her.

  Advokat Christoffer Hjelde i Forskerforbundet og Øyvind Eikrem på vei inn på NTNUs styremøte onsdag ettermiddag.
  Advokat Christoffer Hjelde i Forskerforbundet og Øyvind Eikrem på vei inn på NTNUs styremøte onsdag ettermiddag. Foto: Morten Antonsen / Adresseavisen
 • av NTB
  DEL
  Rødt vil at moms fra strøm skal gå til folket
  Det er for tiden svært høye strømpriser, og mange sliter med å betale regningene.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Det er for tiden svært høye strømpriser, og mange sliter med å betale regningene. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Økte statlige momsinntekter på strøm og utbytte fra Statkraft bør gå til strakstiltak og til folk som sliter med å betale strømregningene, mener Rødt.

  Partiet fremmer torsdag et forslag i Stortinget om å sende videre økte statlige inntekter knyttet til høyere strømpriser videre til befolkningen.

  Merverdiavgiften (ofte kalt moms) er på 25 prosent og kommer på toppen av strømpris, nettleie og elavgift. Det ventes at Støre-regjeringen får 2,3 milliarder kroner ekstra i utbytte fra Statkraft neste år som følge av høye strøminntekter. Også dette vil Rødt gi videre, skriver E24.

  Finansdepartementet mener at momsinntektene ikke endres noe særlig av høye strømpriser. Begrunnelsen er at folk da vil bruke mindre penger på andre ting, og dermed bortfaller momsinntekter til staten.

 • av NTB
  DEL
  Enighet om flere sanksjoner mot Hviterussland
  Migranter varmer seg langs grensen mellom Hviterussland og Polen. EU mener Hviterussland lokker til seg migranter for så å sende de videre til EUs grenser, og har blitt enige om flere sanksjoner mot landet. Arkivfoto: Maxim Guchek / AP / NTB
  Migranter varmer seg langs grensen mellom Hviterussland og Polen. EU mener Hviterussland lokker til seg migranter for så å sende de videre til EUs grenser, og har blitt enige om flere sanksjoner mot landet. Arkivfoto: Maxim Guchek / AP / NTB

  EU-diplomater ble onsdag enige om å legge til ytterligere 28 personer og organer på unionens sanksjonsliste mot Hviterussland.

  EU anklager Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko for å ha lokket tusenvis av migranter fra Midtøsten og sendt dem videre til de polske og litauiske grensene.

  Medlemslandene i EU hadde allerede bestemt seg for å rette nye sanksjoner mot Hviterussland, og onsdag ble en liste utarbeidet av EU-kommisjonen godkjent av utsendinger fra landene.

  Det er ventet at EU-ministrene formelt skal godkjenne vedtaket torsdag. Fra før har EU innført sanksjoner mot hviterussiske personer og organer, inkludert Lukasjenko og to av sønnene hans, på grunn av reaksjonene på demonstrasjonene som fulgte presidentvalget i 2020.

 • av NTB
  DEL
  Alec Baldwin intervjuet om skyteepisode
  Alec Baldwin har for første gang latt seg intervjue om hendelsen der han skjøt og drepte en fotograf under en filminnspilling. Foto: AP / NTB
  Alec Baldwin har for første gang latt seg intervjue om hendelsen der han skjøt og drepte en fotograf under en filminnspilling. Foto: AP / NTB

  Hollywood-stjernen Alec Baldwin har første gang latt seg intervjue om hendelsen der han skjøt og drepte en filmfotograf under en innspillingen av filmen «Rust».

  ABC News fikk Baldwin til å stille opp, og han er blitt intervjuet av George Stephanopoulos. Intervjuet sendes torsdag kveld, amerikansk tid.

  – Jeg trakk ikke av. Jeg ville aldri pekt på noen med et våpen og trukket av. Aldri, sier skuespilleren i intervjuet.

  Filmfotografen Halyna Hutchins ble drept og regissøren Joel Souza ble såret av den samme kulen da Baldwin avfyrte en rekvisittrevolver mens han øvde på en scene. Revolveren viste seg ved en feil å være ladd med skarp ammunisjon.

  ABC har også laget et to timer langt dokumentarprogram om hendelsen under filminnspillingen, og dette skal vises neste uke.

  På spørsmål om hvordan ekte ammunisjon endte opp i våpenet som ble brukt som rekvisitt, sier Baldwin at han ikke vet svaret.

  – Noen puttet en ekte kule i revolveren. En kule som ikke engang skulle vært på området.

 • av NTB
  DEL
  Svært store værkontraster i Norge i november
  Kautokeino registrerte sin laveste novembertemperatur på over 30 år. Månedstemperaturen for hele landet lå svært nær normaltemperaturen i 30-årsperioden 1991–2020 som Meteorologisk institutt sammenligner med. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Kautokeino registrerte sin laveste novembertemperatur på over 30 år. Månedstemperaturen for hele landet lå svært nær normaltemperaturen i 30-årsperioden 1991–2020 som Meteorologisk institutt sammenligner med. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Det har vært store kontraster i både temperatur og nedbør i Norge i november, ifølge Meteorologisk institutt. Både kulde- og nedbørsrekorder er blitt slått.

  Det har blant annet vært rekordvått i Midt-Norge, mens det var langt tørrere enn normalt på Østlandet.

  En rekke stasjoner i Trøndelag og Møre og Romsdal fikk fra dobbelt til nesten tre ganger så mye nedbør som normalt. Her satte flere stasjoner rekord for høyeste nedbørsmengde i november med 173,9 millimeter.

  På Østlandet fikk flere stasjoner mindre enn halvparten av normal nedbørsmengde for den måneden.

  På landsbasis falt det 5 prosent mer nedbør enn normalt.

  Kautokeino i Troms og Finnmark registrerte 28. november den laveste minimumstemperaturen målt i november på minus 36,7 grader. Det er Kautokeinos laveste avleste novembertemperatur på over 30 år og også den laveste temperaturen i Norge i november siden 2002.

  Det var langt mildere lenger sør. Holmestrand i Vestfold og Telemark målte 16,8 grader 19. november, som er den høyeste temperaturen i hele landet i november.

  Månedstemperaturen for hele landet lå svært nær normaltemperaturen i 30-årsperioden 1991–2020 som vi sammenligner med.

 • av NTB
  DEL
  Dømt for uaktsomt drap etter julelys-stopp

  En mann er dømt for uaktsomt drap for å ha stoppet på E16 for å ta bilde av julebelysning i Flåm. En kvinne døde da bilen hennes kræsjet inn i mannens bil.

  Kvinnen i 50-årene kræsjet i mannens parkerte bil på E16 i Aurland høsten 2019, ifølge Bergens Tidende. Så kolliderte hun med en annen bil som kom fra motsatt kjøreretning. Hun døde på ulykkesstedet.

  Mannen i slutten av 50-årene er nå dømt til 90 dagers fengsel for å ha forvoldt en annens død. Førerkortet hans inndras i tre år, og han må betale 375.000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnens etterlatte.

  Statsadvokaten mener tiltalte parkerte for å ta bilder på stedet slik at «største del av bilen befant seg i kjørebanen». I retten forklarte mannen at han under kjøringen fikk mistanke om at han kunne ha kjørt på et dyr. Han brukte ikke nødblinklys eller blinklys.

 • av NTB
  DEL
  Blinken: Vi vil svare resolutt mot Ukraina-angrep
  USAs utenriksminister Antony Blinken ber Russland og Ukraina trappe ned konfliktnivået langs grensa mellom de to land. Foto: AP / NTB
  USAs utenriksminister Antony Blinken ber Russland og Ukraina trappe ned konfliktnivået langs grensa mellom de to land. Foto: AP / NTB

  USAs utenriksminister Antony Blinken ber Russland trekke sine styrker tilbake fra grensen mot Ukraina og truer med tøffe mottrekk.

  – Vi vil svare med alle midler, også økonomiske, dersom russiske styrker krysser grensen til Ukraina, sa Blinken under en pressekonferanse etter Natos utenriksministermøte i Riga onsdag.

  – Diplomati er den eneste farbare veien for å løse denne krisen, fortsatte han.

  Blinken ba også Ukraina om å vise tilbakeholdenhet i konflikten for ikke å gi Russland et påskudd til militære aksjoner.

 • av NTB
  DEL
  EU-kommisjonen vil innskrenke asylretten

  EU-kommisjonen foreslår å innskrenke asylretten for personer som vil søke asyl i Polen, Latvia og Litauen.

  Ifølge forslaget vil asylretten ved EUs yttergrense i disse tre landene bli innskrenket i seks måneder.

  Asylretten gir flyktninger adgang og rett til å søke asyl mot forfølgelse og alvorlige overgrep begått i hjemlandet, og den er nedfelt i Flyktningkonvensjonen og Verdenserklæringen om menneskerettigheter.

  Mange flyktninger og andre migranter har de siste ukene ankommet Hviterussland for deretter å forsøke å ta seg inn i Polen, Latvia og Litauen.

  Polen anklager Hviterussland for å sende migranter til EUs yttergrense som hevn for sanksjoner EU har innført mot president Aleksandr Lukasjenkos regime.

 • av NTB
  DEL
  50 kilo kokain oppdaget på Oslo havn

  Tollere gjorde nylig funn av 50 kilo med kokain i en container på Oslo havn.

  Containeren kom fra Sør-Amerika, skriver Tolletaten på Twitter onsdag ettermiddag.

  Kokainet var gjemt i containerens kjølesystem, ifølge etaten.

 • av NTB
  DEL
  Soldat siktet etter skyteulykke på Mågerøy

  En soldat er siktet for uforsiktig omgang med våpen etter en skyteulykke på Mågerøy i Færder kommune tirsdag.

  Sør-øst politidistrikt opplyser at en ung kvinnelig vernepliktig ble truffet av et skudd under en øvelse tirsdag. Hun er fortsatt til behandling ved Oslo universitetssykehus.

  Kvinnen er alvorlig skadet, men utenfor livsfare, skriver politiet.

  Politiet har avhørt en rekke vitner.

  Soldaten som nå er siktet, avhøres onsdag, sier politiadvokat Sigrun Våge ved Tønsberg politistasjon.

  Ulykken skjedde under en militærøvelse på Mågerø på Tjøme klokken 16.20 tirsdag ettermiddag.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen tar regningen for Viken-skilsmisse
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover å betale for en eventuell tvangsoppløsning av Viken. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover å betale for en eventuell tvangsoppløsning av Viken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover at regjeringen betaler dersom det blir en oppløsning av storfylket Viken. Men han vil ikke ta hele regningen.

  – Vi har sagt at vi skal stille opp. Men vi har ikke sagt: Bruk så mye penger dere vil. Vi må gjøre dette på billigst mulig måte, sier han til NRK.

  Da de tre fylkene Akershus, Buskerud og Østfold ble slått sammen, dekket staten 45 av 336 millioner kroner, skriver NRK.

  Mandag ble det kjent at Fremskrittspartiets fylkestingsgruppe er enig om å stemme for oppløsning av Viken og tilbakeføring til de gamle fylkene. Dermed ligger det an til flertall for avvikling av storfylket.

  Fylkestinget skal ta stilling til om det skal sendes søknad om oppløsning i februar.

 • av NTB
  DEL
  SVT: Putin hadde ansvaret for drapsforsøk i Sverige
  En europeisk etterretningsrapport anklager Russlands president Vladimir Putin for å ha det indirekte ansvaret for flere angrep og drap på tsjetsjenske regimekritikere i Europa, noe Kreml benekter. Foto: AP / NTB
  En europeisk etterretningsrapport anklager Russlands president Vladimir Putin for å ha det indirekte ansvaret for flere angrep og drap på tsjetsjenske regimekritikere i Europa, noe Kreml benekter. Foto: AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin hadde det indirekte ansvaret for drapsforsøket på en tsjetsjensk regimekritiker i Sverige, konkluderer etterretningsrapport.

  To russere, en mann og kvinne, ble i januar dømt til henholdsvis ti og åtte års fengsel i forbindelse med drapsforsøket på den tsjetsjensk videobloggeren Tumso Abdurakhmanov i Gävle.

  Les saken her.