Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
FN-sjefen sjokkert over Kongsberg-drapene
14. oktober kl 08:33av NTB
DEL
FN-sjef António Guterres sier han er sjokkert over drapene på Kongsberg. Foto: John Angelillo / Pool Photo via AP / NTB
FN-sjef António Guterres sier han er sjokkert over drapene på Kongsberg. Foto: John Angelillo / Pool Photo via AP / NTB

FNs generalsekretær António Guterres sier han er sjokkert og trist over nyheten om drapene på Kongsberg.

Nyheten om angrepet som tok livet av fem mennesker og skadet to andre, blir slått stort opp i internasjonale medier.

– Jeg er sjokkert og trist over de tragiske nyhetene som kommer fra Norge. Mine tanker er med ofrenes familier og Norges folk i denne veldig vanskelige tiden, skriver FN-sjefen på Twitter.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Britisk statsbudsjett spår stor økonomisk vekst
  Rishi Sunak (midten) holder den tradisjonelle budsjettkofferten foran kameraene sammen med ansatte fra finansdepartementet onsdag. Foto: Alastair Grant / AP / NTB
  Rishi Sunak (midten) holder den tradisjonelle budsjettkofferten foran kameraene sammen med ansatte fra finansdepartementet onsdag. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

  Den britiske økonomien ventes å vokse med 6 prosent i 2022, uttalte finansminister Rishi Sunak da han la frem statsbudsjettet onsdag.

  Sunak la frem planer om å bruke milliarder av pund på store prosjekter innen samferdsel og helsevesenet for å hjelpe den britiske økonomien på beina igjen. Samtidig legger budsjettet opp til å redusere budsjettunderskuddet, som har vokst seg rekordhøyt under koronapandemien.

  I løpet av 2021 ventes økonomien å vokse med 6,5 prosent før veksten bremset opp litt i 2022. Samtidig ventes inflasjonen i Storbritannia å øke til 4 prosent i 2022, på grunn av de globale forsyningsproblemene og høye energipriser. Dermed vil trolig regjeringens planer om å øke minstelønnen og fjerne lønnsstoppet for offentlig ansatte ikke føre til økt kjøpekraft.

  I tillegg kan arbeidsløsheten i landet øke i de kommende månedene, ettersom regjeringen har stanset permitteringsordningen som ble innført i begynnelsen av koronakrisen.

 • av NTB
  DEL
  Funn av nye gjenstander i leteaksjonen i Kvam
  Båten som ble tatt av strømmen i Tokagjelselva i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Båten som ble tatt av strømmen i Tokagjelselva i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Politiet har observert nye gjenstander som knyttes til de tre som er savnet i Tokagjelselva i Kvam. Søket er intensivert onsdag.

  Det henger både sammen med de nye funnene og at det er spådd dårligere vær de neste dagene, skriver Dagbladet.

  – Vi har observert noen gjenstander som vi knytter til de savnede. Brannvesenet er på vei ned nå for å undersøke. De blir rappellert ned til stedet. Gjenstandene ble oppdaget med drone i går kveld. Vi undersøkte bildene til dronen, og vi så ting som gjør at vi ønsker å gå ned, sier innsatsleder Svein Valland Laupsa til Dagbladet.

  Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68) ble tatt av strømmen i Tokagjelselva søndag kveld og er ennå ikke funnet.

 • av NTB
  DEL
  USA har utstedt sitt første kjønnsnøytrale pass

  Det første kjønnsnøytrale passet er utstedt i USA, et tilbud som vil bli tilgjengelig som et vanlig alternativ fra neste år av.

  – I anledning denne passutstedelsen vil jeg gjenta utenriksdepartementets forpliktelse til å fremme frihet, verdighet og likestilling for alle mennesker, inkludert LHBT-personer, sier Ned Price, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

  I passet står det nå også en «X» i tillegg til alternativene «mann/kvinne». Kort tid etter nyttår vil dette bli en utbredt tilbud i USA, i tillegg til også å stå oppført i fødselsattestene.

  Under president Joe Bidens ledelse har amerikanere fått muligheten til å velge kjønn på passet sitt. Tidligere har det krevd medisinsk bekreftelse dersom amerikanere ønsket å oppgi et annet kjønn enn det som står i fødselsattesten.

  Minst elleve andre land har innført kjønnsnøytrale pass, deriblant Canada, Tyskland, Argentina og India.

 • av NTB
  DEL
  Politiet søker etter eldresvindlere i Trondheim

  Flere eldre i Trondheim kommune skal ha blitt svindlet og frastjålet penger av en kvinne som utgir seg for å jobbe i det offentlige. Politiet ber folk om tips.

  Tirsdag meldte politiet at de har fått melding om sju tilfeller hvor eldre mennesker er blitt svindlet. De er blitt frastjålet verdigjenstander, ifølge Adresseavisen

  – Damen som er antatt gjerningsperson, utgir seg for å komme fra en offentlig instans, eksempelvis Nav, Røde Kors og Trondheim kommune, sier politifaglig etterforskningsleder Kjell Steinar Wibe til avisen.

  Det var flere politistyrker ute i søket onsdag ettermiddag.

  Kvinnen beskrives som rundt 45 år. Hun snakker svensk og gebrokken norsk. Politiet mistenker at hun samarbeider med en mann som kjører en champagnefarget Volvo V70 med utenlandske registreringsskilter.

 • av NTB
  DEL
  PST: Uttalelser fra Kongsberg-siktet pekte mot terror
  Uttalelser som den siktede etter Kongsberg-drapene kom med i forbindelse med pågripelsen førte til at PST mente hendelsen framsto som en terrorhandling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Uttalelser som den siktede etter Kongsberg-drapene kom med i forbindelse med pågripelsen førte til at PST mente hendelsen framsto som en terrorhandling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Uttalelser som den siktede etter Kongsberg-drapene kom med i forbindelse med pågripelsen førte til at politiets sikkerhetstjeneste (PST) mente hendelsen fremsto som en terrorhandling.

  Ifølge Dagbladet skyldtes dette hva som faktisk hadde skjedd, og siktede Espen Andersen Bråthens uttalelser rett i etterkant til politiet

  – Det gjorde at vi måtte ta høyde for at det var terror, også fordi vi måtte iverksette de tiltakene vi gjør hvis det er terror, sier kontraterror-sjef Arne Christian Haugstøyl i PST til Dagbladet.

  Ifølge Haugstøyl hadde uttalelsene sammenheng med Bråthens angivelige konvertering til islam, men han ønsker ellers ikke å gå nærmere inn på hva som skal ha blitt sagt.

  På en pressekonferanse onsdag sa politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt at hypotesen om terror fortsatt står ved lag, men at den ikke er styrket så langt i etterforskningen.

  – Men det er helt naturlig å vurdere dette fortløpende. Særlig med tanke på hva siktede forklarer om hvilken hensikt og tanker han hadde med de handlingene han utførte, sa Omholt.

 • av NTB
  DEL
  Politiet ber Stovner-siktet melde seg

  Politiet har siktet en mann i 20-årene for drapsforsøk etter skytingen på Stovner mandag. Den siktede er ikke pågrepet, men oppfordres til å melde seg.

  Politiet jobber på spreng med å oppklare alle de uløste skyteepisodene i Oslo de siste ukene. Siste tilfelle var mandag kveld da en ung mann ble skutt i magen ved Stovner Senter ved 21-tiden. Gjerningspersonen stakk av fra stedet.

  – Med bakgrunn i omfattende etterforskning er en mann siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette. Den siktede er en mann i 20-årene. Han er noe kjent for politiet fra før, skriver politiet i en pressemelding om utviklingen i saken onsdag ettermiddag.

  Drapsseksjonsleder Anne Alræk Solem i Oslo politidistrikt sier politiet leter aktivt etter den siktede mannen.

  – Vi begynner å danne oss et bilde av foranledningen og kan si at det er en relasjon mellom siktede og den fornærmede i saken. Man han er ikke pågrepet, men vi tror han godt vet at politiet er etter ham, så vi ber ham om å melde seg, sier Solem til NTB.

  Hun sier politiet også regner med at det er personer rundt den siktede som kan ha kjennskap til hendelsen, som kan bidra ved å ringe politiets tipstelefon 02800.

  Det unge offeret kom til sykehus og ble reddet av helsepersonellet. Ifølge Solem er han utenfor livsfare og er blitt avhørt av politiet.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Koronasmitten økte med 54 prosent den siste uken
  Avdelingsdirektør Line Vold i FHI under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen.
Foto: Ali Zare / NTB
  Avdelingsdirektør Line Vold i FHI under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Ali Zare / NTB

  Smitten økte med 54 prosent og flere koronapasienter ble innlagt på sykehus i forrige uke, skriver Folkehelseinstituttet i sin siste ukerapport.

  Smittetrenden i Norge er stigende, og det siste døgnet er det registrert 1.144 nye koronatilfeller i Norge. Det er nær en dobling fra samme dag i forrige uke, og første gang siden 14. september at det er registrert over tusen nye smittede på ett døgn her til lands.

  Tallene på vaksinerte vokser. Hele 4,2 millioner nordmenn fra 12 år har fått første dose, og over 3,7 millioner har fått dose to. Det tilsvarer en andel på henholdsvis 78 og 69 prosent av befolkningen.

 • av NTB
  DEL
  Smitterekord i Tromsø – 59 nye registrerte smittede
  59 personer har testet positivt for koronaviruset i Tromsø det siste døgnet. Foto: Terje Pedersen / NTB
  59 personer har testet positivt for koronaviruset i Tromsø det siste døgnet. Foto: Terje Pedersen / NTB

  59 personer har testet positivt for koronaviruset i Tromsø det siste døgnet. Aldri før har så mange blitt smittet på et døgn i kommunen.

  Ifølge iTromsø er det smitterekord i Tromsø.

  Smittevernoverlege Trond Brattland sier til avisen at det er en økende smittetrend i kommunen. Det vil trolig fortsette i tiden fremover.

  – Vi har nok et R-tall på over én, som vil si at hver smittet smitter mer enn én person. Med mindre noe skjer, så kan det i teorien fortsette å øke, sier Brattland.

  Brattland opplyser til NRK at de ser en økning i alle aldersgrupper.

  Tirsdag døde en eldre koronasmittet pasient ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Dette er det tredje koronadødsfallet ved sykehuset. UNN opplyser at pasienten hadde flere underliggende sykdommer.

  – Per nå er 16 personer innlagt med smitte ved sykehuset, ifølge NRK.

 • av NTB
  DEL
  Den afrikanske union suspenderer Sudan

  Den afrikanske Union (AU) stenger Sudan ute som følge av militærkuppet.

  AU er en samarbeidsorganisasjon der 55 stater i Afrika deltar. Den arbeider blant annet for å fremme demokrati og menneskerettigheter.

  Det var natt til mandag at militæret kuppet makten og satte flere regjeringsmedlemmer og sivile ledere i fengsel. Statsministeren ble senere løslatt, men blir holdt under strengt oppsyn hjemme.

 • av NTB
  DEL
  Jette Christensen blir hodejeger
  Jette Christensen (Ap) blir hodejeger i Visindi.
Foto: Terje Pedersen / NTB
  Jette Christensen (Ap) blir hodejeger i Visindi. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Tidligere stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) blir hodejeger i rekrutteringsselskapet Visindi.

  Det opplyser selskapet i en pressemelding.

  Christensen satt på Stortinget for Arbeiderpartiet i elleve år, men tok ikke gjenvalg ved høstens stortingsvalg.

  – Norges viktigste ressurs er mennesker og deres kompetanse. Jeg kan ikke tenke meg noe mer givende enn å sørge for at offentlig så vel som privat sektor får akkurat den personen de trenger i hver nyansettelse, sier Christensen i pressemeldingen.

 • av NTB
  DEL
  Alle vaksinerte svensker skal få tilbud om tredje dose
  Ampuller med Modernas koronavaksine. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB
  Ampuller med Modernas koronavaksine. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB

  Svenske myndigheter skal tilby en tredje dose koronavaksine til alle fullvaksinerte svensker. Først i køen er dem over 65 år og helsepersonell.

  Deretter vil alle svensker over 16 år få tilbud om tredje vaksinedose i løpet av vinteren og våren, sier sosialminister Lena Hallengren (S).

  – Vi ligger mye bedre an i Sverige denne høsten. Vi har nå lavest smittespredning i Norden, og dette er takket være at så mange har vaksinert seg slik at vi kan leve våre liv mer som normalt, sier Hallengren.

  Det er ennå ikke klart når svenskene skal sette i gang med å sette tredje dose. Men den skal bli satt tidligst seks måneder etter at man har fått andre dose, påpeker Hallengren. Hovedregelen vil være at tredje dose vil være fra samme vaksineprodusent som man tidligere har fått. Det gjøres imidlertid unntak – de som har fått AstraZeneca-vaksinen, skal heller få Pfizer/Biontech eller Moderna.

  Risikoen for enkelte hjertesykdommer eller andre sjeldne bivirkninger etter tredjedose er ukjent og blir fulgt nøye med på, ifølge Det europeiske legemiddelverket EMA

  Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson peker på at det er gjort slike undersøkelser.

  – Man har sett på dette og ikke funnet noen åpenbare bivirkninger. Det synes å fungere veldig bra, sier Carlson.

  I Sverige er det satt over 14 millioner vaksinedoser. Cirka 85 prosent av alle over 16 år er vaksinert, ifølge Carlson.

  – Det å øke andelen som har fått to vaksinedoser, har høyest prioritet, sier Carlson.

  I Norge anbefales innbyggere over 65 år å ta en oppfriskningsdose koronavaksine når det har gått minst seks måneder siden andre vaksinedose. Den norske anbefalingen er mer snever enn EMAs, som har bedt land om å også vurdere å gi tredjedose til alle mellom 18 og 55 år.

 • av NTB
  DEL
  Aktor ber om 17 års forvaring etter knivdrap på Ålgård
  Påtalemyndigheten ber om 17 års forvaring for mannen som er tiltalt for å ha drept Gjertrud Åshild Sæthre Horve på Ålgård i fjor vinter. Foto: Carina Johansen / NTB
  Påtalemyndigheten ber om 17 års forvaring for mannen som er tiltalt for å ha drept Gjertrud Åshild Sæthre Horve på Ålgård i fjor vinter. Foto: Carina Johansen / NTB

  Påtalemyndigheten mener at mannen som er tiltalt for å ha voldtatt og drept en 69 år gammel kvinne på Ålgård, må dømmes til forvaring i 17 år.

  – Han voldtok henne, drepte henne og satte deretter fyr på leiligheten for å skjule det han hadde gjort, sa statsadvokat Nina Grande under rettssaken i Sør-Rogaland tingrett tirsdag, ifølge Stavanger Aftenblad.

  Hun ber om at den 33 år gamle mannen dømmes til 17 års fengsel med en minstetid på 11 år for å ha drept 69 år gamle Gjertrud Åshild Sætre Horve på Ålgård i Rogaland 21. desember i fjor.

  Tiltalte nekter straffskyld. Han innrømte i et avhør som har blitt spilt av i retten at han han slo Horve etter at hun først hadde slått ham, og sa at hun var bevisstløs, men pustet, da han forlot leiligheten.

  Grande sa ifølge TV 2 under sin prosedyre at det ikke finnes noen fornuftig grunn til å tro at det kan ha vært noen andre som sto bak drapet på Ålgård, der offeret ble stukket minst 15 ganger med en kniv.

  – Jeg mener drapet blir begått for å skjule at han har slått og voldtatt henne. Og han prøver å skjule det han har gjort, ved å tenne på, sa Grande under prosedyren.

  Mannen er ikke tidligere dømt for lovbrudd, men Grande mener likevel at vilkårene for forvaring er oppfylt.

  – Denne saken viser hvilken vold han er i stand til å utøve, sier Grande.

 • av NTB
  DEL
  Skjerper leteinnsatsen i Kvam før mer uvær kommer
  De tre savnede satt i denne grønne båten da de ble tatt av strømmen ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB
  De tre savnede satt i denne grønne båten da de ble tatt av strømmen ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Leteaksjonen etter de tre savnede i Tokagjelselva intensiveres onsdag før mer uvær er ventet til området mot slutten av uka.

  Politiets innsatsleder Svein Valland Laupsa i Kvam sier til NTB at overflatedykkere skal lete etter de tre savnede Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68) som ble tatt av strømmen i Tokagjelselva søndag kveld. Det vil også bli foretatt søk langs strandkanten.

  Søket etter de tre, samt hunden Leo, har pågått uten stans siden de ble meldt savnet, men arbeidet er krevende fordi det fortsatt er høy vannstand og stri strøm i elva som går helt ned til Hardangerfjorden.

  – Vi kan ikke utelukke at de kan ha blitt dratt så langt ned som ned til fjorden, og da må vi lete helt derfra. Hvis de har havnet ut i fjorden, vil det skape enda mer komplikasjoner, sier Laupsa.

  Mer ressurser

  Han sier været onsdag er bedre enn ventet, og at det derfor settes inn mer ressurser på å finne de savnede ettersom dårligere vær er i anmarsj torsdag og fredag.

  – Vi har flere folk i arbeid i dag. Vi ønsker å søke oppe i fossen og området der båten ble funnet, men den er fremdeles så stor at det ikke er forsvarlig å dykke der, sier Laupsa.

  Fremdeles vet ikke letemannskapene helt hva som skjedde søndag kveld da båten med de tre personene ble tatt av den flomstore elva og dratt ned fossen.

  – Har det tøft

  Laupsa sier politiet har en teori om at de forsøkte å ro over vannet for å ta seg til en hytte på den andre siden, men ble tatt av strømmen og ført nedover elva og ut i fossen.

  Onsdag sendte politiet også ut bilder av de tre savnede, i samråd med de etterlatte.

  – De har det tøft – det er en krevende situasjon. Dette er en tragisk sak, så vi gjør alt for å finne de savnede, sier Laupsa.

 • av NTB
  DEL
  Fyllingsgraden i vannmagasinene økte sist uke – fortsatt svært lavt nivå

  Ved utgangen av uke 42 var fyllingsgraden i norske magasiner 68,3 prosent. Det er 5,4 prosentpoeng opp fra bunnivået i uke 38.

  Medianverdien for fyllingsgraden på tilsvarende tidspunkt i årene 2001 til 2020 er 82,4 prosent, skriver NVE. Det lover dårlig for strømprisene framover.

  I uke 38 var fyllingsgraden på sitt laveste siden 2006. Nivået forrige uke var også en økning fra uka før.

  Det høyeste fyllingsnivået hadde Nord-Norge med 82,5 prosent, mens Sørvest-Norge var lavest med 57,6 prosent.

 • av NTB
  DEL
  101 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – fem færre enn dagen før

  Onsdag var 101 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er fem pasienter færre enn dagen før.

  16 av pasientene får respiratorbehandling, og 30 ligger på intensivavdeling. Det er to flere på respirator og like mange på intensivavdeling som dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

  67 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 17 er innlagt i Helse nord, ti er innlagt i Helse Midt-Norge, og sju er innlagt i Helse vest.

  22 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, seks er innlagt hos Helse nord, én er innlagt hos Helse Midt-Norge, og én er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 202.554 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Politiet mener mistanken mot Tengs-siktede er styrket – ber om forlenget varetekt
  Politiadvokat Fredrik Martin Soma sier at politiet ber om forlenget varetekt for mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs. Foto: Carina Johansen / NTB
  Politiadvokat Fredrik Martin Soma sier at politiet ber om forlenget varetekt for mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs. Foto: Carina Johansen / NTB

  Politiet mener at mistanken mot mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, er styrket etter etterforskningen de siste ukene.

  – Politiet mener nå at bevisene mot siktede er styrket. Vi har i dag sendt begjæring til Sør-Rogaland tingrett der vi ber om at mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, varetektsfengsles i 12 nye uker med hjemmel i straffeprosesslovens paragraf 172 a, sier politiadvokat Fredrik Martin Soma i en pressemelding.

  Det betyr at politiet mener bevisene i saken i særlig grad styrker mistanken. I tillegg mener politiet at en løslatelse vil støte allmennhetens rettsfølelse og kunne skape utrygghet i befolkningen.

  Fengslingsmøtet vil bli holdt torsdag klokken 10.30 i Sør-Rogaland tingrett avdeling Sandnes, ifølge Stavanger Aftenblad.

  Avhørt på nytt

  51-åringen ble pågrepet 1. september i år, siktet for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Han har siden 3. september vært varetektsfengslet på grunn av bevisforspillelsesfare, men nå mener politiet at det ikke lenger er noen fare for at mannen vil ødelegge beviser.

  Siktede har onsdag vært i et nytt avhør der han er gjort kjent med utviklingen i saken.

  – Av respekt for prosessen ønsker ikke politiet å gå inn i detaljene omkring begjæringen før denne er behandlet av retten. Vi kan imidlertid opplyse at begrunnelsen for begjæringen er nært knyttet til DNA-undersøkelsene i saken, sier Soma.

  – Har fått svar på DNA-analyser

  En av 51-åringens forsvarere, advokat Stian Kristensen, sier til Stavanger Aftenblad at det er kommet nye svar på DNA-analyser, og at det er disse som er grunnen til at politiet ber om 12 nye uker etter paragraf 172a.

  – Vi fikk onsdag morgen beskjed om at politiet har fått svar på ytterligere DNA-analyser. Det er bakgrunnen for at politiet vil be om 12 uker, sier Kristiansen.

  Mannen har hele tiden nektet for å ha noe med drapet å gjøre og står fortsatt på dette.

  Kristiansen sier at han og hans kollega Stian Bråstein ennå ikke har fått oversikt over de nye DNA-analysene.

  – Men det gjelder ytterligere undersøkelser på Y-kromosomet. Noe mer kan jeg ikke si, sier han.

  Politiet har tidligere gått ut med at det er gjort funn på siktedes mannlige DNA-slektslinje – det som heter Y-kromosomet. De har også gått ut med at de gjør undersøkelser av referanseprøver fra siktedes mannlige slektninger for å snevre inn kretsen av Y-profiler.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  Politiet etterlyser to brødre etter Mortensrud-drapet

  Politiet i Oslo har gått ut med navn og bilde på to etterlyste brødre i 30-årene etter drapet på Mortensrud.

  De to brødrene er tidligere straffedømt.

  De to har forlatt landet og er etterlyst internasjonalt. Politiet hadde ikke mistanke mot brødrene da de forlot landet.

  Saken oppdateres.

 • av NTB
  DEL
  Land i Øst-Europa har mest smitte akkurat nå
  Flere tusen mennesker i Riga protesterte mot obligatorisk covid-19-vaksine for blant andre lærere i sommer. Nå ligger Latvia på smittetoppen i verden.
  Flere tusen mennesker i Riga protesterte mot obligatorisk covid-19-vaksine for blant andre lærere i sommer. Nå ligger Latvia på smittetoppen i verden. Foto: Dmitrijs Sujzics, AP / NTB

  Disse landene opplever for tiden det største smittetrykket i verden, sortert etter registrerte koronasmittede pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. (Tall i parentes viser registrerte dødsfall pr. 100.000 i samme periode).

  Latvia: 1663 smittede (13,4 døde)

  Georgia: 1466 smittede (13,1 døde)

  Serbia: 1352 smittede (11,4 døde)

  Estland: 1352 smittede (5,7 døde)

  Litauen: 1337 smittede (14,7 døde)

  Romania: 1058 smittede (28 døde)

  Belize: 1016 smittede (14,1 døde)

  Slovenia: 974 smittede (4,1 døde)

  Montenegro: 941 smittede (12,1 døde)

  Storbritannia: 933 smittede (2,8 døde)

  Armenia: 818 smittede (16,7 døde)

  Singapore: 808 smittede (2,7 døde)

  I Norge er det registrert 149 nye smittetilfeller og 0,5 dødsfall pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.

  For de øvrige nordiske landene er tallene pr. 100.000 innbyggere de siste 14 dagene 85 smittede og mindre enn ett dødsfall i Sverige, 242 smittede og mindre enn ett dødsfall i Danmark, 138 smittede og mindre enn ett dødsfall i Finland og 266 smittede og ingen døde på Island.

  Kilde: Johns Hopkins-universitetet

 • av NTB
  DEL
  134 nye koronasmittede i Trondheim

  Det er registrert 134 nye koronatilfeller i Trondheim siste døgn.

  Det melder Nidaros.

  – 134 totalt i går. Derav 77 i alder 10 til 20 år, skriver kommuneoverlege Tove Røsstad i en SMS til avisen.

  Til sammen fra tirsdag 19. oktober til og med mandag 25. oktober fikk 250 personer påvist smitte av covid-19 i Trondheim. Røsstad skriver at det er barneskoler og videregående skoler som er mest berørt.

 • av NTB
  DEL
  Mann gikk gjennom isen med snøscooter i Finnmark

  En reindriftsutøver har gått gjennom isen med snøscooter mens han drev med reinsanking i Tana i Finnmark. Mannen er hentet av luftambulanse.

  – Snøscooteren gikk til bunns og mannen kom seg opp av råken på egen hånd, skriver politiet i Finnmark på Twitter.

  Mannen ble svært kald, og er hentet av luftambulanse som tar ham til helsesenteret i Tana.

  Hendelsen skjedde i området Masjok ved bygda Sirbmá i Tana kommune.