Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kongsberg kirke åpner dørene
14. oktober kl 08:56av NTB
DEL
Kongsberg kirke holder dørene åpne fra klokka 9 torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Kongsberg kirke holder dørene åpne fra klokka 9 torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Kongsberg kirke vil torsdag holdes åpen for alle berørte etter drapene.

– Kirken vil være åpen fra klokken 9 for alle som trenger noen å prate med, være sammen med, som vil tenne et lys eller bare være stille.

Det opplyser sogneprest Reidar Aasbø på Kongsberg til NTB.

kommunens sider på Facebook opplyses det at kirkens dører er åpne for alle som måtte trenge trøst, stillhet, samtale eller samvær etter de grusomme hendelsene som har funnet sted.

– Hele Kongsberg-samfunnet preges av dette. Nå står vi sammen og tar vare på hverandre, skriver kommunen på sine nettsider.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Fortsatt flertall for norsk EØS-medlemskap

  Hadde det vært folkeavstemning om EØS i dag, ville 19 prosent ha stemt nei. En må tilbake til 2010 for å finne en neiside som står svakere enn i dag.

  Det er fortsatt solid flertall for EØS-medlemskap blant folket, da 65,1 prosent ville stemt for EØS-medlemskap dersom det skulle være folkeavstemning i morgen. 19,4 prosent ville stemt mot, skriver Klassekampen.

  I undersøkelsen, som er gjennomført av Sentio for Klassekampen og Nationen, ble det også målt hva det norske folk ville stemt dersom det var folkeavstemning om EU-medlemskap nå. Her sier 54,1 prosent at de ville stemt nei – 34,1 prosent ville stemt ja og 11,8 prosent svarte vet ikke.

  Det er nei til EU-flertall i alle partier med unntak av Høyre, Venstre og MDG. Det er også neiflertall i alle aldersgrupper, i alle landsdeler og blant alle inntektsgrupper – bortsett fra dem som tjener 1,4 millioner i året eller mer.

  Feilmarginen på undersøkelsen er mellom 1,9 og 3,1 prosentpoeng.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Nato-sjefen: – En høy pris for enhver aggresjon mot Ukraina
  Foto: Roman Koksarov / AP / NTB

  Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, sier Russland må betale en høy pris for enhver aggresjon mot Ukraina etter spekulasjoner om at det vurderes fremstøt.

  – Det vil få alvorlige politiske og økonomiske konsekvenser, og en høy pris å betale for Russland, sa Stoltenberg på en pressekonferanse under et møte for alliansens utenriksministre i Riga.

  Han la imidlertid til at det ikke er klart hvilke intensjoner som ligger bak opptrappingen av russiske tropper i og rundt Ukraina som er blitt observert de siste månedene, og at det ikke er sikkert det blir lagt opp til fremstøt fra det russiske militæret.

  – Vi må likevel være forberedt på det verste, sa han.

  Målet med uttalelsen var å sende en klar beskjed til Russland om å trekke seg unna og unngå eskalering, la han til.

 • av NTB
  DEL
  MI6-sjefen tror Kina står i fare for å gjøre feilgrep
  MI6-sjef Richard Moore holdt en sjelden tale i London mandag, hvor han blant annet sa at Kina har blitt etterretningstjenestens største enkeltprioritering. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
  MI6-sjef Richard Moore holdt en sjelden tale i London mandag, hvor han blant annet sa at Kina har blitt etterretningstjenestens største enkeltprioritering. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

  Sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI6 antyder i en sjelden tale at han tror Kina står i fare for å feilberegne når det gjelder inngrep mot Taiwan.

  – Kinas myndigheter tror på sin egen propaganda om Vestens skrøpelighet, og undervurderer besluttsomheten til amerikanske myndigheter. Risikoen for feilberegning basert på for høy selvtillit er reell, sa Richard Moore under en tale på et arrangement i London tirsdag.

  The Guardian skriver at uttalelsen tydelig hadde som hensikt å advare Kina om å gjøre fremstøt for å ta kontroll over Taiwan, som de anser som en del av Kina.

  Moore nevnte ikke Taiwan eksplisitt, men spørsmålet om øyas uavhengighet er en kilde til spenning mellom Kina og Vesten.

  Under talen uttalte også Moore at Kina er blitt den største enkeltprioriteringen for MI6 for første gang i etterretningstjenestens historie.

 • av NTB
  DEL
  Færre døde i novembertrafikken i år
  Tente fakler til minne om omkomne i trafikken under et arrangement i Stokke i Vestfold. Bildet er tatt i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Tente fakler til minne om omkomne i trafikken under et arrangement i Stokke i Vestfold. Bildet er tatt i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Fire personer mistet livet på norske veier i november i år, tre færre enn i samme måned i fjor. Så langt i år ligger tallet på omkomne noe under fjoråret.

  Totalt har 80 personer omkommet i trafikken hittil i år, tre færre enn på samme tid i fjor, ifølge Trygg Trafikk og Statens vegvesen.

  De døde i november i år var tre bilførere og en motorsyklist.

  – Årsaken til nedgangen vet vi ikke noe om, men vi vet at det dessverre fremdeles er for mange menneskeliv som går tapt i trafikken, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

  Fylkene med nedgang så langt i år er Vestfold og Telemark, Oslo og Nordland. I Vestfold og Telemark har fem personer omkommet i trafikken hittil i år, mens det i fjor på samme tidspunkt var tolv. I Nordland er tilsvarende tall tre i år mot åtte i fjor, og i Oslo har én person omkommet i år mot fem i fjor.

  I Viken har 21 personer mistet livet i trafikken så langt i år, en oppgang fra 19 på samme tid i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Stenger skattehull for politikere på «gutterommet»
  Skattemyndighetene skjerper inn reglene for når stortingspolitikere og statsråder kan slippe skatt på pendlerboligen. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
  Skattemyndighetene skjerper inn reglene for når stortingspolitikere og statsråder kan slippe skatt på pendlerboligen. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB

  Skatteetaten endrer praksis og slår fast at politikere ikke får slippe skatt på pendlerbolig dersom de har folkeregistrert adresse hjemme hos foreldrene.

  Den endrede praksisen gjelder både stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer, skriver VG.

  Til forskjell fra andre arbeidstagere kan rikspolitikere beholde sin folkeregistrerte adresse på hjemstedet selv om de jobber og oppholder seg mesteparten av året i pendlerboligen Oslo. Men dersom de ikke har kostnader til en egen bolig, må de altså skatte av fordelen.

  Den nye praksisen innebærer at man ikke bare kan betale leie eller andel av fellesutgiftene til foreldrene for å slippe skatt. Man må ha en egen boenhet.

  – Det er normalt to krav for å få skattefri pendlerbolig: At man hjemme bor i en selvstendig boenhet og at man er i en merkostnadssituasjon, sier seksjonssjef Lene Marie Ringså i juridisk avdeling i Skattedirektoratet til VG.

  Stortinget har bedt advokatfirmaet Grette om å gjennomføre en skatterevisjon av stortingspolitikernes særordninger. Grette har hatt et møte med Skattedirektoratet for å gå gjennom regelverket, ifølge VG.

  Aftenposten avslørte i høst at daværende KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad hadde fått gratis, skattefri pendlerbolig fra Stortinget fordi han var folkeregistrert hjemme hos foreldrene. Han inngikk etter hvert en avtale med foreldrene om å dekke noen utgifter for å slippe skatt.

 • av NTB
  DEL
  USA kritiserer blokkering av internasjonale observatører

  En amerikansk utsending går hardt ut etter meldinger om at væpnede grupper har hindret internasjonale observatørers arbeid i Ukraina.

  Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sa forrige helg at hindringene deres observatører blir utsatt for i de konfliktfylte regionene i Ukraina har eskalert til et nytt nivå. De ber om at restriksjonene blir fjernet umiddelbart.

  USAs ambassadør til OSSE, Michael Carpenter, sier til AFP tirsdag at blokkeringen er dypt urovekkende. Han la til at observatørene har blitt trakassert, og oppfordret Russland til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til internasjonale avtaler for å sikre våpenhvile og gi uhindret tilgang for observatører.

  – Disse forpliktelsene blir brutt på det nåværende tidspunkt, sa han.

  OSSE begynte sitt observeringsarbeid i Ukraina i 2014 etter at Russland annekterte Krim-halvøya, og det brøt ut en væpnet konflikt mellom Ukraina og prorussiske separatister øst i landet. Konflikten har krevd mer enn 13.000 menneskeliv.

 • av Harald Stolt-Nielsen / NTB
  DEL
  15-åring skjøt og drepte tre på skole i Michigan
  Tre personer ble drept og seks andre såret under en skyting på Oxford High School i Michigan tirsdag.
  Tre personer ble drept og seks andre såret under en skyting på Oxford High School i Michigan tirsdag. Foto: Paul Sancya, AP / NTB

  En 15-åring er pågrepet etter å ha skutt og drept tre personer på en skole nord for storbyen Detroit, bekrefter lokalt politi.

  Seks personer skal være skadet.

  En 15 år gammel gutt er blitt pågrepet av politiet. Det er også tatt beslag i et halvautomatisk håndvåpen. Politiet mener tenåringen handlet på egen hånd.

  – Han hadde våpenet på seg da han ble konfrontert av politibetjenter, og han ble pågrepet. Hele episoden varte i fem minutter, forteller Mike McCabe fra politiet til Detroit News. Gjerningspersonen skal ikke ha ytt motstand under pågripelsen.

  Skyteepisoden fant sted ved Oxford High School, som ligger i et område rundt 48 kilometer nord for Detroit i delstaten Michigan.

  McCabe sier at rundt 15 til 20 skudd ble avfyrt, og nødtelefonen mottok omtrent 100 anrop. En av de seks sårede skal være en lærer.

  Han kaller det hele for en veldig tragisk situasjon.

  – Vi har bekreftet tre omkomne ofre, som trolig alle er elever ved skolen. Vi blir kontaktet av mange opprørte foreldre, sier han.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Kona til «El Chapo» er blitt dømt til fengsel
  En dommer i USA har dømt Emma Coronel Aispuro, kona til narkotikabaronen Joaqin «El Chapo» Guzman, til fengsel i tre år.
  En dommer i USA har dømt Emma Coronel Aispuro, kona til narkotikabaronen Joaqin «El Chapo» Guzman, til fengsel i tre år. Foto: Arkivfoto: Mark Lennihan / AP / NTB

  En dommer i USA har dømt Emma Coronel Aispuro, kona til narkotikabaronen Joaqin «El Chapo» Guzman, til fengsel i tre år.

  Aispuro var tiltalt for narkotikasmugling og hvitvasking av penger, og i forkant av domsopplesningen ba hun retten om unnskyldning.

  – Jeg vil uttrykke min anger for all skade jeg skal ha gjort. Jeg lider som et resultat av den smerten familien min er påført, sa hun på spansk.

  Straffen på tre år er mildere enn de fire årene aktor ba om. Dommeren påpekte at Aispuro bare var en tenåring da hun giftet seg med den beryktede narkobaronen, og at hun erklærte seg skyldig da hun ble pågrepet.

  Ektemannen Guzman ble i 2019 dømt til fengsel på livstid. De har to døtre sammen, noe Aispuro ba dommeren ta hensyn til før straffeutmålingen.

 • av NTB
  DEL
  35-åring dømt til tolv års fengsel for over 50 voldtekter

  En 35 år gammel mann er funnet skyldig i å ha dopet ned og voldtatt to kvinner en rekke ganger. Retten fester ingen lit til mannens forklaring.

  Mannen ble tidligere i år dømt til elleve års fengsel i Hedmarken tingrett for voldtekt av to kvinner. Han var tiltalt for en rekke voldtekter mot sin tidligere samboer og én voldtekt mot en annen kvinne, skriver Hamar Arbeiderblad.

  Han anket dommen, og anken ble nylig behandlet i Eidsivating lagmannsrett. Straffen er skjerpet til fengsel i tolv år.

  I en tekstmelding til avisen skriver mannens forsvarer, advokat John Arild Aasen, at dommen kommer til å ankes til Høyesterett. De vil anke over både saksbehandlingen, lovanvendelsen og straffeutmålingen.

 • av NTB
  DEL
  Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim

  Politiet mener å ha identifisert kvinnen som ble funnet død i Nideelva ved Nedre Leirfoss i Trondheim mandag.

  Det opplyser etterforskningsleder Eivind Guldseth i Trøndelag politidistrikt til NRK.

  Samtidig opplyser han til Nidaros at de står de uten tips i saken.

  – Om det er fordi vi mandag sa at det ikke var mistanke om noe kriminelt, vet jeg ikke. Vi håper nå flere skal bli klare over hendelsen slik at vi får flere tilbakemeldinger, sier han til avisa.

  Trøndelag politidistrikt ber alle som befant seg i området fra midnatt og til klokken 12.30 mandag, om å melde seg.

  – Politiet kan på nåværende tidspunkt ikke utelukke at avdøde kan være utsatt for noe kriminelt og jobber ut fra flere hypoteser. Vi vet at mange går på tur i dette området og håper å få tips, opplyser Guldseth.

 • av NTB
  DEL
  Minst 30 drept i angrep i Den sentralafrikanske republikk

  Minst 30 sivile og to soldater ble drept i angrep fra opprørere i Den sentralafrikanske republikk i helgen, melder lokale myndigheter.

  Opprørerne slo til mot de to landsbyene Kaita og Bayengou samtidig søndag, nær grensen til Kamerun. Flere av innbyggerne i landsbyene har flyktet over grensen.

  Lokale myndigheter legger skylden på opprøre fra gruppen 3R, som er en av de mektigste væpnede gruppene i landet.

  I slutten av 2020 sluttet gruppen seg til opprørskoalisjonen som har forsøkt å styrte president Faustin Archange Touadera og hindre at han ble gjenvalgt.

 • av NTB
  DEL
  Vernepliktig soldat skadet under øvelse på Mågerø

  En soldat er fraktet til sykehus for behandling etter en skyteulykke på Mågerø i Færder kommune. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

  – Det er snakk om at en vernepliktig soldat er blitt skadet under en skyteøvelse på Mågerø. Pr. nå er det snakk om en politisak. De må gjøre sin etterforskning før vi kommenterer noe omkring hendelsesforløp og skadeomfang, sier kommunikasjonssjef Ole Christian Emaus ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

  Sørøst politidistrikt skriver at soldaten er fraktet til sykehus for behandling og at det er iverksatt etterforskning av hendelsen.

  Til NTB opplyser politistasjonssjef Øystein Holt i Tønsberg at skadeomfanget og hendelsesforløpet er ukjent.

  – Vi vet ikke om det er alvorlig, vi venter på tilbakemelding fra sykehuset, opplyser han.

 • av NTB
  DEL
  Putin usikker på om han vil fortsette etter 2024
  Russlands president Vladimir Putin sier han ikke er sikker på om han kommer til å fortsette som president etter 2024. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB
  Russlands president Vladimir Putin sier han ikke er sikker på om han kommer til å fortsette som president etter 2024. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin sier tirsdag at han ennå ikke vet om han ønsker å fortsette som president etter 2024.

  – Ifølge grunnloven har jeg muligheten til å bli valgt for en ny presidentperiode. Men om jeg vil gjøre det eller ikke, har jeg ikke bestemt meg for ennå, sa 69 år gamle Putin i et økonomisk forum han deltok på tirsdag.

  Putin la imidlertid til at bare muligheten for at han kan fortsette stabiliserer den innenrikspolitiske situasjonen i Russland.

  En kontroversiell grunnlovsendring som ble stemt igjennom i fjor tillater Putin ytterligere to presidentperioder dersom han ønsker det. Han har muligheten til å bli sittende som president frem til 2036, da han vil være 84 år gammel.

  Før grunnlovsendringen kunne ikke Putin fortsette som president etter 2024.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Bertheussen trekker anken

  Laila Anita Bertheussen trekker anken sin. Det skriver hun på Facebook.

  22. juni besluttet Borgarting lagmannsrett at anken over skyldspørsmålet, lovanvendelsen og saksbehandlingen nektes fremmet. Anken over straffeutmålingen ble henvist til ankeforhandling i lagmannsretten.

  Bertheussen skriver på Facebook at hun derfor har bestemt seg for å trekke anken over straffeutmålingen.

  «Det er ikke meningsfullt å stille i en en rettssak som kun skal handle om straffen for noe jeg ikke har gjort. Så jeg tar straffen.», skriver Bertheussen.

  15. januar i år ble Bertheussen dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Hun anket dommen på stedet. Hun ble dømt for angrep og trusler mot landets øverste styringsorganer.

  Saken skulle etter planen blitt behandlet i lagmannsretten 2. og 3. desember.

  Les mer om saken her.

 • av Vegard Venli
  DEL
  Riksrevisjonen går formelt inn i pendlerbolig-sakene

  På et møte i Riksrevisjonens kollegium ble det i dag formelt klart at Stortinget skal granskes.

  - Vi starter etterlevelsesrevisjon for å granske Stortingets administrasjon, forvaltningen av pendlerboliger og etterlønn, sier riksrevisor Per-Kristian Foss til Aftenposten.

  Riksrevisjonen vil nå kontakte de andre instansene som gransker saken, blant annet politiet, for å koordinere sitt arbeid.

  - Det er noe av det første vi skal gjøre. Vi driver ikke dobbeltarbeid, sier Foss. Bakgrunnen er høstens medieoppslag.

  - I media har det kommet frem at regelverket har blitt tolket og praktisert ulikt, sier Foss.

  Granskingen kan bli krevende. Aftenposten avdekket nylig at flere sentrale dokumenter om politikernes pendlerboliger er slettet eller borte.

  - Jeg synes det er meget kjedelig at Stortinget har arkiveringsproblemer, sier Foss.

  Han understreker at Riksrevisjonen får frie tøyler både i tid og omfang. Også enkeltsaker skal granskes, opplyser han.

  - Vi setter sammen et eget team som skal jobbe tett med saken, med sikte på å levere en rapport i sommer, sier Foss.

 • av NTB
  DEL
  Vietnam: Fire personer omkommet etter flom

  Fire personer har omkommet og minst 23.000 hus er blitt oversvømmet etter to dager med kraftig regn og flom i det sentrale Vietnam.

  Ofrene er fire kvinner som ble tatt av den kraftige flommen i provinsene Kon Tum, Binh Dinh og Dal Lak, som ligger i den sentrale høylandsregionen i landet.

  Lokale myndigheter har måttet evakuere folk høyere opp i fjellene. Siden søndag har regionen hatt et daglig regnfall på mellom 300 og 500 millimeter.

  Det voldsomme regnet har utløst den kraftigste flommen i området siden 2016.

  Myndighetene advarer om at det kan komme flere oversvømmelser og jordskred i de kommende dagene.

 • av NTB
  DEL
  NVE-sjefen: Strømprisene kan bli enda høyere
  NVE-sjef Kjetil Lund etter et møte med olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) tirsdag. Statsråden fikk en orientering om kraftsituasjonen og en vurdering av strømprisene gjennom vinteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  NVE-sjef Kjetil Lund etter et møte med olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) tirsdag. Statsråden fikk en orientering om kraftsituasjonen og en vurdering av strømprisene gjennom vinteren. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  NVE-direktør Kjetil Lund venter at strømprisene i vinter vil bli enda høyere enn i dag.

  – Bildet for vinteren er at det ligger an til høye og svært høye kraftpriser. Mer enn det vi har vært vant med. Vi må regne med at de høye prisene som vi har hatt i høst, vil vare gjennom vinteren. Og de kan bli enda en del høyere, sier Lund til NTB.

  Tirsdag orienterte han olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) om situasjonen.

  Lund understreker at prisene nok vil svinge fra dag til dag.

  – Men vi må innstille oss på en vinter med svært høye kraftpriser, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Sadr-alliansen vant valget i Irak
  Den militante sjialederen Muqtada al-Sadr regnes som en av Iraks mest innflytelsesrike ledere, men har selv aldri stilt til valg. Foto: AP / NTB
  Den militante sjialederen Muqtada al-Sadr regnes som en av Iraks mest innflytelsesrike ledere, men har selv aldri stilt til valg. Foto: AP / NTB

  Den politiske alliansen til sjialederen Moqtada al-Sadr er utropt som offisiell vinner av valget på ny nasjonalforsamling i Irak.

  Valget fant sted 10. oktober, med det offisielle resultatet ble først presentert tirsdag.

  Sadr-alliansen, som også før valget utgjorde den største blokken i nasjonalforsamlingen, sikret seg 73 av de 329 setene, opplyser den irakiske valgkommisjonen.

  Bare 41 prosent av de stemmeberettigede avla stemme i valget i oktober, og oppmøtet var dermed rekordlavt.

  47 år gamle Moqtada al-Sadr har selv aldri stilt til valg, men har millioner av tilhengere og nyter større oppslutning enn de fleste andre ledere i landet.

 • av NTB
  DEL
  14 døde etter helikopterstyrt i Aserbajdsjan

  14 mennesker omkom og to ble skadet da et militært helikopter styrtet under en øvelse øst i Aserbajdsjan tirsdag.

  Styrten fant sted ved en flybase i Khyzij-regionen, og årsaken til ulykken er ikke kjent. Alle om bord var militære, opplyser myndighetene i landet.

  Hendelsen fant sted to uker etter at konflikten mellom Aserbajdsjan og Armenia om Nagorno-Karabakh blusset opp igjen, noe som kostet seks armenske og sju aserbajdsjanske soldater livet.

  Den omstridte regionen tilhører formelt Aserbajdsjan, men har siden begynnelsen av 1990-tallet i stor grad vært kontrollert av armenske separatister.

  I september i fjor brøt det ut harde kamper mellom armenske og aserbajdsjanske styrker som kostet over 6.500 mennesker livet.

 • av NTB
  DEL
  VG: Giske blir leder i lokalt Ap-lag

  Tidligere Ap-nestleder Trond Giske blir ny leder for Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim.

  – Jeg har blitt leder i Trøndelags minste lokallag – det hadde i høst bare ni medlemmer, sier Giske til VG.

  Han forteller at lokallaget har vokst til 16 medlemmer, men at det nok fortsatt er et av de minste, både i Trøndelag og Norge.

  Giske tok ikke gjenvalg til Stortinget, og han har i høst ikke hatt verv i partiet.

  – Jeg har i høst for første gang på 34 år ikke hatt noe verv i Arbeiderpartiet. Nå er jeg tilbake der jeg startet – på grasrota, i et bitte lite lokallag. Det er der vi trenger å bygge organisasjon, sier Giske.