Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Eksplosjon og skyting i Helsingborg
14. oktober kl 09:01av NTB
DEL

En eiendom er påført store ødeleggelser etter en eksplosjon i Helsingborg i Sverige. Før eksplosjonen ble en mann skutt i byen.

Politiet fikk melding om eksplosjonen like før klokken 1 natt til torsdag fra flere som hadde hørt smellet.

Bilder som Helsingborgs Dagblad har publisert, viser omfattende skader på en eiendom. Ingen ble skadet i eksplosjonen, og det er heller ingen som er pågrepet.

– Det har vært en kraftig eksplosjon i tilknytning til en nattklubb. Kraften og skadene antyder at det dreier seg om en sprengladning, sier Evelina Olsson, talsperson i politiet, til Aftonbladet.

Kort tid før eksplosjonen fikk politiet melding om at en mann var blitt skutt i byen. Han ble sendt til sykehus med svært alvorlige skader, og politiet etterforsker saken som drapsforsøk.

– Den skadede er en mann i 20-årene og har livstruende skader, sier Olsson.

Det var natt til torsdag ingenting som tydet på at det var sammenheng mellom de to hendelsene.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Prins Charles holder åpningstalen på COP26
  Storbritannias prins Charles skal holde åpningstalen på COP26 i Glasgow. Foto: Jacob King/PA via AP/NTB
  Storbritannias prins Charles skal holde åpningstalen på COP26 i Glasgow. Foto: Jacob King/PA via AP/NTB

  Storbritannias prins Charles skal tale for delegatene på åpningsseremonien til FNs klimatoppmøte COP26 i Glasgow på mandag.

  Charles erstatter dermed sin mor, dronning Elizabeth, som ikke kan være til stede på toppmøtet grunnet sin helsetilstand. Hun skal istedenfor holde en forhåndsinnspilt tale.

  I tillegg til kronprinsen skal også kona hertuginne Camilla, sønnen prins William og svigerdatteren hertuginne Kate være til stede på åpningsseremonien.

  Charles skal også lede møtet om det nordafrikanske treplantingsprosjektet Great Green Wall sammen med Frankrikes president Emmanuel Macron og Mauritanias president Mohamed Ould Abdel Aziz.

 • av Nora Berntzen
  DEL
  En mann pågrepet etter voldshendelse i Haugesund

  Det har vært en voldshendelse i Haraldsgata i Haugesund. Det melder Politiet i Sør-Vest på Twitter onsdag kveld.

  En mann i slutten av 30-årene er nå pågrepet. Politiet melder også at fornærmede i saken blir tatt med til legevakten for sjekk.

  - Det er en person som er slått. Vedkommende blir sjekket på stedet av helsepersonell, sier operasjonsleder Rune Tallaksen til VG.

 • av NTB
  DEL
  Napoleons hatt solgt for 2,3 millioner kroner

  En av Napoleon Bonapartes berømte hatter ble solgt for 2,3 millioner på en auksjon i London onsdag.

  En sabel som tilhørte Napoleon ble solgt for 3,6 millioner kroner, ifølge hjemmesiden til auksjonshuset Bonhams. Også en byste av ham og et skrin ble solgt på onsdagens auksjon.

  Den franske keiseren skal ha eid rundt 120 hatter i løpet av tiden han satt ved makten i Frankrike.

  Hatten som ble solgt onsdag, er av typen bicorne eller tosnutet hatt, og den har en spesiell historie.

  Den nåværende eieren kjøpte i sin tid hatten fra et mindre tysk auksjonshus. På dette tidspunktet visste man ikke hvem den hadde tilhørt, men kjøperen oppdaget inskripsjoner på hatten som kunne indikere hvilket hode den en gang hadde sittet på toppen av.

  Da hatten ble nøyere undersøkt fant man flere hår, og DNA-analyser pekte på ingen ringere enn den berømte, franske keiseren.

 • av NTB
  DEL
  Vil foreløpig ikke sikte noen etter drapsulykke på filmsett
  Politiet har jobbet grundig på filmsettet. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB
  Politiet har jobbet grundig på filmsettet. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB

  Politiet har funnet flere våpen og en stor mengde ammunisjon på filmsettet til «Rust,» men ønsker foreløpig ikke å sikte noen etter at en fotograf mistet livet.

  Til sammen har politiet funnet tre skytevåpen, samt 500 skudd, skriver BBC.

  I tillegg er et blyprosjektil som traff skulderen til filmens regissør, Joel Souza, blitt hentet inn som bevis, da man tror dette var skuddet som ble avfyrt av Alec Baldwin.

  Statsadvokat Mary Carmack-Altwies sier etterforskningen foreløpig ikke har konkludert med at det er grunn til å komme med siktelser.

  Baldwin og de øvrige filmprodusentene skriver i et brev til skuespillere og andre filmarbeidere at advokatfirmaet Jenner & Block «vil få full frihet til å avgjøre hvem de vil intervjue og hvilke konklusjoner de skal trekke».

  Advokatfirmaet vil også delta på kommende møter mellom filmsettmedlemmer og det amerikanske arbeidstilsynet.

  Det var kamerasjef Halyna Hutchins som mistet livet da skuespilleren Alec Baldwin avfyrte et rekvisittvåpen under innspilling av westernfilmen «Rust».

 • av NTB
  DEL
  Fant klær som de tror tilhører de savnede i Kvam
  Tre personer er savnet etter å ha blitt tatt av strømmen i elva ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Tre personer er savnet etter å ha blitt tatt av strømmen i elva ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Politiet opplyser at det er gjort funn av det som trolig er klær som tilhører de savnede i Tokagjelselva i Kvam. De savnede er ikke funnet.

  Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68) ble tatt av strømmen i Tokagjelselva søndag kveld og er ennå ikke funnet.

  På en pressekonferanse onsdag opplyser politiet at det er gjort nye funn av gjenstander i elven.

  – Redningsmannskap har tatt seg ned og lokalisert gjenstandene og tatt de med seg opp igjen. Dette er gjenstander som det er grunn til å tro at tilhører de savnede. Det er primært klær og andre ting, sier innsatsleder Svein Laupsa.

  Intensiv leting onsdag medførte ikke funn av de savnede personene i Kvam. Leteforholdene er krevende, og politiet gjør ny vurdering torsdag morgen.

  – Vi håper at vi skal finne dem. Vi har teorier om hvor de savnede kan befinne seg, og iverksetter tiltak på aktuelle steder for å finne dem, sier innsatsleder Svein Laupsa under en pressekonferanse onsdag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig vekst i antall politiske fanger i Russland

  Antallet politiske fanger i Russland har steget fra 362 til 420, ifølge landets største menneskerettighetsorganisasjon Memorial.

  Trenden minner om situasjonen for opposisjonelle i slutten av Sovjettiden, da det var over 700 politiske fanger i landet, sier Memorial i en uttalelse.

  I alt skal det nå være minst 420 politiske fanger i Russland, deriblant den ledende Kreml-kritikeren Aleksej Navalnyj. Han vendte tilbake til Russland i januar, etter å ha fått behandling for et nervegiftangrep i 2020, og ble umiddelbart pågrepet.

  Tallet er en økning fra 362 i fjor, etter store undertrykkelser fra myndighetene mot kritiske stemmer. Navalnyj ble i februar dømt til to og et halvt års fengsel for brudd på meldeplikten knyttet til en tidligere betinget dom. Hans politiske organisasjoner ble forbudt, mens en rekke medier ble klassifisert som «utenlandske agenter.»

  Blant de politiske fangene finner man også 68 medlemmer av Jehovas vitner, som ble forbudt i Russland i 2017.

 • av NTB
  DEL
  Norsk forskning får nær en halv milliard klimakroner fra EU

  Gjennom den nyeste utlysningen fra EU-rammeprogram mottar norske forskere, privat næringsliv og offentlig sektor 470 millioner kroner til klimaforskning.

  – Resultatet viser at vi har sterke forsknings- og innovasjonsmiljøer, som både har gode innspill til løsninger på klimautfordringene og som er attraktive å samarbeide med, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding.

  Horisont 2020, EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, skal fordele 9,4 milliarder kroner. Norge mottar fem prosent av midlene.

  – Det at norske miljøer gjør det så godt i konkurranse med andre europeiske land viser at omstillingen vi må igjennom også gir store muligheter for Norge, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

  Det ble innsendt 1.550 søknader, og 72 prosjekter fikk støtte. Norge er involvert i 23 av disse.

 • av NTB
  DEL
  Iran enig om å gjenoppta atomforhandlinger
  Iran og president Ebrahim Raisi er enige om å vende tilbake til forhandlingsbordet i november. Foto Iranian Presidency Office / AP / NTB
  Iran og president Ebrahim Raisi er enige om å vende tilbake til forhandlingsbordet i november. Foto Iranian Presidency Office / AP / NTB

  Iran har sagt seg enige om å gjenoppta forhandlinger med stormaktene neste måned om atomavtalen.

  Det kunngjorde Irans viseutenriksminister Ali Bagheri onsdag, etter samtaler med EU-meglere i Brussel.

  – Vi er enige om å starte forhandlingene i løpet av november. Nøyaktig dato vil bli kunngjort i løpet av neste uke, skriver Bagheri på Twitter.

  Andre deltagere i forhandlingene må fortsatt bekrefte at de vil vende tilbake til forhandlingsbordet.

  EU og verdens stormakter har jobbet hardt de siste månedene for å få forhandlingene i gang igjen og kanskje gjenopplive atomavtalen fra 2015. Dette skjer etter at den ultrakonservative Ebrahim Raisi ble valgt som president.

 • av NTB
  DEL
  Britisk statsbudsjett spår stor økonomisk vekst
  Rishi Sunak (midten) holder den tradisjonelle budsjettkofferten foran kameraene sammen med ansatte fra finansdepartementet onsdag. Foto: Alastair Grant / AP / NTB
  Rishi Sunak (midten) holder den tradisjonelle budsjettkofferten foran kameraene sammen med ansatte fra finansdepartementet onsdag. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

  Den britiske økonomien ventes å vokse med 6 prosent i 2022, uttalte finansminister Rishi Sunak da han la frem statsbudsjettet onsdag.

  Sunak la frem planer om å bruke milliarder av pund på store prosjekter innen samferdsel og helsevesenet for å hjelpe den britiske økonomien på beina igjen. Samtidig legger budsjettet opp til å redusere budsjettunderskuddet, som har vokst seg rekordhøyt under koronapandemien.

  I løpet av 2021 ventes økonomien å vokse med 6,5 prosent før veksten bremset opp litt i 2022. Samtidig ventes inflasjonen i Storbritannia å øke til 4 prosent i 2022, på grunn av de globale forsyningsproblemene og høye energipriser. Dermed vil trolig regjeringens planer om å øke minstelønnen og fjerne lønnsstoppet for offentlig ansatte ikke føre til økt kjøpekraft.

  I tillegg kan arbeidsløsheten i landet øke i de kommende månedene, ettersom regjeringen har stanset permitteringsordningen som ble innført i begynnelsen av koronakrisen.

 • av NTB
  DEL
  Funn av nye gjenstander i leteaksjonen i Kvam
  Båten som ble tatt av strømmen i Tokagjelselva i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Båten som ble tatt av strømmen i Tokagjelselva i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Politiet har observert nye gjenstander som knyttes til de tre som er savnet i Tokagjelselva i Kvam. Søket er intensivert onsdag.

  Det henger både sammen med de nye funnene og at det er spådd dårligere vær de neste dagene, skriver Dagbladet.

  – Vi har observert noen gjenstander som vi knytter til de savnede. Brannvesenet er på vei ned nå for å undersøke. De blir rappellert ned til stedet. Gjenstandene ble oppdaget med drone i går kveld. Vi undersøkte bildene til dronen, og vi så ting som gjør at vi ønsker å gå ned, sier innsatsleder Svein Valland Laupsa til Dagbladet.

  Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68) ble tatt av strømmen i Tokagjelselva søndag kveld og er ennå ikke funnet.

 • av NTB
  DEL
  USA har utstedt sitt første kjønnsnøytrale pass

  Det første kjønnsnøytrale passet er utstedt i USA, et tilbud som vil bli tilgjengelig som et vanlig alternativ fra neste år av.

  – I anledning denne passutstedelsen vil jeg gjenta utenriksdepartementets forpliktelse til å fremme frihet, verdighet og likestilling for alle mennesker, inkludert LHBT-personer, sier Ned Price, talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

  I passet står det nå også en «X» i tillegg til alternativene «mann/kvinne». Kort tid etter nyttår vil dette bli en utbredt tilbud i USA, i tillegg til også å stå oppført i fødselsattestene.

  Under president Joe Bidens ledelse har amerikanere fått muligheten til å velge kjønn på passet sitt. Tidligere har det krevd medisinsk bekreftelse dersom amerikanere ønsket å oppgi et annet kjønn enn det som står i fødselsattesten.

  Minst elleve andre land har innført kjønnsnøytrale pass, deriblant Canada, Tyskland, Argentina og India.

 • av NTB
  DEL
  Politiet søker etter eldresvindlere i Trondheim

  Flere eldre i Trondheim kommune skal ha blitt svindlet og frastjålet penger av en kvinne som utgir seg for å jobbe i det offentlige. Politiet ber folk om tips.

  Tirsdag meldte politiet at de har fått melding om sju tilfeller hvor eldre mennesker er blitt svindlet. De er blitt frastjålet verdigjenstander, ifølge Adresseavisen

  – Damen som er antatt gjerningsperson, utgir seg for å komme fra en offentlig instans, eksempelvis Nav, Røde Kors og Trondheim kommune, sier politifaglig etterforskningsleder Kjell Steinar Wibe til avisen.

  Det var flere politistyrker ute i søket onsdag ettermiddag.

  Kvinnen beskrives som rundt 45 år. Hun snakker svensk og gebrokken norsk. Politiet mistenker at hun samarbeider med en mann som kjører en champagnefarget Volvo V70 med utenlandske registreringsskilter.

 • av NTB
  DEL
  PST: Uttalelser fra Kongsberg-siktet pekte mot terror
  Uttalelser som den siktede etter Kongsberg-drapene kom med i forbindelse med pågripelsen førte til at PST mente hendelsen framsto som en terrorhandling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Uttalelser som den siktede etter Kongsberg-drapene kom med i forbindelse med pågripelsen førte til at PST mente hendelsen framsto som en terrorhandling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Uttalelser som den siktede etter Kongsberg-drapene kom med i forbindelse med pågripelsen førte til at politiets sikkerhetstjeneste (PST) mente hendelsen fremsto som en terrorhandling.

  Ifølge Dagbladet skyldtes dette hva som faktisk hadde skjedd, og siktede Espen Andersen Bråthens uttalelser rett i etterkant til politiet

  – Det gjorde at vi måtte ta høyde for at det var terror, også fordi vi måtte iverksette de tiltakene vi gjør hvis det er terror, sier kontraterror-sjef Arne Christian Haugstøyl i PST til Dagbladet.

  Ifølge Haugstøyl hadde uttalelsene sammenheng med Bråthens angivelige konvertering til islam, men han ønsker ellers ikke å gå nærmere inn på hva som skal ha blitt sagt.

  På en pressekonferanse onsdag sa politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt at hypotesen om terror fortsatt står ved lag, men at den ikke er styrket så langt i etterforskningen.

  – Men det er helt naturlig å vurdere dette fortløpende. Særlig med tanke på hva siktede forklarer om hvilken hensikt og tanker han hadde med de handlingene han utførte, sa Omholt.

 • av NTB
  DEL
  Politiet ber Stovner-siktet melde seg

  Politiet har siktet en mann i 20-årene for drapsforsøk etter skytingen på Stovner mandag. Den siktede er ikke pågrepet, men oppfordres til å melde seg.

  Politiet jobber på spreng med å oppklare alle de uløste skyteepisodene i Oslo de siste ukene. Siste tilfelle var mandag kveld da en ung mann ble skutt i magen ved Stovner Senter ved 21-tiden. Gjerningspersonen stakk av fra stedet.

  – Med bakgrunn i omfattende etterforskning er en mann siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette. Den siktede er en mann i 20-årene. Han er noe kjent for politiet fra før, skriver politiet i en pressemelding om utviklingen i saken onsdag ettermiddag.

  Drapsseksjonsleder Anne Alræk Solem i Oslo politidistrikt sier politiet leter aktivt etter den siktede mannen.

  – Vi begynner å danne oss et bilde av foranledningen og kan si at det er en relasjon mellom siktede og den fornærmede i saken. Man han er ikke pågrepet, men vi tror han godt vet at politiet er etter ham, så vi ber ham om å melde seg, sier Solem til NTB.

  Hun sier politiet også regner med at det er personer rundt den siktede som kan ha kjennskap til hendelsen, som kan bidra ved å ringe politiets tipstelefon 02800.

  Det unge offeret kom til sykehus og ble reddet av helsepersonellet. Ifølge Solem er han utenfor livsfare og er blitt avhørt av politiet.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Koronasmitten økte med 54 prosent den siste uken
  Avdelingsdirektør Line Vold i FHI under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen.
Foto: Ali Zare / NTB
  Avdelingsdirektør Line Vold i FHI under en tidligere pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Ali Zare / NTB

  Smitten økte med 54 prosent og flere koronapasienter ble innlagt på sykehus i forrige uke, skriver Folkehelseinstituttet i sin siste ukerapport.

  Smittetrenden i Norge er stigende, og det siste døgnet er det registrert 1.144 nye koronatilfeller i Norge. Det er nær en dobling fra samme dag i forrige uke, og første gang siden 14. september at det er registrert over tusen nye smittede på ett døgn her til lands.

  Tallene på vaksinerte vokser. Hele 4,2 millioner nordmenn fra 12 år har fått første dose, og over 3,7 millioner har fått dose to. Det tilsvarer en andel på henholdsvis 78 og 69 prosent av befolkningen.

 • av NTB
  DEL
  Smitterekord i Tromsø – 59 nye registrerte smittede
  59 personer har testet positivt for koronaviruset i Tromsø det siste døgnet. Foto: Terje Pedersen / NTB
  59 personer har testet positivt for koronaviruset i Tromsø det siste døgnet. Foto: Terje Pedersen / NTB

  59 personer har testet positivt for koronaviruset i Tromsø det siste døgnet. Aldri før har så mange blitt smittet på et døgn i kommunen.

  Ifølge iTromsø er det smitterekord i Tromsø.

  Smittevernoverlege Trond Brattland sier til avisen at det er en økende smittetrend i kommunen. Det vil trolig fortsette i tiden fremover.

  – Vi har nok et R-tall på over én, som vil si at hver smittet smitter mer enn én person. Med mindre noe skjer, så kan det i teorien fortsette å øke, sier Brattland.

  Brattland opplyser til NRK at de ser en økning i alle aldersgrupper.

  Tirsdag døde en eldre koronasmittet pasient ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø. Dette er det tredje koronadødsfallet ved sykehuset. UNN opplyser at pasienten hadde flere underliggende sykdommer.

  – Per nå er 16 personer innlagt med smitte ved sykehuset, ifølge NRK.

 • av NTB
  DEL
  Den afrikanske union suspenderer Sudan

  Den afrikanske Union (AU) stenger Sudan ute som følge av militærkuppet.

  AU er en samarbeidsorganisasjon der 55 stater i Afrika deltar. Den arbeider blant annet for å fremme demokrati og menneskerettigheter.

  Det var natt til mandag at militæret kuppet makten og satte flere regjeringsmedlemmer og sivile ledere i fengsel. Statsministeren ble senere løslatt, men blir holdt under strengt oppsyn hjemme.

 • av NTB
  DEL
  Jette Christensen blir hodejeger
  Jette Christensen (Ap) blir hodejeger i Visindi.
Foto: Terje Pedersen / NTB
  Jette Christensen (Ap) blir hodejeger i Visindi. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Tidligere stortingsrepresentant Jette Christensen (Ap) blir hodejeger i rekrutteringsselskapet Visindi.

  Det opplyser selskapet i en pressemelding.

  Christensen satt på Stortinget for Arbeiderpartiet i elleve år, men tok ikke gjenvalg ved høstens stortingsvalg.

  – Norges viktigste ressurs er mennesker og deres kompetanse. Jeg kan ikke tenke meg noe mer givende enn å sørge for at offentlig så vel som privat sektor får akkurat den personen de trenger i hver nyansettelse, sier Christensen i pressemeldingen.

 • av NTB
  DEL
  Alle vaksinerte svensker skal få tilbud om tredje dose
  Ampuller med Modernas koronavaksine. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB
  Ampuller med Modernas koronavaksine. Foto: Hassene Dridi / AP / NTB

  Svenske myndigheter skal tilby en tredje dose koronavaksine til alle fullvaksinerte svensker. Først i køen er dem over 65 år og helsepersonell.

  Deretter vil alle svensker over 16 år få tilbud om tredje vaksinedose i løpet av vinteren og våren, sier sosialminister Lena Hallengren (S).

  – Vi ligger mye bedre an i Sverige denne høsten. Vi har nå lavest smittespredning i Norden, og dette er takket være at så mange har vaksinert seg slik at vi kan leve våre liv mer som normalt, sier Hallengren.

  Det er ennå ikke klart når svenskene skal sette i gang med å sette tredje dose. Men den skal bli satt tidligst seks måneder etter at man har fått andre dose, påpeker Hallengren. Hovedregelen vil være at tredje dose vil være fra samme vaksineprodusent som man tidligere har fått. Det gjøres imidlertid unntak – de som har fått AstraZeneca-vaksinen, skal heller få Pfizer/Biontech eller Moderna.

  Risikoen for enkelte hjertesykdommer eller andre sjeldne bivirkninger etter tredjedose er ukjent og blir fulgt nøye med på, ifølge Det europeiske legemiddelverket EMA

  Folkhälsomyndighetens generaldirektør Johan Carlson peker på at det er gjort slike undersøkelser.

  – Man har sett på dette og ikke funnet noen åpenbare bivirkninger. Det synes å fungere veldig bra, sier Carlson.

  I Sverige er det satt over 14 millioner vaksinedoser. Cirka 85 prosent av alle over 16 år er vaksinert, ifølge Carlson.

  – Det å øke andelen som har fått to vaksinedoser, har høyest prioritet, sier Carlson.

  I Norge anbefales innbyggere over 65 år å ta en oppfriskningsdose koronavaksine når det har gått minst seks måneder siden andre vaksinedose. Den norske anbefalingen er mer snever enn EMAs, som har bedt land om å også vurdere å gi tredjedose til alle mellom 18 og 55 år.

 • av NTB
  DEL
  Aktor ber om 17 års forvaring etter knivdrap på Ålgård
  Påtalemyndigheten ber om 17 års forvaring for mannen som er tiltalt for å ha drept Gjertrud Åshild Sæthre Horve på Ålgård i fjor vinter. Foto: Carina Johansen / NTB
  Påtalemyndigheten ber om 17 års forvaring for mannen som er tiltalt for å ha drept Gjertrud Åshild Sæthre Horve på Ålgård i fjor vinter. Foto: Carina Johansen / NTB

  Påtalemyndigheten mener at mannen som er tiltalt for å ha voldtatt og drept en 69 år gammel kvinne på Ålgård, må dømmes til forvaring i 17 år.

  – Han voldtok henne, drepte henne og satte deretter fyr på leiligheten for å skjule det han hadde gjort, sa statsadvokat Nina Grande under rettssaken i Sør-Rogaland tingrett tirsdag, ifølge Stavanger Aftenblad.

  Hun ber om at den 33 år gamle mannen dømmes til 17 års fengsel med en minstetid på 11 år for å ha drept 69 år gamle Gjertrud Åshild Sætre Horve på Ålgård i Rogaland 21. desember i fjor.

  Tiltalte nekter straffskyld. Han innrømte i et avhør som har blitt spilt av i retten at han han slo Horve etter at hun først hadde slått ham, og sa at hun var bevisstløs, men pustet, da han forlot leiligheten.

  Grande sa ifølge TV 2 under sin prosedyre at det ikke finnes noen fornuftig grunn til å tro at det kan ha vært noen andre som sto bak drapet på Ålgård, der offeret ble stukket minst 15 ganger med en kniv.

  – Jeg mener drapet blir begått for å skjule at han har slått og voldtatt henne. Og han prøver å skjule det han har gjort, ved å tenne på, sa Grande under prosedyren.

  Mannen er ikke tidligere dømt for lovbrudd, men Grande mener likevel at vilkårene for forvaring er oppfylt.

  – Denne saken viser hvilken vold han er i stand til å utøve, sier Grande.