Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Kongsberg-rektor: – Det er mange som er preget
14. oktober kl 09:12av Hans Marius Tonstad
DEL

Alt av faglig opplegg settes torsdag på vent på ungdomsskolen som ligger nærmest den tragiske hendelsen på Kongsberg onsdag.

– Vi skal møte elevene på en god måte. Det er noen som er mer involvert enn andre, og dem må vi ta spesielt vare på. Vi skal være til stede og vise omsorg for elevene, sier rektor Baard Olsen ved Vestsiden ungdomsskole til Laagendalsposten.

Han sier at alt av faglig opplegg blir satt på vent, og at fokuset nå er å samtale og å ta vare på elevene.

– Det er mange som er preget her i dag, sier rektoren.

Også ved byens barneskoler planlegges det samtaler om den tragiske hendelsen, skriver avisen.

(©NTB)

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Eksperter: Fare for opptil 3200 smittede daglig i Danmark

  I løpet av de neste seks ukene er det fare for en kraftig økning i koronasmittede og innleggelser i Danmark, ifølge en ekspertgruppe.

  Ekspertgruppen som er ledet av Statens Serum Institut (SSI), anslår at det i midten av november blir registrert mellom 600 og 3200 nye smittetilfeller pr. dag. Det vil også være mellom 25 og 110 daglige sykehusinnleggelser.

  Til sammenligning ble det tirsdag denne uken registrert 1127 nye smittetilfeller og 32 nye innleggelser.

  Ekspertgruppen bruker økonomiske modeller for å anslå smitteutviklingen i Danmark.

 • av Hanne Christiansen
  DEL
  Tyrkisk avis: 15 israelske spioner arrestert
  Foto: Afolabi Sotunde, Reuters / NTB

  Tyrkiske myndigheter har arrestert 15 personer som anklages for å spionere for Israel i Tyrkia. Det skriver den tyrkiske avisen Daily Sabah.

  Arrestasjonen skal ha skjedd den 7. oktober. De 15 personene skal ha vært organisert i tre celler og skal ha blitt overvåket av tyrkisk etterretning i ett år.

  De påståtte spionene skal ha gitt opplysninger om tyrkiske statsborgere til den israelske etterretningstjenesten Mossad, skriver avisen. De skal også ha samlet opplysninger om palestinske studenter ved tyrkiske universiteter.

  Forholdet mellom Tyrkia og Israel har vært kjølig de siste årene. Under angrepene mot Gaza i mai gikk blant annet president Recep Tayyip Erdogan hardt ut mot Israel på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Person fastklemt i trafikkulykke på Toten

  En lastebil og en personbil er involvert i en trafikkulykke på riksvei 4 på Toten. Føreren av lastebilen er fastklemt.

  Ulykken har skjedd ved Einavoll mellom Jaren og Raufoss.

  – Begge enheter ligger i grøften. Lastebilfører er fastklemt, men han er ved bevissthet, og vi har kommunisert med ham, sier operasjonsleder Øyvind Bakken til Oppland Arbeiderblad.

 • av NTB
  DEL
  Erdogan truer med å kaste ut ti vestlige ambassadører

  President Recep Tayyip Erdogan truer med å kaste ut ambassadørene fra ti vestlige land som har protestert mot behandlingen av filantropen Osman Kavala.

  Den Paris-fødte filantropen og aktivisten Osman Kavala (64) har sittet fengslet uten dom siden 2017. Han er blitt et symbol på Erdogans økende intoleranse overfor kritikere av alle slag.

  De ti ambassadørene, blant dem den norske, publiserte mandag en uttalelse der de sier at fengslingen av Kavala kaster en skygge over Tyrkia. Alle ti ble dagen etter innkalt på teppet i tyrkisk UD.

  – Jeg har gitt vår utenriksminister beskjed om at vi ikke kan unne oss den luksus å huse dem i vårt land, sa Erdogan i en kommentar som ble publisert i tyrkisk presse torsdag.

  Kavala er tiltalt for en rekke ulike forhold knyttet til regjeringskritiske demonstrasjoner i 2013 og et kuppforsøk i 2016.

  I sin uttalelse ber USA, Tyskland, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige om en rask og rettferdig slutt på Kavala-saken.

 • av NTB
  DEL
  121 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus

  Torsdag var 121 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på tre pasienter fra dagen før.

  Elleve av pasientene får respiratorbehandling, og 32 ligger på intensivavdeling.

  Det er fem færre på respirator og tre flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt torsdag.

  76 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sørøst. 26 er innlagt i Helse nord, 11 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 8 er innlagt i Helse vest.

  22 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sørøst, åtte er innlagt hos Helse nord, én er innlagt hos Helse Midt-Norge, og én er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 198.161 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser torsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av NTB
  DEL
  Oslo-byråd vil bla opp ytterligere 9 mrd. for rent vann
  Vannforsyningsprosjektet i Oslo blir enda dyrere, ifølge byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG). Foto: Hanna Johre / NTB
  Vannforsyningsprosjektet i Oslo blir enda dyrere, ifølge byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG). Foto: Hanna Johre / NTB

  Oslos miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) anbefaler å bygge ut resten av vannforsyningsprosjektet, noe som betyr en påplussing på 9 milliarder kroner.

  Dette kommer i tillegg til 17,7 milliarder kroner som bystyret allerede har vedtatt, melder NRK.

  Før jul skal bystyret ta stilling til den siste delen av vannprosjektet. I dag er Oslo helt avhengig av forsyning fra Maridalsvannet, og uten et utbygd alternativ er hovedstaden sårbar. Konsekvensene vil være kritisk for liv og helse, skriver Stav i byrådssaken.

  – Konklusjonen er at det eneste tiltaket som kan redusere sårbarheten til et akseptabelt risikonivå, er å etablere en fullgod reservevannforsyning, skriver hun.

  Dermed er det klart at Stav anbefaler bystyret å fastsette rammen til 9,15 milliarder kroner. Dette skal dekke del to av det gigantiske vannforsyningsprosjektet.

 • av NTB
  DEL
  Anke ga strengere straff for drapsforsøk
  Dommen fra Borgarting lagmannsrett er enstemmig. Foto: Berit Roald / NTB
  Dommen fra Borgarting lagmannsrett er enstemmig. Foto: Berit Roald / NTB

  En mann er dømt til fengsel i fem år og tre måneder for å ha forsøkt å drepe sin samboer i Drammen. Straffen er tre måneder strengere enn tingrettens dom.

  Mannen i starten av 30-årene knivstakk samboeren sin i tettstedet Solbergelva i august i fjor. Knivstikkingen skjedde under en krangel.

  Mannens forsvarer anførte at mannen heller skulle dømmes for grov uaktsom kroppsskade. Borgarting lagmannsrett var uenig og dømte ham for drapsforsøk.

  Lagmannsretten konkluderte med en straff på fengsel i fem år og tre måneder. Da Buskerud tingrett behandlet saken i juni, ble utfallet fem års fengsel.

 • av NTB
  DEL
  Brann i bygning med gassbeholdere

  En bygning nord for Dovre sentrum brenner kraftig. Flere gassbeholdere er fjernet fra bygningen, men brannmannskapene har foreløpig ikke kontroll.

  Innlandet politidistrikt melder at verkstedet med gassbeholdere ikke befinner seg i den delen av bygningen som brenner. Brannvesenet har likevel valgt å fjerne beholderne.

  Det skal ikke være personer inne i bygget, men politiet har begynt å evakuere de som bor nærmest.

  Ifølge Vigga er det åpne flammer og mye røyk i bygningen som ligger på gamle Hjerleid litt nord for Dovre sentrum. Politiet ber beboere særlig sør for stedet om å holde vinduer lukket.

  Politiet ble varslet om brannen klokken 11.36 torsdag.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  BankID fungerer igjen

  BankID var nede torsdag på grunn av bytte av leverandør, men ved lunsjtider kunne den benyttes igjen. Nedetiden skulle vare til klokken 8, men ble forlenget.

  – BankID fungerer igjen etter noe utvidet nedetid på morgenen i dag, torsdag 21. oktober. Det var på forhånd varslet at BankID skulle være nede fra midnatt til klokken 8. Alle BankID-tjenester skal fungere som normalt igjen nå. Vi beklager ventetiden, heter det i en melding på BankIDs nettside klokken 11 torsdag formiddag.

  Fra og med torsdag 21. oktober til og med tirsdag 26. oktober klokken 8 kan du ikke aktivere en ny BankID eller åpne en sperret eller utgått BankID, opplyses det videre.

  Ifølge meldingen på nettsiden kan det også bli noe utilgjengelighet for BankID med kodebrikke og kodeapp lørdag 23. oktober. BankID på mobil skal imidlertid fungere som normalt.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Sør-Korea har skutt opp egen romrakett for første gang
  Nuri-raketten er den første som Sør-Korea har produsert selv. Torsdag ble den skutt ut fra Naro romfartssenter i Goheung. Foto: Korea Pool / Yonhap via AP / NTB
  Nuri-raketten er den første som Sør-Korea har produsert selv. Torsdag ble den skutt ut fra Naro romfartssenter i Goheung. Foto: Korea Pool / Yonhap via AP / NTB

  Sør-Korea har for første gang skutt opp en romrakett som landet selv har utviklet og produsert.

  Utskytingen beskrives som et viktig skritt i landets vei mot et satellittutskytingsprogram.

  Sørkoreanske medier melder at raketten greide å levere den 1,5 tonn tunge lasten som skal gå i bane rundt jorden. Den består av en klump med rustfritt stål og aluminium.

  Utskytingen ble fulgt av landets president Moon Jae-in, og da lasten ble satt i bane rundt Jorden, brøt det ut jubel og applaus i kontrollrommet.

 • av NTB
  DEL
  Journalister banket opp i Afghanistan

  Journalister som dekket en kvinneprotest i Kabul torsdag, ble banket opp og jaget bort av Taliban-krigere.

  En gruppe på 20 kvinner marsjerte gjennom sentrum av byen mens de ropte slagord om ikke å politisere undervisningen. De bar plakater om at kvinner ikke fikk lov å jobbe.

  Taliban-myndighetene lot kvinnene marsjere i fred i halvannen times tid. Men journalister som dekket marsjen, ble utsatt for vold.

  En utenlandsk journalist ble sparket i ryggen, slått med en geværkolbe og skjelt ut av to talibanere. To andre ble slått og jaget bort.

  Zahra Mohammedi, en av kvinnemarsjens arrangører, sier at Taliban respekterer hverken kvinner eller journalister. Hun ber alle jenter og kvinner om å gå ut for å kreve sine rettigheter.

 • av NTB
  DEL
  Årets Ossietzkypris tildeles frie ytrere fra Afghanistan
  Frie ytrere fra Afghanistan tildeles Ossietzkyprisen for 2021, opplyser Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk Pen.
Foto: Heiko Junge / NTB
  Frie ytrere fra Afghanistan tildeles Ossietzkyprisen for 2021, opplyser Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk Pen. Foto: Heiko Junge / NTB

  Ossietzkyprisen 2021 tildeles frie ytrere fra Afghanistan for deres fremragende og betydningsfulle innsats for ytringsfriheten.

  – Afghanske ytrere har vært hjørnesteinen i landets demokratiutvikling. Det ser vi blant annet gjennom et økt antall bokutgivelser, aviser, og radio- og TV-kanaler de siste tiårene. Med årets Ossietzkypris ønsker vi å hedre disse modige menneskene, sier Kjersti Løken Stavrum, leder av Norsk PEN.

  Begrepet ytrere inkluderer aktivister, journalister, forfattere, poeter, filmskapere, redaktører, fotografer, kunstnere og andre som ved hjelp av fredelige midler har fremmet ytringsfrihet.

  – Afghanske ytreres arbeid for et mer tolerant, åpent og inkluderende samfunn bidro til sivilsamfunnets oppblomstring, økt pressefrihet, og til å styrke jenters og kvinners samfunnsdeltagelse, sier Løken Stavrum i en pressemelding.

  Abdul Samay Hamed, forfatter og leder av Afghansk PEN, vil motta prisen på vegne av afghanske ytrere på Litteraturhuset i Oslo 15. november.

  Afghanistan er fortsatt et av de landene i verden hvor det er farligst å være journalist. Siden 2004 er det rapportert om drap på mer enn 80 journalister.

  Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, stiftet i 1921.

 • av NTB
  DEL
  Totalt abortforbud opprettholdes i El Salvador

  En lov om totalt forbud mot abort opprettholdes med stort flertall i nasjonalforsamlingen i El Salvador

  Loven gjør abort forbudt i alle tilfeller, også når fosteret ikke er levedyktig, når morens liv er i fare, og etter voldtekt eller incest. Abort kan straffes med åtte års fengsel.

  Selv ufrivillig spontanabort er forbudt, og dommere dømmer ofte skyldige til opp til 50 års fengsel om de mener omstendighetene er skjerpende.

  – Vi opprettholder loven som beskytter livet helt fra unnfangelsen, sa Rebeca Santos i regjeringspartiet Nye ideer etter avstemningen.

  Forslaget om en endring i loven var resultat av et opprop fra kvinnegrupper som ønsket unntak fra forbudet, blant annet for å redde morens liv og når svangerskapet er resultat av seksuell vold.

  Menneskerettighetsgrupper har krevd endringer i loven som fører til at kvinner og jenter fengsles selv etter spontanabort og for tidlig fødsel.

 • av NTB
  DEL
  Kina med strenge tiltak for å få kontroll på nytt koronautbrudd
  To kvinner med munnbind utenfor et kjøpesenter i Beijing. Foto: Andy Wong / AP / NTB
  To kvinner med munnbind utenfor et kjøpesenter i Beijing. Foto: Andy Wong / AP / NTB

  Et nytt koronautbrudd i Kina har fått myndighetene til å innstille hundrevis av flyvninger, stenge skoler og starte massetesting i flere regioner.

  Smitten er knyttet til et eldre ektepar som har reist rundt med en gruppe turister fra Shanghai. Torsdag var det femte dagen på rad at det ble registrert nye smittetilfeller.

  Flere titalls tilfeller er blitt knyttet til ekteparets reise. De har hatt nærkontakt med andre personer i en rekke provinser og regioner nord og nordvest i landet, samt Beijing.

  Kina har en såkalt «zero covid»-strategi. Smittetilfeller blir fulgt opp med nedstengninger og massetesting. Kinas grenser er dessuten fortsatt stengt for de aller fleste.

 • av NTB
  DEL
  Salg av bensin og diesel falt

  Det ble solgt 698 millioner liter petroleumsprodukter i september i år. Det er en nedgang på 0,9 prosent sammenlignet med september i fjor.

  Det ble solgt 81 millioner liter bensin og 258 millioner liter med diesel i september. Det er en nedgang på henholdsvis 2,4 og 0,9 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

 • av NTB
  DEL
  Norwegian åpner for normal bruk av bonuspoeng
  Nøyaktig ni måneder etter at Norwegian stanset bruken av bonuspoeng, åpner selskapet for normal bruk. Siden mai har det vært begrensninger på bruken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Nøyaktig ni måneder etter at Norwegian stanset bruken av bonuspoeng, åpner selskapet for normal bruk. Siden mai har det vært begrensninger på bruken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Fra 1. november fjerner Norwegian de midlertidige begrensningene for bruk av bonuspoeng.

  – Vi har hele tiden sagt at vi skal føre fordelsprogrammet tilbake til normalen når markedet har tatt seg opp etter pandemien, sier konsernsjef Geir Karlsen.

  I februar frøs Norwegian bonusprogrammet for reisende frem til gjenreisningen av selskapet er gjennomført. I mai åpnet selskapet for begrenset bruk av bonuspoeng.

  Etter press fra Forbrukerrådet har Norwegian valgt å automatisk fornye bonuspoeng som utløper i år, frem til 31. desember 2022.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea hevder rakett ikke var rettet mot USA

  Nord-Koreas utenriksdepartement sier at deres siste missiltest ikke var rettet mot USA.

  En talsmann for departementet kritiserer reaksjonen til FNs sikkerhetsråd og USA etter oppskytingen tirsdag.

  Prøveoppskytingen av det ubåt-baserte ballistiske missilet var bare ledd i normal vitenskapelig virksomhet, sier talsmannen.

  – Å kritisere DPRK (Nord-Korea) for å utvikle og teste samme våpensystem som USA har eller er i ferd med å utvikle, er et klart uttrykk for dobbeltmoral, heter det.

  FNs sikkerhetsråd møttes bak lukkede dører onsdag for å drøfte oppskytingen. Selv om de ikke vedtok en resolusjon, sendte Irland, Estland og Frankrike ut en uttalelse der de kalte oppskytingen en provokasjon.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  BankID er nede

  BankID har nedetid frem til lunsjtider torsdag på grunn av bytte av leverandør. Nedetiden begynte ved midnatt og skulle opprinnelig bare vare til klokken 8.

  - Det tok dessverre noe mer tid å starte første steg i flytteprosessen. Det kan også bety at det blir noe kø når vi åpner igjen. Vi beklager ventingen, heter det i en melding på BankIDs nettside.

  Fra og med torsdag 21. oktober til og med tirsdag 26. oktober klokken 8 kan du ikke aktivere en ny BankID eller åpne en sperret eller utgått BankID, opplyses det videre.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Monica Mæland har fått ny jobb
  Monica Mæland har nylig gått av som justisminister. Nå blir hun partner i et advokatfirma. Foto: Javad Parsa / NTB
  Monica Mæland har nylig gått av som justisminister. Nå blir hun partner i et advokatfirma. Foto: Javad Parsa / NTB

  Tidligere justisminister Monica Mæland blir advokat igjen. Hun blir partner i Schjødt, et av Norges største advokatfirmaer.

  – Andre er bedre enn meg til å sitte på Stortinget. Jeg er veldig glad vi har flinke folk som vil det, som gjør en jobb for oss alle, for fellesskapet, sier Mæland til Dagens Næringsliv.

  Hun skal inn i industriteamet i Schjødt, et av fem store områder i advokatfirmaet, opplyser Olav Kolstad, partner og styreleder i Schjødt.

  – Jeg får jobbe med næringslivet, som jeg er glad i og heier på. Som næringsminister reiste jeg land og strand rundt og besøkte bedrifter, også inn- og utenlands. Jeg oppfatter at Schjødt driver nybrottsarbeid når de henter inn en politiker med min erfaring, sier Mæland.

 • av NTB
  DEL
  Bil med tre personer i ulykke ved Borlaug

  Tre personer kom til skade i en ulykke på riksvei 52 i Lærdal natt til torsdag. Føreren av bilen ble fløyet til sykehus.

  Vest politidistrikt varslet om ulykken klokken 2.42 natt til torsdag, men det tok nesten en time før nødetatene meldte at de var kommet frem til ulykkesstedet ved Holesvingene i Borlaug på riksvei 52 mellom Lærdal og Gol.

  I den første meldingen ble det opplyst at det var tre personer i bilen som var involvert. Alle skal ha vært våkne etter ulykken. I en oppdatering kort etter ankomst skriver politiet at det er mistanke om ruskjøring.

  – Fører fraktet til sykehus på Ringerike med luftambulanse. To passasjerer blir kjørt i ambulanse til Voss sykehus. Ingen detaljer om skadeomfang, skriver Vest politidistrikt klokken 4.10.

  Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Vibeke Næss uttalte til Dagbladet at bilen med de tre hadde kjørt inn i en fjellvegg i en krapp sving.

  Riksvei 52 ble stengt en stund etter ulykken, men ble litt før klokken 5 åpnet for trafikk igjen.