Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Støre: – Grufulle handlinger
14. oktober kl 09:13av NTB
DEL
Leder i Ap Jonas Gahr Støre sier hendelsene på Kongsberg er grufulle. Foto: Torstein Bøe / NTB
Leder i Ap Jonas Gahr Støre sier hendelsene på Kongsberg er grufulle. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Det er grufulle handlinger som er avdekket. Dette er uvirkelig, sier påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om drapene på Kongsberg.

Ap-lederen ble orientert om situasjonen av avtroppende justisminister Monica Mæland (H) onsdag kveld.

– Det er grufulle handlinger som blir avdekket. Dette er uvirkelig. Men virkeligheten er at fem mennesker er blitt drept, mange er såret, og mange er i sjokk. Det gjør inntrykk, sier Støre til NRK.

Han sier tankene går til de involverte i hendelsen, deres pårørende og familie, og andre som er redde eller preget av det som skjedde.

– Jeg har hatt kontakt med folk på Kongsberg som oppfatter dette som en uvirkelig hendelse. Tankene går til disse, og til politi og helsepersonell som nå jobber med å skape trygghet for sårbare mennesker, sier Støre.

Han sier at hans regjering er klar til å overta håndteringen av drapene når statsminister Erna Solbergs regjering går av klokken 10 torsdag formiddag. Foreløpig er det ikke avklart om Støre selv eller den påtroppende justisministeren drar til Kongsberg.

– Det vil vi vurdere når vi får oversikt. Men etter det jeg forstår, jobber politiet godt med dette nå. Det er viktig å ta det i tur og orden, sier Støre.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Vedum: Regjeringen tar regningen for Viken-skilsmisse
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover å betale for en eventuell tvangsoppløsning av Viken. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover å betale for en eventuell tvangsoppløsning av Viken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover at regjeringen betaler dersom det blir en oppløsning av storfylket Viken. Men han vil ikke ta hele regningen.

  – Vi har sagt at vi skal stille opp. Men vi har ikke sagt: Bruk så mye penger dere vil. Vi må gjøre dette på billigst mulig måte, sier han til NRK.

  Da de tre fylkene Akershus, Buskerud og Østfold ble slått sammen, dekket staten 45 av 336 millioner kroner, skriver NRK.

  Mandag ble det kjent at Fremskrittspartiets fylkestingsgruppe er enig om å stemme for oppløsning av Viken og tilbakeføring til de gamle fylkene. Dermed ligger det an til flertall for avvikling av storfylket.

  Fylkestinget skal ta stilling til om det skal sendes søknad om oppløsning i februar.

 • av NTB
  DEL
  SVT: Putin hadde ansvaret for drapsforsøk i Sverige
  En europeisk etterretningsrapport anklager Russlands president Vladimir Putin for å ha det indirekte ansvaret for flere angrep og drap på tsjetsjenske regimekritikere i Europa, noe Kreml benekter. Foto: AP / NTB
  En europeisk etterretningsrapport anklager Russlands president Vladimir Putin for å ha det indirekte ansvaret for flere angrep og drap på tsjetsjenske regimekritikere i Europa, noe Kreml benekter. Foto: AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin hadde det indirekte ansvaret for drapsforsøket på en tsjetsjensk regimekritiker i Sverige, konkluderer etterretningsrapport.

  To russere, en mann og kvinne, ble i januar dømt til henholdsvis ti og åtte års fengsel i forbindelse med drapsforsøket på den tsjetsjensk videobloggeren Tumso Abdurakhmanov i Gävle.

  Les saken her.

 • av NTB
  DEL
  Første ulven skutt i lisensjakt

  Den første ulven utenfor ulvesonen under årets lisensjakt ble skutt i Rendalen i Innlandet onsdag formiddag.

  Ifølge NRK skjedde dette på vestsiden av Storsjøen i Rendalen.

  I dette området er det gitt fellingstillatelse for et nyetablert par i Rendalen/Stor-Elvdal.

  Totalt skal det felles 26 ulver under årets lisensjakt, som startet onsdag og som i første omgang skjer utenfor ulvesonen.

  Antall dyr som skal felles i selve ulvesonen avgjøres senere i desember. Man regner med at det totale antallet kan komme opp i rundt 50 dyr.

 • av NTB
  DEL
  USA og Russland skal ha samtaler om Ukraina
  USAs utenriksminister sammen med Jens Stoltenberg på Natos ministermøte i Riga, som avsluttes onsdag. Blinken skal møte sin russiske motpart i forbindelse med OSSE-møtet i Stockholm torsdag. Foto: Roman Koksarov / AP / NTB
  USAs utenriksminister sammen med Jens Stoltenberg på Natos ministermøte i Riga, som avsluttes onsdag. Blinken skal møte sin russiske motpart i forbindelse med OSSE-møtet i Stockholm torsdag. Foto: Roman Koksarov / AP / NTB

  USAs utenriksminister Antony Blinken og hans russiske motpart Sergej Lavrov skal møtes i Stockholm denne uken, opplyser en amerikansk tjenestemann.

  Samtalene torsdag skal skje mens den militære spenningen øker på grensen mellom Russland og Ukraina.

  Møtet mellom Lavrov og Blinken holdes på sidelinjen av et møte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (Osse). Blinken skal først møte Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba.

 • av NTB
  DEL
  En person til sykehus etter gasslekkasje på Herøya

  En person er sendt til sykehus etter at det onsdag oppsto en gasslekkasje på et industriområde på Herøya i Porsgrunn. Tilstanden er ikke kjent.

  – En person blir kjørt til sykehus etter å ha blitt eksponert for gassen. Tilstanden til vedkommende er ikke kjent, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Lekkasjen er funnet, og det er kontroll på situasjonen, opplyser politiet.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 9.55.

  Herøya industripark opplyser at hendelsen har skjedd i salpetersyre-området, skriver Varden.

  – Det er en lokal alarm og ikke fare for omgivelsene utenfor Herøya industripark, opplyser redningsstaben på Herøya.

  Like etter klokken 10.30 opplyser politiet at det jobbes med å stenge ned deler av fabrikken, og at det i den forbindelse kan medføre noe støy.

 • av NTB
  DEL
  Ulven i norske skoger er finsk
  Ulv i Bjørneparken i Flå. Foto: Paul Kleiven / NTB
  Ulv i Bjørneparken i Flå. Foto: Paul Kleiven / NTB

  Ulven som lever i norske skoger, er av finsk avstamning. Det er ikke spor av den opprinnelige norsk-svenske ulvebestanden, slår en ny forskningsrapport fast.

  Rapporten, som er den mest omfattende som noensinne er utarbeidet om ulv i Norge, ble lagt frem onsdag formiddag. Der slås det fast at den moderne norsk-svenske ulvestammen er genetisk mest lik finsk ulv, nærmere bestemt en delpopulasjon som i dag hovedsakelig finnes i det sørvestlige Finland.

  – Forskerne finner det ikke sannsynlig at den opprinnelige norsk-svenske ulvebestanden, som ble utryddet en gang før 1970, bidro genetisk inn i den nåværende bestanden, skriver NTNU Vitenskapsmuseet i en pressemelding om den nye rapporten.

 • av NTB
  DEL
  Mange barn mistet livet da båt kantret i Nigeria

  En overfylt båt med 42 passasjerer, de fleste av dem barn, har kantret i delstaten Kano nordvest i Nigeria, opplyser redningstjenesten.

  – Vi har funnet 29 døde og reddet 7 passasjerer. Søket fortsetter etter de øvrige 13 omkomne, sier talsmann Saminu Abdullahi i brannvesenet i delstaten Kano onsdag.

  Ulykken skjedde tirsdag kveld. Barna som var om bord i båten, skal ha vært i alderen 8 til 15 år.

 • av NTB
  DEL
  Trøbbel på Drammenbanen og Askerbanen

  En signalfeil ved Skøyen i Oslo fører onsdag formiddag till innstillinger og forsinkelser på Drammenbanen og Askerbanen.

  Estimert tid for åpning er ved 12.30-tiden, opplyser Bane Nor på sine nettsider.

  Vy opplyser at det mellom Skøyen og Lysaker er færre spor i bruk, og at togene vil kjøre i kø.

  – Du må regne med forsinkelser og innstillinger.

  Flytoget melder at det er avvik i trafikken og ber kundene sjekke sin reisestrekning.

 • av NTB
  DEL
  New Zealand sender soldater til Salomonøyene
  Australske soldater og føderalt politi patruljerer gatene i Honiara på Salomonøyene søndag. Foto: Gary Ramage via AP / NTB
  Australske soldater og føderalt politi patruljerer gatene i Honiara på Salomonøyene søndag. Foto: Gary Ramage via AP / NTB

  Like før helgen sendte Australia, som ligger like sørvest for øygruppen Salomonøyene, forsvarsstyrker til den kriserammede øystaten. I helgen roet situasjonen seg, og nå sender New Zealand styrker for å bistå med å holde situasjonen i sjakk.

  65 fredsbevarende soldater og politi sendes på forespørsel fra regjeringen der.

  – Vi er dypt bekymret over den nylige uroen og opptøyene i Honiara, og vi har handlet raskt for å tilby umiddelbar hjelp for bidra til å gjenopprette fred og sikkerhet, sier New Zealands statsminister Jacinda Ardern.

 • av NTB
  DEL
  Nå er frihandelsavtalen med Storbritannia klar til bruk
  Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er glad for at frihandelsavtalen med Storbritannia nå kan tas i bruk. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) er glad for at frihandelsavtalen med Storbritannia nå kan tas i bruk. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Norge og Storbritannia signerte i sommer en frihandelsavtale som skal sikre handelsforbindelsene etter at Storbritannia gikk ut av EU.

  Avtalen kan nå tas i bruk, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet.

  – Dette er gode og etterlengtede nyheter for norske bedrifter og arbeidsplasser. Forutsetningene er nå på plass for at handelen med en av våre viktigste handelspartnere kan fortsette å vokse, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Pilot: Prins Andrew var om bord Epsteins privatfly
  Jeffrey Epsteins tidligere pilot Lawrence Visoski sitter lengst til høyre på denne rettstegningen fra rettssalen i New York. Han fortalte i retten at prins Andrew og USAs tidligere presidenter Bill Clinton og Donald Trump er blant dem som var om bord Epsteins privatfly. Foto: Elizabeth Williams / AP / NTB
  Jeffrey Epsteins tidligere pilot Lawrence Visoski sitter lengst til høyre på denne rettstegningen fra rettssalen i New York. Han fortalte i retten at prins Andrew og USAs tidligere presidenter Bill Clinton og Donald Trump er blant dem som var om bord Epsteins privatfly. Foto: Elizabeth Williams / AP / NTB

  Bill Clinton, Donald Trump og prins Andrew er blant dem som var om bord den overgrepsdømte milliardæren Jeffrey Epsteins privatfly, ifølge hans tidligere pilot.

  Lawrence Visoski, som arbeidet for Epstein i nesten 30 år, forklarte i retten i New York tirsdag at han fikk beskjed når viktige personer skulle om bord.

  Også skuespilleren Kevin Spacey skal ha vært om bord, fortalte Visoski på den første dagen av rettssaken mot Ghislaine Maxwell tirsdag.

  Maxwell er tiltalt for å ha hjulpet sin tidligere partner, avdøde Jeffrey Epstein, med å rekruttere og misbruke unge jenter og kvinner. Den 66 år gamle finansmannen begikk selvmord i 2019 i cellen sin, da han satt i varetekt.

  Saken ventes å pågå frem til midten av januar.

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Dette skjer i dag

  • Koronatiltakene som ble lagt frem i Stortinget tirsdag, trer i kraft.

  • Haukeland universitetssjukehus har pressekonferanse om innlagte koronapasienter og RS-situasjonen.

  • USAs høyesterett vurderer abortforbud skal behandle et søksmål mot abortforbudet i delstaten Mississippi.

  • KFUM Oslo og Sogndal møtes i kvalifiseringskamp om spill i neste års eliteserie kl. 18.

  • Kl. 19 spiller Hødd og Stjørdals-Blink kvalifiseringskamp om spill i Obos-ligaen 2022.

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Dette skjedde i natt

  • 4045 nye koronasmittede registrert siste døgn – en dobling fra forrige uke.

  • Færre døde i trafikken. 80 har omkommet hittil i år – tre færre enn til samme tid i fjor.

  • Amerikansk helsepanel støtter bruk av Mercks koronapille – gjelder høyrisikopasienter som har fått sine første symptomer på koronasykdom.

  • CNN suspenderer programleder Chris Cuomo for å ha hjulpet guvernørbroren Andrew Cuomo mot anklager om seksuell trakassering.

  • Ronny Deilas New York gikk til MLS-semifinale etter seier på straffesparkkonkurranse.

 • av NTB
  DEL
  CNN-profilen Chris Cuomo suspendert på ubestemt tid
  TV-ankeret Chris Cuomo (til høyre) suspenderes fra CNN. Årsaken er rollen han spilte i å forsvare broren Andrew Cuomo (til venstre) mot anklager om seksuell trakassering.
Foto: AP / NTB
  TV-ankeret Chris Cuomo (til høyre) suspenderes fra CNN. Årsaken er rollen han spilte i å forsvare broren Andrew Cuomo (til venstre) mot anklager om seksuell trakassering. Foto: AP / NTB

  TV-ankeret Chris Cuomo suspenderes fra CNN. Årsaken er rollen han spilte i å forsvare broren Andrew Cuomo mot anklager om seksuell trakassering.

  CNN sier i en uttalelse at dokumenter som ble offentliggjort av New Yorks justisminister mandag, viser at han var mer involvert i håndteringen av skandalen rundt broren Andrew Cuomo, som da var guvernør i delstaten, enn kanalen først kjente til.

  Chris Cuomos program «Cuomo Prime Time» er et av CNNs mest populære.

  Les mer om saken her

 • av NTB
  DEL
  Hivpositive får tjenestegjøre i det britiske forsvaret

  Det å være hivpositiv eller å være i forebyggende behandling for sykdommen skal ikke lenger være et hinder for å tjenestegjøre i det britiske forsvaret.

  I en kunngjøring fra det britiske forsvarsdepartementet på verdens aidsdag heter det at søkere som bruker forebyggende medisiner mot hiv, vil få tjenestegjøre.

  I tillegg får hivpositive folk som allerede er i tjeneste, ta del i operasjoner såfremt de ikke har sporbart virus i blodprøver, heter det videre. Det ventes at denne endringen trer i kraft til våren.

 • av NTB
  DEL
  15-åring skjøt og drepte tre på skole i Michigan
  Tre personer ble drept og åtte andre såret under en skyting på Oxford High School i Michigan tirsdag. Foto: Paul Sancya / AP / NTB
  Tre personer ble drept og åtte andre såret under en skyting på Oxford High School i Michigan tirsdag. Foto: Paul Sancya / AP / NTB

  Tre elever ble drept og åtte personer såret da en 15-åring begynte å skyte på en videregående skole i Michigan i USA. Motivet er uklart.

  Oxford High School, skolen som var åsted for drapene, ligger nord for Detroit i Michigan.

  Gjerningsmannen er pågrepet. Det er også tatt beslag i et halvautomatisk håndvåpen. Politiet mener tenåringen handlet på egen hånd.

  President Joe Biden har blitt informert om hendelsen, opplyser Det hvite hus.

  Hendelsen er den dødeligste skoleskytingen i USA så langt i år, ifølge organisasjonen Everytown.

  Før denne skyteepisoden hadde det vært 138 skyteepisoder ved skoler over hele USA så langt i 2021, hvorav 26 var dødelige.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt flertall for norsk EØS-medlemskap

  Hadde det vært folkeavstemning om EØS i dag, ville 19 prosent ha stemt nei. En må tilbake til 2010 for å finne en neiside som står svakere enn i dag.

  Det er fortsatt solid flertall for EØS-medlemskap blant folket, da 65,1 prosent ville stemt for EØS-medlemskap dersom det skulle være folkeavstemning i morgen. 19,4 prosent ville stemt mot, skriver Klassekampen.

  I undersøkelsen, som er gjennomført av Sentio for Klassekampen og Nationen, ble det også målt hva det norske folk ville stemt dersom det var folkeavstemning om EU-medlemskap nå. Her sier 54,1 prosent at de ville stemt nei – 34,1 prosent ville stemt ja og 11,8 prosent svarte vet ikke.

  Det er nei til EU-flertall i alle partier med unntak av Høyre, Venstre og MDG. Det er også neiflertall i alle aldersgrupper, i alle landsdeler og blant alle inntektsgrupper – bortsett fra dem som tjener 1,4 millioner i året eller mer.

  Feilmarginen på undersøkelsen er mellom 1,9 og 3,1 prosentpoeng.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Nato-sjefen: – En høy pris for enhver aggresjon mot Ukraina
  Foto: Roman Koksarov / AP / NTB

  Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, sier Russland må betale en høy pris for enhver aggresjon mot Ukraina etter spekulasjoner om at det vurderes fremstøt.

  – Det vil få alvorlige politiske og økonomiske konsekvenser, og en høy pris å betale for Russland, sa Stoltenberg på en pressekonferanse under et møte for alliansens utenriksministre i Riga.

  Han la imidlertid til at det ikke er klart hvilke intensjoner som ligger bak opptrappingen av russiske tropper i og rundt Ukraina som er blitt observert de siste månedene, og at det ikke er sikkert det blir lagt opp til fremstøt fra det russiske militæret.

  – Vi må likevel være forberedt på det verste, sa han.

  Målet med uttalelsen var å sende en klar beskjed til Russland om å trekke seg unna og unngå eskalering, la han til.

 • av NTB
  DEL
  MI6-sjefen tror Kina står i fare for å gjøre feilgrep
  MI6-sjef Richard Moore holdt en sjelden tale i London mandag, hvor han blant annet sa at Kina har blitt etterretningstjenestens største enkeltprioritering. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
  MI6-sjef Richard Moore holdt en sjelden tale i London mandag, hvor han blant annet sa at Kina har blitt etterretningstjenestens største enkeltprioritering. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

  Sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI6 antyder i en sjelden tale at han tror Kina står i fare for å feilberegne når det gjelder inngrep mot Taiwan.

  – Kinas myndigheter tror på sin egen propaganda om Vestens skrøpelighet, og undervurderer besluttsomheten til amerikanske myndigheter. Risikoen for feilberegning basert på for høy selvtillit er reell, sa Richard Moore under en tale på et arrangement i London tirsdag.

  The Guardian skriver at uttalelsen tydelig hadde som hensikt å advare Kina om å gjøre fremstøt for å ta kontroll over Taiwan, som de anser som en del av Kina.

  Moore nevnte ikke Taiwan eksplisitt, men spørsmålet om øyas uavhengighet er en kilde til spenning mellom Kina og Vesten.

  Under talen uttalte også Moore at Kina er blitt den største enkeltprioriteringen for MI6 for første gang i etterretningstjenestens historie.

 • av NTB
  DEL
  Færre døde i novembertrafikken i år
  Tente fakler til minne om omkomne i trafikken under et arrangement i Stokke i Vestfold. Bildet er tatt i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Tente fakler til minne om omkomne i trafikken under et arrangement i Stokke i Vestfold. Bildet er tatt i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Fire personer mistet livet på norske veier i november i år, tre færre enn i samme måned i fjor. Så langt i år ligger tallet på omkomne noe under fjoråret.

  Totalt har 80 personer omkommet i trafikken hittil i år, tre færre enn på samme tid i fjor, ifølge Trygg Trafikk og Statens vegvesen.

  De døde i november i år var tre bilførere og en motorsyklist.

  – Årsaken til nedgangen vet vi ikke noe om, men vi vet at det dessverre fremdeles er for mange menneskeliv som går tapt i trafikken, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

  Fylkene med nedgang så langt i år er Vestfold og Telemark, Oslo og Nordland. I Vestfold og Telemark har fem personer omkommet i trafikken hittil i år, mens det i fjor på samme tidspunkt var tolv. I Nordland er tilsvarende tall tre i år mot åtte i fjor, og i Oslo har én person omkommet i år mot fem i fjor.

  I Viken har 21 personer mistet livet i trafikken så langt i år, en oppgang fra 19 på samme tid i fjor.