Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Støre: – Grufulle handlinger
14. oktober kl 09:13av NTB
DEL
Leder i Ap Jonas Gahr Støre sier hendelsene på Kongsberg er grufulle. Foto: Torstein Bøe / NTB
Leder i Ap Jonas Gahr Støre sier hendelsene på Kongsberg er grufulle. Foto: Torstein Bøe / NTB

– Det er grufulle handlinger som er avdekket. Dette er uvirkelig, sier påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om drapene på Kongsberg.

Ap-lederen ble orientert om situasjonen av avtroppende justisminister Monica Mæland (H) onsdag kveld.

– Det er grufulle handlinger som blir avdekket. Dette er uvirkelig. Men virkeligheten er at fem mennesker er blitt drept, mange er såret, og mange er i sjokk. Det gjør inntrykk, sier Støre til NRK.

Han sier tankene går til de involverte i hendelsen, deres pårørende og familie, og andre som er redde eller preget av det som skjedde.

– Jeg har hatt kontakt med folk på Kongsberg som oppfatter dette som en uvirkelig hendelse. Tankene går til disse, og til politi og helsepersonell som nå jobber med å skape trygghet for sårbare mennesker, sier Støre.

Han sier at hans regjering er klar til å overta håndteringen av drapene når statsminister Erna Solbergs regjering går av klokken 10 torsdag formiddag. Foreløpig er det ikke avklart om Støre selv eller den påtroppende justisministeren drar til Kongsberg.

– Det vil vi vurdere når vi får oversikt. Men etter det jeg forstår, jobber politiet godt med dette nå. Det er viktig å ta det i tur og orden, sier Støre.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  BankID fungerer igjen

  BankID var nede torsdag på grunn av bytte av leverandør, men ved lunsjtider kunne den benyttes igjen. Nedetiden skulle vare til klokken 8, men ble forlenget.

  – BankID fungerer igjen etter noe utvidet nedetid på morgenen i dag, torsdag 21. oktober. Det var på forhånd varslet at BankID skulle være nede fra midnatt til klokken 8. Alle BankID-tjenester skal fungere som normalt igjen nå. Vi beklager ventetiden, heter det i en melding på BankIDs nettside klokken 11 torsdag formiddag.

  Fra og med torsdag 21. oktober til og med tirsdag 26. oktober klokken 8 kan du ikke aktivere en ny BankID eller åpne en sperret eller utgått BankID, opplyses det videre.

  Ifølge meldingen på nettsiden kan det også bli noe utilgjengelighet for BankID med kodebrikke og kodeapp lørdag 23. oktober. BankID på mobil skal imidlertid fungere som normalt.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Sør-Korea har skutt opp egen romrakett for første gang
  Nuri-raketten er den første som Sør-Korea har produsert selv. Torsdag ble den skutt ut fra Naro romfartssenter i Goheung. Foto: Korea Pool / Yonhap via AP / NTB
  Nuri-raketten er den første som Sør-Korea har produsert selv. Torsdag ble den skutt ut fra Naro romfartssenter i Goheung. Foto: Korea Pool / Yonhap via AP / NTB

  Sør-Korea har for første gang skutt opp en romrakett som landet selv har utviklet og produsert.

  Utskytingen beskrives som et viktig skritt i landets vei mot et satellittutskytingsprogram.

  Sørkoreanske medier melder at raketten greide å levere den 1,5 tonn tunge lasten som skal gå i bane rundt jorden. Den består av en klump med rustfritt stål og aluminium.

  Utskytingen ble fulgt av landets president Moon Jae-in, og da lasten ble satt i bane rundt Jorden, brøt det ut jubel og applaus i kontrollrommet.

 • av NTB
  DEL
  Journalister banket opp i Afghanistan

  Journalister som dekket en kvinneprotest i Kabul torsdag, ble banket opp og jaget bort av Taliban-krigere.

  En gruppe på 20 kvinner marsjerte gjennom sentrum av byen mens de ropte slagord om ikke å politisere undervisningen. De bar plakater om at kvinner ikke fikk lov å jobbe.

  Taliban-myndighetene lot kvinnene marsjere i fred i halvannen times tid. Men journalister som dekket marsjen, ble utsatt for vold.

  En utenlandsk journalist ble sparket i ryggen, slått med en geværkolbe og skjelt ut av to talibanere. To andre ble slått og jaget bort.

  Zahra Mohammedi, en av kvinnemarsjens arrangører, sier at Taliban respekterer hverken kvinner eller journalister. Hun ber alle jenter og kvinner om å gå ut for å kreve sine rettigheter.

 • av NTB
  DEL
  Årets Ossietzkypris tildeles frie ytrere fra Afghanistan
  Frie ytrere fra Afghanistan tildeles Ossietzkyprisen for 2021, opplyser Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk Pen.
Foto: Heiko Junge / NTB
  Frie ytrere fra Afghanistan tildeles Ossietzkyprisen for 2021, opplyser Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk Pen. Foto: Heiko Junge / NTB

  Ossietzkyprisen 2021 tildeles frie ytrere fra Afghanistan for deres fremragende og betydningsfulle innsats for ytringsfriheten.

  – Afghanske ytrere har vært hjørnesteinen i landets demokratiutvikling. Det ser vi blant annet gjennom et økt antall bokutgivelser, aviser, og radio- og TV-kanaler de siste tiårene. Med årets Ossietzkypris ønsker vi å hedre disse modige menneskene, sier Kjersti Løken Stavrum, leder av Norsk PEN.

  Begrepet ytrere inkluderer aktivister, journalister, forfattere, poeter, filmskapere, redaktører, fotografer, kunstnere og andre som ved hjelp av fredelige midler har fremmet ytringsfrihet.

  – Afghanske ytreres arbeid for et mer tolerant, åpent og inkluderende samfunn bidro til sivilsamfunnets oppblomstring, økt pressefrihet, og til å styrke jenters og kvinners samfunnsdeltagelse, sier Løken Stavrum i en pressemelding.

  Abdul Samay Hamed, forfatter og leder av Afghansk PEN, vil motta prisen på vegne av afghanske ytrere på Litteraturhuset i Oslo 15. november.

  Afghanistan er fortsatt et av de landene i verden hvor det er farligst å være journalist. Siden 2004 er det rapportert om drap på mer enn 80 journalister.

  Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, stiftet i 1921.

 • av NTB
  DEL
  Totalt abortforbud opprettholdes i El Salvador

  En lov om totalt forbud mot abort opprettholdes med stort flertall i nasjonalforsamlingen i El Salvador

  Loven gjør abort forbudt i alle tilfeller, også når fosteret ikke er levedyktig, når morens liv er i fare, og etter voldtekt eller incest. Abort kan straffes med åtte års fengsel.

  Selv ufrivillig spontanabort er forbudt, og dommere dømmer ofte skyldige til opp til 50 års fengsel om de mener omstendighetene er skjerpende.

  – Vi opprettholder loven som beskytter livet helt fra unnfangelsen, sa Rebeca Santos i regjeringspartiet Nye ideer etter avstemningen.

  Forslaget om en endring i loven var resultat av et opprop fra kvinnegrupper som ønsket unntak fra forbudet, blant annet for å redde morens liv og når svangerskapet er resultat av seksuell vold.

  Menneskerettighetsgrupper har krevd endringer i loven som fører til at kvinner og jenter fengsles selv etter spontanabort og for tidlig fødsel.

 • av NTB
  DEL
  Kina med strenge tiltak for å få kontroll på nytt koronautbrudd
  To kvinner med munnbind utenfor et kjøpesenter i Beijing. Foto: Andy Wong / AP / NTB
  To kvinner med munnbind utenfor et kjøpesenter i Beijing. Foto: Andy Wong / AP / NTB

  Et nytt koronautbrudd i Kina har fått myndighetene til å innstille hundrevis av flyvninger, stenge skoler og starte massetesting i flere regioner.

  Smitten er knyttet til et eldre ektepar som har reist rundt med en gruppe turister fra Shanghai. Torsdag var det femte dagen på rad at det ble registrert nye smittetilfeller.

  Flere titall tilfeller er blitt knyttet til reisen til det eldre ekteparet, som har hatt nærkontakt med andre personer i en rekke provinser og regioner nord og nordvest i landet, samt Beijing.

  Kina har en såkalt «zero covid»-strategi. Smittetilfeller blir fulgt opp med nedstengninger og massetesting. Kinas grenser er dessuten fortsatt stengt for de aller fleste.

 • av NTB
  DEL
  Salg av bensin og diesel falt

  Det ble solgt 698 millioner liter petroleumsprodukter i september i år. Det er en nedgang på 0,9 prosent sammenlignet med september i fjor.

  Det ble solgt 81 millioner liter bensin og 258 millioner liter med diesel i september. Det er en nedgang på henholdsvis 2,4 og 0,9 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

 • av NTB
  DEL
  Norwegian åpner for normal bruk av bonuspoeng
  Nøyaktig ni måneder etter at Norwegian stanset bruken av bonuspoeng, åpner selskapet for normal bruk. Siden mai har det vært begrensninger på bruken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Nøyaktig ni måneder etter at Norwegian stanset bruken av bonuspoeng, åpner selskapet for normal bruk. Siden mai har det vært begrensninger på bruken. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Fra 1. november fjerner Norwegian de midlertidige begrensningene for bruk av bonuspoeng.

  – Vi har hele tiden sagt at vi skal føre fordelsprogrammet tilbake til normalen når markedet har tatt seg opp etter pandemien, sier konsernsjef Geir Karlsen.

  I februar frøs Norwegian bonusprogrammet for reisende frem til gjenreisningen av selskapet er gjennomført. I mai åpnet selskapet for begrenset bruk av bonuspoeng.

  Etter press fra Forbrukerrådet har Norwegian valgt å automatisk fornye bonuspoeng som utløper i år, frem til 31. desember 2022.

 • av NTB
  DEL
  Nord-Korea hevder rakett ikke var rettet mot USA

  Nord-Koreas utenriksdepartement sier at deres siste missiltest ikke var rettet mot USA.

  En talsmann for departementet kritiserer reaksjonen til FNs sikkerhetsråd og USA etter oppskytingen tirsdag.

  Prøveoppskytingen av det ubåt-baserte ballistiske missilet var bare ledd i normal vitenskapelig virksomhet, sier talsmannen.

  – Å kritisere DPRK (Nord-Korea) for å utvikle og teste samme våpensystem som USA har eller er i ferd med å utvikle, er et klart uttrykk for dobbeltmoral, heter det.

  FNs sikkerhetsråd møttes bak lukkede dører onsdag for å drøfte oppskytingen. Selv om de ikke vedtok en resolusjon, sendte Irland, Estland og Frankrike ut en uttalelse der de kalte oppskytingen en provokasjon.

 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  BankID er nede

  BankID har nedetid frem til lunsjtider torsdag på grunn av bytte av leverandør. Nedetiden begynte ved midnatt og skulle opprinnelig bare vare til klokken 8.

  - Det tok dessverre noe mer tid å starte første steg i flytteprosessen. Det kan også bety at det blir noe kø når vi åpner igjen. Vi beklager ventingen, heter det i en melding på BankIDs nettside.

  Fra og med torsdag 21. oktober til og med tirsdag 26. oktober klokken 8 kan du ikke aktivere en ny BankID eller åpne en sperret eller utgått BankID, opplyses det videre.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Monica Mæland har fått ny jobb
  Monica Mæland har nylig gått av som justisminister. Nå blir hun partner i et advokatfirma. Foto: Javad Parsa / NTB
  Monica Mæland har nylig gått av som justisminister. Nå blir hun partner i et advokatfirma. Foto: Javad Parsa / NTB

  Tidligere justisminister Monica Mæland blir advokat igjen. Hun blir partner i Schjødt, et av Norges største advokatfirmaer.

  – Andre er bedre enn meg til å sitte på Stortinget. Jeg er veldig glad vi har flinke folk som vil det, som gjør en jobb for oss alle, for fellesskapet, sier Mæland til Dagens Næringsliv.

  Hun skal inn i industriteamet i Schjødt, et av fem store områder i advokatfirmaet, opplyser Olav Kolstad, partner og styreleder i Schjødt.

  – Jeg får jobbe med næringslivet, som jeg er glad i og heier på. Som næringsminister reiste jeg land og strand rundt og besøkte bedrifter, også inn- og utenlands. Jeg oppfatter at Schjødt driver nybrottsarbeid når de henter inn en politiker med min erfaring, sier Mæland.

 • av NTB
  DEL
  Bil med tre personer i ulykke ved Borlaug

  Tre personer kom til skade i en ulykke på riksvei 52 i Lærdal natt til torsdag. Føreren av bilen ble fløyet til sykehus.

  Vest politidistrikt varslet om ulykken klokken 2.42 natt til torsdag, men det tok nesten en time før nødetatene meldte at de var kommet frem til ulykkesstedet ved Holesvingene i Borlaug på riksvei 52 mellom Lærdal og Gol.

  I den første meldingen ble det opplyst at det var tre personer i bilen som var involvert. Alle skal ha vært våkne etter ulykken. I en oppdatering kort etter ankomst skriver politiet at det er mistanke om ruskjøring.

  – Fører fraktet til sykehus på Ringerike med luftambulanse. To passasjerer blir kjørt i ambulanse til Voss sykehus. Ingen detaljer om skadeomfang, skriver Vest politidistrikt klokken 4.10.

  Operasjonsleder i Vest politidistrikt, Vibeke Næss uttalte til Dagbladet at bilen med de tre hadde kjørt inn i en fjellvegg i en krapp sving.

  Riksvei 52 ble stengt en stund etter ulykken, men ble litt før klokken 5 åpnet for trafikk igjen.

 • av NTB
  DEL
  Minst tre døde og mange skadet i gasseksplosjon i Kina

  Minst tre personer er funnet døde og over 30 er skadet etter en gasseksplosjon i en restaurant i et boligområde i den kinesiske storbyen Shenyang torsdag morgen.

  Vinduer ble blåst ut i flere bygninger ved restauranten. Gaten var dekket med støv og gjenstander, viser bilder som den statlige avisen Folkets dagblad har lagt ut i sosiale medier.

  Shenyang er hovedstad i provinsen Liaoning nordøst i landet.

  Gasseksplosjoner er vanlig i Kina som følge av dårlig sikkerhetsstandard og manglende håndheving av loven.

 • av NTB
  DEL
  En milliard vaksinedoser satt i India

  India satte torsdag vaksinedose nummer 1 milliard, opplyser helsedepartementet i landet.

  Rundt tre firedeler av de voksne i landet, der det bor 1,3 milliarder mennesker, har fått én dose med koronavaksine. Rundt 30 prosent er fullvaksinert, ifølge tall fra regjeringen i New Delhi.

 • av NTB
  DEL
  Sikkerhetsrådsmedlemmer fordømmer Nord-Korea
  Nordkoreanske myndigheter sendte onsdag ut disse bildene fra tirsdagens rakettest. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB
  Nordkoreanske myndigheter sendte onsdag ut disse bildene fra tirsdagens rakettest. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB

  FNs sikkerhetsråd kom ikke med noen felles uttalelse etter et hastemøte om Nord-Korea siste rakettest, men flere av medlemslandene fordømmer Nord-Korea.

  Nord-Korea bekreftet onsdag at det ble gjennomført en prøveskyting av en ny type rakett fra en ubåt tirsdag.

  Norges FN-delegasjon sendte ut en fordømmelse på Twitter før møtet kom i gang.

  – Norge fordømmer Nord-Koreas siste rakettoppskyting, skriver den norske FN-delegasjonen på Twitter.

  Frankrike, Irland og Estland kom også med en fordømmelse.

  – Oppskytingen er del av et mønster med provokasjoner, heter det i en felles kommentar fra de tre landene. De tre ber Nord-Korea rette seg etter FNs sanksjoner.

  USA og Storbritannias utsendinger kom med lignende uttalelser.

 • av NTB
  DEL
  Trump kunngjør eget sosialt nettverk
  Tidligere president Donald Trump sier han skal lage et nytt sosialt nettverk. Arkivfoto: Seth Wenig / AP / NTB
  Tidligere president Donald Trump sier han skal lage et nytt sosialt nettverk. Arkivfoto: Seth Wenig / AP / NTB

  USAs tidligere president Donald Trumps sosiale medium skal kalles Truth Social, het det i en kunngjøring natt til torsdag norsk tid.

  Det nye sosiale mediet ventes å åpne til betatesting i neste måned for personer som har fått invitasjon til å delta.

  Plattformen skal eies av Trump Media & Technology Group (TMTG).

  Trump ble kastet ut av en rekke sosiale medier, inkludert Facebook, etter stormingen av Kongressen 6. januar i år.

 • av NTB
  DEL
  657 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 657 koronasmittede i Norge. Det er 258 flere enn samme dag i forrige uke, så trenden er stigende.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 447 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 421, så trenden er stigende.

  Onsdag var 118 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 17 flere enn dagen før.

  29 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 16 på respirator. Det er én færre på intensiv og to færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  Ved midnatt natt til torsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor.

  I alt har 198.161 personer testet positivt.

  Til nå har 4.191.957 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.707.612 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 893 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  USA godkjenner booster-vaksiner

  Onsdag ga amerikanske Food and Drugs Administration sitt ja til at Moderna – og Janssen-vaksinene kan brukes som boosterdose. Til nå har bare Pfizer-vaksinen vært godkjent i USA, som også er tilfellet i Norge og EU.

  FDA skriver også at vaksinene kan brukes selv om mottagerne tidligere er vaksinert med en annen vaksine, såkalt blandingsvaksinerte

 • av Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Ingen enighet i kulturstreiken – nå kan den eskalere

  Partene i kulturstreiken har ikke kommet til enighet hos Riksmekleren onsdag kveld, melder arbeidsgiverforeningen Spekter.

  – Det er svært beklagelig og trist at partene heller ikke denne gang lyktes å finne fram til en løsning, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter i en pressemelding onsdag kveld.

  Streiken handler om pensjonsordning, der fagforeningene ved kulturinstitusjonene ønsker seg hybridpensjon. Spekter vil beholde dagens ordning med innskuddspensjon fra 2016.

  Streiken har vart i sju uker. Nærmere 900 ansatte i 15 kulturinstitusjoner er i streik. Mandag 25. oktober trappes streiken opp. Da kan hele 1.100 ansatte være i streik.

 • av NTB
  DEL
  Tesla firedobler overskuddet i tredje kvartal
  Tesla leverte sterke tall for tredje kvartal. Foto: AP / NTB
  Tesla leverte sterke tall for tredje kvartal. Foto: AP / NTB

  Bilprodusenten Tesla mer enn firedoblet overskuddet i tredje kvartal etter sterke salgstall fra både USA og Kina, opplyser selskapet.

  Overskuddet i tremånedersperioden ble på hele 1,6 milliarder dollar. Omsetningen økte med 57 prosent til 13,8 milliarder dollar sammenlignet med samme periode i fjor.

  Tesla leverte i tredje kvartal 241.391 biler.