Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Tre nye områder i Sverige utpekes som utsatte
14. oktober kl 09:32av NTB
DEL
Politiet har ankommet Flemingsberg etter en skuddveksling i sommer. Området Grantopp / Visättra i Flemingsberg er ført opp som et utsatt område. Foto: Johan Jeppsson/TT / NTB
Politiet har ankommet Flemingsberg etter en skuddveksling i sommer. Området Grantopp / Visättra i Flemingsberg er ført opp som et utsatt område. Foto: Johan Jeppsson/TT / NTB

Tre områder i Stockholms län er ført opp på svensk politis liste over utsatte områder. To områder i Göteborg og Norrköping er fjernet fra listen.

Siden 2015 har svensk politi laget lister over områder i landet der kriminalitet har en innvirkning på lokalsamfunnet. Politiet opererer med tre kategorier: utsatt område, risikoområde og særlig utsatt område.

Grantopp/Visättra i Flemingsberg i Huddinge kommune og Fisksätra i Nacka er vurdert som utsatte områder av politiet på den nye listen, ifølge Sveriges Radio. Valsta i Sigtuna er vurdert som risikoområde. Alle stedene ligger i Stockholms län.

Rannebergen i Göteborg og Klockaretorpet i Norrköping, der utviklingen skal være positiv, blir fjernet fra listen.

Områdene på listen kjennetegnes blant annet av mye kriminalitet, systematiske trusler og voldshandlinger mot vitner og vansker for politiet med å arbeide.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Brann i leilighet i Kongsberg

  Fem personer er evakuert etter at det brenner i en rekkehusleilighet i Kongsberg.

  Ifølge Sørøst politidistrikt er det full fyr i en rekkehusleilighet. Brannvesenet er på stedet og har startet slukking.

  Politiet opplyser via Twitter at det er tre leiligheter i den delen det brenner og at alle de fem som bor der, er gjort rede for.

  Det skal ikke være fare at brannen sprer seg til andre bygg.

  Politiet fikk melding om brannen rett før klokka 23 søndag kveld.

  Ifølge Laagendalsposten vil brannvesenet jobbe med slukking og etterslukking utover natten.

  Ingen personer har kommet til skade i brannen. De involverte har blitt undersøkt av ambulansepersonell på stedet.

 • av NTB
  DEL
  Russland: Rutefly måtte endre kurs på grunn av Nato-fly

  Et russisk rutefly måtte fredag morgen endre kurs over Svartehavet for å unngå kollisjon med et Nato-fly, hevder russiske myndigheter.

  Ruteflyet måtte gå 500 meter lavere for å holde seg på trygg avstand fra et av Natos overvåkingsfly, av typen CL600, opplyser russiske luftfartsmyndigheter, ifølge nyhetsbyrået Interfax søndag. Det skal ha vært et Aeroflot-fly med 142 personer om bord på vei fra Tel Aviv til Moskva.

  Russiske luftfartsmyndigheter har ikke sagt hvilket land som opererte spionflyet, men en talsperson for det russiske utenriksdepartementet indikerer at flyet tilhørte USA.

  – Handlingene til det amerikanske luftvåpenet har skapt en trussel mot sivil luftfart. Selv om en katastrofe i luftrommet over Svartehavet har blitt avverget, betyr ikke det at USA og Nato kan fortsette å risikere menneskeliv ustraffet, sier talsperson Maria Zakharova til AFP via meldingstjenesten Telegram.

  Verken Nato eller USA har kommentert saken.

 • av NTB
  DEL
  Mobilproblemene i Sør-Varanger er løst

  Det var søndag kveld problemer med mobildekningen i Sør-Varanger i Finnmark. Litt over midnatt skal alt fungere igjen.

  Politiet i Finnmark meldte ved 22-tiden søndag kveld at utfall av basestasjoner førte til at mobildekningen var til dels helt borte enkelte plasser.

  Politiet kunne heller ikke nås på 02800 eller 112.

  Noen minutter over midnatt opplyser politiet at Telenor har løst problemene.

 • av NTB
  DEL
  Mann til sykehus etter knivstikking i Trondheim

  En mann er kjørt til akuttmottaket på St. Olavs hospital etter en knivstikking på Ranheim i Trondheim. En mann er pågrepet.

  – Det har vært en voldshendelse på Ranheim. En person er skadd og kjørt til St. Olavs hospital, skriver politiet i Trøndelag på Twitter søndag kveld.

  – Meldingen kom inn klokka 21, og to menn var involvert, sier operasjonsleder Kirsten Bergstrøm i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

  Mannen som er brakt til sykehus, er ikke kritisk skadd, opplyser politiets innsatsleder Kristian Nielsen til avisa. Han bekrefter at det dreier seg om en knivstikking, og at en er pågrepet.

 • av NTB
  DEL
  Opposisjonen i Gambia protesterer på valgresultatet

  Opposisjonsleder Ouasinou Darboe avviser valgresultatene som viser at sittende president Adama Barrow ligger an til seier i Gambias presidentvalg.

  Barrow, som vant valget over diktator Yahya Jammeh for fem år siden, ligger foreløpig godt foran Ousainou Darboe, leder for United Democratic Party (UDP). Det viser de foreløpige resultatene som ble publisert av valgkommisjonen søndag ettermiddag.

  Flankert av den uavhengige kandidaten Essa Mbye Faal, og Mama Kandeh, leder av partiet Gambia Democratic Congress (GDP), leste Darboe søndag opp en felles uttalelse. Der heter det at opposisjonen avviser resultatkunngjøringen fra valgkommisjonen og oppfordrer gambierne til ro mens resultatene undersøkes.

  Ifølge valgkommisjonen har Barrow tatt ledelsen i nesten alle valgdistriktene, og han har tre ganger så mange stemmer som Darboe. UDP-tilhengerne hevder resultatet er rigget til fordel for Barrow, men har så langt ikke lagt fram noen bevis for anklagen.

 • av NTB
  DEL
  Pastor ble nominert til Nobels fredspris etter pengegave
  Kjell Magne Bondevik sammen med Aamir J. Sheikh. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Kjell Magne Bondevik sammen med Aamir J. Sheikh. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Oslosenteret fikk 600.000 kroner fra stiftelsen til den nigerianske pastoren Emmanuel Edeh. Et halvt år senere ble pastoren nominert til Nobels fredspris.

  Det skriver Dagbladet.

  Bakgrunnen for saken er at Oslosenteret, der tidligere KrF-leder og statsminister Kjell Magne Bondevik er styreleder, sommeren 2015 fikk en pengegave på 72.000 dollar. Det tilsvarer 600.000 norske kroner.

  Pengene kom fra MICPA (Madonna-stiftelsen), organisasjonen til nigerianske Emmanuel M.P. Edeh, også kjent som pastor Edeh.

  Bondeviks samarbeidspartner Aamir Sheikh oppfordret et halvt år senere en partifelle i Høyre, stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen, til å nominere pastoren til fredsprisen.

  Johnsen bekrefter overfor Dagbladet at hun nominerte pastoren. Det skjedde etter et møte med Sheikh og rådgiveren til Edeh. Johnsen sier i dag at hun ikke ville ha nominert Edeh hvis hun hadde visst om pengegaven til Oslosenteret.

  – At Oslosenteret har mottatt penger, stiller saken i et annet lys enn det jeg ble presentert for den gangen, sier Johnsen til Dagbladet.

  Sheikh bekrefter kontakten med Johnsen, men nekter for noen sammenheng med pengegaven.

  – Det er riktig at jeg på denne bakgrunn tok kontakt med stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen og anbefalte at hun nominerte Fader Edeh til Nobelprisen. Jeg kjenner til at Ørmen Johnsen gjorde andre undersøkelser og konsultasjoner. Alle stortingsrepresentanter står fritt til å foreta sin selvstendige vurdering. Dette hadde ingenting å gjøre med Madonna-stiftelsens støtte til Oslosenteret, uttaler han.

 • av Margrete Sveinsdatter Rydjord
  DEL
  Person til sykehus etter voldshendelse

  En person er sendt til St. Olavs hospital etter en voldshendelse i en leilighet på Ranheim i Trondheim. Det skriver politiet på Twitter. De skriver videre at vedkommende var oppegående da han satte seg i ambulansen. Én person er pågrepet i saken.

  – Meldingen kom inn klokken 21, og to menn var involvert, sier operasjonsleder Kirsten Bergstrøm i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

  Mannen som er brakt til sykehus, er ikke kritisk skadet, opplyser politiets innsatsleder Kristian Nielsen til avisen. Han bekrefter at det dreier seg om en knivstikking,

 • av NTB
  DEL
  Fridemokratene sier ja til ny tysk regjering

  Det markedsliberale tyske partiet Fridemokratene (FDP) har gitt grønt lys til avtalen om å danne koalisjonsregjering med De grønne og sosialdemokratiske SPD.

  Den formelle godkjenningen ble gitt på partiets landsmøte søndag, da 99,2 prosent av de rundt 660 delegatene stemte ja til koalisjonen.

  SPD ga bred tilslutning på sitt ekstraordinære landsmøte lørdag, og De Grønne ventes å gjøre det samme når resultatet av partiets uravstemning presenteres mandag.

  Dermed er det duket for at Sosialdemokratenes leder, nåværende finansminister Olaf Scholz, formelt utnevnes som Tysklands nye statsminister.

  Planen er at det skjer i en avstemning i Forbundsdagen onsdag.

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  Kokain i parlamentet

  Da etterforskere undersøkte 12 toaletter i det britiske parlamentet, fant de spor etter narkotika på elleve av dem.

  Ifølge BBC, som siterer The Sunday Times, er det snakk om kokain.

  Lederen av underhuset, Sir Lindsay House, sier at det er nødvendig å koble inn politiet.

 • av NTB
  DEL
  Vold under valgkampmøte i Frankrike

  Antirasistiske aktivister skal ha blitt banket opp mens den høyreradikale presidentkandidaten Eric Zemmour holdt sitt første valgkampmøte i Frankrike søndag. Det melder nyhetsbyrået AP.

  – Det er enormt det som står på spill, sa den partiuavhengige samfunnsdebattanten Zemmour til flere tusen tilhengere i Villepinte nord for Paris.

  63-åringen er dømt for hatefulle ytringer to ganger.

  AP skriver at noen av deres reportere så aktivister som ble banket opp av deltakere på valgkampmøtet og på brutalt vis fjernet fra rommet.

  Ofrene hadde svarte gensere med påskriften «Nei til rasisme».

 • av NTB
  DEL
  Vedum vil gjøre mer for å hjelpe folk med strømregningene

  Regjeringen vil avklare før jul hvilke tiltak som skal iverksettes for å hjelpe folk som sliter med å betale høye strømregninger. En ytterligere økning i bostøtten er sannsynlig, opplyser finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

  – Vi har satt av 3,2 milliarder kroner i statsbudsjettet for å avhjelpe situasjonen gjennom lavere elavgift, økte midler til Enova og økt bostøtte. De lavere avgiftene trer i kraft 1. januar, mens Enova-midlene er mer langsiktige. Men vi mener vi må gjøre mer, sier Vedum.

 • av NTB
  DEL
  Bob Dole er død

  Bob Dole, Republikanernes tidligere senator og presidentkandidat i USA, er død. Det opplyser hans stiftelse. Dole ble 98 år gammel.

  Dole satt i Kongressen for republikanerne i 36 år og var partiets presidentkandidat i 1996, da han tapte mot Bidens partifelle Bill Clinton.

  Han var president Gerald Fords visepresidentkandidat i 1976, da demokraten Jimmy Carter vant valget, og han forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat både i 1980 og 1988, uten å lykkes.

 • av NTB
  DEL
  Militærlastebil kjørte ned demonstranter

  Det fryktes at minst tre personer mistet livet da en militærlastebil kjørte inn i en fredelig demonstrasjon mot regimet i Myanmar.

  En video som er publisert i sosiale medier, viser en liten militærlastebil i full fart på vei inn i en gruppe demonstranter i byen Yangon søndag, skriver AP.

  Et vitne forteller til nyhetsbyrået at kjøretøyet traff demonstrantene og etterlot tre personer liggende livløse på gaten.

  Dødsfallene har foreløpig ikke blitt bekreftet. Det var demonstrasjoner i flere byer i Myanmar dagen før den første dommen ventes i en rekke straffesaker mot landets sivile leder Aung San Suu Kyi.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt brann på lasteskip i Sverige

  Ett døgn etter at det brøt ut brann på et lasteskip med tømmer utenfor Göteborg, er brannen fortsatt ikke under kontroll.

  Brannen på tørrlastlasteskipet Almirante Storni oppsto lørdag i trelasten på øvre dekk. Brannmannskapet har hindret brannen i å spre seg videre i lasten. Selve fartøyet brenner ikke.

  Mannskapet på 17 personer er fremdeles om bord på skipet, men det står helikoptre i beredskap dersom det skulle bli behov for evakuering. Det er ikke meldt om personskader.

 • av NTB
  DEL
  Gambias sittende president ligger an til å bli gjenvalgt

  Gambias sittende president Adama Barrow styrer mot gjenvalg, det viser de foreløpige resultatene fra flere valgdistrikt.

  Barrow, som vant valget over diktator Yahya Jammeh for fem år siden, ligger godt foran sin viktigste utfordrer Oasinou Darboe. Det viser de foreløpige resultatene som ble publisert av valgkommisjonen søndag ettermiddag.

  Tallene kom fra nesten 40 av 53 valgdistrikter og dekker mer enn halvparten av de registrerte velgerne. De endelige resultatene ventes senere søndag.

 • av NTB
  DEL
  Det blir mer snø i Sør-Norge
  Sørlandet kan vente seg mer snøvær etter to dager med vanskelige kjøreforhold og flere trafikkulykker. Arkivfoto fra 1. januar 2021: Stian Lysberg Solum / NTB
  Sørlandet kan vente seg mer snøvær etter to dager med vanskelige kjøreforhold og flere trafikkulykker. Arkivfoto fra 1. januar 2021: Stian Lysberg Solum / NTB

  Sør-Norge kan vente seg mer snøvær til uka. De siste to dagene har det vært vanskelige kjøreforhold og flere trafikkulykker.

  Mer snø er på vei til Agder og Telemark de neste dagene. Fra mandag kveld kan det komme 10 til 25 centimeter på 24 timer i midtre og ytre strøk vest for Skien, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

  Det er også ventet økt vind fra sørøst mandag, særlig i Rogaland og sør i Hordaland. Det er sendt ut gult farevarsel om stiv kuling og storm flere steder langs kysten.

 • av Pål Vegard Hagesæther
  DEL
  Mann pågrepet etter å ha utløst falsk brannalarm på Helsfyr

  Både lørdag og søndag ble brannalarmen utløst på Helsfyr T-banestasjon i Oslo. Og begge dager var det falsk alarm.

  – Det var samme passasjer som utløste alarmen på stasjonen begge dager. Søndag ble han pågrepet av politiet, sier Jan Rustad, pressevakt i Sporveien.

  Ruter opplyser at brannalarmen førte til at togene ikke stoppet på Helsfyr, men at dette bare gjaldt i noen få minutter. Folk som ventet på stasjonen ble evakuert.

  Foto: Torkjell Trædal
 • av NTB
  DEL
  Kvinne sparket og slått i Sarpsborg

  En kvinne er kjørt til legevakten etter at hun ble sparket og slått av en mann ved jernbanestasjonen i Sarpsborg. Ifølge politiet fremstår det som blind vold.

  Øst politidistrikt fikk melding om saken klokken 11.10 søndag formiddag.

  – Ukjent skadeomfang, trolig ikke alvorlig skadet, melder operasjonssentralen.

  Den mistenkte er pågrepet og tatt med til arresten. Politiet ber vitner til hendelsen ta kontakt.

 • av NTB
  DEL
  Paven besøker migrantleir på Lesvos
  Pave Frans ankom søndag den midlertidige flyktningleiren Mavrovouni på Lesvos. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB
  Pave Frans ankom søndag den midlertidige flyktningleiren Mavrovouni på Lesvos. Foto: Alessandra Tarantino / AP / NTB

  Pave Frans kom søndag til den greske øya Lesvos for å besøke en leir for flyktninger og migranter.

  Det er den midlertidige leiren Mavrovouni som har fått besøk av den romersk-katolske kirkens overhode.

  Han ønsker å rette søkelyset mot situasjonen for dem som lever i migrantleirene. Også under migrantkrisen i 2016 dro paven på besøk til Lesvos.

  Den gang tok han med seg tre syriske flyktningfamilier tilbake til Roma etter et besøk i den omstridte flyktningleiren Moria. Senere er den blitt erstattet av Mavrovouni-leiren.

 • av NTB
  DEL
  Indiske sivile drept av sikkerhetsstyrker

  13 mennesker er blitt drept av indiske sikkerhetsstyrker som ved en feil angrep et kjøretøy de trodde ble brukt av opprørere.

  Det bekrefter myndighetene i Nagaland, nordøst i landet. Den indiske hæren opplyser at hendelsene lørdag blir etterforsket.

  En gruppe soldater gikk først til angrep på en lastebil som de trodde tilhørte opprørere. Her skal seks uskyldige arbeidere ha blitt drept.

  Rasende pårørende og landsbyboere konfronterte soldatene, noe som førte til et sammenstøt. Her ble sju sivile drept, ifølge politiet.

  I tillegg ble én soldat drept, og to militære kjøretøyer ble satt i brann.