Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kongsberg-drapene: - Ikke spre bilder fra hendelsen
14. oktober kl 10:20av Vilde Bratland Hansen
DEL
Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sør-øst politidistrikt.
Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sør-øst politidistrikt. Foto: NTB

Politiet ber folk innstendig om ikke å spre bilder og videoer fra de grufulle handlingene på Kongsberg onsdag.

Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sør-øst politidistrikt kom torsdag med en klar oppfordring: – Vær så snill og slutt med det.

– Det er barn som er i sosiale medier, man har ikke kontroll på hvordan dette skjer videre. Det er en oppfordring til alle sammen: Vær så snill og ikke gjør det, sier Sæverud.

Han sier det er lite respektfullt overfor dem som er direkte berørt i saken.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Olav Eggesvik
  DEL
  Her er regjeringens strømpakke

  Regjeringen har lovet å komme med en krisepakke for å gi støtte til dem som trenger hjelp med strømregningen før jul. Den ser slik ut, skriver NRK.

  • Øke bostøtten med 1500 kroner fra desember til mars. 150 kroner tillegg pr. person i boligen.
  • Sosialhjelpsmottagere som ikke får bostøtte, får støtte fra en pott på 100 millioner kroner.

  Det opplyser kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram til NRK.

  Her kan du lese mer:

  teaser
  Mindre enn 2 time siden
  Regjeringen vil øke bostøtte og sosialhjelp etter strømsjokk
 • av NTB
  DEL
  Tyskerne tror Scholz bare får én periode

  Angela Merkels arvtager, Olaf Scholz, blir ikke sittende som statsminister i Tyskland i mer enn én periode. Det tipper nesten to tredjedeler av de spurte i en måling.

  Merkel har sittet som statsminister i hele 16 år før hun nå går av og blir erstattet av sosialdemokraten Scholz.

  Kun 16 prosent tror Scholz får en andre periode og kun 1,3 prosent tror han blir sittende like lenge som Merkel.

 • av Anette Bangstad Dalhøi
  DEL
  Dette skjer i dag

  Fredsprisvinnerne kommer til Norge. De to fredsprisvinnerne Maria Ressa og Dmitrij Muratov kommer til Norge. De holder pressekonferanse torsdag og fredag er det prisutdeling og fakkeltog.

  Skattelister for 2020 blir tilgjengelig. Skattelistene for 2020 gjøres tilgjengelig både for pressen og publikum på Skatteetatens nettsider fra klokken 07.00. Publikum kan søke i listene, men dette vil være synlig hos den man har søkt på.

  Planlagt avstemning om ny statsminister i Tyskland. Forbundsdagen i Tyskland ventes onsdag å holde en avstemning der Olaf Scholz fra sosialdemokratiske SPD innsettes som ny statsminister etter Angela Merkel.

 • av NTB
  DEL
  Dårlig vær over fjellovergangene i Sør-Norge

  Uvær i Sør-Norge onsdag morgen fører til dårlige kjøreforhold over flere fjelloverganger.

  Vegtrafikksentralen Vest melder at fylkesvei 59 mellom Aurland og Hol er midlertidig stengt på grunn av uvær.

  Vegtrafikksentralen Sør melder om snø og isdekke og redusert sikt på E134 over Haukelifjell. Det blåser stiv kuling og kolonnekjøring kan bli innført på kort varsel.

 • av NTB
  DEL
  Malaysias tidligere statsminister tapte ankesaken
  Tidligere statsminister Najib Razak ble i fjor dømt til tolv års fengsel for korrupsjon. Han varsler ny anke etter at en ankedomstol opprettholdte onsdag dommen.
  Tidligere statsminister Najib Razak ble i fjor dømt til tolv års fengsel for korrupsjon. Han varsler ny anke etter at en ankedomstol opprettholdte onsdag dommen. Foto: Vincent Thian, AP / NTB

  En ankedomstol i Malaysia opprettholder dommen mot landets tidligere statsminister Najib Razak.

  Sommeren 2020 ble han dømt til tolv års fengsel for korrupsjon etter en skandale knyttet til det statlige utviklingsfondet 1MDB.

  – Vi avviser klagerens anke. Vi bekrefter domfellelsen på alle sju punkter, heter det i en uttalelse fra ankedomstolen i Putrajaya onsdag.

  66-åringen ble funnet skyldig på alle punkter i fjor i den første av flere rettssaker han er involvert i, knyttet til utviklingsfondet 1MDB (1Malaysia Development Berhad).

  Najib og flere andre var anklaget for å ha stjålet milliarder av dollar fra utviklingsfondet, og deretter bruke pengene på luksuseiendommer og dyr kunst. Najib har varslet at han anker dommen til landets høyeste ankeinstans.

 • av NTB
  DEL
  Nedgang for Japans økonomi

  Japans bruttonasjonalprodukt (BNP) falt 3,6 prosent på årsbasis i tredje kvartal, sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor.

  Nedgangen er større enn det foreløpige prognoser la opp til, på 3,1 prosent, for perioden fra juli til september.

  I andre kvartal var det en årsvekst på 2 prosent.

  Svekket kjøpekraft og svakere handelstall ligger bak nedgangen, opplyser myndighetene.

  Verdens tredje største økonomi sliter med å komme seg på fote igjen etter flere bølger med koronavirus, den siste på sensommeren.

 • av NTB
  DEL
  Også næringsministeren avbryter USA-reise

  Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) avbryter reisen til USA på grunn av koronautviklingen i Norge.

  Det bekrefter han overfor NRK.

  Vestre skal møte partene i arbeidslivet på onsdag for å drøfte tiltak for dem som blir rammet av de nye tiltakene som innføres fra midnatt natt til torsdag.

  Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) dro hjem mandag av samme grunn.

 • av NTB
  DEL
  Rådgiver: Biden vil bygge opp Ukrainas militære
  Jake Sullivan, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, sier USA vil ruste opp Ukraina for å møte en potensiell trussel fra Russland. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
  Jake Sullivan, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, sier USA vil ruste opp Ukraina for å møte en potensiell trussel fra Russland. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  Joe Biden vil gi mer militær bistand til Ukraina og hjelpe dem å bygge et effektivt militære for å møte den potensielle trusselen om invasjon fra Russland.

  Bidraget vil komme i form av å gi Ukraina forsvarsmateriell utover det de allerede får, fortalte sa Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan da han snakket med pressen i etterkant av tirsdagens nettmøte mellom Biden og Putin.

  USA vil også gi Nato-allierte på alliansens østre flanke våpenkapasiteten til å svare på en slik eskalering, ifølge Sullivan.

 • av NTB
  DEL
  Rødt fremmer hasteforslag om dagpengeordningen
  Mímir Kristjánsson og resten av Rødt skal foreslå at dagpengeordningene forlenges. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Mímir Kristjánsson og resten av Rødt skal foreslå at dagpengeordningene forlenges. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Rødt vil at de spesielle kriseordningene for arbeidsledige og permitterte skal forlenges utover 1. januar. Onsdag vil de fremme hasteforslag i Stortinget.

  – Pandemien er åpenbart ikke over, heller ikke for vanlige arbeidsfolk. Da er det sjokkerende at regjeringen ikke forlenger de ekstraordinære kriseordningene for arbeidsløse som vi har hatt hele pandemien, sier stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson.

  – I stort har vi hatt en periode med veldig stor etterspørsel etter arbeidskraft, og mange er på jakt etter arbeidskraft. Vi ønsker å gå tilbake til de vanlige, solide ordningene vi har, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

  Han peker på at regjeringen allerede har forlenget ordningen én gang ettersom den skulle utløpe 1. november.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Elbilister i ferd med å gå tom for strøm på E18

  Kaoset på E18 gir seg ikke. Nå får politiet telefoner fra folk i elbil som går tom for strøm. Det melder NRK.

  Politiet vurder å sette inn tiltak for hjelpe bilistene som går tomme for strøm. Det kan være snakk om å sette inn Røde Kors.

  Et vogntog som sto fast, har skapt lange køer, men er nå fjernet fra E18.

  – Vi får telefoner fra frustrerte bilister som har sittet lenge i kø og er i ferd med å gå tomme for strøm, sier politiets operasjonsleder Knut Odde til NRK.

  Kraftig snøvær har ført til lange køer på veiene øst i Agder i hele ettermiddag og kveld. Folk NRK har snakket med, sier de har stått stille i nærmere fem timer.

 • av NTB
  DEL
  To colombianske opprørsledere drept i Venezuela
  De colombianske opprørslederne Hernan Dario Velasquez, kjent som El Paisa, og Henry Castellanos Garzon, kjent som Romana, ble drept i kamper med rivaliserende gjenger i den venezuelanske delstaten Apure. Det er Colombias president Ivan Duque (bildet) fornøyd med. Foto: Ariel Schalit / AP Photo / NTB
  De colombianske opprørslederne Hernan Dario Velasquez, kjent som El Paisa, og Henry Castellanos Garzon, kjent som Romana, ble drept i kamper med rivaliserende gjenger i den venezuelanske delstaten Apure. Det er Colombias president Ivan Duque (bildet) fornøyd med. Foto: Ariel Schalit / AP Photo / NTB

  To mektige colombianske opprørsledere er drept i Venezuela, ifølge colombianske medier.

  Hernan Dario Velasquez, kjent som El Paisa, og Henry Castellanos Garzon, kjent som Romana, ble drept i kamper med rivaliserende gjenger i den venezuelanske delstaten Apure.

  De colombianske mediene som melder om saken, viser til etterretningskilder i landet.

  – Det er gode nyheter at disse bakmennene for terror, ondskap, narkotikasmugling, rekruttering av mindreårige og landminer ikke lenger kan spre vold og lidelse, sier den colombianske presidenten Ivan Duque.

  – Det viser at bandittene ikke er trygge noe sted, fortsetter han.

  De to opprørerne ledet utbrytergrupper fra FARC-geriljaen som opererer i grenseområdene mellom Colombia og Venezuela. Begge var høytstående ledere i FARC fram til gruppa la ned våpnene i forbindelse med en fredsavtale i 2016.

 • av NTB
  DEL
  Nkom advarer mot massivt SMS-svindelangrep

  Nkom ber ingen trykke på lenker de får i tekstmeldinger før de er helt sikre og advarer mot et storstilt svindelangrep som er i gang.

  – Norge opplever et massivt angrep mot folks mobiltelefoner, privat informasjon og kontoer, sier direktør Pål Wien Espen i Nkom.

  Til sammen har de store mobiloperatørene stanset 10 millioner tekstmeldinger der svindlere ber folk trykke på lenker og laste ned apper for å hente pakker og høre talemeldinger. Dette angrepet begynte 24. november.

  – Vi nærmer oss jul, og folk sender julegaver og kjøper varer på nett som sendes som pakkepost. Dette prøver svindlere å utnytte, sier Nkom-direktøren.

 • av NTB
  DEL
  USA returnerer historisk leirtavle til Irak
  Den 3.500 år gamle leirtavlen forsvant fra et museum i Irak i 1991, før den dukket opp i USA noen år senere. Nå er den returnert til Irak. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB
  Den 3.500 år gamle leirtavlen forsvant fra et museum i Irak i 1991, før den dukket opp i USA noen år senere. Nå er den returnert til Irak. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB

  En 3.500 år gammel leirtavle som forteller om Gilgamesh-eposet, er returnert fra USA til Irak 30 år etter at den ble stjålet fra et irakisk museum.

  Gilgamesh-tavlen er blant verdens eldste bevarte litteraturverk.

  Tavlen, som er en del av en serie på tolv, ble funnet i 1853 i ruinene av oldtids-biblioteket til den assyriske kongen Asurbanipal, som levde i nåtidens Irak over 600 år før vår tidsregning.

  Den ble imidlertid stjålet fra et irakisk museum under Gulfkrigen for 30 år siden. Etter hvert dukket den opp i USA hvor den har vært utstilt de senere årene på et bibelmuseum i Washington.

  Nå er den blant 18.000 historiske gjenstander som Irak har fått tilbake fra flere land, deriblant USA.

 • av NTB
  DEL
  Mann dømt til elleve års fengsel for flere hundre overgrep
  Overgrepene skjedde i Stavanger-området.
Foto: Carina Johansen / NTB
  Overgrepene skjedde i Stavanger-området. Foto: Carina Johansen / NTB

  En 43 år gammel mann er dømt til elleve års fengsel i Gulating lagmannsrett for overgrep mot to mindreårige gutter.

  Det er to år mer enn i dommen fra daværende Stavanger tingrett, skriver Stavanger Aftenblad.

  I tillegg skal mannen dømme over 2 millioner kroner i ulike former for erstatning til de to fornærmede.

  Mannens overgrep ble oppdaget i forbindelse med et beslag som ble gjort på en datamaskin i Oslo i 2014. Der ble det funnet bilder av en av de fornærmede guttene, der han hadde på seg et spesielt smykke knyttet til et pedofilt nettverk.

  Vinteren 2019 var denne gutten i avhør hos politiet, og fortalte at mannen hadde utsatt ham for overgrep fra 10-11-årsalderen. 43-åringen ble så pågrepet og erkjente seksuelle handlinger med både denne gutten og en annen gutt, men ikke før de hadde fylt 16 år.

  Han skal ha forgrepet seg minst hundre ganger mot en av guttene før han fylte 14 år, og ytterligere flere hundre ganger i årene etterpå.

  Overgrepene skal ha begynt tidlig på 2000-tallet. Lagmannsretten valgte å trekke ett år fra straffen nettopp på grunn av tiden som har gått siden overgrepene skjedde.

 • av NTB
  DEL
  En person omkommet etter brann i Risør
  En person er savnet etter en brann på Ytre Søndeled i Risør tirsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  En person er savnet etter en brann på Ytre Søndeled i Risør tirsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  En person er funnet omkommet etter en brann på Ytre Søndeled i Risør tirsdag, opplyser politiet i Agder.

  Politiet i Agder opplyste på Twitter like etter klokken 15-tiden at en bygning sto i brann på Ytre Søndeled.

  En knapp time senere skriver politiet at det jobbes med å få kontakt med beboere på adressen, og at én person var å anse som savnet.

  Klokken 20.29 melder politiet at det i branntomta er gjort funn av en person som det er grunn til å anta er savnede. De pårørende er varslet om funnet.

  Politiet jobber videre på stedet og sikrer det med tanke på tekniske undersøkelser og den videre etterforskningen.

 • av NTB
  DEL
  Ambulansehelikoptre i normal drift igjen i løpet av uka
  Disse ambulansehelikoptrene skal snart være i normal drift igjen.
Foto: Paul Kleiven / NTB
  Disse ambulansehelikoptrene skal snart være i normal drift igjen. Foto: Paul Kleiven / NTB

  Allerede tirsdag kan luftambulansehelikopteret på Lørenskog fly i snøvær igjen, og resten av helikoptrene skal settes i drift igjen i løpet av uka.

  I løpet av tirsdagen skal man være ferdig med å demontere det såkalte IBF-filteret på helikopteret i Lørenskog, slik at det ikke risikerer motorbortfall i snøvær, skriver Norsk Luftambulanse i en pressemelding.

  Deretter skal helikopteret i Arendal settes i drift igjen i løpet av onsdagen, før man prioriterer helikopteret i Bergen.

  Det er også innført begrensninger på ambulansehelikoptrene i Trondheim, Brønnøysund og Kirkenes, men her er værutsiktene gode nok til at begrensningene foreløpig ikke rammer driften.

 • av NTB
  DEL
  Khashoggi-mistenkt arrestert i Paris

  En 33 år gammel mann som er mistenkt for å ha tatt del i drapet på journalisten Jamal Khashoggi, ble arrestert i Paris tirsdag.

  Mannen ble arrestert på Charles de Gaulle-flyplassen utenfor Paris. En kilde i politiet opplyser til nyhetsbyrået Reuters at fransk påtalemyndighet jobber med å utlevere den pågrepne til Tyrkia.

  Han er mistenkt for å være en av en gruppe menn som drepte Khashoggi i oktober 2018.

  Saudi-Arabias ambassade i Paris sier imidlertid at mannen, som er saudiarabisk statsborger, ikke har noen forbindelse til saken.

  Totalt er 26 personer tiltalt i saken.

  CIA har konkludert med at det etter all sannsynlighet er kronprins Mohammed bin Salman, Saudi-Arabias de facto leder, som ga ordre om drapet.

  Jamal Khashoggi var en saudiarabisk statsborger og regimekritiker som levde i eksil i USA. Han ble drept og partert da han oppsøkte Saudi-Arabias konsulat i Istanbul for å hente papirer han trengte for å gifte seg.

 • av NTB
  DEL
  28-åring varetektsfengslet etter voldshendelse i Sarpsborg

  En av de to mennene som er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette etter en voldshendelse i Sarpsborg søndag, er varetektsfengslet i to uker.

  To menn på 21 og 28 år er siktet etter at en mann i 20-årene ble knivstukket i Sarpsborg søndag. Offeret er utenfor livsfare.

  Mandag ble 21-åringen i Søndre Østfold tingrett varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud. Tirsdag ble også 28-åringen varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud, skriver NRK.

  Ifølge fengslingskjennelsene knyttes begge de varetektsfengslede opp mot et gjengmiljø, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

  Voldshendelsen fant sted like før klokken 5 søndag morgen. En gruppe på 10–15 personer var på stedet da knivstikkingen skjedde på en parkeringsplass ved Sparta Amfi. Bakgrunnen skal ha vært en krangel som oppsto på et utested på lørdagskvelden.

  21-åringen har erkjent å ha knivstukket voldsofferet én gang, men hevder at dette skjedde i selvforsvar. Han har forklart han var redd for at fornærmede og hans venner skulle drepe ham, skriver avisen.

 • av NTB
  DEL
  Parlamentet i Chile godkjenner lov om homofilt ekteskap
  Parlamentet i Chile godkjente tirsdag en ny lov om å tillate likekjønnet ekteskap tirsdag, som det sjuende landet i Latin-Amerika. Bildet er fra Pride-paraden i Santiago, Chile, 13. november.
Foto: Esteban Felix / AP Photo / NTB
  Parlamentet i Chile godkjente tirsdag en ny lov om å tillate likekjønnet ekteskap tirsdag, som det sjuende landet i Latin-Amerika. Bildet er fra Pride-paraden i Santiago, Chile, 13. november. Foto: Esteban Felix / AP Photo / NTB

  Parlamentet i Chile godkjente tirsdag en ny lov som tillater likekjønnet ekteskap. Chile er det sjuende landet i Latin-Amerika som innfører denne reformen.

  Loven vil også tillate at likekjønnede par får adoptere barn.

  Likekjønnet samliv har vært lovlig i Chile siden 2015, ekteskapsloven ble foreslått av daværende president Michelle Bachelet i 2017.

  Seks andre land i Latin-Amerika tillater likekjønnet ekteskap. Chile vil legges til lista, som fra før inneholder Costa Rica, Ecuador, Colombia, Brasil, Uruguay og Argentina, og 14 av de 32 delstatene i Mexico.

 • av NTB
  DEL
  Det samlede skatteoppgjøret er klart onsdag
  Skatteetaten legger fram samlede tall onsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB
  Skatteetaten legger fram samlede tall onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB

  Nordmenn betalte 563 milliarder kroner i skatt i 2020, opp fra 539 milliarder i 2019, viser tall som Skatteetaten legger fram onsdag.

  Til sammen har 2,9 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende fått tilbake på skatten, i gjennomsnitt 12.500 kroner hver. For en million endte det med restskatt, i gjennomsnitt 34.300 kroner.

  – Har du fått skatt til gode eller restskatt, skyldes det at dine økonomiske forhold ble annerledes enn grunnlaget for det beregnede skattetrekket ditt. Du kan unngå dette ved å justere opplysninger i skattekortet gjennom året, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

  Koronapandemien har påvirket manges økonomi, og skattedirektøren oppfordrer derfor til å sjekke opplysningene på skattekortet for 2022, som man mottar nå i desember.

  Blant bedriftene har 360.000 selskaper betalt til sammen 58 milliarder kroner i skatt, utenom inntekter fra oljevirksomheten, skriver Skatteetaten.

  Onsdag legges skattelistene fram.

  – Det er en lang tradisjon for åpenhet rundt skattelistene i Norge. Vi mener at transparens om inntekt, formue og skatt er med på å styrke tilliten til skattesystemet. Dagens ordning balanserer godt mellom hensynet til åpenhet og hensynet til personvern, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

  Det siste året har det vært 1,6 millioner søk i skattelistene, fordelt på drøyt 556.000 brukere. Det er noe lavere enn året før. Loggføring av søk ble innført i 2013, og året før var det hele 16,5 millioner søk.