Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kongsberg-drapene: - Ikke spre bilder fra hendelsen
14. oktober kl 10:20av Vilde Bratland Hansen
DEL
Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sør-øst politidistrikt.
Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sør-øst politidistrikt. Foto: NTB

Politiet ber folk innstendig om ikke å spre bilder og videoer fra de grufulle handlingene på Kongsberg onsdag.

Politimester Ole Bredrup Sæverud i Sør-øst politidistrikt kom torsdag med en klar oppfordring: – Vær så snill og slutt med det.

– Det er barn som er i sosiale medier, man har ikke kontroll på hvordan dette skjer videre. Det er en oppfordring til alle sammen: Vær så snill og ikke gjør det, sier Sæverud.

Han sier det er lite respektfullt overfor dem som er direkte berørt i saken.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Ropstad inn i styret til Israels venner
  Kjell Ingolf Ropstad er nå valgt inn i styret til Israels venner på Stortinget
  Kjell Ingolf Ropstad er nå valgt inn i styret til Israels venner på Stortinget Foto: Lise Åserud, NTB

  Tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er valgt inn i styret til Israels venner på Stortinget. Leder er Frps Himanshu Gulati.

  Ifølge Vårt Land var 16 stortingsrepresentanter med på et møte tirsdag.

  – Endelig medlemstall kommer senere. Jeg regner med at vi kommer til å bli over 20 medlemmer, sier Gulati.

  Han skal være leder de to første årene av stortingsperioden, før Høyres Ingjerd Schou tar over de siste to årene. Silje Hjemdal fra Frp er også valgt inn som styremedlem.

  KrFs Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein var også blant dem som deltok på møtet.

  Ifølge Vårt Land hadde Israels venner over 100 av de da 155 representantene på Stortinget som medlemmer i perioden fra 1981 til 1985. I forrige periode var det 21 medlemmer.

 • av NTB
  DEL
  1.144 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 202.554 personer testet positivt. Foto: Jil Yngland / NTB
  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 202.554 personer testet positivt. Foto: Jil Yngland / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 1.144 koronasmittede i Norge. Det er 536 flere enn samme dag i forrige uke.

  Det er første gang siden 14. september at det er registrert over tusen nye smittede på ett døgn. Det høyeste tallet koronasmittede registrert på ett døgn var 31. august i år, med 1.796.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 721 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 410, så trenden er stigende.

  Tirsdag var 106 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 19 færre enn dagen før. 30 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 14 på respirator. Det er to flere på intensiv og like mange på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  Ved midnatt natt til onsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 202.554 personer testet positivt.

  Til nå har 4.191.957 personer fått første dose av koronavaksinen, og 3.707.612 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 895 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  58,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Staten frikjent i Scandinavian Star-søksmål
  159 mennesker mistet livet i brannen på Scandinavian Star i april 1990. Arkivfoto: Per Løchen / NTB
  159 mennesker mistet livet i brannen på Scandinavian Star i april 1990. Arkivfoto: Per Løchen / NTB

  Enken til mannen som tidligere var mistenkt i Scandinavian Star-saken, saksøkte den norske stat for straffeforfølgelsen. Hun fikk ikke medhold i Oslo tingrett.

  Den danske trailersjåføren Erik Mørk Andersen, som selv døde i brannen på passasjerferja Scandinavian Star i 1990, ble siktet for å ha antent brannen.

  Etterforskningen mot ham ble imidlertid henlagt året etter. I 2014 ble Scandinavian Star-saken gjenopptatt, men da var ikke Mørk Andersen formelt siktet, og norsk politi trakk anklagen mot ham. De sa at det ikke var grunnlag for å utpeke dansken som gjerningsmann, men at det var grunnlag for å mistenke ham. Saken ble henlagt på nytt i 2016.

  Mørk Andersens enke har sammen med hans stesønn saksøkt den norske stat, og de har krevd erstatning for straffeforfølgelsen mot Mørk Andersen.

  Oslo tingrett har nå behandlet saken som såkalt forenklet domsbehandling, noe som betyr at det ikke har vært en vanlig fysisk rettssak.

  Tingrettens dom dreier seg i stor grad om spørsmålet rundt sakens foreldelsesfrist, som opprinnelig utløp i 1991.

  – Spørsmålet er om etterforskningen i 2014–2016 endrer dette. Retten mener at det klart ikke er tilfellet, heter det i dommen.

  Staten ble frikjent, og de etterlatte er dømt til å betale 7.400 kroner i sakskostnader.

  159 mennesker mistet livet da det begynte å brenne på ferja mens den var på vei fra Oslo til Frederikshavn 6. april 1990. Nylig ble et dansk granskningsutvalg satt ned for å undersøke de økonomiske forholdene rundt brannen. En dansk-norsk dokumentarserie rettet i fjor oppmerksomheten mot en rekke økonomiske forhold som de etterlatte mener ikke er blitt undersøkt grundig nok.

 • av NTB
  DEL
  Elleve sivile drept i angivelig IS-angrep i Irak

  Elleve sivile er drept og 13 er såret i et angrep mot en landsby øst i Irak. Irakiske sikkerhetskilder anklager IS for å stå bak.

  Angrepet skjedde i landsbyen al-Rashad nord for Baqouba i Diyala-provinsen, der mange av innbyggerne er sjiamuslimer.

  Omstendighetene rundt angrepet er uklare, men ifølge lokale kilder bortførte IS først to menn fra landsbyen. Da de ikke fikk innfridd kravet om løsepenger gikk de til angrep.

  IS kontrollerte tidligere store områder i Irak og Syria, men ble nedkjempet. En FN-rapport konkluderte imidlertid tidligere i år med at den ytterliggående islamistgruppa fortsatt har rundt 10.000 væpnede krigere i de to landene.

 • av NTB
  DEL
  Rundt 20 RS-syke barn innlagt på Oslo universitetssykehus
  Flere av barna som er innlagt på Ullevål sykehus med RS-virus, trenger omfattende overvåking og behandling. Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Flere av barna som er innlagt på Ullevål sykehus med RS-virus, trenger omfattende overvåking og behandling. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Utbruddet av RS-viruset øker kraftig på Østlandet, og ved barneklinikken ved Oslo universitetssykehus var rundt 20 syke barn innlagt tirsdag kveld.

  – På barneklinikken på Ullevål er det nå stor pågang av pasienter med luftveisvirus. Vi har rundt 20 pasienter med RS-virus. Flere av dem trenger mer omfattende overvåking og behandling. Et par av de små pasientene er flyttet til videre intensivbehandling på Rikshospitalet for å avlaste Ullevål. Dette gjelder små barn. Noen av dem er under ett år gamle, sier klinikksjef Øyvind Skraastad ved akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus til VG.

  Smitten sprer seg også andre steder i landet.

  Etter det VG har fått opplyst, ble ingen barn innlagt på sykehus på grunn av RS-smitte i fjor, noe som var et resultat av den grundige smitteverninnsatsen i befolkningen.

  Respiratorisk syncytial-virus (RS-virus) er et virus som fører til luftveisinfeksjon hos barn og voksne. Ifølge FHI arter en RS-virusinfeksjon seg som en forkjølelse hos de fleste barn og voksne. Noen kan få mer alvorlig infeksjon nedover i luftveiene, og hos de minste barna, særlig de under ett år, kan viruset føre til bronkiolitt, en betennelse i de nedre luftveiene som kan føre til pustevansker og behov for innleggelse på sykehus.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Analyse: Ble utsatt for koordinert Twitter-angrep

  Da Harry and Meghan forlot den den britiske kongefamilien, var det fientlige klima i sosiale medier en faktor.

  En ny analyse viser 83 brukere har hatt en tilsynelatende koordinert offensiv mot paret. Kontoene står for 70 prosent av alle negative Twitter kommentarer mot dem.

  Den ideelle organisasjonen Bot Sentinel, som jobber med å identifisere troll på internett, har gjort analysen.

  De 83 kontoene har nær 200.000 følgere til sammen. Twitter sier til Buzzfeed at de undersøker saken.

  Foto: Caitlin Ochs/Reuters/NTB
 • av NTB
  DEL
  FDAs eksperter anbefaler at barn får koronavaksine
  Hetteglass med Pfizer/Biontechs koronavaksine ment for barn. Foto: AP / NTB
  Hetteglass med Pfizer/Biontechs koronavaksine ment for barn. Foto: AP / NTB

  En ekspertgruppe i det amerikanske legemiddeltilsynet (FDA) åpner for å gi Biontech/Pfizers koronavaksine til barn i alderen fem til elleve år.

  FDA er imidlertid ikke bundet av ekspertgruppens anbefalinger, men ventes å fatte en avgjørelse i løpet av få dager.

  En nylig offentliggjort klinisk studie viste at koronavaksinen som Biontech og Pfizer har utviklet, er 90,7 prosent effektiv mot koronavirus hos barn fra fem til elleve år.

 • av NTB
  DEL
  Alphabet med 158 milliarder kroner i overskudd
  Illustrasjonsfoto: AP / NTB
  Illustrasjonsfoto: AP / NTB

  Googles eierselskap Alphabet hadde et overskudd på 18,9 milliarder dollar, 158 milliarder kroner, i tredje kvartal.

  Overskuddet økte dermed med hele 68 prosent sammenlignet med samme kvartal året før.

  Omsetningen i tredje kvartal steg med hele 41 prosent til 544 milliarder kroner. Framgangen tilskrives reklameinntekter og gode tall for selskapets skytjenester.

  I 2021 vil selskapet ha 28,6 prosent av markedet for digitale reklametjenester, ifølge Emarketer, litt foran Facebooks markedsandel på 23,7 prosent.

  Alphabets store overskudd kommer mens selskapet står overfor press fra myndigheter som ønsker regulering av selskapet og de andre store aktørene i bransjen. Kritikerne mener de på urettferdig vis har tilegnet seg dominerende posisjoner i markedet og svekket konkurrentene.

  Også Facebook, som er presset av de samme og årsakene og også må håndtere en krise etter lekkasje av interne dokumenter med graverende innhold, har lagt fram svært gode tall denne uka, mens Twitter gikk med underskudd på grunn av et forlik med aksjeeierne.

 • av NTB
  DEL
  Sudans statsminister eskortert hjem
  Sudans statsminister Abdalla Hamdok ble avsatt i et kupp mandag. Foto: AP / NTB
  Sudans statsminister Abdalla Hamdok ble avsatt i et kupp mandag. Foto: AP / NTB

  Sudans avsatte statsminister Abdalla Hamdok og hans kone er eskortert hjem, der han er under streng overvåking av landets kuppmakere.

  – Statsministeren har blitt eskortert tilbake til sitt hjem i Kafouri-distriktet, og det er iverksatt sikkerhetstiltak rundt boligen, opplyste en militær kilde tirsdag, et drøyt døgn etter militærkuppet i landet.

  Hamdoks kontor bekreftet noen timer senere at statsministeren var sendt hjem og opplyste at dette skjedde etter sterkt internasjonalt press.

  Blant dem som krevde øyeblikkelig løslatelse av Hamdok tirsdag, var FNs generalsekretær António Guterres.

  Ifølge Hamdoks kontor er statsministeren under streng overvåking, og kuppmakerne holder fortsatt flere av landets statsråder og politiske ledere innesperret på ukjent sted.

  General Abdel Fattah al-Burhan og en gruppe soldater grep makten i et kupp natt til mandag og avsatte Hamdok og resten av regjeringen. Det har ført til store protester i landet både mandag og tirsdag.

 • av NTB
  DEL
  Sju drept i knivangrep i Wuhan

  Kinesisk politi er på jakt etter en mann som drepte sju mennesker, inkludert to barn, i en landsby i Wuhan-provinsen søndag.

  Det opplyser politiet på mikrobloggen Weibo.

  Lederen for landsbyens kommunistparti er også blant de drepte. Det samme var kona hans, svigerdatteren og to barnebarn, skriver det statlige nyhetsnettstedet China.org.

  Flere forbipasserende ble også knivstukket, mens gjerningsmannen forsøkte å rømme. Til slutt hoppet han fra en bro og ned i Yangtze-elva. Politiet sier de fortsatt etterforsker saken, men har ikke sagt noe om de tror mannen kan ha overlevd hoppet.

 • av NTB
  DEL
  Syke elever kommer på skolen fordi de er redde for å stryke

  Flere rektorer i Trondheim er kritiske til at fraværsgrensen er gjeninnført. Syke elever dukker opp på skolen fordi de er redde for å stryke, sier rektorene.

  – Hele Skole-Norge er nok meget bekymret for dette dobbeltspillet med å si at elevene skal være hjemme hvis de har milde symptomer, samtidig som fraværsgrensen gjelder. Det er en kombinasjon som rett og slett ikke går i lag, sier rektor Frode Øren ved Byåsen videregående skole til Adresseavisen.

  Ved Thora Storm videregående skole har flere elever med åpenbare symptomer blitt sendt hjem, forklarer rektor Anders Buhaug.

  Folk kommer på skolen både hostende og med halsbetennelse, ifølge skolens elevråd.

  – Noen ganger går det knapt an å lese i stillhet fordi det er så mye hosting. Det ser vi særlig etter at fraværsgrensen ble innført igjen etter høstferien, sier elevrådsleder Ann Magritt Jakobsen Aunegjerdet.

  Flere rektorer stiller seg bak oppfordringen til regjeringen om å la elevene slippe fraværsgrensen ut året.

  – Jeg mener ordningen vi hadde tidligere i pandemien, med at det holdt at foreldre meldte inn elevenes fravær, fungerte veldig godt. Så jeg skulle gjerne sett at den ordningen ble holdt helt til jul, i alle fall, sier Byåsen-rektoren.

 • av NTB
  DEL
  Nye sammenstøt i Sudans hovedstad
  Demonstrasjoner i Khartoum tirsdag. Foto: Marwan Ali / AP / NTB
  Demonstrasjoner i Khartoum tirsdag. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

  Vitner melder at det er avfyrt tåregass mot demonstranter i Sudans hovedstad Khartoum tirsdag kveld.

  Dermed tar demonstrasjonene mot militæret seg opp igjen etter en stille dag i storbyen.

  Det er utstrakt misnøye mot militærkuppet mandag, og også natt til tirsdag var det store demonstrasjoner. Da ble minst tre personer drept og rundt 80 såret.

  Tirsdag ettermiddag var det mer stille i byen, og norske diplomater fortalte at byen var nærmest folketom.

  Det har også vært sterke internasjonale reaksjoner mot kuppet. Flere land har truet med å holde tilbake bistandsmidler til landet, og FNs generalsekretær António Guterres krever at statsminister Abdalla Hamdok løslates øyeblikkelig.

  Les mer om demonstrasjonene i Sudan her.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Pandemien er langt fra over
  Reagensglass med positive covid-prøver i laboratoriet på Ahus på Lørenskog i Viken, 29. september 2021.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Reagensglass med positive covid-prøver i laboratoriet på Ahus på Lørenskog i Viken, 29. september 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Verdens helseorganisasjon (WHO) maner til mer forskning på neste generasjons vaksiner, og advarer om at koronakrisen ikke er over ennå.

  Det kom frem på møtet i WHOs krisekomité tirsdag. Komiteen ber om mer forskning på gjenbruksmunnbind, respiratorer og neste generasjons vaksiner for å få langsiktig kontroll på pandemien.

  Den langvarige pandemien har satt sitt preg på massemigrasjon og humanitære kriser, sier WHO. Særlig har Afrika hatt store utfordringer på grunn av manglende tilgang på vaksiner, tester og behandlingsformer.

  Bare 14 doser er blitt satt pr. 100 mennesker på det store kontinentet. Til sammenligning er tallene 128 doser pr. 100 mennesker i USA og Canada, 113 i Europa, 106 i Latin-Amerika, 103 i Oseania, 102 i Aasia og 78 i Midtøsten.

 • av NTB
  DEL
  FHI: 160 barn og unge har vært koronainnlagt
  Gjennom pandemien har det vært innlagt til sammen 160 barn og unge under 18 år, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB
  Gjennom pandemien har det vært innlagt til sammen 160 barn og unge under 18 år, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Illustrasjonsfoto: Fredrik Hagen / NTB

  Siden mars i fjor har 160 barn og unge under 18 år vært innlagt med covid-19, ifølge FHI. Det er under 3 prosent av alle som har vært koronainnlagt i Norge.

  – Befolkningen under 18 år har hatt den laveste risikoen for sykehusinnleggelse gjennom hele pandemien, sier FHI-forsker Ketil Størdal, som også er barnelege, i en pressemelding.

  Til sammenligning har 5.200 voksne vært koronainnlagt siden pandemien startet, ifølge Størdal.

  – De barna som legges inn, blir liggende kort tid på sykehus med en median liggetid på to døgn. Dette tyder på lite alvorlig forløp av covid-19-sykdom, sier han.

  Rundt ett av tre koronainnlagte barn har vært under ett år gamle. FHI peker på at dette kan skyldes en lavere terskel for å legge inn de aller yngste barna, men også at de yngste i større grad kan bli påvirket av feber og luftveissymptomer. De trenger derfor oftere innleggelse for alle typer luftveisinfeksjoner, inkludert covid-19, skriver FHI.

 • av NTB
  DEL
  Person kritisk skadet i ATV-ulykke i Hønefoss

  Føreren av en ATV er brakt til Ullevål sykehus med kritiske skader etter en ulykke mellom en ATV og en personbil på E16 ved Alme i Hønefoss tirsdag kveld.

  ATV-føreren ble først kjørt til akuttmottaket på Ringerike sykehus i Hønefoss i ambulanse, men ble senere på kvelden fløyet videre til Ullevål sykehus i luftambulanse, opplyser politiet. Føreren av personbilen og en passasjer ble kjørt til Ringerike sykehus for sjekk etter ulykken.

  – Det er en person som er kritisk skadet, og derfor har vi varslet ulykkesanalysegruppen, sier operasjonsleder Espen Reite i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Politiet har foreløpig ikke oversikt over alderen til de involverte eller kjøretøyenes hastighet.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 18.22.

 • av NTB
  DEL
  Dronning Elizabeth avlyser deltagelse på klimatoppmøtet
  Dronning Elizabeth må droppe klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: AP / NTB
  Dronning Elizabeth må droppe klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: AP / NTB

  Dronning Elizabeth kommer ikke til å være til stede på åpningen av klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, opplyser Buckingham Palace.

  Det har vært spekulert rundt helsen til den 95 år gamle dronningen de siste dagene etter at hun i forrige uke tilbrakte en natt på sykehus.

  Dronningen var tirsdag tilbake på jobb, men tirsdag kveld kunngjorde Buckingham Palace at hun ikke kommer til å delta på mottagelsen om kvelden 1. november, slik det opprinnelig var planlagt.

  – Hennes majestet er skuffet over å ikke kunne delta på mottagelsen, men vil holde en tale til alle delegatene via et videoopptak, heter det i uttalelsen fra Buckingham Palace.

  FNs klimatoppmøte åpner formelt søndag 31. oktober og varer til 12. november.

 • av NTB
  DEL
  Kvam-ulykken: Ingen funn av de savnede tirsdag
  Denne båten ble tatt av strømmen i Tokagjelet. Båten er ikke hentet opp av politiet ennå.
Foto: Marit Hommedal / NTB
  Denne båten ble tatt av strømmen i Tokagjelet. Båten er ikke hentet opp av politiet ennå. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Letemannskapenes søk etter de savnede etter Kvam-ulykken, ble tirsdag kveld avsluttet uten funn. Søket gjenopptas onsdag morgen.

  – Det er blitt mørkt, og vi avslutter tiltakene for dagen. I morgen tidlig tas de opp igjen, og vi vil vurdere hva slags tiltak som iverksettes, sa innsatsleder Svein Valland Laupsa tirsdag kveld.

  Kjell Arne Pedersen (64), Nils Johan Bårdsen (72) og Ruth Wathne (68) er fremdeles savnet etter at de søndag kveld forsøkte å krysse Tokagjelselva i en liten båt like overfor en stor foss med et fall på 15 meter.

  Politiet uttalte mandag at de ikke lenger har håp om å finne de tre i live, og det søkes nå etter antatt omkomne.

  Båten er allerede funnet et stykke nedenfor den store fossen, i tillegg til andre gjenstander som antas å tilhøre de savnede.

 • av NTB
  DEL
  Nærmere 40 milliarder kroner på avveie i EU

  Nærmere 4 milliarder euro gikk i fjor ikke til de formålene EU hadde øremerket dem for, viser en revisorrapport.

  EUs revisjonsrett (ECA) går årlig gjennom pengebruken i unionen, for å se om pengene brukes i henhold til vedtatte budsjetter.

  Gjennomgangen av fjoråret viser at nærmere 4 milliarder euro, i underkant av 39 milliarder kroner, ble misbrukt.

  2,7 prosent av fjorårets EU-budsjett, som var på 1.434 milliarder kroner, ble ikke benyttet som forutsatt, konkluderer revisorene. Dette var omtrent en like stor andel som tidligere år.

  Urettmessige kostnadskrav, ikke-kvalifiserte prosjekter, feil i offentlige anskaffelser og støtteordninger, samt manglende dokumentasjon er ifølge revisorene feilene som oftest går igjen.

  Revisorene har også innrapportert seks tilfeller av misbruk til EUs antikorrupsjonsorgan Olaf, mot ni året før.

 • av NTB
  DEL
  Person alvorlig skadet i ATV-ulykke i Hønefoss

  En person er alvorlig skadet i en trafikkulykke mellom en ATV og en personbil på E16 ved Alme i Hønefoss.

  En ambulanse er på stedet, og en luftambulanse er på vei, opplyser Sørøst politidistrikt på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  16 drept i angrep mot moské i Nigeria

  16 mennesker er drept i et væpnet angrep mot en moské i Nigeria. opplyser myndighetene i landet.

  Væpnede menn på motorsykkel tok seg mandag inn i landsbyen Maza-Kuka i det sentrale Nigeria og åpnet ild under morgenbønnen i moskeen.

  – Bandittene skjøt og drepte 16 mennesker som ba inne i moskeen, forteller en talsmann for regjeringen, Ahmed Ibrahim Matane.

  Tre andre ble såret i angrepet, en av dem kritisk. En person ble også drept da angriperne flyktet gjennom nabolandsbyen Kaboji.

  – Vi etterforsker fortsatt motivet bak angrepet og har sendt politi og soldater til området, sier Matane.

  Kriminelle bander har lenge terrorisert de sentrale og nordvestre delene av Nigeria, der de slår til mot landsbyer, plyndrer og dreper, bortfører skoleelever og studenter og krever løsepenger for dem.

  Flere av gjengene er infiltrert av jihadister som lenge har kjempet for opprettelse av en islamsk stat nordøst i landet.