Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Politisjef fra Taliban drept av bombe i Afghanistan
14. oktober kl 10:39av NTB
DEL

En bombe tok torsdag livet av en politisjef fra Taliban og såret elleve andre i byen Asadabad øst i Afghanistan, opplyser tjenestemenn.

En sykehuslege i Kunar-provinsen bekrefter at sykehuset har mottatt elleve sårede, blant dem fire Taliban-krigere og sju sivile.

Ingen har foreløpig sagt at de står bak angrepet, men IS-K, som er IS' afghanske fløy, har tidligere tatt ansvar for lignende angrep.

I forrige uke tok gruppen ansvaret for et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i Kunduz-provinsen, som tok livet av rundt 100 mennesker.

IS-K ble etablert i Afghanistan i 2014 og har siden kjempet mot Taliban.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Kvinne siktet for trusler mot ansatte i barnevernet

  En kvinne blir i Hordaland tingrett lørdag varetektsfengslet, siktet for gjentatte trusler mot ansatte i barnevernet.

  Kvinnen skal også flere ganger ha brutt besøksforbudet hun er ilagt, skriver Bergensavisen.

  – Hun mener noen i ansatte i barnevernet ikke gjorde jobben sin overfor henne da hun var ung, sier jourhavende jurist Kristin Kvam hos Vest politidistrikt.

  Politiet ber om fire ukers varetekt på grunn av gjentagelsesfare. Kvinnen i 30-årene har tidligere sittet i varetekt for trusler mot ansatte i barnevernet. Fengslingsmøtet holdes som kontorforretning, siden kvinnen har erkjent straffskyld.

  Det er flere fornærmede i saken, og de første truslene stammer fra oktober 2020. I tillegg er det en rekke forhold fra juni i år. Kvinnen er også siktet for overdragelse av narkotika.

 • av NTB
  DEL
  Granater på Hamar var ufarlige

  Et bygg ble evakuert og flere gater ble sperret av etter et granatfunn på Hamar, men evakueringen ble etter kort tid opphevet.

  Det ble gjort funn av to granater i loftsetasjen til bygget i Strandgata 55, og politiet slo full alarm. Beboere, butikkansatte og gjester ble evakuert, mens flere gater i sentrum ble sperret av.

  – Vi kunne nedskalere ganske umiddelbart. Vi var i kontakt med Forsvaret, som så på bilder av granatene. Det er noe fra krigens dager og utgjør ingen fare som de er nå. Folk kan føle seg trygge i bygget, sier operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt.

  – Forsvaret vil fjerne dem fra bygget og destruere dem på egnet sted, opplyser han.

  Politiet retter en stor takk til Forsvaret for godt samarbeid og rask avklaring.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt ingen innkalt til avhør i etterforskning av Stortinget
  Stortinget i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Stortinget i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Oslo-politiet opplyser at det fortsatt ikke er noen som er avhørt i etterforskningen av om stortingspolitikere har begått bedrageri eller andre lovbrudd.

  Etterforskningen ble beordret av statsadvokaten etter medieoppslag om at stortingspolitikere hadde brutt reglene om blant annet pendlerbolig.

  – Politiet har ikke innkalt noen til avhør ennå. Det er ingen som er mistenkte, skriver politiadvokat Christian Stenberg i Oslo politidistrikt i en tekstmelding til NTB.

  – Vi er i en innhentingsfase, der vi blant annet skaffer oss oversikt over regelverket for tildeling av pendlerbolig, legger han til.

  Politiets etterforskning fikk konsekvenser da stortingspresident Eva Karin Hansen (Ap) trakk seg kort tid etter at den ble kjent. Hun viste da til at hun antok at hun var under etterforskning. Siden har Hansen hevdet hun i realiteten ble avsatt og at hun har fulgt reglene.

 • av NTB
  DEL
  Stormen Arwen herjer i Storbritannia

  Et uvær med kraftig vind har truffet deler av Storbritannia. Enkelte steder er det målt en vindstyrke på opp mot 44 meter i sekundet, tilsvarende orkans styrke.

  Den britiske værtjenesten Met Office opplyser at den kraftigste vinden var i Nord-England, med 43,8 meter i sekundet målt i Brizlee Wood Northumberland

  Det er sendt ut farevarsel på rødt nivå for lørdag morgen, men det er ventet at vinden avtar og at nivået justeres til oransje og gult for resten dagen. Det kan likevel ventes svært sterke vindkast i enkelte området, ifølge værtjenesten.

  Folk blir rådet til kun å reise dersom det er strengt nødvendig, og vinden har gjort skade over store områder i Storbritannia over natten.

  I Nord-Irland døde en mann da han ble truffet av et fallende tre i County Antrim fredag.

  Det har vært strømbrudd flere steder, veier har blitt stengt av fallende gjenstander i de verst rammede områdene i Skottland, og alle togavganger nord for Newcastle er innstilt etter vind og kraftig regnvær og snøbyger.

 • av NTB
  DEL
  Erkebiskop hadde forhold til kvinne. Villig til å gå av.
  Magasinet Le Point har avslørt at erkebiskop Michel Aupetit i Paris har hatt et forhold til en kvinne. Erkebiskopen nekter for at det var et kjærlighetsforhold, men han har tilbudt pave Frans å trekke seg fra stillingen. Foto: François Mori / AP / NTB
  Magasinet Le Point har avslørt at erkebiskop Michel Aupetit i Paris har hatt et forhold til en kvinne. Erkebiskopen nekter for at det var et kjærlighetsforhold, men han har tilbudt pave Frans å trekke seg fra stillingen. Foto: François Mori / AP / NTB

  Erkebiskopen av Paris, Michel Aupetit, har tilbudt sin avgang til pave Frans på grunn av sin «tvetydige oppførsel» overfor en kvinne, ifølge bispedømmet.

  Aupetit skrev til paven denne uken etter avsløringen i ukemagasinet Le Point om at den 70 år gamle erkebiskopen har hatt et forhold til en kvinne. Det strider med kirkens regler.

  – Han hadde en tvetydig atferd overfor en person som sto ham nær, sier en talsperson for bispedømmet og legger til at det var «ikke et kjærlig forhold», heller ikke seksuelt.

  Tilbudet om å gå av var «ikke en innrømmelse av skyld, men en ydmyk gest, et tilbud om dialog», heter det videre i uttalelsen.

  Katolske prester er bundet til sølibat etter kirkens doktrine og er ment å praktisere seksuell avholdenhet.

  Den franske kirke er fortsatt rystet av rapporten fra oktober fra en uavhengig kommisjon som anslår at katolske prester har misbrukt 216.000 barn siden 1950.

 • av NTB
  DEL
  Skyting på kjøpesenter i USA

  Det ble avfyrt skudd nær restaurantområdet på et kjøpesenter i Tacoma i Washington fredag kveld, opplyser myndighetene. Byen ligger 60 kilometer sør for Seattle.

  Minst en person er skutt og skadd i skyteepisoden ved Tacoma Mall, ifølge sheriffen i Pierce County. Lokale medier melder at folk ringte nødnummeret klokken 19 lokal tid, og fortalte at det var avfyrt flere skudd.

  Hundrevis av personer søkte tilflukt i butikker, som umiddelbart ble stengt.

  Mer enn 60 betjenter fra ulike politietater i området har rykket ut til stedet, og sheriffen opplyser at det blir gjort et koordinert søk inne i senteret.

  Kjøpesenteret er det største i byen Tacoma og har mer enn 100 butikker.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Broadway-komponist Stephen Sondheim er død
  Broadway-komponist Stephen Sondheim. Bildet er fra 2004.
  Broadway-komponist Stephen Sondheim. Bildet er fra 2004. Foto: AP Photo / Charles Krupa / NTB

  Den legendariske komponisten og tekstforfatteren Stephen Sondheim døde fredag, opplyser hans advokat til The New York Times. Han ble 91 år gammel.

  F. Richard Pappas sier til avisen at Sondheim, som er kjent for musikaler som «West Side Story» og «Sweeney Todd», døde brått i sitt hjem i Roxbury i Connecticut dagen etter å ha feiret Thanksgiving med venner.

  Sondheim ble født 22. mars 1930 i New York og ble tidlig del av musikalmiljøet i byen. Han spilte piano som sjuåring, og hans familie var venner med Oscar Hammerstein II – som var del av duoen Rodgers og Hammerstein som skrev musikalene «Oklahoma!» og «The Sound of Music».

  I sin lange karriere vant Sondheim åtte Grammy-priser, åtte Tony-priser, inkludert en ærespris, og en Academy Award. Han var nominert til langt flere Grammy- og Tony-priser i tillegg til to Golden Globe-priser.

  I 2015 ble Sondheim tildelt Presidential Medal of Freedom, USAs høyeste sivile utmerkelse, av daværende president Barack Obama.

 • av NTB
  DEL
  Ungdomspolitikere fikk ikke ha med hasj-plakat

  Venstre ber kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) gripe inn etter at ungdomspolitikere ble bedt om å forlate en skole på grunn av et ruspolitisk budskap.

  – Jeg synes at det er helt utrolig at dette fortsatt skjer. Dette er et klart inngrep i ytringsfriheten til ungdomspolitikerne, sier Venstres stortingspolitiker Ingvild Wetrhus Thorsvik til Fædrelandsvennen.

  Det var tre ungdomspolitikere i Fremskrittspartiets Ungdom som fikk beskjed om å forlate et skolebesøk på Tangen videregående skole i Kristiansand, ifølge avisen.

  De hadde med seg en hjemmelaget plakat med et ruspolitisk standpunkt for legalisering av cannabis (hasj og marihuana). «Weed bør legaliseres – change my mind» sto det på skiltet.

  Skolebesøket fortsatte etter at plakaten ble fjernet.

  Rektor Stein Kristian Dillevig bekrefter overfor Fædrelandsvennen at plakaten var årsaken til at han ville ha ungdomspolitikerne vekk fra skolen. Utdanningsdirektør Arly Hauge i Agder støtter rektorens rett til å ta beslutningen.

 • av NTB
  DEL
  Ruter snur igjen: Folk må trykke på knappen på T-banen
  Dørene på T-banen i Oslo vil likevel ikke åpne seg automatisk.
Foto: Heiko Junge / NTB
  Dørene på T-banen i Oslo vil likevel ikke åpne seg automatisk. Foto: Heiko Junge / NTB

  Reisende på T-banen i Oslo må likevel trykke på dørknappen for å få dørene på T-banen til å åpne seg. Ruter viser til en sikkerhetsvurdering.

  Dermed snur Ruter enda en gang i saken. Først måtte Ruter snu da Oslo kommune ba om at dørene skulle åpne seg automatisk for å hindre spredning av viruset.

  Men fredag opplyser Ruter at det er besluttet at reisende likevel må trykke på dørknappen. Det er besluttet etter en sikkerhetsvurdering gjort av Sporveiene, opplyser Ruter.

  På trikk og buss vil derimot dørene åpne seg automatisk slik smittevernrådene til Oslo kommune tilsier.

 • av NTB
  DEL
  Forsvaret åpner for å droppe bønn

  Tiden med obligatoriske oppstillinger med bønn kan snart være forbi i Forsvaret, som åpner for å droppe både bønn og preken.

  Forsvarsministeren erkjenner at det kan oppleves stigmatiserende å måtte bruke fritaksretten for å slippe å være med på bønnen under bataljonsoppstillinger, skriver Vårt Land.

  – Slik jeg ser det er ikke obligatoriske oppstillinger med bønn forenlig med fritaksretten. Da er det vanskelig å ha dette som praksis, sier Eystein Kvarving, kommunikasjonssjef for forsvarssjefen, til avisen.

  Saken har kommet opp etter et debattinnlegg i NRK Ytring om kristendommens posisjon i Forsvaret.

  – Selv om stat og kirke offisielt er skilt finner jeg det vanskelig å karakterisere Forsvaret som noe annet enn en kristen organisasjon, skriver Stian Husby, troppssjef i Garden, i kronikken.

  Han viser til at soldater som ikke deltok i bønnen, ikke fikk mulighet til å gå fra oppstillingen under opplesningen og dermed ble passive deltagere.

 • av NTB
  DEL
  Det blir stadig færre italienere
  Italia har i årevis opplevd flere dødsfall enn fødsler, og befolkningen ligger an til å krympe med 20 prosent de neste 50 årene, ifølge landets statistiske sentralbyrå Istat. Foto: AP / NTB
  Italia har i årevis opplevd flere dødsfall enn fødsler, og befolkningen ligger an til å krympe med 20 prosent de neste 50 årene, ifølge landets statistiske sentralbyrå Istat. Foto: AP / NTB

  Italia har lenge hatt en av Europas laveste fødselsrater og om utviklingen fortsetter, vil befolkningen krympe med 20 prosent de neste 50 årene.

  Det viser en ny rapport utarbeidet av Italias statistiske sentralbyrå Istat, som konkluderer med at landet står overfor en mulig krise. Rapporten bærer tittelen «Befolkningens fremtid – færre innbyggere, flere eldre mennesker, mindre familier».

  Nesten hver fjerde italiener, 23,2 prosent, er nå 65 år eller eldre, og i 2050 vil andelen ha økt til 35 prosent, anslår Istat.

  – Det er for tiden ingen faktorer som tyder på at denne trenden vil snu, konstaterer de.

  Ifølge offisiell statistikk hadde Italia ved inngangen av fjoråret 59,6 millioner innbyggere, men dersom Istats prognoser slår til, vil antallet i 2070 ha falt til 47,6 millioner.

  Gjennomsnittsalderen i landet var i fjor 45,7 år, men forventes de neste 30 årene å øke til 50,7 år.

  Helt siden 2007 har Italia registrert flere dødsfall enn fødsler i året, og om tre tiår vil det trolig være dobbelt så mange dødsfall som fødsler i landet, spår Istat.

 • av NTB
  DEL
  Biden regner med å snakke med Putin og Zelenskyj

  USAs president Joe Biden sier vil snakke med presidentene Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj om den spente situasjonen mellom Russland og Ukraina.

  – Det regner jeg med, sa Biden da han fikk spørsmål fra journalister fredag om han vil snakke med president Putin eller president Zelenskyj.

  – Jeg er bekymret, sa Biden videre og gjentok at USA støtter «Ukrainas territorielle integritet».

  Russland driver styrkeoppbygging langs grensen til Ukraina, og det skal være over 100.000 russiske soldater der med stridsvogner, artilleri, elektroniske krigføringssystemer og kampstyrker.

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har sagt at maktbruk mot Ukraina fra Russlands side vil få konsekvenser.

 • av NTB
  DEL
  Mann stakk av med medisinsk utstyr

  En mann ble pågrepet fredag kveld etter at han forsøkte å stikke av fra vekterne på Haukeland universitetssjukehus etter å ha stjålet utstyr.

  Mannen tok seg inn på en avdeling og stakk av med en smertepumpe som var i bruk av en innlagt pasient, melder Bergensavisen.

  – To vektere løp etter han utenfor, og fikk tak i ham. De anholdt ham til politiet kom, sier operasjonsleder Eivind Hellesund i Vest politidistrikt til avisen.

  – Det er nedrig og simpelt å ta seg inn på et sykehus, og i alle fall å stjele medisinsk utstyr som er i bruk, sier operasjonslederen.

  Mannen nektet for å ha stjålet utstyret, men kameraovervåking avslørte ham ifølge politiet.

  Smertepumpen ble funnet utenfor sykehuset. Pasienten som brukte den, kom ikke til skade.

 • av Birgitte Iversen
  DEL
  Hadde «keyless start» – kjørte feil bil hjem fra handletur

  En bilfører i Kristiansand kom hjem fra handletur og oppdaget at han hadde kjørt feil bil hjem. Han hadde forvekslet egen bil med samme type bil på parkeringsplassen.

  Hvordan kunne dette gå an?

  «Bilen vedk. har kjørt hadde en 'keyless start' der nøkkelen lå i bilen», forteller politiet i Agder på Twitter.

  Bileierne er i kontakt med hverandre og ordner opp, kunne politiet fortelle videre.

 • av NTB
  DEL
  Ap-topper vil ikke svare på om Hansen burde fått bolig
  Statsminister Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere om Eva Kristin Hansen handlet greit da hun fikk gratis pendlerbolig fordi hun hadde folkeregistrert adresse og leid bolig i Trondheim. 
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere om Eva Kristin Hansen handlet greit da hun fikk gratis pendlerbolig fordi hun hadde folkeregistrert adresse og leid bolig i Trondheim. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Hverken Aps partileder, partisekretær eller parlamentariske leder vil svare på om hvilke krav det skal stilles for at stortingspolitikere skal få pendlerbolig.

  Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere om Eva Kristin Hansens måte å bruke pendlerbolig-ordningen på, skal være tillatt fremover, skriver Adresseavisen.

  Avisen ønsket svar på om fremgangsmåten til den tidligere stortingspresidenten var grei.

  – Han ønsker ikke å kommentere, svarer en rådgiver for Støre.

  Stortinget har varslet at det blir en gjennomgang av reglene. Men heller ikke Aps parlamentariske leder Rigmor Aasrud vil svare på om Hansens måte å benytte ordningen på har vært i orden.

  Heller ikke stortingspresident Masud Gharahkhani eller partisekretær Kjersti Stenseng ønsker å svare.

  Hansen har selv gitt uttrykk for at hun fulgte reglene til punkt og prikke, mens stortingsdirektør Marianne Andreassen mener hun ikke skulle hatt gratis pendlerbolig, og at regelverket har vært tydelig siden 2006.

  Les mer om pendlerboligsaken her: Tidligere stortingspresident unnlot å opplyse om boligen i Ski

 • av NTB
  DEL
  Norge vil ha våpenblokade av Myanmar

  USA og seks allierte land, blant dem Norge, krever stans i all militærhjelp til kuppmakerne i Myanmar.

  I en felles kunngjøring krever de sju landene – USA, Storbritannia, Australia, Canada, New Zealand, Norge og Sør-Korea – at militærjuntaen i Myanmar straks innstiller voldsbruken.

  Landene ber også om at omverdenen straks stanser alt våpensalg og all militærhjelp til generalene som grep makten i et kupp i februar.

  – Vi gjentar vår alvorlige bekymring over rapporter om pågående brudd på menneskerettighetene og overgrep begått av Myanmars sikkerhetsstyrker, skriver de.

  – Vi oppfordrer verdenssamfunnet til å innstille all operativ støtte til de militære, og til å stanse overføringer av våpen, heter det videre.

 • av NTB
  DEL
  Politiet advarer om glatte veier i Trøndelag

  Etter flere ulykker og uhell på glatte veier, ber politiet i Trøndelag fredag kveld folk kjøre forsiktig.

  I Selbu er en person sendt med luftambulanse til St. Olavs hospital etter en frontkollisjon. I tillegg har det vært flere ulykker og trafikkuhell.

  – Vi har en innstendig oppfordring om at folk må ferdes aktsomt. Det meldes om glatte veier, sier operasjonsleder Solfrid Lægdheim i Trøndelag politidistrikt til NRK.

 • av NTB
  DEL
  Tysker dømt til ti års fengsel for tortur i Syria

  En 31 år gammel tysk statsborger er dømt til ti års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i å ha torturert en fange til døde i et IS-fengsel i Syria.

  Mannen, som tyske medier har identifisert som Nils D, er tidligere dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha sluttet seg til den ytterliggående islamistgruppen IS.

  Etter at dommen ble kjent, kontaktet tidligere fanger tyske myndigheter og fortalte hvordan 31-åringen hadde torturert fanger i et IS-fengsel i Manbij i Aleppo-provinsen i Syria.

  Nils D tilhørte den såkalte Lohberg-brigaden av militante islamister fra Dinslaken-Lohberg som dro til Syria og sluttet seg til IS. Dinslaken-Lohberg ligger nord for Düsseldorf og var tidligere kjent som et kulldistrikt.

  Påtalemakten la ned påstand om livsvarig fengsel under rettssaken, mens forsvarerne krevde frifinnelse.

 • av NTB
  DEL
  Oslo Børs falt etter virusfrykt, største fall på over ett år
  Oslo Børs i Oslo. 
Foto: Lise Åserud / NTB
  Oslo Børs i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

  Hovedindeksen på Oslo Børs falt 3,2 prosent etter virusfrykt fredag. Det er den største nedgangen siden september i fjor.

  Hovedindeksen endte på 1.174,93 poeng.

  En ny variant av koronaviruset gis skylden for en eksplosiv smitteoppblomstring i Sør-Afrika. Det ga børsnedgang verden over, også på Oslo Børs.

  Der var nær sagt alle aksjekurser i nedgang fredag, med unntak av for eksempel Kahoot, som steg med 3,64 prosent.

  Aller verst gikk det ut over Norwegian (-10,27 prosent), DNO (-9 prosent) og Aker Solutions (-8,04 prosent). Børsgiganten Equinor registrerte en nedgang på hele 4,29 prosent, mens DNB falt 5,31 prosent og Aker 6,35 prosent.

 • av NTB
  DEL
  To menn dømt i lagmannsretten i Osen-saken
  To polakker er i lagmannsretten dømt til fengsel for ran av Reidar Osen i 2015. Fra før av er en tredjemann dømt i tingretten og har akseptert dommen. Arkivfoto: Bjornar Morønning / NTB
  To polakker er i lagmannsretten dømt til fengsel for ran av Reidar Osen i 2015. Fra før av er en tredjemann dømt i tingretten og har akseptert dommen. Arkivfoto: Bjornar Morønning / NTB

  To polske menn i 30-årene er dømt for ran av Petter Slengesol og Reidar Osen i 2015 i ankesaken i Gulating lagmannsrett.

  Mennene er dømt til henholdsvis fem år og åtte måneders fengsel og fem år og fire måneders fengsel, ifølge Bergens Tidende.

  Fra før av er en 38-åring dømt til tre og et halvt års fengsel for de brutale ranene. Han godtok straffen, mens de to andre anket sine saker.

  En av de tiltalte, en 37 år gamle mann, ble dømt for begge ranene og fikk fengsel i fem år og fire måneder i tingretten. Han anket straffeutmålingen, men anken ble forkastet av lagmannsretten. Dermed blir straffen stående.

  En annen av de tiltalte, en 33-åring, ble i tingretten frifunnet for ranet av Osen, men dømt for å ha vært med på ranet av Slengesol. Denne frifinnelsen ble anket av påtalemyndigheten, som vant frem.

  Dermed ble straffen skjerpet fra to år og seks måneder til fem år og åtte måneders fengsel for mannen.

  I februar 2015 ble Petter Slengesol brutalt kidnappet og mishandlet i sin egen varebil. Ti måneder senere opplevde Reidar Osen det samme, men politiet koblet ikke de to grove voldshendelsene sammen før i 2018.