Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Skyting og eksplosjoner i Beirut
14. oktober kl 10:56av Henning Carr Ekroll
DEL

En person er drept og flere er skadet etter at det ble åpnet ild under en demonstrasjon i Libanons hovedstad Beirut, opplyser kilder ved et sykehus.

Det er også meldt om flere eksplosjoner, muligens fra rakettdrevne granater.

Det har brutt ut gatekamper i forbindelse med torsdagens protest mot mannen som leder granskningen av den massive eksplosjonen i Beiruts havn i august i fjor.

Det kan høres skyting i byen, og flere ambulanser har rykket ut.

Det er ikke klart hva som utløste skytingen, men stemningen er spent langs frontlinjen som gikk mellom sjiamuslimske og kristne områder under den tidligere borgerkrigen.

Den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen har oppfordret folk til å kreve at dommeren Tarek Bitar blir fjernet som leder for granskningen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Pilot: Prins Andrew var om bord Epsteins privatfly
  Jeffrey Epsteins tidligere pilot Lawrence Visoski sitter lengst til høyre på denne rettstegningen fra rettssalen i New York. Han fortalte i retten at prins Andrew og USAs tidligere presidenter Bill Clinton og Donald Trump er blant dem som var om bord Epsteins privatfly. Foto: Elizabeth Williams / AP / NTB
  Jeffrey Epsteins tidligere pilot Lawrence Visoski sitter lengst til høyre på denne rettstegningen fra rettssalen i New York. Han fortalte i retten at prins Andrew og USAs tidligere presidenter Bill Clinton og Donald Trump er blant dem som var om bord Epsteins privatfly. Foto: Elizabeth Williams / AP / NTB

  Bill Clinton, Donald Trump og prins Andrew er blant dem som var om bord den overgrepsdømte milliardæren Jeffrey Epsteins privatfly, ifølge hans tidligere pilot.

  Lawrence Visoski, som arbeidet for Epstein i nesten 30 år, forklarte i retten i New York tirsdag at han fikk beskjed når viktige personer skulle om bord.

  Også skuespilleren Kevin Spacey skal ha vært ombord, fortalte Visoski på den første dagen av rettssaken mot Ghislaine Maxwell tirsdag.

  Maxwell er tiltalt for å ha hjulpet sin tidligere partner, avdøde Jeffrey Epstein, med å rekruttere og misbruke unge jenter og kvinner. Den 66 år gamle finansmannen begikk selvmord i 2019 i cellen sin, da han satt i varetekt.

  Saken ventes å pågå fram til midten av januar.

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Dette skjer i dag

  • Koronatiltakene som ble lagt frem i Stortinget tirsdag, trer i kraft.

  • Haukeland universitetssjukehus har pressekonferanse om innlagte koronapasienter og RS-situasjonen.

  • USAs høyesterett vurderer abortforbud skal behandle et søksmål mot abortforbudet i delstaten Mississippi.

  • KFUM Oslo og Sogndal møtes i kvalifiseringskamp om spill i neste års eliteserie kl. 18.

  • Kl. 19 spiller Hødd og Stjørdals-Blink kvalifiseringskamp om spill i Obos-ligaen 2022.

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Dette skjedde i natt

  • 4045 nye koronasmittede registrert siste døgn – en dobling fra forrige uke.

  • Færre døde i trafikken. 80 har omkommet hittil i år – tre færre enn til samme tid i fjor.

  • Amerikansk helsepanel støtter bruk av Mercks koronapille – gjelder høyrisikopasienter som har fått sine første symptomer på koronasykdom.

  • CNN suspenderer programleder Chris Cuomo for å ha hjulpet guvernørbroren Andrew Cuomo mot anklager om seksuell trakassering.

  • Ronny Deilas New York gikk til MLS-semifinale etter seier på straffesparkkonkurranse.

 • av NTB
  DEL
  CNN-profilen Chris Cuomo suspendert på ubestemt tid
  TV-ankeret Chris Cuomo (til høyre) suspenderes fra CNN. Årsaken er rollen han spilte i å forsvare broren Andrew Cuomo (til venstre) mot anklager om seksuell trakassering.
Foto: AP / NTB
  TV-ankeret Chris Cuomo (til høyre) suspenderes fra CNN. Årsaken er rollen han spilte i å forsvare broren Andrew Cuomo (til venstre) mot anklager om seksuell trakassering. Foto: AP / NTB

  TV-ankeret Chris Cuomo suspenderes fra CNN. Årsaken er rollen han spilte i å forsvare broren Andrew Cuomo mot anklager om seksuell trakassering.

  CNN sier i en uttalelse at dokumenter som ble offentliggjort av New Yorks justisminister mandag, viser at han var mer involvert i håndteringen av skandalen rundt broren Andrew Cuomo, som da var guvernør i delstaten, enn kanalen først kjente til.

  Chris Cuomos program «Cuomo Prime Time» er et av CNNs mest populære.

  Les mer om saken her

 • av NTB
  DEL
  Hivpositive får tjenestegjøre i det britiske forsvaret

  Det å være hivpositiv eller å være i forebyggende behandling for sykdommen, skal ikke lenger være et hinder for å tjenestegjøre i det britiske forsvaret.

  I en kunngjøring fra det britiske forsvarsdepartementet som sammenfaller med verdens aidsdag, heter det at søkere som bruker forebyggende medisiner mot hiv, vil få tjenestegjøre.

  I tillegg får hivpositive folk som allerede er i tjeneste, ta del i operasjoner såfremt de ikke har sporbart virus i blodprøver, heter det videre. Det ventes at denne endringen trer i kraft til våren.

 • av NTB
  DEL
  15-åring skjøt og drepte tre på skole i Michigan
  Tre personer ble drept og åtte andre såret under en skyting på Oxford High School i Michigan tirsdag. Foto: Paul Sancya / AP / NTB
  Tre personer ble drept og åtte andre såret under en skyting på Oxford High School i Michigan tirsdag. Foto: Paul Sancya / AP / NTB

  Tre elever ble drept og åtte personer såret da en 15-åring begynte å skyte på en videregående skole i Michigan i USA. Motivet er uklart.

  Oxford High School, skolen som var åsted for drapene, ligger nord for Detroit i Michigan.

  Gjerningsmannen er pågrepet. Det er også tatt beslag i et halvautomatisk håndvåpen. Politiet mener tenåringen handlet på egen hånd.

  President Joe Biden har blitt informert om hendelsen, opplyser Det hvite hus.

  Hendelsen er den dødeligste skoleskytingen i USA så langt i år, ifølge organisasjonen Everytown.

  Før denne skyteepisoden hadde det vært 138 skyteepisoder ved skoler over hele USA så langt i 2021, hvorav 26 var dødelige.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt flertall for norsk EØS-medlemskap

  Hadde det vært folkeavstemning om EØS i dag, ville 19 prosent ha stemt nei. En må tilbake til 2010 for å finne en neiside som står svakere enn i dag.

  Det er fortsatt solid flertall for EØS-medlemskap blant folket, da 65,1 prosent ville stemt for EØS-medlemskap dersom det skulle være folkeavstemning i morgen. 19,4 prosent ville stemt mot, skriver Klassekampen.

  I undersøkelsen, som er gjennomført av Sentio for Klassekampen og Nationen, ble det også målt hva det norske folk ville stemt dersom det var folkeavstemning om EU-medlemskap nå. Her sier 54,1 prosent at de ville stemt nei – 34,1 prosent ville stemt ja og 11,8 prosent svarte vet ikke.

  Det er nei til EU-flertall i alle partier med unntak av Høyre, Venstre og MDG. Det er også neiflertall i alle aldersgrupper, i alle landsdeler og blant alle inntektsgrupper – bortsett fra dem som tjener 1,4 millioner i året eller mer.

  Feilmarginen på undersøkelsen er mellom 1,9 og 3,1 prosentpoeng.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Nato-sjefen: – En høy pris for enhver aggresjon mot Ukraina
  Foto: Roman Koksarov / AP / NTB

  Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, sier Russland må betale en høy pris for enhver aggresjon mot Ukraina etter spekulasjoner om at det vurderes fremstøt.

  – Det vil få alvorlige politiske og økonomiske konsekvenser, og en høy pris å betale for Russland, sa Stoltenberg på en pressekonferanse under et møte for alliansens utenriksministre i Riga.

  Han la imidlertid til at det ikke er klart hvilke intensjoner som ligger bak opptrappingen av russiske tropper i og rundt Ukraina som er blitt observert de siste månedene, og at det ikke er sikkert det blir lagt opp til fremstøt fra det russiske militæret.

  – Vi må likevel være forberedt på det verste, sa han.

  Målet med uttalelsen var å sende en klar beskjed til Russland om å trekke seg unna og unngå eskalering, la han til.

 • av NTB
  DEL
  MI6-sjefen tror Kina står i fare for å gjøre feilgrep
  MI6-sjef Richard Moore holdt en sjelden tale i London mandag, hvor han blant annet sa at Kina har blitt etterretningstjenestens største enkeltprioritering. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
  MI6-sjef Richard Moore holdt en sjelden tale i London mandag, hvor han blant annet sa at Kina har blitt etterretningstjenestens største enkeltprioritering. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

  Sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI6 antyder i en sjelden tale at han tror Kina står i fare for å feilberegne når det gjelder inngrep mot Taiwan.

  – Kinas myndigheter tror på sin egen propaganda om Vestens skrøpelighet, og undervurderer besluttsomheten til amerikanske myndigheter. Risikoen for feilberegning basert på for høy selvtillit er reell, sa Richard Moore under en tale på et arrangement i London tirsdag.

  The Guardian skriver at uttalelsen tydelig hadde som hensikt å advare Kina om å gjøre fremstøt for å ta kontroll over Taiwan, som de anser som en del av Kina.

  Moore nevnte ikke Taiwan eksplisitt, men spørsmålet om øyas uavhengighet er en kilde til spenning mellom Kina og Vesten.

  Under talen uttalte også Moore at Kina er blitt den største enkeltprioriteringen for MI6 for første gang i etterretningstjenestens historie.

 • av NTB
  DEL
  Færre døde i novembertrafikken i år
  Tente fakler til minne om omkomne i trafikken under et arrangement i Stokke i Vestfold. Bildet er tatt i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Tente fakler til minne om omkomne i trafikken under et arrangement i Stokke i Vestfold. Bildet er tatt i 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Fire personer mistet livet på norske veier i november i år, tre færre enn i samme måned i fjor. Så langt i år ligger tallet på omkomne noe under fjoråret.

  Totalt har 80 personer omkommet i trafikken hittil i år, tre færre enn på samme tid i fjor, ifølge Trygg Trafikk og Statens vegvesen.

  De døde i november i år var tre bilførere og en motorsyklist.

  – Årsaken til nedgangen vet vi ikke noe om, men vi vet at det dessverre fremdeles er for mange menneskeliv som går tapt i trafikken, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

  Fylkene med nedgang så langt i år er Vestfold og Telemark, Oslo og Nordland. I Vestfold og Telemark har fem personer omkommet i trafikken hittil i år, mens det i fjor på samme tidspunkt var tolv. I Nordland er tilsvarende tall tre i år mot åtte i fjor, og i Oslo har én person omkommet i år mot fem i fjor.

  I Viken har 21 personer mistet livet i trafikken så langt i år, en oppgang fra 19 på samme tid i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Stenger skattehull for politikere på «gutterommet»
  Skattemyndighetene skjerper inn reglene for når stortingspolitikere og statsråder kan slippe skatt på pendlerboligen. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
  Skattemyndighetene skjerper inn reglene for når stortingspolitikere og statsråder kan slippe skatt på pendlerboligen. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB

  Skatteetaten endrer praksis og slår fast at politikere ikke får slippe skatt på pendlerbolig dersom de har folkeregistrert adresse hjemme hos foreldrene.

  Den endrede praksisen gjelder både stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer, skriver VG.

  Til forskjell fra andre arbeidstagere kan rikspolitikere beholde sin folkeregistrerte adresse på hjemstedet selv om de jobber og oppholder seg mesteparten av året i pendlerboligen Oslo. Men dersom de ikke har kostnader til en egen bolig, må de altså skatte av fordelen.

  Den nye praksisen innebærer at man ikke bare kan betale leie eller andel av fellesutgiftene til foreldrene for å slippe skatt. Man må ha en egen boenhet.

  – Det er normalt to krav for å få skattefri pendlerbolig: At man hjemme bor i en selvstendig boenhet og at man er i en merkostnadssituasjon, sier seksjonssjef Lene Marie Ringså i juridisk avdeling i Skattedirektoratet til VG.

  Stortinget har bedt advokatfirmaet Grette om å gjennomføre en skatterevisjon av stortingspolitikernes særordninger. Grette har hatt et møte med Skattedirektoratet for å gå gjennom regelverket, ifølge VG.

  Aftenposten avslørte i høst at daværende KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad hadde fått gratis, skattefri pendlerbolig fra Stortinget fordi han var folkeregistrert hjemme hos foreldrene. Han inngikk etter hvert en avtale med foreldrene om å dekke noen utgifter for å slippe skatt.

 • av NTB
  DEL
  USA kritiserer blokkering av internasjonale observatører

  En amerikansk utsending går hardt ut etter meldinger om at væpnede grupper har hindret internasjonale observatørers arbeid i Ukraina.

  Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sa forrige helg at hindringene deres observatører blir utsatt for i de konfliktfylte regionene i Ukraina har eskalert til et nytt nivå. De ber om at restriksjonene blir fjernet umiddelbart.

  USAs ambassadør til OSSE, Michael Carpenter, sier til AFP tirsdag at blokkeringen er dypt urovekkende. Han la til at observatørene har blitt trakassert, og oppfordret Russland til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til internasjonale avtaler for å sikre våpenhvile og gi uhindret tilgang for observatører.

  – Disse forpliktelsene blir brutt på det nåværende tidspunkt, sa han.

  OSSE begynte sitt observeringsarbeid i Ukraina i 2014 etter at Russland annekterte Krim-halvøya, og det brøt ut en væpnet konflikt mellom Ukraina og prorussiske separatister øst i landet. Konflikten har krevd mer enn 13.000 menneskeliv.

 • av Harald Stolt-Nielsen / NTB
  DEL
  15-åring skjøt og drepte tre på skole i Michigan
  Tre personer ble drept og seks andre såret under en skyting på Oxford High School i Michigan tirsdag.
  Tre personer ble drept og seks andre såret under en skyting på Oxford High School i Michigan tirsdag. Foto: Paul Sancya, AP / NTB

  En 15-åring er pågrepet etter å ha skutt og drept tre personer på en skole nord for storbyen Detroit, bekrefter lokalt politi.

  Seks personer skal være skadet.

  En 15 år gammel gutt er blitt pågrepet av politiet. Det er også tatt beslag i et halvautomatisk håndvåpen. Politiet mener tenåringen handlet på egen hånd.

  – Han hadde våpenet på seg da han ble konfrontert av politibetjenter, og han ble pågrepet. Hele episoden varte i fem minutter, forteller Mike McCabe fra politiet til Detroit News. Gjerningspersonen skal ikke ha ytt motstand under pågripelsen.

  Skyteepisoden fant sted ved Oxford High School, som ligger i et område rundt 48 kilometer nord for Detroit i delstaten Michigan.

  McCabe sier at rundt 15 til 20 skudd ble avfyrt, og nødtelefonen mottok omtrent 100 anrop. En av de seks sårede skal være en lærer.

  Han kaller det hele for en veldig tragisk situasjon.

  – Vi har bekreftet tre omkomne ofre, som trolig alle er elever ved skolen. Vi blir kontaktet av mange opprørte foreldre, sier han.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Kona til «El Chapo» er blitt dømt til fengsel
  En dommer i USA har dømt Emma Coronel Aispuro, kona til narkotikabaronen Joaqin «El Chapo» Guzman, til fengsel i tre år.
  En dommer i USA har dømt Emma Coronel Aispuro, kona til narkotikabaronen Joaqin «El Chapo» Guzman, til fengsel i tre år. Foto: Arkivfoto: Mark Lennihan / AP / NTB

  En dommer i USA har dømt Emma Coronel Aispuro, kona til narkotikabaronen Joaqin «El Chapo» Guzman, til fengsel i tre år.

  Aispuro var tiltalt for narkotikasmugling og hvitvasking av penger, og i forkant av domsopplesningen ba hun retten om unnskyldning.

  – Jeg vil uttrykke min anger for all skade jeg skal ha gjort. Jeg lider som et resultat av den smerten familien min er påført, sa hun på spansk.

  Straffen på tre år er mildere enn de fire årene aktor ba om. Dommeren påpekte at Aispuro bare var en tenåring da hun giftet seg med den beryktede narkobaronen, og at hun erklærte seg skyldig da hun ble pågrepet.

  Ektemannen Guzman ble i 2019 dømt til fengsel på livstid. De har to døtre sammen, noe Aispuro ba dommeren ta hensyn til før straffeutmålingen.

 • av NTB
  DEL
  35-åring dømt til tolv års fengsel for over 50 voldtekter

  En 35 år gammel mann er funnet skyldig i å ha dopet ned og voldtatt to kvinner en rekke ganger. Retten fester ingen lit til mannens forklaring.

  Mannen ble tidligere i år dømt til elleve års fengsel i Hedmarken tingrett for voldtekt av to kvinner. Han var tiltalt for en rekke voldtekter mot sin tidligere samboer og én voldtekt mot en annen kvinne, skriver Hamar Arbeiderblad.

  Han anket dommen, og anken ble nylig behandlet i Eidsivating lagmannsrett. Straffen er skjerpet til fengsel i tolv år.

  I en tekstmelding til avisen skriver mannens forsvarer, advokat John Arild Aasen, at dommen kommer til å ankes til Høyesterett. De vil anke over både saksbehandlingen, lovanvendelsen og straffeutmålingen.

 • av NTB
  DEL
  Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim

  Politiet mener å ha identifisert kvinnen som ble funnet død i Nideelva ved Nedre Leirfoss i Trondheim mandag.

  Det opplyser etterforskningsleder Eivind Guldseth i Trøndelag politidistrikt til NRK.

  Samtidig opplyser han til Nidaros at de står de uten tips i saken.

  – Om det er fordi vi mandag sa at det ikke var mistanke om noe kriminelt, vet jeg ikke. Vi håper nå flere skal bli klare over hendelsen slik at vi får flere tilbakemeldinger, sier han til avisa.

  Trøndelag politidistrikt ber alle som befant seg i området fra midnatt og til klokken 12.30 mandag, om å melde seg.

  – Politiet kan på nåværende tidspunkt ikke utelukke at avdøde kan være utsatt for noe kriminelt og jobber ut fra flere hypoteser. Vi vet at mange går på tur i dette området og håper å få tips, opplyser Guldseth.

 • av NTB
  DEL
  Minst 30 drept i angrep i Den sentralafrikanske republikk

  Minst 30 sivile og to soldater ble drept i angrep fra opprørere i Den sentralafrikanske republikk i helgen, melder lokale myndigheter.

  Opprørerne slo til mot de to landsbyene Kaita og Bayengou samtidig søndag, nær grensen til Kamerun. Flere av innbyggerne i landsbyene har flyktet over grensen.

  Lokale myndigheter legger skylden på opprøre fra gruppen 3R, som er en av de mektigste væpnede gruppene i landet.

  I slutten av 2020 sluttet gruppen seg til opprørskoalisjonen som har forsøkt å styrte president Faustin Archange Touadera og hindre at han ble gjenvalgt.

 • av NTB
  DEL
  Vernepliktig soldat skadet under øvelse på Mågerø

  En soldat er fraktet til sykehus for behandling etter en skyteulykke på Mågerø i Færder kommune. Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

  – Det er snakk om at en vernepliktig soldat er blitt skadet under en skyteøvelse på Mågerø. Pr. nå er det snakk om en politisak. De må gjøre sin etterforskning før vi kommenterer noe omkring hendelsesforløp og skadeomfang, sier kommunikasjonssjef Ole Christian Emaus ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

  Sørøst politidistrikt skriver at soldaten er fraktet til sykehus for behandling og at det er iverksatt etterforskning av hendelsen.

  Til NTB opplyser politistasjonssjef Øystein Holt i Tønsberg at skadeomfanget og hendelsesforløpet er ukjent.

  – Vi vet ikke om det er alvorlig, vi venter på tilbakemelding fra sykehuset, opplyser han.

 • av NTB
  DEL
  Putin usikker på om han vil fortsette etter 2024
  Russlands president Vladimir Putin sier han ikke er sikker på om han kommer til å fortsette som president etter 2024. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB
  Russlands president Vladimir Putin sier han ikke er sikker på om han kommer til å fortsette som president etter 2024. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin sier tirsdag at han ennå ikke vet om han ønsker å fortsette som president etter 2024.

  – Ifølge grunnloven har jeg muligheten til å bli valgt for en ny presidentperiode. Men om jeg vil gjøre det eller ikke, har jeg ikke bestemt meg for ennå, sa 69 år gamle Putin i et økonomisk forum han deltok på tirsdag.

  Putin la imidlertid til at bare muligheten for at han kan fortsette stabiliserer den innenrikspolitiske situasjonen i Russland.

  En kontroversiell grunnlovsendring som ble stemt igjennom i fjor tillater Putin ytterligere to presidentperioder dersom han ønsker det. Han har muligheten til å bli sittende som president frem til 2036, da han vil være 84 år gammel.

  Før grunnlovsendringen kunne ikke Putin fortsette som president etter 2024.

 • av Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Bertheussen trekker anken

  Laila Anita Bertheussen trekker anken sin. Det skriver hun på Facebook.

  22. juni besluttet Borgarting lagmannsrett at anken over skyldspørsmålet, lovanvendelsen og saksbehandlingen nektes fremmet. Anken over straffeutmålingen ble henvist til ankeforhandling i lagmannsretten.

  Bertheussen skriver på Facebook at hun derfor har bestemt seg for å trekke anken over straffeutmålingen.

  «Det er ikke meningsfullt å stille i en en rettssak som kun skal handle om straffen for noe jeg ikke har gjort. Så jeg tar straffen.», skriver Bertheussen.

  15. januar i år ble Bertheussen dømt til fengsel i ett år og åtte måneder. Hun anket dommen på stedet. Hun ble dømt for angrep og trusler mot landets øverste styringsorganer.

  Saken skulle etter planen blitt behandlet i lagmannsretten 2. og 3. desember.

  Les mer om saken her.